Spitsbergen-Moffen-vieuw-with-Nordstjernen©jeannine-Deckx-Gielen---Guest-image.jpg
Foto: Jeannine Deckx Gielen/Guest image Foto

Information för Explorer-resor med MS Nordstjernen

Praktisk information för passagerare

Adress och kontaktinfo till fartyget:
Tel: + 47 46935568
E-post: [email protected]

Ladda ner handboken för expeditionsresor med MS Nordstjernen: på engelska eller norska (PDF öppnas i nytt fönster)

Kommunikation till fartyget

För att ringa ut från fartyget köper du telefonkort i receptionen. Trådlöst nätverk är tillgängligt på de flesta ställen ombord mot en extra avgift.  Beroende på var vi befinner oss kan både internetförbindelse och telefonlinjer ibland sakna täckning.

Ändringar i resrutt och utflykter

Varje resa är unik och därför är alla resvägar och utflykter preliminära och kan komma att ändras till följd av väder-, sjö- och isförhållanden. Vi måste också ta hänsyn till minimi- och maximiantal deltagare på våra utflykter. Hurtigruten AS förbehåller sig rätten att ändra färdväg och innehållet i utflykter utan förvarning (se villkor).

Barn

Hurtigruten AS har tyvärr inte möjlighet att låta barn under 5 år följa med på våra resor till Antarktis. På övriga resor finns ingen åldersgräns men kaptenen bedömer från fall till fall om förhållandena är tillräckligt säkra för barn under 12 år att delta i de olika utflykterna.

Vänligen observera: På MS Nordstjernen finns inga höga barnstolar i restaurangen. 

Personer med funktionsnedsättning

MS Nordstjernen har inga handikapphytter och lämpar sig inte för rullstolar. I hamnar där tidvatten, väderlek eller andra oförutsedda förhållanden kräver bärbar landgång, eller vid utflykter med småbåtar, kan rullstolar tyvärr inte medtagas/användas. 

Miljö och ”grön navigering”

Våra kaptener sätter en ära i att planera rutten så att bränsleåtgång och utsläpp blir så låga som möjligt. Allt avfall förvaras ombord tills det kan sorteras för återvinning i land.  Vi dumpar aldrig någonting i havet och vi ber dig att aldrig lämna någonting efter dig under utflykter och landstigningar. I befolkade områden finns kärl för avfall, använd dessa. Vi uppmanar dig att respektera regeln: ”Lämna inget annat efter dig än fotspår och ta inte med något annat än foton”.

Expeditionsteam

Expeditionsteamet ombord består av en expeditionsledare, en assisterande expeditionsledare och flera föreläsare och experter. Expeditionsledaren håller dig uppdaterad om vad som händer på resan, om platserna vi besöker och naturobservationer. Mer information om expeditionsteamet finner du i närheten av deras informationsdisk. Här hittar du också information om resan och kan boka frivilliga utflykter. På MS Nordstjernen finns ingen expeditionsdisk, det går inte att boka utflykter ombord och föredrag hålls främst i land.

Obligatorisk hälsodeklaration

I enlighet med Hurtigruten ASs krav måste alla som reser med oss till Antarktis, nordöstra Grönland, Sydgeorgien, Ryssland, Nordvästpassagen eller över Atlanten lämna en konfidentiell hälsodeklaration, vilken dessutom ska vara undertecknad av läkare som bekräftelse på att man är fysisk form för att klara resan. Formuläret skickas till dig i god tid före avresan. Det ska fyllas i, tas med ombord och överlämnas till fartygsläkaren personligen vid ombordstigning. Om läkarsignerad hälsodeklaration inte kan uppvisas kan passagerare nekas ombordstigning.

Medicinsk assistans

Fartyget har en sjukstuga med nödvändig utrustning och mediciner för första hjälpen och akut medicinsk assistans. Vid allvarliga akutfall kommer närmaste sjukhus att kontaktas. Medicinska konsultationer och mediciner debiteras passageraren. Samtliga resenärer måste ha en tecknad rese-/sjukvårdsförsäkring. Tänk på att ta med tillräckligt med medicin, också för oförutsedda förseningar. Vi rekommenderar att läkemedel förvaras i handbagaget och är väl märkt, med tydliga anvisningar. Informera läkaren ombord om du är beroende av livsviktiga mediciner. Sjukdom ombord kan innebära karantän och fartygsläkarens och kaptenens order måste följas.

Mobiltelefon

Mobiltelefoner fungerar på de flesta destinationer i land. Kontakta din operatör för mer information. Gäster kan använda sina GSM-telefoner ombord, så länge som vi har täckning, till gällande internationell taxa. Fråga din operatör om priser och om ditt abonnemang kan användas med vårt satellitsystem MCP ombord. På MS Nordstjernen finns ingen mobil- eller internetanslutning ombord, förutom när vi ligger i hamn i Longyearbyen och Barentsburg.

Pass och visum

Läs noga igenom vilka resedokument som du ombeds ta med dig ombord på fartyget. Det är ditt ansvar som gäst att hålla dig informerad och inhämta alla nödvändiga resedokument samt ha dessa tillgängliga när så krävs. Pass är den enda giltiga legitimationen. På vissa destinationer måste passet vara giltigt i minst sex månader efter hemkomst. Vid incheckningen samlar besättningen in alla pass och behåller dem under hela resan för tull- och passkontroller. Vi tar inte ansvar eller påtar oss kostnader för om en passagerare nekas tillträde till ett flyg eller inresa i ett land på grund av att passet är ogiltigt eller visum saknas. Det är varje passagerares egna ansvar att se till att man uppfyller alla visumkrav vid tidpunkten för resan.

Läs mer om inresekrav här. 

Säkerhet ombord

Fartyget uppfyller alla säkerhetskrav och våra fartyg som seglar i istäckta farvatten är lämpade för sådana förhållanden. Vid ankomst ombord får alla gäster information om säkerhetsföreskrifter, hur säkerhetsutrustningen fungerar och var den finns. På insidan av varje hyttdörr finns en säkerhetsplan. Det är mycket viktigt att du läser igenom fartygets säkerhetsplan.

Speciella säkerhetsbestämmelser gäller för utflykter med småbåtar. Följ expeditionsledarens och besättningens instruktioner. Särskilda räddningsvästar som ska användas vid landstigningar delas ut före avgång. En obligatorisk genomgång av fartygets säkerhetsrutiner kommer också att hållas.

Säkerhetskontroll

Hurtigruten uppfyller reglerna i ISPS (International Ship and Port Security System) som föreskriver att allt bagage måste kontrolleras med röntgen/metalldetektor vid ankomst till hamn eller fartyg. ISPS föreskriver också att allt handbagage kontrolleras på samma sätt vid alla hamnstopp längs resans gång.

Särskilda önskemål

Om du har särskilda önskemål ber vi dig meddela detta vid bokningstillfället. Vi ska självklart göra vårt bästa för att uppfylla önskemålen men vi ger ingen garanti och vi tar inget avtalsmässigt ansvar att uppfylla sådana önskemål.

Utflykter med småbåtar

Dessa stabila båtar tillåter både havsutflykter och trygga landstigningar i annars svårtillgängliga områden. På alla utflykter med småbåtar förväntar vi att gästerna har bra skodon. I Antarktis är gummistövlar ett krav när vi går i land. På alla andra destinationer är stövlar att rekommendera. Du kan ta med egna gummistövlar.

Vaccinationer

På vissa resor krävs vaccinationer. Samtliga resenärer ansvarar själva för att de har rekommenderade vaccinationer vid resetillfället.

Klädsel

Klädkoden ombord är informell, även om en del gäster väljer att byta om till middagen.  Vädret kan vara instabilt, med stora växlingar också under en dag. Därför rekommenderar vi att klä sig efter årstiden men med marginal för stora väder- och temperaturförändringar. Vind- och vattentäta kläder rekommenderas på alla resor. Varm mössa, vantar, halsduk, varmt ytterplagg och termounderställ behövs under vintermånaderna. Vid besök i land är det viktigt med stadiga skor eller kängor, gärna också en vandringsstav.

Flygresor

Se resesidorna för tillgängliga flygpaket. Vi kan också erbjuda regionala tillägg och uppgraderingar; kontakta oss för mer information och priser. De flygpriser som erbjuds är särskilda paketresepriser, som inte kan ändras eller annulleras utan kostnad. Alla flygpaketpriser är baserade på specifika bokningsklasser; om den relevanta bokningsklassen inte finns kan ett tillägg tillkomma. På de flesta flygningar inom Europa erbjuds ingen kostnadsfri måltid/dryckesservice. Kontrollera med ditt flygbolag vad som gäller. På interkontinentala flygningar ingår det vanligtvis. Vi kan erbjuda uppgraderingar till business class på vissa sträckor. Beroende på flygbolaget kan detta också innefatta säten med mer benutrymme. Observera att uppgraderingen kanske inte gäller för alla sträckor. Vår bokningspersonal kan informera dig om tillgänglighet, priser och andra detaljer. Bagagereglerna varierar mellan flygbolagen och om de inte följs kan avgifter tillkomma eller bagaget nekas att tas ombord. Kontrollera med ditt flygbolag vad som gäller. Vänligen meddela oss vid bokningstillfället om du planerar att ta med en rullstol eller behöver hjälp på flygplatsen. Alla flygtider som anges vid bokningstillfället är preliminära och kan komma att ändras; kontrollera tiderna innan du reser.

 

INFORMATION OM FÖRHÅLLANDEN OMBORD

Alkohol

Vi ber gästerna respektera att det endast är tillåtet att nyttja alkohol ombord som är köpt i fartygets restaurang eller bar. Alkohol som inhandlas vid hamnstopp och i våra butiker ombord förvaras av besättningen och levereras till din hytt på resans sista dag.

Meddelanden

Meddelanden ropas ut via högtalarsystemet. Det finns inga telefoner i hytterna ombord på MS Nordstjernen. 

Bar

På samtliga fartyg finns ett brett urval av öl, vin, sprit och läsk. Vi har också en salong där det finns kaffe.

Drönare

Vänligen observera att användningen av drönare inte är tillåten under din resa. Detta gå grund av generella säkerhetsregler och andra personers säkerhet.

Hytter

Det finns ett stort urval av bekväma hytter ombord. Alla Explorer-fartyg har hytter med egen dusch/toalett. Vissa hytter ombord på MS Nordstjernen har endast tvättställ. Observera att incheckningen vid receptionen kan öppnas innan du får tillgång till din hytt. Vid incheckningen får du information om när din hytt är klar att tillträda. Man kan uppleva vissa ljud och vibrationer i en del hytter beroende på var de är placerade. Observera att hytter på däck C på MS Nordstjernen har fönster mot passagerarytorna på däck, vilket kan störa utsikten från hytten.

Kryssningskort

Vid ombordstigning får du enligt ISPS-reglerna ett kryssningskort i samband med att du checkar in. Kortet fungerar som ett kontrollsystem vid landgången. Det fungerar också som nyckel till din hytt. Var vänlig notera att du debiteras i NOK ombord och att omräkning sker enligt kreditkortsföretagets växelkurs. På kvällen före resans slut sammanställs dina inköp och du får en avräkning till din hytt. Vi beklagar att vi inte har någon bankomat eller möjlighet att växla valuta ombord.

Electricitet

Eluttagen i din hytt har 220V/50hz och är anpassade för Europakontakt. Tag med egen adapter om du behöver det. Sviterna har kontakter med 110V för rakapparat.

Underhållning

Betoningen ombord ligger på avkoppling och naturupplevelser, inte på underhållning som ofta förekommer på andra typiska kryssningsresor. Under våra resor arrangerar vi ofta olika evenemang, såsom träffar med expeditionsteamet, presentationer på däck, föredrag och workshops. Ibland förekommer också musikunderhållning på kvällarna. I programmet ombord finns mer detaljerad information. Ingen underhållning ombord på MS Nordstjernen.

Gym, bastu, pool och jacuzzi

På MS Nordstjernen finns inga av dessa faciliteter.

Dricks

Många av våra gäster vill gärna ge ett extra tack till besättningen för god service i restaurangen, baren och hytten, men du väljer själv om du vill ge dricks. Som en fingervisning rekommenderar vi ca 70 NOK (ca 9 Euro) per passagerare och dag. Oavsett hur mycket du väljer att ge ber vi dig fylla i blanketten i din hytt och lämna den i receptionen två dagar före resans slut, så debiteras summan på ditt resekonto. På MS Nordstjernen finns traditionella dricksboxar.

Information och service

Det finns receptions- och expeditionsdiskar där vår personal finns tillgänglig för att svara på frågor.

Språk

Utrop görs på engelska, tyska och franska. Föredragen hålls på engelska. Skriftligt material är i huvudsak på engelska, tyska, franska och de nordiska språken. På alla Explorer-fartyg finns personal som talar kinesiska, engelska, franska, tyska och nordiska språk, utom på MS Nordstjernen där personalen talar engelska, franska, tyska och nordiska språk. 

Tvätt

På MS Nordstjernen finns ingen tvättservice. 

Föredrag

Fartygets erfarna expeditionsteam håller presentationer och föredrag om historien, biologin och geologin i farvattnen vi seglar i och platserna vi besöker. Tidpunkter för föredragen finner du i dagsprogrammet. På resor med MS Nordstjernen hålls föredragen främst på land.

Bibliotek

Fartyget har ett litet urval böcker som är tillgängliga för gästerna ombord.

Panoramasalong

MS Nordstjernen har tyvärr ingen panoramasalong.

På däck

Njut av utsikten från den främre eller bakre delen av fartyget. Båda däcken är perfekta platser för att luta sig tillbaka, koppla av och njuta av landskapet.

Post

Du kan lämna in post i receptionen mot en avgift för service och porto. Vi vidarebefordrar post i varje hamn där så är möjligt. Det kan ibland ta relativt lång tid för ett vykort att nå mottagaren. Hurtigruten tar inte ansvar för post som inte kommer fram.

Restaurang

I resan ingår frukost, lunch och middag. De fria sittningarna vid frukost och lunch skapar en avslappnad atmosfär. Middagarna varierar mellan buffé, meny och grill. Kvällens meny meddelas i dagsprogrammet. Restaurangchefen har gjort bordsplaceringen i förväg och information om ditt bordsnummer och måltider finns i din hytt. Kontakta oss om du har särskilda önskemål om bordsplacering. 

Frisk luft ger god aptit och så långt det går anpassar vi menyerna efter säsongen och använder lokala råvaror i köket för bästa smakupplevelse. Vanligt kaffe och te serveras utan kostnad under hela resan. Karaffer med dricksvatten, utan kolsyra, serveras fritt till alla måltider. Andra drycker och tilltugg ingår inte på dagtid, men kan köpas ombord i restaurangen, kaféet och baren. På MS Nordstjernen tilldelas du ett bord i restaurangen efter ombordstigning.

Hyttservice

På MS Nordstjernen städas hytterna på begäran. Rena handdukar finns alltid tillgängliga.

Gummistövlar

På MS Nordstjernen finns tyvärr inga gummistövlar att hyra.

Sjösjuka

Sjösjukepiller finns att köpa i receptionen. Om du vet att du lätt blir sjösjuk rekommenderar vi att du tar med dig egna piller som du är van vid.

Butik

I vår butik ombord kan du köpa kläder som passar Explorer-resor. Expeditionsteamet hjälper gärna till med råd om hur du bäst klär dig i polarområden. Ombord på MS Nordstjernen finns ett mycket begränsat sortiment av kläder och expeditionsutrustning.

Utflykter

Vi har ett brett urval av utflykter som kan förhandsbokas. Där så är möjligt får du information om våra utflykter på förhand, annars får du det ombord. På MS Nordstjernen ingår samtliga utflykter i land.

Rökning

Rökning är endast tillåten på särskilt anvisade platser ute på däck. Rökning är inte tillåten i hytterna. Visa respekt för miljön genom att använda askkopparna. Det är förbjudet att kasta fimpar överbord. Om rökning förekommer i hytten debiteras en avgift på 1 500 NOK för tvätt av gardiner och sängkläder samt allmän sanering.

Vatten

Kranvattnet i din hytt går att dricka. Filtrerat vatten i karaff är kostnadsfritt och står på bordet under måltiderna, medan vatten på flaska finns att köpa.

Röra sig ombord

Gå försiktigt ombord när fartyget är ute till havs, speciellt på däck. Notera skyltarna som varnar för våta eller hala däck. Tänk på att vissa dörrar ut till däck kan vara farliga i hård blåst. Var alltid uppmärksam på meddelanden som varnar för att gå ut på däck, antingen som skyltar eller över högtalarna. När du går runt inne i fartyget rekommenderar vi att du håller dig i räcken och ledstänger, dock inte dörrkarmar, för din personliga säkerhet.

Välkomstmöte

Efter ombordstigning bjuds samtliga gäster in till ett obligatoriskt välkomstmöte, där även en säkerhetsdemonstration ingår. Här får du praktisk information och möter nyckelpersoner ur besättningen. 

Skriva ut eller dela sidan?