De skotska öarna – Spännande historia och unikt kulturarv

De skotska öarna – Spännande historia och unikt kulturarv

De skotska öarna – Spännande historia och unikt kulturarv

De skotska öarna – Spännande historia och unikt kulturarv

Reseinformation 13 dagar MS Spitsbergen
Frukost, lunch och middag ingår
 • Besök Shetlandsöarna, Orkneyöarna och Inre och Yttre Hebriderna
 • Lär dig mer om de skotska klanernas historia och utforska gamla klosterkyrkor och slott
 • Hälsa på i privatslottet Duart Castle på Isle of Mull med klanhövdingen själv som värd
 • Spana efter fåglar och andra djur under hela resan, speciellt på St. Kilda och Fair Isle

Hurtigruten erbjuder unika expeditionsresor till några av världens mest orörda och avlägsna farvatten. Precis som på andra expeditioner är det naturens krafter som styr och det är väderförhållanden som avgör den slutgiltiga resplanen. Säkerheten och gästernas upplevelser är högsta prioritet för oss. Vi utvärderar därför kontinuerligt våra rutter och ändrar dem beroende på aktuella omständigheter och oväntade händelser. Självklart tar vi också vara på alla spännande möjligheter som plötsligt visar sig i naturen. Det är skälet till varför vi kallar våra resor för expeditioner.

De skotska öarna – Spännande historia och unikt kulturarv De skotska öarna – Spännande historia och unikt kulturarv
 • Dag 1
  Bergen, Norge

  Staden med de sju fjällen

  Preliminär avgångstid: 20:00

  Ta dig tid att besöka fiskmarknaden innan du går ombord. En promenad i Bergens historiska hamnkvarter, vars färgstarka träfasader har anor ända från 1300-talet, är en oförglömlig upplevelse. Du kan också ta en tur med bergbanan upp till toppen av berget Fløyen där du får en magnifik utsikt över staden, de omgivande bergen och kanske en skymt av ditt expeditionsfartyg MS Spitsbergen i hamnen nedanför.

  Dag 1
  Bergen, Norge

  Staden med de sju fjällen

 • Dag 2
  Lerwick, Shetlandsöarna, Skottland

  Huvudorten på skotska Shetlandsöarna

  Lerwick är huvudhamnen på Shetlandsöarna och Skottlands nordligaste stad. Den grundades på 1600-talet och var då en fiskehamn men har idag en livlig internationell atmosfär. Hamnen är fortfarande aktiv och många besökande fritidsbåtar blandar sig med alla fiskebåtarna. Upplev Shetlandsöarnas underbara natur där du också hittar osedvanligt många arkeologiska platser, bland annat två järnåldersbyar.

  Dag 2
  Lerwick, Shetlandsöarna, Skottland

  Huvudorten på skotska Shetlandsöarna

 • Dag 3
  Fair Isle, Shetlandsöarna, Skottland

  Fågelskådning och sagolika landskap

  Fair Isle med sina höga sandstensklippor och mjukt böljande ängar ligger för sig själv mitt ute i havet. Ön är en viktig anhalt för många flyttfåglar och 1948 byggdes ett fågelobservatorium som fortfarande är i bruk. Du kan också köpa fina stickade tröjor, vilket är ett bra tillfälle att få en pratstund med de vänliga, självförsörjande öborna, eller gå några hål på den hisnande golfbanan ute vid fyren.

  Dag 3
  Fair Isle, Shetlandsöarna, Skottland

  Fågelskådning och sagolika landskap

 • Dag 4
  Kirkwall, Orkneyöarna, Skottland

  Till minne av Magnus den helige

  Kirkwall är Orkneyöarnas huvudstad och största stad. Första gången Kirkwall omnämns som boplats är i en saga från 1046, och namnet kommer från det fornnordiska ordet Kirkjuvagr (Kyrkobukt). Kirkwall har idag 8 500 invånare och är en av Skottlands bäst bevarade småstäder. I en annan lokal saga berättas om hur Jarl Magnus Erlendsson kidnappades från ön men vägrade ta till vapen eller acceptera vikingarnas våld. När Magnus kom hem igen avrättades han för sin pacifistiska inställning och den berömda Sankt Magnus-katedralen är uppkallad till hans minne. 

  Dag 4
  Kirkwall, Orkneyöarna, Skottland

  Till minne av Magnus den helige

 • Dag 5
  Stornoway, Lewis & Harris, Skottland

  Huvudstad på Isle of Lewis i Yttre Hebriderna

  Stornoway var ursprungligen en liten vikingaby och är idag den största staden på Western Isles samt huvudstad på Isle of Lewis & Harris, den största och nordligaste ön i Yttre Hebriderna. Det är en livlig hamnstad med museer, konstgallerier och ett vackert slott, Lews Castle, som du är välkommen att utforska tillsammans med oss. Lite utanför staden ligger väverier och små stugor där slitstark Harristweed tillverkas. Du kan också besöka små hembygdsmuseer, de världsberömda Callanish-stenarna, som påminner om Stonehenge, och det mer än 2000 år gamla Carloway Broch, det bäst bevarade fortet i Skottland.

  Dag 5
  Stornoway, Lewis & Harris, Skottland

  Huvudstad på Isle of Lewis i Yttre Hebriderna

 • Dag 6
  St. Kilda, Hirta, Skottland

  Oförstörd natur

  Denna avlägsna och vilda ögrupp med sina spektakulära klippor kan vi bara besöka om vädret tillåter, men med sina två världsarv är denna ö en oförglömlig upplevelse. Klipporna och öarna längre ut är rester av en vulkankrater och utmärkta häckningsplatser för tusentals sjöfåglar. Även vikvalar visar sig ofta i det skummande vattnet runt öarna.

  Här låg Storbritanniens mest isolerade samhälle, men 1930 evakuerades de sista 45 invånarna på egen begäran. Öarna hade då varit bebodda i 5 000 år. Det lilla museet finns kvar och berättar om det hårda livet på denna utsatta ö.

  Dag 6
  St. Kilda, Hirta, Skottland

  Oförstörd natur

 • Dag 7
  Barra och Isle of Rum, Skottland

  Kisimul Castle och Kinlock Castle

  Castlebay var tidigare en blomstrande sillhamn. Idag domineras byn av den romantiska medeltidsborgen Kisimul Castle, som klanen MacNeil fick som belöning för sina insatser i striderna med Robert ”The Bruce of Banockburn”. Castlebays karga landskap omges av vackra stränder som inbjuder till både vandringar och kajakpaddling och har inspirerat många konstnärer och författare. Vi utforskar Castlebay under förmiddagen innan vi sätter kurs mot Isle of Rum.

  Rum är ett naturreservat med ett forskningscenter. Ön var tidigare bomullsmagnaten Sir George Bulloughs privata jaktmarker. Här byggde han Kinlock Castle, ett unikt slott i edvardiansk stil med franska sidentapeter, antikviteter och vackra luftiga rum. Uttrar är regelbundna gäster runt öns stränder och här finns gott om kronhjort.

  Dag 7
  Barra och Isle of Rum, Skottland

  Kisimul Castle och Kinlock Castle

 • Dag 8
  Oban och Craignure, Isle of Mull, Skottland

  Träffa en klanhövding på hans privata slott

  Den lilla staden Oban kallas ”Porten till öarna” och hade sin storhetstid när järnvägen hade byggts och gjort staden till något mer än bara en livlig fiskhamn. Oban är idag en populär semesterort med viktorianska byggnader samlade runt hamnen. Härifrån går färjor till en mängd olika öar ända ut till Yttre Hebriderna. Många kaféer har fisk och skaldjur på menyerna. Passa på att besöka destilleriet och smaka ett glas av den lokala whiskyn.

  På kvällen besöker vi byn Craignure där vi får en privat guidning genom det dramatiska 800-åriga Duart Castle. Vår värd är Sir Lachlan MacLean, klanhövdingen själv. I slottet, vilket är ett av de få som fortfarande är i familjens ägo, finns många av klanen MacLeans samlingar och under vårt besök får vi bland annat se köket, ”Havsrummet” och det edvardianska sovrummet samt uppleva en privat mottagning i bankettsalen. Slottet är enkelt och stramt möblerat och har en rustik och ålderdomlig atmosfär, precis som du kan föreställa dig att en klanledares hem i högländerna ska vara.

  Dag 8
  Oban och Craignure, Isle of Mull, Skottland

  Träffa en klanhövding på hans privata slott

 • Dag 9
  Isle of Colonsay, Skottland

  Blommor och fjädrar

  På denna natursköna ö häckar mer än 200 fågelarter, bland annat den sällsynta och skygga kornknarren. Huvudorten är Scalasaig och vid Kiloran Bay ligger en av de finaste stränderna. Colonsay House ståtar med fina exotiska trädgårdar och i de omgivande skogarna, på hedarna och ängarna växer mer än 400 olika sorters växter, en idealisk ö för såväl fotvandring som kajakpaddling.

  Dag 9
  Isle of Colonsay, Skottland

  Blommor och fjädrar

 • Dag 10
  Islay, Skottland

  Den skotska whiskyns hemtrakter

  Det här är ”whisky-ön” framför andra, världskänd för sin rökiga single malt-whisky. På Islay härskade en gång i tiden MacDonald-klanen med adelstiteln Lords of the Isles. I den pittoreska lilla staden Bowmore finns en handfull små butiker, en intressant rund kyrka och strax intill en välkänd golfbana. Uppe på klipporna hittar du fantastiska promenadstigar så ta dig dit och spana efter flyttfåglar och gäss som gärna stannar till på den vackra ön. 

  Dag 10
  Islay, Skottland

  Den skotska whiskyns hemtrakter

 • Dag 11
  Peel, Isle of Man

  Från kungligheter till TT-race

  Den fina hamnstaden Peel var öns huvudstad på 1300-talet och säte för kungen av Mann. Handelshusen i de snirklande gränderna bär vittnesbörd om de fiskebåtar som byggdes här och seglade mellan Irland och Shetlandsöarna på 1800-talet. Peel Castle från 1000-talet, förbundet med ön via en smal landremsa, sägs vara byggt av norske kungen Magnus Barfot. På museer i staden finns gamla veteranbilar och cyklar, en länk till de mer moderna motorcykeltävlingarna som anordnas på ön varje år.

  Dag 11
  Peel, Isle of Man

  Från kungligheter till TT-race

 • Dag 12
  Belfast, Nordirland

  Charmig industristad och huvudstad

  Belfast är Nordirlands största stad, en industristad som ändå har många eleganta kvarter och byggnader. Det var här som det mytomspunna jättefartyget Titanic byggdes. Nordirland har en vacker karg kustlinje med orörda stränder och spektakulära vandringsleder uppe på klipporna utmed havet. Längre inåt land ligger pittoreska byar i underbar natur. Upplev märkliga Giant’s Causeway, vandra i fantastiska landskap och utforska Belfast – staden har mycket att erbjuda.

  Dag 12
  Belfast, Nordirland

  Charmig industristad och huvudstad

 • Dag 13
  Glasgow (Greenock), Skottland

  ”Kär grön plats”

  Preliminär ankomsttid: 08:00

  Resan avslutas i Glasgow (Greenock). Namnet är gaeliskt och betyder ”Kär grön plats” – med mer än 90 parker och trädgårdar passar namnet perfekt. Staden har institutioner som Scottish Ballet, Operan och Nationalteatern och är berömd både för sin jugendstil och sin viktorianska arkitektur. Det här är en stad du bara måste utforska innan du återvänder hem.

  Dag 13
  Glasgow (Greenock), Skottland

  ”Kär grön plats”

Avresor

Vad som ingår

Priset inkluderar

Expeditionsresa

 • Expeditionsresa i vald hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag inklusive dryck (fartygets öl och vin, läsk och mineralvatten) i restaurang Aune
 • Kaffe och te
 • Wi-Fi ombord. Tänk på att vi befinner oss i avlägsna områden med mycket begränsad uppkoppling. Streaming stöds inte.
 • Återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på i fartygets vattenstationer
 • Engelsktalande expeditionsteam som arrangerar och följer med på aktiviteter ombord och iland
 • Vissa utflykter

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller föredrag om olika ämnen
 • Tillgång till fartygets vetenskapscenter som har ett omfattande bibliotek och avancerade mikroskop för biologiska och geologiska undersökningar
 • Forskningsprogram som ger gästerna möjlighet att hjälpa till med vetenskapliga undersökningar
 • Professionell fotograf ombord som ger tips om fotografering av landskap och djur
 • Tillgång till fartygets jacuzzier, panoramabastu och inomhusgym
 • Informella sammankomster med besättningen, till exempel för att sammanfatta dagens händelser och informera om följande dag

Aktiviteter i land

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Möjlighet att låna stövlar, stavar och annan utrustning som behövs under aktiviteter
 • Vind- och vattenavstötande expeditionsjacka.
 • Expeditionsfotografer som hjälper gästerna med kamerainställningar före landstigningar

Ej inkluderat

 • Internationella flygresor
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Bokningsbara utflykter på land med våra lokala samarbetspartner
 • Bokningsbara aktiviteter i små grupper tillsammans med expeditionsteamet 

Vänligen observera

Longyearbyen, Svalbard - MS Spitsbergen
Foto: Genna Roland
Ett stort fartyg i vattnet
En stor säng i ett rum
Ditt fartyg

MS Spitsbergen

Byggd år 2009
Renoverad 2016
Varv Estaleiro Navais de Viana do Castelo (POR)
Passagerarkapacitet 180
Sängar 243
Bilkapacitet 0
Bruttodräktighet 7,344
Längd 100,54 m
Däcksbalk 18 m
Hastighet 14,5 knop
Longyearbyen, Svalbard - MS Spitsbergen
Foto: Genna Roland

MS Spitsbergen kommer att ta dig på en resa utöver det vanliga. Hon färdas längs den norska kusten från september till maj och blir en del av våra globala expeditionsresor under resten av året.

Läs mer om MS Spitsbergen

A group of people posing for the camera
Foto: Stefan Dall / Hurtigruten

Några alternativ: