Södra Skandinavien – skärgårdar, fjordar och pittoreska fiskebyar

Södra Skandinavien – skärgårdar, fjordar och pittoreska fiskebyar

Södra Skandinavien – skärgårdar, fjordar och pittoreska fiskebyar

Södra Skandinavien – skärgårdar, fjordar och pittoreska fiskebyar

Reseinformation 15 dagar MS Maud
Avresa
15 juni 2023
Frukost, lunch och middag ingår

Upptäck idylliska kuststäder, fiskebyar, fantastiska skärgårdar och fjordar under en expeditionskryssning på sommaren med kustpärlor i Tyskland, Danmark, Sverige och Norge.

Fantastisk natur, aktiva äventyr

Från Dover kommer du att utforska några av regionens vackraste vatten och besöka några av södra Skandinaviens bäst bevarade hemligheter. Bland dessa finns smultronställen längs kusterna med karg och vild natur och sträckor med finkorniga sandstränder. Vårt första stopp blir den glamorösa och vindsvepta ön Sylt, som kallas för ”Tysklands Martha’s Vineyard”. Härifrån kommer vi att fortsätta vidare till den vackra Kielkanalen och underbara Skagen, som är Danmarks nordligaste stad.

Vi fortsätter upp längs Sveriges västkust till Bohusläns vackra skärgård, där vi kommer att besöka avlägsna holmar, avskilda stränder och en marin nationalpark. Här är det de yttre förhållandena som styr livet, och vi kommer att besöka pittoreska fiskebyar där tiden tycks ha stått stilla. Sevärdheterna i naturen längs kusten lockar utövare av en mängd aktiviteter. Här kan man också känna naturens helande kraft och hitta konstnärlig inspiration.

Norges öar och fjordar

Det kosmopolitiska Oslo bryter av under resan med kulturella pärlor och arkitektoniska mästerverk. Vi fortsätter längs Norges sydkust och upptäcker öar och avskilda vikar. Härifrån kommer du att segla längs orörda och häpnadsväckande fjordar till Rosendal och Lysefjord i västra Norge innan vi återvänder till Dover.

Vårt kunniga expeditionsteam kommer att ta dig nära naturen och vägleda dig till fots, på cykel, i kajak eller med expeditionsbåt för att göra det här till en verkligt oförglömlig upplevelse.

Södra Skandinavien – skärgårdar, fjordar och pittoreska fiskebyar
 • Dag 1
  Dover, England

  Sommarkryssning från de vita klipporna 

  Alle man ombord i Dover! MS Maud står redo att ta dig med på sommarupptäckter i södra Skandinavien.

  Om du har tid kan du promenera längs de ikoniska vita klipporna i Dover som har blivit till en nationell symbol för England. En av de bästa platserna för att göra detta är St Margaret’s Bay, som erbjuder fantastisk utsikt över den vita kustlinjen från den breda stranden som är täckt av klapperstenar.

  Väl ombord på fartyget kommer du att hämta ut din kostnadsfria expeditionsjacka, göra dig hemmastadd i din hytt och gå på den obligatoriska säkerhetsgenomgången. Efter den första av många utsökta middagar och en välkomstskål från kaptenen kommer du att träffa ditt expeditionsteam.

  Teamet kommer att erbjuda föreläsningar fyllda av kunskap och stå för ett varmt värdskap och trevliga guidade turer under resan. Men först och främst är de på plats för att se till att alla är trygga och mår bra. De kommer att prioritera hälso- och säkerhetsaspekter för dig och de andra gästerna.

  När fartyget kastar loss kommer vi att passera Dovers vita klippor och bege oss upp till Nordsjön. Anpassa dig till livet på sjön och lär känna MS Maud som nu blir ditt mysiga hem. Om vädret är tillräckligt bra kan du njuta av den stärkande havsluften ute på däck.

  Eller så kan du ta plats i Explorer Lounge and Bar och låta världen passera förbi utanför panoramafönstren. Kanske medan du njuter av ett gott glas vin. Ditt äventyr längs den tyska kusten och i södra Skandinavien har nu börjat!

  Dag 1
  Dover, England

  Sommarkryssning från de vita klipporna 

 • Dag 2
  Till sjöss

  Avkoppling och nya kunskaper

  Njut av en dag till havs medan vi reser mot kusten i Tyskland. Du kommer att ha gott om tid för att lämna vardagsstressen bakom dig, slappna av och komma i rätt sinnesstämning för den här sommarexpeditionskryssningen.

  Nu är det dags att njuta av allt Skandinavien har att erbjuda. Från danskt hygge till norskt friluftsliv.

  Beundra utsikten från MS Mauds stora observationsdäck, slå dig ner med en bra bok och ett nybakat bakverk från restaurangen Fredheim eller dra nytta av gymmet och badtunnorna.

  Du kommer även att kunna ta del av expeditionsteamets omfattande kunskaper om södra Skandinavien. Varje dag står nya ämnen i fokus som kommer att vara relevanta för det område du befinner dig i. Dessa ytterligare insikter kommer att förbättra upplevelsen och förstärka upptäckarkänslan med utsökt detaljrikedom. Vår professionella fotograf ombord finns också till hands och delar gärna med sig av sina bästa tips och tricks för att ta de bästa bilderna av landskapet och djurlivet.

  Dag 2
  Till sjöss

  Avkoppling och nya kunskaper

 • Dag 3
  List, Sylt, Tyskland

  Vindpinad glamour på Nordsjön

  Det första stoppet blir vad som kallas för ”Tysklands Martha’s Vineyard”. En idyllisk liten stad vid havet som lockar till sig glamorösa gäster i jakt på lugn och ro. Välkommen till Sylt. Den mest kända av de Nordfrisiska öarna och Tysklands nordligaste punkt. Här hör du ljudet av de kluckande vågorna längs 40 kilometer orörda och finkorniga sandstränder som omges av sanddyner och blomstrande hedar.

  Vi lägger till i List på Sylts nordspets. En plats full av rustik charm. Njut av den uppfriskande havsluften medan du utforskar staden och de vackra stränderna i din egen takt. Du kommer att charmas av den fina hamnen, stugorna med sina halmtak och de polkagrisrandiga fyrarna. Hyr en cykel om du är på aktivt humör eller spendera dagen i en klassisk Strandkorb (solstol) om du hellre vill slappna av.

  Smaka på öns kulinariska specialitet – ostron av typen Sylter Royal – som odlas på ön vid Tysklands enda kommersiella ostronodling. Eller så kan du njuta av en lunch på någon av de många restaurangerna längs strandpromenaden. Till de lokala specialiteterna hör musslor, räkor från Nordsjön, matjessill och inlagd sill.

  Om du gillar vetenskap kommer du att uppskatta ett besök på det lokala ekologiska museet som drivs av förnybar energi och där Nordsjön står i fokus för utställningarna. Ta del av fascinerande föremål och multimediautställningar om det lokala klimatet, vädret och naturfenomen som Tysklands största sanddyn som befinner sig i rörelse. Du kan också se den med egna ögon längs öns mer skyddade östkust.

  Vid ebb kan du promenera längs strandbädden ut mot Vadehavet, som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Med sina stora vågor och kraftiga vindar är västkusten en populär destination för vindsurfare. Längre norrut i List finns naturreservatet Ellenbogen. Det öppna och vindpinade landskapet på den armbågsformade halvön är häpnadsväckande: kilometer efter kilometer med orörda kustlandskap, lugn och naturlig charm.

  • Inkluderad Erlebniszentrum Naturgewalten Sylt
  Dag 3
  List, Sylt, Tyskland

  Vindpinad glamour på Nordsjön

 • Dag 4
  Kielkanalen och Kiel, Tyskland

  Naturskön kryssning

  Det kan förvåna att världens mest trafikerade konstgjorda kanal inte är Panama- eller Suezkanalen utan Kielkanalen. I dag reser vi längs den 98 kilometer långa passagen från Brunsbüttel i Nordsjön via Schleswig-Holstein till Holtenau i Östersjön. Kanalen gör det möjligt för fartyg att undvika den blåsiga halvön Jylland i Danmark och förkortar resan med 363 kilometer.

  Kanalen började byggas 1887, invigdes 1895 och breddades 1907. Från början hette den Kaiser Wilhelm I-kanalen och det tog åtta år för 9 000 arbetare att färdigställa den. I dag är den 160 meter bred och 11 meter djup och korsas av sju höga broar som löper 43 meter ovanför vattenytan. Du kommer att färdas under bron i Rendsburg som är en järnvägsviadukt med en ovanlig 360-gradersslinga som gör det möjligt för tåg att nå stationen i Rendsburg.

  Slappna av och njut av omgivningarna under resan genom kanalen. Ge dig ut på däck när vi passerar den grönskande landsbygden med fridfulla byar och härliga landskap. Du kommer att få uppleva vardagslivet längs kanalen med betande boskap, tålmodiga fiskare, hundar på promenad och cyklister längs kanalen. Självklart kommer vi också att stöta på många fartyg och fritidsbåtar.

  Från däck kan du följa hur vi färdas genom de imponerande slussarna i Holtenau innan vi reser de sista 16 kilometrarna i Kielfjorden för att nå Kiel. Vi gör ett kortare tekniskt stopp i Kiel vilket ger dig tillräckligt mycket tid för att sträcka på benen och besöka hamnstaden. Om du reser under sista veckan i juni kommer du att få en glimt av Kiel Week som är världens största seglingsregatta där 4 000 båtar brukar dyka upp.

  • Inkluderad Rundvandring i Kiel
  Dag 4
  Kielkanalen och Kiel, Tyskland

  Naturskön kryssning

 • Dag 5
  Skagen, Danmark

  Hela Danmarks sommarfavorit

  När du ser de distinkta gula husen med röda tag har du anlänt i Skagen. Ett av Danmarks mest populära resmål. Den här livliga kuststaden är belägen högst upp på Jylland, där Östersjön möter Nordsjön. Under sommarmånaderna lockar det fängslande ljuset, den vackra naturen och de vita sandstränderna till sig besökare.

  Upptäck stadens dynamiska centrum med en marina, museer, gallerier och butiker eller ge dig ut längs vandringsleder och utforska den vilda naturen och de vackra kustlandskapen. Du kan också välja att slappna av på stranden och ta en uppfriskande simtur i havet.

  Gör ett besök på Skagen Museum för att se verk av Skagenmålarna. Här finns bland annat tavlor av Krøyer, Ancher och Tuxen. 1859 lät sig Hans Christian Andersen inspireras av naturen och uppmanade konstnärer att följa med honom till Skagen. Ryktet spred sig, och målare, musiker, författare och poeter dök upp i staden. Konstnärskollektivet blev känt som Skagenmålarna och kom att göra stora avtryck i dansk kulturhistoria.

  En halvmil norr om Skagen ligger Grenen. Här kommer du att få uppleva den karga miljön vid Danmarks nordligaste punkt, där Skagerrak och Kattegatt möts. Om du tittar noga kan du se hur vågorna möts från två olika håll. Vandra över sanddynerna till fots eller ta Sandormen, en vagn för rundturer som körs med traktor. Området är också populärt bland fågelskådare.

  Du har också chansen att besöka den sandtäckta kyrkan. Vad som verkar vara ett litet 1300-talskapell visar sig vara tornet på Sankt Laurentii-kyrkan. En av de största kyrkorna på norra Jylland. Kyrkan begravdes av sand som gjorde att bara tornet är synligt. Längre söderut ligger Råbjerg Mile, som är det närmaste man kommer en öken i Danmark. Vandra till toppen av den 40 meter höga och två kvadratkilometer stora sanddynen, som befinner sig i ständig förändring, och njut av den fantastiska utsikten.

  • Inkluderad Den grå fyren och Skagens fågelstation
  Dag 5
  Skagen, Danmark

  Hela Danmarks sommarfavorit

 • Dag 6
  Lysekil, Sverige

  Sveriges avslappnade kust

  Välkommen till Sverige! Under de närmaste dagarna får du utforska Bohusläns fascinerande kust, karaktäriserad av släta stenblock och fiskebyar som sjuder av liv under de varma sommarmånaderna.

  Vårt första stopp sker i den mysiga badorten Lysekil. Lysekil ligger vackert belägen i den bohuslänska skärgården och omges av ett område som bjuder på gott om utomhusäventyr.

  Ta en promenad och upptäck stadens vackra arkitektur. Gamlestan är en charmig och välbevarad stadsdel, perfekt för en liten sommarpromenad. Stanna till på några lokala fik eller restauranger för att njuta av områdets berömda skaldjur.

  Under eftermiddagen fortsätter vi vår natursköna resa längs den svenska kusten och beger oss till Smögen för att njuta av kvällen.

  I Smögen bjuds du på en pittoresk vy av fiskestugor samt vackert restaurerade byggnader med välskötta trädgårdar. Ta in den avslappnade semesterkänslan och se på när fiskebåtar lämpar av dagens fångst nere i hamnen.

  Smögenbryggan är det perfekta stället att tillbringa en lång sommarkväll. Passa på att testa en räkmacka – bättre än såhär blir den knappast.

  • Inkluderad Guidad rundvandring i Lysekil
  Dag 6
  Lysekil, Sverige

  Sveriges avslappnade kust

 • Dag 7
  Fjällbacka, Sverige

  Ingrid Bergmans sommarfavorit

  Den lilla staden Fjällbacka var en gång skådespelerskan Ingrid Bergmans sommarfavorit. Idag är staden en livlig plats med färgglada hus och en idyllisk känsla under sommarmånaderna. Alla som älskar deckare vet förmodligen att det är här Camilla Läckbergs böcker utspelar sig, vilket inte är särskilt förvånande då författaren föddes här.

  Den pittoreska semesterorten har fått sitt namn från det intilliggande fjället. Ta en promenad längs kajen, utforska den gamla delen av staden och stanna till vid en mysig restaurang vid vattnet. Gör resan uppför trätrapporna vid Vetteberget för en otrolig utsikt över Fjällbacka och dess omgivning.

  Området har flera naturreservat som lämpar sig för vandringar. Varför inte ta ett dopp från någon strand eller klippa längs vägen?

  En kort bilresa bort ligger Vitlycke museum, beläget i Tanums UNESCO-världsarv med över 600 hällristningsplatser som är nästan 4 000 år gamla. Här finns en tidstypisk gård och kopior av byggnader från bronsåldern som du kan utforska.

  • Inkluderad Guidad rundvandring i Fjällbacka
  Dag 7
  Fjällbacka, Sverige

  Ingrid Bergmans sommarfavorit

 • Dag 8
  Kosteröarna, Sverige

  Marin biosfär

  Idag utforskar vi Bohusläns fantastiska skärgård som sträcker sig längs Sveriges vackra västkust från Göteborg. Missa inte att gå ut på däck medan vi kryssar längs kanalen förbi pittoreska fiskebyar bland otrolig natur och förtrollande öar innan vi når Kosterhavets nationalpark.

  Kosteröarna – Nordkoster och Sydkoster – är belägna mitt i Kosterhavets nationalpark. På Nordkoster kan du ta in det karga, dramatiska och steniga landskapet till fots och uppleva rullstensåsarna vid Valnäs. Från Högen, öns högsta punkt där det också finns två fyrar, kommer du att ha fantastisk utsikt över hela skärgården.

  Du kommer att charmas av ängar, urskogar, sandstränder och avskilda vikar på Sydkoster. Här är det också enkelt att utforska omgivningarna till fots eller på cykel. Från den lokala kyrkan kan du klättra upp till den imponerande utsiktsplatsen högst upp på Valfjäll. Lär dig mer om lokal historia och fiskeriarvet på öarna i museet på Långegärde brygga.

  Eftersom öarna är mer eller mindre bilfria är de perfekta för promenader och vandring med markerade leder som passar alla och möjligheter att ta omvägar längs vägen. Glöm inte badkläderna. Här finns det gott om bra platser för att ta ett dopp. En linfärja binder öarna samman och gör det möjligt att utforska både Nord- och Sydkoster.

  Området är fullt av kobbar och skär, och om vädret tillåter det kommer vi att se till att uppleva dem till fullo med kajaker och expeditionsbåtar. Snorkling erbjuder ett utmärkt sätt att utforska livet under vattenytan i Kosterhavet. Här kan du få syn på krabbor, makrillstim och sällsynta sjögräsarter.

  Efter en aktiv dag full av upptäckter kommer du att återvända till MS Maud, där en utsökt måltid och god natts sömn väntar.

  Dag 8
  Kosteröarna, Sverige

  Marin biosfär

 • Dag 9
  Oslo, Norge

  En grön dröm och kulturscen

  Norges huvudstad utsågs till Europas miljöhuvudstad 2019 och är belägen vid en fjord och omgiven av skogsbeklädda kullar och sjöar. Bege dig till Ekeberg Park med fantastisk utsikt över Oslo och en fantastisk samling internationell konst och skulpturer. De imponerande granit- och bronsstoderna i Vigelands skulpturpark är också värda ett besök. Strosa genom den botaniska trädgården eller njut av en skogsvandring i Nordmarka nära Holmenkollens backhoppningsanläggning.

  Oslo är en kompakt stad som är perfekt att utforska till fots. Det medeltida fortet Akershus dominerar vid vattnet, och en promenad genom den charmiga stadskärnan kommer att ta dig förbi stadshuset, kungliga slottet, stortinget och Oslos katedral. Norges nya nationalmuseum öppnas i Oslo 2022 och utgör en arkitektonisk kontrast till de mer klassiska byggnaderna.

  Om du behöver pusta ut finns det gott om alternativ när det gäller att njuta av norsk husmanskost eller det nya nordiska köket. Välj bland mysiga kaféer, hippa fik, modern fine dining, korvkiosker eller något av stans många mikrobryggerier.

  Det råder ingen brist på kulturella upplevelser, och du kan ägna dagen åt att besöka några av Oslos många utmärkta museer eller moderna konstgallerier. Eller vad sägs om att besöka hemmet som tillhörde en av Oslos mest hyllade kulturikoner: Henrik Ibsen? Halvön Bygdøy är en stadsdel full av museer där du kan upptäcka det norska folkmuseet, som upplevs utomhus, Fram Museum och vikingaskeppsmuseet.

  Upplev den moderna arkitekturen öster om hamnen i området Bjørvika. Låt dig imponeras av det kantiga operahuset i vit marmor och glas. Från havet för byggnaden tankarna till en glaciär. Du kan åka upp till operahusets tak och ta in panoramavyer över hela staden. Om du tittar upp kommer du att se det nya Munch-museet som är 60 meter högt. På andra sidan bron, i Sørenga, väntar urbant strandliv. Slappna av i en flytande bastu eller ta en kajaktur.

  • Inkluderad Oslo – Frammuseet
  Dag 9
  Oslo, Norge

  En grön dröm och kulturscen

 • Dag 10
  Kragerø, Norge

  Den sanna kustpärlan 

  I dag besöker vi den vackra kuststaden Kragerø med sina idylliska omgivningar i en av Norges vackraste skärgårdar. Från staden blickar du ut över 495 holmar och skär, som alla är unika på sitt sätt. Under sommaren är denna eleganta destination full av aktivitet när besökare anländer för att slappna av på stranden, utforska det rika djur- och fågellivet i skärgården eller gå på konserter.

  Flanera längs smala gator i Kragerø och titta in i butiker och på restauranger. Du kan stanna till på det gotiska museet och lära dig mer om lokalhistoria på Berg-Kragerø Museum och gruvmuseet. Eller promenera ut längs kusten och uppleva någon av de många naturstigarna.

  Kragerø har inspirerat många konstnärer som lockats av det otroliga ljuset och landskapen. Edvard Munch, som har beskrivit ön som ”kustens pärla”, spenderade sex år här och producerade då några av sina mest kända verk, som ”Solen” och ”Historien”. Du kan ta en promenad i Munchs fotspår och besöka Kittelsen-museet där den berömde konstnären växte upp, eller utforska lokala gallerier och ateljéer.

  Med så många öar, skär och skyddade vikar att utforska är det här ett idealiskt område för aktiviteter som simning, vattensport och båtturer i vackra miljöer. Det kan också finnas möjlighet till öhoppning med cykelturer.

  Kragerø är en perfekt utgångspunkt för att utforska Telemarkskanalen, som är en av världens vackraste kanaler. Kanalen är 105 kilometer lång och huggen ur sten. Längs vägen finns åtta slussar. I dag får man känslan av att tiden stått stilla på många håll längs kanalen. De flesta av slussarna sköts manuellt och du kan se de gamla arbetarnas hus, sågbruk och stugor när du glider fram på vattnet.

  Ägna dagen åt att utforska området, eller följ med oss på expeditionsteamets spännande utflykter.

  Dag 10
  Kragerø, Norge

  Den sanna kustpärlan 

 • Dag 11
  Lysefjord, Norge

  Högt upp på Preikestolen 

  Vi seglar så djupt in som möjligt i den imponerande Lysefjorden mot den ikoniska utsiktsplatsen vid Preikestolen. Lysefjorden är 40 kilometer lång och upp till 422 meter djup och har några av de brantaste klippväggarna som finns bland norska fjordar.

  Preikestolen kan vara Norges mest kända turistmål och förekommer i otaliga inlägg på sociala medier. När vi närmar oss Preikestolen hoppas vi på fint väder och vacker utsikt underifrån över denna otroliga stenformation. Kanske får vi också se den lika välkända Kjæragbolten, där ett enormt stenblock ser ut att ha kilats fast i en bergsskreva.

  Du kommer att ha chansen att göra en valfri fem timmars guidad utflykt med vandring upp till utsiktsplatsen vid Preikestolen, 604 meter ovanför Lysefjord. Om du stannar kvar på fartyget kan du spendera tid på däck och ta in de magnifika omgivningarna med bergen som reser sig ovanför dig. 

  Dag 11
  Lysefjord, Norge

  Högt upp på Preikestolen 

 • Dag 12
  Rosendal, Norge

  Rosträdgårdar bland glaciärerna

  Vår resa fortsätter längs den norska kusten med sina spektakulära fjordar. Rosendal är beläget mellan höga berg och vackra dalar i Hardangerfjorden, den näst största fjorden i Norge. När vi seglar i fjorden kommer du att lägga märke till de fina äppelodlingarna i sluttningarna. Regionen är känd för sina äppelprodukter, från mos till juice och prisbelönt cider.

  Du kommer att ägna dagen åt vandring i de omkringliggande bergen, besöka Rosendals herrgård och dess magnifika trädgårdar, eller kanske ta en kajaktur med expeditionsteamet som en valfri utflykt. I området finns historiska byar och magnifika glaciärinslag som sjön Bondhus och Folgefonnaglaciären. Du kan lära dig mer om den lokala historien och fjordarna.

  Rosendal är en liten, pittoresk by i hjärtat av Hardangerfjord som är omgiven av en glaciär, berg och vattenfall. Det är helt enkelt en idyll. Här kan du avnjuta lokala delikatesser på något av kaféerna och ta in de häpnadsväckande omgivningarna. Det var här Roald Amundsens skepp Gjøa byggdes. Det användes sedan för hans historiska expedition genom Nordvästpassagen.

  Rosendals mest kända sevärdhet är 1600-talsherrgården som är känd för sin rosenträdgård och de välskötta omgivande trädgårdarna. Det är möjligt att få en guidad tur i herrgården, där du kommer att få se inredning som har lämnats orörd sedan ägarna gav sig av 1927. Biblioteket har bevarats sedan 1600-talet.

  Trädgårdarna i sig är häpnadsväckande. Ta en promenad här och upplev 300 år av odlingshistoria. Här finns rosenträdgården i renässansstil, romantiska trädgårdsmiljöer och en nyare örtagård med säsongsbetonade grönsaker. I juni finns det gott om färgglad rododendron och azalea, och i juli står rosorna i full blom.

  Från trädgården kan du strosa vidare till stigen som leder dig runt vattenfallet Hatteberg. Under sommaren erbjuds också en mängd kulturhändelser som klassiska konserter, konstutställningar, föreläsningar och till och med teater på herrgården.

  • Inkluderad Rosendal – Folgefonncentret
  Dag 12
  Rosendal, Norge

  Rosträdgårdar bland glaciärerna

 • Dag 13
  Farsund, Norge

  Stränder, fästningar och Americana

  Vi har nu nått Norges sydkust och kommer att utforska Farsund på Listahalvön den här dagen. Här finns fascinerande historia och några av områdets bästa stränder för surfning, kitesurfning och fågelskådning.

  När du anländer ska du hålla utkik efter vakten i Farsunds marina. Han är klädd i traditionella kläder och välkomnar båtar och besökare. I Farsund kan du njuta av de fantastiska vyerna under en långpromenad på stranden eller njuta av utomhusbastu följt av ett uppiggande dopp i havet.

  Fortet Nordberg är ett av få fort längs kusten som byggdes av tyskarna under andra världskriget och är väl värt ett besök. Utöver bröstvärn, utposter och skyttegravar kommer du att få se den fantastiska utsikten över Listakusten, och du kan lära dig mer om områdets historia på Lista Museum.

  Kanske kommer du att lägga märke till en udda fascination för Americana i Farsund. Särskilt i Vanse finns det gott om amerikanska bilar, flaggor, restauranger och till och med en väg som heter Route 8. Anledningen är att många i området emigrerade till USA på mitten av 1900-talet, vilket har skapat starka band till Amerika. Det har tagit sig uttryck i att man i slutet av juni varje år arrangerar en amerikansk festival med mängder av roliga aktiviteter.

  Vår och höst är de bästa tiderna på året för att se flyttfåglar i området. Kombinationen av sandstränder, gräsklädda kullar, bördig jord och våtmark kring Farsund och Lista utgör attraktiva förhållanden för många fåglar året runt – så håll ögonen öppna.

  Utanför Farsund är fyren i Lista en populär sevärdhet. Ta de 132 trappstegen upp till toppen av den här fyren, som fortfarande är i bruk, och upplev en fantastisk utsikt över halvön. Här kommer du också att hitta ett konstgalleri, ett informationscenter och ett kafé. Det är även en utmärkt plats för lite fågelskådning.

  • Inkluderad Historisk vandring i Farsund
  Dag 13
  Farsund, Norge

  Stränder, fästningar och Americana

 • Dag 14
  Till sjöss

  Slappna av

  Det blir vår sista dag till havs och den sista heldagen under denna minnesvärda expeditionskryssning. När vi korsar Nordsjön kan det dyka upp sjöfåglar och delfiner som gillar att följa efter fartyget.

  Återupplev dina otroliga upplevelser i södra Skandinavien när du jämför höjdpunkterna bland de olika länders kustpärlor, delar med dig av historier över ett glas i Explorer Bar och njuter av den friska havsluften i en badtunna eller på däck.

  Fyll i eventuella kunskapsluckor i vetenskapscentret och prata med vårt expeditionsteam. Kanske vill du ta en titt på deras sammanfattning av expeditionen med ett bildspel som innehåller alla höjdpunkter.

  Dag 14
  Till sjöss

  Slappna av

 • Dag 15
  Dover, England

  Resan tillbaka till England

  Vi seglar förbi Dovers vita klippor och in i den engelska kanalen tidigt på morgonen innan vi lägger till i stadens hamn. Vid frukost är det dags att ta farväl av alla ombord på MS Maud som har gjort den här expeditionen så speciell.

  När du går i land kommer du att ha med dig otroliga minnen för livet av din sommar i Skandinavien. Idylliska öar och skärgårdar, pittoreska fiskebyar, fantastiska fjordar, imponerande natur och förstås också alla trevliga människor du har träffat längs vägen.

  Dover fungerar som en port till den engelska landsbygden, de grönskande grevskapen Kent och Surrey och bortom dessa den stora smältdegeln London. Men innan du skyndar vidare kan det vara värt att besöka Dover Castle, som förmodligen är Englands största slott.

  Här finns en sällsynt romersk fyr. Den är en av bara tre i världen och enligt uppskattningar Storbritanniens äldsta byggnad. Du kan också följa med på en rundtur i det underjordiska sjukhuset och de hemliga tunnlar från andra världskriget som löper under slottskomplexet.

  Oavsett hur du väljer att avsluta din expedition hoppas vi att du snart följer med oss på nya äventyr igen.

  Dag 15
  Dover, England

  Resan tillbaka till England

Avresor

2023

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Juni:
15.

Vad som ingår

Priset inkluderar

Expeditionskryssning

 • Expeditionskryssning i valfri hytt
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker (husets öl och vin, läsk samt mineralvatten) på restaurangerna Aune och Fredheim
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm inkluderad för svitgäster
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord. Tänk på att vi färdas i avlägsna vatten med mycket begränsad uppkoppling. Streaming stöds inte.
 • Kostnadsfri, återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på vid vattenstationerna ombord
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller föreläsningar i olika ämnen
 • Tillgång till fartygets vetenskapscenter, som har ett omfattande bibliotek, biologiska och geologiska mikroskop och prover
 • Program där gästerna får möjlighet att hjälpa till i riktiga forskningsprojekt 
 • Den professionella fotografen ombord delar med sig av sina bästa tips och tricks för att ta de bästa bilderna av landskapet och djurlivet
 • Tillgång till fartygets badtunnor, panoramabastu och inomhusgym
 • Informella sammankomster med besättningen, såsom dagliga sammanfattningar och förberedelser inför den kommande dagen

Aktiviteter med landstigning

 • Landstigningar med vår flotta av små expeditionsbåtar
 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Expeditionsfotografer hjälper dig med dina kamerainställningar

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Tillvalsutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam

Vänligen observera

• Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
• Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
• Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
• Ingen dricks förväntas

MS Maud
Interior in restaurant Lindstrøm
Foto: Oscar Farrera
Ditt fartyg

MS Maud

Byggd år 2003
Varv Fosen Mek. Verk. (N)
Passagerarkapacitet 528 (500 i Antarktis)
Sängar 500
Bruttodräktighet 16 151 ton
Längd 135,75 m
Däcksbalk 21,5 m
Hastighet 15 knop

MS Maud kallades förut MS Midnatsol och lämpar sig väl för en expeditionskryssning.

Läs mer om MS Maud

Science center - MS Maud
Foto: Oscar Farrera
Se priser och tillgänglighet

Några alternativ: