Expedition under midnattssolen till Thule

Kangerlussuaq, Grönlandsisens kant, Kangerlussuaq

Upplev naturens kraft i Arktis. Se den grönländska inlandsisen som sträcker sig 240 mil norrut och täcker nära 80 procent av öns yta. Utforska den hisnande västkusten, besök Dundas och Siorapaluk, världens nordligaste bosättningar och ta på isbergen i Ilulissatfjorden med dina bara händer.

  • Segla så långt norrut som Qaanaaq (Thule) på Grönland
  • Besök världens nordligaste bosättningar som bara går att nå med båt
  • Upplev Ilulissatfjorden som finns med på Unescos världsarvslista
  • Vandra och paddla kajak under midnattssolen

Översikt

Segla ända fram till kanten av den enorma grönländska inlandsisen och fortsätt till kanten av den arktiska havsisen

Grönlands arktiska vildmark bjuder på några av jordens mest spektakulära upplevelser med sitt vackra landskap och sin orörda natur. Denna jordens största ö har en istäckt kustlinje där några av naturens mest hisnande skapelser har blivit till. Här har kampen för överlevnad skapat en fin respekt för miljön bland lokalbefolkningen. Vi får bevittna det unika samspelet mellan människa och natur när vi seglar genom dessa avlägsna, nordliga regioner under midnattssolen som är så rika på kultur, historia och djurliv.

Inuiternas jägarkultur


Känn naturens kraft och lär dig mer om de människor som lever i området. På Grönland har man livnärt sig på jakt och fiske i över 4 000 år och under generationer har inuitkulturerna utvecklat och förfinat unika föremål som kajaken, harpunen, spjut för fågeljakt och klädesplagg tillverkade av djurhudar och päls. Det faktum att till och med sammanpressad snö kan användas som ett tillfälligt skydd i form av en igloo visar på inuiternas enastående förmåga att använda sig av de material som naturen erbjuder.

Oslipad majestätisk natur

Utforska sällan besökta bosättningar som Upernavik och Siorapaluk långt upp i norr.
Se Grönlands kolossala isberg kalva ut i havet och utforska långa fjordar, grönskande ängar och ett varierande djurliv. När vi närmar oss expeditionens startpunkt, Kangerlussuaq, har du störst chans att se djur som är typiska för Grönland, som myskoxe, ren, narval och valross. Under landstigningar och utflykter som kajakturer, vandringar och andra aktiviteter får du upptäcka det autentiska Grönland och träffa människorna som bor där.

 

Enkelhytter utan tillägg

Enkelhytter utan singeltillägg på expeditionsseglingar under 2018

Vill du resa själv under 2018? På utvalda expeditionsresor slipper du nu att betala tillägg för din hytt om du vill resa på egen hand.  

Priset inkluderar:

• Expedition med Hurtigruten i vald hyttkategori med helpension
• Flyg i ekonomiklass mellan Köpenhamn och Kangerlussuaq tur och retur
• Transporter mellan flygplats och fartyg i Kangerlussuaq
• Utflykt till inlandsisen samt middag efter expeditionen
• Vind- och vattenavstötande jacka
• Landstigningar med små båtar och aktiviteter ombord och i land
• Professionellt, engelsktalande expeditionsteam som håller föredrag och leder landstigningar och aktiviteter
• Gratis kaffe och te

Ej inkluderat:

• Internationella flygresor
• Reseförsäkring
• Bagagehantering
• Valfria utflykter och dricks

Liknande resor

Resan dag för dag

Tidsplan och resrutt

Det här är en expedition som styrs av elementen och vår slutliga resplan avgörs alltid av rådande väder- och vindförhållanden. Säkerheten är högsta prioritet och kaptenen bestämmer den exakta rutten under resans gång. Därför är resplanen bara en indikation på vad du får uppleva men det är också det som gör varje expedition med Hurtigruten så unik.

30 juli 2018 och 14 augusti 2018

Avresa från Köpenhamn/Kangerlussuaq
Dag 1
Kangerlussuaq_Greenland.jpg

Flygresa norrut


Ort: Köpenhamn/Kangerlussuaq

Expeditionen börjar med flyg från Danmarks charmiga huvudstad Köpenhamn. Mindre än fem timmar senare kommer vi fram till Kangerlussuaq på Grönland. Vi landar på den lilla landningsbanan som är den viktigaste porten till Grönland och efter ankomst tar en transferbuss oss till MS Fram.

Dag 2
12776152883_e4f4668fc3_o_Humbert_Entress-Visit_Greenland.jpg

Upptäck Diskobukten


Ort: Upptäck Diskobukten

Diskobukten erbjuder en fantastisk segling med rikt djurliv och spektakulär natur. De färggranna byarna klamrar sig fast på karga, steniga kullar vid foten av de berg som omger inlandsisen. Följ med på utflykter som kajakpaddling, vandring eller andra aktiviteter. I Sisimiut kan du se lokalbefolkningen tillverka smycken och konsthantverk av ben, skinn och metall. Följ med på sightseeing eller vandring och smaka grönländska specialiteter på en lokal restaurang.

Dag 3
Qeqertarsuaq_decker-IMG_7976.jpg

Fjordar, vulkanhistoria och grönskande ängar


Ort: Qeqertarsuaq

Qeqertarsuaq på Diskoön bjuder på storslagna naturupplevelser. Här hittar vi en djup fjord för kajakpaddling, upp till 1 919 meter höga berg, varma källor samt kolonnlika basaltklippor som tyder på att det en gång funnits vulkanisk aktivitetet. Naturen runt Qeqertarsuaq är mycket bördig och här växer angelika och andra växter som inte finns på någon annan plats på norra Grönland. Om du vill kan du följa med på utflykter som till exempel en stadspromenad, en paddeltur i kajak eller en iskryssning. Är du intresserad av arkeologi och historia bör du definitivt besöka stadens museum. Du kan även promenera runt i samhället på egen hand.

Dag 4
Boy-in-Inuit-kayak_Visit-Greenland-Glenn-Mattsing.jpg

Lämna en del av ditt hjärta i staden vid det hjärtformade fjället


Ort: Uummannaq/ Ukkusissat

Det sägs att när du besöker Uummannaq lämnar du en del av ditt hjärta kvar på ön för evigt. Vissa säger att det beror på det hjärtformade fjällets magi, medan andra påstår att det är ljudet av barnens skratt nere i hamnen. Vad det än är, kommer Uummannaq nästan omedelbart att fånga ditt hjärta. Här får du chans att lära dig mer om inuitkulturen och uppleva det vidsträckta landskapet med alla dina sinnen. I Ukkusissat ligger de små husen tätt hoptryckta mitt i den enorma naturen. Under våra valfria utflykter i dessa samhällen får vi tillfälle att träffa lokalbefolkningen eller göra en båtutflykt till Qilakitsoq, platsen där mumier från Thule-tiden hittades.

Dag 5
Davis_Straights_shutterstock_189212321.jpg

Segling norrut


Ort: Till sjöss

När vi följer kusten norrut längs Davis sund mot Lauge Kochs kustområden mellan den 71:a och 76:e breddgraden passerar vi några av Grönlands nordligaste bosättningar. På dessa karga och avlägsna platser är livet en konstant kamp mot naturkrafterna. Lyssna till vårt expeditionsteam som berättar mer om dessa områden.

Dag 6
DSC_4556_Topaz.jpg

”Old Thule”


Ort: Dundas

Det finns bevis för att människor har levt i bosättningen som nu kallas Dundas i upp till 900 år. Strax norr om Dundasfjället hittar vi Comers kökkenmödding och andra arkeologiska utgrävningsplatser. Här finns flera ruiner och gravhögar där man hittat snäckskal, djurben och andra lämningar som visar att platsen har varit bebodd av människor under lång tid. År 1910 grundade den danska polarforskaren Knud Rasmussen en handelsstation på nordvästra Grönland och döpte den efter den mytiska ön Thule. Rasmussen gjorde flera expeditioner från Thule till Arktis där han utforskade olika eskimåstammar och deras myter och sägner. Under andra världskriget anlades den amerikanska flygbasen Dundas på den tidigare handelstationen och den finns kvar än idag.

Dag 7
Siorapaluk_7318.jpg

Civilisationens sista utpost


Ort: Siorapaluk

Siorapaluk betyder ”den lilla sandstranden” och därifrån har orten fått sitt namn. Byn omges av höga sandstensberg i röda och lila nyanser som sträcker sig ned mot havet och slutar i en smal sandstrand. Om du tittar långt in i den lilla Robertsonfjorden kan också se en glaciär. Detta är världens nordligaste bosättning, och så långt norrut du kan komma på Grönland där det fortfarande finns el, toaletter och en butik. Orten kan ses som civilisationens sista utpost och ligger bara 136 mil från Nordpolen. Många av invånarna här är ättlingar i rakt nedstigande led till de sista inuiterna som migrerade från Kanada under förra seklet. Den huvudsakliga inkomstkällan kommer från naturen – det finns bra fiskevatten i området, och här jagas fågel, räv, hare, säl och valross. Följ med i land för att utforska denna unika arktiska utpost.

Dag 8-9
8400843703_331770cd05_o.jpg

Ett försök att nå 80:e breddgraden


Ort: Till sjöss

Vi seglar till iskanten i kölvattnet av pionjärer och upptäcktsresande som seglade hit för att utforska den allra nordligaste delen av jorden. De farvatten vi passerar kallas Kane Basin och ligger mellan Grönland och Kanadas nordligaste ö, Ellesmere Island. Här gör vi också ett försök att nå 80:e breddgraden. Området kallas North Water Polynya, och det mesta av det marina djurlivet i Baffinbukten är koncentrerat just kring denna region.

Dag 10
VG-Fram-2015-59.jpg

På toppen av jordklotet


Ort: Qaanaaq (eller Thule)

Qaanaaq (eller Thule) var den del av Grönland som först koloniserades av inuiter västerifrån för mer än 4 500 år sedan. De antika filosoferna kallade området för Ultima Thule, som betyder ungefär ”yttersta norden”. Av grönländarna har området fått namnet Avanersuaq, ”det stora norden” och det ligger verkligen extremt långt norrut. Qaanaaq är Grönlands nordligaste stad, bara 3 mil från Kanada. År 1953 flyttades den ursprungliga byn 20 mil norrut till Murchison-sundet, eftersom bullret från den amerikanska flygbasen i närheten störde det djurliv som inuiterna är så beroende av. Den traditionella jakten på sälar, valar och isbjörnar är den huvudsakliga inkomstkällan i staden. Människorna som bor här är viktiga för inuiternas identitet som ett kraftfullt och banbrytande folk, och de är stolta över sitt genuina levnadssätt, bland annat tillverkningen av konsthantverk och jakten med kajak eller hundspann. Besök souvenirbutiken ”Ultima Thule” där du kan köpa genuint och ursprungligt konsthantverk från Qaanaaq-området.

Dag 11
08-Ilulissat-45.jpg

Med kurs söderut


Ort: Till sjöss

Njut av en dag till havs när vi seglar längs Grönlands avlägsna nordvästra kust. Stanna på däck och studera djurlivet eller gå ned i salongen och lyssna till ett föredrag från vårt expeditionsteam.

Dag 12
15266330271_7d2f3cc114_o_Mads-Pihl-visitgreenland.com.jpg

Bukten med öar och is


Ort: Upernavik

I Upernaviks skärgård radar öarna upp sig så långt ögat kan nå. Norrut hittar vi Upernaviks isfjord och söderut världens största fågelklippa, Apparsuit. Lokalbefolkningen har i sekler migrerat till Upernavik på våren för att nå de rika jaktmarkerna. Många livnär sig fortfarande till stor del på jakt och fiske, och i augusti kan du uppleva jaktsäsongen för myskoxe. Den här lilla byn där allt finns på gångavstånd ligger vid koordinaterna 72° 47”N och 56° 10”V, 80 mil norr om polcirkeln. I Upernavik finns också världens nordligaste utomhusmuseum, där du kan lära dig mer om kolonial- och vikingatiden. När du utforskar dessa vatten i kajak kan du förvånat upptäcka att en avlägsen ö i själva verket visar sig vara ett massivt isberg.

Dag 13
Eqip_Sermia_Glacier_084_CIMG1168.jpg

Upplev naturens sanna kraft


Ort: Eqip Sermia

Idag får du det unika tillfället att uppleva naturens sanna kraft när vi besöker glaciären Eqip Sermia som kalvar isberg ut i det öppna havet. Vi går i land i det här undersköna området med fartygets egna små båtar. Om du vill röra på dig kan du ge dig ut på en kortare vandring på egen hand. Alla som följer med i land bjuds in till en grillmiddag med underbar utsikt över glaciären.

Dag 14
Greenland_Fram_06-07-2012_Ilulissat_2537_edit.jpg

Allt om isen


Ort: Ilulissat

Ilulissat ligger i ett häpnadsväckande landskap vid Ilulissatfjorden. Området utsågs till världsarv av Unesco 2004. Här får du se enorma isberg trängas vid fjordens mynning, precis utanför staden. De kommer från Jakobshavnsglaciären, en av norra halvklotets mest produktiva glaciärer, som ligger i direkt anslutning till inlandsisen och producerar 10 procent av alla Grönlands isberg. Isbergen flyter ut i det öppna havet strax utanför staden innan de börjar sin resa norrut och senare blir en del av Atlanten. Dessa väldiga isberg är unika till sin natur och det finns inte två som är likadana. Fascineras över hur isbergen skiftar från vitt och blått till toner av orange och rött när de träffas av midnattssolens strålar, lyssna till isbergens knakande och de mullrande ekona från ena sidan av Ilulissat till den andra. Vi anordnar ett flertal olika utflykter, som vandringar, stadspromenader med historiskt tema och en båttur in i isfjorden.

Dag 15
Greenland_Fram_30-06-2012_Itilleq_1185_edit.jpg

Polcirkelbyn


Ort: Itilleq

Itilleq betyder ”nedsänkning”, och som namnet antyder ligger den här lilla bosättningen i en sänka omgiven av majestätiska höga fjäll och glaciärer. Itilleq kan med rätta kallas polcirkelsbyn, eftersom polcirkeln går bara 200 meter söder om samhället. Här bor runt 130 personer som livnär sig framför allt på jakt och fiske. Det finns inget färskvatten på ön, så därför finns en avsaltningsanläggning i Itilleq som framställer färskvatten av havsvatten. Byns kyrka har en intressant historia: den byggdes i Thule (Uummannaq på norra Grönland) 1930 och flyttades till Itilleq 1963.

Dag 16
26_Kangerlussuaq-6669.jpg

Expeditionen går mot sitt slut


Ort: Kangerlussuaq

När vi når fram till Kangerlussuaq är expeditionen med MS Fram över. Missa inte chansen att göra en sista utflykt till den grönländska inlandsisen. De enorma isvidderna sträcker sig runt 240 mil norrut på höjder upp till 3 200 meter över havsnivån. Vägen som leder till inlandsisens kant bjuder på ett underbart skiftande landskap, från arktisk öken och tundra med låga buskar till bergsterräng med storslagen utsikt över landskapet. Flyget till Köpenhamn avgår sent på kvällen.

Dag 17
1200x600_Copenhagen_©Heather_Poon_day1.png
Foto: Heather Poon Foto

Wonderful, wonderful Copenhagen


Ort: Köpenhamn

Du anländer till Köpenhamn tidigt på morgonen. Kanske har du tid att utforska den trevliga danska huvudstaden innan du fortsätter resan hem.

15 augusti 2018 och 30 augusti 2018

Ort Köpenhamn
Ombord Upplevelser Förläng din semester

Resan dit

Kontakta oss gärna om du vill boka tur- och returflyg till Bergen samt transport till och från flygplatsen.