Skotska öarna – Öluffning i Hebriderna

Skotska öarna – Öluffning i Hebriderna

Skotska öarna – Öluffning i Hebriderna

Skotska öarna – Öluffning i Hebriderna

Reseinformation 11 dagar MS Spitsbergen
Avresor
23 april 2022
3 maj 2022
Frukost, lunch och middag ingår
 • Upplev spektakulär natur och charmiga städer på Inre och Yttre Hebriderna
 • Besök Loch Coruisk, en av de vackraste sjöarna i hela Skottland
 • Besök platser bortom turiststråken
 • Spana efter fåglar och andra djur under hela resan, speciellt i St. Kilda och på Treshnish Isles

Hurtigruten erbjuder unika expeditionsresor till några av världens mest orörda och avlägsna farvatten. Precis som på andra expeditioner är det naturens krafter som styr och det är väderförhållanden som avgör den slutgiltiga resplanen. Säkerheten och gästernas upplevelser är högsta prioritet för oss. Vi utvärderar därför kontinuerligt våra rutter och ändrar dem beroende på aktuella omständigheter och oväntade händelser. Självklart tar vi också vara på alla spännande möjligheter som plötsligt visar sig i naturen. Det är skälet till varför vi kallar våra resor för expeditioner.

Skotska öarna – Öluffning i Hebriderna Skotska öarna – Öluffning i Hebriderna
 • Dag 1
  Greenock (Glasgow), Skottland

  ”Kär grön plats”

  Preliminär avgångstid: 22:00

  Vår resa börjar i Glasgow. Namnet är gaeliskt och betyder ”Kär grön plats” – med mer än 90 parker och trädgårdar passar namnet perfekt. Staden har institutioner som Scottish Ballet, Operan och Nationalteatern och är berömd både för sin jugendstil och sin viktorianska arkitektur. Detta är definitivt en stad som vi rekommenderar att utforska innan du går ombord på MS Spitsbergen.

  Dag 1
  Greenock (Glasgow), Skottland

  ”Kär grön plats”

 • Dag 2
  Isle of Arran, Skottland

  Ett mikrokosmos av Skottland

  Denna kraftigt kuperade, skyddade ö värms upp av Nordatlantströmmen och är en fristad för djurlivet. Dramatiska berg, ett karaktäristiskt destilleri och natursköna vandringsleder är några av anledningarna till varför ön beskrivs som ett mikrokosmos av Skottland. I Brodick kan vi besöka ett ståtligt 1500-talsslott av röd sandsten, men också slottsruinen Lochranza som en gång användes som kungligt jaktslott.

  Dag 2
  Isle of Arran, Skottland

  Ett mikrokosmos av Skottland

 • Dag 3
  Islay, Skottland

  Den skotska whiskyns hemtrakter

  Det här är ”whisky-ön”, världskänd för sin rökiga single malt-whisky. På Islay härskade en gång i tiden MacDonald-klanen med adelstiteln Lords of the Isles. I den pittoreska lilla staden Bowmore finns en handfull små butiker, en intressant rund kyrka och strax intill en välkänd golfbana. Uppe på klipporna hittar du fantastiska promenadstigar så ta dig dit och spana efter flyttfåglar och gäss som gärna stannar till på den vackra ön.

  Dag 3
  Islay, Skottland

  Den skotska whiskyns hemtrakter

 • Dag 4
  Isle of Gigha, Skottland

  ”The Good Isle”

  Den lilla ön Gigha (uttalas Gee'a) brukar också kallas ”The Good Isle” och ägs av öborna. På ön produceras en speciell typ av cheddarost av kornas mjölk. Här ligger också herrgården Achamore House, som omges av en stor grönskande park och en gång var hem åt Sir James Horlick som hade en särskild passion för rhododendrer.

  Dag 4
  Isle of Gigha, Skottland

  ”The Good Isle”

 • Dag 5
  Isle of Iona & Treshnish Isles, Skottland

  Pilgrimer och lunnefåglar

  Iona grundades år 563 e.Kr. och är världsberömd för den irländska missionären Sankt Colombas religiösa förbindelser. Klostret har renoverats och är idag en stillsam plats dit pilgrimer fortfarande vallfärdar. Uppifrån klostret har man en vidsträckt utsikt över stranden, känd som ”The Bay at the Back of the Ocean”, som sträcker sig västerut mot de Yttre Hebriderna.

  Vi utforskar sedan Treshnish Isles, en grupp vulkanöar som har ett rikt djurliv med häckande lunnefåglar, tretåiga måsar, tordmular, grisslor och gråsälar.

  På ön Staffa ligger Fingals grotta, som inspirerade Mendelssohn till ouvertyren Hebriderna. Öns spektakulära basaltpelare är en förlängning norrut av Giant’s Causeway. Staffa upptäcktes av vikingarna, har besökts av botanikern Sir Joseph Banks och beskådats av drottning Victoria, Sir Walter Scott och Samuel Johnson. Ön är en av Skottlands mest kända och upplevs bäst från havet där vattnets färg inuti grottan och de höga pelarna är som mest imponerande.

  Dag 5
  Isle of Iona & Treshnish Isles, Skottland

  Pilgrimer och lunnefåglar

 • Dag 6
  St. Kilda, Hirta, Skottland

  Oförstörd natur

  Denna avlägsna och vilda ögrupp med sina spektakulära klippor kan du bara besöka om vädret tillåter, men med sina två världsarv är denna ö en oförglömlig upplevelse. Klipporna och öarna längre ut är rester av en vulkankrater och utmärkta häckningsplatser för tusentals sjöfåglar. Även vikvalar visar sig ofta i det skummande vattnet runt öarna.

  Här låg Storbritanniens mest isolerade samhälle, men 1930 evakuerades de sista 45 invånarna på egen begäran. Öarna hade då varit bebodda i 5 000 år. Det lilla museet finns kvar och berättar om det hårda livet på denna utsatta ö.

  Dag 6
  St. Kilda, Hirta, Skottland

  Oförstörd natur

 • Dag 7
  Stornoway och Shiant Isles, Skottland

  Huvudstaden på Yttre Hebriderna

  Stornoway var ursprungligen en liten vikingaby och är idag den största staden på Western Isles samt huvudstad på Isle of Lewis & Harris, den största och nordligaste ön i Yttre Hebriderna. Det är en livlig hamnstad med museer, konstgallerier och ett vackert slott, Lews Castle, som du är välkommen att utforska tillsammans med oss. Lite utanför staden ligger väverier och små stugor där slitstark Harristweed tillverkas. Du kan också besöka små hembygdsmuseer, de världsberömda Callanish-stenarna, som påminner om Stonehenge, och det mer än 2000 år gamla Carloway Broch, det bäst bevarade fortet i Skottland.

  Senare på eftermiddagen utforskar vi Shiant Isles, en ögrupp som sedan 1937 är privatägd och ligger mitt i Minch, ett sund mellan de yttre Hebriderna och Skye. Bland de vulkaniska klippformationerna lever enorma sjöfågelkolonier, bland annat lunnefåglar, tordmular, skarvar, ejdrar och grisslor och i de omgivande vattnen kan man få syn på hajar och sälar.

  Dag 7
  Stornoway och Shiant Isles, Skottland

  Huvudstaden på Yttre Hebriderna

 • Dag 8
  Loch Scavaig och Isle of Eigg, Skottland

  Sagolikt vackra Loch Coruisk

  Loch Scavaig omges av Skye Cuillins höga bergstoppar och leder fram till en av de mest romantiska platserna i Skottland, Loch Coruisk, som bland annat har inspirerat den brittiske konstnären William Turner. Här möts du av ett dramatiskt landskap som inbjuder till fotvandringar och kajakpaddling.

  Vi fortsätter sedan till Isle of Eigg och tillbringar resten av dagen på denna kuperade ö. Ön har varit befolkad sedan stenåldern och var en gång säte för Lord of the Isles, men ägs nu av öns invånare. Isle of Eigg har fästningar från järnåldern, en kyrka från 500-talet och en turbulent historia med bland annat en massaker i en grotta där 400 öbor fick sätta livet till. Tvärs över ön löper bergskammen ”Sgurr of Eigg” där det finns fantastiska vandringsmöjligheter med vidunderlig utsikt över sundet Minch och Yttre Hebriderna.

  Dag 8
  Loch Scavaig och Isle of Eigg, Skottland

  Sagolikt vackra Loch Coruisk

 • Dag 9
  Sound of Mull, Skottland

  Klanernas sammandrabbning

  Vi sätter ankar i Sound of Mull med perfekta förutsättningar att utforska både Tobermory och sjön Loch Sunart.

  Isle of Mull är en stor ö med orörda hedar, små byar och slott. Det pittoreska fiskeläget Tobermory är öns huvudort och ligger i en liten vik som kantas av färggranna georgianska hus. Intill de branta sluttningarna ligger stadens kaféer och restauranger, bokhandlare, hantverksbutiker, ett litet museum och ett gammalt destilleri. 
  På motsatta sidan av Tobermory sträcker sig Loch Sunart in över fastlandet. I det djupa, stilla vattnet i denna långsträckta sjö finns perfekta förutsättningar för kajakpaddling och stränderna inbjuder till promenader, kanske med ett besök på det nyligen öppnade destilleriet som mål. Mingary Castle från 1200-talet ligger idylliskt och vakar över inloppet till Loch Sunart. Slottet har efter bittra strider bytt ägare flera gånger mellan bland annat klanerna MacDonald och Campbell.

  Dag 9
  Sound of Mull, Skottland

  Klanernas sammandrabbning

 • Dag 10
  Isle of Colonsay, Skottland

  Fåglarna och bin

  På denna natursköna ö häckar mer än 200 fågelarter, bland annat den sällsynta och skygga kornknarren. Huvudorten är Scalasaig och vid Kiloran Bay ligger en av de finaste stränderna. Colonsay House ståtar med fina exotiska trädgårdar och i de omgivande skogarna, på hedarna och ängarna växer mer än 400 olika sorters växter, en idealisk ö för såväl fotvandring som kajakpaddling.

  Dag 10
  Isle of Colonsay, Skottland

  Fåglarna och bin

 • Dag 11
  Greenock (Glasgow), Skottland

  ”Kär grön plats”

  Preliminär ankomsttid: 08:00

  Resan avslutas i Glasgow (Greenock). Namnet är gaeliskt och betyder ”Kär grön plats” – med mer än 90 parker och trädgårdar passar namnet perfekt. Staden har institutioner som Scottish Ballet, Operan och Nationalteatern och är berömd både för sin jugendstil och viktorianska arkitektur. Det här är en stad du bara måste utforska innan du återvänder hem.

  Dag 11
  Greenock (Glasgow), Skottland

  ”Kär grön plats”

Avresor

 • 2022
 • jul
 • aug
 • sep
 • okt
 • nov
 • dec
23 april 2022
3 maj 2022

Aktuella erbjudanden och rabatter

Boka TRYGGT

16 dagar kvar!

Gratis ombokning under 2021

Full flexibilitet för ombokning av din resa under 2021 till 2021 eller 2022. Ingen ombokningsavgift och ingen stress.

Snabb återbetalning

Avboka din resa under 2021 oavsett orsak med återbetalning inklusive deposition. Med avdrag för en administrationsavgift

Läs våra köpvillkor

Vad som ingår

Priset inkluderar

Expeditionsresa

 • Expeditionsresa i vald hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag inklusive dryck (fartygets öl och vin, läsk och mineralvatten) i restaurang Aune
 • Kaffe och te
 • Wi-Fi ombord. Tänk på att vi befinner oss i avlägsna områden med mycket begränsad uppkoppling. Streaming stöds inte.
 • Återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på i fartygets vattenstationer
 • Engelsktalande expeditionsteam som arrangerar och följer med på aktiviteter ombord och iland
 • Vissa aktiviteter

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller föredrag om olika ämnen
 • Tillgång till fartygets vetenskapscenter som har ett omfattande bibliotek och avancerade mikroskop för biologiska och geologiska undersökningar
 • Forskningsprogram som ger gästerna möjlighet att hjälpa till med vetenskapliga undersökningar
 • Professionell fotograf ombord som ger tips om fotografering av landskap och djur
 • Tillgång till fartygets jacuzzier, panoramabastu och inomhusgym
 • Informella sammankomster med besättningen, till exempel för att sammanfatta dagens händelser och informera om följande dag

Aktiviteter i land

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Möjlighet att låna stövlar, stavar och annan utrustning som behövs under aktiviteter
 • Vind- och vattenavstötande expeditionsjacka.
 • Expeditionsfotografer som hjälper gästerna med kamerainställningar före landstigningar

Ej inkluderat

 • Internationella flygresor
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Bokningsbara utflykter på land med våra lokala samarbetspartner
 • Bokningsbara aktiviteter i små grupper tillsammans med expeditionsteamet 

Vänligen observera

Ett stort fartyg i vattnet
A group of people posing for the camera
Foto: Stefan Dall / Hurtigruten
Ett rum fyllt med möbler och ett stort fönster
Foto: © Tor Farstad
Ditt fartyg

MS Spitsbergen

Byggd år 2009
Renoverad 2016
Varv Estaleiro Navais de Viana do Castelo (POR)
Passagerarkapacitet 335
Sängar 243
Bruttodräktighet 7 025 T
Längd 100,54 m
Däcksbalk 18 m
Hastighet 16 knop
Ett stort fartyg i vattnet

Vårt nya fartyg MS Spitsbergen tar dig med på en resa utöver det vanliga.

Läs mer om MS Spitsbergen

En stor säng i ett rum
Se priser och tillgänglighet