Storslagen expeditionskryssning från Tromsø till Lissabon: Norska och europeiska Atlantkusten på hösten

Storslagen expeditionskryssning från Tromsø till Lissabon: Norska och europeiska Atlantkusten på hösten

Storslagen expeditionskryssning från Tromsø till Lissabon: Norska och europeiska Atlantkusten på hösten

Storslagen expeditionskryssning från Tromsø till Lissabon: Norska och europeiska Atlantkusten på hösten

Reseinformation 23 dagar MS Spitsbergen
Avresa
22 oktober 2022
Frukost, lunch och middag ingår

Följ med oss på ett unikt äventyr från Tromsø till Lissabon under sen höst/tidig vinter.

Häpnadsväckande fjordlandskap och kulturella pärlor

Vi reser från ovanför polcirkeln och nerför den norska och europeiska Atlantkusten och tar in naturens bästa sevärdheter, inklusive glaciärer, fjordar och idylliska öar – och kanske till och med ett norrsken. Vår resa börjar i Tromsø. Därifrån seglar vi söderut och utforskar pärlor och unika byar längs den kuperade kusten.

Vi besöker ikoniska Lofoten och fiskebyn Svolvær samt lär oss om vikingarnas historia, glaciärer och norsk mytologi på vägen. Norges sydvästra kust bjuder på spektakulära fjordar och bergslandskap, troligtvis täckta i nysnö. Njut av den friska höstluften när vi utforskar dessa respektingivande miljöer och sedan besöker Bergen, Norges gamla huvudstad.

Historiska städer och sydeuropeiska skatter

Vi korsar Nordsjön mot Tyskland och besöker den berömda ön Helgoland innan vi åker vidare mot Hamburg, även känt som ”Nordens Venedig”. Sen får du utforska gallerier och kanaler i Amsterdam innan vi lägger till vid Dovers vita klippor i England. I Frankrike får vi bevittna slagfält från landstigningen i Normandie och medeltida bosättningar innan vi korsar Biscayabukten och håller utkik efter marint djurliv.

På Spaniens klippiga kust hittar vi Galicien, känt för sin unika kultur och gastronomi. I Portugal besöker vi Porto, staden där portvin görs, innan vi avslutar vår resa i praktfulla Lissabon. Vi har även med oss ett expeditionsteam som ger föreläsningar ombord och leder naturvandringar. Vårt fartyg MS Spitsbergen är ett litet, bekvämt och elegant expeditionsfartyg, perfekt för den här typen av äventyr.

Storslagen expeditionskryssning från Tromsø till Lissabon: Norska och europeiska Atlantkusten på hösten Storslagen expeditionskryssning från Tromsø till Lissabon: Norska och europeiska Atlantkusten på hösten
 • Dag 1
  Tromsø, Norge

  Vårt äventyr börjar

  22 oktober 2022
  Preliminär avgångstid: 21:00

  Tromsø har varit utgångspunkten för otaliga expeditioner till Arktis, vilket gör det till en perfekt plats att börja vårt äventyr. Idag kallar vissa staden för ”Nordens Paris” på grund av dess kosmopolitiska och sofistikerade känsla. Du kommer snart att förstå varför.

  Tromsø har gott om historiska, kulturella och arkitektoniska sevärdheter. Den lilla staden har även en livlig kafékultur, en avslappnad atmosfär och en rad restauranger specialiserade på råvaror från regionen. I centrum hittar du flera affärer och modebutiker med ett stort utbud av lokalt producerade produkter.

  Staden mest kända landmärke är Ishavskatedralen. Den byggdes så sent som 1965 och har bland annat mosaik i målat glas. För frisk luft och otroliga vyer, ta Fjellheisen-linbanan till toppen av närliggande Fløyfjellet och njut av en utsikt över staden, bergen och fjordarna.

  Upplevelsecentret Polaria, vars arkitektur påminner om staplad is, är beläget nära centrum. Här finns ett arktiskt akvarium, utställningar och en panoramabio. Gör ett besök på Tromsøs universitetsmuseum som visar intressant norsk natur och kultur. Museet fokuserar på det samiska folket, men lyfter även fram norsk arkitekturhistoria, geologi och det unika norrskenet.

  Efter att du har utforskat Tromsø står MS Spitsbergen, vårt bekväma och eleganta expeditionsfartyg, redo att ta emot dig i hamnen. När du har gått ombord kan du hämta ut din kostnadsfria expeditionsjacka och göra dig hemmastadd i din hytt. Sen kan du börja utforska fartyget och delta i den obligatoriska säkerhetsgenomgången. På kvällskvisten får du njuta av den första av många praktfulla middagar ombord. Du bjuds även på en välkomstskål av kaptenen som önskar oss en trevlig resa.

  Förprogram

  Det finns mycket att se och göra i Tromsø. Om du vill lära känna den charmiga norska staden lite bättre innan du går ombord rekommenderar vi att du bokar vårt valbara förprogram. Programmet inkluderar en linbanetur till toppen av ett närliggande berg och en övernattning på ett trevligt, centralt beläget hotell.

  Dag 1
  Tromsø, Norge

  Vårt äventyr börjar

 • Dag 2
  Svolvær, Norge

  Lofotens slående skönhet

  23 oktober 2022

  Denna vykortslika skärgård kommer att få dig att tappa andan! Loften är en grupp vackra öar med en stark kulturell koppling till vikingarna. Kombinationen av dramatiska bergstoppar, skyddade vikar och orörda vatten skapar en ojämförlig skönhet. Loften är även känt för sina charmiga byar och fridfulla sandstränder.

  Här har människorna arbetat ute på haven i hundratals år, och du kommer att se fiskebyarna med sina bildsköna stugor – eller rorbu som står uppradade längs med kusten. Stugorna byggdes ursprungligen för att ge husrum åt dem som säsongsfiskade torsk här och ger byarna en känsla av en annan tid.

  Du kanske även får syn på träställningarna som kallas hjell längs vattnet. Här lufttorkas torsken utan tillsatt salt och blir tørrfisk eller torrfisk på svenska – en uppskattad lokal delikatess. Att fånga och tillaga torsk på det här viset är en livsstil i Lofoten och du kommer se många bevis på öbornas fiskearv.

  Svolvær, den största ön i skärgården, ligger nära många av Lofotens praktfulla sevärdheter och är en utmärkt plats för aktiviteter, såsom att paddla kajak eller vandra i naturen. Det finns även många intressanta butiker, gallerier, kaféer och restauranger i staden.

  • Inkluderad Promenad i fiskeby
  Dag 2
  Svolvær, Norge

  Lofotens slående skönhet

 • Dag 3
  Svartisen, Norge

  Glaciär av mörk is

  24 oktober 2022

  Idag seglar vi genom Holandsfjorden längs med Helgelandskusten för att komma till glaciären Svartisen. Svartisen täcker 369 kvadratkilometer och har 60 glaciärarmar, vilket gör den till Norges näst största glaciär efter Jostedalsbreen. Platsen består egentligen av två olika glaciärer, Vestisen och Østisen, som delas av en bred dal. Bilden av den spektakulära glaciären kommer att vara fryst i ditt minne!

  Namnet må betyda svart is, men Svartisens faktiska färg varierar från turkos till mörkblå och är aldrig helt svart. Under den 200 meter tjocka isen finns tunnlar som går djupt in i bergen. Här finns ett laboratorium för glaciärforskning som är menat att hjälpa forskare att förstå smältvatten från glaciärer bättre.

  Dagens mål är att gå i land på den lokala bryggan och ta en närmare titt på det frysta underverket till fots. Du kommer att spendera dagen med att utforska Engenbreen, en glaciärarm som sträcker sig hela vägen ner till havet. Det finns även kalkstensgrottor som väntar på att upptäckas i bergen åt öster längs de utmärkta lederna.

  På eftermiddagen är du tillbaka på MS Spitsbergen och får en chans att värma dina fötter och få någonting varmt att dricka efter morgonens isäventyr. Om du vill bli riktigt varm, pröva vår panoramabastu med en fantastisk utsikt över den vackra omgivningen. Det finns även badtunnor att slappna av i på däck om du inte har prövat dessa ännu.

  • Inkluderad Promenad till Svartisen
  Dag 3
  Svartisen, Norge

  Glaciär av mörk is

 • Dag 4
  Torghavet, Norge

  Bergskungens hål

  25 oktober 2022

  Under morgontimmarna seglar vi förbi många av de små öarna som ligger utspridda i Helgelandsområdet. Från fartyget kommer du att kunna se bergsformationen Sju søstre som enligt norsk mytologi består av sju förstenade trollsystrar.

  Vårt mål för dagen är att utforska Torghatten, ett litet berg utanför Brønnøysund. Det 258 meter höga berget är inte direkt Mount Everest när det kommer till storlek, men vad som gör det så speciellt är hålet som går rakt igenom det. Den ovanliga företeelsen har gjort berget till en av de mest fotograferade platserna i Norge.

  Vi planerar att lägga ankar i närheten och använda mindre båtar för vår landstigning, men om vädret säger ifrån går vi in i en närliggande hamn och når Torghatten med buss. De flesta geologerna är överens om att det 30 meter höga hålet skapades genom erosion under den senaste istiden. Men det är inte den enda tänkbara förklaringen.

  I en norsk folksaga kan man läsa om trollet Hestmannen som var förälskad i den vackra Lekamøya. När hon uttryckte sitt ointresse för Hestmannen fick han ett vredesutbrott och sköt en pil mot henne, men pilen missade och gick istället rakt igenom berget. Sømnabergets trollkung, som bevittnade hela händelsen, kastade sin hatt framför pilen och hann precis rädda Lekamøya.

  Men sagan slutar inte här. Precis när kungen kastade sin hatt steg de första solstrålarna över horisonten och förvandlade trollen till sten. Lekamøya själv sägs vara det lilla berget till söder om Torghatten.

  Om du känner dig äventyrslysten kan du följa med expeditionsteamet på en vandring upp till bergets hål. Det finns även en vandringsled runt berget om du föredrar någonting mindre ansträngande.

  Dag 4
  Torghavet, Norge

  Bergskungens hål

 • Dag 5
  Åndalsnes, Norge

  Häpnadsväckande bergslandskap

  26 oktober 2022

  Idag seglar vi längs Romsdalsfjorden mot den lilla byn, Åndalsnes, belägen långt in i Romsdalen. På vägen dit kanske vi får syn på årets första snö på bergstopparna i det vackra landskapet av öar och klippiga rev längs med kusten.

  Åndalsnes ses som ett basläger för att utforska Romsdalsfjorden. Härifrån kan du utforska Trollväggen, den högsta vertikala bergytan i Europa, vars majestätiska skugga ligger över dalen. För de allra bästa vyerna, ta en tur med Romsdalens linbana till bergsstationen på Nesaksla, 708 meter över fjorden. Här får du en fantastisk utsikt ner till Åndalsnes och Romsdalsfjorden.

  Omgivningen här är helt sensationell. I sin bok Fladdermusmannen är Jo Nesbø näst intill lyrisk när han skriver om regionen; ”Det var här Gud började när Han skapade världen. Han spenderade så lång tid på Romsdalen att resten av världen fick skapas i en hast för att bli klar till söndag.”

  Det finns många sätt att uppleva dalen på. Om du vill njuta av omgivningen från marknivå, följ en av de lokala vandringslederna. Om du föredrar en utmaning rekommenderar vi en vandring på Romsdalseggen eller en tur upp till Rampestrekens utsiktsplats, 565 meter över byn.

  Det norska fjällmuseet med sin moderna utformning ligger i Åndalsnes. Här kan du lära dig om fjällbestigningens historia i Norge och pröva delar av utrustningen som visas upp.

  Före middag beger vi oss vidare mot Sognefjorden, Norges längsta och djupaste fjord.

  • Inkluderad Norska bergsklättringscentret
  Dag 5
  Åndalsnes, Norge

  Häpnadsväckande bergslandskap

 • Dag 6
  Fjærland, Norge

  Norges längsta fjord

  27 oktober 2022

  Omkring lunchtid seglar vi in i Sognefjorden, en plats som fått smeknamnet ”Kungen av fjordarna” då det är den längsta och djupaste fjorden i Norge. Fjorden sträcker sig 205 kilometer från kusten och vi planerar att ta oss långt in för att besöka den lilla byn Fjærland.

  Här i Fjærland bor endast omkring 300 personer. När du går iland kommer du att upptäcka hur idyllisk och säregen denna gamla by är. Fjærland är utsedd till norsk bokstad, vilket innebär att det finns många pittoreska antikvariat och bokstånd i varje gathörn. Det sägs att denna lilla by har över fyra kilometer bokhyllor – den perfekta platsen att hitta någonting nytt att läsa.

  Det är även här som Sognefjorden möter en av Norges mest välkända glaciärer, Jostedalsbreen. Jostedalsbreen är Europas största glaciär och har glaciärarmar som sträcker sig ut åt flera olika håll, inklusive Bøyabreen och Supphellebreen.

  Följ med på ett inkluderat besök till det norska glaciärmuseet för att lära dig mer om hur glaciärer tillkommer. Det prisbelönta museet, designat av Sverre Fehn, låter dig interagera med utställningar som förklarar varför isen är så blå och hur fjordarna formades. Du kan till och med experimentera med 1 000 år gammal glaciäris.

  • Inkluderad Fjærland: Lär känna Norges glaciärer
  Dag 6
  Fjærland, Norge

  Norges längsta fjord

 • Dag 7
  Bergen, Norge

  En tidigare huvudstad med charm

  28 oktober 2022

  Vi anländer till Bergen på morgonen. Många påstår att Bergen är en av Norges mest pittoreska städer och du kommer snart att förstå varför. Staden är omgiven av sju stycken berg och vackra fjordlandskap. Den unika charmen som staden är känd för är något som måste upplevas på plats.

  Bergen grundades år 1070 och är en inkörsport till fjordarna – dessutom fungerade det länge som den norska huvudstaden. Du kommer att se hur staden har behållit en stor del av sin lokala karaktär och dragningskraft. Ta en promenad längs gamla gator och gränder där människor har levt i hundratals år.

  En inkluderad aktivitet under resan till Bergen är en utflykt till Fløyen. En kabelbana har tagit besökare till toppen av berget i över ett sekel för en otrolig utsikt över den pittoreska staden. Härifrån kan du se hur färgglada hus, bergslandskap och klarblått vatten smälter samman. Om det finns tid kanske vi även gör en kort vandring i den subalpina skogen.

  När du är tillbaka i centrum kan du vandra längs kullerstensgator och gränder i den livliga, kompakta staden. Se till att besöka det historiska och UNESCO-listade Bryggenområdet med dess färgglada träkajer. Området har varit bebott sedan 1300-talet och här finns nu butiker som säljer en mängd olika konst- och hantverk. Mittemot Bryggen ligger Bergens välkända fiskmarknad, en minnesvärd upplevelse för alla dina sinnen.

  Dag 7
  Bergen, Norge

  En tidigare huvudstad med charm

 • Dag 8
  Eidfjord, Norge

  Spektakulära vattenfall

  29 oktober 2022

  Idag beger vi oss inland och seglar mot Hardangerfjorden, Norges näst största fjord. En imponerande vattenväg som slingrar sig 179 kilometer längs den norska kusten. Vi passerar många bildsköna byar på vår segling, inklusive Rosendal, Sunndal och Ulvik. Klimatet här i den sydvästra delen av Norge är ofta milt under höstarna.

  Det kommer att ta några timmar innan vi når dagens destination vid fjordens innersta punkt, Eidfjord. En anrik by som har fått bevittna mänsklig aktivitet i över ett årtusende. I närheten av byn finns resterna av gravplatser från vikingarnas tid. Eidfjords gamla kyrka byggdes 1309 och står i centrum bland de vackra bergen som omger byggnaden.

  Eidfjord är den perfekta utgångpunkten för att utforska Hardangervidda nationalpark och de många vattenfallen i regionen. Ett av de mest kända vattenfallen är Vøringsfossen som forsar ner i Måbødalen från en höjd på 182 meter. Det finns ett antal utsiktsplatser för att se det spektakulära vattenfallet, inklusive den nybyggda plattformen på Fossli Hotel.

  Vårt expeditionsteam finns till hands för att tipsa dig om de bästa promenadstråken i staden och du kan även följa med på vandringar eller paddla kajak med teamet. Eidfjord har ett antal kaféer, restauranger och butiker där du kan köpa med en souvenir eller njuta av en kaffe och utsikten.

  När solen går ner lämnar vi Eidfjord och seglar vidare på Hardangerfjorden mot vårt nästa äventyr.

  • Inkluderad Naturliga underverk i Eidfjord
  Dag 8
  Eidfjord, Norge

  Spektakulära vattenfall

 • Dag 9
  Egersund, Norge

  En pittoresk stad av trähus

  30 oktober 2022

  Du kommer att älska Egersunds mysiga känsla. Staden är känd för sina färgstarka trähus, en stark kontrast till alla vitmålade hem i många norska städer och en välkommen syn när du närmar dig hamnen. Vårt mål är att, beroende på väderförhållanden, anlända till Egersund tidigt på morgonen.

  Människor har varit bosatta i området kring Egersund ända sedan stenåldern. Runtom i staden finns flera platser där du kan se ruiner från bosättningar från cirka 400–600 f.Kr., och man har även funnit runor inristade på stenar i området. Detta är även en av de bästa naturhamnarna i Norge. Hamnen brukade även vara en av största i landet mätt i hur mycket fisk som fångades varje år.

  Utforska den mysiga stadskärnan där några av de bästa exemplen av trähusen finns bevarade – vissa är 160 år gamla. Det varierade landskapet omkring staden är perfekt för en vandring.

  Vi rekommenderar att du vandrar till utsiktsplatsen Varberg, cirka 15 minuter från stadskärnan, för en panoramavy över staden och kusten. Här får du en otrolig utsikt över hela staden. Se ut över de färgstarka byggnaderna nere i dalen, omfamnade av träd i höstens alla färger.

  Det finns en valbar morgonvandring tillsammans med expeditionsteamet till denna vackra plats. Efter lunch ger vi oss ut på Nordsjön och mot Helgoland, vårt första stopp i Tyskland.

  Dag 9
  Egersund, Norge

  En pittoresk stad av trähus

 • Dag 10
  Helgoland, Tyskland

  En lugn oas

  31 oktober 2022

  Efter lunch anländer vi i Helgoland, beläget cirka 50 kilometer från det tyska fastlandet.

  Tysklands enda skärgård med ön Helgoland är en plats i röd sandsten som är känd för sin avslappnade semesterkänsla och sin goda hummer. Helgoland, som bosattes av friserna under medeltiden, var ursprungligen en plats för pirater. Sedan dess har platsen bytt händer flera gånger mellan Danmark, Storbritannien och Tyskland. Faktum är att britterna bytte Helgoland mot den afrikanska ön Zanzibar, som styrdes av tyskarna vid tillfället, år 1891.

  Såhär års är det mindre besökare på ön och höstfärgerna lyser upp Helgoland. Ta en promenad på de charmiga gatorna och se de färgglada fiskestugorna längs med hamnpromenaden. Byggnaderna användes ursprungligen som förvar, men idag finns det både restauranger och souvenirbutiker här. Utöver några få taxifordon så finns det inga bilar på ön, vilket bidrar till den mycket lugna atmosfären.

  Det finns även ett antal intressanta museer om du vill lära dig mer om öns färgstarka historia. Om du hellre vill röra på dig finns det flera vandringsleder, inklusive några som går ut till klipporna. En vandring längs med kusten tar dig så småningom till Lange Anna. Lange Anna skapar tillsammans med sin ”lillasyster” två klippformationer som skjuter upp ur havet.

  Efter en härlig dag på denna trevliga och något besynnerliga semesterö är det dags att bege sig tillbaka till fartyget och segla mot Hamburg.

  Dag 10
  Helgoland, Tyskland

  En lugn oas

 • Dag 11
  Hamburg, Tyskland

  Nordens Venedig

  1 november 2022

  Hamburg är Tysklands näst största stad och en av de grönaste städerna i hela Europa. Staden kallas ibland för ”Nordens Venedig” på grund av alla sina kanaler där du kan ta en båttur för att utforska stadens vattenvägar. Det är också enkelt att utforska staden till fots, med cykel eller med en hoppa på/hoppa av-buss.

  Besök den gamla flytdockan Landungsbrücken, se de gamla skeppen och skeppsvarven, byggnaderna i hamnområdet och den gamla Elbetunneln. Ta en promenad upp till det 132 meter höga klocktornet i den berömda S:t Mikaelskyrkan där du belönas med en fantastisk utsikt över staden.

  Många sevärdheter är samlade i Altstadt (gamla stan). Besök Sankta Katarina- och Sankt Nikolai-kyrkorna, upptäck korsvirkeshusen på den historiska gatan Deichstraße och se det imponerande stadshuset på torget Rathausmarkt.

  Upplev världens största lagerkomplex vid Kontorhausviertel och Speicherstadt, som tillsammans med Chilehaus finns upptagna på UNESCO:s världsarvslista. Om du endast kan besöka ett museum, välj Hamburg Kunsthalle som rankas som landets främsta konstmuseum. Du kan dela upp sightseeingen med lite shopping på Mönckebergstraße eller stanna till för att prova några traditionella rätter från Hamburg, såsom aalsuppe, en skinksoppa med torkad frukt, eller labskaus, konserverat nötkött med potatis och pickles.

  Det finns otroligt mycket att se och göra i Hamburg, men när du kommer tillbaka till MS Spitsbergen vill du förmodligen lägga upp fötterna och vila benen en liten stund. Som tur är behöver du inte göra någonting annat än att koppla av tills vi når Amsterdam i övermorgon.

  Dag 11
  Hamburg, Tyskland

  Nordens Venedig

 • Dag 12
  Nordsjön

  Stärkande luft från Nordsjön

  2 november 2022

  Vår resa fortsätter med en dag till havs. Allt du behöver göra idag är att koppla av, njuta av fartygets bekvämligheter och kanske skriva i din resedagbok. Du kanske tar en tur ute på däck och njuter av den stärkande luften från Nordsjön eller håller utkik efter sjöfåglar. Eller kryper upp i en bekväm fåtölj och fortsätter att läsa den där boken som du köpte i Fjærland.

  Om du inte redan har gjort det kan det vara dags att ta en närmare titt på vårt Vetenskapscenter och lära dig om våra program för medborgarforskning. Programmen hjälper forskare världen över att få en bättre förståelse för platserna vi seglar till och bidrar till värdefull forskning.

  I Explorer Lounge & Bar sammanfattar expeditionsteamet resan hittills och fortsätter att hålla föreläsningar på en rad ämnen.

  Ikväll får du njuta av ännu en praktfull måltid i Aune-restaurangen och göra dig redo för din nästa destination, Amsterdam.

  Dag 12
  Nordsjön

  Stärkande luft från Nordsjön

 • Dag 13
  Amsterdam, Nederländerna

  En stad med kanaler och konst

  3 november 2022

  Efter att du har satt din fot på nederländsk mark, vandra längs kullerstensgatorna och blicka ut över de olika kanaler i Amsterdam – staden där land möter hav. Nederländernas liberala huvudstad bjuder en varierad arkitektur och är fylld av historia.

  Amsterdam, som grundades under medeltiden, är en kosmopolitisk stad med ett rikt kulturarv. Den ursprungliga bosättningen, belägen vid IJ-floden, byggdes på holmar av sand och bands samman av tusentals broar. Vattnet präglar staden än idag, vilket märks i stadsplaneringen.

  De halvrunda ringarna som kanalerna skapar i den ursprungliga stadskärnan påminner om ett spindelnät när du ser det på kartan. Promenera längs de ikoniska kanalerna och över de gamla broarna mellan Amstel och IJ. Du kommer förmodligen stöta på de charmiga husen längs kanalerna vid Grachtengordel. De byggdes av förmögna köpmän under 1600- och 1700-talet och är nu skyddade av UNESCO.

  Bege dig till Museumplein där tre av världens bästa museer väntar på dig. Rijksmuseum har ett av Europas största gallerier och en samling med nederländska konstnärer som saknar motstycke, inklusive Rembrandt. Vincent van Gogh-museet har istället världens största samling av det missförstådda geniets målningar medan Stedelijk-museet är en av de bästa platserna att se modern konst.

  När du återvänder till MS Spitsbergen är det dags att göra sig redo för att korsa Engelska kanalen till vår nästa destination, Dover.

  Dag 13
  Amsterdam, Nederländerna

  En stad med kanaler och konst

 • Dag 14
  Dover, Storbritannien

  Vita klippor och medeltida befästningar

  4 november 2022

  Dover, beläget vid den kortaste sträckan över Engelska kanalen och kantat av spektakulära klippor, har varit en inkörsport till Storbritannien sedan förhistoriska tider. Platsen som grundades av romarna blev snabbt det vanligaste sättet att ta sig mellan Britannia och Gallia Belgica och har varit en strategisk punkt ända sedan dess.

  Börja din dag med ett besök till storslagna Dover Castle med bländande vyer över kanalen, en kort promenad från hamnen. Den stora fästningen kommer inte att göra dig besviken om du gillar historia. Beundra den romerska fyren, portarna från 1200-talet och det massiva försvaret som byggdes under Napoleonkrigen.

  Passa på att besöka de underjordiska tunnlarna som fungerade som kommandopost under första världskriget och senare som huvudkvarter för amiral Sir Bertram Ramsay vid evakueringen av franska och brittiska soldater från Dunkirk år 1940.

  Om du inte kan få nog av historia, bege till dig St Mary’s från 1100-talet. Det är den enda normandiska kyrkan i Dover som överlevde bombningarna under andra världskriget. Eller utforska 1200-talssjukhuset St Mary, även känt som Maison Dieu, en annan byggnad som överlevde kriget och som nu är en del av stadshuset.

  Dover Western Heights är värt ett besök om du vill uppleva ännu fler befästningar. Dessa fort, fästen och skyttegravar byggdes under 1700- och 1800-talet och ligger på promenadavstånd från hamnen.

  Missa inte chansen att ta den perfekta bilden av Dovers ikoniska vita klippor strax öster om Dover Castle. Fortsätt österut till South Foreland-fyren för en otrolig utsikt eller utforska pittoreska St Margaret’s Bay sex kilometer bort.

  Dag 14
  Dover, Storbritannien

  Vita klippor och medeltida befästningar

 • Dag 15
  Ouistreham, Frankrike

  Landstigningar och slagfält i Normandie

  5 november 2022

  Normandie är en region med ett turbulent förflutet och en stark koppling till europeisk historia. Normandie erbjuder en fängslande blandning av medeltida kloster, vidsträckta stränder och gripande minnesmärken. Från vikingahövdingen Rollos ankomst år 911 till normandernas erövring av England ledd av Vilhelm Erövraren under 1066 och de allierades landstigning 1944. Ouistreham är känt för sina landstigningsplatser i samband med Operation Overlord. 80 kilometer av Normandies kust delades upp i fem områden och Ouistreham gavs kodnamnet Sword. Invasionen i området skulle skötas av den brittiska armén med understöd av både den norska och polska flottan. Lär dig mer om landstigningen och det stora slaget som utspelade sig här på Musée de Debarquement No 4 Commando.

  Besök de omfattande tyska befästningarna på Grand Bunker Mur de l’Atlantique Musée, dedikerat till Atlantvallen, och hylla krigets offer vid kyrkogården i Hermanville-sur-Mer, fem kilometer väster om Ouistreham. Strosa sedan längs den vackra stranden Riva-Bella där du kan känna Atlantens salta vindar. Du kanske även uppskattar ett besök i 1100-talskyrkan Saint-Samson och den närliggande fyren från 1905. Caen, beläget 18 kilometer från Ouistreham, kallades ”Catumagos” av romarna – en keltisk term för slagfält. Staden befästes av Vilhelm Erövraren som föredrog den framför Rouen och bytte sedan händer eller ockuperades vid flera tillfällen. Trots att staden blev kraftigt bombad under andra världskriget lyckades Caen behålla sin charm efter återuppbyggnaden. Missa inte den imponerande romanska kyrkan Saint-Étienne från 1000-talet.

  Ta en promenad på de mysiga gatorna och upptäck stadens alla små butiker, kaféer, restauranger och gröna parker. Om du är konstintresserad kommer du att uppskatta Musée des Beaux-Arts, beläget i det gamla Château de Caen.

  Dag 15
  Ouistreham, Frankrike

  Landstigningar och slagfält i Normandie

 • Dag 16
  Roscoff, Frankrike

  Tillhåll för sjörövare och pirater

  6 november 2022

  I skydd av ön Batz är gamla Roscoff en ljuvlig liten hamn med massor av pirathistoria. Det är ett sant nöje att promenera längs vattnet i den gamla hamnen på ön Batz, med sitt myller av fiskebåtar och moderna lyxjakter. Även om det här finns en terminal för färjor har den inte påverkat den gamla hamnens charm. Djuphamnen byggdes på 70-talet öster om stadens historiska centrum och har haft stor betydelse för Roscoff genom att bevara gamla sjöfartstraditioner.

  Roscoffs historia har nära kopplingar till konflikterna med England. Fartygsägare, pirater och smugglare bedrev under århundraden sin verksamhet och låg samtidigt i fejd med sina grannar på den norra sidan av kanalen. Pirater från Roscoff kastade loss i den gamla hamnen för att delta i striderna som utkämpades mellan Frankrike och England. Samtidigt var många handelsmän framgångsrika i affärer med Hansan, Flandern, Portugal och Spanien.

  Staden blomstrade tack vare de förmögna invånarna, som har lämnat en rad storslagna byggnader efter sig. Ta dig tid att utforska de pittoreska gatorna i stadens historiska centrum med utsikt över havet. Besök kyrkan Notre-Dame de Kroaz Batz, promenera längs gatan Rue Albert-de-Muns, studera de gamla husen från så tidigt som 1500-talet och bege dig till Pointe de Bloscon med det lilla kapellet Chapelle Ste-Barbe och utsikt över Morlaix-bukten. Om du gillar kulinariska äventyr finns det gott om restauranger som erbjuder lokala specialiteter som färsk fisk, skaldjursplatåer och de traditionella och berömda crêpesen från Bretagne.

  Roscoff är porten till Haut-Léon, den nordligaste regionen av Finistère som är det västligaste departementet i Frankrike. Om du vill utforska mer av detta fascinerande hörn av Bretagne ska du följa med på en av våra tillvalsutflykter till några av regionens smultronställen.

  Dag 16
  Roscoff, Frankrike

  Tillhåll för sjörövare och pirater

 • Dag 17
  Till sjöss

  Segling i Biscayabukten

  7 november 2022

  Idag får vi njuta av en avspänd dag till havs när vi seglar längs Biscayabuktens västra kant på väg till spanska Galicien.

  På romarnas tid kallades dessa vatten för Sinus Cantabrorum efter kantabrierna, den keltiska stam som en gång var bosatt på den iberiska halvöns norra kust. Den södra delen av Biscayabukten längs den spanska nordkusten kallas fortfarande för Kantabriska havet.

  Slappna av på däck och spana efter vilda djur med din kikare. Det finns en chans att du ser en val – upp till en fjärdedel av alla arter av valar, delfiner och tumlare har synts till i Biscayabukten. De kommer hit för de näringsrika vattnen kring kontinentalsockelns kant. Det är även en av få platser på jorden där du med lite tur kan få syn på en näbbval.

  Detta är även ett bra tillfälle att lära känna vårt Vetenskapscenter ombord om du inte redan har gjort detta. Här finns massor av information som gör att du kan lära dig om marinbiologin i vattnen där vi seglar. Delta i demonstrationer, använd högteknologiska mikroskop för att studera mikroorganismer och få tips om hur du tar naturbilder.

  Följ med expeditionsteamet till Explorer Lounge för djupgående föreläsningar om olika ämnen kring de kommande dagarna. Föreläsningarna kan till exempel handla om vårt nästa stopps historia, geografi eller miljö. Och glöm inte att utnyttja alla bekvämligheter ombord på MS Spitsbergen – varför inte pröva panoramabastun?

  Dag 17
  Till sjöss

  Segling i Biscayabukten

 • Dag 18
  A Coruña, Spanien

  I Herkules ljus

  8 november 2022

  Vi fortsätter vår resa på Atlanten och korsar Biscayabukten mot Finisterre, den yttersta regionen i nordvästra Spanien. Trots sitt isolerade läge på den iberiska halvön så har Finisterre och resten av Galicien spelat en central roll i Europa i årtusenden.

  Fartyg som seglade till och från Medelhavet var tvungna att navigera den kuperade galiciska kusten och ibland söka skydd från havet i naturliga rias. Dessa fjordlika rias är inte vattenfyllda glaciärdalar som de norska fjordarna utan floddalar med vatten från den senaste istiden. Deras banker har en gammeldags tjusning och är anledningen till varför både jordbruk och fiske har blomstrat i regionen.

  Den äldsta fungerande fyren i världen, känd som Herkulestornet, vittnar om det långa förhållandet till havet. Fyren i A Coruña byggdes på romarnas tid för cirka 2 000 år sedan och står kvar än idag. Den hjälper fartyg med den svårnavigerade Finisterrekusten och att anlända säkert i A Coruñas naturhamn. Fyren har varit ett av UNESCO:s världsarv sedan 2009.

  Vi planerar att lägga till i A Coruña på kvällen, så du har gott om tid att promenera in till centrum från hamnen och möjlighet att besöka den unika fyren. Många påstår att galicier är bland de tuffaste fiskarna i Spanien. När du utforskar området kommer du märka att fisket fortfarande genomsyrar många delar av vardagen.

  Dag 18
  A Coruña, Spanien

  I Herkules ljus

 • Dag 19
  A Coruña, Spanien

  Porten till Galicien

  9 november 2022

  A Coruña är en av huvudorterna i Galicien, en region med sin egen kultur och identitet i Spanien. Galicierna är stolta över sina keltiska rötter och har en dialekt som påminner mer om portugisiska än spanska.

  Keltiska folk bosatte sig tidigt här, men A Coruña blomstrade ut på riktigt under romartiden. Staden erövrades vid den islamiska expansionen under början av 700-talet och återerövrades kort därefter av soldater på kristendomens sida. Sedan dess har A Coruña även attackerats av vikingar vid flera tillfällen under de följande två seklen.

  Idag har den historiska stadskärnan en spännande blandning av charmiga torg, slingriga gator och smala gränder. En perfekt plats att utforska till fots som även har gamla kapell, kloster i barockstil och gott om neoklassisk arkitektur. Ta en promenad i gamla stan och beundra de berömda glasfasaderna i hamnen. Missa inte byggnaderna omkring Plaza María Pía och arkeologimuseet som ligger vid det gamla slottet.

  Om du inte hann se Herkulestornet igår kväll, se till att du gör det idag. När du har vandrat klart för dagen, slå dig ner vid en av de många barerna eller restaurangerna och pröva gallego-köket. Be att få testa några olika tapas. Kanske bjuds du på klassisk pulpo a la gallega – galicisk bläckfisk. Pröva även ett glas av traktens berömda cider som traditionellt sett hälls direkt i munnen uppifrån.

  A Coruña är en superb utgångspunkt för att utforska alla Galiciens höjdpunkter, inklusive de romerska murarna i Lugo – ett av UNESCO:s världsarv – samt pilgrimsstaden Santiago de Compostela. Följ med på en av våra valbara guidade turer för att utforska dessa två platser.

  Dag 19
  A Coruña, Spanien

  Porten till Galicien

 • Dag 20
  Vigo, Spanien

  Galiciska traditioner

  10 november 2022

  Vigo har en av de bästa naturhamnarna i Galicien, skyddad i en ria och omgärdad av de vackra Islas Cíes. Staden blomstrade på 1500-talet, vilket lockade till sig handlare och bosättare, men även pirater och andra inkräktare. Vigo uthärdade och blev den största handels- och fiskehamnen i Galicien.

  I århundraden var Vigo vägen till Amerika. Många galicier emigrerade, precis som andra spanjorer, till den nya världen härifrån. I många latinamerikanska länder kallas människor av spansk härkomst fortfarande för gallegos, oavsett var i Spanien deras förfäder kom ifrån.

  Under 1800- och början av 1900-talet växte Vigo österut längs den livliga Rúa do Príncipe med sin blandning av byggnader i neoklassisk och jugendstil. Den mest imponerande byggnaden kan vara 1500-talsslottet Castro och dess omgivande park med en spektakulär utsikt över staden. I närheten hittar du en castro från järnåldern, en bit av det ursprungliga Vigo från över 2 000 år sedan.

  Hamnen är perfekt belägen för att utforska staden till fots. Vigo är byggt på en sluttning med utsikt över stadens ria, vilket betyder att nästan allt är uppförsbacke! Labyrinten av gator i gamla stan är organiserade kring Plaza de Igrexa och 1800-talskatedralen Santa Maria i neoklassisk stil.

  På väg till torget och katedralen, gör ett stopp på Rúa da Pescadería, stans bästa gata för att pröva alla utsökta skaldjur som Galicien är känt för. Slå dig sedan ner för en kaffe på Praza da Constitución, ett mysigt torg med vackra byggnader, kaféer och restauranger.

  Dag 20
  Vigo, Spanien

  Galiciska traditioner

 • Dag 21
  Porto, Portugal

  Portvinets stad

  11 november 2022

  MS Spitsbergen lägger till i Leixoes, en perfekt utgångspunkt för att börja utforska Portugal. Ta dig norrut till den lilla befästningen Forte Leça de Palmeira och fortsätt längs stranden till Avenida Liberdade eller besök fyren Farol de Leça, kyrkan Capela da Boa Nova och den vackra stranden Praia Azul.

  En pendelbuss kör dig den dryga milen till Porto. Porto är känt för sitt portvin och UNESCO-listade historiska centrum. Portugals andra stad är svår att inte tycka om med sin fascinerande stil och överraskande modernitet. Staden är som gjord för promenader med en labyrint av smala gator och unika monument där allt så småningom leder till floden Duero.

  Missa inte den romanska katedralen Sé do Porto, kyrkan Igreja de São Francisco med sin storslagna gyllene barockinredning och panoramautsikten från toppen av kyrkan Igreja dos Clérigos. Gillar du böcker? Förlora dig själv i bokhandeln Lello med sina magiska nygotiska interiörer. Utforska sedan Palácio de la Bolsa och promenera längs Avenida de los Aliados.

  Ta in atmosfären från den livliga strandpromenaden i Ribeiras hamnområde som ståtar med ett stort antal pastellfärgade hus och vackra kakelfasader. Korsa Duero via den övre gångvägen på den eiffeltornsinspirerade bron Ponte de Dom Luís för att se lagerbyggnader och portvinskällare i Vila Nova de Gaia på södra strandkanten. Korsa sedan bron igen, men den här gången längs den nedre gångvägen.

  Efteråt kan du unna dig själv ett uppfriskande glas vitt portvin med tonic på en av de många livliga barerna och restaurangerna vid piren. Hungrig? Prova några Porto-delikatesser, såsom francesinha, en populär grillad smörgås med kött och ost, samt den lokala varianten av torkad och saltad torsk, bacalhau.

  Dag 21
  Porto, Portugal

  Portvinets stad

 • Dag 22
  Lissabon, Portugal

  Legendariska Lissabon

  12 november 2022
  Preliminär ankomsttid: 15:00

  Vi kommer att segla söderut hela morgonen, så följ med expeditionsteamet på fler fascinerande föreläsningar eller gå ut på däck och spana efter marint djurliv. Vi planerar att anlända i Lissabon på eftermiddagen, så gör dig redo att upptäcka den ultimata destinationen på din resa.

  Lissabons kryssningsterminal ligger nära den gamla stadsdelen, vilket gör att den har ett perfekt läge för att utforska den portugisiska huvudstadens historiska centrum till fots. Lissabon är byggd på sju kullar längsmed den natursköna floden Tajo och är en av de mest förtrollande metropolerna i södra Europa – med en fascinerande historia.

  Fenicierna var de första att upptäcka den kommersiella potentialen i Tajos mynning, men inte de sista. Lissabons strategiska läge drog till sig kelter, romare, visigoter och morer som alla ockuperade staden och lämnade sina spår.

  En promenad genom Lissabons klassiska distrikt Baixa, Barrio Alto och Alfama är ett måste. Nästan allt av historiskt intresse finns här liksom ett stort antal små affärer och modebutiker. Börja vid Praça do Comercio i distriktet Baixa och ta dig till Praça Rossio för att se statyn av kung Pedro IV innan du går upp till Largo do Chiado där du kan utforska Bairro Altos smala gator.

  Bland de labyrintartade gatorna i Alfamas gamla muslimska kvarter finns Lissabons katedral, resterna av den romerska amfiteatern och Castelo de San Jorge, den imponerande moriska fästningen från 1000-talet med den bästa utsikten över staden.

  Det finns två historiska pärlor du måste ta dig från centrum för att se. Följ floden sju kilometer nedströms till Torre de Belém och Mosteiro dos Jerónimos som båda är upptagna på UNESCO:s världsarvslista. Belém är nära knuten till upptäcktsresornas epok och de upptäcktsresande, såsom Vasco da Gama. Stadsdelen är också känd för den berömda smördegsbakelsen Pastel de Belém som du säkert vill provsmaka.

  Dag 22
  Lissabon, Portugal

  Legendariska Lissabon

 • Dag 23
  Lissabon, Portugal

  Farväl i Lissabon

  13 november 2022

  Vår expeditionskryssning avslutas i Lissabon. Efter frukost är det dags att ta farväl av MS Spitsbergen och alla dem som gjort din expedition så minnesvärd, inklusive expeditionsteamet och andra besättningsmedlemmar.

  Efterprogram

  Vi är säkra på att du har uppskattat att få upptäcka den europeiska Atlantkustens fascinerande historia, men du behöver inte återvända hem riktigt än. Om du vill utforska Lissabon och dess omgivningar ytterligare innan du återvänder hem rekommenderar vi att du följer med på vårt två dagar långa efterprogram.

  Du kommer inte bara att få uppleva Lissabons fascinerande historiska stadsdelar. Här väntar också möjligheten att utforska kungliga tillflyktsorter utanför stan, inklusive staden Sintra, som finns med på UNESCO:s världsarvslista, palatset Monserrate och stränderna i staden Cascais under en guidad utflykt. Därefter återvänder du till Lissabon och spenderar natten där.

  När du återvänder hem har du med största sannolikhet redan börjat planera ditt nästa äventyr. Vi ser fram emot att få välkomna dig ombord snart igen!

  Dag 23
  Lissabon, Portugal

  Farväl i Lissabon

Avresor

2022

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Oktober:
22.

Vad som ingår

Priset inkluderar

Expeditionskryssning

 • Expeditionskryssning i vald hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker (husets öl och vin, läsk och mineralvatten) på restaurangen Aune
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord. Tänk på att vi färdas i avlägsna vatten med begränsad uppkoppling. Streaming stöds inte.
 • Kostnadsfri, återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på vid vattenstationerna ombord
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller föreläsningar i olika ämnen
 • Besök fartygets vetenskapscenter, som har ett omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program för medborgarforskning som ger gästerna möjlighet att bidra till pågående forskningsprojekt
 • Fotografen ombord delar med sig av sina bästa tips och tricks för att ta de bästa bilderna av landskapet och djurlivet
 • Tillgång till fartygets badtunnor, panoramabastu och inomhusgym
 • Informella sammankomster med besättningen, såsom dagliga sammanfattningar och förberedelser inför den kommande dagen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Expeditionsfotografer hjälper dig med dina kamerainställningar

Ej inkluderat

 • Flygresa
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Tillvalsutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väderförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas
Longyearbyen, Svalbard - MS Spitsbergen
Foto: Genna Roland
Ett stort fartyg i vattnet
En stor säng i ett rum
Ditt fartyg

MS Spitsbergen

Byggd år 2009
Renoverad 2016
Varv Estaleiro Navais de Viana do Castelo (POR)
Passagerarkapacitet 180
Sängar 243
Bilkapacitet 0
Bruttodräktighet 7 344
Längd 100,54 m
Däcksbalk 18 m
Hastighet 14,5 knop
Longyearbyen, Svalbard - MS Spitsbergen
Foto: Genna Roland

MS Spitsbergen tar med dig på en resa utöver det vanliga. Hon färdas längs den norska kusten från september till maj och blir en del av våra globala expeditionsresor under resten av året.

Läs mer om MS Spitsbergen

A group of people posing for the camera
Foto: Stefan Dall / Hurtigruten
Se priser och tillgänglighet

Några alternativ: