Diskobukten – Grönlands hjärta

Diskobukten – Grönlands hjärta

Diskobukten – Grönlands hjärta

Diskobukten – Grönlands hjärta

Reseinformation 16 dagar MS Fridtjof Nansen
Avresor
8 avgångar mellan jun 2023 och jul 2024
Pris från
kr 81 126
Frukost, lunch och middag ingår

16 dagar lång expeditionskryssning från Island till Grönland, inklusive Diskobukten

Spektakulära västra Grönland

Res från Reykjavík på vårt toppmoderna fartyg som tar dig till platser få människor får chansen att uppleva. Följ med på en traditionell kaffemik hos Qaqortoq-folket, upplev gamla traditioner i Sisimiut samt njut av fantastiska fjordar, glaciärer och djur vid ett av Unescos världsarv.

Den förföriska Diskobukten

Upplev lugnet på den natursköna Evighedsfjorden innan vi fortsätter till Nuuk, Grönlands huvudstad. Panoramavyerna vid Prins Christian Sund är en verklig höjdpunkt på resan. Håll utkik efter djur, såsom myskoxe, havsörn och alkor.

Diskobukten – Grönlands hjärta Diskobukten – Grönlands hjärta
 • Dag 1
  Reykjavik, Island

  Kosmopolen Reykjavík

  Preliminär avgångstid: 20:00

  Reykjavík är en stad fullspäckad med konst, kultur och historia – väl värd att utforska närmare före eller efter expeditionskryssningen till Grönland.

  Ta en promenad längs Laugavegur med alla sina butiker och friluftsaffärer, besök den vackra kyrkan Hallgrímskirkja

  eller besök Reykjavíks fascinerande konstmuseum. Du kan också boka ett förprogram för att upptäcka regionens vackra vattenfall, heta källor, gejsrar och nationalparker.

  MS Fridtjof Nansen väntar på dig i Reykjavíks hamn. När du har hämtat din kostnadsfria expeditionsjacka är det dags att göra dig hemmastadd i hytten. Ditt äventyr har börjat.

  Dag 1
  Reykjavik, Island

  Kosmopolen Reykjavík

 • Dag 2-3
  Till sjöss

  Genom Danmarksundet

  Vi gör som Erik Röde, som man tror var den första europén att bosätta sig här, och korsar Danmarksundet på väg mot Grönland. Nu har du tid att koppla av och utforska alla bekvämligheter ombord på vårt eldrivna hybridfartyg.

  Expeditionsteamet förklarar vad som gäller när vi besöker djurens livsmiljöer och de inhemska samhällena. I vårt vetenskapscenter kan du lära dig mer om Grönlands geologi eller delta i ett av våra program för medborgarforskning. Gå till gymmet, simma i infinitypoolen, boka en behandling i wellness-avdelningen eller njut av en utsökt måltid i någon av de tre restaurangerna ombord.

  Dag 2-3
  Till sjöss

  Genom Danmarksundet

 • Dag 4
  Qaqortoq

  Kultur och historia i Qaqortoq

  Vår expeditionskryssning på Grönland börjar i en stad som har varit bebodd i årtusenden. Promenera runt bland Qaqortoqs färgglada hus och lummiga natur och upptäck stadens intressanta kultur.

  Utforska det lokala museet med sällsynta inuitiska föremål eller njut av det gröna landskapet under en promenad till en närliggande sjö. Följ med på en tillvalsutflykt för att träffa den trevliga lokalbefolkningen och höra deras berättelser under en traditionell social sammankomst som kallas kaffemik.

  • Inkluderad Besök i samhället Qaqortoq
  Dag 4
  Qaqortoq

  Kultur och historia i Qaqortoq

 • Dag 5
  Kvanefjorden

  Utforska Kvanefjorden

  Upplev fjordarna på Grönlands vackra västkust för första gången när vi når Kvanefjorden i Sermersooq, som betyder ”platsen med mycket is”.

  Ha kameran redo för att fånga de glänsande isbergen och stora glaciärisarna som är kritvita med en kristallblå ton. De skulpterade isblocken är några av Arktis vackraste skapelser.

  Få människor besöker denna avlägsna fjord, vilket gör vårt besök ännu mer unikt. Expeditionsteamet väljer ut platser för att gå iland och njuta av en vacker vandring i landskapet. Ibland ger vi oss av i våra expeditionsbåtar för att spana efter djurliv.

  • Inkluderad Upptäckardag i Kvanefjord
  Dag 5
  Kvanefjorden

  Utforska Kvanefjorden

 • Dag 6
  Maniitsoq

  Fascinerande Maniitsoq

  Idag lägger fartyget till i Maniitsoq. Staden, som är omgiven av imponerande berg, kallas ”Grönlands Venedig” på grund av sina naturliga kanaler. Du kan till och med få syn på en flock knölvalar från kajkanten.

  Orten har varit bebodd i över 4 000 år och var en gång regionens centrum för handeln med renskinn. På det lokala museet hittar du figurer i elfenben från valrossar, traditionella grönländska kläder och konstverk.

  Maniitsoq erbjuder även goda vandringsmöjligheter med flera utsiktsplatser. Passa också på att prata med några av de vänliga lokalborna.

  • Inkluderad Besök i samhället Maniitsoq
  Dag 6
  Maniitsoq

  Fascinerande Maniitsoq

 • Dag 7
  Sisimiut

  Spektakulära Sisimiut

  Vi kommer fram till vackert belägna Sisimiut, fyra mil norr om polcirkeln, där du får uppleva midnattssolen under högsommaren.

  Här lever gamla traditioner kvar och du kan även se historiska föremål från Saqqaq-folket på det lokala museet. Om du är på jakt efter den perfekta souveniren, köp en halsduk, en mössa eller vantar stickad av qiviut. Materialet tillverkas av myskoxens innerull och sägs vara tio gånger varmare än fårull.

  En av höjdpunkterna under din expeditionskryssning till Grönland är ett träffa människorna på de platser vi besöker – autentiska möten som ger minnen för livet.

  • Inkluderad Besök i samhället Sisimiut
  Dag 7
  Sisimiut

  Spektakulära Sisimiut

 • Dag 8
  Ilulissat

  Unesco-listade Ilulissatfjorden

  Vår expeditionskryssning är framme i Diskobukten där både valar och sälar lever. Ilulissatfjorden, ett av Unescos världsarv, står ofta högst upp på listan över saker att se på Grönland och idag kommer du förstå varför. Njut av det spektakulära landskapet på en promenad till isfjorden och den gamla bosättningen Sermermiut.

  Fascineras av gigantiska isberg som flyter förbi i det djupblå vattnet och skiftar i vita, grå och blå toner. Till och med amatörfotografer återvänder till fartyget med de mest fantastiska fotona. Tillbaka i natursköna Ilulissat kan du ta dig någonting varmt att dricka vid de färgglada byggnaderna längs vattnet.

  • Inkluderad Ilulissat - Promenad till isfjorden
  Dag 8
  Ilulissat

  Unesco-listade Ilulissatfjorden

 • Dag 9
  Vaigatsundet

  Upplev vildmarken vid Vaigatsundet

  Vaigatsundet är den nordligaste punkten på vår resa. Här känns det som du är den allra första besökaren. Expeditionsteamet, i samarbete med Moder jord, väljer ut de bästa platserna för landstigning och vidare utforskning.

  Om vädret tillåter använder vi expeditionsbåtarna för landstigningar eller erbjuder kajakturer mellan isbergen. Du kan besöka Camp Frieda, vandra över den arktiska tundran eller besöka en glaciär för att lära dig om dess rörelsemönster.

  Ha kikare och kamera redo, eftersom du kan få syn på allt från späckhuggare och grönlandsval till klappmyts, storsäl, vikare och grönlandssäl.

  • Inkluderad Upptäckardag i Vaigatsundet
  Dag 9
  Vaigatsundet

  Upplev vildmarken vid Vaigatsundet

 • Dag 10
  Evighedsfjorden

  Den förföriska Evighedsfjorden

  Nu sätter fartyget kurs söderut igen. Njut av en upptäcktsdag i den magiska Evighedsfjorden nära Kangerlussuaq. Exakt vilket spännande äventyr som väntar bestäms samma dag.

  Evighedsfjorden har ett istäcke som kalvar stora isberg ner i det 700 meter djupa vattnet. Fjorden är omgiven av fjäll med vackra vita åsar och kristallblå isgrottor.

  Här är det naturen som regerar. I denna region lever människor i små fiskebyar längs vattnet. Som alltid håller vi utkik efter den arktiska floran och faunan, däribland valar och sjöfåglar.

  • Inkluderad Upptäcktsdag i Evighetsfjorden
  Dag 10
  Evighedsfjorden

  Den förföriska Evighedsfjorden

 • Dag 11
  Nuuk

  Nuuk, Grönlands huvudstad

  Efter att under flera dagar ha utforskat naturen anländer vi i Nuuk, Grönlands färgglada huvudstad. Staden har omkring 18 000 invånare och erbjuder en fin blandning av nya och gamla byggnader.

  Jämför de gamla byggnaderna som Hans Egedes hus och Nuuk-katedralen med Grönlands supermoderna parlamentsbyggnad.

  Besök nationalmuseet för att få en insikt i hur livet såg ut här för 500 år sedan och se sex Qilakitsoq-mumier. Du kan också följa med på en naturvandring längs Paradisdalen och runt berget Lille Malene under en tillvalsutflykt.

  • Inkluderad Storslagen upplevelse i Nuuk
  Dag 11
  Nuuk

  Nuuk, Grönlands huvudstad

 • Dag 12
  Ivittuut

  Bortglömd stad

  När du promenerar bland de övergivna byggnaderna i spökstaden Ivittuut är det svårt att tro att den tidigare gruvstaden spelat en viktig roll i historien.

  Under andra världskriget placerades amerikanska trupper här i smyg för att säkerställa att kryolit, ett mineral som behövs vid framställning av aluminium, inte hamnade i fiendens händer. I stället skickades kryoliten till Storbritannien och användes för tillverkning av flygplan som användes i kriget.

  Här kan du vandra runt bland de övergivna byggnaderna. Ivittuut var en gång vikingarnas sista bosättning på Grönland, men de enda levande väsen som nu syns till är myskoxar.

  • Inkluderad Landstigning i Ivittuut
  Dag 12
  Ivittuut

  Bortglömd stad

 • Dag 13
  Prins Christian Sund

  Prince Christian Sund

  Dagens mål är att utforska de natursköna omgivningarna längs det drygt 10 mil långa Prins Christian Sund. De spetsiga granitbergen står i skarp kontrast till de kritvita glaciärerna. Håll utkik efter isberg som kalvar och färgglada hus i byn Aappilattoq.

  Här finns det gott om liv. Spana efter knubbsälar och vikare som vilar sig på isen, men också vittrutar och tobisgrisslor på himlen ovanför. Kanske får du även syn på både vik- och knölval.

  Om vi på grund av havsisen inte kan gå in i sundet beger vi oss i stället till Kap Farvel, den sydligaste punkten på Grönland.

  • Inkluderad Upptäckardag i Prins Christian Sund
  Dag 13
  Prins Christian Sund

  Prince Christian Sund

 • Dag 14-15
  Irmingerhavet

  Reflektioner från Grönland

  Efter att ha utforskat Grönlands himmelska skönhet sätter vi kurs mot Island. Gör det mesta av de två dagarna till havs genom att diskutera resans höjdpunkter med expeditionsteamet, lära dig om Grönlands ekologi i vetenskapscentret eller bara koppla av.

  Ute på däck kan du få syn på sjöfåglar eller valar som brukar följa efter fartyget. Vår fotograf förklarar gärna hur du bäst fångar dem på bild. Du kan också hjälpa till att räkna valar för vårt forskningsprojekt Happywhale.

  Passa också på att utnyttja panoramabastun, badtunnorna eller den uppvärmda poolen. Eller boka en behandling i vår wellness-avdelning. På kvällen kan du ta en drink tillsammans med andra upptäckare i Explorer Lounge & Bar.

  Dag 14-15
  Irmingerhavet

  Reflektioner från Grönland

 • Dag 16
  Reykjavik

  Återkomst till Reykjavík

  Preliminär ankomsttid: 06:00

  Vår expeditionskryssning till Grönland har nått sitt slut och vi anländer till den isländska huvudstaden under morgontimmarna.

  Om du vill se mer av Island kan du boka vårt efterprogram där vi utforskar landets södra delar innan du återvänder hem. Du kan också förlänga din vistelse och på egen hand njuta av Reykjavík och alla dess geotermiska sevärdheter.

  Dag 16
  Reykjavik

  Återkomst till Reykjavík

Avresor

2023

 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Juni:
14.
29.
Juli:
14.
29.

2024

 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Juni:
9.
24.
Juli:
9.
24.

Vad som ingår

Priset inkluderar

Expeditionskryssning

 • Resa i vald hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker* på restaurangerna Aune och Fredheim
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm inkluderad för svitgäster
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord.
 • Kostnadsfri, återanvändbar vattenflaska
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

*Husets öl och vin, läsk samt mineralvatten

Observera att wifi och mobiltäckning är väldigt begränsade i de avlägsna områden vi reser till och att streaming inte stöds.

Aktiviteter ombord

 • Föreläsningar och diskussioner med experter från expeditionsteamet
 • Full tillgång till vårt vetenskapscenter, omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program där resenärerna får hjälpa till i pågående forskningsprojekt
 • Tips och tekniker kring hur du fotar landskap och djurliv av fotografen ombord
 • Du har tillgång till fartygets badtunnor, infinitypool, panoramabastu, gymmen både inomhus och utomhus samt löparbanan
 • Informella dagliga genomgångar med besättningen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Hjälp av våra expeditionsfotografer ombord

Observera:

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Tillvalsutflykter arrangerade av våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam
 • Bokningsbara behandlingar i wellness- och spa-avdelningen ombord

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas
Pool area on MS Fridtjof Nansen
Foto: Oscar Farrera
Ditt fartyg

MS Fridtjof Nansen

Byggd år 2020
Varv Kleven Yards, Norway
Passagerarkapacitet 528 (500 i Antarktis)
Bruttodräktighet 20 889 ton
Längd 140 m
Däcksbalk 23,6 m
Hastighet 15 knop

MS Fridtjof Nansen är det senaste tillskottet i Hurtigrutens flotta med specialbyggda fartyg – och tillhör nästa generations expeditionsfartyg. Hon tar oss med till några av jordens mest spektakulära hörn.

Läs mer om MS Fridtjof Nansen

A large boat in a body of water with a mountain in the background
Se priser och tillgänglighet

Några alternativ: