Expedition till södra polcirkeln

Expedition till södra polcirkeln

Expedition till södra polcirkeln

Expedition till södra polcirkeln

Reseinformation 18 dagar MS Fridtjof Nansen
Avresa
21 januari 2024
Pris från
kr 113 677
Frukost, lunch och middag ingår

Denna expedition handlar enbart om Antarktis och vi utforskar halvön under sensommaren, den allra bästa tiden för valskådning och för att se de unga pingvinerna få sin vuxna fjäderdräkt. Vi kommer även att försöka segla söder om södra polcirkeln till Marguerite Bay, en avlägsen region som få får möjlighet att besöka.

Tango, smaker och teater

Din resa börjar med en natt i Buenos Aires – tangons, biffarnas och de stora showernas stad. Morgonen därpå flyger du till den sydligt belägna staden Ushuaia för att gå ombord på det hybriddrivna fartyget MS Fridtjof Nansen. Vår riktiga expedition börjar när vi seglar in i Drakes sund. Härifrån är isen, sjön och vädret mer oförutsägbara, och vi kanske måste anpassa våra resplaner. Det är så det är på en expedition. Vår erfarna kapten och vårt expeditionsteam kommer att samarbeta med naturkrafterna för att ta dig med till bästa tänkbara plats varje dag.

Korsa polcirkeln med råge

Din expedition med oss tar dig med iland på Antarktis och på iskryssningar när det är möjligt, en möjlighet att beundra isberg och vackra solnedgångar, få syn på valar och besöka kolonier av pingviner som håller på att rugga. Expeditionsteamet håller föreläsningar och organiserar valbara aktiviteter som kajakpaddling. Så länge vädret och isen är samarbetsvilliga kommer vi att segla söder om 66°33' och kanske utforska några av de forskningsstationer som finns runt den svårtillgängliga Marguerite Bay.

Expedition till södra polcirkeln Expedition till södra polcirkeln
 • Dag 1
  Buenos Aires

  ”Vredens stad”

  21 januari 2024

  Börja ditt äventyr med en övernattning i det exotiska Buenos Aires och tillbringa sommarkvällen som du behagar. Lokalbefolkningen kallar Argentinas huvudstad för ”vredens stad” (ciudad de la furia), vilket ger en rättvisande bild av den latinska hettan som staden utsöndrar. Romantiken och passionen uttrycks allra bäst till tonerna av en eldig tango. Bege dig till en kvarterskrog för att titta på en oförglömlig dansuppvisning innan du avnjuter en blodig stek på ett av stadens kända stekhus. Om du har tid kan du även kolla in den vackra franska och italienska arkitekturen, som till exempel den ståtliga rosa herrgården Casa Rosada och nationalmuseet där det finns tavlor av Van Gogh, Monet och Picasso.

  Om du vill ha mer tid att utforska staden rekommenderar vi att du kommer ett par dagar tidigare. Du kan också följa med på vårt valbara förprogram för att utforska det vilda Patagonien.

  Dag 1
  Buenos Aires

  ”Vredens stad”

 • Dag 2
  Buenos Aires/Ushuaia

  På väg till Antarktis

  22 januari 2024
  Preliminär avgångstid: 19:00

  Se upp alla morgontrötta, vi tar nämligen ett tidigt morgonflyg till Ushuaia, och det är där ditt bekväma expeditionsfartyg MS Fridtjof Nansen väntar på dig. När planet börjar sin nedstigning till Argentinas mest sydligt belägna stad får du kanske fågelperspektiv över Tierra del Fuego-provinsen och ser både fjordar och glaciärer i nationalparken Alberto de Agostini västerut.

  När du checkar in på fartyget är det dags för avfärd, och vi påbörjar vår resa till Antarktis. Expeditionsteamet och vissa besättningsmedlemmar kommer att presentera sig och hålla i ett kort obligatoriskt säkerhetsmöte. Du får även njuta av en välkomstmiddag, som är ett bra tillfälle att börja lära känna de andra utforskarna ombord. Efteråt kan du ta en drink i baren eller strosa runt på fartyget för att bekanta dig med det som kommer att vara ditt hem under de kommande veckorna.

  Dag 2
  Buenos Aires/Ushuaia

  På väg till Antarktis

 • Dag 3-4
  Drakes sund

  En övergångsrit

  23 januari 2024 - 24 januari 2024

  Innan du kan uppleva Antarktis otaliga underverk behöver vi ta oss igenom det ökända Drakes sund, som är känt som en övergångsrit. Det sägs att dessa turbulenta vatten upptäcktes av en slump under 1500-talet när ett av Sir Francis Drakes fartyg tvingades söderut av kraftiga vindar. Vindarna är precis lika oförutsägbara idag, och väder och vind kan variera mycket. Sjön kan vara krabb eller sundet kan ligga helt spegelblankt.

  Det tar ungefär två dagar att segla igenom Drakes sund. Det ger dig gott om tid att förbereda dig på det kommande äventyret. Följ med expeditionsteamet till vetenskapscentret för föreläsningar om olika ämnesområden som till exempel Antarktisfördraget, berättelser om tidigare polarexpeditioner och områdets rika biodiversitet, både ur makro- och mikroperspektiv. Andra föreläsningar kan handla om vår säkerhet när vi går iland och vikten av att inte störa det lokala djurlivet, oavsett om det är en flock valar eller lata sälfamiljer. Du kommer även att få lära dig mer om IAATO:s riktlinjer, och varför vi alla dammsuger våra ryggsäckar och kläder i förväg och använder speciella steriliserade stövlar när vi gör landstigningar i Antarktis. Valbara program för medborgarforskning kan också göra att du lär dig ännu mer om den frusna kontinentens intrikata ekosystem. Vi tror att ju mer du vet om Antarktis, desto mer uppskattar du den unika upplevelse som kontinenten erbjuder.

  Under resan kommer du att bli fäst vid fartyget, eftersom det blir en varm och hemlik fristad efter varje dag i utforskandets tecken. Oavsett om avkoppling för dig är att gå till gymmet eller att bli ompysslad i ett spa, har MS Fridtjof Nansen något för dig. Om det inte räcker med löparbanan utomhus eller vårt spa, finns det även en infinitypool, panoramabastu och badtunnor ute på däck. För alla matälskare har fartyget inte bara en utan tre utsökta restauranger ombord, så det finns något för alla smaker.

  Dag 3-4
  Drakes sund

  En övergångsrit

 • Dag 5-15
  Antarktis

  Korsa polcirkeln med råge

  25 januari 2024 - 4 februari 2024

  Du ska precis utforska den sjunde kontinenten Antarktis under elva magiska dagar. Detta är den längsta tidsperioden som vi stannar på ett och samma ställe, för alla våra expeditioner och för alla våra destinationer. Antarktis är så speciellt och mäktigt att kontinenten förtjänar så mycket tid som möjligt. Expeditionsteamet tar dig med på landstigningar och iskryssningar för att komma ännu närmare islandskapet och djurlivet. Du får även möjlighet att njuta av valbara aktiviteter som promenader med snöskor och kajakpaddling. För att inte nämna de projekt för medborgarforskning som du kan delta i för att hjälpa forskare i hela världen att bättre förstå Antarktis djurliv och ekologi.

  Många andra kryssningsarrangörer nöjer sig med att bara segla förbi så att deras gäster kan se men aldrig stiga iland på isen, medan vår expedition tar dig iland och på iskryssningar i explorerbåtar vid ett flertal tillfällen, när vädret och sjön så tillåter. Det gör att du kan beundra den massiva ismassan, dussintals isberg, glaciärväggar och frysta berg på det allra säkraste och mest hållbara sättet. Under guidning av vårt erfarna expeditionsteam kan du observera pingvinkolonier, och ofta tycker de att det är lika spännande att se dig som du tycker det är att se dem. Antarktis är som en helt annan värld, och varje gång du stiger iland är som början på en magisk berättelse.

  Tillsammans tar vi oss till ställen där få andra människor har varit innan, vi går iland på olika landstigningsplatser på den antarktiska halvön, förbi polcirkeln och långt in till kontinentens gömda delar. Så länge som vädret och isen samarbetar seglar vi hela vägen till polcirkeln på 66°33' söder och hela vägen vidare till Marguerite Bay. Denna djupa vik besöks sällan av andra expeditioner eftersom den täcks av is största delen av året och endast går att besöka under sensommaren, och inte ens alltid då. Det finns många valar i området och isöarna är fristäder för kolonier med adéliepingviner och andra polarfåglar. Det finns många olika forskningsbaser kring Marguerite Bay där vi försöker lägga till om vädret tillåter, bland annat en modern bas på Horseshoe Island och historiska ruiner på Stonington Island.

  Dag 5-15
  Antarktis

  Korsa polcirkeln med råge

 • Dag 16-17
  Drakes sund

  Vila och koppla av på hemresan

  5 februari 2024 - 6 februari 2024

  Efter tio adrenalinfyllda och äventyrliga dagar i Antarktis börjar vi segla tillbaka norrut, mot civilisationen och ett varmare klimat. De två dagarna tillbaka uppför Drakes sund ger dig möjlighet till en ordentlig paus för att till fullo ta in den fantastiska tiden i Antarktis. Dela turens största höjdpunkter med andra expeditionsdeltagare som, efter alla erfarenheter ni delat, har gått från att vara främlingar till vänner för livet. Var med på målarkurser eller lär dig att knyta olika slags knopar och håll dig aktiv i gymmet och varm i bastun. Eller spana efter sjöfåglar utomhus. Tack vare expeditionsteamets föreläsningar känner du nu förhoppningsvis igen många av Antarktis bevingade underverk på egen hand.

  Dag 16-17
  Drakes sund

  Vila och koppla av på hemresan

 • Dag 18
  Ushuaia/Buenos Aires

  Slutet på ett stort antarktiskt äventyr

  7 februari 2024
  Preliminär ankomsttid: 08:00

  Vår resa tillsammans är slut när vi når Ushuaia. Från hamnen tar en transfer dig till flygplatsen för att flyga tillbaka till Buenos Aires. Om du inte vill att äventyret ska ta slut riktigt än kan du därifrån följa med på ett valbart efterprogram till de mäktiga Iguazúfallen.

  Det har varit ett riktigt äventyr och vi hoppas att du har njutit av varje stund. Njut av minnena och fotona från vår resa tillsammans och berätta gärna för andra varför det är så viktigt med hållbara kryssningar.

  Förutom att du kan skryta med att du har korsat polcirkeln vet du också av egen erfarenhet hur känsligt polarområdet är och risken som området utsätts för av klimatförändringarna. Låt oss göra vad vi kan för att bevara skönheten i dessa habitat för kommande generationer.

  Dag 18
  Ushuaia/Buenos Aires

  Slutet på ett stort antarktiskt äventyr

Avresor

2024

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Januari:
21.

Vad som ingår

Inkluderat i din resa

Hotell

 • Övernattning i Buenos Aires före expeditionskryssningen, inklusive frukost

Flyg

 • Tur- och returflyg i ekonomiklass mellan Buenos Aires och Ushuaia

Transfer

 • Transfer från hotellet i Buenos Aires till Buenos Aires flygplats före expeditionskryssningen
 • Transfer mellan Ushuaia flygplats och fartyget, inklusive en kort rundtur i staden

Expeditionskryssning

 • Expeditionskryssning i valfri hytt
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker (husets öl och vin, läsk samt mineralvatten) på restaurangerna Aune och Fredheim
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm inkluderad för svitgäster
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord. Tänk på att vi seglar i avlägsna vatten med begränsad uppkoppling. Streaming stöds inte.
 • Kostnadsfri återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på vid vattenstationerna ombord
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller djupgående föreläsningar i olika ämnen
 • Du har tillgång till fartygets vetenskapscenter, som har ett omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program för medborgarforskning gör det möjligt för gäster att hjälpa till i riktiga forskningsprojekt
 • Den professionella fotografen ombord delar med sig av sina bästa tips och tricks för att ta de bästa bilderna av landskapet och djurlivet
 • Du har tillgång till fartygets badtunnor, panoramabastu, gymmen både inomhus och utomhus samt löparbanan utomhus
 • Informella sammankomster med besättningen, såsom dagliga sammanfattningar och förberedelser inför den kommande dagen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar i Antarktis
 • Lån av stövlar, vandringsstav och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Expeditionsfotografer hjälper dig med dina kamerainställningar före våra landstigningar

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Hantering av bagage
 • Valfria kustutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam
 • Valfria behandlingar i spaområdet ombord

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas
Pool area on MS Fridtjof Nansen
Foto: Oscar Farrera
Ditt fartyg

MS Fridtjof Nansen

Byggd år 2020
Varv Kleven Yards, Norway
Passagerarkapacitet 528 (500 i Antarktis)
Bruttodräktighet 20 889 ton
Längd 140 m
Däcksbalk 23,6 m
Hastighet 15 knop

MS Fridtjof Nansen är det senaste tillskottet i Hurtigrutens flotta med specialbyggda fartyg – och tillhör nästa generations expeditionsfartyg. Hon tar oss med till några av jordens mest spektakulära hörn.

Läs mer om MS Fridtjof Nansen

A large boat in a body of water with a mountain in the background
Se priser och tillgänglighet

Liknande resor

Några alternativ: