Södra Skandinavien – skärgårdar, fjordar och pittoreska fiskebyar

Södra Skandinavien – skärgårdar, fjordar och pittoreska fiskebyar

Södra Skandinavien – skärgårdar, fjordar och pittoreska fiskebyar

Södra Skandinavien – skärgårdar, fjordar och pittoreska fiskebyar

Reseinformation 15 dagar MS Maud
Avresor
15 juni 2023
12 juni 2024
Pris från
kr 53 707
Frukost, lunch och middag ingår

Upptäck södra Skandinaviens idylliska landskap

Pittoresk skandinavisk charm

Från Dover utforskar vi idylliska kuststäder, lugna fiskebyar, natursköna skärgårdar och vackra vattenvägar under en expeditionskryssning till smultronställena längs norra Europas kuster.

Norges öar och fjordar

Efter att ha sett Tyskland, Danmark och Sverige blir Oslo ett avbrott med sin storstadskultur. Vi fortsätter sedan till Norges dramatiska sydkust med sina orörda fjordar. För att du ska få se och uppleva så mycket som möjligt tar vårt expeditionsteam dig närmare regionens underbara natur på cykel, i kajak eller i små expeditionsbåtar.

Södra Skandinavien – skärgårdar, fjordar och pittoreska fiskebyar Södra Skandinavien – skärgårdar, fjordar och pittoreska fiskebyar
 • Dag 1
  Dover

  Avgång från Dover

  Äventyret i södra Skandinavien börjar

  Sommarens expeditionskryssning till södra Skandinavien börjar i Dover. Om du har tid kan du ta en kort promenad till Dover Castle, ett enormt fort med hisnande utsikt över kanalen.

  Sedan är det dags för ombordstigning på MS Maud. Hämta ut din kostnadsfria expeditionsjacka, gör dig hemmastadd i din hytt och lär känna ditt expeditionsfartyg, som är designat för hög komfort och för att kunna utforska våra destinationer på nära håll. Du får också träffa experterna i expeditionsteamet som kommer att hålla lärorika föreläsningar och guida dig genom resan.

  Slappna av i Explorer Lounge & Bar och se världen passera förbi genom panoramafönstren. Ditt äventyr har nu officiellt börjat.

  Dag 1
  Dover

  Avgång från Dover

 • Dag 2
  Till havs

  Koppla av och få ny kunskap till havs

  Njut av havsluften när vi sätter kurs mot den tyska kusten

  Det är dags att lämna vardagsstressen bakom dig, slappna av och komma i rätt sinnesstämning för den här expeditionskryssningen under sommaren.

  Upplev danskt hygge och lär dig mer om norrmännens passion för friluftsliv. Ta del av föreläsningar som hålls av expeditionsteamet och lär dig mer om södra Skandinavien.

  Njut av utsikten från det stora observationsdäcket på MS Maud, träffa andra resenärer, träna i gymmet, bada i badtunnorna eller ta emot vassa tips från vår professionella fotograf.

  Dag 2
  Till havs

  Koppla av och få ny kunskap till havs

 • Dag 3
  Sylt

  Glamorösa Sylt

  Njut av kustnatur och rustik charm

  Idag anländer vi på den pittoreska nordfrisiska ön Sylt. Med fyra mil av orörda sanddyner, stränder och hedar är det här en plats för människor som vill ha lugn och ro.

  Utforska Lists rustika charm, kanske på cykel, och smaka sedan på öns kulinariska specialitet – Sylter Royal-ostron – eller gör ett besök på det lokala ekologiska museet som drivs med förnybar energi.

  Vid ebb tar vi en kort promenad längs strandbädden till det Unesco-listade Vadehavet och det orörda naturreservatet Ellenbogen som erbjuder en lugn fristad.

  • Inkluderad Erlebniszentrum Naturgewalten Sylt
  Dag 3
  Sylt

  Glamorösa Sylt

 • Dag 4
  Kielkanalen

  Resa längs Kielkanalen

  Upplev en naturskön sträcka längs en av världens mest vältrafikerade kanaler

  Vi reser från Nordsjön till Östersjön via den 99 kilometer långa Kielkanalen, även känd som Nord-Ostsee-Kanal, som byggdes 1887 för att hjälpa fartyg att undvika stormarna runt Jylland i Danmark.

  Ge dig ut på däck när vi passerar den grönskande landsbygden med fridfulla byar och härliga landskap. Du får även uppleva vardagslivet längs kanalen med betande boskap, tålmodiga fiskare, cyklister och förstås också många fartyg och fritidsbåtar.

  Vi korsar den imponerande slussen vid Holtenau innan vi gör ett kort stopp i själva Kiel.

  • Inkluderad Rundvandring i Kiel
  Dag 4
  Kielkanalen

  Resa längs Kielkanalen

 • Dag 5
  Skagen

  Soliga Skagen i Danmark

  Skagen, en tillflyktsort för konstnärer och naturälskare

  Kryssningen fortsätter till Danmark där vi anländer i Skagen, en populär kuststad där Östersjön möter Nordsjön.

  Konstnärer som inspirerades av det klara ljuset började flytta hit för att måla i början av 1800-talet, och på Skagen Museum kan du se verk som haft stor betydelse i dansk kulturhistoria.

  Efter att ha besökt stadens livliga centrum kan du utforska det vilda landskapet längs intilliggande vandringsleder. Vid Grenen, Danmarks nordligaste punkt, kan du besöka den sandtäckta kyrkan med bara ett synligt torn, eller Råbjerg Mile, som är det närmaste man kommer en öken i Danmark.

  • Inkluderad Den grå fyren och Skagens fågelstation
  Dag 5
  Skagen

  Soliga Skagen i Danmark

 • Dag 6
  Lysekil och Smögen

  Lysekil och Smögen

  Upptäck Sveriges vackra semesterorter längs kusten

  Expeditionskryssningen fortsätter till Sverige och vår första destination är den mysiga semesterorten Lysekil. Lysekil är vackert beläget i skärgården, och området bjuder på gott om utomhusäventyr.

  Gamlestan är en charmig och välbevarad stadsdel, perfekt för en promenad. Stanna till på något lokalt fik eller gå på restaurang för att njuta av färska skaldjur.

  Senare beger vi oss till Smögen för att njuta av kvällen. Här kommer du se rader av fiskebodar och vackert renoverade stugor med välskötta trädgårdar. På kvällen är Smögens livliga strandpromenad den perfekta platsen för att njuta av avslappnad sommarstämning.

  • Inkluderad Guidad rundvandring i Lysekil
  Dag 6
  Lysekil och Smögen

  Lysekil och Smögen

 • Dag 7
  Fjällbacka

  Idylliska Fjällbacka

  Ta reda på varför Ingrid Bergman älskade den här platsen

  Den lilla staden Fjällbacka var en gång skådespelerskan Ingrid Bergmans sommarfavorit och är en livlig semesterort med färgglada hus. Området har flera naturreservat som lämpar sig för vandringar. Ta en promenad längs kajen, utforska den gamla delen av staden och stanna till vid en mysig restaurang vid vattnet. Ta dig uppför trätrapporna vid Vetteberget för en otrolig utsikt över Fjällbacka.

  En kort bilresa bort ligger Vitlycke museum i Tanum, ett av Unescos världsarv med över 600 hällristningar som är nästan 4 000 år gamla.

  • Inkluderad Guidad rundvandring i Fjällbacka
  Dag 7
  Fjällbacka

  Idylliska Fjällbacka

 • Dag 8
  Kosteröarna

  Kosteröarna

  Utforska Sveriges otroliga marina biosfär

  Idag utforskar vi Bohusläns skärgård och färdas längs Sveriges vackra västkust förbi idylliska fiskebyar. Vi stannar till vid Kosteröarna mitt i Kosterhavets nationalpark – en fristad för djurlivet i havet.

  Se rullstensåsarna på Nordkoster vid Valnäs och ta in den magnifika utsikten från Högen till fots. Utforska de charmiga strandängarna, urskogarna och sandstränderna på Sydkoster till fots eller på cykel.

  Om vädret tillåter tar vårt expeditionsteam med dig så att du kan se Kosterhavets marina djurliv på nära håll i antingen expeditionsbåt, kajak eller på snorklingstur.

  Dag 8
  Kosteröarna

  Kosteröarna

 • Dag 9
  Oslo

  Utforska kosmopolen Oslo

  Upplev kulturen och sevärdheterna i Oslo

  Vår expeditionskryssning fortsätter i Norges huvudstad, Oslo. Med sin rika historia och moderna konstscen är Oslo en fascinerande plats att utforska. Här finns museer, gallerier och imponerande arkitektur, däribland det vackra operahuset och det nya Munchmuseet.

  Ta en promenad bland skulpturerna i Ekebergparken, besök Akershus fästning eller koppla av i en flytande bastu. Utforska det moderna Sørenga och njut av urbant strandliv, och avsluta det hela med en måltid på någon av Oslos många traditionella och moderna restauranger.

  • Inkluderad Oslo – Frammuseet
  Dag 9
  Oslo

  Utforska kosmopolen Oslo

 • Dag 10
  Kragerø

  Kragerøs vackra natur

  Kobbar, skär och vikar i en idyllisk skärgård

  Efter Oslo besöker vi den vackra kuststaden Kragerø. Med utsikt över kobbar och skär är den här eleganta semesterorten full av liv under sommaren.

  Kragerø har inspirerat många konstnärer som lockats av det otroliga ljuset och landskapen. Edvard Munch tillbringade sex år här och du kan ta en promenad genom Kragerøs charmiga små gränder, besöka butiker och restauranger och några av platserna som inspirerade honom.

  Du kan också följa med expeditionsteamet på en öhoppningstur, ta en simtur eller vandra i naturen. Utforska Telemarkskanalen, en av världens vackraste vattenvägar.

  Dag 10
  Kragerø

  Kragerøs vackra natur

 • Dag 11
  Lysefjorden och Preikestolen

  Lysefjorden och Preikestolen

  Upplev höjdpunkterna vid Preikestolen

  Under den sista expeditionsdagen i Norge bjuds du på vyer över Lysefjordens häpnadsväckande vertikala klippväggar. Vi reser långt in i den mäktiga fjorden tills vi når den världsberömda Preikestolen.

  Njut av fantastiska vyer över klippan när vi närmar oss. Håll utkik efter den lika berömda Kjæragbolten, där ett enormt stenblock ser ut att ha kilats fast i en bergsskreva.

  Om du är äventyrslysten kan du följa med expeditionsteamet på en valfri, fem timmar lång vandring till Preikestolens utsiktsplats – belägen 604 meter över Lysefjorden. Efter att ha färdats genom den vackra fjorden och hämtat upp våra trötta men upprymda vandrare fortsätter vi till Rosendal.

  Dag 11
  Lysefjorden och Preikestolen

  Lysefjorden och Preikestolen

 • Dag 12
  Hardangerfjorden

  Hardangerfjorden på sommaren

  De vackra äppelodlingarna och trädgårdarna i Rosendal

  Vi fortsätter till Rosendal, en idyllisk by i hjärtat av Hardangerfjord. Den är omgiven av berg och vattenfall, och de vackra äppelodlingarna i sluttningarna ger äpplen som används till den prisbelönta lokala cidern.

  Du kan ägna dagen åt att utforska med vårt expeditionsteam, exempelvis under en kajaktur eller vandring med utsikt över sjön Bondhusvatnet och glaciären Folgefonna.

  En nämnvärd sevärdhet är Rosendals magnifika herrgård från 1600-talet, där interiören har bevarats sedan 1927. En stig leder dig genom den storslagna rosenträdgården – som blommar i juli – till det dramatiska vattenfallet Hatteberg.

  • Inkluderad Rosendal – Folgefonncentret
  Dag 12
  Hardangerfjorden

  Hardangerfjorden på sommaren

 • Dag 13
  Halvön Lista

  Halvön Lista

  Vackra stränder och rikt fågelliv

  Tack vare MS Mauds mindre storlek kan vi utforska Norges sydkust på nära håll. Med sina sandstränder, gräsklädda fält och sin våtmark erbjuder Farsund utmärkta förutsättningar för fågelskådning.

  Håll utkik efter hamnvakten som välkomnar båtar och besökare vid ankomst. Ta sedan en vacker promenad längs stranden och besök fortet Nordberg som byggdes av tyskarna under andra världskriget, eller bege dig upp till fyren Lista för en fantastisk utsikt.

  • Inkluderad Historisk vandring i Farsund
  Dag 13
  Halvön Lista

  Halvön Lista

 • Dag 14
  Till havs

  Slappna av

  Njut av din sista dag till havs

  Det här är vår sista heldag innan vi återvänder till Dover. Se till att få ut så mycket som möjligt av din sista dag till havs ombord på MS Maud. Lyssna på den sista dagliga föreläsningen, där expeditionsteamet sammanfattar resans höjdpunkter.

  Reflektera över vad du varit med om i södra Skandinavien och utbyt upplevelser med dina medresenärer över en middag eller drink i Explorer Lounge & Bar. Slappna av i en badtunna eller bastu eller bege dig ut på däck för att spana efter sjöfåglar och delfiner som ibland gillar att följa efter fartyget.

  Dag 14
  Till havs

  Slappna av

 • Dag 15
  Dover

  Ankomst i Dover

  Din skandinaviska upptäcktsresa når sitt slut

  Avnjut en sista frukost ombord innan vi når hamnen. Om du har tid kan du se lite mer av Dover och de berömda vita klipporna innan du återvänder hem.

  Dover fungerar som en port till den engelska landsbygden, så passa på att besöka Dover Castle eller den romerska fyren – som man tror är Storbritanniens äldsta byggnad – innan du fortsätter vidare. Du kan också ta en rundtur i det underjordiska sjukhuset och de hemliga tunnlarna från andra världskriget under slottskomplexet.

  Du kommer att gå i land med minnen för livet av din sommar i Skandinavien och kunna se tillbaka på idylliska öar och skärgårdar, pittoreska fiskebyar, fantastiska fjordar, imponerande natur och förstås alla människor du har träffat längs vägen.

  Dag 15
  Dover

  Ankomst i Dover

Avresor

2023

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Juni:
15.

2024

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Juni:
12.

Vad som ingår

Inkluderat i din resa

Expeditionskryssning

 • Resa i vald hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker* på restaurangerna Aune och Fredheim
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm inkluderad för svitgäster
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord†
 • Kostnadsfri, återanvändbar vattenflaska
 • Engelsktalande expeditionsteam som leder aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

*Husets öl och vin, läsk samt mineralvatten

†Observera att wifi och mobiltäckning är mycket begränsade i de avlägsna områden vi reser till och att streaming inte stöds.

Aktiviteter ombord

 • Föreläsningar och diskussioner med experter från expeditionsteamet
 • Full tillgång till vårt vetenskapscenter, ett litet bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program där resenärerna kan hjälpa till i pågående forskningsprojekt
 • Tips om tekniker kring hur du fotar landskap och djurliv från vår fotograf
 • Tillgång till fartygets badtunnor, panoramabastu och inomhusgym
 • Informella, dagliga genomgångar med besättningen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Hjälp av våra expeditionsfotografer ombord

Observera:

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väderförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Tillvalsutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam

Vänligen observera

• Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
• Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
• Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
• Ingen dricks förväntas

MS Maud
Interior in restaurant Lindstrøm
Foto: Oscar Farrera
Ditt fartyg

MS Maud

Byggd år 2003
Varv Fosen Mek. Verk. (N)
Passagerarkapacitet 528 (500 i Antarktis)
Sängar 500
Bruttodräktighet 16 151 ton
Längd 135,75 m
Däcksbalk 21,5 m
Hastighet 15 knop

MS Maud kallades förut MS Midnatsol och lämpar sig väl för en expeditionskryssning.

Läs mer om MS Maud

Science center - MS Maud
Foto: Oscar Farrera
Se priser och tillgänglighet

Några alternativ: