
Hur Norges berömda fjordar blev till
Norge är synonymt med sina vackra fjordar längs den häpnadsväckande kusten. Men vad är egentligen en fjord, och hur blir den till?
Det finns få norska ord som har letat sig in i den övriga världens vokabulär, men ordet ”fjord” har nått bortom Norges gränser. Ordet kommer från det fornnordiska ordet fjödðr och från verbet för ”att resa”. Och det går fint att färdas över fjordarna på en expeditionskryssning med Hurtigruten, experterna som har dessa hisnande landskap som sitt hem.
Den Norska kustens ikoner
Fjordar finns i flera länder, men de norska har en tendens att göra särskilt stort intryck. Landskapet som omger fjordarna sträcker sig från bördiga, gröna kullar till spektakulära, höga berg med hisnande vattenfall. I dalgångarna kring vissa fjordar finns det glaciärer som öppnar upp mot floder fyllda av grönt glaciärvatten som flyter rakt ut i fjorden.
Sognefjorden är en av Norges mest välkända fjordar. Det är inte bara den längsta och djupaste fjorden i landet. Faktum är att det är den näst längsta och djupaste fjorden i hela världen. Vid mynningen är den 150–200 meter djup och det största djupet är 1 308 meter.
Nærøyfjorden är en av världens smalaste. 2004 utsågs den till ”världens främsta orörda resmål” av National Geographic, och Nærøyfjorden finns också med på UNESCO:s världsarvslista tillsammans med Geirangerfjorden.
Det finns många fler fjordar som är värda att nämna. Tillräckligt många för att fylla hela böcker. Hjørundfjorden är omgiven av Sunnmørsalperna och utgör ett dolt smultronställe, medan Hardangerfjorden är särskilt sevärd på våren när äppelträden runt omkring den blommar. Vi älskar till och med små fjordar som Trollfjorden uppe i pittoreska Lofoten.
Naturens mästerverk
Hur de norska fjordarna blev till är en berättelse om naturens starka krafter och påverkan under lång tid. Nyckeln till Norges fjordar är de många glaciärer som täckt landet under istider de senaste 2,6 miljoner åren. Trycket från de enorma ismassorna och smältvatten under årtusenden gjorde dalgångarna djupare och skapade till slut långa, smala vikar mellan bergen som slutligen fylldes av havets vatten.
Havet spelar också en avgörande roll för att skapa fjordar. När havet möter en glaciär inleds en långsam smältning. Is, smältvatten, sand och stenar maler ner marken och gör den djupare än havsnivån med ett enormt tryck nedåt och framåt. Det är anledningen till att fjordarna ofta är djupare än havet som omger dem.
Fjordarnas mynningar är ofta grundare än själva fjorden, och det är vanligt förekommande att sand och grus samlas här och skapar en bank. Den blir till en tydlig påminnelse om de krafter som en gång i tiden skapade dessa magnifika landskap.