Alaska och British Columbia – Inside Passage, björnar och Aleutiska öarna (norrgående)

Alaska och British Columbia – Inside Passage, björnar och Aleutiska öarna (norrgående)

Alaska och British Columbia – Inside Passage, björnar och Aleutiska öarna (norrgående)

Alaska och British Columbia – Inside Passage, björnar och Aleutiska öarna (norrgående)

Reseinformation 19 dagar MS Roald Amundsen
Avresa
2 augusti 2023
Pris från
kr 86 111
Frukost, lunch och middag ingår

Denna resa tar dig längs Alaskas kuperade kust och runt de avlägsna Aleutiska öarna till Nome. Du kommer att besöka historiska hamnar och spana efter björnar i Katmai nationalpark.

Inside Passage från Kanada

Vi kommer att åka norr om Vancouverön, förbi fjordar och in i Johnstone Strait och sedan Hecate Strait. Vårt första stopp i Alaska är Misty Fjords, som ståtar med höga berg och vattenfall. Därefter kan du leta efter totempålar från tlingit-folket och hällristningar på stranden i Wrangell vid foten av Mount Dewey.

Du kommer också att besöka Sitka, Alaskas gamla huvudstad när det tillhörde Ryssland och hemvisten för den rysk-ortodoxa kyrkan St. Michael's Cathedral. Nästa stopp är Icy Bay där isberg ofta flyter omkring. Vårt mål är att utforska Guyot Glacier i hopp om att få se knubbsälar som kopplar av på isbergen.

Runt omkring Aleutiska öarna

På den gröna ön Kodiak kan du besöka Alutiiq Museum och Baranov Museum som berättar om stadens blandade kulturarv. Vi besöker sedan en av tre möjliga platser i Katmai nationalpark, som är kända för sina björnpopulationer. Fartyget åker vidare till den lilla fiskebyn Chignik på Alaskahalvön och fortsätter sedan till den övergivna öbosättningen på Unga.

Dutch Harbour är en av de viktigaste fiskehamnarna i USA och känd för vara med i tv-programmet ”The Deadliest Catch”. Saint Paul Island är den största av Pribiloföarna, ett viktigt fågelområde som även ståtar med en population på 500 000 pälssälar. Därefter besöker vi den övergivna Saint Matthew Island, den mest isolerade platsen i Alaska innan vi stiger av i den berömda guldrushstaden Nome där du tar ditt flyg tillbaka till Vancouver.

Alaska och British Columbia – Inside Passage, björnar och Aleutiska öarna (norrgående) Alaska och British Columbia – Inside Passage, björnar och Aleutiska öarna (norrgående)
 • Dag 1
  Vancouver, Kanada

  British Columbias livliga hamnstad

  2 augusti 2023

  Din upptäcktsresa börjar i Vancouver. Vancouver ligger insvept bland vackra bergslandskap och English Bay, och är både en pulserande hamnstad och en kosmopolitisk stad. Om du planerar att anlända några dagar före din kryssning, kommer du snart att få reda på varför folk pratar så varmt om British Colombias största stad.

  Dess olika kvarter vibrerar av restauranger i världsklass, många med konceptet ”från gård till bord”. Chinatown och Punjabi Market har Nordamerikas helt klart bästa asiatiska mat medan Little Italy ligger på Commercial Drive.

  Missa inte heller Vancouvers gamla kvarter. Gastowns viktorianska byggnader hyser några av de hetaste restaurangerna och den 167 meter höga Vancouver Lookout erbjuder en perfekt panoramautsikt över staden.

  Du kan kolla in alla neonljus och nattlivet längs Granville Street eller bara strosa på en av stränderna i West End. Vancouver Lookout är även en perfekt utgångspunkt för att utforska de stora grönområdena och höga blyerts-enarna i Stanley Park.

  Du kommer att tillbringa första natten på ett trevligt, centralt beläget hotell i Vancouver.

  På hotellet kan du koppla av och använda dess bekvämligheter efter den långa resan. Den här dagen får du tillbringa på egen hand och göra dina egna middagsplaner.

  Varför inte förlänga din vistelse i detta vackra landskap med vårt unika efterprogram och ge dig ut på en tågresa ombord på det lyxiga Rocky Mountaineer genom kanadensiska Klippiga bergen? Utsikten är helt makalös.

  Dag 1
  Vancouver, Kanada

  British Columbias livliga hamnstad

 • Dag 2
  Vancouver, Kanada

  Expeditionens början

  3 augusti 2023
  Preliminär avgångstid: 18:00

  Efter en härlig frukost på hotellet tar vi dig på en stadstur till de viktigaste sevärdheterna i fantastiska Vancouver.

  Utflykten avslutas vid piren där MS Roald Amundsen väntar på att ta dig ut på en oförglömlig resa.

  Dag 2
  Vancouver, Kanada

  Expeditionens början

 • Dag 3
  Till sjöss

  Resan genom den kanadensiska delen av Inside Passage

  4 augusti 2023

  Vi sätter kurs norrut mot det öppna havet och tar oss till de smala kanalerna i Kanadas Inside Passage. Du kommer att uppleva den riktiga äventyrsspänningen när vi navigerar genom de tusentals öarna i Pacific Northwest.

  Det storslagna North American Pacific Fjordland är ett skyddat vattenområde som är nästan 1 500 km långt och känt för sitt relativt lugna vatten och avsaknaden av dyningar.

  När vi påbörjar resan kan du följa med vårt expeditionsteam till vetenskapscentret ombord och lyssna på en fascinerande föreläsning, ägna lite tid åt att lära känna dina medresenärer eller gå ut på däck för att spana efter delfiner, tumlare, späckhuggare och knölvalar.

  Vårt expeditionsfartyg är tillräckligt litet för att passera och komma nära de många intressanta och natursköna kanalerna i Inside Passage. Glöm inte din kikare!

  Dag 3
  Till sjöss

  Resan genom den kanadensiska delen av Inside Passage

 • Dag 4
  Misty Fjords National Monument

  Orörd vildmark

  5 augusti 2023

  Det första området du kommer att utforska på expeditionen är det spektakulära Misty Fjords National Monument. Misty Fjords ståtar med en orörd kustnatur med vintergröna träd, djupa fjordar och majestätiska snötäckta bergstoppar. Det är en del av den två miljoner hektar stora nationalskogen Tongass.

  Regionen har en årsnederbörd på 380 cm, vilken rinner ut i floder och sjöar som i sin tur ger upphov till vattenfall som störtar ner från de mörka granitklipporna. Bergen höjer sig nästan vertikalt från fjordarna till höjder på 1 000 meter eller högre och är täckta av cederträd, gran, hemlock och mossa.

  Den inflytelserika skotsk-amerikanska bergsklättraren John Muir, även känd som ”nationalparkens fader”, förklarade Misty Fjords som en av de vackraste platserna han någonsin sett. Vi hoppas att du blir lika inspirerad när vi utforskar området. Om vädret tillåter kan du utforska området ombord på våra små upptäcktsbåtar eller i en kajak på en tillvalsutflykt.

  Se till att hålla utkik efter snöget, brunbjörn, svartbjörn och älg, som kan förekomma lite överallt längs kustlinjen, bergsryggen eller sluttningarna. I vattnet simmar alla fem arter av stillahavslaxen tillsammans med floduttrar, havsuttrar, sjölejon, sälar, späckhuggare och tumlare. Ha kikaren redo för att spana efter kolibrier, trumpetsvanar, hägrar och den amerikanska ikonen: den vithövdade havsörnen.

  • Inkluderad Utflykt med liten båt på Misty Fjord
  Dag 4
  Misty Fjords National Monument

  Orörd vildmark

 • Dag 5
  Wrangell, Alaska

  Petroglyph Beach

  6 augusti 2023

  Det kommer att kännas som att ta ett steg tillbaka i tiden vid Wrangell, en av Alaskas äldsta och mest historiska östäder. Forntida hällristningar ligger utspridda längs stranden, och det är bara en 15 minuters promenad till där du kan se dem. Det finns cirka 50 totalt, så se hur många du kan hitta.

  Varför inte besöka Wrangell Museum efteråt, som är fullspäckat med intressanta artefakter och information om stadens historia? Wrangell är i dag en del av Amerika, men styrdes tidigare av Storbritannien, Ryssland och tlingitfolket så långt tillbaka som för 8 000 år sedan.

  Du kan även besöka de mosstäckta totempålarna vid Chief Shakes Tribal House som berättar historien om det lokala tlingitfolket. Tribal House, som är vackert utformat av cederträ, ligger en kort promenad från centrum över träbron till Shakes Island.

  Med de vackra omgivningarna vid mynningen av Stikinefloden och vid foten av Mount Dewey är det lätt att ta sig ut i naturen på en av de lokala vandringslederna till regnskogens bryn.

  • Inkluderad Wrangell - Utflykt med liten båt
  Dag 5
  Wrangell, Alaska

  Petroglyph Beach

 • Dag 5
  Sitka, Alaska

  En historia av kulturer

  6 augusti 2023

  Sitka ligger på Baranof Island på Inside Passage yttre kust och kan endast nås sjö- eller luftvägen. Det ligger även omgivet av nationalskogen Tongass, den största tempererade regnskogen i världen. Om du tar dig hit till sjöss kan du njuta av utsikten över Sisters Mountains och Mount Edgecumbe, en slumrande vulkan som påminner om Fuji i Japan.

  Tlingitfolket bodde ursprungligen i Sitka för över 10 000 år sedan. Det erövrades av Ryssland 1804 och döptes om till ”Novo-Archangelsk”. Staden var den största i regionen vid 1808 och utsågs till Alaskas huvudstad. Idag är Sitka en plats med blandade kulturer. Tlingit-traditionerna förblir starka och existerar sida vid sida med ryska och amerikanska influenser.

  Medan Ryssland fortfarande återhämtade sig från Krimkriget sålde de Alaska till USA för att inte låta det falla i händerna på britterna. Platsen för överföringsceremonin 1867 var ingen annan än Novo-Archangelsk som omedelbart döptes om till ”Sitka”. Till det ringa priset av 7,2 miljoner dollar för hela regionen var det ett riktigt fynd för endast två cent per tunnland.

  Det finns gott om historiska platser i Sitka, såsom det ryska biskopshuset som är den äldsta intakta byggnaden här, med anor från 1842. Eller så kan du besöka den rysk-ortodoxa kyrkan St. Michael's Cathedral som fortfarande har sin ursprungliga ljuskrona, religiös konst och en rad andra föremål.

  En höjdpunkt för de flesta besökare i Sitka är den 43 hektar stora Sitka National Historic Park. Det finns ett fascinerande museum här med en rad olika utställningar. Du kan sedan följa en vandringsled som tar dig längs havet genom en fridfull skog. Längs vägen kan du även se vackert utsmyckade totempålar från haida- och tlingit-folket.

  Dag 5
  Sitka, Alaska

  En historia av kulturer

 • Dag 7
  Icy Bay

  Tre tidvattenglaciärer

  8 augusti 2023

  Utforska Icy Bay i närheten av Prince William Sound – en plats som verkligen lever upp till sitt namn. De tre framstående glaciärerna Guyot, Yahtse och Tyndall kalvar massiva isberg som flyter ut i viken.

  Området här var en gång en gigantisk tidvattenglaciär som sträckte sig hela vägen ut till Alaskagolfen. Viken har bara blivit åtkomlig för fartyg de senaste 100 åren.

  Detta var också platsen där en megatsunami bildades 2015 när 180 miljoner ton bergmassa och skog rasade ner i fjorden. Den resulterande vågen tros ha varit en av de högsta under det senaste århundradet. Tack och lov var det ingen som skadades av tsunamin.

  Vårt mål är att besöka den 55 km långa och 13 km breda Guyot Glacier, men det är mängden is längs vägen och de lokala väderförhållandena som avgör detta. Du kommer förhoppningsvis att kunna gå iland på ett nära men säkert avstånd från glaciären eller utforska vattnet i kajaker på en tillvalsutflykt.

  Vi kommer som alltid att hålla utkik efter alla fantastiska vilda djur som finns i överflöd i Alaskagolfen, såsom knölvalar, späckhuggare, Stellers sjölejon, havsuttrar och knubbsälar för att bara nämna några.

  Detta orörda och kuperade område ståtar med en storslagen naturskönhet och det kommer att erbjudas gott om fotostunder under hela dagen. Knubbsälarna ligger gärna och drar sig på de flytande isblocken.

  Dag 7
  Icy Bay

  Tre tidvattenglaciärer

 • Dag 8
  Till sjöss

  Lugnet till havs

  9 augusti 2023

  En dag till sjöss ger dig all den tid du behöver för att vila ut, koppla av, fundera över vad du hittills har upplevt och förbereda dig inför äventyret som väntar. Passa på att dra nytta av bekvämligheterna ombord, som till exempel infinitypoolen, badtunnorna, bastun, inomhusgymmet, löpbanan utomhus och spaområdet.

  Expeditionsteamet fortsätter att hålla informativa föreläsningar i vetenskapscentret. Varje ämne som tas upp, allt från djurlivet, tektonisk aktivitet, glaciologi till den lokala historian och kulturen utformas för att hjälpa dig att uppskatta de områden som du seglar genom och ge dig information om kommande landstigningar.

  Du kan också ägna lite tid åt att lära känna besättningen, expeditionsteamet och andra upptäcktsresande. Bortsett från en passion för äventyr har ni förmodligen många andra gemensamma intressen och upplevelser. Varför inte ta en drink med dem i baren och skaffa nya vänner på fartyget?

  När vi åker genom Alaskagolfen finns det goda möjligheter att se albatrosser. Det finns tre arter att hålla utkik efter. Laysanalbatrosser och svartfotade albatrosser är vanliga i Alaskagolfen, medan den gulnackade albatrossen är mycket ovanligare att se.

  Dag 8
  Till sjöss

  Lugnet till havs

 • Dag 9
  Kodiak, Alaska

  Den gröna ön

  10 augusti 2023

  Den livliga fiskehamnen i Kodiak är den största i Alaska och ligger på Kodiak Islands östra kustsida. Den omgivande granskogen och gräsmarken här har gett området dess smeknamn ”den gröna ön” (Emerald Isle). Med en yta på 9 505 kvadratkilometer och över 160 kilometer i längd är detta den största ön i Alaska och den näst största i USA efter Hawaii.

  Alutiiq-folket bodde här i över 7 000 år innan ryssarna kom och gjorde ön till huvudstad i det ryska Alaska. Det finns tusentals artefakter och foton att beundra i Alutiiq Museum. Du kan också besöka Baranov Museum från 1808, den äldsta stående byggnaden i delstaten och ett tidigare ryskt pälslager.

  Under andra världskriget förvandlades Kodiak till en viktig utgångspunkt för USA:s flottoperationer i norra Stilla havet. Du kan besöka Fort Abercrombie State Historical Park för att se 1939-fortet och en serie kustbunkrar. Själva fortet fungerar nu som en bas för det största kustbevakningsteamet i landet.

  Men den kändaste parken här är Kodiak National Wildlife Refuge, som täcker två tredjedelar av ön. De varierande livsmiljöerna som omfattar alltifrån berg till ängar är hemvisten för öarnas kändaste invånare: cirka 3 500 kodiakbjörnar.

  • Inkluderad Fort Abercrombie-skyttelbuss
  Dag 9
  Kodiak, Alaska

  Den gröna ön

 • Dag 10
  Geographic Harbor / Kukak Bay / Kinak Bay

  Spana efter brunbjörnar

  11 augusti 2023

  Välkommen till Katmai nationalpark. Katmai nationalpark sträcker sig över 1 600 000 hektar, hyser ett dussintal aktiva vulkaner och är hemvisten för den dramatiska Valley of Ten Thousand Smokes. Det är även här ett av de mest förödande vulkanutbrotten som någonsin har registrerats inträffade.

  Vi ägnar dagen åt att spana efter björnar från däck eller från våra små upptäcktsbåtar på en av tre möjliga platserna i parken, som alla är kända för sina populationer av brunbjörnar. Katmai nationalpark har nästan blivit synonymt med fantastisk björnskådning. Här finns den största populationen av skyddade grizzlybjörnar, som nu uppgår till 2 000.

  Ett av de tre möjliga områdena vi åker till kan vara Geographic Harbour på toppen av Amalik Bay, en lagun som kantas av mossbelagda klippor och böljande kullar, och är känd för sin brunbjörnpopulation. Eller kanske får du besöka det isolerade Kinak Bay för att se dess undangömda men charmiga stränder. Eller så kanske det blir Kukak Bay där en bred flodmynning förser hungriga björnar med gott om laxar.

  Vilken plats vi åker till beror på väderförhållandena i området under den dagen. Detta bestäms enligt kaptenens gottfinnande, i samarbete med expeditionsteamet. Om vi har tid över kan vi försöka ta oss till fler än en plats. Du kan vara förvissad om att oavsett vilken plats du besöker, så kommer det verkligen att vara det bästa valet utifrån många olika faktorer.

  I sällskap med en erfaren björnvakt kommer du förhoppningsvis att kunna se brunbjörnar på ett säkert avstånd, där du kommer nära inpå men aldrig för nära. I vilket fall som helst så kommer björnarna troligtvis vara för upptagna med att söka efter bär längs kusten, dyka efter musslor och fiska i bergsfloderna för att ens lägga märke till oss.

  Bortsett från björnskådning finns det goda möjligheter att även se den fantastiska havsuttern under denna dag. Shelikofsundet är också känt för sina knölvalar. Sedan kan du alltid beundra det fantastiska landskapet med snötäckta berg och grönskande skog, och spana efter ett stort antal olika sjöfåglar.

  • Inkluderad Utflykt med liten båt i Geographic Harbor och landstigning i naturen
  Dag 10
  Geographic Harbor / Kukak Bay / Kinak Bay

  Spana efter brunbjörnar

 • Dag 11
  Chignik

  Där de aleutiska bergen möter Alaskagolfen

  12 augusti 2023

  Den lilla byn Chignik Bay är ett utmärkt exempel på Alaskas typiska fiskebosättningar. Indianlaxfiske har utgjort kärnan i samhällets ekonomi i över ett sekel. Stanna till vid fiskfabriken, träffa de välkomnande lokalborna eller utforska laxåarna i de natursköna omgivningarna. Håll utkik längs stränderna efter de över 20 olika sjöfågelarterna eller blicka upp mot himlen för att se vithövdade havsörnar.

  • Inkluderad Vackra Chignik
  Dag 11
  Chignik

  Där de aleutiska bergen möter Alaskagolfen

 • Dag 12
  Byn Unga, Alaska

  Spökstad i Alaska

  13 augusti 2023

  Unga är en pittoresk men övergiven stad i den södra änden av den obebodda Unga Island i de avlägsna Aleutiska öarna. Ön bosattes av aleuter 1833, men att livnära sig på fiske visade sig vara otillräckligt för att upprätthålla samhället. 1969 hade alla invånare flyttat därifrån. Idag finns endast en samling träbyggnader kvar, som är omgivna av en matta av rosa spiror och rallarroser.

  • Inkluderad Naturlandstigning i byn Unga
  Dag 12
  Byn Unga, Alaska

  Spökstad i Alaska

 • Dag 13
  Dutch Harbor / Unalaska

  Den största fiskehamnen i USA

  14 augusti 2023

  Dutch Harbor ligger på Amaknak Islands södra kustsida och ingår i ögruppen Fox Islands i Aleuterna. När vi närmar oss vårt mål kan du ha utsikt över Mount Makushin, en ångande vulkan som är nästan 1 800 meter hög. Staden kallas officiellt för Unalaska, men de flesta invånarna i regionen kallar det endast för ”Dutch” efter hamnen.

  Det kommersiella fisket har fått staden att blomstra och Dutch Harbor har toppat rankningen 20 år i rad som den plats där det fångas mest skaldjur i Amerika. Du kanske till och med har hört talas om staden från den populära tv-serien ”The Deadliest Catch” som följer de lokala fiskebesättningarnas med- och motgångar när de kämpar mot väder och vind för att fånga Alaskas kungskrabbor.

  Titta förbi Museum of the Aleutians för att utforska de inhemska aleuternas rika kultur och historia. De har levt i harmoni med naturen runt omkring Dutch Harbor i cirka 10 000 år.

  Ryssland koloniserade även Unalaska på 1700-talet och gjorde det till en utpost för pälshandlare. Den rysk-ortodoxa kyrkan Holy Ascension of Our Lord Cathedral dateras tillbaka till 1896. Tillsammans med dess unika kupoler är det den äldsta ortodoxa korskyrkan i Nordamerika.

  Norr om Amaknak Island ligger Aleutian World War II National Historic Area med alla sina baracker, betongbunkrar och ruiner av artilleribatterier. 1942 utkämpades slaget vid Dutch Harbor (Battle of Dutch Harbor) när staden attackerades av japanska bombplan. Detta gör det till en av få platser i USA som attackerades direkt under andra världskriget, tillsammans med Pearl Harbor på Hawaii.

  Se till att hålla utkik efter de över 600 vithövdade havsörnarna runt omkring staden, och de cirka 40–50 miljoner sjöfåglarna, såsom lunnefåglar, skarvar, tretåiga måsar och beringmåsar.

  Längs kusten finns rävar, ekorrar, lämlar och till och med en flock vildhästar vid Summer Bay. Det marina livet brukar omfatta en blandning av knölvalar, späckhuggare, kaskeloter, gråvalar, havsuttrar, sjölejon och tumlare.

  • Inkluderad Dutch Harbor – Hoppa av/hoppa på-buss
  Dag 13
  Dutch Harbor / Unalaska

  Den största fiskehamnen i USA

 • Dag 14
  Till sjöss

  Njut av ögonblicket

  15 augusti 2023

  Att delta i en expedition handlar om att njuta av stunden, ta sig tid att återknyta kontakten med naturen och världen omkring sig.

  Så sätt dig i Explorer Lounge med panoramautsikt eller sitt i en badtunna ute på däck, luta dig bakåt och ta in de natursköna omgivningarna medan orörda skär och gröna berg sakta glider förbi.

  Du kan även följa med expeditionsteamet till vetenskapscentret så att de kan fortsätta att trollbinda dig med detaljer om den lokala geografin, klimatet och fågellivet.

  Det finns också goda möjligheter att få syn på sjöfåglar som den inhemska och sällsynta beringmåsen, lunnefåglar, alkor och marmoralkor, särskilt när vi kommer närmare kusten.

  Dag 14
  Till sjöss

  Njut av ögonblicket

 • Dag 15
  Saint Paul, Alaska

  Fågelskådarnas paradis

  16 augusti 2023

  Den vindpinade ön Saint Paul är den största av Pribiloföarna. Den enda befolkningen bor i byn Saint Paul med sina 480 invånare. Nästan 90 % av dem är inhemska aleuter, vilket utgör det största aleut-samhället i USA.

  Som en del av det starka aleutiska arvet här finns det historiska platser som visar upp resterna av barabara-husen, traditionella halvt underjordiska aleutiska jordhus. Den unika utformningen skyddade bostaden från de starka vindarna från Berings hav och fick marken att fungera som naturlig isolering för att kvarhålla värmen.

  Saint Paul Island har utsetts till ett viktigt fågelområde och är en idealisk viloplats för flyttfåglar, med dess cirka 300 arter som lockas hit. Om du har tur kan du få se hornlunne- och tofslunnefåglar eller klippsnäppor under ditt besök. Men huvudattraktionen bland fågelskådare och ornitologer här är den inhemska beringmåsen som häckar på ön.

  Ön är även hemvisten för den nordliga pälssälen, där ungefär hälften av världens population bor runt omkring Pribiloföarna. Du kan se dessa aktiva varelser vagga fram längs stranden och plaska i vattnet. I början på sommarmånaderna kan du även se sälungar som leker på stranden.

  • Inkluderad Landstigning på Saint Paul
  Dag 15
  Saint Paul, Alaska

  Fågelskådarnas paradis

 • Dag 16
  Saint Matthew Island, Alaska

  Övergiven ö i Berings hav

  17 augusti 2023

  Saint Matthew Island ligger halvvägs mellan Ryssland och USA i Berings hav. Vi kommer att vara de enda människorna på ön när vi går iland på de svarta sandstränderna.

  Den närmaste byn ligger över 320 kilometer bort, vilket gör ön till förmodligen en av de mest isolerade platserna i Alaska. Med tanke på hur glest befolkad delstaten är till att börja med så blir det inte mycket avlägsnare än så här.

  Många pionjärer försökte bosätta sig på ön genom århundradena, men ingen stannade särskilt länge på grund av ofta förekommande dimma, stormar och tuffa vintrar. Till och med införda populationer av renar som växte till tusentals krympte inom kort och försvann.

  Spår av mänskligt liv finns fortfarande kvar på ön, med övergivna bostäder som ligger halvt begravda i tundran och är täckta av vildblommor. Lavbeklädda ben och fiskeredskap som har spolats upp under havsstormar ligger också utspridda på några av stränderna.

  Ön är en del av Alaska Maritime National Wildlife Refuge och hyser häckande sjöfåglar som grisslor, lunnefåglar och skarvar, samt rävar som snor ägg från fågelbona.

  Lyssna på de inhemska sjungande sorkarna, som namngavs efter deras distinkta varningsrop, och håll kameran nära till hands ifall den sällsynta beringsnösparven dyker upp. Den häckar nästan uteslutande på Saint Matthew Island.

  • Inkluderad Naturlandstigning på Saint Matthew Island
  Dag 16
  Saint Matthew Island, Alaska

  Övergiven ö i Berings hav

 • Dag 17
  Till sjöss – Berings hav

  Korsa datumgränsen

  18 augusti 2023

  Under din sista dag till sjöss ska du hålla utkik efter knölvalar i vattnet. När fartyget färdas genom Berings sund ska du vända blicken mot himlen för att spana efter alla olika sjöfåglar. Du har Ryssland österut och USA västerut. Detta är även den internationella datumgränsen där du har ”imorgon” till höger och ”idag” till vänster.

  Det är den perfekta tiden för att koppla av efter alla äventyr i Alaska. Skäm bort dig själv i vårt spa med några sköna behandlingar. Tänk tillbaka på resans speciella stunder med nyblivna vänner i baren.

  Expeditionsteamet kommer att vara på liknande humör när de sammanfattar expeditionen i vetenskapscentret. Här kan ni jämföra era bästa foton och berätta om de olika utflykterna som ni följde med på.

  Dag 17
  Till sjöss – Berings hav

  Korsa datumgränsen

 • Dag 18
  Nome, Alaska

  Nome är helt fantastiskt

  19 augusti 2023

  Nome ligger på Sewardhalvön och namnet blev känt i Alaska dagen då de ”Three Lucky Swedes” hittade guld i Anvil Creek år 1898. Snart flockades guldgrävare från Yukon och San Francisco på ångbåtarna. Till och med den berömde sheriffen Wyatt Earp lockades hit under guldrushen och öppnade en saloon här.

  Du kan se spår efter guldrushen överallt, bland annat övergivna mudderverk, ångmaskiner från sekelskiftet och gamla järnvägsspår. Ropen om ”Guld! Guld!” hörs än idag längs flodbankarna vid Snake River och på andra platser i området.

  Staden markerade också slutstationen för tre av Roald Amundsens stora expeditioner: Nordvästpassagen år 1906, Nordvästpassagen år 1921 och ett flygförsök för att nå Nordpolen år 1926.

  Därför känns det passande att du avslutar ditt eget moderna äventyr längs Alaskas kust här, efter att ha färdats ombord på ett expeditionsfartyg med den norska upptäcktsresandens namn. Efter att ha sagt adjö till kaptenen, besättningen och expeditionsteamet tas du till flygplatsen och flyger till Vancouver där du kommer att tillbringa natten.

  Dag 18
  Nome, Alaska

  Nome är helt fantastiskt

 • Dag 19
  Vancouver, Kanada

  Expeditionens slut

  20 augusti 2023

  Din expedition avslutas i Vancouver. Om du planerar att tillbringa mer tid här i slutet av din resa är det alltid något kulturellt på gång i denna pittoreska metropol mellan vatten och berg.

  Besök några av stadens många konstgallerier eller lär dig mer om ursprungsbefolkningens kulturer på museerna. Gå på en kaférunda på det trendiga Granville Island eller besök de mångkulturella matstånden på nattmarknaden i Richmond. Om du vill få ut det mesta av sommarvädret ska du ta dig till det sandiga Kitsilano Beach.

  Vi erbjuder även ett spännande efterprogram till den närliggande bergsorten Whistler via Shannon Falls och en tur med Sea to Sky Gondola 880 meter över havet.

  Dag 19
  Vancouver, Kanada

  Expeditionens slut

Avresor

2023

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Augusti:
2.

Vad som ingår

Inkluderat i din resa

Flyg

 • Flyg i ekonomiklass från Nome till Vancouver i slutet av expeditionskryssningen

Hotell

 • Övernattning i Vancouver, inklusive frukost dagen före resan.
 • En natt på hotell i Vancouver efter expeditionskryssningen, inklusive frukost

Transfer

 • Transfer från hotellet till piren i Vancouver, inklusive stadstur.
 • Transfer från fartyget till flygplatsen i Nome
 • Transfer från flygplatsen till hotellet efter expeditionskryssningen i Vancouver

Expeditionskryssning

 • Expeditionskryssning i vald hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker (husets öl och vin, läsk samt mineralvatten) på restaurangerna Aune och Fredheim
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm ingår för gäster i svit
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord. Tänk på att vi seglar i avlägsna vatten med begränsad uppkoppling. Streaming stöds inte.
 • Kostnadsfri, återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på vid vattenstationerna ombord
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Utbud av inkluderade utflykter

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller föreläsningar i olika ämnen
 • Du har tillgång till fartygets vetenskapscenter, som har ett omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program där gästerna får hjälpa till i riktiga forskningsprojekt 
 • Den professionella fotografen ombord delar med sig av sina bästa tips och tricks för att ta de bästa bilderna av landskapet och djurlivet
 • Du har tillgång till fartygets badtunnor, infinitypool, panoramabastu, gymmen både inomhus och utomhus samt löparbanan utomhus
 • Informella sammankomster med besättningen, såsom dagliga sammanfattningar och förberedelser inför den kommande dagen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Expeditionsfotografer hjälper dig med dina kamerainställningar före våra landstigningar

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Tillvalsutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam
 • Valfria behandlingar i spaområdet ombord

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väderförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Kontrollera visumkraven för USA och Kanada
 • Ingen dricks förväntas
MS Roald Amundsen in Antarktis
Foto: Dan Avila
MS Roald Amundsen
Aune Restaurant, MS Roald Amundsen
Foto: Espen Mills
Ditt fartyg

MS Roald Amundsen

Byggd år 2019
Varv Kleven Yards
Passagerarkapacitet 528 (500 i Antarktis)
Bruttodräktighet 20 889 ton
Längd 140 m
Däcksbalk 23,6 m
Hastighet 15 knop
MS Roald Amundsen in Antarktis
Foto: Dan Avila

2019 lade Hurtigruten till ett helt nytt fartyg i sin flotta: MS Roald Amundsen. Det toppmoderna fartyget har en ny och miljömässigt hållbar hybridteknologi, som kommer att minska bränsleförbrukningen och visa världen att hybriddrift är möjlig på stora fartyg.

Läs mer om MS Roald Amundsen

Science Center
Foto: Agurtxane Concellon
Se priser och tillgänglighet

Några alternativ: