Kulturella höjdpunkter längs Västeuropas kust

Bergen - Lissabon

Denna höstexpedition bjuder på en spännande blandning av städer och vacker natur längs den europeiska västkusten. Upplev något av Europas rika mångfald på en och samma resa. Med våra många utflykter och aktiviteter ombord kommer du tätt inpå den varierande naturen, historien, kulturen och livsstilen, både på land och under våra dagar till havs.

  • Utforska 1 980 sjömil längs Europas kust
  • Upplev den rika mångfalden längs kusten
  • Se många Unescolistade världsarv
  • Fascineras av föredrag och aktiviteter ombord och i land

Översikt

Europas kust bjuder inte bara på vacker natur och intressanta hamnar men också på en rik mångfald av kulturella traditioner och historiska arv. Följ med oss och utforska Europa i ett avkopplande tempo. Varje morgon vaknar du upp i din bekväma hytt med vetskap om att ett nytt fascinerande äventyr väntar. Vi har handplockat ett urval av hamnstopp längs resan för att du ska få se några av kontinentens mest fascinerande platser, varav många är listade som världsarv av Unesco.

Bergen, Belgien, Belle-Île och Bilbao


Norge är känt för sina spektakulära fjordar. Denna expedition startar i Bergen, porten till det berömda fjordlandskapet. Här finner du också det Unescolistade hamnkvarteret Bryggen, de sju omringande fjällen och en välbevarad småstadscharm. Oostende i Belgien är en populär badort med kritvita stränder men här finns också annan charm och sevärd kultur. Belle-Île i Frankrike har ett sagolikt vackert landskap. Njut av att se de långa sanddynerna, branta stupen, vassa klippkanterna, hedarna och fyra otroligt charmiga små städer. Bilbao är väl främst känt för Guggenheimmuseet men här finns mycket mer att upptäcka: den charmiga gamla stan, spännande arkitektur och fascinerande kulturarv.

Porto är en av de sista oupptäckta europeiska metropolerna med många kulturella sevärdheter. Staden är också känd för det berömda portvinet, så ett besök på en av de gamla vingårdarna är ett måste. Lissabon är resans sista hamnstopp och vi hoppas att du utforskar denna mycket sevärda historiska stad innan du tar flyget hem.

 

Enkelhytter utan tillägg

Enkelhytter utan singeltillägg på expeditionsseglingar under 2018

Vill du resa själv under 2018? På utvalda expeditionsresor slipper du nu att betala tillägg för din hytt om du vill resa på egen hand.  

Priset inkluderar:

• Expedition med Hurtigruten i vald hyttkategori med helpension
• Vind- och vattenavstötande jacka
• Landstigningar med små båtar samt aktiviteter ombord och i land
• Professionellt, engelsktalande expeditionsteam som håller föredrag och leder landstigningar och aktiviteter
• Gratis kaffe och te

Ej inkluderat:

• Internationella flygresor
• Reseförsäkring
• Bagagehantering
• Valfria utflykter och dricks

Resan dag för dag

Tidsplan och resrutt

Det här är en expedition där rådande väder- och vindförhållanden avgör vår slutliga resplan. Säkerheten är högsta prioritet och kaptenen bestämmer den exakta rutten under resans gång. Därför är resplanen bara en indikation på vad du får uppleva men det är också det som gör varje expedition med Hurtigruten så unik.

9. September 2018

Avresa från Bergen
Dag 1
164093594_©Nokuro-Shutterstock.jpg

Porten till fjordriket


Ort: Bergen

Bergen grundades 1070 e.Kr. och var Norges huvudstad under flera år. Staden är sedan lång tid en central knutpunkt för resor till och från Norge men har ändå behållit sin lokala karaktär och historiska charm. Ett exempel är det Unescolistade färgstarka kvarteret Bryggen som daterar sig ända tillbaka till 1300-talet. Se dig runt till fots i denna charmiga och behändigt lilla storstad. Sätt dig på en uterestaurang eller ett café, ta en tur upp på fjället med Fløibanen eller besök fiskmarknaden, innan det är dags att gå ombord på MS Midnatsol.

Dag 2
At-sea_oil-rig-north-sea-shutterstock_413218894.jpg

Vi korsar Nordsjön


Ort: Till sjöss

Historiskt har Nordsjön spelat en viktig roll ända från medeltiden och in i modern tid. Den var avgörande för vikingarnas fruktade framfart och senare för Hansatidens handelsmän. Under många år försökte holländarna respektive engelsmännen att dominera området för att kontrollera tillgången till både marknad och naturresurser. Idag är detta nordöstra randhav till Atlanten av stor betydelse för sjöfarten. Farlederna här är bland de mest trafikerade i hela världen och längs Nordsjökusten finns ett antal mycket stora hamnar. Njut av en dag på däck. Andas in den friska sjöluften och spana efter fåglar, havsdäggdjur, fartyg och oljeriggar – alla frekventa inslag i Nordsjön.

Dag 3
Ostende_Belgium_shutterstock_189668114.jpg

Mycket mer än en badort


Ort: Oostende

Oostende har en nio kilometer lång vit sandstrand och är en populär badort bland belgarna. Stranden är den främsta turistattraktionen men staden erbjuder så mycket mer för äventyrare. Upplev den livliga fiskmarknaden eller promenera i fotspåren av Marvin Gay, den amerikanska artisten som gärna vistades här. Eller ägna en stund för dig själv åt Zen i den vackra japanska trädgården kallad Shin Kai Tei. Besök det stora konstmuseet med sina bedrägligt vilseledande gångar i alla riktningar eller gå genom de underjordiska fästningarna i de bäst bevarade delarna av det beryktade tyska Atlantikwall. Köa för en ”boule” med underbart goda Moules frites och njut senare, som dessert, av en klassisk våffla eller den berömda belgiska chokladen. Du kan också följa med på en tur till Brygge och se den historiska stadskärnan som står på Unescos världsarvslista.

Dag 4
English_Channel_shutterstock_304937582.jpg

Engelska kanalen


Ort: Till sjöss

Vi går genom Engelska kanalen, vattenvägen som förbinder Nordsjön med Atlanten. Med fler än 500 passerande fartyg varje dag är detta en av världens mest trafikerade farleder. Från panoramasalongen eller däck kan du se hur fartyg från hela världen navigerar genom kanalen. Tillbringa dagen med att koppla av, njuta av att vara på havet, dela upplevelser med medresenärer och lyssna på expeditionsteamets intressanta föredrag.

Dag 5
Le-Palais-_Belle-Ile_France_shutterstock_59444644.jpg

En dold fransk pärla


Ort: Belle-Île

Som namnet antyder är Belle-île en av Frankrikes vackraste öar. Med fantastiska klippor, pittoreska kustsamhällen, pastellfärgade hus, gröna landskap och en rå, klippig kust har Belle-île inspirerat författare som Alexandre Dumas och impressionister som Monet och Matisse. Ön är en av Frankrikes väl bevarade hemligheter och nu är det din tur att upptäcka den! Från den stora fästningen Citadelle har man utsikt över öns huvudort Le Palais invid hamnbassängen Bassin de la Saline. Härifrån kan du antingen följa med på vandringar och utflykter med expeditionsteamet eller upptäcka stadens många små marknader, butiker och sevärdheter på egen hand.

Dag 6
1200x600_Bilbao_shutterstock_268848998_Noradoa---Shutterstock.jpg

Både modernt och historiskt


Ort: Bilbao

Bilbao är hjärtat i Baskien. Staden uppvisar en fascinerande dualism tack vare sin spännande blandning av traditionell baskisk kultur och framtidsvisionär modernism. Här möts mängder av trendig kultur och design med historiska byggnader och monument, samtidigt som stämningen i staden är skönt avslappnad. Listan kan göras lång men för design- och kulturälskare är dessa tre ett måste: Guggenheimmuseet ritat av arkitekten Frank Gehry, tunnelbanan signerad Sir Norman Foster och det nya kultur- och fritidscentret Alhóndiga designat av Philippe Starck. I gamla stan, Casco Viejo, möter du å andra sidan en traditionell atmosfär med charmiga smågator, otaliga små butiker och caféer samt stadens marknad. Här ligger också Bilbaos ursprungliga sju gator, Las Siete Calles, daterade ända från 1300-talet. Utforska detta underbart varierade urbana landskap på egen hand eller tillsammans med oss på en av våra utflyktsturer.

Dag 7
biscay_shutterstock_6393250.jpg

Den legendomspunna Biscayabukten


Ort: Till sjöss

På vägen från Spanien till Portugal korsar vi den legendomsusade Biscayabukten som har varit föremål för många sjömäns skräck. Bukten är känd för sina kraftiga stormar under vintermånaderna och förr i tiden rapporterades många skeppsbrott här till följd av det hårda vädret. Till stor del berodde detta på att dåtidens segelfartyg – fullriggarna – inte kunde gå upp mot vinden och därför ofta drev in i bukten av de hårda västliga vindarna. Dessutom kan vågorna i Atlanten bygga upp snabbt nära kusten, vilket gjorde ett antal hamnar riskfyllda, eller till och med omöjliga, att anlöpa. Bukten är i genomsnitt 1 745 meter djup med 2 790 meter som mest. Samtidigt sträcker sig delar av kontintentalsockeln in i bukten och bildar lömska grund på sina ställen. Fortfarande är detta ett område där Atlantens värsta väderförhållanden kan skådas, men under senvåren och försommaren är vädret mestadels svalt och molnigt, ofta med stora dimmoln som täcker sydvästra delen av bukten. Vår rutt går långt ute till havs, utan ens land i sikte. Njut av den salta luften, spana efter fåglar och marina däggdjur och lyssna till havets rogivande brus. Under dagen kan du ta del av expeditionsteamets intressanta föredrag och kanske få berättat om några av de många berömda sjöstrider som ägt rum här genom tiderna.

Dag 8
1200x600_Oporto_shutterstock_80763847_Martin-Lehmann-Shutterstock.jpg

Portvinets hemstad


Ort: Leixões/ Porto

Från Leixões är det en kort men intressant resa tilll en av Europas sista oupptäckta storstäder: Porto. Denna antika hamnstad är full av historia och tradition men uppvisar också en mängd modern och djärv ny arkitektur. Här finns kulturella sevärdheter av olika slag med något för alla smaker. Beundra fantastiska träsniden från barocktiden och kyrkor med spektakulär interiör under en promenad längs den pampiga Avenida dos Aliandos. Upptäck den historiska stadskärnan Ribeira med sina färggranna hus och charmiga båtar utefter floden. En tur på floden i en kopia av de gamla Rabelobåtarna ger en perfekt vy över den historiska staden från vattnet. Porto är också hemstad för det berömda portvinet som inte görs någon annanstans än i denna region. Följ med på en utflykt genom Portugals vackra landskap. Vi besöker en av de gamla vingårdarna och smakar på det söta djupröda vinet innan turen avslutas med en portugisisk måltid.

Dag 9
Lisbon_Carlos-Caetano-shutterstock_113107894.jpg

En legendarisk stad byggd på sju kullar


Ort: Lissabon

Som en av världens äldsta städer erbjuder Lissabon ett rikt historiskt arv influerat av många olika kulturer under flera hundra år. Härifrån kom också några av de stora upptäckarna, bland andra Vasco da Gama, Ferdinand Magellan och Henrik Sjöfararen. Ta dig tid att utforska den fascinerande staden innan du går ombord. När du promenerar genom de charmiga gatorna känns Lissabons historiska kvarter nästan som olika små samhällen. Besök stadens två Unescolistade sevärdheter, fästningstornet Torre de Belém och klostret Mosteiro dos Jerónimos. Lissabons spårvagnar är närmast antika där de gnisslar och kränger fram på de smala gatorna. Inget besök är komplett utan en resa med någon av dessa klassiska Remodelado-vagnar från förkrigstiden. Upptäck huvudstadens många gömda pärlor i din egen takt.

17. September 2018

Ort Lissabon
Ombord Upplevelser

Utflykter

Utmana din inre äventyrare och upplev allt Europa har att erbjuda, med vårt stora urval av utflykter.

Förläng din semester