
Ursprungskulturerna i arktiska Alaska
Alaskas vidsträckta kust har varit hemvisten för olika inhemska kulturgrupper i över 10 000 år. Vilka är några av dessa grupper och vilka utmaningar har de övervunnit och vilka står de fortfarande inför i dag?
Begynnelsen
Det antas att förfäderna till Alaskas ursprungsbefolkning kom i tre vågor och gjorde den mödosamma resan antingen via en landbrygga som förband Asien med Nordamerika eller till sjöss. Dessa orädda människor lyckades bosätta sig här och överleva genom att jaga älg, karibu, rådjur och björn på land, och val, säl och valross till sjöss. De fiskade även efter lax, torsk, alaskasej, sill med mera. Jakt och fiske utgör fortfarande en central del bland Alaskas ursprungsbefolkning idag, även om havet och vildmarken inte sprudlar av lika mycket liv som de brukade göra.
Olika ursprungsbefolkningar bosatte sig så småningom längs kusten och i hela skärgården. I centrala Alaska levde athabasca-folket, medan inupiat-folket härskade över landområdena i norra Alaska. Den västra delen av Alaskahalvön och Aleutiska öarna beboddes av aleuter och sydöstra Alaska var haida-folkets och tlingit-folkets territorium. Än i dag lever haida-folket främst på Prince of Wales Island, medan tlingit-folket har brett ut sig över hela territoriet, från den kanadensiska gränsen hela vägen upp till Alaskas fastland.
Förödande sjukdom
Den första vågen av europeiska kolonisatörer anlände till Alaska i mitten av 1700-talet: Ryssar från Sibirien som lockades av den lukrativa pälshandeln. De förde med sig den rysk-ortodoxa kyrkan och även sjukdomar. Många infödda hade ingen immunitet mot dessa utländska sjukdomar och flera stammar och bosättningar försvann nästan helt, såsom aleuterna. Idag, några århundraden senare, har ursprungsbefolkningen tack och lov återhämtat sig och de utgör cirka 15 % av Alaskas befolkning.
Ett rikt arv
Nu på 2000-talet finns det över 220 olika stammar av Alaskas ursprungsbefolkning spridda över fem geografiska områden och organiserade under 13 regionala samfund. Mellan dem talar de 20 olika språk och har 11 distinkta kulturer. De har verkligen ansträngt sig för att bevara sina traditioner såsom schamanism, samt hantverk såsom träsnideri, handarbete och smyckestillverkning. Deras stolta arv är uppenbart i hela regionen, trots det växande inflytande som den moderna världen har på deras livsstil.
Aleuterna: Båtar och kroppskonst
Aleuterna bor på Aleutiska öarna och är kunniga jägare och navigatörer som är kända för att bygga sina egna båtar, såsom mindre kajaker gjorda av sjölejonskinn för att jaga i grunt vatten och större båtar för att korsa havet. De är också skickliga hantverkare som tillverkar sina egna parkasar från säl- och havsutterskinn. Dessa parkasar är långa och varma, och skyddar dem från den extrema luftfuktigheten som ofta påverkar denna del av världen.
Precis som många andra folkslag i Arktis har aleuterna en tradition av tatueringar och piercingar. Aleuterna tror att kroppskonsten skyddar dem från onda andar och behagar de goda andarna. Tatueringar används ofta för att beteckna deras religionsuppfattningar och visar också upp deras familjers och förfäders prestationer. De aleutiska kvinnorna får en tatuering när de når mogen ålder och män får vanligtvis sin första tatuering efter att ha dödat sitt första djur. Båda är viktiga ritualer i aleuternas kultur.
Haida och tlingit: Totemistiska anor
Båda folkslagen är utmärkta sjöfarare som är beroende av att nyttja sjövägen för transport och jakt. De gör ofta affärer med sina grannar och bygger långa cederkanoter för transport och resande. Haida- och tlingit-folket har en lång tradition av att snida totempålar och ceremoniella föremål, som vanligtvis placerades utanför hushållet för att visa vem som bodde där och för att ge en kort förklaring om deras familjehistoria. Det är en konstform som de fortfarande utövar idag.
Nya utmaningar för deras livsstil
Till följd av rekordhöga temperaturer under de senaste somrarna som har lett till översvämningar på grund av snabb is- och snösmältning utgör klimatförändringarna ett verkligt hot mot Alaskas urbefolkningssamhällen. Dessutom har hårt fiske längs Alaskas kust minskat deras matförsörjning, vilket har gjort det allt svårare att upprätthålla deras traditionella livsstil för varje decennium.
Det moderna samhällets framsteg har också oundvikligen påverkat urbefolkningens livsstil, vilket ofta lockar deras ungdomar till storstäderna. De som blir kvar hedrar fortfarande sina traditioner och sin kultur, och delar dem med nästa generation och med alla besökare som är intresserade.
Du kommer att kunna lära dig mer om dessa historiska folkslag och deras kultur och besöka urbefolkningssamhällen såsom aleuterna, haida-folket och tlingit-folket på en expeditionskryssning med oss till Alaska. Vi har ett nära samarbete med dessa samhällen för att se till att våra besök genomförs på ett värdigt och respektfullt sätt, att vi är medvetna om lokala sedvänjor och traditioner, och att de är till ömsesidig nytta för alla.