Kulturella kontraster – från Bergen till Casablanca

Bergen, Norge – Casablanca, Marocko

Upplev Europas rika historia och fascinerande kultur på denna resa från Norges fjordar till Afrikas öken. Segla över historiska hav med vårt expeditionsfartyg MS Midnatsol, utforska charmerande hamnar och livliga städer och se de enorma kontrasterna på Europas fastland.

 • Upplev Europas stora kontraster när vi tar dig med på en resa till de stora höjdpunkterna längs kusten
 • Håll dig aktiv och följ med på utflykter till städer och kulturellt och historiskt intressanta platser
 • Lyssna på expeditionsteamets fascinerande presentationer och lär dig mer om städerna vi besöker och djurlivet vi ser på vägen
 • Förläng din semester och stanna ett tag i Casablanca efter kryssningens slut

Översikt

Upplev några av pärlorna längs Europas kust, från norr till söder. Resan startar i Bergen, den norska staden med smeknamnet ”Porten till fjordarna”. I Bergen finns många sevärdheter, bland annat hamnområdet Bryggen som står på Unescos världsarvslista. Vi seglar över Nordsjön till nästa charmiga stad, Amsterdam. Nederländernas vackra huvudstad bjuder på en underbar blandning av historisk karisma och urban känsla som kan utforskas med cykel, till fots eller under en båttur på kanalerna. Resan går vidare genom Engelska kanalen till shopping- och sightseeingparadiset Guernsey. I Biscayabukten är det en bra idé att gå upp på däck för att spana efter delfiner, valar och sjöfåglar.

När vi fortsätter söderut känns det som om vi hinner ikapp sommaren. Herkulestornet, en romersk fyr som används än idag, hälsar dig välkommen till A Coruña i Spanien.

Portugals historia och nutid

Vi seglar vidare till Portugals två största städer, Porto och Lissabon. Porto är känd för sin spännande arkitektur. I Lissabon, Europas äldsta huvudstad näst efter Aten, kan du följa med på utflykter till bland annat två platser på Unescos världsarvslista; Belémtornet och Jeronimos kloster. Du kan också njuta av de kända Fado-kvällarna, med live-folkmusik i kaféer och barer över hela staden.

Efter Lissabon stannar vi i Cadiz innan det är dags att avsluta resan i Casablanca, Marocko.

I priset ingår:

 • En resa med Hurtigruten med helpension i vald hyttkategori 
 • Vind- och vattenavvisande jacka
 • Professionellt, engelsktalande expeditionsteam, som ger föredrag samt följer med på landstigningar och aktiviteter
 • Te och kaffe ombord

Inkluderas inte:

 • Internationella flygningar
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Bagageservice
 • Tillvalsutflykter och dricks

Observera:

 • Priserna är angivna för en person i tvåmannahytt, i SEK.
 • Alla planerade landstigningar är beroende av väder- och isförhållanden
 • Tidsplan och resrutt kan komma att ändras
 • Hälsointyg obligatoriskt
 • Gummistövlar finns att låna ombord
Resan dag för dag

Tidsplan och resrutt

Lär dig mer om hamnarna och städerna vi besöker på denna sydgående expedition längs Europas kust. På denna gamla handelsrutt finner du livliga städer, historiska platser och fantastisk natur.

13. September 2017

Avresa från Bergen, Norge
Dag 1
1200x600_Bergen_Peer-Greussing-guest-image.jpg
Foto: Peer Greussing / Guest Image Foto

Äventyret startar i Norges fjordar


Ort: Bergen, Norge

Denna 9 dagar långa expedition startar på Norges västkust – i Bergen, känt som "porten till fjordarna". Före avresan på eftermiddagen rekommenderar vi att du ser dig om i denna internationella stad med småstadscharm, omgiven av sju vackra fjäll. Promenera genom de pittoreska gatorna och besök välkända sevärdheter som Håkonshallen med Rosenkrantztornet, Mariakyrkan, Bergens hamn och den berömda fiskmarknaden. Bergen grundlades år 1070 och vi rekommenderar ett besök på de världsarvslistade vackra husen på kajen – Bryggen.

Dag 2
1200x600_MS-Midnatsol_North-Sea_Madis-Särglepp.jpg
Foto: Madis Särglepp Foto

Ut på öppet hav


Ort: Nordsjön

En dag till sjöss är en perfekt start på det här äventyret. Expeditionsteamet har förberett intressanta föredrag åt oss. Du kan också ta en drink eller kaffe i baren eller observationssalongen, njuta av härliga måltider i restaurangen eller helt enkelt ta det lugnt på däck.

Dag 3
1200x600_Amsterdam_S.Borisov_Shutterstock.jpg
Foto: S.Borisov / Shutterstock Foto

Europas puls


Ort: Amsterdam, Nederländerna

Amsterdam utvecklades från en liten fiskeby på 1200-talet till en av världens charmigaste och kulturellt mest intressanta städer idag. Det finns få städer som blandar historia med en urban känsla så som Amsterdam gör. Promenera genom historien, besök de intressanta museerna, utforska staden till fots, på cykel eller med kanalbåt. Vi tillbringar nästan två dagar här, vilket ger dig gott om tid att följa med på våra utflykter och lära känna staden.

Dag 4
1200x600_Amsterdam and English Channel_S-F_Shutterstock.jpg
Foto: Shutterstock Foto

Där stad och hav möts


Ort: Amsterdam och engelska kanalen

Vi lämnar Amsterdam på morgonen. Resten av dagen seglar vi genom Engelska kanalen, som förbinder Nordsjön med Atlanten. Det är världens mest trafikerade sjöväg, där över 500 fartyg passerar varje dag. Från observationssalongen kan du se på oceanångare från hela världen på väg genom kanalen.

Dag 5
1200x600_Guernsey_Delpixel_Shutterstock.jpg
Foto: Delpixel / Shutterstock Foto

Livet på ön


Ort: Guernsey

Guernsey, den näst största ön i Engelska kanalen, ligger intill Normandies kust. Öarnas politiska status är mycket komplicerad. De är brittiska kronbesittningar men tillhör inte Storbritannien. St. Peter Port på Guernsey anses vara en av Europas vackraste hamnar och har använts ända sedan romartiden. Ägna dagen åt shopping, museer, vandringar och cykelturer eller koppla helt enkelt av på en lokal pub.

Dag 6
1200x600_At sea_ ©Angela Siegel_Shutterstock_Day 7.png

Djurlivet till sjöss


Ort: Biscayabukten

En dag till sjöss kan man stå på däck och hålla utkik efter t.ex. delfiner, valar och sjöfåglar. Lyssna på föredrag om historia och biologi, antingen i föredragssalen eller på däck.

Dag 7
1200x600_-Hercules-Tower-A-Coruna-Spain_Anibal-Trejo_Shutterstock.jpg
Foto: Anibal-Trejo / Shutterstock Foto

Utforska det mystiska arvet efter romare och kelter


Ort: La Coruña, Spanien

A Coruña är ett måste för dig som gillar historia och kultur. Staden genomsyras av sina keltiska och romerska arv. På 1300- och 1400-talen hade staden sin höjdpunkt, då hamnen användes av de brittiska pilgrimerna på väg till Santiago de Compostela. På väg in i hamnen passerar vi Herkulestornet, det äldsta romerska fyrtornet som fortfarande används. Ta en promenad genom den historiska staden och se lämningarna efter de olika folk och kulturer som har gett staden sitt fantastiska utseende.

Dag 8
1200x600_Porto-Portugal_old-town-on-Douro-River_Sean-Pavone-Shutterstock.jpg
Foto: Sean Pavone / Shutterstock Foto

Portugisisk charm


Ort: Leixões, Portugal

Från Leixões tar det inte lång tid att ta sig till Porto. Blanda ett antal gamla och nya monument av världsberömda arkitekter med några fantastiska träsniderier från barocken. Lägg till ett världsberömt sött vin och en skvätt brittiskhet. Placera alltihop bredvid en stor flod och du har Porto. Detta är Portugals nästa största metropol och en av Europas charmigaste städer. Den gamla stadskärnan Ribeira på Douros norra strand är ett av UNESCOS världskulturarv. Vi tar en tur i en kopia av en gammal ”Rabelo”-båt och ser den historiska staden från vattnet. Vi tillbringar en dag i Porto då vi kan utforska staden och dess underbara omgivningar.

Dag 9
1200x600_Lisbon-Portugal-trams_-Rrrainbow_Shutterstock.jpg
Foto: Rrrainbow / Shutterstock Foto

Utforska huvudstaden


Ort: Lissabon, Portugal

Lissabon är Europas näst äldsta huvudstad (efter Aten). Här hittar vi Bélem-tornet och Jéronimos-klostret, båda listade av UNESCO som världskulturarv. Den gamla staden ligger nära hamnen, så det är en kort promenad till att kunna se på gamla hus som det 45 meter höga Santa Justa Lift, byggd i nygotisk stil. Följ med på våra utflykter eller få ett smakprov av Portugal i någon av de många restaurangerna, kaféerna och barerna.

Dag 10
1200x600_Cadiz-Spain_Vlada-Photo_Shutterstock.jpg
Foto: Valda-Photo / Shutterstock Foto

Med Atlanten åt alla håll


Ort: Cadiz, Spanien

Efter en lugn förmiddag når vi Cadiz vid lunchtid. Cadiz ligger nästan helt omgivet av Atlanten, med bara en smal landtunga som förbinder staden med fastlandet. Cadiz anses vara västerlandets äldsta stad. Staden grundades av fenicier ca 1100 f.Kr. Senare hittade även människor från Kartago och Rom samt visigoter och morer till staden. Denna historiska stad som fortfarande omges av spåren efter en gammal stadsmur är väl värd ett besök. I närheten av Cadiz ligger Jerez, sherryns hemstad. Besök bodegas och destillerier för att lära dig mer om denna dryck. Njut av skaldjur, surfing, kyrkor och museer och strosa på de smala gatorna där Atlantens vågor brakar in i murarna mot havet.

Dag 11
1200x600_Casablanca-Morocco-souks_-Corrado-Baratta_Shutterstock.jpg
Foto: Corrado-Baratta / Shutterstock Foto

Den vita staden


Ort: Casablanca, Marocko

Vår expeditions slutstation är Casablanca, Afrika. Ett tips är att vara ute på däck medan vi seglar in i hamnen; Hassan II:s moské är en fantastisk syn. Moskén är världens sjunde största, och 105 000 får plats att be här på samma gång. Om du har tid bör du stanna och utforska ”den vita staden”, en livlig afrikansk stad. Strosa genom de smala gatorna och besök gärna souken (marknaden).

29. September 2017

Ort Casablanca, Marocko
Ombord Upplevelser

Utflykter

Utmana din inre äventyrare och upplev allt Europa har att bjuda på, med vårt stora urval av utflykter.

Förläng din semester

Resan dit

Kontakta oss gärna om du vill boka flyg till och från Bergen respektive Casablanca samt transfer till flygplatsen.