Expedition från Grönland till Svalbard

Grönland - Island - Jan Mayen - Spetsbergen

Följ med på en arktisk expedition till fyra avlägsna och sinsemellan väldigt olika öar. Utforska den största av dem alla, Grönland; den lilla och isolerade Jan Mayen; fantastiska Island samt Norges arktiska krona, Spetsbergen. Segla genom spektakulära landskap som genomsyras av historia och kultur och med ett otroligt djurliv som gör detta till en extraordinär expedition.

 • Upptäck det fornnordiska arvet på Grönland, Jan Mayen, Island och Spetsbergen – på en och samma resa
 • Utforska ett stort antal fjordar och landskap på Grönland och Spetsbergen
 • Se det fantastiska och varierade arktiska djurlivet på varje destination
 • Njut av en sommarexpedition under midnattssolen

Översikt

Besök flera av de arktiska öarna. Utforska den största av dem alla – Grönland, men också den lilla isolerade ön Jan Mayen, fantastiska Island och Norges arktiska krona Svalbard. Grönlands arktiska vildmark erbjuder en del av världens mest spektakulära och orörda natur. Upplev kultur och historia som sträcker sig tusentals år tillbaka
i tiden, till exempel inuiterna och deras traditioner som lever kvar än idag, och bosättningar från fornnordisk tid. På Island ägnar vi två dagar åt att utforska landets urbana huvudstad och dess orörda natur med klippor och dalar, rikt fågelliv, höga vattenfall och klara vattendrag. Spetsbergens vilda och karga skönhet är en dramatisk och passande slutdestination. Kort sagt är detta en expedition utöver det vanliga.

I priset ingår: 

 • En resa med Hurtigruten i vald hyttkategori med fullpension
 • Flyg i ekonomiklass från Köpenhamn till Kangerlussuaq och Longyearbyen till Oslo
 • Transport från flygplatsen till fartyget i Kangerlussuaq
 • Transport från fartyget till flygplatsen i Longyearbyen
 • Vind- och vattenavvisande jacka
 • Landstigningar och aktiviteter ombord och på land
 • Professionellt, engelsktalande expeditionsteam, som ger föredrag samt följer med på landstigningar och aktiviteter
 • Gratis te och kaffe

Inkluderas inte:

 • Internationella flygningar
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Bagageservice
 • Tillvalsutflykter och dricks

Observera:

 • Priserna är angivna för en person i tvåmannahytt, i SEK.
 • Alla planerade landstigningar är beroende av väder- och isförhållanden
 • Tidsplan och resrutt kan komma att ändras
 • Gratis utlåning av gummistövlar ombord
Resan dag för dag

Tidsplan och resrutt

Detta är en resa där elementen styr. Väder-, vind- och isförhållanden kan skifta, något som gör varje expedition med Hurtigruten unik. Eftersom säkerheten har högsta prioritet för oss bestämmer kaptenen den slutgiltiga resplanen under resans gång. Dag-för-dag-programmet är därför bara är en indikation om vad man kan få uppleva.

22 juni 2017

Avresa från Köpenhamn till Kangerlussuaq, Grönland
Dag 1
1200x600_Copenhagen_©Heather_Poon_day1.png
Foto: Heather Poon Foto

Från storstaden till den arktiska vildmarken


Ort: Köpenhamn till Kangerlussuaq, Grönland

Den här expeditionen börjar med en flygtur från Köpenhamn. Mindre än fem timmar senare är du framme i Kangerlussuaq på Grönland. Ortens lilla landningsbana är den huvudsakliga porten till Grönland och när du kommer fram står bussen och väntar på att få ta dig till MS Fram.

Dag 2
1200x600_Nuuk_©Thomas_Haltner_day2.png
Foto: Thomas Haltner Foto

Grönlands äldsta stad


Ort: Nuuk, Grönland

Grönlands huvudstad med sina 16,000 människor är öns politiska och sociala centrum. Nuuk är även Grönlands äldsta stad, som grundlades 1728 av den dansknorske missionären Hans Egede. Namnet Nuuk betyder halvö, en passande beskrivning eftersom staden ligger ytterst på en stor halvö vid mynningen av en av världens största och mest spektakulära fjordsystem. Idag är staden en plats där gamla och nya traditioner möts, från pittoreska gamla byggnader i ”Kolonihaven”, till byggnaden för Grönlands hemstyre. Som huvudstad huserar Nuuk även ett universitet, en lärarhögskola, kyrkor och Grönlands nationalmuseum, där man kan se mumierna från Qilakilsoq.

Dag 3
1200x600_Ivittut_©Hilde_Foss_day3.png
Foto: Hilde Foss Foto

Den övergivna gruvstaden Ivittuut


Ort: Ivittuut, Grönland

Den övergivna gruvstaden Ivittuut, vilket betyder "gräsbevuxen plats", är idag bebodd av myskoxar. Den ligger nära Kap Desolation i sydvästra Grönland, vilket ligger på ruinerna av en fornnordisk bosättning. Området hade en gång omkring tjugo vikingagårdar, ett distrikt som moderna arkeologer kallade för "Middle settlement" på grund av dess placering mellan de större bosättningarna i öst och väst. Den är den minsta och minst kända av de tre, och det finns idag ingen skriftlig dokumentation över dess invånare.

Dag 4
1200x600_Qassiarsuk_©Mads_Pihl_day4.png
Foto: Mads Phil Foto

Qassiarsuks backar


Ort: Qassiarsuk, Grönland

För lite drygt tusen år sedan (år 985) lämnade en grupp vikingar Island för att slå sig ned på Grönland. Deras ledare hette Erik Röde och han gav sitt herresäte namnet Brattahlíð, vilket betyder brant backe på fornnordiska. Det dröjde inte länge innan bosättarna hade upprättat ett välmående samhälle vid fjorden. De flesta invånarna i Qassiarsuk lever fortfarande av lantbruk, och fårbönderna i området odlar samma fält och låter djuren beta på samma sluttningar. Följ med på en rundvandring genom byn och se rekonstruktionen av Erik Rödes gård och Thjoðhilds kyrka.

Dags 5-6
1200x600_Sea_©Hurtigruten_day5-6-9-11.png

Segla runt Nunap Isua och Danmarksundet


Ort: Danmarksundet

Vi lämnar Grönland bakom oss och seglar runt dess sydligaste spets, Nunap Isua (Kap farvel). Vi sätter kurs mot Island via Danmarksundet, som förbinder Grönlandshavet med Irmingerhavet. Detta är den rutt vikingarna tog när de migrerade från Island till södra Grönland för cirka tusen år sedan. Smarta som de var följde de sjöfåglarnas riktning när de letade efter land. I Danmarksundet ägde ett sjöslag rum under andra världskriget, mellan Storbritannien och Tyskland, den 24 maj 1941. Det brittiska slagskeppet HMS Prince of Wales slogs mot Tysklands största slagskepp Bismarck, som försökte ta sig till Nordatlanten för att angripa allierade handelsfartyg. Under dessa dagar till havs kommer expeditionsteamet att hålla intressanta föreläsningar ombord.

Dag 7
1200x600_Reykjavik_©Hotel_Reykjavik_centrum_day7.png

Islands huvudstad


Ort: Reykjavik, Island

Reykjavik är världens nordligaste huvudstad. Norska bosättare döpte platsen till Reykjavik (vilket betyder ”rökviken”) efter de ångpelare som steg upp från de varma källorna i området och gjorde stort intryck på besökarna. Stadens omgivningar bjuder på fantastiskt vacker natur med gejsrar, fjäll, glaciärer och varma källor.

Dag 8
1200x600_Stykkisholmur_©Hilde_Foss_day8.png
Foto: Hilde Foss Foto

Sagolandet


Ort: Stykkishólmur, Island

När vi når Islands västra del kommer du att förstå varför området ibland kallas ”sagornas land”. Ta god tid på dig att uppleva Stykkishólmurs­ variationsrika natur med lava- och klippformationer, glaciärer, vulkanisk aktivitet och varma och kalla källor. Här kan du följa med på många spännande utflykter som kajakpaddling, vandringar eller ridturer.

Dag 9
1200x600_At_Sea_©Trond_Gansmoe_Johnsen_day6-12.png
Foto: Trond Gansmoe Johnsen Foto

På väg norrut


Ort: Grönlandshavet

Vi följer den Mittatlantiska ryggen, som är skarven mellan de nordamerikanska och eurasiska kontinentalplattorna, och seglar in i Grönlandshavet. Grönlandshavet ligger mellan Grönland i öst och Svalbard i väst. Det komplexa systemet av havsströmmar här beskrevs i detalj för första gången 1909 av Fridtjof Nansen. Området var populärt för valjakt under 300 år, fram till början av 1900-talet. De valar som finns kvar i området är fridlysta sedan 1911. Under färden mot Jan Mayen kommer expeditionsteamet att bjuda på intressanta föreläsningar.

Dag 10
1200x600_Jan_Mayen_©Tom_Lennie_day10.png
Foto: Tom Lennie Foto

Något extremt ovanligt


Ort: Jan Mayen, Svalbard

Jan Mayen är det norra halvklotets mest isolerade ö. Här ligger vulkanen Beerenberg, världens nordligaste aktiva vulkan. Det är extremt ovanligt att ön besöks av turister, i synnerhet turister som gör landstigningar. Vi kommer att göra vårt bästa för att se till att de som vill får gå i land på denna exotiska utpost – ett minne för livet.

Dag 11
Drake passage_ ©Tholl Jean-Pierre_Day 12_1200x600.png

Segla mot Spetsbergen


Ort: Över Barents hav/Norra ishavet

Under överfarten till Spetsbergen och Longyearbyen kan du lyssna på intressanta föredrag ombord. Vi seglar genom det relativt grunda havet som har ett snittdjup på endast 230 meter. Barents hav, som är del av Norra ishavet, har en hög biologisk produktion jämfört med andra, liknande hav. Havet döptes efter den holländska upptäcktsresanden Wilhelm Barents, som av misstag upptäckte Spetsbergen på en expedition för att hitta den nordliga passagen. Namnet han hittade på är inspirerat av de spetsiga bergen han såg.

Dag 12
1200x600_Longyearbyen_©Linda_Rayner_day12.png
Foto: Linda Rayner Foto

Det mest framträdande fjordsystemet


Ort: Isfjorden och Longyearbyen, Svalbard

Isfjorden är ett av de mest framträdande fjordsystemen på Svalbard, och vi seglar genom det på väg till Longyearbyen. Vi ankommer denna unika och exotiska by mitt i natten. Longyearbyen är det norska administrativa centrat på Svalbard. Det är ett litet samhälle med bara 2,000 invånare, men atmosfären påminner mer som en större stad. Här hittar du kaféer, sjukhus, flera fantastiska restauranger och hotell, ett universitet och en större koncentration av sportbutiker än någon annan plats på jorden.

Dag 13
1200x600_Oslo_©Hans_Henrik_Nilsen_day13.png
Foto: Henrik Nilsen Foto

Äventyret tar slut


Ort: Longyearbyen och flyg till Oslo

När vi når resans slutdestination kommer du troligen att tycka att tiden har gått fortare än väntat. Kvar dröjer sig den svindlande känslan av att ha befunnit sig på jordklotets topp, bara några hundra kilometer från den geografiska nordpolen. Tidigt på morgonen tar en transferbuss dig till flygplatsen för flygresan tillbaka till Oslo.

4 juli 2017

Ort Longyearbyen och flyg till Oslo
Ombord

Fartyget som seglar denna rutt

Följ med på expedition med MS Fram, Hurtigrutens ursprungliga explorer-fartyg. Fartygets mindre storlek gör det möjligt att komma mycket nära naturen i dessa arktiska farvatten.

Upplevelser

Utflykter

Utmana din inre äventyrare och upplev allt denna expedition har att bjuda på, med vårt stora urval av utflykter.

Filmer

Fördjupa dig i de äventyr du kan uppleva på Grönland.

Förläng din semester

Resan dit

Kontakta oss gärna om du vill köpa flygbiljetter till och från Köpenhamn respektive Oslo, samt transfer till och från flygplatserna.