Från Hamburg till Lissabon – Höjdpunkter på Europas Atlantkust

Från Hamburg till Lissabon – Höjdpunkter på Europas Atlantkust

Från Hamburg till Lissabon – Höjdpunkter på Europas Atlantkust

Från Hamburg till Lissabon – Höjdpunkter på Europas Atlantkust

Reseinformation 14 dagar MS Fridtjof Nansen
Avresa
10 april 2022
Pris från
kr 38 359
Frukost, lunch och middag ingår
Se priser och tillgänglighet

Färdas längs Atlantkusten från Hamburg till Lissabon, besök Unesco-världsarv och utforska den rika historien och kulturen i Bretagne, Baskien och Galicien. Under detta 14 dagar långa äventyr kommer du att uppleva fantastiska landskap, fascinerande sjöfartshistoria, rik kultur och gastronomiska läckerheter i olika kustpärlor i Tyskland, Nederländerna, Frankrike, Spanien och Portugal.

Kanalstäder

Från det ögonblick vi lämnar Hamburg, som brukar kallas för Tysklands ”Norra Venedig”, tar vi med dig på en djupdykning i europeisk historia. I hamnen Harlingen får du uppleva Frieslands robusta, holländska charm med vackra kanaler i natursköna omgivningar. Därifrån fortsätter vi till Normandie för att promenera på en strand där de allierade steg iland på Dagen D. Du får även besöka Caen, den medeltida stad där Vilhelm Erövraren lämnade sitt outplånliga avtryck.

Bretagnes hamnar

I Bretagne kan du strosa runt i den fantastiska muromgärdade staden Saint-Mal som byggdes av de forntida gallerna, men var hemvist för pirater under flera århundraden. Vi fortsätter sedan längs Bretagnes vilda kustlandskap för att utforska pittoreska fiskebyar, charmiga medeltida städer och den rika sjöfartshistorian. Näst på tur står Ile d’Aix och Bordeaux – vinstaden.

Iberisk charm

När vi har lämnat Biscayabukten bakom oss får du njuta av läcker kokkonst i San Sebastián, utforska den gamla staden Gijón och se den unika hamnstaden Ferrol. I Galicien, där många vägar leder till Santiago de Compostela, besöker vi historiska landmärken som sträcker sig från romarnas till korstågens tid. Från Spanien seglar vi söderut till vackra Porto för att utforska dess Unesco-listade historiska centrum. Vår upptäcktsresa når sitt slut i kulturrika Lissabon, juvelen i Portugals krona.

Från Hamburg till Lissabon – Höjdpunkter på Europas Atlantkust Från Hamburg till Lissabon – Höjdpunkter på Europas Atlantkust
 • Dag 1
  Hamburg, Tyskland

  Nordens Venedig

  Din expeditionskryssning börjar i Hamburg – och det är en fantastisk plats att utgå från. Den näst största staden i Tyskland är en av de grönaste i Europa, med parker, botaniska trädgårdar och naturreservat.

  Hamburg kallas ofta för Nordens Venedig, och precis som i den ursprungliga staden kan du utforska dess kanaler och hamn under en båttur. Det är också enkelt att utforska staden till fots, med cykel eller med en hoppa på/hoppa av-buss.

  Besök den gamla flytdockan Landungsbrücken, se de gamla skeppen och skeppsvarven, byggnaderna i hamnområdet och den gamla Elbetunneln. Ta en promenad upp till det 132 meter höga klocktornet i den berömda S:t Mikaelskyrkan där du belönas med en fantastisk utsikt över staden.

  Många sevärdheter är samlade i Altstadt (gamla stan). Besök Sankta Katarina kyrka och S:t Nikolai-kyrkan. Utforska korsvirkeshusen på den historiska gatan Deichstraße och se det imponerande stadshuset på torget Rathausmarkt.

  Upplev världens största lagerhuskomplex vid Kontorhausviertel och Speicherstadt, som tillsammans med Chilehaus finns med på Unescos världsarvslista. Om du endast hinner besöka ett museum, välj Hamburg Kunsthalle som anses vara landets bästa konstmuseum. Du kan dela upp sightseeingen med lite shopping på Mönckebergstrasse eller stanna till för att prova några traditionella rätter från Hamburg, såsom aalsuppe, en skinksoppa med torkad frukt, eller labskaus, konserverat nötkött med potatis och pickles.

  Senare ligger ditt bekväma expeditionsfartyg MS Fridtjof Nansen redo i hamnen för ombordstigning. Hitta till din hytt och delta i en obligatorisk säkerhetsgenomgång där vi förbereder oss för resan som väntar. Efter en välkomstmiddag där kaptenen utbringar en skål för resan kan du luta dig tillbaka i en fåtölj i Explorer Lounge & Bar med din favoritdryck och slappna av – expeditionen har börjat!

  Förprogram

  Om du har tid innan du går ombord, ta chansen att lära känna Hamburg! Det är sannerligen värt det. Vi rekommenderar att du lägger till vårt förprogram, som ger dig en rundtur till alla sevärdheter i denna moderna men samtidigt historiska stad. Det ingår också ett besök på observationsdäcket på operahuset Elbphilharmonie.

  Dag 1
  Hamburg, Tyskland

  Nordens Venedig

 • Dag 2
  Harlingen, Nederländerna

  En av Frieslands elva städer

  Harlingen är en av de elva städerna i Friesland. Dess hamn var den enda godshamnen i Friesland och området har ett starkt sjöfartsarv med fiske, handel och valfångst. Nuförtiden är Harlingen den mest trafikerade hamnen i norra Nederländerna.

  Harlingen är en stad med kanaler, lagerbyggnader och vackra hamnstråk som ligger på Vadehavets södra kustsida, ett område upptaget på Unescos världsarvslista. Området är perfekt för promenader, men eftersom du är i Nederländerna, varför inte hyra en cykel och cykla runt? Det är även enkelt att hyra en båt om du vill utforska kanalerna, hamnarna och de lokala byarna på egen hand.

  I den gamla stadsdelen kan du besöka stadshuset från 1700-talet, Hannemahuis Museum, Blauwe Hand, stadens äldsta lagerbyggnad, och St. Michaelskerk. Håll utkik efter landmärken, såsom den gamla fyren, som nu är ett hotell, statyn av Anton Wachter, en karaktär i romanserien av den lokala författaren Simon Vestdijk och de 46 snubbelstenarna, ett minnesmärke för de 46 lokala judiska invånarna som mördades av nazisterna.

  Utforska de gamla hamnarna Noorderhaven och Zuiderhaven, där du kan se historiska lagerbyggnader och en flotta med traditionella segelfartyg. Ute vid Zuiderpier ska du hålla utkik efter den fullskaliga kaskelot-skulpturen som sprutar ut vatten med jämna mellanrum.

  Willem Barents, upptäcktsresande i Arktis på 1500-talet, föddes på den närliggande ön Terchelling. Reproduktionen av hans expeditionsfartyg är ett måste för alla som är intresserade av polarforskning.

  Harlinger Aardewerk Museum kommer att glädja alla som är intresserade av frisisk keramik. I Harlingen finns den sista traditionella keramikfabriken i Nederländerna. Där används fortfarande den ursprungliga majolika-tekniken, vilket innebär att de är helt handgjorda och målade med tennglasyr. Denna teknik har använts sedan 1598. Det lokala lergodset är perfekt om du letar efter originella souvenirer.

  Dag 2
  Harlingen, Nederländerna

  En av Frieslands elva städer

 • Dag 3
  En dag till sjöss

  Båtresa genom kanalen

  Njut av en avkopplande dag ombord på däck, i Explorer Lounge eller i vetenskapscentret medan vi färdas genom den kanal som skiljer Kontinentaleuropa från Brittiska öarna.

  Medan britterna kallar den Engelska kanalen är den mer allmänt känd på kontinenten som La Manche eller någon variant av det. Holländarna kanske har det mest diplomatiska namnet för den ... de kallar den enbart för Het Kanaal – kanalen.

  Oavsett namn passerar en fjärdedel av världens maritima handel genom denna kanal. Om du vill lära dig mer kan våra experter i expeditionsteamet berätta allt du vill veta om kanalen.

  Dag 3
  En dag till sjöss

  Båtresa genom kanalen

 • Dag 4
  Ouistreham, Frankrike

  Landstigningar och slagfält i Normandie

  Normandie är en region med ett turbulent förflutet och en stark koppling till europeisk historia. Normandie erbjuder en fängslande blandning av medeltida kloster, vidsträckta stränder och gripande minnesmärken. Från vikingahövdingen Rollos ankomst år 911 till normandernas erövring av England ledd av Vilhelm Erövraren under 1066 och de allierades landstigning 1944.

  Ouistreham är känt för sina landstigningsplatser i samband med Operation Overlord. 80 kilometer av Normandies kust delades upp i fem områden och Ouistreham gavs kodnamnet Sword. Invasionen i området skulle skötas av den brittiska armén med understöd av både den norska och polska flottan. Lär dig mer om landstigningen och det stora slaget som utspelade sig här på Musée de Debarquement No 4 Commando.

  Besök de omfattande tyska befästningarna på Grand Bunker Mur de l’Atlantique Musée, dedikerat till Atlantvallen, och hylla krigets offer vid kyrkogården i Hermanville-sur-Mer, fem kilometer väster om Ouistreham. Strosa sedan längs den vackra stranden Riva-Bella där du kan känna Atlantens salta vindar. Du kanske även uppskattar ett besök i 1100-talskyrkan Saint-Samson och den närliggande fyren från 1905.

  Caen, beläget 18 kilometer från Ouistreham, kallades ”Catumagos” av romarna – en keltisk term för slagfält. Staden befästes av Vilhelm Erövraren som föredrog den framför Rouen och bytte sedan händer eller ockuperades vid flera tillfällen. Trots att staden blev kraftigt bombad under andra världskriget lyckades Caen behålla sin charm efter återuppbyggnaden. Missa inte den imponerande romanska kyrkan Saint-Étienne från 1000-talet.

  Ta en promenad på de mysiga gatorna och upptäck stadens alla små butiker, kaféer, restauranger och gröna parker. Om du är konstintresserad kommer du att uppskatta Musée des Beaux-Arts, beläget i det gamla Château de Caen.

  Dag 4
  Ouistreham, Frankrike

  Landstigningar och slagfält i Normandie

 • Dag 5
  Saint-Malo, Frankrike

  Piraternas tillflyktsort

  Porten till Bretagne, Saint-Malo bjuder på en storslagen utsikt från havet och kantas av ogenomträngliga bastioner och grunda stränder. Saint-Malo ansåg sig vara en självständig stadsstat under mycket av sin moderna historia och dess invånare hänvisar till sig själva som malouins, åtskilda från fransmännen och till och med det bretonska folket.

  Oavsett vad du gör idag ska du avsätta lite tid för att ta en cirkulär promenad längs fästningsvallen. Från toppen av stadsmuren får du den bästa utsikten över den muromgärdade staden och de omgivande öarna. Se hyllningar till Saint-Malos mest berömda lokalbor, såsom en staty av Robert Surcouf, den berömda piraten, och ett minnesmärke för Jacques Cartier, upptäcktsresanden som kartlade Saint Lawrenceviken och namngav Kanada.

  Bretagnes pirater var hänsynslösa och bedrev sin verksamhet under skydd av Frankrikes kung. Hemma i Saint-Malo byggde de fina herrgårdar och behandlades som respektabla herrar. Besök museet Chateau de Saint Malo och La Demeure de Corsaire för att lära dig mer om stadens piratarv.

  Vid lågvatten kan du gå över sanden till ön Le Grand-Bé, där den lokala författaren Chateaubriand ligger begravd och se bastionen Fort National som designades av Sébastien Le Prestre de Vauban på en närliggande ö.

  Innanför stadsmuren kan du följa en historisk väg genom labyrinten av charmiga kullerstensgator och se vad som återstår av det ursprungliga Saint-Malo innan de allierades bombningar 1944. Besök den gotiska Cathédrale Saint-Vincent och Chateau de la Duchesse Anne, med sitt distinkta torn.

  Du kan även ta en naturskön promenad till den närliggande byn Aleth, där du kan lära dig mer om Saint-Malos historia under andra världskriget på Musée du Long-Cours Cap-Hornier.

  Dag 5
  Saint-Malo, Frankrike

  Piraternas tillflyktsort

 • Dag 6
  Douarnenez, Frankrike

  Finistère, landets ände

  Douarnenez kustlandskap inspirerade målare såsom Renoir och Boudin. Denna pittoreska kuststad är känd för sitt sardinfiske och ståtar med sandstränder, branta bergsklippor, färgglada kajer och fyra hamnar. Finistère, landets ände med bretonsk stolthet. Se till att prova ”galettes”, fyllda bovetepannkakor, och den berömda Kouign-Amann, ett smörigt bakverk, som båda är bretonska specialiteter.

  I Douarnenez påminner fiskestugorna och sjömanskapellen Sainte-Hélèn och Saint-Michel om stadens blomstrande fiskeindustri på 1800-talet. Sjöfartsmuseet i Port-Rhu hyser båtar från hela världen, såsom höga fartyg, en irländsk curragh och en ångbogserbåt från Cornwall. Utanför staden kan du koppla av på vackra sandstränder eller insupa det dramatiska landskapet i Baie de Douarnenez längs kustvägen GR-34.

  Douarnenez ligger i en öppen vik så det kan ibland uppstå stora dyningar, vilket gör det svårt med landstigningar. Dess hamn används också emellanåt av Frankrikes flotta för militärövningar. Vid båda eventualiteter kan vi istället landstiga i Brest, lite längre norrut. Från Brest har du fortfarande tillgång till samma sevärdheter och utflyktsprogram.

  Med dess starka marinhistoria är Brest en fascinerande sjöfartsstad och hyser det nationella marinmuseet. Det ligger inne i militärfästningen, Chateau de Brest, som fortfarande används av flottan idag. Brest har många medeltida befästningar och Tour Tanguy är en av de mest sevärda.

  Brest är också en modern stad med livliga kajer och hamnplatser. Ta en naturskön promenad längs hamnen och floden Penfeld eller promenera längs Cours Dajot där du kan se hela viken ”Rade de Brest”. En linbanetur över floden erbjuder en fantastisk utsikt över Brest och den moderna lyftbron Pont de Recouvrance.

  Dag 6
  Douarnenez, Frankrike

  Finistère, landets ände

 • Dag 7
  Morbihan, Frankrike

  Det bästa av Bretagne

  Bretagne skjuter ut i Atlanten på en halvö med en ojämn kustlinje, som präglas av otaliga bergsklippor, bukter, vikar, öar och holmar. Den bretonska kulturen skiljer sig från den franska kulturen med sitt eget språk, sin egen mat och sina egna traditioner. Vi kommer att tillbringa dagen med att utforska regionen Morbihan, som omfattar Belle Île, Baie de Quiberon och Golfe du Morbihan. Området erbjuder några av Bretagnes vackraste natur och mest kända sevärdheter.

  Vi kanske kastar ankar vid Port-Haliguen på spetsen av bukten Baie de Quiberon, varifrån du kan utforska det lokala området eller följa med på tillvalsutflykter till historiska sevärdheter. Om vi kastar ankar vid Belle Île, kommer du först att se den respektingivande 1600-talsfästningen Citadelle Vauban, i den charmiga hamnen Port de Le Palais. Området runt kajen och slussen sprudlar av aktiviteter och du kan promenera genom öns historiska centrum.

  Bortom hamnen kan du se gamla fort och fyrar uppe på branta klippor. Koppla av på den vackra stranden Donnant eller besök färgglada Sauzon, La Pointe des Poulains, den tidigare hemvisten för Sarah Bernhardt och Les Aiguilles de Port Coton, som målades av konstnären Claude Monet.

  Morbihan har en fascinerande historia och kultur. De på varandra följande ockupationerna av romarna, kelterna, fransmännen och bretagnarna lämnade var och en sitt tydliga spår. Bland de många sevärdheterna i Morbihan finns den medeltida staden Vannes och Carnacstenarna, som kan mäta sig med Stonehenge.

  Den muromgärdade staden Vannes har ett välbevarat historiskt centrum med gott om korsvirkeshus och medeltida kyrkor där några nämnvärda är Cathedrale Saint Pierre, La Cohue och Château Gaillard. Runt omkring Carnac och Locmariaquer finns ett av de mest imponerande megalitiska områdena i Europa. Här finns forntida stencirklar, uthuggna dösar, gravhögar och hundratals bautastenar uppställda i rader.

  Vandrare lockas också till området för att uppleva de spektakulära landskapen i Côte Sauvage med bergsklippor genomborrade av fantastiska grottor, valv och tunnlar. Andra föredrar vandringslederna med mindre utmanande terräng längs GR340 på Belle Île, som erbjuder ett fantastiskt kustlandskap.

  Dag 7
  Morbihan, Frankrike

  Det bästa av Bretagne

 • Dag 8
  Ile d'Aix, Frankrike

  God nog för en kejsare

  Med en längd på 3 kilometer och en bredd på 500 meter är det omöjligt att gå vilse på Ile d'Aix. Även om ön är liten var dess läge i sundet Pertuis d'Antioche vid inloppet till städerna La Rochelle och Rochefort strategiskt viktigt.

  Ile d'Aix kryllar av befästningar, slott och artilleribatterier från alla krig som Frankrike har kämpat i, från medeltiden till andra världskriget. Här finns mycket att se och göra. Och allt kan göras till fots eller på cykel. Utforska ön på egen hand och promenera längs stigarna förbi de pittoreska husen med färgglada fönsterluckor.

  När du utforskar ön kommer du bland annat att se ett fort i Vauban-stil, Le Bourgs charmiga centrum, ruinerna av ett priorskloster, fyrar, fästningarna Liédot och La Rade, och Napoleonmuseet med möbler och föremål kopplade till kejsarens vistelse på ön innan han förvisades till Sankta Helena. Om du blickar ut över havet kan du se det stenskeppsliknande Fort Boyard som idag är mer känt för att vara inspelningsplatsen för Fångarna på fortet.

  Och när du har fått nog av militärhistoria kan du koppla av på en av öns fem vita sandstränder. Njut av utsikten från Pointe Sainte-Catherine, Pointe Saint-Eulard, Pointe du Parc och Pointe de Coudepont. Om du är intresserad av fåglar finns det 200 olika arter på ön.

  Dag 8
  Ile d'Aix, Frankrike

  God nog för en kejsare

 • Dag 9
  Bordeaux, Frankrike

  Vin, historia och kultur

  Välkommen till vinstaden! Bordeaux har exporterat vin sedan antiken. Staden grundades av kelter, utvecklades av romarna, angreps av vikingar, styrdes av britterna och återuppbyggdes av fransmännen. Det är den åttonde största staden i Frankrike och dess gamla stadsdel har så många som 350 monument och kyrkor upptagna på Unescos världsarvlista.

  Vin är det som utgör själen i Bordeaux och med över 8 500 vinslott och producenter i regionen är drycken ingen konst att hitta. Du kan se vingårdar och vinodlingar bara en kort spårvagnsresa från centrum. Prova och jämför några av de 60 appellationerna, med alltifrån ett rött, utsökt Bordeaux Supérieur till de söta Sauternesvinerna.

  Ställ dig framför Place de la Bourse och beundra effekten av den berömda vattenspegeln när de finaste exemplaren av fransk 1700-talsarkitektur återspeglas i Miroir d’Eau. Besök Grand Théâtre de Bordeaux, Esplanade des Quinconces, Monument aux Girondins, Quartier des Chartrons och Place du Parlement.

  1700-talets neoklassiska rörelse utraderade nästan Bordeaux historia, men det finns fortfarande flera imponerande exempel på fransk gotisk arkitektur. Besök den vackra Cathédrale Saint-André, Porte Cailhau och det pulserande Quartier Saint-Michel, som är byggt runt den praktfulla gotiska basilikan Saint-Michel.

  Museerna här får du inte heller missa. Lär dig mer om vinets historia på Cité du Vin. Konstälskare bör ta sig till Musée des Beaux-Arts och Musée des Arts Décoratifs. För en djupdykning i regionens historia bör du göra ett besök på Musée d'Aquitaine.

  Dag 9
  Bordeaux, Frankrike

  Vin, historia och kultur

 • Dag 10
  San Sebastián (Pasaia), Spanien

  Baskien

  San Sebastián kanske inte är den största, äldsta eller viktigaste staden i norra Spanien, men det är den vackraste kuststaden. Du kommer att bli trollbunden av den lugna bukten, den gyllene, halvmåneformade stranden La Concha, den gröna ön Santa Clara och kullarna Monte Igueldo och Monte Urgull, samt den pulserande gamla stadsdelen, Parte Vieja.

  Börja vid foten av Monte Urgull för att utforska den historiska stadsdelen Parte Vieja. Se till att stanna till vid den gotiska kyrkan San Vicente, titta på barockfasaden till Basilica de Santa Maria och besöka de vackra torgen La Constitucion och Sarriegi, Teatro Principal, det baskiska museet San Telmo och Mercado de la Brecha.

  Vägen upp till befästningarna på Monte Urgull är brant, men den fantastiska utsikten över bukten är väl värt mödan att ta sig dit. Du kan sedan ta en välförtjänt paus med förfriskning på någon av de många kaféernas terrasser vid Boulevard Zumardia. När du har återhämtat dig kan du strosa omkring i den nya stadsdelen och promenera förbi sevärdheter, såsom stadshuset, Teatro Victoria Eugenia, den nygotiska kyrkan Catedral del Buen Pastor de San Sebastián och Plaza de Gipuzkoa.

  Från Avenida de la Libertad, en stor boulevard med historiska byggnader, kan du gå österut mot kongresscentret Kursaal med dess spektakulära glasstrukturer. Om du går västerut kommer du till det populära Playa de la Concha, där du kan sitta och titta på folk längs strandpromenaden. Längre fram vid Playa de Ondarreta kan du ta linbanan upp till Monte Igueldo som bjuder på en spektakulär utsikt.

  Innan du återvänder till fartyget kanske du vill passa på att prova några traditionella baskiska rätter. San Sebastián är en hyllad matdestination som är känd för sina pintxos, små smakrika tapas. Gå från bar till bar och prova deras bästa tapas tills magen säger stopp.

  Dag 10
  San Sebastián (Pasaia), Spanien

  Baskien

 • Dag 11
  Gijón, Spanien

  Asturiens kulturcentrum

  Gijón har ett utmärkt läge längs Biscayabukten med tillgång till Kantabriska bergen och havet. Romarna bosatte sig här för över 2 000 år sedan och den utvecklades från en liten fiskeby till att bli en viktig hamnstad på 1800-talet genom att betjäna närliggande Oviedo, Asturiens huvudstad.

  Insup atmosfären i gamla Gijón på en promenad genom de charmiga stadsdelarna Cimadevilla och Barrio del Carmen. Den kuperade halvön Cimadevilla är Gijóns historiska centrum, en gammal fiskeby med smala gränder, charmiga torg och gamla karaktärsrika hus.

  Här i det gamla kvarteret kan du utforska Palacio de Revillagigedo i barockstil, Colegiata de San Juan Bautista, vackra kyrkor och Plaza del Marques. Vandra upp på toppen av Cerro Santa Catalina, med den imponerande betongskulpturen av Eduardo Chillida, för att njuta av den bästa utsikten över Gijón.

  Koppla av på den långa gyllene Playa de San Lorenzo, en av de vackraste stadsstränderna i Spanien. Du kan ge dig ut på en spektakulär kustpromenad längs klipporna upp till Mirador de la Providencia och fortsätta en etapp på Camino del Norte. Om du föredrar en lättare promenad kan du följa Río Piles inåt landet.

  Om du känner för ett gastronomiskt äventyr kan du prova Asturiens kulinariska läckerheter i Barrio del Carmen. Prova nyfångad fisk, antingen grillad eller ugnsbakad, och kombinera det med ett glas utsökt lokal cider. Eller prova asturiska delikatesser som arroz marinero, skaldjursris eller calderetas, läckra grytor med fisk, skaldjur eller kött.

  Dag 11
  Gijón, Spanien

  Asturiens kulturcentrum

 • Dag 12
  Ferrol, Spanien

  Den ”Engelska vägen” till Santiago

  Vårt nästa stopp är Ferrol på Galiciens kuperade kust. Det var ursprungligen en liten fiskeby, men har nu varit Spaniens största marinbas i nästan tre århundraden på grund av dess utmärkta strategiska läge. Ingen annan hamn i Spanien har lika många fort, citadell eller kaserner. Ferrol är ett av de bäst bevarade exemplen på en hamnstad från 1700-talet och övervägs för inskrivning på Unescos världsarvslista.

  Den främsta arkitektoniska sevärdheten är den neoklassiska utformningen av grannskapet Barrio de la Magdalena, med symmetriska byggnader ordnade i ett rutformat gatunät, som i sin tur ligger omgivet av militärbyggnader från 1700- och 1800-talet runt hamnen. I det här området finns även jugendbyggnader, gatukonst, sjömanskapell, sjöfartsmuseum och typiska galiciska byggnadsfasader. Detta står i kontrast till de smala gatorna och gränderna i Ferrol Vello, gamla Ferrol, som påminner mer om medeltiden.

  Costa de Artabra ligger nordväst om Ferrol och har ett av Galiciens mest spektakulära kustlandskap med sina klippor, uddar och vikar. Detta gör det till ett utmärkt alternativ att ägna en dag åt att utforska. Stränderna Playa de los Doniños och Playa de San Xurxo ligger bara en kort bilresa bort. Prova Galiciens läckra skaldjur där den mest kända är pulpo á feira, bläckfisk med potatis och paprika.

  En av flera pilgrimsrutter till Santiago de Compostela, Camino Ingles, eller den Engelska vägen, börjar vid Ferrol. Du kan gå den första etappen från Ferrol till Neda eller Pontedeume, eller så kan du fuska lite och följa med på en tillvalsutflykt direkt till Santiago de Compostela, ungefär en timmes bilresa bort. Utforska denna vackra stad och kulturella sevärdhet som är den viktigaste katolska vallfartsorten efter Rom och Jerusalem.

  Dag 12
  Ferrol, Spanien

  Den ”Engelska vägen” till Santiago

 • Dag 13
  Llençois (Porto), Portugal

  Portvinets stad

  Vårt fartyg lägger till i Porto de Leixoes, en utmärkt utgångspunkt för att utforska staden. Du kan ta dig norrut till den lilla befästningen Forte Leça de Palmeira och fortsätta längs stranden till Avenida Liberdade. Eller så kan du besöka fyren Farol de Leça, kyrkan Capela da Boa Nova och den vackra stranden Praia Azul.

  Porto är känt för sitt portvin och UNESCO-listade historiska centrum. Det är en stad som är svår att inte tycka om med sitt fascinerande förflutna och sin överraskande modernitet. Staden är som gjord för promenader med en labyrint av smala gator och unika monument, där allt så småningom leder till floden Duero.

  Du får inte missa den romanska katedralen Sé do Porto, kyrkan Igreja de São Francisco med sin storslagna gyllene barockinredning och panoramautsikten från toppen av kyrkan Igreja dos Clérigos. Du kan försjunka dig i böcker i bokhandeln Lello med sina magiska nygotiska interiörer, utforska Palacio de la Bolsa och promenera längs Avenida de los Aliados.

  Eller så kan du insupa atmosfären medan du utforskar den livliga strandpromenaden i Ribeiras hamnområde, som ståtar med ett stort antal pastellhus och vackra kakelfasader. Korsa Duero via den övre gångvägen på den eiffeltornsinspirerade bron Ponte de Dom Luís I för att se lagerbyggnader och portvinskällare i Vila Nova de Gaia på södra strandkanten. Korsa sedan bron igen, men den här gången längs den nedre gångvägen.

  Efteråt kan du unna dig själv ett uppfriskande vitt portvin med tonic på en av de många livliga barerna och restaurangerna vid piren. Börjar du bli hungrig kan du prova några Porto-delikatesser, såsom francesinha, en populär grillad sandwich med kött och ost, bacalhau, torkad och saltad torsk från området eller rätter med komage.

  Dag 13
  Llençois (Porto), Portugal

  Portvinets stad

 • Dag 14
  Lissabon, Portugal

  Legendariska Lissabon

  Expeditionskryssningen avslutas i Lissabon, en stad värd att utforska innan du återvänder hem.

  Lissabons kryssningsterminal ligger nära den gamla stadsdelen, vilket är ett perfekt läge för att utforska den portugisiska huvudstadens historiska centrum till fots. Lissabon är byggd på sju kullar längsmed den natursköna floden Tajo och är en av de mest förtrollande metropolerna i södra Europa – med en fascinerande historia.

  Fenicierna var de första att upptäcka den kommersiella potentialen i Tajos mynning, men inte de sista. Lissabons strategiska läge drog till sig kelter, romare, visigoter och morer som alla ockuperade staden och lämnade sina spår.

  En promenad genom Lissabons klassiska stadsdelar Baixa, Barrio Alto och Alfama är ett måste. Nästan allt av historiskt intresse finns här liksom ett stort antal små affärer och modebutiker. Börja vid Praça do Comercio i distriktet Baixa och ta dig till Praça Rossio för att se statyn av kung Pedro IV innan du går upp till Largo do Chiado där du kan utforska Bairro Altos smala gator.

  Bland Alfamas labyrintartade gator, i närheten av det gamla islamiska kvarteret, ligger Lissabons katedral och resterna av den romerska amfiteatern. Från Castelo de San Jorge, den imponerande moriska fästningen från 1000-talet, har du den bästa utsikten över staden.

  Det finns två historiska pärlor du måste se utanför centrum. Följ floden sju kilometer nedströms till Torre de Belém och Mosteiro dos Jerónimos som båda finns med på Unescos världsarvslista. Belém är nära knuten till upptäcktsresornas epok och upptäcktsresande som Vasco da Gama. Stadsdelen är också känd för den berömda smördegsbakelsen Pastél de Belém som du säkert vill provsmaka.

  Vi är säkra på att du har uppskattat den europeiska Atlantkustens fascinerande historia, men du behöver inte återvända hem riktigt än. Om du vill utforska Lissabon och dess omgivningar ytterligare innan du återvänder hem rekommenderar vi att du följer med på vårt efterprogram som finns som tillval.

  Här får du uppleva Lissabons fascinerande historiska stadsdelar, men också möjligheten att utforska tillflyktsorter utanför stan. Besök stränderna i Cascais och vandra omkring vid Monserrate-palatset i Unescos världsarvsstad Sintra under en guidad utflykt. Därefter återvänder du till Lissabon och tillbringar natten där.

  När du återvänder hem har du med största sannolikhet redan börjat planera ditt nästa äventyr. Vi ser fram emot att få välkomna dig ombord snart igen!

  Dag 14
  Lissabon, Portugal

  Legendariska Lissabon

Avresor

2022

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
April:
10.

Aktuella erbjudanden och rabatter

 • Singelerbjudande vid utvalda avgångar

  Vill du resa på egen hand? På utvalda avgångar på våra expeditionsresor behöver du inte betala tillägg på din hytt om du vill resa själv.
  Läs mer och beställ

Vad som ingår

Priset inkluderar

Expeditionskryssning

 • Expeditionskryssning i vald hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker (husets öl och vin, läsk samt mineralvatten) på restaurangerna Aune och Fredheim
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm ingår för gäster i svit
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord. Tänk på att vi seglar i avlägsna vatten med begränsad uppkoppling. Streaming stöds inte.
 • Kostnadsfri återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på vid vattenstationerna ombord
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller föreläsningar i olika ämnen
 • Besök fartygets vetenskapscenter, som har ett omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Forskningsprogram som ger gästerna möjlighet att hjälpa till i riktiga forskningsprojekt
 • Fotografen ombord delar med sig av sina bästa tips och tricks för att ta de bästa bilderna av landskapet och djurlivet
 • Du har tillgång till fartygets badtunnor, panoramabastu, gym både inomhus och utomhus samt löparbanan på däck
 • Informella sammankomster med besättningen, såsom dagliga sammanfattningar och information om följande dag

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Expeditionsfotografer hjälper dig med dina kamerainställningar

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Tillvalsutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam
 • Behandlingar i fartygets spa-avdelning

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas
A large boat in a body of water with a mountain in the background
Pool area on MS Fridtjof Nansen
Foto: Oscar Farrera
Science Center
Foto: Agurtxane Concellon
Ditt fartyg

MS Fridtjof Nansen

Byggd år 2020
Varv Kleven Yards, Norway
Passagerarkapacitet 528 (500 i Antarktis)
Bruttodräktighet 20 889 ton
Längd 140 m
Däcksbalk 23,6 m
Hastighet 15 knop
A large boat in a body of water with a mountain in the background

MS Fridtjof Nansen är det senaste tillskottet i Hurtigrutens flotta med specialbyggda fartyg – och tillhör nästa generations expeditionsfartyg. Hon kommer att ta oss till några av jordens mest spektakulära hörn.

Läs mer om MS Fridtjof Nansen

Suite MD on MS Roald Amundsen
Foto: Agurtxane Concellon

Några alternativ: