Den ultimata fjordexpeditionen i Arktis

Island - Grönland - Norge

Rå skönhet och episka landskap. Följ med oss på en expedition från Island till världens största fjordsystem, och vidare till de storslagna norska fjordarna. Upplev de arktiska haven med vårt klassiska expeditionsfartyg, MS Fram, som designats för att låta dig komma nära naturen på några av de mest ödsliga platserna på jorden.

 • Utforska världens största fjordsystem och känn hur klimatet förändras
 • Besök Island, Grönland och Norge på en och samma resa
 • Se det arktiska djurlivet, bland annat fåglar, grönländsk polarhare, lämlar och snöripor
 • Upptäck Grönlands mest isolerade stad, där det bor pälsjägare med särskilt tillstånd att jaga i området

Översikt

På den här fantastiska expeditionen får du utforska Grönlands storslagna natur längs Scoresbysundsfjorden. Den är 350 kilometer lång och bjuder på ett hisnande vackert landskap och ett överjordiskt lugn.

Förstå innebörden av ordet "isolerad"

Vi inleder vår resa i den isländska huvudstaden Reykjavik och korsar havet för ett besök i Ittoqqortoormiit, Grönlands mest avlägsna och isolerade stad. Staden ligger så långt du bara kan komma från andra bebodda delar av Grönland och upp till nio månader om året är den helt isolerad av stora isblock. Alldeles i närheten ligger världens största nationalpark, en vidsträckt vildmark och 18 000 kilometer dramatisk kust.

Vidsträckt och makalöst vackert

Därefter färdas vi under åtta dagar längs världens största fjordar som kantas av höga fjäll, basaltklippor och milsvid vildmark. Områdets myllrande djurliv gör det enorma fjordsystemets överväldigande skönhet ännu mer påtaglig. Du kommer att se fåglar, myskoxar, renar, valrossar och kanske en och annan isbjörn. Vi passerar flera platser där man har svårt att tro att någon människa över huvud taget har satt sin fot.

Vi korsar Norra ishavet och stiger iland på Jan Mayen, en vulkanö mitt i havet. Därefter får vi beundra några av de norska fjordarna och de vackra platserna längs med Norges dramatiska kust. 

Hytter utan singeltillägg

Hytter utan singeltillägg på expeditionsseglingar under 2017

Vill du resa själv under 2017? På utvalda expeditionsresor slipper du nu att betala tillägg för din hytt om du vill resa på egen hand. 

Bokningsvillkor: Erbjudandet gäller endast nya bokningar t.o.m. den 31 juli 2017, gäller inte för sviter. Erbjudande gäller endast sjöresa. Kan inte kombineras med andra erbjudanden. Kan kombineras med 5%-ambassadörsrabatt. Vänligen observera att Hurtigruten har flexibel prissättning och att priser kan komma att ändras, vid bokningen kommer det lägsta priset vid bokningstidpunkten visas.  

I priset ingår: 

 • En resa med Hurtigruten i vald hyttkategori med fullpension
 • Vind- och vattenavvisande jacka
 • Landstigningar samt aktiviteter ombord och på land
 • Professionellt, engelsktalande expeditionsteam, som ger föredrag samt följer med på landstigningar och aktiviteter
 • Gratis te och kaffe

Inkluderas inte:

 • Internationella flygningar
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Bagageservice
 • Tillvalsutflykter och dricks

Observera:

 • Priserna är angivna för en person i tvåmannahytt, i SEK.
 • Alla planerade landstigningar är beroende av väder- och isförhållanden
 • Tidsplan och resrutt kan komma att ändras
 • Gratis utlåning av gummistövlar ombord

Liknande resor

Resan dag för dag

Tidsplan och resrutt

Detta är en resa där elementen styr. Väder-, vind- och isförhållanden kan skifta, något som gör varje expedition med Hurtigruten unik. Eftersom säkerheten har högsta prioritet för oss bestämmer kaptenen den slutgiltiga resplanen under resans gång. Dag-för-dag-programmet är därför bara är en indikation om vad man kan få uppleva.

6. september 2017

Avresa från Reykjavik, Island
Dag 1
1200x600_Reykjavik_©Hotel_Reykjavik_centrum_day1.png

Den coola huvudstaden


Ort: Reykjavik, Island

Islands huvudstad Reykjavik med närområde rymmer imponerande många intressanta sevärdheter och historiskt viktiga platser. Från byggnadsverk som Hallgrímskirkja och Perlan till naturfenomen som glaciärer, vattenfall, gejsrar och fjäll i de nära omgivningarna. Passa på att gå på upptäcktsfärd i Reykjavik innan det är dags att gå ombord på MS Fram på eftermiddagen. 

Dag 2
1200x600_Isafjordur_©Hilde_Foss_day2.png
Foto: Hilde Foss Foto

Charmiga Ísafjörður


Ort: Ísafjörður, Island

Ísafjörður var från början en gammal kyrkplats och under 1500-talet var det en handelsplats. Idag kan du beundra ett gytter av pittoreska gamla timmerhus, varav många står kvar i oförändrat skick sedan 1700-talet. På den tiden myllrade det av fartyg och norska valfångstbesättningar i hamnen. Promenera runt i staden på egen hand eller delta i någon av de aktiviteter som arrangeras av vårt expeditionsteam, till exempel vandringsturer, ridning eller provsmakningsupplevelser.

Dag 3
1200x600_Ittoqqortoormiit_©Sandra_Walser_day3.png
Foto: Sandra Walser Foto

Grönlands mest isolerade stad


Ort: Ittoqqortoormiit, Grönland

Ittoqqortoormiit eller Scoresbysund är vår första anhalt i nordöstra Grönland. Detta är Grönlands mest isolerade by. Många av de endast 560 invånarna är pälsjägare som har ett speciellt tillstånd att jaga inom Grönlands nationalpark. När du ser dig om i staden kommer du att lägga märke till speciella ställningar som används till att torka djurhudar. Staden ligger precis intill världens största och djupaste fjordsystem. En speciell sorts stenformation av basalt, med horisontella linjer genom klipporna, markerar övergången till de ännu mer öde delarna av nordöstra Grönland. Våra lokala guider möter oss och delar ut kartor samt informerar om vad som är öppet under vårt besök. Programmet bestäms individuellt för varje besök, och inkluderar normalt museum, kyrka, fotoutställning och till och med uppskjutning av en väderballong, allt med lokala guider. Du kan naturligtvis också strosa omkring på egen hand.

Dags 4-8
1200x600_Scorebysund_©Hurtigruten_day4.png

Utforska Scoresbysunds fjordsystem


Ort: Scoresbysund, Grönland

Nu börjar resan in i världens största fjordsystem. Du kommer att märka att klimatet förändras när vi lämnar Golfströmmens varmare vatten bakom oss och stävar in i den kalla vattenström som löper längs Grönlands östra kust. Några av de platser som vi går i land på under den här expeditionen har inte beträtts av människor på 200 år, om ens alls!

Dag 9
1200x600_Jan_Mayen_©Tom_Lennie_day9.png
Foto: Tom Lennie Foto

En av världens mest isolerade öar


Ort: Jan Mayen, Svalbard

Jan Mayen är norskt territorium och en av världens mest isolerade öar. Närmaste landområde är Island, över 600 km bort, och Norge, nästan 1,000 km österut. Vulkanen Beerenberg är världens nordligaste aktiva vulkan och hade sitt senaste utbrott 1985. Den är också ett av Norges högsta fjäll med sin perfekta kägelform och sina 2277 meter över havet. Under 1500-talet hade holländska valfångstfartyg sin bas på Jan Mayen, och idag finns där en norsk väderstation som bemannas av två personer året runt, som då och då får post nersläppt till sig från ett flygplan. Det är inte ofta turister besöker Jan Mayen, särskilt inte några som går i land. Kaptenen, besättningen och expeditionsteamet på MS Fram kommer att göra sitt yttersta för att möjliggöra ett strandhugg på denna exotiska utpost. Det blir ett minne för livet.

Dag 10
1200x600_Sea_©Hurtigruten_day10.png

Segla på Norska havet


Ort: Norska havet

Hela denna dagen kommer vi att tillbringa till havs, på väg mot norska fastlandet. Expeditionsteamet kommer att hålla sina sista föredrag, och du kan antingen njuta av presentationerna eller utsikten från observationssalongen eller kanske bara slappna av i en av våra utomhusbubbelpooler. Kom ihåg att vi också har många intressanta böcker i vårt bibliotek.

Dag 11
1200x600_Trollfjord_©Trym_Ivar_Bergsmo_day11.png
Foto: Trym Ivar Bergsmo Foto

Utforska Raftsundet, Trollfjord och Lofoten


Ort: Lofoten, Norge

När vi närmar oss Norges fastland passerar vi genom det trånga Raftsundet och därefter färdas vi vidare in i den ännu smalare Trollfjorden, där de lodräta fjällväggarna reser sig rakt upp ur vattnet. Vi ägnar en dag åt att utforska det magnifika området runt Lofoten, som är känt för ett fantastiskt fiske, extrem natur och små pittoreska fiskelägen.

Dag 12
1200x600_Torghatten_©Hans_Föller_day12.png
Foto: Hans Föller Foto

Fjället med hål i


Ort: Torghatten, Norge

Torghatten är ett välkänt landmärke på Helgelandskusten och på fartygets däck sitter du på första parkett och blickar ut mot fjället med det karaktäristiska hålet i mitten. 

Dag 13
1200x600_Froya_©Tommy_Simonsen_day13.png
Foto: Tommy Simonsen Foto

Den fantastiska skärgården


Ort: Frøya, Norge

Ön Frøya ligger utanför Trøndelagskusten och omges av en fantastisk skärgård bestående av över 5 400 holmar och rev. Landskapet är kuperat, men ändå relativt platt. Det charmiga lilla samhället Sistranda är öns administrativa centralort.

Dag 14
1200x600_Andalsnes_©Dominic_Barrington_day14.png
Foto: Dominic Barrington Foto

Se Trollstigen och Vermafossen


Ort: Åndalsnes, Norge

Vi tillbringar dagen i Åndalsnes, ett populärt resmål tack vare läget vid foten av några spektakulära fjäll och omtyckta vandringsleder. Trollstigen och Vermafossen är två populära sevärdheter här.

Dag 15
1200x600_Bergen_©Hurtigruten_day15.png

Tillbaka till civilistionen – Bergen, Norge


Ort: Bergen, Norge

Vår expedition slutar i Bergen. Njut av dagen i denna internationella stad med småstadscharm, omgiven av sju fjäll. Promenera genom de pittoreska gatorna och beundra de välkända sevärdheterna som Håkonshallen och Rosenkrantztornet, Mariakyrkan, Bergens hamn och det berömda fisketorget. Bergen grundlades år 1070 och vi rekommenderar ett besök till de kända husen på Bryggen, vilka står på UNESCO:s lista över världskulturarv. Vi hoppas att du haft en fin resa med oss, att du har lärt dig mycket nytt och att du har många oförglömliga minnen från några av de mest isolerade platserna på jorden.

20. september 2017

Ort Bergen, Norge
Ombord Upplevelser Förläng din semester

Resan dit

Kontakta oss gärna om du vill köpa flygbiljetter till och från Reykjavik respektive Bergen, samt transfer till och från flygplatserna.