Expedition till tre arktiska öar

Spetsbergen - Grönland - Iceland

Dramatiska landskap, extrem isolering och ett unikt djurliv. Följ med på ett äventyr till de tre största öarna i Arktis: Spetsbergen, Grönland och Island. Förbered dig på att möta elementen i den arktiska vildmarken. Med vårt expeditionsfartyg MS Fram tar vi dig närmare den råa, orörda naturen än någon annan kan.

 • Följ med på en exklusiv expedition till Grönland, Spetsbergen och Island
 • Upptäck världens största nationalpark, med möjligheter att se isbjörn, myskoxe, polarhare, grönlandsfalk och arktisk varg
 • Se orörda landskap, djupa fjordar och höga fjäll
 • Ta chansen att se norrskenet, ett magiskt vinterfenomen

Översikt

Den här expeditionen tar dig med till de största öarna i Arktis: Spetsbergen, Grönland och Island. Ett äventyr som inte kan jämföras med något annat på norra halvklotet.

Se Norges arktiska krona – Spetsbergen

Efter ett kort uppehåll i Longyearbyen inleds expeditionen med en tur genom den storslagna Nordvest-Spitsbergen nationalpark. Området präglas av stora inlandsglaciärer och ett alpint landskap fullt av spektakulära kontraster, från lummiga områden till nakna moräner, steniga åsar och glaciärer som vältrar sig ner i havet. Kongsfjorden och Magdalenefjorden är imponerande med sina dramatiska landskap och intressanta historia. Vid 78° 55’ N besöker vi Ny-Ålesund, ett av världens nordligaste helårssamhällen och en avancerad forskningsstation.

Segla i dagar i sträck utan att se andra människor eller fartyg

När vi börjar segla längs Grönlands kust kommer förmodligen ögonblicket då du inser att vi är alldeles ensamma i denna avlägsna del av världen. Vid fjordarna i nordöstra Grönland blir naturens dimensioner och avstånd påtagliga och överväldigande. Det här är världens största fjordar. Det omgivande fjällandskapet med sina hängande glaciärer och dramatiska lodräta granitväggar sträcker sig så långt ögat kan nå. Vi har mycket större chans att se en polarvarg eller isbjörn än en annan människa.

Den mytomspunna ön Saga

Från Islands Vestfjordar ägnar vi tre dagar åt att utforska orörd natur med klippor och dalar, höga vattenfall och kristallklara bäckar. Vi kommer att se kända platser såsom Grundarfjörður, Flateyri och Ísafjörður, innan vi avslutar denna extraordinära arktiska resa i Reykjavik.

I priset ingår: 

 • En resa med Hurtigruten i vald hyttkategori med fullpension
 • Longyearbyen – Reykjavik
 • Tur- och returflyg i ekonomiklass mellan Olso och Longyearbyen
 • En natt på hotell i Longyearbyen före avresa, inklusive frukost
 • Anslutning från hotellet till fartyget i Longyearbyen

Inkluderas inte:

 • Internationella flygningar
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Bagageservice
 • Tillvalsutflykter och dricks

Observera:

 • Priserna är angivna för en person i tvåmannahytt, i SEK.
 • Alla planerade landstigningar är beroende av väder- och isförhållanden
 • Tidsplan och resrutt kan komma att ändras
 • Gratis utlåning av gummistövlar ombord

Liknande resor

Resan dag för dag

Tidsplan och resrutt

Detta är en resa där elementen styr. Väder-, vind- och isförhållanden kan skifta, något som gör varje expedition med Hurtigruten unik. Eftersom säkerheten har högsta prioritet för oss bestämmer kaptenen den slutgiltiga resplanen under resans gång. Dag-för-dag-programmet är därför bara är en indikation om vad man kan få uppleva.

24 augusti 2017

Avresa från Oslo, Norge/Longyearbyen, Svalbard
Dag 1
1200x600_Oslo_©Hans_Henrik_Nilsen_day1.png
Foto: Henrik Nilsen Foto

Det blåa, det gröna och staden mitt emellan


Ort: Oslo, Norge/Longyearbyen, Svalbard

Norges huvudstad Oslo ligger omgiven av skogar, sjöar, kullar och en vik. Staden har väldigt omväxlande arkitektur, en stark kafé- och barkultur, restauranger i toppklass och oändliga shoppingmöjligheter. Vi lämnar Oslo om kvällen och beger oss mot norra Arktis – Spetsbergen.

Dag 2
1200x600_Longyearbyen_©Linda_Rayner_day2.png
Foto: Linda Rayner Foto

Arktiska landskap


Ort: Longyearbyen, Svalbard

Ögruppen Svalbard ligger i Norra ishavet, halvvägs mellan Norge och Nordpolen. Mitt i den mäktiga, vilda naturen hittar du den norska bosättningen Longyearbyen. Efter en natt på ett av våra hotell kan du följa med en sightseeingtur av Longyearbyen innan det är dags att gå ombord på MS Fram.

Dag 3
1200x600_Kongsfjorden_©Esther_Kokmeijer_day3.png
Foto: Esther Kokmeijer Foto

Alpina landskap


Ort: Nordvest-Spitsbergen nationalpark, Svalbard

Den första nationalparken vi besöker täcker Spetsbergens nordvästra hörn. Vad som är speciellt för området är de stora inlandsglaciärerna och det typiskt alpina landskapet som står i skarp kontrast mot gröna områden och moräner. Vi fortsätter in i Kongsfjorden och Magdalenefjorden med sin fantastiska natur och intressanta historia. Vid 78° 55’ N besöker vi Ny-Ålesund, startpunkten för många polexpeditioner på den gamla goda tiden. Idag ligger här en avancerad arktisk forskningsstation. 

Dag 4
1200x600_Sea_©Hurtigruten_day4.png
Foto: Hurtigruten Foto

Segla i arktiska farvatten


Ort: Framsundet

Efter att ha utforskat Spetsbergens kustlinje sätter vi kurs mot nordöstra Grönlands karga stränder. Vi korsar Framsundet som ligger mellan Spetsbergen och nordöstra Grönland. Området har ett passande namn; det var här Nansens ursprungliga fartyg Fram kom ut på öppet hav igen efter att ha suttit fast i Norra ishavets is från 1893 till 1896. Under överfarten startar vi får föredragsserie om populära teman, samt kan beundra djurlivet från däck.

Dags 5-11
1200x600_Greenland_NP_©Chelsea_Claus-day5-11.png
Foto: Chelsea Claus Foto

Världens största nationalpark


Ort: Nordöstra Grönlands nationalpark, Grönland

När vi anländer till världens största nationalpark kommer du att slås av känslan att vi är helt ensamma i en mycket isolerad del av världen. Förutom några övergivna jägarstationer, en väderstation och den traditionella Siriuspatrullen finns det inte en människa här.

Dag 12
1200x600_Ittoqqortoormiit_©Sandra_Walser_day12.png
Foto: Sandra Walser Foto

Grönlands mest isolerade stad


Ort: Ittoqqortoormiit (Scoresbysund), Grönland

Ittoqqortoormiit eller Scoresbysund är vår första anhalt i nordöstra Grönland. Detta är Grönlands mest isolerade by. Många av de endast 560 invånarna är pälsjägare som har ett speciellt tillstånd att jaga inom Grönlands nationalpark. När du ser dig om i staden kommer du att lägga märke till speciella ställningar som används till att torka djurhudar. Staden ligger precis intill världens största och djupaste fjordsystem. En speciell sorts stenformation av basalt, med horisontella linjer genom klipporna, markerar övergången till de ännu mer öde delarna av nordöstra Grönland. Våra lokala guider möter oss och delar ut kartor samt informerar om vad som är öppet under vårt besök. Programmet bestäms individuellt för varje besök, och inkluderar normalt museum, kyrka, fotoutställning och till och med uppskjutning av en väderballong, allt med lokala guider. Du kan naturligtvis också strosa omkring på egen hand.

Dag 13
vigur-island.jpg

Island i ett nötskal


Ort: Vigur Island, Ísafjarðardjúpfjorden, Island

Vi sätter kurs mot Westfjorden och Vigur Island, den näst största i ön i Ísafjarðardjúpfjorden.
Ön är privatägd och har ett välförtjänt rykte för fågelskådning och under uppfödningssäsongen är ön hem för papegojor, svarta guillemoter, arktiska ternar, äderänder och andra sjöfåglar. Även om högsäsongen redan har passerat, borde det fortfarande vara möjligt att se fåglar.
Viguris vackra landskap ger en känsla av tidlöshet och påminner om familjen som fortfarande bor här. De baserar sin inkomst främst på turism, tillsammans med insamling av ägg och äggdyner. Den enda överlevande väderkvarnen i landet upprätthålls här som det minsta postkontoret i Europa.
Ön är ca 2 km lång och 400 m bred och rymmer endast besökare i små grupper. En lokal guide kommer att leda vägen för en lugn promenad på ön, varefter lätta förfriskningar kommer att serveras.
Under eftermiddag kommer skeppet att lämna fjorden för att starta färdens sista färden på den här resan och segla längs Islands västra sida på vägen till Reykjavik.

Dag 14
1200x600_Reykjavik_©Hotel_Reykjavik_centrum_day14.png

Islands huvudstad – Reykjavik


Ort: Reykjavik, Island

I Islands huvudstad finns mycket som kan kittla en besökares nyfikenhet. I närheten av Reykjavik hittar man glaciärer, vattenfall, gejsrar och fjäll. Reykjavik har också många bra restauranger, museer och butiker. Vi anländer på morgonen, och vår resa tar slut här.

10. july 2017

Ort Reykjavik, Island
Ombord Upplevelser

Utflykter

Utmana din inre äventyrare och upplev allt denna expedition har att bjuda på, med vårt stora urval av utflykter.

Filmer

Fördjupa dig i de äventyr du kan uppleva på Grönland.

Förläng din semester

Resan dit

Kontakta oss gärna om du vill köpa flygbiljetter till och från Oslo respektive Reykjavik, samt transfer till och från flygplatserna.