Brittiska öars höjdpunkter

Föreställ dig att du befinner dig i ett land med öar, kuperade landskap, isolerade stränder, slott, kiltar, klaner - och whisky. Gör dig redo för en ovanlig resa som få har gjort.

Storbritanniens gömda pärlor

Att utforska den vilda naturen och de historiska platserna på Shetlandsöarna, Orkneyöarna, Hebriderna eller en mångfald andra öar på Skottlands västkust är ett äventyr utan dess like.

Se de märkliga basaltpelarna som kallas Giant’s Causeway


Det finns pärlor överallt, några ligger gömda och några är helt synliga. Här hittar du några av de största vildmarksområdena i Europa. Den isolerade omgivningen skapar fantastiska livsmiljöer för ett stort antal fåglar som du kan se sväva i skyn, inklusive kungsörnar. I havet kan du se vikvalar som kastar sig upp ur vattnet och uttrar som leker längs stranden.

Regionens historia är minst lika spännande. Det finns hundratals slott utspridda på öarna, en del är små och anspråkslösa, andra är omsorgsfullt utarbetade. Vissa är ruiner och andra är slott som ägarna fortfarande bor i. Det finns även gamla slagfält som kom till att bereda vägen för en stor nation.

Storbritanniens vilda västern är ett äventyrsparadis som är bäst att utforska med fartyg.

Belfasts eleganta stadshus
Belfasts eleganta stadshus
Foto: Shutterstock

Brittiska öarnas 4 främsta sevärdheter

Detta är en sida av Storbritannien som är helt ny för många. Öarna erbjuder lugn och ro i kombination med den varma gästfriheten i alla de små samhällena. Landskapen är som tagna från målningar och den välbevarade gaeliska kulturen ger en unik känsla av att resa tillbaka i tiden.

Belfasts eleganta stadshus
Belfasts eleganta stadshus
Foto: Shutterstock


1. Isle of Mull

En rad arkeologiska fynd tyder på att denna ö var bebodd redan omkring 6000 f.Kr. Ön invaderades av vikingar och var en del av Norge tills den återtogs av Skottland omkring 1158. Utforska denna stora ö med ett omfattande hedlandskap, små byar och slott. Du kommer också att göra ett besök i Tobermory som är erkänd som öns huvudstad. Du kan ta en promenerad genom denna trevliga hamnplats för djuphavsfiske med ljusmålade georgianska hus.

Håll utkik efter vikval
Njut av den karga skönheten på Hirta, St. Kildas största ö


2. St. 
Kilda skärgård

Detta är verkligen en avlägsen, ödslig och vild skärgård med hisnande havsklippor och endemiska vilda djur. Befolkningen evakuerades 1930 på egen begäran efter 5 000 års kontinuerlig bosättning. Här kan du se Storbritanniens enda dubbla UNESCO-världsarv och ”juvelen i kronan” för bevarandeorganisationen National Trust for Scotland. De avlägsna öarna erbjuder häckningsklippor för tusentals sjöfåglar och du har god chans att få syn på vikvalar runt ögruppens virvlande vatten. Alla besök här är helt väderberoende.


3. Whisky 
 

Whiskyfantaster, välkomna till paradiset! Ett besök i detta område är inte fulländat utan en tur till någon av whiskydestillerierna. Islay var en gång sätet för klanen MacDonald som även kallades för ”öarnas herrar” och är en riktig ”whiskyö”. Ön är världsberömd för sina torviga, single malt whiskysorter och många destillerier bränner unika, torviga whiskysorter som påminner om öns landskap. Destilleriet i den lilla fiskehamnen Tobermory på Isle of Mull dateras tillbaka till sjuttonhundratalet. Du kommer att lära dig mer om den fascinerande historien och de olika produktionsmetoderna, och naturligtvis provsmaka de olika sorterna.

Upplev en whiskyprovning med de bästa lokala sorterna
Spana efter färggranna lunnefåglar


4. Treshnish
 Isles 

Här hittar du en av de mest åtkomliga sjöfågelkolonierna i Skottland. I maj myllrar det av häckande sjöfåglar, med allt från lunnefåglar och tordmular till tretåiga måsar och sulfåglar. Du har också en stor chans att se andra vilda djur, såsom uttrar, sälar, havsörnar och kungsörnar. Så se till att alltid hålla utkik vare sig det är på fartygsdäcket eller i expeditionsbåtarna så kan man få syn på dem.

Upptäck idylliska Carnlouhg
Upptäck idylliska Carnlouhg
Foto: Shutterstock

Gör dig redo

För en ovanlig resa som få har gjort

För att få ut det mesta av expeditionen drar vi nytta av fartygets expeditionsbåtar. På så sätt får du chansen att uppleva en varierad resa med många landstigningar på platser där få andra har varit. Det finns gott om möjligheter för guidade vandringar på avlägsna öar och att utforska ödsliga stränder i din egen takt samtidigt som du kan uppskatta omgivningens vilda skönhet. Det finns också gott om möjligheter att vandra upp till öarnas bergstoppar för att beundra utsikten över havet, paddla kajak på skyddade sjöar eller bara promenera omkring i vackra trädgårdar.

Fàilte agus tlachd!

Upptäck idylliska Carnlouhg
Upptäck idylliska Carnlouhg
Foto: Shutterstock

Erbjudande

En person klädd i kostym

Hytter utan singeltillägg - expeditionsresor

Vill du resa på egen hand? På utvalda avgångar på våra expeditionsresor behöver du inte betala tillägg på din hytt om du vill resa själv. Detta erbjudande gäller utvalda avgångar. Dessa hittar du på resesidan.

Läs mer