Från det mytiska Island till det orörda Grönland

Reykjavik - Kangerlussuaq

Upptäck Arktis höjdpunkter! Besök mytomspunna Island med sin storslagna, varierade natur och sitt vimlande fågelliv. Utforska södra Grönland och Diskobukten, även kallad Grönlands hjärta, under en expedition där spektakulär natur, fantastiska fjordar och midnattssol skapar en hisnande kuliss.

  • Upplev äkta vildmark och Islands fantastiska fågelliv
  • Utforska Grönlands spektakulära och oförstörda natur
  • Besök historiska platser från vikingatiden
  • Upptäck Grönlands hjärta – byar, öar och spektakulära fjordar

Översikt

Följ med på denna spännande arktiska expedition och upplev Diskobukten och andra höjdpunkter i dessa nordliga farvattnen.

Islands historia, kultur och det vilda kustlandskapet på ”sagornas ö”

Island ligger på Atlantiska centralryggen som skär rakt genom landet. Öns läge innebär att den geologiska aktiviteten är oerhört hög med vulkaner och många sprutande gejsrar. Oförstörd natur, majestätiska fjäll och mäktiga vattenfall – under två dagar får du utforska några av Europas mest imponerande och makalösa sevärdheter och kulturhemligheter.

Utforska Grönlands hjärta

Från Island fortsätter vi till södra Grönland och sedan vidare norrut till höjdpunkterna i Diskobukten. Grönlands arktiska vildmark bjuder på spektakulära upplevelser med fantastiska landskap och oförstörd natur. Det är planetens största ö och längs den frostiga kustlinjen hittar vi några av naturens mest hisnande skapelser. Här har kampen för överlevnad präglat kulturen och gett invånarna en sund respekt för miljön. Under vår resa rakt in i midnattssolens nordligaste trakter får vi se exempel på det unika samspelet mellan människa och natur och uppleva ett landskap rikt på kultur, historia och djurliv. Denna expedition har utformats för att visa allt det fantastiska som Grönland har att erbjuda, från naturens underverk till små byar och större städer. Upplev Grönlands fascinerande kultur, besök historiska platser från vikingatiden och njut av den vackra Ilulissatfjorden.

 

Enkelhytter utan tillägg

Enkelhytter utan singeltillägg på expeditionsseglingar under 2018

Vill du resa själv under 2018? På utvalda expeditionsresor slipper du nu att betala tillägg för din hytt om du vill resa på egen hand.  

Priset inkluderar:

• Expedition med Hurtigruten i vald hyttkategori med helpension
• Transport från fartyget till flygplatsen i Kangerlussuaq
• Utflykt mot inlandsisen och middag efter turen
• Flyg Kangerlussuaq–Köpenhamn i ekonomiklass
• Vind- och vattenavstötande jacka
• Landstigningar med små båtar samt aktiviteter ombord och i land
• Professionellt, engelsktalande expeditionsteam som håller föredrag och leder landstigningar och aktiviteter
• Gratis kaffe och te

Ej inkluderat:

• Internationella flygresor
• Reseförsäkring
• Bagagehantering
• Valfria utflykter och dricks

Liknande resor

Resan dag för dag

Tidsplan och resrutt

Det här är en expedition som styrs av elementen och vår slutliga resplan avgörs alltid av rådande väder- och vindförhållanden. Säkerheten är högsta prioritet och kaptenen bestämmer den exakta rutten under resans gång. Därför är resplanen bara en indikation på vad du får uppleva men det är också det som gör varje expedition med Hurtigruten så unik.

14 juni 2018

Avresa från Reykjavik
Dag 1
harpa-tonlistarhus-sumarnott-41-edit-2-1.jpg

Världens nordligaste huvudstad


Ort: Reykjavik

Reykjavik är världens nordligaste huvudstad. Norska bosättare döpte platsen till Reykjavik, ”den rykande viken”, efter de ångpelare som steg upp från de varma källorna i området och gjorde stort intryck på dem. Stadens omgivningar bjuder på fantastiskt vacker natur med gejsrar, fjäll, glaciärer och varma källor och är väl värda att utforskas innan du går ombord på MS Fram.

Dag 2
shutterstock_374135488_horseriding_Iceland.jpg

Glaciärer och lava


Ort: Stykkishólmur

När vi når Islands västra delar förstår du varför området också kallas sagornas land. Ta dig tid att utforska Stykkishólmurs variationsrika natur med lava- och klippformationer, glaciärer, vulkanisk aktivitet och varma och kalla källor. Följ med på någon av våra spännande utflykter som kajakpaddling, vandringar eller kanske en ridtur på de charmiga islandshästarna.

Dag 3-4
Bright-sunset-in-Qaqortoq-Visit-Greenalnd-Ole-J.-Petersen.jpg

Danmarksundet


Ort: Till sjöss

Vi lämnar Island bakom oss och korsar Danmarksundet med kurs mot Grönland. Sundet förbinder Grönlandshavet med Irmingerhavet och det var detta vatten som vikingarna korsade när de utvandrade från Island till södra Grönland för runt tusen år sedan. Avståndet till land beräknades med hjälp av sjöfåglarnas flygriktning. Under andra världskriget, den 24 maj 1941, utspelade sig slaget om Danmarksundet. Slaget stod mellan det brittiska slagskeppet HMS Prince of Wales och det största tyska slagskeppet Bismarck som försökte nå Nordatlanten för att attackera de allierades handelsflotta.

Dag 5
Prince_Christian_Sound_shutterstock_170239556_1.jpg

Fjäll, glaciärer och isberg


Ort: Prins Christians sund

Prins Christians sund ligger nära Grönlands sydspets och skiljer den väldiga ön från Sangmissoq och övriga öar i Kap Farvel-arkipelagen. Själva sundet är ungefär tio mil långt och mycket smalt, ibland bara 500 meter brett och omges av branta fjäll, några av dem så höga som 1 200 meter. Vi försöker passera genom det trånga sundet och från däck kan du njuta av spektakulära scenerier och glaciärer som ibland kalvar rakt ut i havet. Om sundet är blockerat av is tar vi oss istället runt Nunap Isua, eller Kap Farvel som den sydligaste punkten också kallas.

Dag 6
Fish-market-in-Qaqortoq-Visit-Greenland-Camilla-Hylleberg.jpg

Naturliga varma källor och ”kaffemik”


Ort: Uunartoq och Qaqortoq

Följ med till den obebodda lilla ön Uunartoq där vi går i land. Här finns flera naturliga varma källor och bassänger som är tillräckligt varma att bada i. De får sitt vatten från varma källor som bubblar upp ur marken och håller temperaturen på behagliga 34–38 grader, även mitt i vintern. Källorna ligger mitt i naturen på ett gräsbevuxet fält omgivet av fjälltoppar och drivande isberg. Sjunk ned i det varma vattnet och njut av den vackra naturen runt dig. Många anser att Qaqortoq är en av Grönlands vackraste städer på grund av sina färgglada hus. Följ med på ett intressant besök till Grönlands enda garveri, en guidad stadsvandring och en kaffemik för att träffa lokalbefolkningen över en kopp kaffe i traditionell hemmiljö.

Dag 7
Igaliku-church-and-houses-Visit-Greenland-Mads-Pihl.jpg

Religiöst centrum och ruiner från det fornnordiska Grönland


Ort: Igaliku och Hvalsey

Igaliku är Grönlands äldsta fårfarmarbosättning och en av landets vackraste byar. Här möts vi av höga fjäll med toppar som är snötäckta även på sommaren och frodiga dalar med blommor och, naturligtvis, får. Husen av sandsten skiljer sig från de annars så typiska grönländska trähusen. Upplev lugnet och den fantastiska utsikten över Igalikufjorden och känn historiens vingslag. Kristendomen kom till Grönland vid förra millennieskiftet och 1124 fick man sin första biskop. Strax därefter anlades det imponerande biskopsresidenset Garðar i Igaliku samt en katedral, den största av alla Grönlands kyrkor på medeltiden. I många år var biskopens hus en mötesplats för de gamla vikingarna och besökare utifrån. Ruinerna efter katedralen och biskopsresidenset har renoverats på senare år och är idag en intressant fornlämning. Igalikus 27 invånare är mycket stolta över sin by och visar dig gärna runt. I Hvalsey finns några av de bäst bevarade ruinerna från fornnordisk tid. Erik Rödes släktingar byggde en gård här i slutet av 900-talet och Hvalsey kyrka byggdes troligen någon gång runt 1300-talet. Den sista dokumenterade händelsen från fornnordisk tid är från 1408 då ett bröllop ägde rum i kyrkan. Vi använder våra små båtar för att komma i land och ge dig chansen att utforska området på egen hand.

Dag 8
Qassiarsuk-main-street-Visit-Greenland-Mads-Pihl.jpg

Vikingahistoria och grönskande natur


Ort: Qassiarsuk

I Qassiarsuk möter oss ett grönskande landskap med bördig vegetation, vita får och produktiva gårdar, och allt detta står i färgstark kontrast till islandskapet ute i havet. Qassiarsuk är också platsen där vikingen Erik Röde byggde sin gård Brattalid år 982. Han förvisades från Island och flydde till det land han kallade Grönland. Erik bosatte sig i Qassiarsuk eftersom han ansåg att detta var det bördigaste området på Grönland. Följ med på en guidad promenad genom det färgglada samhället och lär dig mer om områdets historia. Du kan besöka Eriks återuppbyggda långhus och den kyrka som hans hustru Tjodhildur fick honom att bygga. Under vandringen besöker vi även stadens nuvarande kyrka. Här finns också möjligheter till fantastiska vandringar och utflykter i kajak.

Dag 9
Musk_ox_shutterstock_368246852.jpg

Myskoxar och en fornnordisk bosättning


Ort: Ivittuut

Det övergivna gruvsamhället Ivittuut är myskoxarnas högborg. Samhället byggdes ovanpå en fornnordisk vikingabosättning och för mer än tusen år sedan byggde vikingar ett tjugotal gårdar här. Det är den minsta, och minst kända, av de fornnordiska bosättningarna på Grönland och man har inte påträffat några skriftliga källor om invånarna. Därför tror arkeologer att det var den bosättning som anlades sist och övergavs först. Kanske möter vi några av de jägare som brukar söka skydd här i de gamla husen vid havet.

Dag 10
Nuuk-with-the-mountain-Sermitsiaq-in-the-background-Visit-Greenland---Mads-Pihl.jpg

Vi utforskar fjordsystemet


Ort: Nuukfjorden

Nuukfjorden utforskas inte lika ofta som de mer isfyllda grannarna i norr, men här hittar vi det näst största fjordsystemet i världen. Vikar och öar ligger tätt och bara väntar på att utforskas av fartyg eller till och med kajak. När vi går in i detta komplexa vattensystem ska du ha kameran redo och hålla utkik efter knölvalar och spektakulära vattenfall. Den storslagna naturen skapar en magisk kuliss för fantastiska vandringar, och fjordarnas djupa vatten myllrar av smakrik torsk och annan fisk som är en fröjd att både fiska och äta. Vilda blommor och örter färgar det omgivande landskapet i orange, gult, lila och grönt samtidigt som Narsap Sermia-glaciären kontinuerligt fyller på fjorden med nya isberg.

Dag 11
29_Nuuk-7639_Thomas-Haltner.jpg

Grönlands huvudstad


Ort: Nuuk

Nuuk ligger vid Nuukfjordens mynning och är Grönlands äldsta stad. Här möts gamla och nya traditioner, från pittoreska gamla hus i Kolonihaven till den moderna byggnad där Grönlands administration Hjemmestyret är inrymd. Som huvudstad har Nuuk också ett universitet, en lärarhögskola samt kyrkor och vi rekommenderar ett besök på Grönlands nationalmuseum där du bland annat kan se mumierna från Qilakilsoq. Bland utflykterna finns stadsrundturer, vandringar och ibland också en flygtur över det dramatiska och natursköna landskapet.

Dag 12
Itilleq_Mads_Pihl_Visit_Greenland-topaz.jpg

En typisk grönländsk jakt- och fiskeby


Ort: Itilleq

Itilleq betyder ”dalsänka” och som namnet antyder ligger detta lilla samhälle i en sänka omgiven av majestätiska höga fjäll och glaciärer. Byn har runt 130 invånare som huvudsakligen livnär sig på jakt och fiske. Ön saknar färskvatten så därför används en anläggning i Itilleq som framställer färskvatten av havsvatten. Kyrkan här har en intressant historia: den byggdes i Thule (Uummannaq på norra Grönland) år 1930 och flyttades till Itilleq 1963. Itilleq kan med rätta kallas polcirkelsbyn, eftersom polcirkeln går endast 200 meter söder om byn.

Dag 13
VG-Fram-2015-289.jpg

Uppkallad efter Friederike Bronny, medlem i expeditionsteamet


Ort: Camp Frieda

Eventuellt besöker vi också en plats nära Saqqaq, ungefär vid 70° N, 51° V, som inte hade något officiellt namn förrän 2013. Platsen har en särskild betydelse för Friederike Bronny, en av medlemmarna i vårt expeditionsteam. Som ung geologstudent tillbringade hon ett år i tält i denna lilla dal och besökte sedan platsen flera gånger som expeditionsledare. För några år sedan planerade MS Fram en landstigning här och när kaptenen skulle underrätta myndigheterna kunde han inte uppge något officiellt namn. ”Vi på Hurtigruten kallar platsen Camp Frieda”, sa han och strax därefter återkom myndigheterna och meddelade att positionens officiella namn hädanefter skulle vara Camp Frieda.

Dag 14
A-fishing-vessel-passing-an-iceberg-in-the-Disko-Bay-near-Ilulissat-Visit-Greenland-Mads-Pihl.jpg

Glaciärer, isfjord och världsarv


Ort: Ilulissat

Ilulissat ligger i ett häpnadsväckande landskap vid Ilulissatfjorden, och 2004 upptogs området på Unescos världsarvslista. Vid fjordens mynning, precis utanför staden, kan du se enorma isberg som kommer från Jakobshavnglaciären, en av norra halvklotets mest produktiva glaciärer. Dessa väldiga isberg är unika och det finns inte två som är varandra lika. Lägg märke till deras fascinerande färgskiftningar, från vitt och blått till orange och rött, när de träffas av midnattssolens strålar. Lyssna till deras knakande och mullrande ekon från ena sidan av Ilulissat till den andra. Vi anordnar också ett flertal utflykter i land såsom vandringar, stadspromenad med historiskt tema och en båttur i isfjorden.

Dag 15
Qeqertarsuaq_003_100_2732.jpg

Diskobukten


Ort: Qeqertarsuaq

Qeqertarsuaq är den enda staden på den gamla vulkaniska Diskoön. Enligt grönländska sägner ska två säljägare ha blivit irriterade över att ön låg i vägen för dem. Med hjälp av ett enda hårstrå från ett spädbarn bogserade de ön norrut med sina kajaker. En häxa i Ilulissat tyckte inte om att denna grönskande ö kom allt närmare utan svingade sitt trollspö mot den så att den gick på grund. Denna mytomspunna, gröna ö mitt i islandskapet är en fantastisk arktisk upplevelse. Här kan du följa med på en guidad stadspromenad, en paddeltur i kajak eller en iskryssning. Eller varför inte ta en promenad runt Qeqertarsuaq på egen hand, och om du gillar arkeologi och historia får du inte missa det lokala museet.

Dag 16
Sisimiut_Greenland_Fram_0293_edit_Mark-McDermott-.jpg

”Där det finns rävlyor”


Ort: Sisimiut

4 mil norr om polcirkeln ligger Sisimiut vars namn betyder ”folket som bor på en plats där det finns rävlyor”. Detta är Grönlands näst största stad, ett modernt samhälle som håller fast vid gamla traditioner. Följ med på utflykter som vandringar, båtturer och sightseeing. Du kan också se lokala konstnärer tillverka smycken och konsthantverk av ben, skinn och metall eller smaka på grönländska specialiteter i en lokal restaurang.

Dag 17
26_Kangerlussuaq-6669.jpg

Se istäcket på nära håll


Ort: Kangerlussuaq

När vi når fram till Kangerlussuaq har expeditionen med MS Fram nått sitt slut. Missa inte chansen att göra en sista utflykt till den grönländska inlandsisen. De enorma isvidderna sträcker sig 250 mil norrut och når höjder på upp till 3 200 meter över havsytan. Vägen som leder till inlandsisens kant bjuder på ett underbart skiftande landskap, från arktisk öken och tundra med låga buskar till fjällterräng med storslagen utsikt över landskapet. Flyget till Köpenhamn avgår först sent på kvällen.

Dag 18
1200x600_Copenhagen_©Heather_Poon_day1.png
Foto: Heather Poon Foto

Wonderful, wonderful Copenhagen


Ort: Köpenhamn

Du anländer till Köpenhamn tidigt på morgonen. Ta dig tid att utforska den trevliga danska huvudstaden innan du fortsätter resan hem.

30 juni/1 juli 2018

Ort Köpenhamn
Ombord Upplevelser

Utflykter

Utmana din inre äventyrare och upplev allt Grönland har att erbjuda, med vårt stora urval av utflykter.

Filmer

Fördjupa dig i de äventyr du kan uppleva på Grönland.

Förläng din semester

Getting you there - Reykjavik

Please contact us if you wish to add on return flights and airport transfers to Reykjavik.