Skotska öar – Whisky och djurliv från Hebriderna till Shetlandsöarna (sydgående)

Skotska öar – Whisky och djurliv från Hebriderna till Shetlandsöarna (sydgående)

Skotska öar – Whisky och djurliv från Hebriderna till Shetlandsöarna (sydgående)

Skotska öar – Whisky och djurliv från Hebriderna till Shetlandsöarna (sydgående)

Reseinformation 13 dagar MS Spitsbergen
Frukost, lunch och middag ingår

Upptäck Skottlands kuperade och storslagna öar när vi seglar från Bergen till Glasgow, provsmakar unika whiskysorter och ser fantastiskt djurliv och fåglar längs vägen.

Kuperad skönhet på Shetlandsöarna, Orkneyöarna och Hebriderna

Från Bergen reser vi över Nordsjön till Shetlandsöarna där arkeologiska skatter väntar. Därefter åker vi vidare till den isolerade ön Fair Isle som utgör hemvist för en otrolig mängd fåglar. Vår första anhalt när det gäller whisky blir Kirkwall på Orkneyöarna, vars historia sträcker sig tillbaka till vikingatiden.

På Lewis and Harris hittar vi orörda stränder, tweedtillverkning och en mystisk cirkel med stående stenar i Callanish. Den lilla ögruppen St. Kilda finns med på UNESCO:s världsarvslista. Här bor inte längre några människor och fåglarna har gjort platsen till sin.

Skiftande landskap och unika whiskysorter

Vi fortsätter med ett stopp på fridfulla Isle of Canna innan vi tar in den eteriska skönheten hos sjön Loch Coruisk på Isle of Skye. Efter ännu en höjdpunkt när det gäller djurliv, Treshnish Isles, besöker vi den mystiska ön Iona med sitt berömda kloster.

Vid många av våra stopp står whisky på menyn, och på Islay finns det hela nio destillerier att välja bland. Vi kommer att stanna till på Isle of Man innan vi fortsätter till den historiska hamnstaden Belfast och sedan avslutar resan i Glasgow.

MS Spitsbergen har ett vetenskapscenter och en föreläsningssal ombord, och vårt kunniga expeditionsteam kommer att hjälpa dig att få ut så mycket som möjligt av resan.

Skotska öar – Whisky och djurliv från Hebriderna till Shetlandsöarna (sydgående) Skotska öar – Whisky och djurliv från Hebriderna till Shetlandsöarna (sydgående)
 • Dag 1
  Bergen, Norge

  De sju bergens stad

  Preliminär avgångstid: 20:00

  Vi inleder vår resa till de skotska öarna från Bergen. Om du har några dagar över innan avresa är det verkligen värt att lägga tid på att utforska denna pärla vid Norges kust.

  Bergen grundades 1070 och var Norges huvudstad i många år. Dess plats är idealisk och gjorde staden till en viktig hamn i handeln med Hansan. Norges andra största stad har behållit mycket av sin lokala karaktär, historia och charm. Om du har några dagar över innan avresa är det verkligen värt att lägga tid på att utforska detta härliga resmål på kusten.

  Ett besök i Bergen är inte komplett utan att bege sig till det historiska Bryggen-distriktet som finns med på UNESCO:s världsarvslista med sina karaktäristiska träbyggnader. Det här är ett område fullt av butiker med hantverk till försäljning. Mitt emot Bryggen finns Bergens berömda fiskmarknad, där färsk fisk och skaldjur tillagas framför dina ögon. Ta linbanan upp till berget Fløyen med spektakulär utsikt över de omtalade sju bergen.

  Efter att du gått ombord på MS Spitsbergen och checkat in kommer du att hämta ut din expeditionsjacka som ingår och visas till din hytt. Du måste gå på den obligatoriska säkerhetsgenomgången, men förutom det kan du utforska fartyget på egen hand och göra dig hemmastadd. Utforska vetenskapscentret och observationsdäcket och få en känsla för vad du kan förvänta dig att lära dig under denna fascinerande resa.

  När vi lämnar Bergen kommer vi att passera de färgglada husen i sluttningarna och lämna de vackra sunden, fjordarna och bergen bakom oss på vägen ut på Nordsjön. Kaptenen kommer att utbringa en välkomstskål och därefter väntar den första av många härliga måltider. Den blir också en möjlighet att lära känna ditt trevliga expeditionsteam och dina medpassagerare.

  Observera att eftersom detta är en expeditionskryssning kan turordningen för våra uppehåll ändras på grund av lokala omständigheter.

  Dag 1
  Bergen, Norge

  De sju bergens stad

 • Dag 2
  Lerwick, Shetlandsöarna, Skottland

  I centrum bland de skotska Shetlandsöarna

  Välkommen till Shetlandsöarna! 17 mil från fastlandet ligger Skottlands nordligaste bebodda öar. Vårt första stopp blir den fina staden Lerwick, som också är öarnas huvudstad. Staden grundades på 1600-talet som en fiskehamn. I dag är Lerwick en välkomnande och livlig stad med vacker viktoriansk arkitektur, omgiven av fantastiska vyer.

  När du utforskar Lerwick till fots kommer du att mötas av en kompakt och kuperad stad med en enda shoppinggata – Commercial Street. Det kan låta lite udda när det gäller en ”huvudstad”, men Shetlandsöarna är som ett Skottland i miniatyr, och här bor bara omkring 7 000 personer. Bekanta dig med de smala gågatorna som leder dig till små butiker som säljer allt från whisky från Shetlandsöarna till karameller, ulltröjor och lokalt tillverkad fudge.

  Det gamla hamnområdet är fortfarande fullt av liv med besökande jakter och fiskebåtar. Här hittar du också Shetland Museum. Museet erbjuder fascinerande arkeologiska fynd och artefakter från öarna och en modell av det berömda förhistoriska Jarlshof-komplexet på öns södra del.

  Promenera till Fort Charlotte, ett femkantigt fort som byggdes under det engelsk-nederländska kriget 1652. Inte långt härifrån ligger stadshuset som reser sig över större delen av Lerwick och för tankarna till ett slott. Byggnaden är lika storslagen på insidan, med fantastiska färgade fönsterglas som berättar historien om Shetland.

  Ön i sin helhet erbjuder några av Shetlands vackraste vyer och en häpnadsväckande mängd arkeologiska platser, bland annat två anmärkningsvärde byar från järnåldern som bara ligger en liten bit utanför Lerwick. Croft House Museum är också värt ett besök. Här får du en känsla för hur tufft livet var på de här öarna för småbrukarna för inte alltför längesedan.

  • Inkluderad Vandringstur i Lerwick med Fort Charlotte
  Dag 2
  Lerwick, Shetlandsöarna, Skottland

  I centrum bland de skotska Shetlandsöarna

 • Dag 3
  Fair Isle, Shetlandsöarna, Skottland

  Ett vackert tillhåll för fåglar

  I dag kommer du att få stiga i land på Storbritanniens mest avlägsna ö. Den ensliga och vindpinade Fair Isle är belägen drygt 38 kilometer söder om de huvudsakliga Shetlandsöarna och är en av de mindre skotska öar som är bebodda. Här bor bara 65 personer, och det dröjde till 2018 innan permanent elektricitet installerades på ön.

  På Fair Isle finns 27 olika fågelarter, vilket gör den lilla ön till en riktig magnet för fågelskådare och naturfotografer. De höga klipporna i röd sandsten och böljande gröna fält och hedar gör det här till en viktig plats för flyttfåglar till sjöss och här finns det också ett permanent observatorium sedan 1948. Dessvärre förstördes det i en brand 2019, men det byggs upp på nytt just nu och arbetet är i behov av ekonomiskt stöd.

  Dra på dig vandringskängorna och ge dig ut längs några av de fantastiska leder som tar dig till klippornas toppar. Eller så väljer du att följa vägen upp till North Haven och fyren North Lighthouse. Utsikten över havet är fantastisk – se till att du håller utkik efter de charmiga lunnefåglarna som håller till i gräset uppe på klipporna.

  Öns museum berättar historien om människorna som gjort Fair Isle till sitt hem. Om du gillar hantverk finns här också ett par ställen där du kan köpa stickade produkter, tyger och annat direkt från dem som tillverkat dem. Då stöder du också lokalsamhället. På ön finns även ett litet konstgalleri och en kyrka.

  Ta god tid på dig här och få en ordentlig bild av hur det känns att bo på denna mysiga lilla ö innan vi beger oss tillbaka till fartyget.

  • Inkluderad Besök på Fair Isle
  Dag 3
  Fair Isle, Shetlandsöarna, Skottland

  Ett vackert tillhåll för fåglar

 • Dag 4
  Kirkwall, Orkney, Skottland

  Till minne av Magnus

  Ren och frisk luft, trevliga människor, mysiga små butiker och pubar – välkommen till Kirkwall, Orkneys största stad. Den fornnordiska bosättningens rötter går att spåra tillbaka till vikingatiden, och här finns det massor att utforska.

  En bra början kan vara att ta en promenad runt stan och bekanta dig med omgivningarna. Kirkwall må var den största staden på de skotska öarna, men det här är fortfarande ett litet samhälle där det är lätt att ta sig fram. Katedralen är storslagen sett till hur liten staden är och utgör en höjdpunkt du inte bör missa. St Magnus Cathedral är byggd i distinkt röd sandsten från trakten och uppfördes på 1100-talet. Den har fått sitt namn efter en lokal pacifist som ligger begraven i en av katedralens pelare.

  Fortsätt vidare till intilliggande Earl’s Palace. De här palatsruinerna i renässansstil imponerar och bjuder på en häftig atmosfär. Om du är fikasugen har du nära till Reel, ett kafé och musikaffär under samma tak, som serverar varma drycker, mat och lokalt öl.

  På tal om alkohol finns det tre destillerier här i Kirkwall och två av dem tillverkar whisky. Destilleriet Highland Park ligger i den södra utkanten av stan och har vikingaarv. Det andra destilleriet, Scapa, ligger precis utanför stan med utsikt över Scapa Flow. Det tredje destilleriet tillverkar … gin. Kolla in destilleriet Kirkjuvagr Orkney Gin. Det här lär vara den enda plats där du någonsin kommer att hitta vikingagin!

  Om du vill provsmaka utan att röra på dig särskilt mycket är det bara att bege sig till mysiga Royal Cask inne på Orkney Hotel. Här finns över 1 000 whiskysorter att välja bland i baren av sten. Men kom ihåg att avsätta lite tid för att besöka Orkney Museum, där du får höra den fascinerande berättelsen om Orkney från stenåldern fram till modern tid.

  • Inkluderad Kirkwall till fots
  Dag 4
  Kirkwall, Orkney, Skottland

  Till minne av Magnus

 • Dag 5
  Stornoway, Lewis and Harris, Skottland

  Huvudstaden i Isle of Lewis i Yttre Hebriderna

  Stornoway är huvudstaden på Lewis and Harris, en ö som är känd för sina orörda stränder, neolitiska platser och sin tweed-tillverkning. Gör dig redo för en resa bakåt i tiden när du undersöker de forntida ruinerna och förundrat blickar ut över Callanish mystiska stående stenar. Du kan också se fram emot att utforska den livliga hamnen och gatorna i öns huvudstad.

  Stornoway var ursprungligen en vikingabosättning och är nu Lewis and Harris huvudstad. Ön har två namn för att ange de norra och södra delarna. Det är den största och nordligaste ön i de Yttre Hebriderna, som även kallas för Western Isles. Besök Lews Castle, ett imponerande slott i nygotisk stil med utsikt över Stornoways hamn. Förutom att besöka slottets museum kan du promenera omkring på dess marker, där du får en oslagbar utsikt över det mörkblå havet. Eller varför inte titta förbi slottets egen whiskybar för en äkta skotsk whisky?

  Harris är känt för sin tweed i ylle, och här finns jackor, byxor och hattar att köpa i butiker på hela ön – perfekta presenter eller souvenirer. Efter att ha besökt butiker, museer och gamla slott kan du ta en promenad för att få en nypa frisk luft.

  Men ett besök till Lewis and Harris vore inte komplett utan att se Callanish stående stenar (Calanaispå gaeliska), en magisk ring av monoliter vars ursprung är höljt i dunkel. En annan stämningsfull plats är Blackhouse i Arnol, en helt restaurerad, traditionell bostad med stråtak som ger en fascinerande inblick i det förflutna.

  Om du vill ta en promenad finns det många leder att välja bland, där Lewis är den minst kulliga sträckan. När du utforskar ön ska du hålla utkik efter kronhjortar, örnar, uttrar, havssulor och fjärilar. Den vilda sidan av denna fridfulla ö lockar naturälskare från hela världen.

  • Inkluderad Promenad till Lews Castle
  Dag 5
  Stornoway, Lewis and Harris, Skottland

  Huvudstaden i Isle of Lewis i Yttre Hebriderna

 • Dag 6
  St. Kilda, Hirta, Skottland

  Utforska St. Kilda

  Det går bara beskriva den lilla, klippiga ögruppen St. Kilda på ett sätt: vild. Vårt besök i denna avlägsna och vilda skärgård, med sina hisnande havsklippor, är helt och hållet väderberoende.

  St. Kilda har dubbel världsarvsstatus och är ”juvelen i kronan” för bevarandeorganisationen National Trust for Scotland, så du kan se fram emot en upplevelse utöver det vanliga. Öarna och klipporna här utgör resterna från en vulkankrater, vilket har skapat klippavsatser för tusentals häckande sjöfåglar. Vikvalar kan ofta ses i de virvlande vattnen som omger de klippiga avsatserna i havet. En gång låg Storbritanniens mest avlägsna ösamhälle här, men befolkningen på Hirta i St. Kildas skärgård evakuerades 1930 på egen förfrågan. Den hade då varit bebodd i 4 000 år. Det lilla museet som finns kvar är ett minne av hur hårt livet var på denna utsatta ö.

  Men när du sätter foten på St. Kilda märker du snart att ön är långt ifrån öde. Här finns en mängd olika sjöfåglar, såsom över 60 000 par havssulor, den näst största kolonin av havssulor i världen. Chanserna är stora att du kommer att få se många olika sjöfåglar. Till dessa hör lunnefågel, stormfågel, sillgrissla och tretåig mås. Du kommer att bli varse om varför St. Kilda betraktas som en av de viktigaste sjöfågelkolonierna i Europa.

  Förutom fåglar kan du även få syn på andra invånare på ön. Den gamla fårrasen, soayfår, lever vilt här tillsammans med ett antal andra sällsynta arter, såsom St. Kildas inhemska husmus och gärdsmygare. Se till att hålla utkik efter dem.

  Utforska den övergivna byn och se de utmärkande ”cleits”, cirkulära stenbyggnader som användes för att lagra torv, ägg och rökta lunnefåglar, innan du återvänder till MS Spitsbergen och våra, något trevligare, menyer.

  • Inkluderad Landstigning i naturen på St Kilda
  Dag 6
  St. Kilda, Hirta, Skottland

  Utforska St. Kilda

 • Dag 7
  Loch Scavaig och Isle of Canna, Skottland.

  ”Hebridernas trädgård”

  Vi beger oss till den fridfulla ön Canna, längst västerut av de Inre Hebriderna. Canna är bara 7 kilometer lång och 1,6 kilometer bred. Det här är den perfekta platsen för att uppleva naturen på nära håll.

  Historieintresserade kommer att uppskatta de förhistoriska forten och övergivna bosättningarna. Antar du utmaningen att hitta det gamla kelterkorset och ”Kungen av Norges grav”? Se till att inte missa Canna House med en whiskysamling som bärgades från ett skeppsvrak på 1940-talet. Här kan du slappna av i den härliga avskärmade trädgården.

  Den här ön är en fridfull tillflyktsort som bjuder på förtrollande vyer och fantastiskt djurliv. Längs Cannas kust finns tusentalls häckande sjöfåglar, så glöm inte kikaren och gör dig redo för att utforska denna steniga och samtidigt magnifika plats.

  Från lunnefåglar till fika – njut av en kopp te och kaka på det lokala kaféet. Shoppa lokalt hantverk i öns butik en kort promenad från piren. Därefter är det dags att återvända till fartyget och fortsätta till den intilliggande ön Isle of Skye. Under Cuillin Mountains dramatiska toppar ligger sjön Loch Scavaig som leder till en av de vackraste och mest dramatiska sötvattenssjöarna i Skottland – Loch Coruisk. Turner har förevigat den med en målning och det här var ett populärt resmål för viktorianerna. En mäktig och romantisk plats som kommer att få hjärtat att bulta.

  Du kommer att behöva dina vandringskängor för att ta dig fram på den stundtals blöta och mjuka marken, men det finns mängder av fina vandringsleder längs sjön. Namnet Coruisk betyder ”vattenfylld kittel”, och det är inte omöjligt att det kommer att kännas som att du är med i en fantasyfilm när du står vid sjöns strand. Sjön är omgiven av brokiga toppar på tre sidor, vilket skapar känslan av att befinna sig i en förlorad värld. Poeten Lord Tennyson beskrev det här som ”den vildaste platsen i Höglandet”.

  • Inkluderad Canna Naturlandstigning
  • Inkluderad Landstigning och vandring i Loch Scavaig
  Dag 7
  Loch Scavaig och Isle of Canna, Skottland.

  ”Hebridernas trädgård”

 • Dag 8
  Isle of Iona och Treshnish Isles, Skottland

  Pilgrimer och lunnefåglar

  Härnäst kommer vi att utforska de avlägsna och natursköna öarna Treshnish Isles. De utgör en utmärkande skärgård som ståtar med ett rikt djurliv, såsom häckande lunnefåglar, kolonier av tretåiga måsar, tordmular och sillgrisslor, samt atlantiska gråsälar.

  Även om det finns många grottor på ön Staffa, så är Fingals grotta utan tvekan den kändaste. Den har en otrolig naturlig akustik och Mendelssohn förevigade den i ouvertyren Hebriderna. Basaltpelarna här är den norra förlängningen av Giant’s Causeway i Nordirland. På en lugn och klar dag kan det till och med vara möjligt att stiga iland och se vattnets färg inuti grottan, men dess tornande pelare kan även ses från havet.

  Därefter beger vi oss till Iona. Iona är känt för sina mystiska kristna kopplingar och är en fridfull liten ö utanför Isle of Mulls kust i Inre Hebriderna. Det restaurerade klostret är fortfarande en plats för pilgrimsfärder och fred, men ön har mycket mer att erbjuda, såsom pittoreska stränder, ett fantastiskt djurliv och den vackra St Columba's Bay.

  Iona har varit ett centrum för den kristna tron sedan 500-talet, men klostret plundrades flera gånger av vikingar mellan 795 och 825. Idag kan du utforska denna heliga plats och den återuppbyggda kyrkan. Det sägs att det ligger 48 skotska kungar begravda på kyrkogården, och även irländska och norska kungar – försök att hitta dem!

  Det finns en populär vandringsled upp till Dun I (som uttalas Dun Eee) från klostret. När du når toppen har du kommit till Ionas högsta punkt där du har utmärkt utsikt över St Columba’s Bay och Treshnish Isles. På toppen ska du hålla utkik efter den naturliga vattenkällan, som även är känd som ”Ungdomens källa”, så att du kan skvätta lite av det påstådda mirakulösa vattnet i ansiktet. Den ligger i en klyfta mellan två stenar när du går nerför kullen mot norr.

  • Inkluderad Iona Abbey Free Flow
  Dag 8
  Isle of Iona och Treshnish Isles, Skottland

  Pilgrimer och lunnefåglar

 • Dag 9
  Oban, Skottland

  Porten till öarna

  Den stora fördelen med att befinna sig ombord på ett expeditionsfartyg med ett team entusiastiska experter är att vi inte behöver följa ett strikt schema, utan i stället kan koncentrera oss på att få ut så mycket som möjligt av de lokala möjligheter som erbjuds.

  Vi kan exempelvis åka över till Oban. Den här lilla staden kallas ibland för ”Gateway to the Isles” (Porten till öarna). Här finns en fiskehamn där stor aktivitet pågår och där du ofta kan se uttrar, delfiner och sälar. En promenad på 20 minuter som börjar i stan tar dig längs stränder och genom skogsmark på vägen till slottet Dunollie, där skotska klanledare huserade förr i tiden. Är du sugen på lite whisky? Det lilla destilleriet i Oban är ett av de äldsta i Skottland.

  Lokala förhållanden kan göra att vi väljer en annan destination, och i så fall kan du få följa med in till land på en expeditionsbåt och utforska områden bortom turiststråken som få andra någonsin får besöka. Loch Sunart är exempelvis en vacker saltvattensjö. Den utgör ett skyddat marint område, och det klara vattnet har ett rikt ekosystem som utgör hemvist för uttrar. Det är också en utmärkt plats för att spana efter delfiner och tumlare.

  Tobermory på Isle of Mull är ett annat alternativ för oss att utforska. Den charmiga fiskehamnen är lätt att känna igen med sina georgianska hus i starka färger längs vattnet. Den lilla staden är full av kaféer, restauranger och hantverksbutiker. Här finns också ett whiskydestilleri.

  Det finns så många vackra platser att utforska i denna enastående och vilda region. Vart vi än beger oss i dag kan du vara säker på att vårt expeditionsteam, som har väldigt bra koll på västra Skottland, vet hur man väljer ut bästa möjliga upplevelse. På en expeditionsresa med Hurtigruten kan du trots allt förvänta dig det oväntade – det är vad som gör våra kryssningar så speciella.

  • Inkluderad Vandringstur i Oban
  Dag 9
  Oban, Skottland

  Porten till öarna

 • Dag 10
  Islay, Skottland

  Den skotska whiskyns land

  Kom i upptäckarstämning när du går iland på en ö som är berömd för sin whisky, sitt djurliv och sina ullplagg.

  Islay kallas ”whiskyön” av goda skäl. Det finns nio verksamma destillerier här och deras torvartade single malt whisky säljs världen över. Islay är en av de större öarna med en 210 km lång kustlinje och en mängd lugna sandstränder.

  Islay har en rik historia, med forntida monoliter och en stencirkel som bevisar att ön var bebodd under yngre stenåldern. Islay blev senare känd som Lordship of the Isles och du kan utforska den gåtfulla bosättningen i Finlaggan, som fortfarande är den viktigaste arkeologiska platsen på ön. Det finns även ett antal kelterkors utspridda runt omkring.

  Islay är ett djurparadis med över 200 fågelarter, såsom strandskator, havssulor, tärnor och skarvar, samt vråkar, blå kärrhökar och kungsörnar. Från stränderna kan man ibland se delfiner och brugd, och har du tur kan du till och med få se uttrar.

  Utforska den charmiga lilla staden Bowmore där det finns butiker, en intressant rund kyrka och flera mysiga pubar och restauranger. Det är förmodligen det enda stället i världen du kan beställa en hebridisk pizza, eller ”peat-za”, med krabba och hummer.

  Det finns gott om konsthantverk i Bowmore och du kan besöka krukmakarna, kviltarna och konstnärerna i deras verkstäder. Besök Islay Woollen Mill i närheten av Bridgend, som tillverkade de skotskrutiga kläderna till Mel Gibson i Braveheart och Liam Neesons kilt i Rob Roy.

  Men en resa till Islay vore inte komplett utan ett besök på minst ett av de berömda destillerierna. Bruichladdich, Laphroaig, Bunnahabhain, Ardbeg och Bowmore är bland de kändaste.

  • Inkluderad Vandring längs Islay Coast
  Dag 10
  Islay, Skottland

  Den skotska whiskyns land

 • Dag 11
  Peel, Isle of Man

  Från kungligheter till motorsport

  När vi närmar oss Peel på Isle of Man kommer du omedelbart att lägga märke till de mäktiga ruinerna av Peel Castle som tornar upp sig över hamnen. Det stora fortet skapar en känsla för vad du kommer att uppleva i detta gåtfulla örike som ligger mitt mellan England, Irland, Skottland och Wales. Manx-folket är stolta över sin oberoende status, och du kommer att se deras triskelon med de tre benen överallt på ön.

  Den vackra hamnstaden Peel var öns huvudstad på 1300-talet och huserade kungen av Mann. Gamla gator kantade av hus som tillhörde köpmän vittnar om svunna tiders industri, då fiskebåtar byggdes här och färdades till Irland och hela vägen upp till Shetlandsöarna.

  Peel Castle byggdes av vikingakungen Magnus Barfot och dateras till 1000-talet. Här kan du verkligen känna historiens vingslag. Det finns mängder av ruiner av byggnader innanför de höga murarna, och även den restaurerade St. German-katedralen från 1200-talet. Bege dig ner i kryptan under jord och håll utkik efter Moddey Dhoo, en spökhund som sägs hemsöka slottet!

  I staden finns ett flertal museer där gamla motorcyklar och bilar visas upp. En länk mellan det förflutna och de moderna motortävlingar som arrangeras på ön i dag. Visste du att rökt sill är en lokal delikatess på Isle of Man? Du kan provsmaka på det traditionella rökeriet The Kipper House nära hamnen.

  Ett annat måste att se är House of Manannan – en hyllning till den mytomspunna havsguden Manannán mac Lir som har gett namn åt ön. Här finns också en utställning om öns maritima och keltiska arv och dess historia under vikingatiden. Här kommer du att få se en replika av ett vikingaskepp som färdades hit från Norge. Du kommer också att kunna besöka ett traditionellt keltiskt rundhus. Det här är en upplevelse som engagerar alla sinnen!

  Dag 11
  Peel, Isle of Man

  Från kungligheter till motorsport

 • Dag 12
  Belfast, Nordirland

  Charmig industrihuvudstad

  Belfast är Nordirlands huvudstad och präglas av industri och elegans. Här byggdes det berömda fartyget Titanic. Passande nog har ett helt område i staden tillägnats detta olycksdrabbade fartyg och det är en upplevelse som inte bör missas. Du kan promenera längs Maritime Mile, en strandpromenad som kommer att ge dig en känsla för Belfasts stolta sjöhistoria.

  Det finns gott om elegant viktoriansk arkitektur i staden. Njut av att flanera i lugn och ro längs kullerstensgatorna i Cathedral Quarter. Området var tidigare förknippat med handel och industrilokaler men har förvandlats till en ung och trendig stadsdel. I hjärtat av området finns St Anne’s Cathedral. Titta in och upplev den vackra interiören och fantastiska mosaiken i katedralen.

  Bege dig söderut till Donegall Square i centrum där du kan delta i en rundtur i stadshuset som utgör ett historiskt landmärke, känt för sina många fönster med färgat glas. I närheten ligger det majestätiska operahuset med sin vackra fasad. Det har designats av arkitekten Frank Matcham. Matälskare kommer att uppskatta godsakerna på den prisbelönta matmarknaden St George’s, där det erbjuds smakprov av lokal gin och whisky och du kan köpa hantverksföremål.

  Om du gillar historia är Ulster Museum värt ett besök. Museet är granne med den botaniska trädgården med vackra växthus från den viktorianska tiden som är fyllda med exotiska växter. Ta en promenad på universitetsområdet på Queen’s University Belfast i det gröna Queen’s Quarter och fortsätt till de lokala butikerna, kaféerna och barerna här.

  I utkanten av stan kan du besöka härliga Belfast Castle. Kombinera besöket med att promenera upp till Cave Hill, där fantastisk utsikt över staden och havet väntar.

  Dag 12
  Belfast, Nordirland

  Charmig industrihuvudstad

 • Dag 13
  Greenock (Glasgow), Skottland

  ”Dear Green Place”

  Preliminär ankomsttid: 08:00

  Vår expedition på de skotska öarna avslutas i Glasgow. Mot en fond av utsökt viktoriansk arkitektur har Glasgow återuppfunnit sig själv som en stilig och spännande stad full av museer, gallerior och livliga tillhåll för att äta, dricka och shoppa. Det här är definitivt en stad du kommer att vilja utforska ytterligare innan du åker hem. Den utgör också porten till Skottlands sjöar, om du skulle vara sugen på fler skotska äventyr!

  Stadens kompakta centrum erbjuder mängder av shopping och restauranger och det är lätt att hitta. Du kan promenera upp till East End och besöka Glasgow Cathedral, som utgör ett utmärkt exempel på gotisk arkitektur. Bakom katedralen finns en kyrkogård med mängder av viktorianska gravstenar från 1800-talet att utforska.

  Bege dig västerut från centrum för att se samlingar med eklektisk konst och naturhistoria på Kelvingrove Art Gallery & Museum. Byggnaden består av storslagen sandsten och är belägen i den prunkande Kelvingrove Park. Ett måste att besöka. I hamnen i Glasgow, vid floden Clyde, kommer du att mötas av det slående Riverside Museum som designats av Zaha Hadid. Intill detta imponerande transportmuseum finns det stora skeppet Glenlee.

  Designintresserade kommer att uppskatta de avtryck Charles Rennie Mackintosh gjort runt om i stan. Den unika Glasgow-stilen som bidrog till att göra Mackintosh och hans fru Margaret MacDonald berömda hämtar inspiration från Art Noveau och kännetecknas av enkelhet och rena former. Besök House for an Art Lover och Mackintosh House för att få veta mer om denna kreativa arkitekt och designer.

  Dag 13
  Greenock (Glasgow), Skottland

  ”Dear Green Place”

Avresor

Aktuella erbjudanden och rabatter

 • Boka tryggt

  Vår populära Boka tryggt-policy är tillbaka, vilket betyder att du kan känna dig trygg inför ditt nästa äventyr tillsammans med oss.
  Policyn gäller alla nya bokningar som görs mellan 16 februari 2022 och 30 juni 2022 samt för expeditionskryssningar som avgår senast 31 december 2022.
  Läs mer och beställ

Vad som ingår

Priset inkluderar

Expeditionskryssning

 • Expeditionskryssning i valfri hytt
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker (husets öl och vin, läsk och mineralvatten) på restaurangen Aune
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord. Tänk på att vi seglar i avlägsna vatten med mycket begränsad uppkoppling. Streaming stöds inte.
 • Kostnadsfri återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på vid vattenstationerna ombord
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller djupgående föreläsningar i olika ämnen
 • Du har tillgång till fartygets vetenskapscenter, som har ett omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program för medborgarforskning gör det möjligt för gäster att hjälpa till i riktiga forskningsprojekt 
 • Den professionella fotografen ombord delar med sig av sina bästa tips och tricks för att ta de bästa bilderna av landskapet och djurlivet
 • Tillgång till fartygets badtunnor, panoramabastu och inomhusgym
 • Informella sammankomster med besättningen, såsom dagliga sammanfattningar och förberedelser inför den kommande dagen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Expeditionsfotografer hjälper dig med dina kamerainställningar

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Hantering av bagage
 • Valfria kustutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas
Longyearbyen, Svalbard - MS Spitsbergen
Foto: Genna Roland
Ett stort fartyg i vattnet
En stor säng i ett rum
Ditt fartyg

MS Spitsbergen

Byggd år 2009
Renoverad 2016
Varv Estaleiro Navais de Viana do Castelo (POR)
Passagerarkapacitet 180
Sängar 243
Bilkapacitet 0
Bruttodräktighet 7,344
Längd 100,54 m
Däcksbalk 18 m
Hastighet 14,5 knop
Longyearbyen, Svalbard - MS Spitsbergen
Foto: Genna Roland

MS Spitsbergen kommer att ta dig på en resa utöver det vanliga. Hon färdas längs den norska kusten från september till maj och blir en del av våra globala expeditionsresor under resten av året.

Läs mer om MS Spitsbergen

A group of people posing for the camera
Foto: Stefan Dall / Hurtigruten

Några alternativ: