Upptäck Antarktis, Patagonien och Chiles fjordar – sydgående

Valparaiso via Antarktis - Punta Arenas

På denna expedition tar vi dig med till de mest intressanta platserna längs den sydamerikanska kusten och vidare till Antarktis. Besök en av världens mest natursköna nationalparker och upplev det rika djurlivet i Patagonien, de chilenska fjordarna och Kap Horn innan vi når höjdpunkten på resan – Antarktis. Njut av tiden i land, paddla kajak, vandra och se pingviner, fåglar och sälar på nära håll.

  • Upplev både Patagonien och Antarktis på en och samma expedition
  • Besök nationalparken Torres del Paine
  • Segla in i de chilenska fjordarna och förbi Kap Horn
  • Njut av paddling, vandring och nära möten med djurlivet på Antarktis

Upplevelser

Upplev den vackra naturen i Patagonien

Vi startar i färgstarka Valparaiso och seglar längs den chilenska kusten med utsikt över snöklädda vulkaner, vackra sjöar, vilda floder och lummig vegetation. Detta enorma, kuperade och vackra landskap upphör aldrig att förvåna.

De chilenska fjordarna och Kap Horn

Vi seglar till en av de mest natursköna nationalparkerna i världen och in i de chilenska fjordarna. Detta avlägsna område verkar praktiskt taget orört av människor. De branta dalarna och mäktiga bergen är en slående kontrast till den grönskande kusten med sitt rika djurliv. Kap Horn är en mytomspunnen plats där två världshav möts och om väderförhållandena tillåter går vi i land här.

Det vita undret Antarktis

Efter Kap Horn korsar vi det beryktade Drakesundet med kurs mot Antarktis och de mäktiga frusna vidderna i söder. På Antarktis försöker vi gå i land på flera ställen, bland annat den ringformade ön Deception Island, som var en viktig hamn för valfångstfartyg fram till 1905. Vi besöker också Cuverville Island, där en av världens största kolonier med hakremspingviner håller till, den nedlagda brittiska basen Port Lockroy från andra världskriget och Wilhelmina Bay som ofta kallas ”Whale-mina Bay” på grund av det stora antal knölvalar som kommer hit. Brown Bluff är lätt att känna igen på den 750 meter höga klippan som dominerar landskapet. Pingviner, sälar, valar och stora flockar av sjöfåglar ger liv åt detta surrealistiska och vackra landskap. Vi tar dig i land så att du kan sätta fötterna på den antarktiska kontinenten och uppleva det unika djurlivet på nära håll. Du kanske också får chans att paddla kajak i det iskalla vattnet. Och ombord på våra bekväma fartyg kan du luta dig tillbaka och höra våra experter berätta om Antarktis rika historia, så att du får ut ännu mer av dina upplevelser. På återresan korsar vi återigen Drakesundet innan vi kommer till Punta Arenas där vår expedition slutar.

 

Priset inkluderar:

• Expedition med Hurtigruten i vald hyttkategori med helpension
• Transport från fartyg till flygplatsen i Punta Arenas
• Flygresa i ekonomiklass från Punta Arenas till Santiago de Chile
• Vind- och vattenavstötande jacka
• Landstigningar med små båtar och aktiviteter ombord och i land
• Professionellt, engelsktalande expeditionsteam som håller föredrag och leder landstigningar och aktiviteter
• Gratis kaffe och te

Ej inkluderat:

• Internationella flygresor
• Reseförsäkring
• Bagagehantering
• Valfria utflykter och dricks

Liknande resor

Resan dag för dag

Tidsplan och resrutt

Det här är en expedition som styrs av elementen och vår slutliga resplan avgörs alltid av rådande väder- och vindförhållanden. Säkerheten är högsta prioritet och kaptenen bestämmer den exakta rutten under resans gång. Därför är resplanen bara en indikation på vad du får uppleva men det är också det som gör varje expedition med Hurtigruten så unik.

23 oktober 2018

Avresa från Valparaíso, Chile
Dag 1
shutterstock_69331897.jpg

Stilla havets juvel


Ort: Valparaíso, Chile

Expeditionen startar i underbara, färgstarka och poetiska Valparaíso. Ett av de bästa sätten att se denna natursköna stad är att åka med de bergbanor som finns på flera ställen och ger en vidsträckt utsikt över bukten. Högt uppifrån skapar stadens flerfärgade hus en regnbåge av färg och ljus. Strosa runt på Valparaisos smala gator, ta dig uppför ändlösa trappor och upptäck något nytt i varje gathörn: en vacker byggnad, ett anmärkningsvärt konstgalleri eller något litet gastronomiskt smultronställe. Glöm inte att utforska hamnen och fiskepirerna, där du får en äkta känsla för Chiles unika fisketraditioner. Köp eller provsmaka nyfångad fisk och skaldjur på marknaden och träffa de skojfriska fiskarna. Vi rekommenderar också ett besök i de Unesco-listade historiska stadsdelarna innan du går ombord på MS Roald Amundsen.

Dag 2-3
00008-2.jpg

Med kurs söderut


Ort: Till sjöss

När vi seglar längs Chiles Stillahavskust inleder expeditionsteamet sitt föredragsprogram för att förbereda dig på resans höjdpunkter. Passa på att lära dig mer om områdets historia och djurliv. Vi erbjuder också olika seminarier och presentationer. Koppla av på däck, njut av den friska havsluften och håll utkik efter djur och fåglar. Bekanta dig med vårt nyaste och mest innovativa expeditionsfartyg och utnyttja alla faciliteter ombord.

Dag 4
shutterstock_159841910.jpg

Kosmopolitiska Castro


Ort: Castro

Castro ligger på Isla Grande de Chiloé och omges av vindpinade kullar och grön vegetation. Staden är känd för sina färgstarka palafitos, trähus byggda på pålar längs vattnet. Kom med i land och upplev människornas nyfikenhet och den lokala atmosfären i staden, som också har moderna inslag. Kyrkan Iglesia San Francisco finns med på Unescos världsarvslista och är en fröjd för ögat i ljusgult och orange med lavendelfärgade torn. Interiören i lackat trä är fantastisk och lyses upp av ljuset från de målade fönsterglasen. Andra sevärdheter är Plazuela del Tren, ett litet torg precis vid vattnet med en udda samling gamla tåg, och Cementerio Parroquial med ett antal stora och vackert dekorerade gravar. Feria Campe Yumbel är en livlig frukt- och grönsaksmarknad där man också hittar heminredning och fiskstånd. I butiken Feria Artes Lillo, strax söder om hamnen, kan du köpa fina handstickade ullprodukter och hantverk. De flesta restauranger och kaféer i Castro ligger längs Calle Blanco, från södra delen av torget ner till vattnet, och här kan du smaka den berömda kött-, potatis- och skaldjursgrytan. Alldeles i närheten av staden ligger nationalparken Chiloé, en till stor del outforskad vildmark med en sällsynt flora och fauna. I parken finns både öde stränder och en lång kuperad kustlinje där du hittar mängder av olika sjöfåglar, pingviner och sjölejon.

Dag 5
shutterstock_502846483.jpg

Patagoniens vatten


Ort: Till sjöss

Expeditionen fortsätter söderut genom Patagoniens mytomspunna vatten och vidare till en av världens mest avlägsna, orörda och vackra platser: den sydliga provinsen Ultima Esperanza, som betyder Sista hoppet. När vi seglar genom Andernas kustlandskap har du gott om tid att blicka ut över det storslagna naturområdet.

Dag 6
shutterstock_238987903.jpg

En liten isolerad by längst in i fjorden


Ort: Puerto Edén

Efter en oförglömlig resa genom den patagoniska skärgården är det lätt att förföras av charmiga Puerto Edén. Det är en liten by i nationalparken Bernardo O'Higgins, som ligger längst in i en djup fjord omgiven av höga berg. Byn har runt 250 invånare, och bland dem finns de 15 personer som återstår av kawéskar-folket. Här finns inga vägar, utan endast trägångar, och elektricitet finns bara tillgänglig ett par timmar om dagen. Puerto Edén är en fantastisk plats för att uppleva den traditionella inhemska kulturen i Patagonien. Byborna säljer fisk, musslor och skaldjursprodukter, som fraktas till marknader en gång i veckan med båt. Här kan du köpa med dig souvenirer i form av traditionellt kawéskar-hantverk, som flätade korgar och båtar gjorda av bark och skinn från sjölejon. Ströva längs vägarna eller följ med expeditionsteamet på vandring eller kajakpaddling, där du kanske får syn på en av många kolibrier som lever i området.

Dag 7-8
104-Puerto-Natales.jpg

Nationalparken Torres del Paine


Ort: Puerto Natales

Puerto Natales är porten till den världsberömda Torres del Paine, en av de mest storslagna nationalparkerna i Chile. Huvudattraktionen, själva ”tornen”, är en imponerande klippformation som är både enorm och unik och kallas ”Torres del Paine” (Painetornen). Den består av Torre Central (2 800 m ö.h.), Torre Sur (2 850 m ö.h.) och Torre Norte (2 248 m ö.h.). Här kan du beundra azurblå sjöar, stigar som slingrar sig genom smaragdgröna skogar, brusande floder – som du kan korsa på vingliga broar – och en stor blåskiftande glaciär. Torres del Paine har ett fantastiskt varierande landskap, från ett enormt öppet stäpplandskap till kuperad bergsterräng med höga toppar. Denna omväxlande miljö har lett till en mycket rik flora och fauna. Du har chans att få se lamor, pumor, pampasrävar och skunkar samt mer än 100 olika fågelarter, som kondor och svartbröstad vråk. Följ med på en vandring och njut av dessa fantastiska omgivningar.

Dag 9
Ear018.jpg

Ett paradis för naturälskare


Ort: De chilenska fjordarna

Det chilenska landskapet med kanaler, fjordar och berg som stupar ner i det iskalla vattnet lämnar alltid ett djupt intryck på besökare. Detta vilda och avlägsna område verkar praktiskt taget orört av människor. Isen har skurit sig ner genom bergen och efterlämnat isolerade öar och gömda bukter och på så sätt bildat Chiles unika fjordlandskap. De snötäckta bergstopparna och branta dalarna utgör en slående kontrast mot en i övrigt lummig kustlinje med ett rikt djurliv. Har du tur får du se sjölejon, kondorer och flera andra fågelarter som bara finns här.

Dag 10-11
_R7D5249_2013-01-08-at-16-44-57_HDR.jpg

Kap Horn och Drakesundet


Ort: Till sjöss

På morgonen seglar vi genom Beaglekanalen, uppkallad efter fartyget som tog Charles Darwin på hans upptäcktsresa – HMS Beagle. Vi fortsätter över öppet vatten och om väderförhållandena tillåter gör vi ett stopp på Kap Horn – den sydligaste spetsen av Sydamerika. Att gå i land kan vara svårt eftersom det ofta råder extremt väder i området. Kap Horn ligger på nästan 56° syd längst söderut i Chile och markerar gränsen mellan Atlanten och Stilla havet och den norra sidan av Drakesundet. Regionen är välkänd på grund av sitt läge och sin intressanta historia med upptäcksresande och handelsrutter. Om det går att ankra upp utanför Kap Horn kan du gå i land och utforska den öde men samtidigt romantiska platsen vid världens ände. På vår väg till Antarktis korsar vi sedan Drakesundet där två världshav möts. Under överfarten får du lära dig mer om Antarktis fantastiska djurliv och historia. Att korsa Drakesundet var något som gamla tiders sjöfarare fruktade men idag är det en upplevelse som är få förunnad. Drakesundet förbinder Sydatlanten med Stilla havet. Här möter det varma vattnet från norr det kalla och mindre salta vattnet söderifrån, vilket gör havet extra rikt på näringsämnen och lägger grunden till det unika marina djurlivet.

Dag 12-16
Antarctica_13122013_348.jpg

Långt ned i söder


Ort: Antarktis

Antarktis är isolerat från resten av världen genom kalla havsströmmar. Istäcket är på sina ställen upp till 4 000 meter tjockt och utgör 90 procent av världens is. På vintern är kontinenten ännu mer otillgänglig genom att is bildas utanför kusten som praktiskt taget fördubblar arealen. På Antarktis fortplantar sig sommartid miljontals pingviner, valar och sälar och resten av tiden tillbringar de i havet. Här finns gott om krill, en viktig näringskälla för områdets djurliv. I Södra ishavet utgör den antarktiska krillen en sammanlagd biomassa av flera hundra miljoner ton. Enligt Antarktisfördraget är detta en kontinent som är tillägnad fred, vetenskap och turism. Inga mänskliga aktiviteter får ändra den naturliga balansen här. Vi besöker en plats som genom årtusenden har utvecklats utan påverkan från människor och vi följer därför mycket strikta regler och riktlinjer för miljön. Vi vill inte efterlämna något annat än fotspår och inte ta med oss något annat än foton! Det som är så spännande med Antarktis är att det geografiska läget gör varje resa till en unik expedition. Trots den mest sofistikerade tekniken går det inte att förutspå vilka klimatutmaningar som möter oss. Därför måste vi vara flexibla och beredda att ändra våra rutter och landstigningar under resans gång. Det innebär också att vi passar på att utnyttja idealiska förhållanden och tillbringar timmar på land eller i kajaker, går på vandringar eller bara kryssar runt bland flockar av valar. Förhållanden som väder, vind och isförhållanden har stor inverkan på vårt program. Vi kommer att försöka lägga till på flera platser, bland annat Deception Island, Half Moon Island, Brown Bluff, Cuverville Island och Neko Harbour. Samtliga är fridfulla platser med orörd natur, pingvinkolonier, sälar, valar i havet, glaciärer, isberg i alla former och färger, gamla valfångststationer och forskningsbaser. Det kan vara svårt att sammanfatta alla intryck du får och ett välkänt citat från erfarna Antarktis-resenärer lyder: ”Om du kan beskriva Antarktis i ord har du antagligen aldrig varit där.”

Dag 17-18
Drake_Passage_00008-2.jpg

Över Drakesundet


Ort: Till sjöss

Efter fyra oförglömliga dagar i Antarktis tar MS Roald Amundsen oss tryggt tillbaka över det berömda Drakesundet. Resan från Antarktiska halvön till södra spetsen av Argentina är ungefär 95 mil lång, eller 40 timmars segling i bra väder. Under resan norrut fortsätter vi vår föredragsserie och sammanfattar våra erfarenheter från Antarktis.

Dag 19
Punta-Arenas---Struts-pÔÇá-vei-til-Estansian-070-just.jpg

Expeditionen går mot sitt slut


Ort: Punta Arenas/Santiago de Chile

Varje expedition har ett slut och så även denna. När vi lägger till i Punta Arenas, längs Magellansundet, är det dags att säga adjö. Hemresan fortsätter med flyg till Santiago de Chile, där du har möjlighet att förlänga din vistelse med något av våra program efter sjöresan.

10 november 2018

Ort Punta Arenas/Santiago de Chile
Ombord Upplevelser

Filmer

Fördjupa dig i äventyren som du kan få uppleva under en resa till Antarktis.