Expedition på Irländska sjön – En resa till öarna i norr

Expedition på Irländska sjön – En resa till öarna i norr

Expedition på Irländska sjön – En resa till öarna i norr

Expedition på Irländska sjön – En resa till öarna i norr

Reseinformation 13 dagar MS Spitsbergen
Avresa
2 april 2023
Pris från
kr 60 712
Frukost, lunch och middag ingår

Upptäck naturens underverk och den spännande kulturen på öarna i norr

Historia och arv

Upplev höjdpunkterna på de nordliga Brittiska öarna, från natursköna skotska landskap till historiska irländska städer, gamla slott och exceptionell whisky. Se den mäktiga Giant’s Causeway nära Portrush, hör om vikingarnas och kelternas historia på Isle of Man och lär dig mer om Nordirlands varvsindustri i Belfast.

Irländska pubar och skotsk whisky

Tillbringa tid på traditionsenliga pubar. Besök några av Skottlands äldsta whiskydestillerier på Arran, Mull och Islay. Självklart finns också möjlighet att provsmaka den berömda maltwhiskyn när vi rör oss från hamn till hamn.

Expedition på Irländska sjön – En resa till öarna i norr Expedition på Irländska sjön – En resa till öarna i norr
 • Dag 1
  Glasgow, Skottland

  Gå ombord i Glasgow

  Res från Skottlands kulturstad

  Din expeditionskryssning på Irländska sjön börjar i Glasgow. Passa på att bekanta dig med den moderna staden om du har tid före ombordstigningen. Med sin utsökta viktorianska arkitektur har Glasgow återuppfunnit sig själv som en stilig och spännande plats med gott om museer, gallerior och livliga tillhåll för att äta, dricka och shoppa.

  När du är klar väntar ditt bekväma kryssningsfartyg MS Spitsbergen på dig. Du välkomnas av vårt trevliga expeditionsteam och efter en säkerhetsgenomgång har du tid att finna dig till rätta innan en välkomstmiddag väntar som inledning på kryssningen.

  Förprogram

  Vill du utforska Glasgow och Edinburgh ordentligt? Då rekommenderar vi att du förlänger din resa genom att boka vårt förprogram med en övernattning i Edinburgh. Du får då uppleva de främsta sevärdheterna i Glasgow, men också det vackra Edinburgh Castle.

  Dag 1
  Glasgow, Skottland

  Gå ombord i Glasgow

 • Dag 2
  Portrush (Nordirland)

  Portrushs huvudattraktion

  Besök lilla Portrush och se ett enormt naturfenomen

  Portrush är en liten semesterort som har varit välbesökt ända sedan den viktorianska eran. Härifrån kan du följa flera olika vandringsleder och på den här delen av kusten kan du även promenera längs långa sandstränder. Fågelskådare bör bege sig till Ramore Head strax norr om stan.

  En stor sevärdhet är Unesco-listade Giant’s Causeway, som består av omkring 40 000 sammanlänkade basaltkolumner som reser sig längs kusten på ett fascinerande sätt. Ruinerna efter Dunluce Castle utgör en dramatisk syn högst upp på en klippa med utsikt över Atlanten. Bakom slottsruinen breder det natursköna landskapet ut sig.

  • Inkluderad Portrush - Fårhundsuppvisning
  • Inkluderad Dunluce Castle och Giant’s Causeway
  Dag 2
  Portrush (Nordirland)

  Portrushs huvudattraktion

 • Dag 3
  Belfast, Irland

  Eleganta Belfast

  Promenera runt i Nordirlands huvudstad och upptäck dess stolta arv

  Belfast är Nordirlands huvudstad och präglas av industri och elegans. Här byggdes det berömda fartyget Titanic. Promenera runt i Titanic Quarter och fortsätt längs Maritime Mile, en strandpromenad som vittnar om Belfasts stolta sjöhistoria.

  Här finns också gott om viktoriansk arkitektur. Beundra den detaljrika mosaiken i St Anne’s Cathedral och den majestätiska fasaden på Grand Opera House. Gå upp på Cave Hill, nära Belfast Castle, för storslagna vyer.

  På St George’s Market finns gott om godsaker och utmärkt hantverk och Ulster Museum är ett måste för historieintresserade.

  Dag 3
  Belfast, Irland

  Eleganta Belfast

 • Dag 4
  Douglas, Isle of Man

  Gåtfulla Isle of Man

  Utforska Isle of Mans huvudstad, Douglas

  Passa på att njuta av den natursköna sträckan in mot Douglas! Vi stiger iland för att utforska huvudstaden på Isle of Man, lära oss om öns arv efter kelter och vikingar, höra om öns historia som viktoriansk turistmagnet och utforska den orörda kusten.

  Det finns massor att göra under dagen i Douglas. Besök Manx museum, se väggmålningarna i St Thomas’s Church och besök det mäktiga och kusliga slottet Peel Castle, som ursprungligen var ett fäste för vikingarna och nu sägs vara hemsökt.

  Dag 4
  Douglas, Isle of Man

  Gåtfulla Isle of Man

 • Dag 5
  Fishguard, Wales

  ”Land’s End” i Wales

  Upplev Fishguards pittoreska byar och forntida fort

  Mellan Preseli Hills och Pembrokeshire-kusten ligger den charmiga walesiska kuststaden Fishguard. Den ursprungliga byn och hamnen hittar du i Lower Fishguard och från den högre belägna, nuvarande staden får du en fantastisk utsikt.

  Från Lower Town kan du utforska de gamla skogarna i Cwm Gwaun som sträcker sig mot bergskedjan Mynydd Preseli. Strax utanför Fishguard kan du promenera upp till Castle Point för att bevittna lämningarna efter Fishguards fästning.

  En kort resa bort ligger Storbritanniens minsta stad, St David’s. Orten, som är mer av en by än en stad, fick sin stadsstatus på grund av dess katedral från 1100-talet. St David’s är en perfekt plats att upptäcka till fots med en huvudgata kantad av antikbutiker och restauranger

  Dag 5
  Fishguard, Wales

  ”Land’s End” i Wales

 • Dag 6
  Dublin, Irland

  Den gröna huvudstaden

  Upplev Irlands charmiga huvudstad

  Irlands huvudstad har en intressant historia. Den grundades av vikingar och blev sedan kungadömet Dublin. Dublin, en av Europas mest ungdomliga städer, bjuder på gott om livemusik och pubar, men har även lockat till sig många techbolag.

  Idag har du chansen att utforska den här fascinerande staden, bland annat Trinity College, Irlands äldsta universitet. Här kan du få se det medeltida manuskriptet Book of Kells. Dublin Castle är också värt ett besök, och glöm inte att ta en pint Guinness.

  Dag 6
  Dublin, Irland

  Den gröna huvudstaden

 • Dag 7
  Glasgow, Skottland

  Utforska Glasgow

  Lär dig mer om staden vid Clydefloden

  När vi återvänder till Glasgow får du en ny chans att upptäcka några av stadens många sevärdheter.

  Promenera upp till East End och besök Glasgow Cathedral, ett utmärkt exempel på gotisk arkitektur som stått emot tidens tand. Bakom katedralen finns en kyrkogård med mängder av viktorianska gravstenar från 1800-talet som väntar på att utforskas. 

  Bege dig västerut från centrum för att se samlingar med eklektisk konst och naturhistoria på Kelvingrove Art Gallery and Museum. Byggnaden i sandsten är belägen i den prunkande Kelvingrove Park – ett måste under ditt besök.

  Dag 7
  Glasgow, Skottland

  Utforska Glasgow

 • Dag 8
  Arran, Skottland

  Skottland i miniatyr

  Se djurliv och dramatiska landskap på natursköna Arran

  Den skyddade ön Arran värms upp av Nordatlantiska strömmen och har därmed ett rikt djurliv. När vi utforskar ön håller vi utkik efter djur bland Skottlands Big Five: kungsörn, kronhjort, ekorre, utter och säl.

  Är du sugen på att vandra? Prova den populära vandringsleden Goat Fell och besök Brodick Castle för att få en känsla av aristokratins svunna tider. Se skatter från yngre stenåldern i Machrie Moor, och provsmaka karaktäristisk maltwhisky i det lokala destilleriet.

  Dag 8
  Arran, Skottland

  Skottland i miniatyr

 • Dag 9
  Toberymory, Isle of Mull

  Färgglada Tobermory

  Beundra Tobermorys slående sjösida

  Tobermory är huvudorten på Isle of Mull. När vi närmar oss staden möts vi av georgianska hus i klara, starka färger. Utforska den lilla staden som är full av kaféer, restauranger och hantverksbutiker. Här finns till och med ett whiskydestilleri.

  Om vädret tillåter beger vi oss till Loch Sunart, en vacker saltvattensjö som ligger bortom allfarvägarna. Den är ett marint skyddsområde och i det klara vattnet finns ett rikt ekosystem som är hemvist åt uttrar. Det är också en utmärkt plats för att spana efter delfiner och tumlare.

  Dag 9
  Toberymory, Isle of Mull

  Färgglada Tobermory

 • Dag 10
  Fort William, Skottland

  Ett centrum för friluftsäventyr

  Besök Skottlands centrum för friluftsäventyr, omgiven av natursköna landskap

  Efter att ha navigerat in i havsviken Loch Linnhe lägger vi till i Fort William. Staden är känd som Storbritanniens friluftshuvudstad för friluftsliv och lockar vandrare, cyklister, klättrare och skidåkare. Den·är·belägen·på·höglandet·och omges av hisnande, vidsträckta·landskap

  Stadens whiskydestillerier har sina egna versioner av nationaldrycken. Vid Glen Nevis finns fina promenadstråk. Du kan också besöka Glen Coe, en dal som har skapats av vulkanisk aktivitet och skulpterats av glaciärer, som nu är ett område med enastående vacker natur.

  Dag 10
  Fort William, Skottland

  Ett centrum för friluftsäventyr

 • Dag 11
  Oban, Skottland

  Idylliska Oban

  Besök den lilla staden Oban på Skottlands västkust

  Den brukar kallas för ”Gateway to the Isles” (Porten till öarna) och upplevde en storhetstid när järnvägen byggdes ut och den blev en välbesökt fiskehamn. Viktorianska byggnadskomplex är belägna runt hamnen och färjorna kommer och går från de isolerade Hebriderna.

  En promenad på 20 minuter som börjar i stan tar dig längs stränder och genom skogsmark fram till slottet Dunollie, där skotska klanledare huserade förr i tiden. Är du sugen på lite whisky? Det lilla destilleriet i Oban är ett av de minsta och äldsta i Skottland.

  Dag 11
  Oban, Skottland

  Idylliska Oban

 • Dag 12
  Islay, Skottland

  Islays natur och whisky

  Upptäck en ny favoritdryck på ”whiskyön”

  Islay (uttalas ”aj-la”) kallas inte ”whiskyön” utan anledning. Här finns hela nio verksamma destillerier och deras torvartade single malt whisky säljs världen över. Islay är en av de större öarna med en 210 km lång kustlinje och en mängd stillsamma sandstränder.

  Ön har också ett rikt djurliv med över 200 fågelarter, bland annat kungsörnar, strandskator, havssulor och blå kärrhökar. Dessutom är öns mystiska historia fortfarande påtaglig i form av uråldriga monoliter, kelterkors och en stenkrets.

  Dag 12
  Islay, Skottland

  Islays natur och whisky

 • Dag 13
  Glasgow, Skottland

  Återkomst till Glasgow

  Vi avslutar där vi började – men varför inte stanna lite längre?

  Efter vår öhoppningsexpedition är vi nu tillbaka i Glasgow. Trots att har haft tio dagar fulla av fantastiska upplevelser kanske du ändå vill stanna kvar lite till för att se de saker du kanske missade före avresan.

  I hamnen i Glasgow, vid floden Clyde, kommer du att mötas av det slående Riverside Museum som designats av Zaha Hadid. Intill detta imponerande transportmuseum finns det stora skeppet Glenlee. Designintresserade kommer även att uppskatta de avtryck som Charles Rennie Mackintosh har lämnat runt om i stan.

  Vi hoppas få se dig snart igen, oavsett om du väljer att stanna kvar ett tag till eller åka raka vägen hem.

  Efterprogram

  Om du vill utforska mer av Glasgow och Edinburgh rekommenderar vi att du förlänger din resa genom att boka vårt efterprogram som finns som tillval. Med en övernattning i Edinburgh får du uppleva de främsta sevärdheterna i Glasgow, men också det vackra Edinburgh Castle.

  Dag 13
  Glasgow, Skottland

  Återkomst till Glasgow

Avresor

2023

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
April:
2.

Vad som ingår

Inkluderat i din resa

Expeditionskryssning

 • Resa i vald hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker* på restaurangerna Aune och Fredheim
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm ingår för gäster i svit
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord
 • Kostnadsfri, återanvändbar vattenflaska
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

Observera att wifi och mobiltäckning är väldigt begränsade i de avlägsna områden vi reser till och att streaming inte stöds.

*Husets öl och vin, läsk samt mineralvatten

Aktiviteter ombord

 • Föreläsningar och diskussioner med experter från expeditionsteamet
 • Full tillgång till vårt vetenskapscenter, omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program där resenärerna kan hjälpa till i pågående forskningsprojekt
 • Tips och tekniker kring hur du fotar landskap och djurliv av fotografen ombord
 • Du har tillgång till fartygets badtunnor, infinitypool, panoramabastu, gymmen både inomhus och utomhus samt löparbanan
 • Informella dagliga genomgångar med besättningen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Hjälp av våra expeditionsfotografer ombord

Observera:

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav 
 • Ingen dricks förväntas

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Tillvalsutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam
 • Bokningsbara behandlingar i wellness- och spa-avdelningen ombord
Ett stort skepp i en vattenförekomst
Longyearbyen, Svalbard - MS Spitsbergen
Foto: Genna Roland
A group of people posing for the camera
Foto: Stefan Dall / Hurtigruten
Ditt fartyg

MS Spitsbergen

Byggd år 2009
Renoverad 2016
Varv Estaleiro Navais de Viana do Castelo (POR)
Passagerarkapacitet 180
Sängar 243
Bilkapacitet 0
Bruttodräktighet 7 344
Längd 100,54 m
Däcksbalk 18 m
Hastighet 14,5 knop
Ett stort skepp i en vattenförekomst

MS Spitsbergen tar med dig på en resa utöver det vanliga. Hon färdas längs den norska kusten från september till maj och blir en del av våra globala expeditionsresor under resten av året.

Läs mer om MS Spitsbergen

Ett stort fartyg i vattnet

Några alternativ: