Från norska fjordar till iberisk charm – Höjdpunkter vid Europas Atlantkust

Från norska fjordar till iberisk charm – Höjdpunkter vid Europas Atlantkust

Från norska fjordar till iberisk charm – Höjdpunkter vid Europas Atlantkust

Från norska fjordar till iberisk charm – Höjdpunkter vid Europas Atlantkust

Reseinformation 15 MS Spitsbergen
Avresor
7 oktober 2023
25 september 2024
Pris från
kr 36 818
Frukost, lunch och middag ingår

Från norska fjordar till iberisk charm – Höjdpunkter på Europas Atlantkust

Fjordar och vilda kuster

På vår expeditionskryssning i Europa startar vi i charmiga Bergen och sätter kurs mot Stavanger och den natursköna Lysefjorden. På andra sidan Nordsjön utforskar vi historiska kuststäder som Hamburg, Harlingen och Oostende. Njut av vilda landskap och pittoreska städer längs den europeiska västkusten, från Normandie till A Coruña.

Djurliv och kultur

Håll utkik efter valar, delfiner och tumlare i Biscayabukten. Upptäck flera av Unescos världsarv, från Galiciens underverk, Santiago de Compostela och Hamburgs Speicherstadt till Lissabons Belémtorn. I Porto och Lissabon bjuds du på utsökt mat, goda viner och kulturarv.

Från norska fjordar till iberisk charm – Höjdpunkter vid Europas Atlantkust Från norska fjordar till iberisk charm – Höjdpunkter vid Europas Atlantkust
 • Dag 1
  Bergen

  Expeditionen börjar

  Utforska Unesco-listade Bryggen och fjälltoppar

  Resan börjar i vad som en gång var Norges huvudstad, nämligen Bergen.

  När du promenerar längs kullerstensgator och gränder kan du passa på att besöka det Unesco-listade kvarteret Bryggen med sina färgstarka träbyggnader, eller den berömda fiskmarknaden.

  Ta en tur med Fløibanen, bergbanan som har transporterat besökare upp till toppen av Fløyenfjället i över hundra år. Väl framme bjuds du på en fantastisk utsikt över den pittoreska staden och de färgglada husen.

  Förprogram

  Om du har tid kan du boka vårt förprogram i Bergen och njuta av den underbara utsikten över staden under en vandring upp på Fløyenfjället.

  Dag 1
  Bergen

  Expeditionen börjar

 • Dag 2
  Stavanger, Norge

  Utforska livliga Stavanger och den vackra Lysefjorden

  Njut av den vackra Lysefjordens oslagbara vyer

  Stavanger har en internationell atmosfär och en livfull kulturscen. Upptäck arkitekturhistoria i den gamla delen av Stavanger. Här finns bland annat en storslagen katedral från 1100-talet. Du kan även besöka oljemuseet, kika in i någon av butikerna eller njuta av en öl vid vattnet.

  Vi lämnar Stavanger och fortsätter till Lysefjorden för att uppleva några av de norska fjordarnas brantaste klippväggar. En fem timmar lång guidad vandring tar dig till den berömda utsiktsplatsen Preikestolen, belägen 604 meter över Lysefjorden, som bjuder på en fantastisk utsikt.

  Dag 2
  Stavanger, Norge

  Utforska livliga Stavanger och den vackra Lysefjorden

 • Dag 3
  En dag till sjöss

  Korsa Nordsjön

  Tid att koppla av när vi sätter kurs mot Hamburg

  Äventyret slutar inte när du är ombord; det finns gott om saker att se och göra under resan mot Tyskland. Passa på att träna i gymmet eller koppla av i bastun och badtunnan.

  Expeditionsteamet erbjuder en rad föreläsningar som ger dig en unik inblick i de olika destinationernas natur, kultur och historia.

  Ute på däck hjälper våra biologer dig att spana efter djur i vattnet. Dessutom kan du få praktiska tips från fartygets egen fotograf. Du kan också bara slå dig ner och njuta av landskapet i Explorer Lounge & Bar.

  Dag 3
  En dag till sjöss

  Korsa Nordsjön

 • Dag 4
  Hamburg, Tyskland

  Historiska Hamburg

  Utforska Hamburgs arkitektur och kultur

  Det finns massor att se och göra i Hamburg. Besök den gamla flytdockan Landungsbrücken, se de gamla skeppen och skeppsvarven, byggnaderna i hamnområdet och den gamla Elbetunneln.

  Många av stadens sevärdheter ligger i Altstadt, däribland S:t Nikolai-kyrkan, Sankta Katarina kyrka och den historiska gatan Deichstraße. För konstälskare rekommenderas Kunsthalle, Tysklands främsta konstmuseum.

  Besök världens största lagerhuskomplex vid Kontorhausviertel och Speicherstadt, som tillsammans med Chilehaus finns med på Unescos världsarvslista.

  • Inkluderad Kort rundtur i Hamburg
  Dag 4
  Hamburg, Tyskland

  Historiska Hamburg

 • Dag 5
  Harlingen, Nederländerna

  Harlingens rika arv

  Utforska den frisiska hamnstaden Harlingen

  Promenera eller cykla i Harlingen, en stad med kanaler och vackra hamnar. Här finns också Nederländernas sista traditionella keramikfabrik. Harlingen är belägen vid Vadehavet, ett av Unescos världsarv.

  I de gamla hamnarna Noorderhaven och Zuiderhaven finns traditionella segelfartyg och historiska lagerbyggnader. Missa inte Harlingen Aardewerkmuseum där du kan beundra frisisk keramik.

  • Inkluderad Zodiackryssning längs de gamla hamnarna
  Dag 5
  Harlingen, Nederländerna

  Harlingens rika arv

 • Dag 6
  Oostende (Brygge), Belgien

  Utforska Oostende och Brygge

  Medeltida arkitektur längs slingriga gator

  Först en fiskeby, sedan en medeltidsstad och därefter kunglig semesterort vid havet – den strategiskt viktiga hamnen Oostende är full av europeisk historia. Även om orten har genomlevt krig och århundraden av historia så har många av dess medeltida drag överlevt.

  Oostende är också en utmärkt plats att utgå ifrån för att besöka Brygge. Fascineras av den vackert bevarade medeltidsstaden medan du utforskar dess slingriga gator, pittoreska kanaler och storslagna 1300-talsbyggnader.

  • Inkluderad Brygge på egen hand
  Dag 6
  Oostende (Brygge), Belgien

  Utforska Oostende och Brygge

 • Dag 7
  Ouistreham, Frankrike

  Normandie förr och nu

  Upptäck historiska stränder, Caen och minnesmärken

  Normandie har en fascinerande historia, från invaderande vikingar till landstigningen 1944. I Ouistreham får du lära dig mer om landstigningarna under Operation Overlord vid Musée No 4 Commando. 

  Se de tyska befästningarna vid Le Grand Bunker och besök krigskyrkogården vid Hermanville-sur-Mer. Du kan även promenera längs den vackra stranden Riva Bella och stanna till vid S:t Samson-kyrkan från 1100-talet och fyren från 1905.

  Därefter utforskar vi den fina staden Caen. Den romanska kyrkan i Saint-Étienne från 1000-talet, Mémorial de Caen-museet till minne av andra världskriget och Musée des Beaux-Arts de Caen är höjdpunkter du inte bör missa.

  • Inkluderad Slaget om Normandie: Sword Sector
  • Inkluderad Pendelbuss till Caen
  Dag 7
  Ouistreham, Frankrike

  Normandie förr och nu

 • Dag 8
  Saint-Malo, Frankrike

  Citadellet i Saint-Malo

  En vacker stad genomsyrad av historia

  Från havet är Saint-Malo en mäktig syn, kantad av bastioner och sluttande stränder.

  Om du gör en rundvandring längs vallarna får du den bästa utsikten över staden och de kringliggande öarna. Följ den historiska leden genom en labyrint av charmiga kullerstensgator bakom de gamla stadsmurarna och besök Demeure de Corsaire för att lära dig mer om de fruktade sjörövarna och stadens pirathistoria.

  Du kan också besöka klostret Mont-Saint-Michel eller promenera till Île de Grand Bé vid lågvatten. På ön finns lämningarna av en gammal fästning där den berömda lokala författaren Chateaubriand ligger begravd.

  • Inkluderad Innanför murarna i Saint-Malo
  Dag 8
  Saint-Malo, Frankrike

  Citadellet i Saint-Malo

 • Dag 9
  Douarnenez, Frankrike

  Fascinerande Finistère

  Inspirerande kustlandskap och sjöfartshistoria

  Vi använder våra expeditionsbåtar för att gå iland i den pittoreska hamnstaden Douarnenez som bjuder på färgstarka hamnmiljöer, sandstränder och branta klippor som inspirerat berömda konstnärer som Renoir och Boudin. Förutom fiskestugor och sjömanskapell har Douarnenez ett underbart sjöfartsmuseum med båtar från hela världen.

  Om vi på grund av vädret inte kan gå in i Douarnenez beger vi oss till Brest, en fascinerande stad med en mängd fästningar från medeltiden. Här kan du besöka det nationella sjöfartsmuseet inuti den militära fästningen Château de Brest. Brest är också en modern stad med ett livligt hamnområde som är perfekt för en promenad med fin utsikt.

  • Inkluderad Där Bretagne möter havet – Pointe du Raz
  Dag 9
  Douarnenez, Frankrike

  Fascinerande Finistère

 • Dag 10
  Till sjöss

  Över Biscayabukten

  Varva ner och njut av naturen

  Idag är en perfekt dag för att koppla av på däck och hålla utkik efter valar, delfiner och tumlare. Det här är en av få platser i världen där man kan ha turen att få syn på näbbval som dras till buktens näringsrika vatten.

  Du kan också lära dig mer om havets marinbiologi, delta i praktiska demonstrationer eller lyssna till föreläsningar om historia, geografi och miljö under vår kryssning. Och glöm inte alla bekvämligheter ombord – varför inte pröva panoramabastun?

  Dag 10
  Till sjöss

  Över Biscayabukten

 • Dag 11
  Ferrol, Spanien

  Höjdpunkter i Galicien

  Bevittna det galiciska arvet i Ferrol, Lugo och A Coruña

  Vårt första stopp på Galiciens kuperade kust är Ferrol. Vad som ursprungligen var en liten fiskeby har nu varit Spaniens största marinbas i nästan tre århundraden. Här finns fler fästningar, citadell och kaserner än i någon annan spansk hamn.

  Upptäck platsens alla historiska höjdpunkter under en guidad tur. Du kan även besöka gamla stan i Lugo, känd för sina romerska murar.

  Sedan beger vi oss till närliggande A Coruña och lägger till för natten. Här finns bland annat Herkulestornet – världens äldsta fungerande fyr och ett av Unescos världsarv.

  • Inkluderad Upptäck Ferrol till fots
  Dag 11
  Ferrol, Spanien

  Höjdpunkter i Galicien

 • Dag 12
  A Coruña, Spanien

  Historiska A Coruña

  Idag får du en ny möjlighet att beundra Herkulestornet innan vi besöker staden A Coruña för att få uppleva sann, galicisk kultur.

  Du får inte missa det galiciska köket. Beställ några olika tapas och prova ett glas av den lokala cidern. Cidern hälls traditionellt i glaset från hög höjd för att den ska fyllas med luftbubblor.

  A Coruña är en av startpunkterna för pilgrimsleden Camino de Santiago. Staden ligger i nära anslutning till Camino Inglés, eller ”Engelska vägen”. Härifrån kan du enkelt följa med på en vandring till slutdestinationen, Santiago de Compostela.

  Dag 12
  A Coruña, Spanien

  Historiska A Coruña

 • Dag 13
  Vigo, Spanien

  Den gamla hamnstaden Vigo

  Vackra Vigo, mitt i Galiciens hjärta

  Vår resa fortsätter till Vigo, som en gång i tiden var porten till Amerika. Vigo skyddas av den natursköna ögruppen Islas Cíes, som har en av Galiciens äldsta naturhamnar och har blivit ett centrum för handel och fiske.

  Staden är perfekt att utforska till fots och här kan du besöka den pulserande Rúa do Príncipe med sin udda mix av byggnader i nyklassisk stil och jugendstil. Du kan också ta en titt på det imponerande 1500-talsslottet Castro med sin tillhörande park.

  Missa inte Rúa da Pescadería, den bästa gatan för att smaka på alla utsökta skaldjur som Galicien är känt för, när du är på väg till stadens äldre stadsdelar.

  • Inkluderad Upptäck Vigo till fots
  Dag 13
  Vigo, Spanien

  Den gamla hamnstaden Vigo

 • Dag 14
  Llençois (Porto), Portugal

  Charmiga Porto

  Utforska Portos Unesco-listade stadskärna

  Vid ankomst i Portugal lägger vi till i Leixões. Härifrån kan du besöka fyren Farol de Leça, kyrkan Capela da Boa Nova och den vackra stranden Praia Azul.

  Härifrån kan du ta bussen till Porto – staden som är berömd för sitt portvin och har en Unesco-listad historisk stadskärna. Porto är en stad som gjord för att promenera i. Förälska dig i de pastellfärgade byggnaderna, färgglada fasaderna med mosaik, gatukonsten, de utsmyckade kyrkorna och panoramavyerna över Duoro.

  Strosa längs strandpromenaden i Ribeira, korsa Dom Luís I-bron, smaka på petiscos och njut av en portvinsprovning i Vila Nova de Gaia.

  • Inkluderad Vandringstur i Porto
  Dag 14
  Llençois (Porto), Portugal

  Charmiga Porto

 • Dag 15
  Lissabon, Portugal

  Legendariska Lissabon

  Kryssningen avslutas i en av södra Europas mest förtrollande städer.

  Expeditionen närmar sig slutet och vi anländer i den portugisiska huvudstaden Lissabon.

  En rundtur i Lissabons klassiska stadsdelar är ett måste – här är nästan allt av historiskt intresse. Inled din upptäcktsfärd i Praça do Comercio i Baixa och promenera längs de smala gatorna i Bairro Alto.

  Härifrån kommer du fram till Alfama och de gamla islamiska kvarteren med ruinerna av en romersk amfiteater och ett moriskt fort. Om du har tid kan du besöka Unesco-världsarven Torre de Belém och Mosteiro dos Jerónimos, där du också hittar de utsökta bakverken Pastéis de Belém.

  Efterprogram

  Vi är säkra på att har uppskattat den europeiska Atlantkustens fascinerande historia, men du behöver inte återvända hem riktigt än. Om du vill utforska Lissabon och dess omgivningar ytterligare före hemresan rekommenderar vi att du följer med på vårt två dagar långa efterprogram.

  Under dessa dagar får du uppleva Lissabons fascinerande historiska stadsdelar, men får också möjlighet att utforska kungliga tillflyktsorter utanför stan, bland annat staden Sintra, som finns med på Unescos världsarvslista, palatset Monserrate och stränderna i staden Cascais under en guidad utflykt. Därefter återvänder du till Lissabon för en övernattning.

  Dag 15
  Lissabon, Portugal

  Legendariska Lissabon

Avresor

2023

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Oktober:
7.

2024

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
September:
25.

Vad som ingår

Inkluderat i din resa

Expeditionskryssning

 • Resa i vald hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker* på restaurangen Aune
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord†
 • Kostnadsfri, återanvändbar vattenflaska
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

*Husets öl och vin, läsk samt mineralvatten

†Observera att wifi och mobiltäckning är väldigt begränsade i de avlägsna områden vi reser till och att streaming inte stöds

Aktiviteter ombord

 • Föreläsningar och diskussioner med experter från expeditionsteamet
 • Full tillgång till vårt vetenskapscenter, omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program där resenärerna får hjälpa till i pågående forskningsprojekt
 • Tips och tekniker kring hur du fotar landskap och djurliv av fotografen ombord
 • Tillgång till fartygets badtunnor, panoramabastu och gym
 • Informella dagliga genomgångar med besättningen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Hjälp av våra expeditionsfotografer ombord

Observera:

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Tillvalsutflykter arrangerade av våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas
Ett stort skepp i en vattenförekomst
Longyearbyen, Svalbard - MS Spitsbergen
Foto: Genna Roland
A group of people posing for the camera
Foto: Stefan Dall / Hurtigruten
Ditt fartyg

MS Spitsbergen

Byggd år 2009
Renoverad 2016
Varv Estaleiro Navais de Viana do Castelo (POR)
Passagerarkapacitet 180
Sängar 243
Bilkapacitet 0
Bruttodräktighet 7 344
Längd 100,54 m
Däcksbalk 18 m
Hastighet 14,5 knop
Ett stort skepp i en vattenförekomst

MS Spitsbergen tar med dig på en resa utöver det vanliga. Hon färdas längs den norska kusten från september till maj och blir en del av våra globala expeditionsresor under resten av året.

Läs mer om MS Spitsbergen

Ett stort fartyg i vattnet

Liknande resor

Några alternativ: