Öhoppning i Nordatlanten – Island, Färöarna och Brittiska öarna (sydgående)

Öhoppning i Nordatlanten – Island, Färöarna och Brittiska öarna (sydgående)

Öhoppning i Nordatlanten – Island, Färöarna och Brittiska öarna (sydgående)

Öhoppning i Nordatlanten – Island, Färöarna och Brittiska öarna (sydgående)

Reseinformation 13 dagar MS Maud
Avresa
17 september 2024
Pris från
kr 43 044
Frukost, lunch och middag ingår

Djurliv, forntida civilisationer och vardagen i Nordatlanten

Historiska platser och modern vardag

Res till Dovers vita klippor från den isländska huvudstaden via avlägsna och vilda öar i Nordatlanten. Utforska spännande huvudstäder, stenåldersplatser, blomstrande öar och små byar med influenser från vikingatiden medan hösten gör sig påmind i dessa vatten.

Djurliv och vidsträckta vyer

Sjöfåglar och marina djur frodas under Nordatlantens vidsträckta himmel. Upplev höga klippor fulla av sjöfåglar och spana efter valar och delfiner i vattnet, antingen i en expeditionsbåt, ombord på MS Maud eller till fots.

OBSERVERA! Våra expeditioner bjuder – i sann upptäckaranda – på stopp vid avlägsna platser. Aktuella havsförhållanden kring dessa isolerade platser kan göra det omöjligt att lägga till i hamnen. Därför använder vi ibland våra små expeditionsbåtar för att ta oss iland.

Öhoppning i Nordatlanten – Island, Färöarna och Brittiska öarna (sydgående) Öhoppning i Nordatlanten – Island, Färöarna och Brittiska öarna (sydgående)
 • Dag 1
  Reykjavik, Island

  Avgång från Reykjavík

  Upptäck Islands moderna huvudstad

  Din öhoppningsexpedition börjar i isländska Reykjavík, en huvudstad fylld av konst, kultur och historia.

  Om du har tid, ta en promenad längs Laugavegurs butiker och gallerier, besök den vackra katedralen Hallgrímskirkja eller Reykjavíks konstmuseum innan du går ombord på MS Maud.

  Väl ombord på MS Maud kan du hämta ut din expeditionsjacka, göra dig hemmastadd i hytten, träffa expeditionsteamet och njuta av din första middag medan vi sätter kurs mot resans första stopp – Stykkishólmur.

  Boka ett av våra valbara förprogram för att se mer av ön, till exempel genom att utforska Gyllene cirkeln eller det isländska höglandet.

  Dag 1
  Reykjavik, Island

  Avgång från Reykjavík

 • Dag 2
  Stykkishólmur, Island

  Halvön Snæfellsnes

  Spektakulära Snæfellsnes

  Det är som att tiden har stått still på resans första stopp, Stykkishólmur, det lilla fiskeläget i viken Breiðafjörður där de färgglada husen står i stark kontrast till bergen i bakgrunden.

  På halvöns västra spets ligger Snæfellsnes nationalpark med den imponerande, istäckta stratovulkanen Snæfellsjökull. Parken har fått smeknamnet ”Island i miniatyr” på grund av sina olika vulkanlandskap.

  I nationalparken kan du besöka den svarta sandstranden Djúpalónssandur och basaltklipporna Lóndrangar. Du kan också ta en snövessla till toppen av Snæfellsjökull eller följa med på en guidad kustvandring där vi besöker glaciärgrottor.

  Dag 2
  Stykkishólmur, Island

  Halvön Snæfellsnes

 • Dag 3
  Heimaey, Island

  Heimaeys explosiva förflutna

  Valar, lunnefåglar och ett dramatiskt vulkanutbrott

  Den första ön på vår expeditionskryssning är Heimaey, belägen utanför Islands sydkust. Det är den enda bebodda ön i Västmannaöarnas skärgård.

  Heimaey har ett fascinerande förflutet med inslag av förrymda slavar, mord, hämnd, magi och pirater. Ön är dessutom fortfarande ärrad av det kraftiga vulkanutbrott som nästan förstörde den 1973.

  Besök SEA LIFE Trust Beluga Whale Sanctuary och gör en vandring för att spana efter några av de åtta miljoner lunnefåglar som häckar vid Stórhöfði varje sommar. Missa inte vulkanen Eldfell – ”eldberget”. Vandringen till toppen bjuder på en underbar utsikt över landskapet.

  Dag 3
  Heimaey, Island

  Heimaeys explosiva förflutna

 • Dag 4
  Till havs

  Koppla av ute på havet

  Bekanta dig med ditt basläger till havs

  Njut av en idyllisk dag till havs när vi sätter kurs mot Färöarna. Beundra utsikten från MS Mauds stora observationsdäck, besök fartygets vetenskapscenter för att lära dig mer om nästa resmål, träna i gymmet och lägg dig i badtunnorna.

  Om du är intresserad av fotografering kan du av fartygets fotograf få tips om hur du bäst fångar djurlivet och landskapen på bild. I Explorer Lounge & Bar kan du koppla av med en bra bok eller se världen passera förbi utanför fönstren. 

  Dessutom kan du delta i expeditionsteamets föreläsningar där de delar med sig av sina kunskaper om platserna vi besöker.

  Dag 4
  Till havs

  Koppla av ute på havet

 • Dag 5
  Runavík, Färöarna

  Avlägsna Runavík

  Utforska vilda, kuperade Eysturoy

  Runavík är en liten ort på Färöarnas Eysturoy. Orten, som ligger öster om fjorden Skálafjørður, har fungerat som en fristad för fartyg under hundratals år. Här brukade också vikingarna lägga till.

  Följ med expeditionsteamet på en kajaktur på Färöarnas längsta fjord, Skálafjørður, eller ge dig ut på en av alla vandringsleder. Du kan till exempel gå den relativt lätta leden genom de ljungtäckta hedarna kring sjön Toftavatn, känd för sitt fågelliv. Ta dig upp på den närliggande höjden för en underbar utsikt över de gröna bergstopparna. Passa på att röra på dig innan resan fortsätter till Färöarnas största ö, Streymoy.

  Dag 5
  Runavík, Färöarna

  Avlägsna Runavík

 • Dag 6

  900-talsstaden Tórshavn

  Ett besök på Streymoy på Färöarna

  På Streymoy, den största av Färöarna, ligger Tórshavn. Staden, som grundades av nordmän på 900-talet, är en av norra Europas äldsta huvudstäder.

  Strosa längs kullerstensgränderna och njut av stadens färgglada byggnader med grästak. På Tórshavns museer kan du lära dig mer om stadens historia samt Färöarnas flora, fauna och geologi.

  En dryg kilometer utanför staden får du bevittna hur forsarna från vattenfallet Svartifoss kraschar ned i de mosstäckta stenarna. Håll utkik efter ejder och färöisk stare med sina beige vingar när du promenerar längs vattnet

  Dag 6

  900-talsstaden Tórshavn

 • Dag 7
  Shetlandsöarna, Skottland

  Shetlandsöarnas vildmark

  Sjöfåglar och vikingar på norra Shetlandsöarna

  Norra Shetlandsöarna är Storbritanniens nordligaste region. I detta avlägsna område utforskar vi beroende på vad årstiden har att erbjuda och rådande väderförhållanden.

  Det kan hända att vi besöker charmiga Haroldswick på ön Unst, den plats där vikingarna sägs ha anlänt först på Brittiska öarna. I byn finns rekonstruktioner av ett långhus och ett fartyg från vikingatiden samt gravplatsen man länge trodde tillhörde Harald Hårfager – vikingakungen som gett Haroldswick ortens namn.

  Vi kanske även ger oss ut med våra små expeditionsbåtar för att utforska vikar som ligger undangömda under de höga klipporna. Glöm inte att ta med kikaren för att spana på tusentals häckande sjöfåglar – däribland stormfåglar, lunnefåglar, skarvar och havssulor – vid Storbritanniens nordligaste punkt, klipporna i Hermaness naturreservat.

  Dag 7
  Shetlandsöarna, Skottland

  Shetlandsöarnas vildmark

 • Dag 8
  Shetlandsöarna, Skottland

  Shetlandsöarnas huvudstad

  Upplev livet i huvudstaden på Skottlands nordligast bebodda öar

  Vi lägger till utanför Lerwick, Shetlandsöarnas huvudstad, för att utforska detta trevliga fiskeläge med viktorianska influenser.

  Promenera längs de smala gatorna och besök små butiker där du kan handla whisky, ulltröjor och fudge. Nere vid vattnet ligger Shetlandsmuseet med utställningar om regionens långa historia. Fästningen Fort Charlotte och det imponerande stadshuset ligger också i närheten.

  På ön finns även fascinerande byar från järnåldern och Croft House-museet som ger dig en känsla för de lokala torparnas strävsamma liv.

  Ta med kikaren då vi kan få syn på sälar och fåglar längs Lerwicks stränder, bland annat smålom, rödbena och spovar.

  Dag 8
  Shetlandsöarna, Skottland

  Shetlandsöarnas huvudstad

 • Dag 9
  Shetlandsöarna, Skottland

  Avlägsna Fair Isle

  En naturskön plats för fågelfantaster

  Vår resa fortsätter mot Shetlandsöarna och avlägsna Fair Isle, Storbritanniens mest avlägsna ö, känd för sina fåglar och stickade kläder.

  Här finns 27 olika fågelarter, vilket gör att ön lockar till sig både fågelskådare och naturfotografer. Öns klippor i röd sandsten, gröna fält och hedar är dessutom en viktig plats för migrerande sjöfåglar.

  Eller så kan du följa med på en vacker bergsvandring tillsammans med expeditionsteamet. Det lokala museet bjuder på fascinerande fakta om liv och historia på det lilla ösamhället med bara 65 invånare. Du kan även stödja lokalbefolkningen genom att köpa stickade kläder direkt från öns tillverkare.

  Om vi inte kan gå iland får du i stället njuta av en naturskön rundtur.

  Dag 9
  Shetlandsöarna, Skottland

  Avlägsna Fair Isle

 • Dag 10
  Orkney, Skottland

  Orkneyöarnas höjdpunkter

  Upptäck öarnas historia, djurliv och whisky

  Orkneyöarnas största stad, Kirkwall, är en plats med influenser från flera tidsperioder, från vikingarna till andra världskriget.

  Besök den ståtliga Sankt Magnus-katedralen och närliggande Earl’s Palace för att se ruinerna av en tidigare renässansbyggnad i den fornnordiska stadskärnan. Whiskyälskare kan även njuta av superb single malt-whisky på destillerierna Kirkwall’s Highland Park och Scapa.

  Utforska den förhistoriska bosättningen Skara Brae och se de mystiska stenarna vid Ring of Brodgar och Stones of Stenness som tillsammans utgör Orkneyöarnas världsarv från yngre stenåldern.

  Kring Orkneyöarna finns dessutom en mängd sjöfåglar, såsom lunnefågel, havssula, grissla, tretåig mås och örn. Glöm inte att hålla utkik efter delfiner, valar och späckhuggare. 

  Dag 10
  Orkney, Skottland

  Orkneyöarnas höjdpunkter

 • Dag 11
  Edinburgh, Skottland

  Skottlands kronjuvel

  Upptäck charmen i den mycket omtyckta staden Edinburgh

  Edinburgh är den näst mest besökta staden i Storbritannien efter London, och du kommer snart att förstå varför. Den skotska huvudstaden genomsyras av historia och har en levande kulturscen med den perfekta balansen mellan traditionellt och modernt.

  Promenera längs smala gränder och eleganta huslängor eller titta in i någon av Edinburghs alla butiker, barer och restauranger. Få en fantastisk utsikt över staden från Edinburgh Castle där du även kan se Skottlands kronjuveler och den berömda Stone of Destiny.

  Dag 11
  Edinburgh, Skottland

  Skottlands kronjuvel

 • Dag 12
  Till havs

  En avslappnande dag till havs

  Njut av en avkopplande dag till havs när vi sätter kurs mot Dover

  Det är vår sista dag till havs och expeditionskryssningen närmar sig sitt slut. Passa på att njuta av fartygets bekvämligheter innan vi återvänder till Dover.

  Nu finns tid att koppla av och prata om resans alla äventyr med dina medresenärer. Håll utkik efter det marina djurlivet och alla sjöfåglar i lugn och ro från badtunnan. Det finns fortfarande möjlighet att vistas i vetenskapscentret tillsammans med expeditionsteamet som gärna svarar på dina frågor.

  Dag 12
  Till havs

  En avslappnande dag till havs

 • Dag 13
  Dover, England

  Dover och vidare

  Utforska Dover och den engelska landsbygden

  Expeditionskryssningen till Nordatlantens öar avslutas i Dover. Efter frukost har det blivit dags att gå iland.

  Dover fungerar som en port till den engelska landsbygden, så passa på att besöka Dover Castle eller den romerska fyren – som man tror är Storbritanniens äldsta större byggnad – innan du återvänder hem. Du kan även ta en promenad längs Dovers vita klippor vid St. Margarets Bay för en underbar utsikt över kusten och den Engelska kanalen som glittrar nedanför eller besöka de hemliga tunnlar från andra världskriget som löper under slottet. Ett perfekt sätt att avsluta resan!

  Dag 13
  Dover, England

  Dover och vidare

Avresor

2024

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
September:
17.

Vad som ingår

Inkluderat i din resa

Expeditionskryssning

 • Resa i vald hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker* på restaurangerna Aune och Fredheim
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm inkluderad för svitgäster
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord†
 • Kostnadsfri, återanvändbar vattenflaska
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

*Husets öl och vin, läsk samt mineralvatten

†Observera att wifi och mobiltäckning är mycket begränsade i de avlägsna områden vi reser till och att streaming inte stöds.

Aktiviteter ombord

 • Föreläsningar och diskussioner med experter från expeditionsteamet
 • Full tillgång till vårt vetenskapscenter, omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program där resenärerna kan hjälpa till i pågående forskningsprojekt
 • Tips om tekniker kring hur du fotar landskap och djurliv från vår fotograf
 • Tillgång till fartygets badtunnor, panoramabastu och gym
 • Informella, dagliga genomgångar med besättningen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Hjälp av våra expeditionsfotografer ombord

Observera:

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väderförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Tillvalsutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam
MS Maud
Interior in restaurant Lindstrøm
Foto: Oscar Farrera
Ditt fartyg

MS Maud

Byggd år 2003
Varv Fosen Mek. Verk. (N)
Passagerarkapacitet 528 (500 i Antarktis)
Sängar 500
Bruttodräktighet 16 151 ton
Längd 135,75 m
Däcksbalk 21,5 m
Hastighet 15 knop

MS Maud kallades förut MS Midnatsol och lämpar sig väl för en expeditionskryssning.

Läs mer om MS Maud

Science center - MS Maud
Foto: Oscar Farrera

Några alternativ: