Djupgående expedition Antarktis och Patagonien (norrgående)

Djupgående expedition Antarktis och Patagonien (norrgående)

Djupgående expedition Antarktis och Patagonien (norrgående)

Djupgående expedition Antarktis och Patagonien (norrgående)

Reseinformation 23 dagar MS Fram
Avresor
11 mars 2023
7 mars 2024
Pris från
kr 113 243
Frukost, lunch och middag ingår

Njut av den sjunde kontinentens frusna värld och den naturliga skönheten av Chiles fjordar under denna expeditionskryssning under sensommaren till Antarktis.

Antarktis underverk

Gör dig redo för åtta dagar med vackra solnedgångar som färgar landskapet i fantastiska färger. Detta är också den bästa årstiden för valskådning eftersom fler individer och flera olika arter kommer för att äta lysräkor. Du kommer också att se tonårspingviner som äntligen får sin vuxna fjäderdräkt. Expeditionsteamet kommer att vara dina guider under landstigningar, iskryssningar och tilläggsaktiviteter och tar dig hela tiden närmare Antarktis natur och djurliv. Eftersom det här verkligen är vildmark så förändras is- och väderförhållandena hela tiden. Det är därför vi hela tiden anpassar vår resplan regelbundet för att ta dig med till de ställen där du kan få den bästa upplevelsen just då.

Chilenska fjordar och Patagonien

Efter att ha korsat Drakes sund kommer vi till Kap Horn och vi gör ett försök att gå iland där om det går. De vackra vattenvägarna och kanalerna i de chilenska fjordarna kommer därefter och ett stopp vid Puerto Natales varifrån det är lätt att ta sig till nationalparken Torres del Paine. Därifrån fortsätter vi norrut till den avlägsna byn Puerto Edén. Efter att ha seglat i Patagoniens mytomspunna farvatten är ditt sista stopp på kryssningen kolonialstaden Castro innan du åker tillbaka till Valparaíso.

Djupgående expedition Antarktis och Patagonien (norrgående) Djupgående expedition Antarktis och Patagonien (norrgående)
 • Dag 1
  Santiago de Chile

  Så mycket att se och upptäcka och så lite tid

  Välkommen till Santiago, Chiles vibrerande huvudstad. Även om du bara har en natt här kommer du att upptäcka att den här staden har mycket annat än välsmakande Merlotvin att erbjuda. Torgen har vacker arkitektur i kolonialstil och här finns även små konstgallerier och prisbelönta restauranger. Ett brett utbud av kulturella evenemang och museer ger gott om underhållning medan glaciärerna lockar vid stadsgränsen. Du har gott om spännande saker att välja mellan.

  En panoramautsikt i 360 grader över Santiago är ett självklart tips. Sky Costanera ligger på 304 meter och erbjuder en fantastisk utsikt över staden såväl som de omgivande bergskedjorna Anderna och Cordillera de la Costa. Utsikten är bedövande vacker, särskilt vid solnedgången. Du kan även besöka La Chascona, ett av de tre hem som den kände chilenske poeten Pablo Neruda hade i staden. Du kan dessutom strosa omkring bland de drygt tvåhundra stånden på den livliga La Vega-marknaden och prova den inhemska frukten cherimoya.

  Om du verkligen vill ha tid att lära känna staden är det bäst att komma ett par dagar tidigare. Det ger dig även möjlighet att lägga till ett valbart förprogram till den fantastiska Atacamaöknen eller det chilenska Patagonien.

  Dag 1
  Santiago de Chile

  Så mycket att se och upptäcka och så lite tid

 • Dag 2
  Santiago de Chile/Punta Arenas

  Segla iväg

  Preliminär avgångstid: 18:00

  Se Santiago från ovan i det tidiga morgonljuset när ditt flygplan avgår till Punta Arenas, Chiles sydligaste hamn. Ditt polarfartyg MS Fram och dess besättning väntar på dig här, redo att ta dig längre söderut än de flesta människor någonsin kommer.

  Efter att du har gått ombord och checkat in har vi ett obligatoriskt hälso- och säkerhetsmöte för alla gäster. Senare möter du några ur besättningen och självklart även expeditionsteamet. De kommer att vara dina guider och värdar samt ditt resesällskap under de kommande tre veckorna. Ni har även möjlighet att lära känna varandra ytterligare under välkomstmiddagen.

  Dag 2
  Santiago de Chile/Punta Arenas

  Segla iväg

 • Dag 3-4
  Till sjöss

  Det episka Drakes sund

  Drakes sund är inte bara en kanal från Kap Horn till Antarktis. Det är en uppsjö av spänning och olika känslor. Sundet fick sitt namn efter den engelske sjökaptenen och kaparen Sir Francis Drake som upptäckte det av en slump år 1578 när hans fartyg drevs långt söderut av kraftiga vindar. Det bevisade att det fanns öppet vatten söder om Chiles sydligaste spets.

  Sundet är känt för kraftiga vindar, stora vågor och starka strömmar, vilket gjorde det svårt för de gamla segelfartygen att segla här. Men även om det oftast är krabb sjö i Drakes sund kan vattnet även ligga spegelblankt. Denna oförutsägbarhet har gjort att sundet på engelska fått smeknamnen ”The Drake Shake” eller ”The Drake Lake”. Hur det än blir så byggdes vår moderna MS Fram för dessa och ännu värre väderförhållanden, så du behöver inte oroa dig.

  När vi tar oss söderut påbörjar expeditionsteamet sina föreläsningar för att berätta om Antarktis djurliv, geologi och historia. Du kommer att lära dig om varför det är så viktigt att ha på sig speciella stövlar när vi går iland och varför vi alltid dammsuger våra kläder och ryggsäckar innan vi lämnar fartyget. Genom att vi gör detta blir alla våra besök så säkra och hållbara som möjligt, i enlighet med IAATO:s riktlinjer. Du kan även välja att hjälpa till i programmen för medborgarforskning för att samla in data för riktiga forskningsprojekt. Att utforska Antarktis med denna fördjupade kunskap gör äventyret ännu mer intressant.

  MS Fram är en utforskares dröm med nyskapande teknik som klarar av alla polarhavets utmaningar. Fartyget är dessutom väldigt bekvämt och mysigt. Gå ut på observationsdäcket för lite frisk luft och få sällskap av fåglarna som ofta följer efter fartyget. Om du hellre vill njuta av utsikten inifrån passar det perfekt att sitta i Explorer Lounge & Bar.

  Dag 3-4
  Till sjöss

  Det episka Drakes sund

 • Dag 5-12
  Antarktis

  Det vita undret

  Ungefär 90 % av all is i hela världen finns här, på ett område som är dubbelt så stort som Australien. Här finns även tolv miljoner pingviner, uppdelade på sju olika arter. Men inte ens sådan statistik gör Antarktis rättvisa. Siffror kan inte fånga storheten och skönheten i detta landskap, och ord kan inte till fullo beskriva känslan av att se en koloni med flera tusen pingviner med egna ögon. Det är en speciell plats som verkligen behöver upplevas.

  Det är sensommar i Antarktis när du kommer hit, vilket innebär fantastiska solnedgångar och pingvinungar som börjar få en vuxen fjäderdräkt. Det är också den allra bästa tiden för valskådning. Tänk dig att stå på fartyget när en val kastar sig upp ur vattnet och skvätter saltvatten alldeles i närheten. Tänk dig att du paddlar kajak under en tillvalsutflykt när exakt samma sak händer. Snacka om att möta naturen på nära håll! Antarktis gör att du känner dig liten och stor på samma gång. Algfärgad snö finns också, vilket ger de annars så vita landskapen en rosa eller grön nyans. Det finns gott om sjöfåglar, bland annat gäss, labbar, liror och till och med albatrossar i himlen ovanför och vid kusten nedanför fartyget.

  Vårt erfarna expeditionsteam tar med dig på iskryssningar och landstigningar för att du ska få komma närmare denna fantastiska isvärld och dess djurliv. Vi tillbringar åtta dagar med att utforska Antarktis utan en fast resplan, vi försöker stiga iland på flera olika ställen. Vi har seglat i dessa farvatten i många år, så vi vet exakt vad vi ska göra och vart vi ska åka. Du kan lita på att vi tar dig till de allra bästa ställena vid rätt tillfälle. Vi samarbetar med vädret och isen för att göra varje dag så speciell som möjligt, och det är detta som gör det till en riktig expedition. Det är det som gör det till ett riktigt äventyr.

  Dag 5-12
  Antarktis

  Det vita undret

 • Dag 13-14
  Till sjöss

  Ett försök att stiga iland vid Kap Horn

  Efter åtta oförglömliga dagar i Antarktis tar MS Fram dig säkert tillbaka upp för Drakes sund. Expeditionsteamet sammanfattar nu våra upplevelser på den frusna kontinenten, och du kan gå till vetenskapscentret för att undersöka vattenprov för att se djurlivet på en mikroskopisk nivå.

  Det tar ungefär två dagar att segla genom Drakes sund, vilket ger dig gott om tid att koppla av och gå igenom alla mentala och digitala foton som du har tagit. Om du känner dig full av energi efter alla aktiviteter och landstigningar förra veckan så kan du passa på att träna i gymmet. Då får du också ännu bättre aptit än i vanliga fall och har mer plats för alla utsökta rätter som serveras i restaurangen. Men om du bara vill sitta och värma dig i bastun så går det också bra.

  När vi har lagt Drakes sund bakom oss kommer vi till Kap Horn. Det stormiga vattnet här är lika ökänt som Drakes sund, om inte ännu mer. Om vinden och vågorna mojnar tillräckligt länge så gör vi ett försök att gå iland. Det är en riktig bedrift om vi lyckas med det, och det är något du i så fall kan skryta om i åratal framöver.

  Dag 13-14
  Till sjöss

  Ett försök att stiga iland vid Kap Horn

 • Dag 15
  Chilenska fjordar

  Kryssning genom paradiset

  Detta vilda och avlägsna område dominerades en gång i tiden av den kanotfarande inhemska befolkningen som levde, seglade och jagade i dessa fjordar i århundraden. Beundra lugnet i denna labyrint av vattenvägar, med en massa öar, glaciärer och branta bergssluttningar.

  Om vi har tid och om vädret är på vår sida, kanske vi åker ut i små exlorerbåtar för en naturskön tur i fjorden eller går iland. Fjorden kan även avnjutas uppifrån däck medan du håller utkik efter djurlivet längs kusten, till exempel Magellanpingviner och kanske till och med sjöelefanter. Delfiner och – om vi har tur – en del valarter kan ibland ses i dessa farvatten.

  • Inkluderad Presentation om Yaghan-kultur ombord
  Dag 15
  Chilenska fjordar

  Kryssning genom paradiset

 • Dag 16-17
  Puerto Natales

  Inkörsporten till ”de blå tornen”

  I mynningen av fjorden Última Esperanza ligger staden Puerto Natales som grundades 1911 som en hamn för fårindustrin. Idag fungerar staden framför allt som ett sätt att ta sig till nationalparken Torres del Paine, känd för sin imponerande tredelade bergstopp som ofta är blåfärgad när ljuset är rätt. ”Paine” (som uttalas pie-nay) betyder ”blå” på det inhemska språket tehuelche medan ”Torres” är spanska för ”torn”.

  Vi erbjuder en populär tillvalsutflykt till denna UNESCO-listade World Biosphere Reserve, och den blir ofta fullbokad snabbt. Du kan också njuta av att kolla in den avslappnade atmosfären i Puerto Natales. Vid hamnområdet har man utsikt över fjorden till bergen på andra sidan, vilket är perfekt för att ta foton, särskilt med olika monument och skulpturer i förgrunden. Den gamla piren som inte har kvar några träplankor utan bara består av ett antal stolpar i vattnet är väldigt populär och finns återgiven på många vykort från Puerto Natales. Det finns alltfler barer, kaféer och restauranger för alla vandringsturister från världens alla hörn, vilket ger dig gott om alternativ för att dricka och äta middag iland.

  • Inkluderad Vyer i Puerto Natales
  Dag 16-17
  Puerto Natales

  Inkörsporten till ”de blå tornen”

 • Dag 18
  Puerto Edén - Ankrad - Halvdag

  Otillgänglig by

  Längst in i den djupa fjorden som omges av berg kommer vi till byn Puerto Edén i nationalparken Bernardo O’Higgins. Här finns inga vägar att tala om, så det är bara möjligt att ta sig till byn sjövägen – det är svårt att hitta en mer isolerad by än denna. För att ta dig fram måste du gå på smågatorna och stigarna som kopplar samman husen och affärerna för de 250 människor som bor här. Du kommer antagligen att ha användning av ditt paraply eller din regnjacka här, eftersom Puerto Edén är en av världens regnigaste platser.

  De 15 återstående fullblodiga medlemmarna av det inhemska Kawéskar-folket slog sig ner i Puerto Edén i slutet av 1900-talet. De livnär sig på fiske och flätar korgar som de säljer till förbiseglande fartyg. Den en gång nomadiska sjöfartsstammen brukade ta sig fram i kanoter som var mellan åtta och nio meter långa, och kunde transportera en hel familj med hund!

  • Inkluderad Besök ett samhälle
  Dag 18
  Puerto Edén - Ankrad - Halvdag

  Otillgänglig by

 • Dag 19
  Till sjöss

  Patagoniens farvatten

  Din expeditionskryssning fortsätter norrut genom Patagoniens kända farvatten. Det sägs att när Magellan seglade här på 1520-talet på sin världsomsegling så trodde han och hans besättning att urinvånarna var jättar som var över fem meter långa. Han gav dem alltså namnet ”patagons” efter en litterär karaktär i en spansk bok som var populär på den tiden. Även om urinvånarna var längre än de flesta européer vid den tiden så var de verkligen inga jättar. Men namnet blev kvar och regionen har sedan dess kallats Patagonien. Idag är området framför allt känt för det vackra andiska havslandskapet snarare än de så kallade jättarna, även om du faktiskt kan se ett annat jättedjur som simmar i havet. Det finns dessutom intressanta föreläsningar som du kan gå på, och du kan även engagera dig i projekt för medborgarforskning i vetenskapscentret.

  Dag 19
  Till sjöss

  Patagoniens farvatten

 • Dag 20
  Castro, Chile

  Chiloés charm

  Castro är huvudstad på Chiloé, ön som verkar ha något för alla. En av de första sakerna som du lägger märke till är de karaktäristiska färgglada palafitos som ligger på pålar längs vattenbrynet. Det finns även ett antal konst- och hantverksaffärer här som lämpar sig väl för att handla souvenirer. För bra erbjudanden och en glimt av vardagen kan du bege dig till Feria Campesina Yumbel, en livlig marknad som säljer allehanda husgeråd och matvaror.

  En annan höjdpunkt är Iglesia San Francisco, en kyrka som byggdes år 1567 när staden först grundades. Kyrkan finns nu med på UNESCO:s världsarvslista. Om du är intresserad av konst är det moderna konstmuseet i Chiloé väl värt ett besök. Det finns många lokala läckerheter här också, en lätt frukost ombord på fartyget är en god idé så att du har plats för churros och empanadas med både söta och matiga fyllningar.

  • Inkluderad Castro och dess kyrkor
  Dag 20
  Castro, Chile

  Chiloés charm

 • Dag 21-22
  Till sjöss

  Den sista biten

  Din expeditionskryssning närmar sig sitt slut, men det är inte över än. Vi rekommenderar att du gör det mesta av din återstående tid på MS Fram, oavsett om du föredrar att ägna dig åt att spana efter fåglar och andra djur ute på däck, prata med dina nya vänner eller njuta av din favoritdrink i Explorer Lounge & Bar. Expeditionsteamet sammanfattar kryssningens höjdpunkter och håller igång med föreläsningar och forskningsprojekt.

  Dag 21-22
  Till sjöss

  Den sista biten

 • Dag 23
  Valparaíso, Chile

  Hemåt igen

  Preliminär ankomsttid: 08:00

  När vi lägger till i Valparaíso är expeditionskryssningen slut. Om du har tid rekommenderar vi att du stannar kvar i ytterligare ett par dagar för att utforska denna excentriska stad. Stadens många bergbanor har utnämnts till en av världens 100 mest hotade historiska skatter, och tar dig upp till färgglada kvarter på höjden för en panoramautsikt av Stilla havet. Om du vill ha mer äventyr innan du åker hem rekommenderar vi efterprogrammet till Påskön, känd för de mystiska stenstatyerna av gigantiska huvuden. Ön finns med på UNESCO:s världsarvslista.

  Oavsett om du stannar kvar eller åker hem, känns det antagligen tråkigt att ta farväl av fartyget, kaptenen, besättningen, expeditionsteamet och de andra utforskarna. Det är inte lätt att glömma de tre veckorna som ni tillbringat tillsammans med att utforska Antarktis, upp genom Patagonien och dess fantastiska fjordar.

  Vi hoppas att du minns resan med oss som en av dina häftigaste expeditioner någonsin. Vår önskan är att du tar med dig många kära minnen och att du har blivit inspirerad att se naturen med förundran och respekt, och att vi tillsammans ska göra vad vi kan för att skydda den.

  Dag 23
  Valparaíso, Chile

  Hemåt igen

Avresor

2023

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Mars:
11.

2024

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Mars:
7.

Vad som ingår

Priset inkluderar

Hotell

 • Övernattning i Santiago de Chile före expeditionskryssningen, inklusive frukost

Flyg

 • Flyg i ekonomiklass mellan Santiago de Chile och Punta Arenas

Transfer

 • Transfer från hotellet i Santiago de Chile till Santiago de Chiles flygplats före expeditionskryssningen
 • Transfer mellan Punta Arenas flygplats och fartyget, inklusive en kort rundtur och en lunchlåda

Expeditionskryssning

 • Expeditionskryssning i valfri hytt
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker (husets öl och vin, läsk och mineralvatten) på restaurangen Aune
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm inkluderad för svitgäster
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord. Tänk på att vi seglar i avlägsna vatten med begränsad uppkoppling. Streaming stöds inte.
 • Kostnadsfri återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på vid vattenstationerna ombord
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller djupgående föreläsningar i olika ämnen
 • Du har tillgång till fartygets vetenskapscenter, som har ett omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program för medborgarforskning gör det möjligt för gäster att hjälpa till i riktiga forskningsprojekt
 • Den professionella fotografen ombord delar med sig av sina bästa tips och tricks för att ta de bästa bilderna av landskapet och djurlivet
 • Du har tillgång till fartygets badtunnor, panoramabastu samt gymmet inomhus
 • Informella sammankomster med besättningen, såsom dagliga sammanfattningar och förberedelser inför den kommande dagen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar i Antarktis
 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Expeditionsfotografer hjälper dig med dina kamerainställningar före våra landstigningar

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Hantering av bagage
 • Valfria kustutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas
MS Fram in Greenland
Foto: Stian Klo
MS fram i Antarktis
Foto: Sandra Walser
Ditt fartyg

MS Fram

Byggd år 2007
Renoverad 2022
Varv Fincantieri, Italy
Passagerarkapacitet 250 (200 i Antarktis)
Sängar 276
Bilkapacitet 0
Bruttodräktighet 11 647 ton
Längd 114 m
Däcksbalk 20,2 m
Hastighet 13 knop
MS Fram in Greenland
Foto: Stian Klo

Det ursprungliga Fram var det mest kända expeditionsfartyget av sin tid och hennes framgångsrika expeditioner saknar motstycke. MS Fram följer i den ursprungliga Frams fotspår och är utrustad med den mest avancerade tekniken för att göra henne exceptionellt väl lämpad för expeditionsresor i polarområden.

Läs mer om MS Fram

Icebergs-en av många favoritfoto motiv när på en expedition med MS fram
Foto: Tomas Mauch
Se priser och tillgänglighet

Några alternativ: