Diskobukten – Grönlands hjärta

Diskobukten – Grönlands hjärta

Diskobukten – Grönlands hjärta

Diskobukten – Grönlands hjärta

Reseinformation 16 dagar MS Fridtjof Nansen
Avresor
8 avgångar mellan jun 2022 och jul 2023
Pris från
kr 81 126
Frukost, lunch och middag ingår

Vi reser från Reykjavik på Island och utforskar Grönlands orörda västkust med sina episka landskap med dramatiska glaciärer, djupblå fjordar och ett rikt arktiskt djurliv.

Det spektakulära västra Grönland

Vi korsar Danmarkssundet längs samma rutt som vikingarna tog och stiger i land i det färgglada Qaqortoq. Här kommer vi att träffa den trevliga lokalbefolkningen och höra deras berättelser under en traditionell social sammankomst som kallas kaffemik. Vi besöker vår första fjord, Kvanefjord, och spanar efter djur under en upptäcktsdag. Maniitsoq har fått smeknamnet ”Grönlands Venedig”, och efter att ha varit här besöker vi Sisimiut – en plats med uråldriga traditioner.

Du kommer att häpna över Ilulissatfjorden, som finns med på UNESCO:s världsarvslista, och de otroliga omgivningarna. En riktig expedition väntar i den vidsträckta Diskobukten där vi utforskar den orörda vildmarken i Vaigatsundet. Landstigningar och naturvandringar kommer att ta oss närmare den majestätiska arktiska naturen.

Diskobukten och tillbaka igen

Den förtrollande Evighetsfjorden kommer att fascinera dig med sin skönhet innan vi seglar vidare till Nuuk, Grönlands fotovänliga huvudstad. Den kusliga spökstaden Ivittut kommer att fascinera dig och detsamma gäller panoramavyerna i Prins Christian Sund.

Under vår resa kommer vi att hålla utkik efter djurlivet på västra Grönland. Här finns allt från myskoxar och fjällrävar till valar, valrossar och fåglar som havsörn och alkor. Din spektakulära expeditionsresa avslutas där den började, i Reykjavik.

Diskobukten – Grönlands hjärta Diskobukten – Grönlands hjärta
 • Dag 1
  Reykjavik, Island

  Islands huvudstad

  Preliminär avgångstid: 20:00

  Ditt äventyr börjar i världens nordligaste huvudstad. Reykjavik ståtar med en kombination av traditionell charm och kosmopolitisk känsla. Den här lilla, säkra staden är perfekt för en vandringstur och är fullspäckad med konst, kultur och historia. Om du har möjlighet rekommenderar vi att du tar till vara på tiden här innan eller efter din resa.

  Ta en promenad längs den stora shoppinggatan Laugavegur med alla sina butiker och utomhusaffärer, eller bege dig till kyrkan Hallgrímskirkja med sin imponerande arkitektur. Konstälskare ska besöka Reykjaviks konstmuseum, Islands konstmuseum och de många mindre gallerier och museum som finns i staden.

  Se till att besöka Islands nationalmuseum, Saga Museum och sjöfartsmuseet för att få en djupare inblick i Islands historia. Och glöm inte att ta med badkläderna om du känner för att ta ett dopp i en av stadens 18 pooler, som ofta är utrustade med bastu och badtunnor.

  Från Reykjavik har du bara några timmar till gejsrar, glaciärer, heta källor och vattenfall. Namnet betyder faktiskt ”den rökiga viken”, vilket syftar på den stigande ångan från de omgivande geotermiska platserna. Varför inte boka in ett förprogram med oss och ägna några extra dagar åt att utforska Islands Gyllene cirkel, en rutt som erbjuder många naturliga sevärdheter, såsom vattenfall, nationalparker och gejsrar?

  MS Fridtjof Nansen väntar på dig i Reykjaviks hamn. När du har checkat in och hämtat din kostnadsfria expeditionsjacka får du tid över till att göra dig hemmastadd i den trevliga och eleganta hytten. Det hålls en obligatorisk säkerhetsgenomgång precis innan avresan, och därefter kan du utforska ditt hem till havs och njuta av den förstklassiga upplevelsen ombord.

  Välkomstmiddagen på kvällen avrundas med en skål av kaptenen för att önska alla ett trevligt äventyr. Du får sedan träffa expeditionsteamet och nyckelpersonerna i besättningen som kommer att informera dig om vad du kan förvänta dig på denna spännande resa till Grönland.

  Dag 1
  Reykjavik, Island

  Islands huvudstad

 • Dag 2-3
  Till sjöss

  Genom Danmarksundet

  När vi lämnar Island bakom oss korsar vi Danmarksundet och fortsätter vidare mot Grönlands kust. Det här är samma rutt som vikingarna tog när de migrerade till Grönland för omkring 1 000 år sedan. Vi färdas faktiskt i Erik Rödes kölvatten. Han sägs ha varit den första europén som bosatte sig på Grönland efter att ha åkt dit med sin far när han var 10 år gammal.

  Du får tid till att koppla av, lära känna expeditionsteamet och utforska bekvämligheterna ombord på MS Fridtjof Nansen, vårt toppmoderna hybriddrivna kryssningsfartyg. Det kommer att hållas föreläsningar i vetenskapscentret inom en rad olika ämnesområden för att förbereda dig på det kommande äventyret. När du är där kan du dra nytta av biblioteket och vetenskapsutrustningen som finns till hands under hela resan.

  Du kommer även att få ta del av viktiga riktlinjer från AECO, Association of Arctic Expedition Cruise Operators. Du kommer också att få veta hur du kan bidra till att skydda djurens livsmiljöer och hur du håller dig på säkert avstånd från djur och fåglar för att inte störa dem. Dessutom kommer de att gå igenom protokollet för att besöka ursprungssamhällen i Arktis på ett värdigt och respektfullt sätt.

  Om du vill bränna lite kalorier kan du besöka ett av gymmen för att få upp pulsen. Det finns gym både inomhus och utomhus, samt en 150 meter lång löparbana ute på däck 11. Om du hellre vill koppla av kan du boka en behandling i spaområdet. Panoramabastun erbjuder fantastisk utsikt medan du svettas, och det finns badtunnor och en uppvärmd pool på däck.

  Varför inte avnjuta en drink i Explorer Lounge & Bar med vacker panoramautsikt och lära känna några av dina medresenärer, eller bara slå dig ner i en soffa och titta på de hypnotiska havsvågorna som rullar förbi utanför?

  Dag 2-3
  Till sjöss

  Genom Danmarksundet

 • Dag 4
  Qaqortoq

  En idyllisk grönländsk stad

  De färgglada husen gör det här till en bildskön miljö, och den första hamnen vi lägger till vid anses vara en av Grönlands vackraste städer. Samhället sträcker sig upp till de omkringliggande kullarna som är branta men väl värda att ta sig uppför för att njuta av den fina utsikten.

  Qaqortoq är ett paradis för konst och hantverk, och så fort du stiger i land kommer du att se snidade ansikten och fiskar i stenarna som välkomnar dig till Grönland. Här finns ett stort utbud av hantverk, från snygga bordsdukar med inuitmotiv och tyger till underbar glaskonst och grönländska hudvårdsprodukter med örter.

  Området kring Qaqortoq har varit bebott i årtusenden. Saqquaq-folket hemmastadde sig här redan för 4 300 år sedan. De första pionjärerna lämnade inte många spår efter sig för arkeologer utöver några knivar och stenverktyg. Den senare Dorset-kulturen följde och blev nästa grupp bosättare. Efter dem finns det betydligt fler spår, bland annat de karaktäristiska rektangulära torvhusen.

  Njut av det grönskande och frodiga landskapet på en promenad till en sjö i närheten. Du kommer att få träffa den varma och trevliga lokalbefolkningen när vi bjuds in i ett hem för en traditionell kaffemik, en traditionell social sammankomst. Kaffemik är en grönländsk tradition och du kommer att få höra berättelser om hur människor lever här. Det bjuds också på lokala bakverk, maträtter och kaffe. Du kommer inte att vilja säga hejdå!

  För en närmare titt på Qaqortoqs historia kan du besöka stadens museum. Här kommer du att hitta lokala artefakter från inuiterna och intressanta naturföremål som sälskinn och uppstoppade isbjörnar och konst. Innan du ger dig av kan du ta en promenad upp till klipporna ovanför staden där du belönas med en otrolig utsikt över bukten.

  • Inkluderad Besök i samhället Qaqortoq
  Dag 4
  Qaqortoq

  En idyllisk grönländsk stad

 • Dag 5
  Kvanefjord

  Upptäcktsdag i Kvanefjord

  Kvanefjord är en 48 km lång fjord på Grönlands västkust i distriktet Sermersooq, vilket betyder ”plats med mycket is”. Fjorden sträcker sig omkring 10 km in i landet innan den förgrenar sig till tre mindre kanaler som var och en har en glaciär längst upp. Kvanefjord är ett typexempel på de många pittoreska fjordar som finns längs Grönlands västkust. Den här fridfulla viken upphör dock aldrig att imponera.

  När vi kryssar in i fjorden kommer du att få se fascinerande berg och bitar av glaciäris i glänsande vitt med svala kristallblå toner. Dessa flytande konstverk tillhör några av den arktiska naturens främsta skapelser och ser så sköra och flyktiga ut när de stillsamt glider förbi. Ta fram kameran och fånga dessa vackra miljöer – det här är bara en försmak av den grönländska västkustens magnifika fjordar.

  Vi kommer att ägna dagen åt att utforska dessa fantastiska vatten, och tillsammans med expeditionsteamet kommer kaptenen att välja ut platser där det är möjligt att gå i land eller att använda expeditionsbåtar för att ta en närmare titt på den skulpterade glaciärisen och landskapen. Det kommer att finnas möjligheter att spana efter djur, antingen från båtar eller på land. Eller att sträcka på benen och ta en naturvandring i det vackra landskapet om vädret och isförhållandena tillåter det.

  Det är inte många som tar sig till den här avlägsna fjorden, och vi kan förvänta oss det oväntade under den här expeditionsdagen när vi beger oss till hjärtat av vad som fortfarande är en relativt outforskad region. Lita på att expeditionsteamet kommer att hitta de bästa platserna, och låt dem guida dig på ett riktigt äventyr!

  • Inkluderad Upptäckardag i Kvanefjord
  Dag 5
  Kvanefjord

  Upptäcktsdag i Kvanefjord

 • Dag 6
  Maniitsoq

  Grönlands Venedig

  Maniitsoq är en stad vars namn betyder ”Den ojämna platsen”. Den kallas också skämtsamt för ”Grönlands Venedig”, eftersom staden är belägen i en skärgård full av naturliga kanaler. Till skillnad från Venedig i Italien kommer du inte att se några gondoler här. Men du kan få syn på knölvalar från stranden.

  Staden ligger vid en fjordmynning bredvid en bukt och lockar till sig långväga sportfiskare, skidåkare och äventyrare. Dessutom finns det hisnande vyer över de kringliggande bergen från en mängd olika utsiktsplatser.

  Maniitsoq grundades 1755 och har en befolkning på 2 500 personer och kallades ursprungligen Nye Sukkertoppen av de danska kolonisatörer som upprättade en handelsplats här. Under 1800-talet blev Maniitsoq ett regionalt centrum för handel med renskinn, men det har funnits aktivitet i området långt tidigare än så.

  Här har människor bott i över 4 000 år och lämnat efter sig artefakter. Vissa av dem finns samlade i det lokala museet i en gammal dansk byggnad från kolonialtiden. Här kommer du att hitta figurer i elfenben från valrossar, traditionella grönländska kläder och konstverk. Det finns fler gamla byggnader i anslutning till museet. Här fanns tidigare bland annat ett späcklager, bryggeri, bageri och en anläggning för raffinering av valolja.

  Nuförtiden är Maniitsoq den sjätte största staden på Grönland och välkomnar besökare från hela världen. Det här är en välkomnande plats där ortsborna mer än gärna småpratar och får dig att känna dig hemma i deras fridfulla stad. Det finns också ett par restauranger om du är sugen på en matbit.

  • Inkluderad Besök i samhället Maniitsoq
  Dag 6
  Maniitsoq

  Grönlands Venedig

 • Dag 7
  Sisimiut

  ”Där det finns rävgryt”

  Sisimiut har ett helt fantastiskt läge 40 km norr om polcirkeln i det centrala kustområdet i Davis sund. Det är en modern bosättning men dess rötter sträcker sig långt bakåt, uppskattningsvis har området bosatts av grönländare i över 4 500 år. Ortsbefolkningen känner stolthet över sina rötter och de gamla traditionerna lever vidare.

  Stadens namn betyder ”människorna vid rävgryten”, en referens till de många fjällrävsgryt som ligger nära staden. Ett annat djur i området är myskoxen, vars ull används för att göra ett lokalt tyg som kallas qiviut – och sägs vara tio gånger varmare än fårull. Kanske vill du passa på att skaffa dig en halsduk, mössa eller vantar i qiviut medan du är här.

  Med en befolkning på 5 500 personer är det här Grönlands näst största samhälle. Sisimiut är en viktig regional knutpunkt och här stannar båtar ofta till innan de fortsätter mot Nuuk och Diskobukten. Här finns det också möjligheter till friluftsaktiviteter som skidåkning och hundslädåkning på istäcket.

  Det lilla museet har artefakter från utgrävningar av gamla Saqqaq-bosättningar nära staden, en del mer än 4 000 år gamla. Här ligger också Taseralik Cultural Centre, där du kan lära dig mer om områdets kulturarv.

  Om du blir hungrig finns det ett par restauranger och kaféer i Sisimiut. Merparten av rätterna hämtar inspiration från Skandinavien och tyngdpunkten ligger på färsk fisk och skaldjur, men du kan också välja att bara ta en kopp kaffe och småprata med ägarna medan du tittar in. Den populära restaurangen Nasaasaaq på Hotel Sisimiut erbjuder hämtmat, och du lär knappast hitta någon annan restaurang med myskoxe och renpizza på menyn!

  • Inkluderad Besök i samhället Sisimiut
  Dag 7
  Sisimiut

  ”Där det finns rävgryt”

 • Dag 8
  Ilulissat

  Ilulissatfjorden – UNESCO-världsarv

  Vår resa når nu Diskobukten, en av Grönlands främsta sevärdheter. Området täcker en stor del av kusten med vatten som är fullt av näring och små öar och skär. Det här har länge varit ett viktigt område för valrossar, valar och sälar som jagades för elfenben, späck respektive päls. Erik Röde var den första europé som tog sig in i bukten och bosatte sig i området år 985.

  Den lilla staden Ilulissat är en livlig knutpunkt för äventyrare som ger sig ut på polarisen, och här finns nästan lika många slädhundar som människor. Ilulissat – vilket helt enkelt betyder ”isberg” – ligger naturskönt i isfjorden Ilulissat, som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Den här lilla pärlan känns igen på sina färgglada hus vid vattnet.

  En kort men vacker vandring tar dig upp till inuiternas gamla bosättningar i Sermermiut på den norra stranden. Här har människor levt sedan 4 000 år tillbaka och en utgrävning gjordes på platsen så sent som 1983. Du kan promenera dit längs en stig som följer en väg och leder ut på en strandpromenad i trä. Utsikten över isfjorden från Sermermiut är häpnadsväckande och gör den här korta vandringen till ett måste.

  Slå dig ned och se hur de enorma isbergen flyter fram i det djupblå vattnet och gnistrar i solljuset. Det här är en dröm för fotografer. Om du tittar på isbergen länge nog kommer du att märka subtila färgskiftningar i vita, gråa och blåa toner. Slappna av och njut av naturens konstverk i dessa vackra omgivningar. Det här är verkligen en bedårande plats!

  • Inkluderad Ilulissat - Promenad till isfjorden
  Dag 8
  Ilulissat

  Ilulissatfjorden – UNESCO-världsarv

 • Dag 9
  Vaigatsundet

  Upptäckardag i Vaigatsundet

  Nu anländer vi vid resans nordligaste punkt. Det finns många utmärkta platser för landstigningar i Vaigatsundet, och de ger alla tillgång till vilda landskap och chansen att få uppleva den arktiska floran på riktigt nära håll. Vår erfarna kapten och vårt expeditionsteam kommer utifrån rådande väder och isförhållanden att identifiera de bästa platserna för landstigning och planera dagens aktiviteter.

  Vaigatsundet är avlägset, vackert och ibland också dimmigt. Det utgör en länk mellan Diskobukten och Baffinbukten. När du stiger i land kommer det att kännas som att du är en av de första som någonsin rör dig i den här delen av världen. Och kanske är det också så. Vid Camp Freida kan du exempelvis vandra ut på tundran och få en nära titt på hur glaciären rör sig nedför de två bergen i området.

  Precis som på andra håll i Diskobukten finns det god chans att få se djur. Flera olika typer av valar finns i vattnen. Bland annat späckhuggare, grönlandsval och fyra typer av sälar: grönlandssäl, klappmyts, storsäl och vikare.

  Kanske kommer vi att använda våra expeditionsbåtar och utforska några av strandens mer otillgängliga delar. Om vi har tur med lugna vatten finns chansen att ta en kajaktur bland isbergen. Annars kommer vi att gå i land på någon av våra andra platser för att ta bilder av landskapet, samla in prover till vetenskapscentret eller något helt annat.

  Lokala förhållanden kommer att avgöra hur det slutgiltiga programmet ser ut och vilka aktiviteter som erbjuds av expeditionsteamet. Du kan vara helt säker på att det vi väljer att göra blir kul, intressant och äventyrligt. Vid dagens slut kommer kaptenen att vända på MS Fridtjof Nansen och vi kommer att fortsätta vår resa söderut.

  • Inkluderad Upptäckardag i Vaigatsundet
  Dag 9
  Vaigatsundet

  Upptäckardag i Vaigatsundet

 • Dag 10
  Evighetsfjorden

  Upptäcktsdag

  Evighetsfjordens skönhet kommer att väcka känslan av att ha hamnat i en drömlik värld utan slut. Fjorden fylls med vatten från ett enormt istäcke som släpper ifrån sig enorma isberg som flyter fram i det kalla vattnet. Runt om oss finns några av västra Grönlands högsta berg med toppar på upp till 2 000 meter.

  Ibland höljs bergen i dimma, vilket gör att bara den svarta nederdelen av bergen syns och ger denna magiska plats en ännu mer eterisk känsla. Glaciären möter vattnet via en mängd krenelerade vita kammar, och inuti dem finns förtrollande blå isgrottor. Från ovan ser de djupa sprickorna fyllda av vatten ut som glaspärlor med sina blå toner. En kombination av glaciär och fjord som är så vacker att den borde ackompanjeras av klassisk musik.

  Evighetsfjorden är både magnifik och svåråtkomlig. Den sträcker sig 74 kilometer in i landet och är upp till 700 meter djup. Dess källa är istäcket Maniitsoq, ett gigantiskt isblock som är avskilt från resten av istäcket över Grönland. På grund av den oländiga terrängen är små fiskebyar de enda bosättningar som finns på de här stränderna.

  Eftersom det här är en expeditionskryssning kommer vi att leta upp de bästa platserna i fjorden baserat på det lokala vädret och isförhållandena. Självklart kommer vi också att hålla utkik efter djurliv i form av valar, sjöfåglar eller däggdjur på land. Målet är att kliva i land och ge oss ut på en naturvandring. Förhållandena under dagen kommer att avgöra hur slutet av programmet ser ut och vilka aktiviteter som erbjuds av expeditionsteamet.

  • Inkluderad Upptäcktsdag i Evighetsfjorden
  Dag 10
  Evighetsfjorden

  Upptäcktsdag

 • Dag 11
  Nuuk

  Grönlands livliga huvudstad

  Nuuk är beläget vid mynningen av ett fjordsystem och det första du kommer att märka är hur färgglada huvudstadens byggnader är. Här finns hus i rött, grönt, blått och gult som utgör en kontrast till de isiga och svarta bergen vid horisonten. Nuuk grundades 1728 och är landets äldsta bosättning. Även om det klassas som en stad så bor bara 18 000 personer här.

  I dag är Nuuk en plats där gamla och nya traditioner möts, från de pittoreska gamla byggnaderna vid fjorden till den ultramoderna arkitekturen i Grönlands parlamentsbyggnad och det vågformade Katuaq Cultural Centre som är inspirerat av norrskenet. Du kan besöka Grönlands äldsta byggnad, Hans Egedes hus, som byggdes 1721 av den norska missionären som tillskrivs att ha grundat staden.

  Den rödmålade katedralen i Nuuk, som har ett typiskt lutherskt klocktorn och spira, är också värd ett besök. Gör ett besök på Grönlands Nationalmuseum för att se de välbevarade, och lite obehagliga, Qilakitsoq-mumierna eller beundra lokala målningar på Nuuk Art Museum, landets enda konstmuseum.

  Vi erbjuder även en lång naturvandring genom Paradise Valley och runt berget Lille Malene som en tilläggsutflykt. Du följer en stig som formats av renar och har en helt enastående utsikt över Grönlands kust och går förbi en liten sjö och naturliga källor.
  Det finns många olika matställen i Nuuk som har något för alla olika smaker, en del erbjuder lokala delikatesser som myskoxe, sälsoppa och snökrabba. Om du hellre bara vill ha en kopp kaffe, finns det flera utmärkta kaféer som serverar varm dryck, hamburgare och danskt fikabröd.

  • Inkluderad Storslagen upplevelse i Nuuk
  Dag 11
  Nuuk

  Grönlands livliga huvudstad

 • Dag 12
  Ivittuut

  Myskoxar och en norsk bosättning

  Gillar du att besöka spökstäder? Då kommer du att älska Ivittuut – en övergiven gruvort där spåren av gamla tider fortfarande finns kvar. En gång i tiden var det här en aktiv kryolitgruva, men nu är de enda invånarna du kommer se myskoxarna som betar i gräset kring de övergivna byggnaderna.

  Hur osannolikt det än låter så spelade Ivittuut en avgörande roll i historien och kan ha gjort det möjligt för de allierade att vinna andra världskriget. Vid tidpunkten var det här världens största kryolitgruva. Kryolit är en naturligt förekommande och sällsynt mineral som används i produktionen av aluminiumlegeringar. När Danmark invaderades placerade USA i hemlighet 500 soldater här för att skydda gruvan från tyskarna.

  Strategin hindrade tyska styrkor från att använda den sällsynta kryoliten för tillverkning av stridsflygplan och gav de allierade en fördel vid en avgörande tidpunkt under kriget. I stället skickades kryoliten till Storbritannien och användes för tillverkning av flygplan som deltog i Slaget om Storbritannien. Om inte det hade skett hade kriget kunnat sluta på ett annat sätt.

  Längre tillbaka i historien, för mer än 1 000 år sedan, var det vikingar som bebodde platsen. Det finns dock inga spår av dem kvar. Ivittuut tros ha varit den sista vikingabosättningen på Grönland, men det var också den första platsen som övergavs. Anledningarna till det går det bara att spekulera kring.

  Det är en oförglömlig upplevelse att besöka Ivittuut, och de övergivna byggnaderna och den ensliga kyrkogården utgör en stark kontrast till de vackra omgivningarna. Om du vandrar runt bland de lite kusliga och fotovänliga ruinerna kommer du att se utspridda och rostiga maskiner som lämnats under årtionden. Det är svårt att föreställa sig hur viktig den här lilla utposten har varit och vilken nyckelroll den spelat i vår historia.

  • Inkluderad Landstigning i Ivittuut
  Dag 12
  Ivittuut

  Myskoxar och en norsk bosättning

 • Dag 13
  Prins Christian Sund

  Prins Christian Sund

  Gör dig redo för några av planetens mest fantastiska panoramavyer när vi kryssar in i Prins Christian Sund. Den drygt 100 km långa vattenvägen är omgiven av granitberg med spetsiga toppar, och vissa av dem är upp till 2 200 meter höga. Du kommer att häpna över labyrinten av geologiska mönster i bergytan, med alltifrån djupa sprickor till linjer av svart lav som ser ut att sippra ut som färg ur berget.

  Bergens mattgrå och grönrostiga färg står i tydlig kontrast till de kritvita glaciärerna. Dessa ismassor pressar sig långsamt fram från den enorma Grönlandsisen och flyter rakt in i sundet där de kalvar vitblå isberg i alla möjliga storlekar, färger och former. Du kommer att förstå varför den italienska utforskaren John Cabot från 1400-talet beskrev Prins Christian Sund som ”en flod av smält is”.

  Det finns bara två tecken på mänskligt liv här: väderstationen som byggdes av USA under andra världskriget och som nu används för civilflyg, och de färgglada husen i fiske- och jaktbyn Aappilattoq med sina 100 invånare. Aappilattoq betyder ”Havsanemon” på grönländska. Du kan få syn på vikare och storsälar på isen, medan fåglar som vittrutar och tobisgrisslor bygger sina bon på de branta klipporna. Vikvalar och knölvalar kan också dyka upp. De brukar dock inte simma in i sundets trånga delar, utan föredrar istället de bredare områdena vid ingången.

  Det är endast möjligt att färdas genom Prins Christian Sund på sommaren när havsisen inte är lika utbredd. Rådande förhållanden under den aktuella dagen kan göra att vår rutt är otillgänglig. Oroa dig inte om det händer. Det är inte alls oväntat under en expeditionsresa i ett riktigt vildmarksområde som detta. Istället kan vi sätta kurs mot Nunap Isua, även känd som Kap Farvel. Den här underbara platsen är den sydligaste punkten på Grönland.

  • Inkluderad Upptäckardag i Prins Christian Sund
  Dag 13
  Prins Christian Sund

  Prins Christian Sund

 • Dag 14-15
  Irmingerhavet

  Tillbaka till Island

  Efter att ha utforskat Grönlands fantastiska skönhet sätter vi kurs mot Island igen. Ägna dagarna till havs åt att tänka tillbaka på dina upplevelser med nya vänner, lär dig mer om naturen i vårt vetenskapscenter, delta i en föreläsning eller två eller slappna av på däck. Håll utkik efter sjöfåglarna som ofta följer fartyget. Kanske kommer du även att få syn på valar.

  Rutten ”hem” är samma väg som vikingarna tog när de övergav sitt experiment med att bo på Grönland på 1400-talet. Varför försvann de? Historikerna är oeniga, men det verkar som att de försökte leva som europeiska bönder i en miljö som inte kunde försörja deras kor, får och grisar. Om de bara hade lärt sig av inuiterna på Grönland hade deras ättlingar kanske fortfarande levt där än i dag!

  Innan vi anländer i Reykjavik kan du unna dig ett besök i vår spa- och wellnessanläggning eller spendera lite tid i bastun med panoramautsikt över havet. Sen har du förstås också möjligheten att bada i våra badtunnor på däck eller i vår uppvärmda swimmingpool om du är sugen på ett dopp. Glöm inte att med tre restauranger så finns det säkert något du inte har provat än. Så kika förbi och unna dig något riktigt gott under den här sista kvällen.

  Medan du reflekterar över resan kanske det slår dig vilken värdefull plats Grönland är. Från den sårbara ekologin och ekosystemet till den flyktiga elegansen hos den flytande isen och glaciärerna. Vi hoppas att den skönhet du upplevt har gjort avtryck och att din expeditionskryssning har varit en livsomvälvande upplevelse.

  Dag 14-15
  Irmingerhavet

  Tillbaka till Island

 • Dag 16
  Reykjavik

  Islands eleganta huvudstad

  Preliminär ankomsttid: 06:00

  MS Fridtjof Nansen kommer att återvända till Islands huvudstad tidigt på morgonen. När du har gått i land kan du passa på att uppleva de saker du missat i denna charmiga och kompakta stad innan resan började.

  Vi är säkra på att du kommer att få en otrolig upplevelse när du utforskar Grönlands västkust med oss, och vi hoppas att vi kommer att ses igen under fler äventyr i framtiden.

  Om du vill upptäcka mer av Island kan du lägga till ett av våra efterprogram innan du åker hem eller helt enkelt förlänga din vistelse för att få ut det mesta av Reykjavik och de omgivande geotermiska sevärdheterna.

  Dag 16
  Reykjavik

  Islands eleganta huvudstad

Avresor

2022

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
Juni:
25.
Juli:
10.
25.
Augusti:
9.

2023

 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Juni:
14.
29.
Juli:
14.
29.

Aktuella erbjudanden och rabatter

 • Boka tryggt

  Vår populära Boka tryggt-policy är tillbaka, vilket betyder att du kan känna dig trygg inför ditt nästa äventyr tillsammans med oss.
  Policyn gäller alla nya bokningar som görs mellan 16 februari 2022 och 30 juni 2022 samt för expeditionskryssningar som avgår senast 31 december 2022.
  Läs mer och beställ
 • Ny säsong

  Känn värmen – vårt största kryssningsutbud utanför polarregionerna någonsin.
  Läs mer och beställ

Vad som ingår

Priset inkluderar

Expeditionskryssning

 • Expeditionskryssning i valfri hytt
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker (husets öl och vin, läsk samt mineralvatten) på restaurangerna Aune och Fredheim
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm inkluderad för svitgäster
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord. Tänk på att vi seglar i avlägsna vatten med begränsad uppkoppling. Streaming stöds inte.
 • Kostnadsfri återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på vid vattenstationerna ombord
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Utbud av inkluderade utflykter

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller djupgående föreläsningar i olika ämnen
 • Du har tillgång till fartygets vetenskapscenter, som har ett omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program för medborgarforskning gör det möjligt för gäster att hjälpa till i riktiga forskningsprojekt 
 • Den professionella fotografen ombord delar med sig av sina bästa tips och tricks för att ta de bästa bilderna av landskapet och djurlivet
 • Du har tillgång till fartygets badtunnor, infinitypool, panoramabastu, gymmen både inomhus och utomhus samt löparbanan utomhus
 • Informella sammankomster med besättningen, såsom dagliga sammanfattningar och förberedelser inför den kommande dagen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Expeditionsfotografer hjälper dig med dina kamerainställningar före våra landstigningar

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Hantering av bagage
 • Valfria kustutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam
 • Valfria behandlingar i spaområdet ombord

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas
Pool area on MS Fridtjof Nansen
Foto: Oscar Farrera
Ditt fartyg

MS Fridtjof Nansen

Byggd år 2020
Varv Kleven Yards, Norway
Passagerarkapacitet 528 (500 i Antarktis)
Bruttodräktighet 20 889 ton
Längd 140 m
Däcksbalk 23,6 m
Hastighet 15 knop

MS Fridtjof Nansen är det senaste tillskottet i Hurtigrutens flotta med specialbyggda fartyg – och tillhör nästa generations expeditionsfartyg. Hon tar oss med till några av jordens mest spektakulära hörn.

Läs mer om MS Fridtjof Nansen

A large boat in a body of water with a mountain in the background
Se priser och tillgänglighet

Några alternativ: