Skotska öarna – whisky och djurliv från Hebriderna till Shetlandsöarna (norrgående)

Skotska öarna – whisky och djurliv från Hebriderna till Shetlandsöarna (norrgående)

Skotska öarna – whisky och djurliv från Hebriderna till Shetlandsöarna (norrgående)

Skotska öarna – whisky och djurliv från Hebriderna till Shetlandsöarna (norrgående)

Reseinformation 13 dagar MS Spitsbergen
Avresor
14 maj 2023
20 maj 2024
Pris från
kr 54 813
Frukost, lunch och middag ingår

13 dagar lång expeditionskryssning från Skottland till Norge

Öäventyr

Res från Skottland till Belfast och Isle of Man under en expeditionskryssning ombord på MS Spitsbergen. Lär dig mer om whiskyns historia och beundra de vackra landskapen på Islay. Utforska de Yttre Hebriderna, Orkneyöarnas vikingainfluenser och de avlägsna Shetlandsöarna innan vi sätter kurs mot Bergen.

Fantastiskt djurliv

Upplev den vackra vildmarken på Treshnish Isles, Ionam Skye, Fair Isle och Saint Kilda, ett av Unescos världsarv. Håll utkik efter örnar, sälar och valar längs vägen.

Skotska öarna – whisky och djurliv från Hebriderna till Shetlandsöarna (norrgående) Skotska öarna – whisky och djurliv från Hebriderna till Shetlandsöarna (norrgående)
 • Dag 1
  Glasgow

  Gå ombord i Glasgow

  Utforska Charles Rennie Mackintoshs stad

  Den tidigare industristaden har förvandlats till ett kulturcentrum med museer, gallerier och parker. Upptäck Charles Rennie Mackintoshs jugendarkitektur innan expeditionskryssningen startar.

  MS Spitsbergen, ett av våra mindre fartyg, väntar på dig i hamnen. Gör dig hemmastadd i hytten och utforska fartyget innan du träffar expeditionsteamets medlemmar. Njut av den första middagen ombord medan vi sätter kurs mot Belfast.

  Dag 1
  Glasgow

  Gå ombord i Glasgow

 • Dag 2
  Belfast

  Eleganta Belfast

  Upptäck Nordirlands huvudstad

  Vi anländer till Belfast, en stad med starka sjöfartstraditioner och platsen där Titanic byggdes. Historieintresserade kommer att uppskatta Ulster Museum och Belfast Castle medan naturälskare kan besöka de botaniska trädgårdarna.

  Strosa längs kullerstensgatorna och njut av den viktorianska arkitekturen i Cathedral Quarter innan du gör ett stopp för att ta in den vackra mosaiken i St. Anne’s Cathedral. Vid Donegall Square ligger det historiska rådhuset.

  • Inkluderad Castle Espie Wetlands Centre
  Dag 2
  Belfast

  Eleganta Belfast

 • Dag 3
  Peel

  Gåtfulla Isle of Man

  Utforska ett självständigt örike

  Fascineras av de mäktiga ruinerna av Peel Castle, belägna över hamnen med samma namn på Isle of Man.

  Det finns gott om saker att se i den tidigare huvudstaden från 1300-talet. Fordonintresserade kommer att uppskatta ortens bilmuseum, en hyllning till de motortävlingar som brukar äga rum där. Du kan även besöka House of Manannan för att lära dig mer om arvet efter kelter, vikingar och sjöfartsindustrin.

  Isle of Man är ett av Unescos biosfärområden och hemvist för en rad fåglar, däribland blå kärrhök, alpkråka, pilgrimsfalk, tobisgrissla, lira, lunnefågel, silvertärna och många fler.

  • Inkluderad Strandstädning på Isle of Man
  Dag 3
  Peel

  Gåtfulla Isle of Man

 • Dag 4
  Islay

  Whisky och natur på Islay

  Upptäck en ny favoritdryck på ”whiskyön”

  På Islay kan du njuta av världsberömd single malt-whisky, men ön har även mycket annat att erbjuda. Upptäck uråldriga monoliter och den mystiska bosättningen Finlaggan.

  Islay är hemvist för över 200 olika fågelarter, däribland strandskator, havssulor och kungsörnar. Det går även att få syn på både delfin och haj från öns sandstränder.

  Port Ellen är porten till öns nio destillerier. Ett besök på Islay är inte komplett utan en provsmakning hos någon av de världsberömda whiskyproducenterna, däribland Laphroaig och Ardbeg.

  • Inkluderad Vandring längs Islay Coast
  Dag 4
  Islay

  Whisky och natur på Islay

 • Dag 5
  Upptäcktsresa längs västkusten

  Upptäcktsresa längs västkusten

  Upplev Oban, Tobermory eller Loch Sunart

  Vi gör det mesta av dagen och utforskar den skotska västkustens vackraste platser.

  Det kan hända att vi stannar i Obans fiskehamn eller vid Dunollie Castle och Oban Distillery. Vi kanske även besöker Tobermory, en pittoresk fiskeby med färgglad georgiansk arkitektur.

  Om vädret tillåter kan vi använda våra expeditionsbåtar för att utforska Loch Sunart, ett skyddsområde för utter, delfin och tumlare. Expeditionsteamet ser till att det blir en minnesvärd dag. 

  • Inkluderad Vandringstur i Oban
  Dag 5
  Upptäcktsresa längs västkusten

  Upptäcktsresa längs västkusten

 • Dag 6
  Iona

  Andlighetens Iona

  Se Ionas heliga kloster och Fingals grotta på Staffa

  Äventyret fortsätter till Iona på ön Mull i de Inre Hebriderna. Besök klostret från 500-talet, en av Skottlands heligaste pilgrimsplatser. Du kan även följa med expeditionsteamet till Dùn för vackra vyer över St. Columba’s Bay eller dricka ur den eviga ungdomens brunn.

  Vår resa fortsätter till Treshnish Isles, hemvist för lunnefågel, tordmule och gråsäl. Låt dig fascineras av de sexkantiga basaltpelarna och det vackra vattnet vid närliggande Fingal's Cave.

  • Inkluderad Iona Abbey Free Flow
  Dag 6
  Iona

  Andlighetens Iona

 • Dag 7
  Skye och Canna

  Skye och Canna

  Stränder, fåglar och vildmark

  Besök de dramatiska landskapen kring Loch Scavaig på Isle of Skye. Poeten Alfred Tennyson beskrev Loch Coruisk och den omgivande bergskedjan Cullin Hills som ”höglandets vildmark”. Dra på dig vandringskängorna och utforska sjön tillsammans med expeditionsteamet.

  Vårt nästa stopp på resan är Isle of Canna. Se historiska bosättningar och natursköna stränder. I Dùn Mòr och Dún Beag lever en mängd fåglar, däribland lunnefågel, stormfågel, tretåig mås, grissla, tordmule och skarv

  • Inkluderad Canna Naturlandstigning
  • Inkluderad Landstigning och vandring i Loch Scavaig
  Dag 7
  Skye och Canna

  Skye och Canna

 • Dag 8
  Saint Kilda

  Vilda Saint Kilda

  Upptäck Saint Kildas vilda skönhet

  Du får en oförglömlig upplevelse vid ett av Unescos världsarv. Om vädret tillåter tillbringar vi dagen här.

  Saint Kilda vulkanlandskap är hemvist för en av Europas viktigaste sjöfågelkolonier, som består av bland annat stormfåglar, tretåiga måsar och 60 000 par av havssulor.

  Under 30-talet evakuerades Saint Kildas sista invånare på grund av öns tuffa väderförhållanden. Utforska den övergivna byn och se de karaktäristiska ”cleits”, cirkulära stenbyggnader som användes för att lagra torv, ägg och rökta lunnefåglar, innan vi återvänder till fartyget.

  • Inkluderad Landstigning i naturen på St Kilda
  Dag 8
  Saint Kilda

  Vilda Saint Kilda

 • Dag 9
  Stornoway

  Storslagna Stornoway

  Upplev Hebridernas gaeliska kultur

  Idag besöker vi Stornoway, huvudort på ön Lewis and Harris. Håll utkik efter säl, kronhjort, örn och utter medan du utforskar hamnområdet. Besök gotiska Lews Castle och njut av slottsområdets många leder och vackra vyer.

  Lite längre bort kan du se de 5 000 år gamla stående stenarna vid Callanish samt Dun Carloway, Skottlands bäst bevarade broch från järnåldern. Vandra längs de vackra stränderna i Dalmore, Dalbeg och Garry, och köp med en souvenir tillverkad av den berömda Harris tweed som vävs här.

  • Inkluderad Promenad till Lews Castle
  Dag 9
  Stornoway

  Storslagna Stornoway

 • Dag 10
  Kirkwall

  Orkneyöarnas höjdpunkter

  Lär dig mer om Kirkwalls nordiska rötter

  Idag besöker vi Orkneyöarnas största stad. Utforska Kirkwall, en livlig stad med anor från vikingatiden, som är liten nog för att utforska till fots.

  Besök den ståtliga Sankt Magnus-katedralen i röd sandsten och närliggande Earl’s Palace för att se ruinerna av en tidigare renässansbyggnad. En kort bussresa bort finns den förhistoriska bosättningen Skara Brae.

  Whiskyälskare kan även njuta av superb single malt-whisky på destillerierna Kirkwall’s Highland Park och Scapa. Om du föredrar någonting annorlunda kan du på Orkney Distillery prova ett vin som är gjort på lokala växter.

  • Inkluderad Kirkwall till fots
  Dag 10
  Kirkwall

  Orkneyöarnas höjdpunkter

 • Dag 11
  Fair Isle

  Avlägsna Fair Isle

  En naturskön plats för fågelfantaster

  Vår resa fortsätter mot Shetlandsöarna och avlägsna Fair Isle, en plats känd för sina fåglar och stickade kläder.

  Här finns 27 olika fågelarter, vilket gör att ön lockar till sig både fågelskådare och naturfotografer. Öns klippor i röd sandsten, gröna fält och hedar är dessutom en viktig plats för migrerande sjöfåglar.

  Här försöker vi gå iland för att vandra till en vackert belägen fyr tillsammans med expeditionsteamet. Det lokala museet bjuder på fascinerande fakta om liv och historia i ösamhället med 65 invånare. Du kan även stödja lokalbefolkningen genom att köpa stickade kläder direkt från öns tillverkare.

  Om vi inte kan gå iland får du i stället njuta av en naturskön rundtur.

  • Inkluderad Besök på Fair Isle
  Dag 11
  Fair Isle

  Avlägsna Fair Isle

 • Dag 12
  Lerwick

  Lerwick då och nu

  Upptäck Skottlands nordligast bebodda öar

  Under vår sista dag i Skottland besöker vi Shetlandsöarnas huvudstad, Lerwick. Det har blivit dags att utforska fiskestadens viktorianska influenser och vackra landskap.

  Promenera längs de smala gatorna och besök små butiker där du kan handla whisky, ulltröjor och fudge. Nere vid vattnet ligger Shetlandsmuseet med utställningar om regionens långa historia. I närheten ligger också fästningen Fort Charlotte och det imponerande rådhuset.

  På ön finns även fascinerande byar från järnåldern och Shetland Crofthouse-museet, som ger dig en känsla för de lokala torparnas strävsamma liv.

  • Inkluderad Vandringstur i Lerwick med Fort Charlotte
  Dag 12
  Lerwick

  Lerwick då och nu

 • Dag 13
  Bergen

  Ankomst i Bergen, Norge

  Besök området Bryggen, ett av Unescos världsarv, i Bergen

  Vår expeditionskryssning avslutas i Bergen, en av Norges vackraste städer. Du går iland från MS Spitsbergen under förmiddagen. Passa på att utforska staden innan du återvänder hem.

  Besök det Unesco-listade Bryggen med sina många träbyggnader och hantverksbutiker. Tvärs över gatan ligger stadens berömda fiskmarknad.

  Om du har tid kan du följa med på vårt efterprogram som finns som tillval och ta linbanan upp till fjället Fløyen för att få en spektakulär utsikt över de omtalade sju fjällen, hamnen och havet.

  Dag 13
  Bergen

  Ankomst i Bergen, Norge

Avresor

2023

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Maj:
14.

2024

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Maj:
20.

Vad som ingår

Inkluderat i din resa

Expeditionskryssning

 • Resa i vald hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker på restaurangen Aune*
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord
 • Kostnadsfri, återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på vid vattenstationerna ombord
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

*Husets öl och vin, läsk samt mineralvatten

†Observera att wifi och mobiltäckning är mycket begränsade i de avlägsna områden vi reser till och att streaming inte stöds.

Aktiviteter ombord

 • Föreläsningar och diskussioner med experter från expeditionsteamet
 • Full tillgång till vårt vetenskapscenter, omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program där resenärerna kan hjälpa till i pågående forskningsprojekt
 • Tips om tekniker kring hur du fotar landskap och djurliv från vår fotograf
 • Tillgång till fartygets badtunnor, panoramabastu och gym
 • Informella, dagliga genomgångar med besättningen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Hjälp av våra expeditionsfotografer ombord

Observera:

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Tillvalsutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas
Ett stort skepp i en vattenförekomst
Longyearbyen, Svalbard - MS Spitsbergen
Foto: Genna Roland
A group of people posing for the camera
Foto: Stefan Dall / Hurtigruten
Ditt fartyg

MS Spitsbergen

Byggd år 2009
Renoverad 2016
Varv Estaleiro Navais de Viana do Castelo (POR)
Passagerarkapacitet 180
Sängar 243
Bilkapacitet 0
Bruttodräktighet 7 344
Längd 100,54 m
Däcksbalk 18 m
Hastighet 14,5 knop
Ett stort skepp i en vattenförekomst

MS Spitsbergen tar med dig på en resa utöver det vanliga. Hon färdas längs den norska kusten från september till maj och blir en del av våra globala expeditionsresor under resten av året.

Läs mer om MS Spitsbergen

Ett stort fartyg i vattnet
Se priser och tillgänglighet

Några alternativ: