Där land möter hav längs Europas Atlantkust och på Brittiska öarna – från Lissabon till Glasgow

Där land möter hav längs Europas Atlantkust och på Brittiska öarna – från Lissabon till Glasgow

Där land möter hav längs Europas Atlantkust och på Brittiska öarna – från Lissabon till Glasgow

Där land möter hav längs Europas Atlantkust och på Brittiska öarna – från Lissabon till Glasgow

Reseinformation 13 MS Spitsbergen
Avresa
11 mars 2023
Frukost, lunch och middag ingår

Utforska spektakulära regioner och Unesco-världsarv längs västkusten i Europa och på Brittiska öarna, från Lissabon till Glasgow.

En resa till världens ände

En gång i tiden trodde man att det var omöjligt att resa bortom klipporna och halvöarna som möter Atlanten och de fick namn som ”Land’s End”, ”Världens slut” eller ”Finis Terrae”, som det heter på latin. Med start i Lissabon reser du längs Atlantkusten och besöker Fisterra i Galicien, regionen Finistère i Bretagne, Land’s End i Cornwall och den walesiska halvön St Davids.

Upptäck Unesco-listade landmärken

På vår expeditionskryssning får du chansen att besöka ett antal välkända Unesco-världsarv. Gör dig redo för att upptäcka medeltida städer, gamla monument och viktiga religiösa platser. Ta chansen att besöka Herkulestornet i Lissabon och utforska de pittoreska gamla kvarteren i Porto. Promenera längs en del av pilgrimsvägen till Santiago de Compostela i Spanien och upptäck varför Unesco har utnämnt hela Isle of Man till ett biosfärområde.

Öäventyr i Atlanten

Du får besöka ett antal häpnadsväckande öar under den sista delen av din resa. Utforska Penzance på Brittiska öarna och res till det berömda Land’s End. Upptäck ön Isle of Man, som har självstyre, med keltisk historia och vikingahistoria och spektakulära böljande landskap. Vi fortsätter till Rathlin Island i Nordirland med sin vilda skönhet, ett paradis för fågelskådning som är omgivet av höga klippor. Efter att ha rest över den vackra Firth of Clyde i Skottland når expeditionen sitt slut i den trendiga staden Glasgow.

Där land möter hav längs Europas Atlantkust och på Brittiska öarna – från Lissabon till Glasgow Där land möter hav längs Europas Atlantkust och på Brittiska öarna – från Lissabon till Glasgow
 • Dag 1
  Lissabon, Portugal

  Början på äventyret i Europa

  11 mars 2023

  Inled din kryssning i en av södra Europas mest förtrollande städer

  Expeditionskryssningen börjar i härliga Lissabon

  Om du har tid är en rundtur i Lissabons klassiska områden ett måste – här är nästan allt av historiskt intresse. Börja din upptäcktsfärd vid Praça do Comercio i Baixa och fortsätt mot de smala gatorna i Bairro Alto.

  Härifrån når du Alfama och de gamla islamiska kvarteren med spår av en romersk amfiteater och ett moriskt fort. Om du har tid kan du besöka Unesco-världsarven Torre de Belém och Mosteiro dos Jerónimos, där du också hittar de utsökta bakverken Pastéis de Belém.

  Förprogram

  För att få tillräckligt med tid att verkligen uppleva Lissabons många sevärdheter och Portugals kust innan du går ombord på MS Spitsbergen kan du förlänga din vistelse genom att följa med på vårt spännande förprogram i Lissabon. Här besöker vi det mäktiga palatset Monserrate med sina trädgårdar och fortsätter till Cape Roca, den västligaste punkten på det portugisiska fastlandet, den europeiska kontinenten och faktiskt hela den eurasiska landmassan.

  Dag 1
  Lissabon, Portugal

  Början på äventyret i Europa

 • Dag 2
  Llençois, Porto

  Portvinets stad

  12 mars 2023

  Upptäck magiska Porto, en Unesco-höjdpunkt med massor av charm

  Vid ankomst i Portugal lägger vi till i Leixoes. Härifrån kan du besöka fyren Farol de Leça, kyrkan Capela da Boa Nova och den vackra stranden Praia Azul.

  Du kan också ta bussen till Porto – staden som är berömd för sitt portvin och har en Unesco-listad historisk stadskärna. Porto är en stad som gjord för att promenera i och du kommer att förälska dig i de pastellfärgade byggnaderna, färgglada fasaderna med mosaik, gatukonsten, de utsmyckade kyrkorna och panoramavyerna över Duoro.

  Strosa längs strandpromenaden i Ribeira, korsa Dom Luís I-bron, smaka på petiscos och njut av en portvinsprovning på Vila Nova de Gaia.

  • Inkluderad Vandringstur i Porto
  Dag 2
  Llençois, Porto

  Portvinets stad

 • Dag 3
  Fisterra, Spanien

  Resa till ”världens ände” i Spanien

  13 mars 2023

  Upptäck en uråldrig plats för pilgrimer sedan kelternas tid

  Den här pittoreska fiskebyn har fått sitt namn efter ”Finis Terrae”, vilket betyder ”världens ände” på latin. Romarna döpte byn till Fisterra eftersom de trodde den här klippan var världens ände. Hit kommer människor för att njuta av det magnifika landskapet vid kusten och fyren. Du får själv uppleva den under en bussutflykt.

  Fisterra är beläget vid Costa da Morte – dödens kust – vid en bred och öppen ría, en typ av flodmynning, och här kan det ibland gå hård sjö som kan försvåra tilläggning. Om så är fallet lägger vi till vid den intilliggande hamnen Brens istället.

  • Inkluderad Där land möter hav i Spanien – Cape Fisterra och Dödskusten
  Dag 3
  Fisterra, Spanien

  Resa till ”världens ände” i Spanien

 • Dag 4
  A Coruña, Spanien

  En höjdpunkt i Galicien

  14 mars 2023

  Massor att se, göra och dricka

  Galicien är en spansk region med distinkt kultur och galicierna är stolta över sina keltiska rötter. Vi övernattar i A Coruña där det går utmärkt att ta en promenad in till stan efter middagen och titta på den 2 000 år gamla fyren Herkulestornet.

  Passa på att provsmaka det unika gallego-köket medan du är här. Be att få prova några olika tapas. Provsmaka även ett glas av traktens berömda cider som traditionellt hälls upp från hög höjd.

  A Coruña är en perfekt utgångspunkt för att utforska alla Galiciens höjdpunkter, inklusive Unesco-världsarvet Santiago de Compostela.

  • Inkluderad Vandringstur i A Coruña
  Dag 4
  A Coruña, Spanien

  En höjdpunkt i Galicien

 • Dag 5
  Ferrol, Spanien

  Den ”Engelska vägen” till Santiago

  15 mars 2023

  Ta på vandringsskorna

  Vårt nästa stopp är Ferrol, som ligger några timmar nordväst om A Coruña vid Galiciens orörda kust. Ursprungligen var det här en liten fiskeby, men har nu varit Spaniens främsta örlogsbas i nästan tre århundraden och finns med bland Unescos världsarv.

  En av flera pilgrimsrutter till Santiago de Compostela, Camino Ingles, eller den Engelska vägen, börjar här. Promenera på egen hand längs första delen av sträckan till Neda eller Pontedeume, eller följ med på en tillvalsutflykt där du får se höjdpunkter i norra Galicien, bland annat de Unesco-listade romerska murarna i Lugo.

  Dag 5
  Ferrol, Spanien

  Den ”Engelska vägen” till Santiago

 • Dag 6
  Till sjöss

  Genom Biscayabukten

  16 mars 2023

  Slappna av till havs, spana efter valar och ägna dig åt aktiviteter ombord

  Ta chansen att bara sitta på däck med din kikare och spana efter valar, delfiner och tumlare. Det här är en av få platser i världen där man kan ha turen att få syn på näbbval, eftersom de dras till buktens näringsrika vatten.

  Du får också lära dig mer om marinbiologi under vår kryssning med visningar på däck och föreläsningar om historia, geografi och miljö som handlar om våra kommande destinationer. Och glöm inte alla bekvämligheter ombord – varför inte pröva panoramabastun?

  Dag 6
  Till sjöss

  Genom Biscayabukten

 • Dag 7
  Douarnenez, Frankrike

  Finistère, ”världens ände” i Bretagne

  17 mars 2023

  Se vad som inspirerade konstnärer kring de historiska hamnarna i Finistère.

  I den pittoreska hamnstaden Dourarnenez finns färgstarka hamnmiljöer, sandstränder och branta klippor som inspirerat berömda konstnärer som Renoir och Boudin. Utöver fiskestugor och sjömanskapell finns i Dourarnenez ett underbart sjöfartsmuseum med båtar från hela världen. Under en inkluderad utflykt tar vi dig med till det dramatiska Pointe du Raz som är en av Bretagnes västligaste uddar.

  Om vi på grund av vädret inte kan lägga till i Dourarnenez är intilliggande Brest en fascinerande sjöfartsstad med en mängd fästningar från medeltiden. Här finns ett nationellt sjöfartsmuseum inuti militärfortet Chateau de Brest. Brest är också en modern stad med ett livligt hamnområde som är perfekt för en promenad med vackra vyer. Vi avslutar dagen med ett besök vid Pointe Saint-Mathieu i närheten, där vi tittar på ruinerna efter ett övergivet kloster.

  • Inkluderad Där Bretagne möter havet – Pointe du Raz
  Dag 7
  Douarnenez, Frankrike

  Finistère, ”världens ände” i Bretagne

 • Dag 8
  Newlyn, Storbritannien

  Land’s End i Cornwall

  18 mars 2023

  Pittoreska byar, natursköna stränder och fascinerande historia och legender i Cornwall

  Idylliska Cornwall på Storbritanniens sydvästra halvö är nästa anhalt på vår resa. Njut av en promenad från fiskehamnen i Newlyn till antingen den livliga orten Penzance eller den pittoreska byn Mousehole.

  Om vädret tillåter tar vi våra expeditionsbåtar till St. Michael’s Mount, en tidvattenö med subtropiska trädgårdar och ett slott. Vi gör också ett besök vid Storbritanniens sydvästligaste punkt, Land’s End. Det här ikoniska landmärket är en utmärkt plats för fågelskådning och har gett inspiration till uråldriga myter och legender.

  • Inkluderad Buss till Land’s End
  Dag 8
  Newlyn, Storbritannien

  Land’s End i Cornwall

 • Dag 9
  Scillyöarna, Storbritannien

  Förtrollande övärld

  19 mars 2023

  Kristallklart vatten, vit sand och natursköna landskap – välkommen till Scillyöarna

  Den förtrollande ögruppen drygt 50 kilometer från Cornwalls kust består av ett antal underbara öar. Om vädret tillåter tillbringar gör vi ett besök här. Du kan utforska Trescos vita sandstränder och de berömda klosterträdgårdarna från 1800-talet, eller den största ön St. Mary’s.

  En annan möjlighet är att följa med på en tur runt öarna där vi tittar på skeppsvrak, håller utkik efter sälar på klipporna och åker till fågelreservatet Annet för att titta på lunnefåglar och flera andra häckande sjöfåglar.

  Dag 9
  Scillyöarna, Storbritannien

  Förtrollande övärld

 • Dag 10
  Fishguard, Storbritannien

  ”Land’s End” i Wales

  20 mars 2023

  Promenera runt i Fishguard och se bosättningar från järnåldern och besök St Davids Peninsula

  Mellan Preseli Hills och Pembrokeshire-kusten ligger den charmiga walesiska kuststaden Fishguard. Den ursprungliga byn och hamnen hittar du i Lower Fishguard och från den högre belägna, nuvarande staden har man en fantastisk utsikt.

  En kort bilresa från Fishguard finns Storbritanniens minsta stad St Davids, som är mer av en by än en stad. Du har möjlighet utforska den här lilla staden under en av våra inkluderade aktiviteter. Den dramatiska udden i närheten utgör gränsen mellan Irländska sjön och Keltiska havet, och är också den västligaste punkten i Wales. Utforska den spektakulära kustremsan och vackra vandringsleden vid Pembrokeshire.

  • Inkluderad Buss till St David’s
  Dag 10
  Fishguard, Storbritannien

  ”Land’s End” i Wales

 • Dag 11
  Peel (Isle of Man), Storbritannien

  Arv efter kelter och vikingar

  21 mars 2023

  Gör en djupdykning i Peels historia, som varit Isle of Mans huvudstad sedan 1300-talet

  När vi närmar oss kuststaden Peel lägger du märke till de mäktiga ruinerna av Peel Castle som tornar upp sig över hamnen. När du ser det imponerande slottet får du en känsla av vad som väntar på denna gåtfulla ö.

  Känn historiens vingslag när du vandrar genom slingrande gränder med handelshus och utforska ruinerna vid Peel Castle. Lär dig mer om öns moderna historia präglad av motorsport på museet som visar klassiska motorcyklar och bilar. Vid House of Manannan får du se en replika av Odens Korp, ett långskepp från vikingatiden som seglade hit från Norge.

  Dag 11
  Peel (Isle of Man), Storbritannien

  Arv efter kelter och vikingar

 • Dag 12
  Rathlin, Nordirland

  Sjöfåglar, alpkråkor och kornknarrar

  22 mars 2023

  Mäktiga klippor, stilla sjöar och djurliv på Rathlin Island

  Rathlin Island är endast 10 km lång och 1,5 km bred, vilket gör den idealisk att utforska med cykel eller till fots. Välj mellan att vandra på klipporna eller på någon av de många vandringsleder där du kan beundra den storslagna naturen och se stora kolonier med häckande sjöfåglar.

  Besök sjöfågelreservatet RSPB Seabird Centre och den fullt fungerande ”uppochnedvända” fyren som ligger på klipporna. Du har också tid att besöka Boathouse Visitor Centre för att lära dig mer om ölivet, regionens historia och de många historiska skeppsvraken i de kringliggande vattnen.

  • Inkluderad Besök på Rathlin
  Dag 12
  Rathlin, Nordirland

  Sjöfåglar, alpkråkor och kornknarrar

 • Dag 13
  Greenock (Glasgow), Storbritannien

  Avslutning med stil

  23 mars 2023

  Kryssningen avslutas i Skottlands stilsäkra kulturstad

  Vår expeditionskryssning där du har fått uppleva några av Europas orörda öar och kuster avslutas i Glasgow. Med utsökt viktoriansk arkitektur och jugendstil är Glasgow en elegant och spännande stad full av museer, gallerior och mängder av möjligheter att äta, dricka och shoppa. Bege dig västerut från centrum för att se samlingar med eklektisk konst och naturhistoria på Kelvingrove Art Gallery & Museum. Designintresserade kommer att uppskatta de avtryck som Charles Rennie Mackintosh har lämnat runt om i stan. Ett perfekt sätt att avsluta din kryssning på!

  Efterprogram

  Om du vill uppleva båda Skottlands storstäder kan du förlänga vistelsen genom att boka vårt efterprogram. Då får du se höjdpunkterna i Glasgow och även det magnifika Edinburgh Castle med en övernattning i Edinburgh.

  Dag 13
  Greenock (Glasgow), Storbritannien

  Avslutning med stil

Avresor

2023

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Mars:
11.

Vad som ingår

Priset inkluderar

Expeditionskryssning

 • Expeditionskryssning i vald hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker (husets öl och vin, läsk och mineralvatten) på restaurangen Aune
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord. Tänk på att vi seglar i avlägsna vatten med begränsad uppkoppling. Streaming stöds inte.
 • Kostnadsfri, återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på vid vattenstationerna ombord
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller föreläsningar i olika ämnen
 • Besök fartygets vetenskapscenter, som har ett omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program som ger gästerna möjlighet att hjälpa till i riktiga forskningsprojekt
 • Den professionella fotografen ombord delar med sig av sina bästa tips och tricks för att ta de bästa bilderna av landskapet och djurlivet
 • Tillgång till fartygets badtunnor, panoramabastu och inomhusgym
 • Informella sammankomster med besättningen, såsom dagliga sammanfattningar och förberedelser inför den kommande dagen

Aktiviteter med landstigning

 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad

Expeditionsfotografer hjälper dig med dina kamerainställningar

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Tillvalsutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas
Longyearbyen, Svalbard - MS Spitsbergen
Foto: Genna Roland
Ett stort fartyg i vattnet
En stor säng i ett rum
Ditt fartyg

MS Spitsbergen

Byggd år 2009
Renoverad 2016
Varv Estaleiro Navais de Viana do Castelo (POR)
Passagerarkapacitet 180
Sängar 243
Bilkapacitet 0
Bruttodräktighet 7,344
Längd 100,54 m
Däcksbalk 18 m
Hastighet 14,5 knop
Longyearbyen, Svalbard - MS Spitsbergen
Foto: Genna Roland

MS Spitsbergen kommer att ta dig på en resa utöver det vanliga. Hon färdas längs den norska kusten från september till maj och blir en del av våra globala expeditionsresor under resten av året.

Läs mer om MS Spitsbergen

A group of people posing for the camera
Foto: Stefan Dall / Hurtigruten

Några alternativ: