Där land möter hav längs Europas Atlantkust och på Brittiska öarna – från Lissabon till Glasgow

Där land möter hav längs Europas Atlantkust och på Brittiska öarna – från Lissabon till Glasgow

Där land möter hav längs Europas Atlantkust och på Brittiska öarna – från Lissabon till Glasgow

Där land möter hav längs Europas Atlantkust och på Brittiska öarna – från Lissabon till Glasgow

Reseinformation 13 dagar MS Spitsbergen
Avresor
11 mars 2023
19 mars 2024
18 mars 2025
Pris från
kr 43 846
Frukost, lunch och middag ingår

13 dagar lång expeditionskryssning från Lissabon till Glasgow med Europas mest dramatiska uddar

Segla till världens ände

En gång i tiden fick halvöarna som möter Atlanten namn som ”Land’s End”, ”Världens ände” eller ”Finis Terrae”, som det heter på latin. På vår resa från Lissabon får du utforska flera sådana platser, däribland Fisterra i Galicien, regionen Finistère i Bretagne, Land’s End i Cornwall och den walesiska halvön St Davids.

Besök kulturella landmärken

Låt dig fascineras när vi besöker flera av Unescos världsarv, däribland Lissabon och Portos historiska stadskärnor. På Brittiska öarna bjuds du på keltisk historia och vikingahistoria när vi utforskar Cornwall, Scillyöarna, Isle of Man samt vilda Rathlin Island.

Där land möter hav längs Europas Atlantkust och på Brittiska öarna – från Lissabon till Glasgow Där land möter hav längs Europas Atlantkust och på Brittiska öarna – från Lissabon till Glasgow
 • Dag 1
  Lissabon, Portugal

  Charmiga Lissabon

  En av södra Europas mest förtrollande städer

  Den portugisiska huvudstaden är genomsyrad av historia och kultur. Njut av en promenad genom de klassiska distrikten Baixa och Bairro Alto, Chiado samt Alfama, de gamla islamiska kvarteren med ruinerna av en romersk amfiteater och en morisk fästning, före ombordstigningen.

  Du kan även besöka Belémtornet och Jerónimosklostret, två av Unescos världsarv, en bit utanför staden. Sedan har det blivit dags att gå ombord på MS Spitsbergen och börja ditt äventyr till havs.

  Förprogram

  Om du har tid kan du välja till vårt förprogram för en sightseeingtur i staden och dess omgivningar. Här besöker vi det mäktiga palatset Monserrate med sina trädgårdar och fortsätter till Cabo da Roca – den västligaste punkten på det portugisiska fastlandet, den europeiska kontinenten och den eurasiska landmassan.

  Dag 1
  Lissabon, Portugal

  Charmiga Lissabon

 • Dag 2
  Leixões, Portugal

  Portvinets stad

  Utforska Portos Unesco-listade stadskärna

  Vårt första stopp blir Leixões, Portugal. Härifrån kan du besöka fyren Farol de Leça, kyrkan Capela da Boa Nova och den vackra stranden Praia Azul.

  Du kan också ta bussen till Porto – staden som är berömd för sitt portvin och har en Unesco-listad historisk stadskärna. Porto är en stad som gjord för att promenera i. Förälska dig i de pastellfärgade byggnaderna, färgglada fasaderna med mosaik, gatukonsten, de utsmyckade kyrkorna och panoramavyerna över Duoro.

  Strosa längs strandpromenaden i Ribeira, korsa Dom Luís I-bron, smaka på petiscos och njut av en portvinsprovning i Vila Nova de Gaia.

  • Inkluderad Vandringstur i Porto
  Dag 2
  Leixões, Portugal

  Portvinets stad

 • Dag 3
  Fisterra, Spanien

  Spaniens västligaste punkt

  Upptäck Fisterra – en historisk pilgrimsplats

  Romarna döpte byn till Fisterra eftersom de trodde den här klippan var världens ände. Många kommer till denna pittoreska fiskeby för att njuta av Cape Fisterras magnifika landskap där pilgrimsleden Camino de Santiago når sitt slut.

  Udden domineras av en av Galiciens mest berömda fyrar, Faro de Fisterra, som tornar upp sig på klipporna.

  Fisterra är beläget vid en bred ría – flodmynning. Det betyder att vattennivåerna kan komplicera vår landstigning. Om så är fallet lägger vi till vid den intilliggande hamnen Brens istället.

  • Inkluderad Där land möter hav i Spanien – Cape Fisterra och Dödskusten
  Dag 3
  Fisterra, Spanien

  Spaniens västligaste punkt

 • Dag 4
  A Coruña, Spanien

  En höjdpunkt i Galicien

  Känn historiens vingslag i denna medeltida stad

  Galicien är en spansk region med en distinkt kultur och galicierna är stolta över sina keltiska rötter. Vi övernattar i A Coruña, där det går utmärkt att ta en promenad in till stan efter middagen och titta på den 2 000 år gamla fyren Herkulestornet.

  Missa inte det galiciska köket när du är här. Be att få prova några olika tapas och ta ett glas av den berömda galiciska cider som traditionellt hälls i munnen ovanifrån.

  A Coruña är den perfekta utgångspunkten för att utforska några av Galiciens höjdpunkter. Här finns bland annat Herkulestornet – världens äldsta fungerande fyr och ett av Unescos världsarv.

  • Inkluderad Vandringstur i A Coruña
  Dag 4
  A Coruña, Spanien

  En höjdpunkt i Galicien

 • Dag 5
  Ferrol, Spanien

  Hamnstaden Ferrol

  Promenera längs den berömda ”Engelska vägen” i galiciska Ferrol

  Vår expeditionskryssning fortsätter längs Galiciens dramatiska kust till Ferrol. Det var ursprungligen en liten fiskeby, men har nu varit Spaniens största marinbas i nästan tre århundraden. Detta är ett av de bäst bevarade exemplen på en hamnstad från 1700-talet och övervägs för inskrivning på Unescos världsarvslista.

  En av flera pilgrimsrutter till Santiago de Compostela – Camino Ingles, eller ”Engelska vägen” – börjar vid Ferrol. Gör den första etappen till Neda eller Pontedeume eller besök de Unesco-listade romerska murarna i Lugo.

  Dag 5
  Ferrol, Spanien

  Hamnstaden Ferrol

 • Dag 6
  Till sjöss

  Över Biscayabukten

  Varva ner och njut av naturen

  Ta med kikaren och spana efter djurliv medan vi reser mot Finistère i Bretagne. Upp till en fjärdedel av världens alla arter av valar, delfiner och tumlare har synts till i Biscayabukten. Fartygets fotograf kan ge dig tips om hur du fångar de bästa bilderna.

  Detta är ett utmärkt tillfälle att utforska fartygets vetenskapscenter om du inte har gjort det ännu. Du kan även gå på expeditionsteamets föreläsningar kring ämnen med anknytning till vår resa. Dessutom kan du passa på att utnyttja alla bekvämligheter, till exempel panoramabastun, ombord på MS Spitsbergen.

  Dag 6
  Till sjöss

  Över Biscayabukten

 • Dag 7
  Douarnenez, Frankrike

  Fascinerande Finistère 

  Landskapen som inspirerat världsberömda konstnärer

  Idag utforskar vi Finistère, den franska udden i Bretagne. Vi använder våra expeditionsbåtar för att gå iland i den pittoreska hamnstaden Douarnenez som bjuder på färgstarka hamnmiljöer, sandstränder och branta klippor som har inspirerat berömda konstnärer som Renoir och Boudin. Besök dramatiska Pointe du Raz, en av Bretagnes västligaste uddar.

  Om vädret gör att vi inte kan nå fram till Douarnenez beger vi oss till Brest, en historisk hamnstad med medeltida fästningar. Till sist besöker vi Pointe Saint-Mathieu, där du kan besöka ruinerna efter ett övergivet kloster.

  • Inkluderad Där Bretagne möter havet – Pointe du Raz
  Dag 7
  Douarnenez, Frankrike

  Fascinerande Finistère 

 • Dag 8
  Newlyn, Storbritannien

  Land’s End i Cornwall

  Upptäck Cornwalls pittoreska byar och lokala legender

  Vår resa fortsätter till de Brittiska öarna. Idylliska Cornwall på Storbritanniens sydvästra halvö är nästa anhalt på vår resa. Njut av en promenad från fiskehamnen i Newlyn till antingen den livliga orten Penzance eller den pittoreska byn Mousehole.

  Om vädret tillåter tar vi våra expeditionsbåtar till St. Michael’s Mount, en tidvattenö med subtropiska trädgårdar och ett slott. Vi besöker även Englands sydvästligaste udde, Land’s End. Det här ikoniska landmärket är en utmärkt plats för fågelskådning och har gett inspiration till uråldriga myter och legender.

  • Inkluderad Buss till Land’s End
  Dag 8
  Newlyn, Storbritannien

  Land’s End i Cornwall

 • Dag 9
  Scillyöarna, Storbritannien

  Scillyöarna

  Njut av kristallklart vatten, sandstränder och vacker natur

  Fem mil från Cornwall ligger Scillyöarna. Denna förtrollande skärgård har flera små öar som vi besöker om vädret tillåter.

  Utforska Trescos vita sandstränder och den berömda klosterträdgården från 1800-talet, eller den största ön St. Mary’s.

  Du kan även följa med på en tur runt öarna för att besöka skeppsvrak och spana på sälar som ligger på klipporna. Sedan beger vi oss till fågelreservatet Annet där det finns lunnefåglar och en mängd andra sjöfåglar.

  Dag 9
  Scillyöarna, Storbritannien

  Scillyöarna

 • Dag 10
  Fishguard, Storbritannien

  ”Land’s End” i Wales

  Utforska natursköna kustlandskap och Storbritanniens minsta stad

  Mellan Preseli Hills och Pembrokeshire-kusten ligger den charmiga walesiska kuststaden Fishguard. Den ursprungliga byn och hamnen hittar du i Lower Fishguard och från den högre belägna, nuvarande staden har man en fantastisk utsikt.

  En kort resa bort ligger Storbritanniens minsta stad, St David’s. Orten, som är mer av en by än en stad, fick sin stadsstatus på grund av dess katedral från 1100-talet. Du kan utforska det välbevarade området under vårt besök.

  Den dramatiska udden i närheten är den västligaste punkten i Wales. Här kan du njuta av en spektakulär utsikt över Pembrokeshires vackra kustled.

  • Inkluderad Buss till St David’s
  Dag 10
  Fishguard, Storbritannien

  ”Land’s End” i Wales

 • Dag 11
  Peel (Isle of Man), Storbritannien

  Gåtfulla Isle of Man

  Utforska ett självständigt örike

  Vi reser från Wales och tar oss längs Irländska sjön för att nå Peel på självstyrda Isle of Man. De mäktiga ruinerna av Peel Castle tornar upp sig över hamnen. Det finns mycket att se i den tidigare huvudstaden från 1300-talet.

  Känn historiens vingslag när du vandrar genom slingrande gränder med handelshus och utforskar slottsruinerna. Vid House of Manannan får du se en replika av Odens Korp, ett långskepp från vikingatiden som seglade hit från Norge.

  Du kan också lära dig om öns samtida historia som präglats av motorsport på museet som visar klassiska motorcyklar och bilar.

  Dag 11
  Peel (Isle of Man), Storbritannien

  Gåtfulla Isle of Man

 • Dag 12
  Rathlin, Nordirland

  Sjöfåglarna på Rathlin

  På Rathlin väntar dramatisk natur och ett rikt fågelliv

  Vår resa fortsätter till Rathlin Island, hemvist för Nordirlands största koloni av sjöfåglar. Håll utkik efter grissla, tretåig mås, tordmule och stormfågel. Se även till att spetsa öronen för en chans att höra den sällsynta kornknarren.

  Rathlin Island är endast 10 km lång och 1,5 km bred så den är perfekt att utforska på cykel eller till fots. Beundra den orörda naturen på natursköna bergspromenader längs olika vandringsleder.

  Njut av en guidad tur i West Lights sjöfågelsreservat och den fullt fungerande ”uppochnedvända” fyren som ligger uppflugen på klipporna. På Boathouse Visitor Centre får du lära dig mer om kulturen och traditionerna i det lilla ösamhället.

  Dag 12
  Rathlin, Nordirland

  Sjöfåglarna på Rathlin

 • Dag 13
  Greenock (Glasgow), Storbritannien

  Stilsäkra Glasgow

  Avsluta resan i Skottlands stilsäkra kulturstad

  Vår expeditionskryssning avslutas i Glasgow, en stad full av museer, gallerier och parker. I hamnen ligger det slående Riverside Museum bredvid det stora skeppet Glenlee.

  Besök den gotiska Glasgowkatedralen, se eklektisk konst på Kelvingrove Art Gallery & Museum och upptäck Charles Rennie Mackintosh storslagna jugendarkitektur.

  Dag 13
  Greenock (Glasgow), Storbritannien

  Stilsäkra Glasgow

Avresor

2023

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Mars:
11.

2024

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Mars:
19.

2025

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Mars:
18.

Vad som ingår

Inkluderat i din resa

Expeditionskryssning

 • Resa i vald hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker* på restaurangen Aune
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord†
 • Kostnadsfri, återanvändbar vattenflaska
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

*Husets öl och vin, läsk samt mineralvatten

†Observera att wifi och mobiltäckning är väldigt begränsade i de avlägsna områden vi reser till och att streaming inte stöds

Aktiviteter ombord

 • Föreläsningar och diskussioner med experter från expeditionsteamet
 • Full tillgång till vårt vetenskapscenter, omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program där resenärerna får hjälpa till i pågående forskningsprojekt
 • Tips och tekniker kring hur du fotar landskap och djurliv av fotografen ombord
 • Tillgång till fartygets badtunnor, panoramabastu och gym.
 • Informella dagliga genomgångar med besättningen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Hjälp av våra expeditionsfotografer ombord

Observera:

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Tillvalsutflykter arrangerade av våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas
Ett stort skepp i en vattenförekomst
Longyearbyen, Svalbard - MS Spitsbergen
Foto: Genna Roland
A group of people posing for the camera
Foto: Stefan Dall / Hurtigruten
Ditt fartyg

MS Spitsbergen

Byggd år 2009
Renoverad 2016
Varv Estaleiro Navais de Viana do Castelo (POR)
Passagerarkapacitet 180
Sängar 243
Bilkapacitet 0
Bruttodräktighet 7 344
Längd 100,54 m
Däcksbalk 18 m
Hastighet 14,5 knop
Ett stort skepp i en vattenförekomst

MS Spitsbergen tar med dig på en resa utöver det vanliga. Hon färdas längs den norska kusten från september till maj och blir en del av våra globala expeditionsresor under resten av året.

Läs mer om MS Spitsbergen

Ett stort fartyg i vattnet

Några alternativ: