Norges berömda fjordar och den bohuslänska kusten

Norges berömda fjordar och den bohuslänska kusten

Norges berömda fjordar och den bohuslänska kusten

Norges berömda fjordar och den bohuslänska kusten

Reseinformation 8 dagar MS Spitsbergen
Avresa
6 oktober 2022
Frukost, lunch och middag ingår

Följ med på en expeditionskryssning från Bergen till några av Norges berömdaste fjordar och den vackra bohuslänska kusten.

Magnifika Sydnorge och den vackra bohuslänska kusten

Upplev Norges häpnadsväckande fjordlandskap och höjdpunkter på den vackra bohuslänska kusten under denna unika expeditionskryssning. Under resan får du uppleva några av Norges främsta sevärdheter, men också vissa mindre kända resmål i söder. Du kommer snabbt att förstå varför Agder och dess idylliska landskap och byar är så omtyckta av lokalbefolkningen.

Expedition till Västnorges fjordar

Tillbringa fyra dagar med att utforska några av Norges mest spektakulära fjordar. Vi stannar till på platser som: Lysefjorden med några av landets brantaste klippväggar; Sognefjorden, landets längsta och djupaste fjord som även kallas ”fjordarnas konung; eller Hardangerfjorden och dess äppelodlingar – en fröjd för dina sinnen under hösten. I sann expeditionsanda avgör rådande väderförhållanden vart vi navigerar och hur länge vi stannar, men du kommer garanterat att få en minnesvärd fjordupplevelse!

Friluftsliv i den friska höstluften

Norrmän lever för friluftsliv och har respekt för och kärlek till naturen. Höstresan bjuder på en rad friluftsaktiviteter, som att vandra och paddla kajak, under en årstid där naturen exploderar av färger. Fjällsidor och kullar är täckta i röda, gula och orangefärgade nyanser medan luften är frisk och klar. Naturens skafferi är fullt av delikatesser, vilket avspeglas i vår meny. Vi arrangerar också aktiviteter och utflykter som är anpassade efter årstiden.

Norges berömda fjordar och den bohuslänska kusten Norges berömda fjordar och den bohuslänska kusten
 • Dag 1
  Bergen, Norge

  Ditt äventyr börjar

  6 oktober 2022

  Resan börjar i den livliga hamnstaden Bergen. Staden grundades år 1070 och var Norges huvudstad under många år. Staden har behållit mycket av sin ursprungliga karaktär, charm och historia.

  Stig ombord på linbanan upp till berget Fløyen. Resan upp till toppen tar bara sex minuter. Från toppen kan du njuta av utsikten över staden och se de sju kringliggande fjällen och havet. Kanske kan du till och med se vårt expeditionsfartyg i hamnen nedanför dig.

  När du är tillbaka i centrum kan du vandra längs kullerstensgator och gränder i den livliga, kompakta staden. Om du vill smaka på en lokal specialitet kan du besöka en pub eller ett kafé och beställa Hansa-öl.

  Fördjupa dig i stadens historia på Gamle Bergen Museum. Det är en utomhusutställning där du får en bild av hur livet i staden var på 1700- och 1800-talet. En annan historisk höjdpunkt är stavkyrkan Fantoft med sin fascinerande arkitektur – en vacker kombination av hednisk och kristen stil.

  Se också till att promenera genom den historiska stadsdelen Bryggen, som finns med på Unescos världsarvslista, med sin fiskmarknad och sina färgglada träbyggnader. Stadsdelen har varit bebodd sedan 1300-talet och här finns nu butiker som säljer olika sorters norsk konst och hantverk.

  När du har gått ombord på expeditionsfartyget visas du till din hytt. En obligatorisk säkerhetsgenomgång hålls precis före avgång. Passa sedan på att gå runt och utforska fartyget. Efter att ha träffat expeditionsteamet börjar äventyret längs Norges och Sveriges kust.

  Förprogram

  Följ med på vårt förprogram där de flesta av höjdpunkterna ovan ingår. Vi övernattar på ett centralt beläget hotell. Dessutom lär du känna andra resenärer innan du går ombord.

  Dag 1
  Bergen, Norge

  Ditt äventyr börjar

 • Dag 2-5
  De norska fjordarna

  Norrut till de norska fjordarna

  7 oktober 2022 - 10 oktober 2022

  Vårt mål för de kommande fyra dagarna är att utforska Västnorges vackra kust och landskap. Det här området är känt för sina spektakulära fjäll, fridfulla fjordar och majestätiska glaciärer. Vi använder små expeditionsbåtar för att göra landstigningar och utforska fjordarna från strandkanten om väderförhållandena tillåter. I skyddade vatten kanske du istället kan uppleva kustlandskapet från en kajak.

  Väderleken avgör även var och när vi besöker olika platser. Här är några av de fjordar vi kan besöka under resan.

  Nordfjorden

  Nordfjorden är Norges sjätte längsta fjord. Fjorden skapades av Jostedalsbreen, en av Europas största glaciärer. Utöver häpnadsväckande glaciärer och fjordar får du uppleva vita fjäll, gröna dalar och vackra sandstränder. Den pittoreska fiskebyn Loen är en av fjordens höjdpunkter. Loen, belägen i den mäktiga glaciären Jostedalsbreens skugga, är den perfekta platsen för att utforska Nordfjorden.

  Sognefjorden

  Sognefjorden brukar kallas ”fjordarnas konung”, eftersom det är den längsta och djupaste fjorden i Norge och sträcker sig 205 kilometer in från kusten. Långt in i fjorden ligger den lilla byn Fjærland med endast 300 invånare. Vid Fjærland möter även Sognefjorden en av Norges kändaste glaciärer, Jostedalsbreen – Europas största fastlandsglaciär.

  Hardangerfjorden

  Hardangerfjorden är världens femte och Norges näst längsta fjord. Här är klimatet milt, och i sluttningarna finns några av landets vackraste äppelodlingar. Regionen är berömd för alla sina äppelprodukter, med allt från sylt och juice till den prisbelönta cider som en matrecensent kallade ”nordisk champagne”.

  Lysefjorden

  Lysefjorden omges av några av de norska fjordarnas brantaste klippväggar. Här finns bland annat den ikoniska utsiktsplatsen Preikestolen. Detta är kanske den mest kända turistattraktionen i Norge, vilket märks på de många inläggen på sociala medier. Om vi besöker Lysefjorden kan du se den imponerande klippformationen nerifrån eller vandra till toppen på en tillvalsutflykt.

  Du bjuds på häpnadsväckande höstfärger och vackra vyer över Norge, oavsett vilka fjordar vi besöker. Eftersom fartyget är av mindre storlek kommer vi ännu närmare landskapet och de kustsamhällen som många förknippar med Norge.

  Du bjuds även in till föreläsningar med vårt expeditionsteam, där de delar med sig av sin omfattande kunskap om Norge. Insikterna tar upplevelsen till nästa nivå och hjälper dig att förstå och uppskatta regionen på djupet.

  Dag 2-5
  De norska fjordarna

  Norrut till de norska fjordarna

 • Dag 6
  Agder, Norge

  En naturskön och avslappnad region

  11 oktober 2022

  Sørlandet är en av Norges bäst bevarade hemligheter. Området bjuder på vackra kustlandskap och passar utmärkt för fågelskådning och strandpromenader. Agder, som regionen också heter, kallas ibland ”den norska rivieran” tack vare sitt milda klimat och många semesterbesökare.

  Vi försöker visa dig det bästa av Agders skär, skogar och kullar. Vi siktar på att besöka Arendal, en stad där trähus trängs vid vattenkanten och den livliga hamnen ger känslan av en idyllisk kuststad. Ta en promenad längs de charmiga gatorna i gamla stan och ta in det avslappnade livet längs kusten.

  Har du energi över? Raet nationalpark är den perfekta platsen för ett utomhusäventyr. Parken, som ligger längs kusten, bjuder på glaciärgeologi och flera vandringsleder. Utforska området till fots, i kajak eller på cykel, beroende på aktuella väderförhållanden.

  Dag 6
  Agder, Norge

  En naturskön och avslappnad region

 • Dag 7
  Sveriges avslappnade kust

  Den svenska västkusten

  12 oktober 2022

  Välkommen till Sverige! Idag får du utforska fascinerande Bohuslän, en klippig kust som kännetecknas av släta stenblock, orter som sjuder av liv och små fiskebyar.

  Vi stannar på Sydkoster – en av de två Kosteröarna. Nordkoster och Sydkoster är belägna mitt i Kosterhavets nationalpark. På Sydkoster kan du vandra upp till öns högsta punkt, Valfjäll. Där kan du blicka ut över hela skärgården och se ända till grannlandet Norge.

  Under eftermiddagen fortsätter vi vår natursköna resa längs den svenska kusten och beger oss till Lysekil för att njuta av kvällen. Stå på däck när vi färdas längs kanalen och beundra de pittoreska fiskebyarna och den fina naturen.

  Lysekil är en mysig liten kuststad. Passa på att ta en tur och upptäck stadens vackra byggnader. Gamlestan är en charmig och välbevarad stadsdel, perfekt för en liten promenad. Stanna till på några lokala fik eller gå på en restaurang för att njuta av färska skaldjur.

  Efter en dag full av upptäckter återvänder du till MS Spitsbergen, där en utsökt måltid och en god natts sömn väntar.

  Dag 7
  Sveriges avslappnade kust

  Den svenska västkusten

 • Dag 8
  Oslo, Norge

  Slutet på ditt nordiska äventyr

  13 oktober 2022

  Vi lägger till i Oslo under morgontimmarna. Efter frukost är det dags att ta farväl av MS Spitsbergen. Varför inte utforska Oslo om du har tid? Norges huvudstad är belägen vid en fjord och omges av sjöar och skogsbeklädda kullar. År 2019 utsågs den till Europas miljöhuvudstad.

  Oslo är en kompakt stad som är perfekt att utforska till fots.

  Det medeltida fortet Akershus dominerar vid vattnet, och under en promenad genom den charmiga stadskärnan passerar du stadshuset, kungliga slottet, stortinget och Oslos katedral. Norges nya nationalmuseum utgör en arkitektonisk kontrast till de mer klassiska byggnaderna.

  Upplev den spännande arkitekturen öster om hamnen i området Bjørvika. Det kantiga operahuset i vit marmor och glas för tankarna till en glaciär som reser sig upp ur havet. Gå upp på operahusets tak för utsikt över staden och det närliggande Munchmuseet. På andra sidan bron, i Sørenga, kan du ta en promenad längs stranden, paddla kajak eller koppla av i en flytande bastu.

  När det till slut är dags att återvända hem planerar du förmodligen redan för nästa resa till Norges vackra kust. Välkommen snart tillbaka!

  Dag 8
  Oslo, Norge

  Slutet på ditt nordiska äventyr

Avresor

2022

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Oktober:
6.

Aktuella erbjudanden och rabatter

 • Singelerbjudande vid utvalda avgångar

  Vill du resa på egen hand? På utvalda avgångar på våra expeditionsresor behöver du inte betala tillägg på din hytt om du vill resa själv.
  Läs mer och beställ

Vad som ingår

Priset inkluderar

Expeditionskryssning

 • Expeditionskryssning i vald hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker (husets öl och vin, läsk och mineralvatten) på restaurangen Aune
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord. Tänk på att vi färdas i avlägsna vatten med begränsad uppkoppling. Streaming stöds inte.
 • Kostnadsfri, återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på vid vattenstationerna ombord
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller föreläsningar i olika ämnen
 • Besök fartygets vetenskapscenter, som har ett omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program för medborgarforskning som ger gästerna möjlighet att bidra till pågående forskningsprojekt
 • Fotografen ombord delar med sig av sina bästa tips och tricks för att ta de bästa bilderna av landskapet och djurlivet
 • Tillgång till fartygets badtunnor, panoramabastu och inomhusgym
 • Informella sammankomster med besättningen, såsom dagliga sammanfattningar och förberedelser inför den kommande dagen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Expeditionsfotografer hjälper dig med dina kamerainställningar

Ej inkluderat

 • Flygresa
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Tillvalsutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas
Longyearbyen, Svalbard - MS Spitsbergen
Foto: Genna Roland
Ett stort fartyg i vattnet
En stor säng i ett rum
Ditt fartyg

MS Spitsbergen

Byggd år 2009
Renoverad 2016
Varv Estaleiro Navais de Viana do Castelo (POR)
Passagerarkapacitet 180
Sängar 243
Bilkapacitet 0
Bruttodräktighet 7 344
Längd 100,54 m
Däcksbalk 18 m
Hastighet 14,5 knop
Longyearbyen, Svalbard - MS Spitsbergen
Foto: Genna Roland

MS Spitsbergen tar med dig på en resa utöver det vanliga. Hon färdas längs den norska kusten från september till maj och blir en del av våra globala expeditionsresor under resten av året.

Läs mer om MS Spitsbergen

A group of people posing for the camera
Foto: Stefan Dall / Hurtigruten
Se priser och tillgänglighet

Några alternativ: