Grandiosa Grönland – den mytomspunna ön i norr

Grandiosa Grönland – den mytomspunna ön i norr

Grandiosa Grönland – den mytomspunna ön i norr

Grandiosa Grönland – den mytomspunna ön i norr

Reseinformation 17 dagar MS Fridtjof Nansen
Avresor
1 juli 2025
15 juli 2025
Frukost, lunch och middag ingår

Diskobuktens isiga vatten

Vi ger oss av norrut från Nuuk längs den karga och häpnadsväckande kusten på västra Grönland. Se enorma isberg från tidvattensglaciärer i Diskobukten, däribland Sermeq Kujalleq, den gigantiska glaciären vid spetsen av Unesco-listade isfjorden Ilulissat. Vi håller även utkik efter valar under resan.

Den högarktiska Thuleregionen

Invånarna såhär långt norrut bor avlägset även med arktiska mått mätt. Samhällena här har toppat listan över världens nordligaste under flera århundraden. Räkna med högarktiska förhållanden, djurliv anpassat till kyla, isfyllda vatten och den svalaste sommaren på jorden.

Grandiosa Grönland – den mytomspunna ön i norr Grandiosa Grönland – den mytomspunna ön i norr
 • Dag 1
  Reykjavík

  Kosmopolen Reykjavík

  Utforska världens nordligaste huvudstad, Reykjavík

  Vårt äventyr börjar med en natt i Reykjavík.

  Reykjavík är en spännande stad som sprudlar av konst, kultur och historia.

  Ta en promenad längs Laugavegur med alla sina butiker och friluftsaffärer, beundra den vackra kyrkan Hallgrímskirkja

  och besök det fascinerande konstmuseet i Reykjavík.

  Om du har tid, boka ett av våra förprogram som finns som tillval och se fler av Islands höjdpunkter innan din resa till havs börjar.

  Dag 1
  Reykjavík

  Kosmopolen Reykjavík

 • Dag 2
  Nuuk

  Ombordstigningsdag i Nuuk

  Välkommen till Grönlands huvudstad

  Vi börjar dagen tidigt när vi lämnar Reykjavík och flyger till Nuuk.

  Nuuk är Grönlands lilla, men färgstarka huvudstad. Staden har färre än 20 000 invånare och erbjuder en fin blandning av nya och gamla byggnader. Om du är intresserad av historia, bege dig till den gamla stadsdelen vid vattnet där du bland annat finner Nuuks katedral och Hans Egede-statyn uppe på en höjd. Nere vid vattnet ligger statyn Havets moder, en stark kontrast till de övriga höjdpunkterna.

  Här ligger expeditionsfartyget och väntar på oss i hamnen. Efter att du har välkomnats ombord och fått din kostnadsfria expeditionsjacka är det dags att göra dig hemmastadd i hytten och därefter njuta av din första middag ombord.

  Dag 2
  Nuuk

  Ombordstigningsdag i Nuuk

 • Dag 3
  Till havs

  Resan mot Diskobukten

  Med kurs mot Diskobukten, redo för äventyr

  Under resan mot polcirkeln har du tid att bekanta dig med AECO:s regler och rekommendationer för verksamhet och landstigningar i den känsliga arktiska miljön. Se till att närvara vid dessa obligatoriska presentationer om du vill delta i planerade landstigningar medan vi går norrut.

  Du har också tid att finna dig till rätta ombord, njuta av de toppmoderna faciliteterna på fartyget och delta i de första föreläsningarna om ämnen knutna till Grönland, däribland projekten för medborgarforskning som genomförs ombord på fartyget.

  Någon gång under resan korsar vi polcirkeln och går in i midnattssolens land mitt i sommaren.

  Dag 3
  Till havs

  Resan mot Diskobukten

 • Dag 4
  Unesco-listade Ilulissatfjorden

  Unesco-listade Ilulissatfjorden

  Upplev naturens häpnadsväckande skönhet

  Idag är vi framme i Diskobukten, en fristad för valar, sälar och andra djur. Här ligger isberg i olika storlekar utspridda, men de kommer alla från samma plats – Ilulissatfjorden. Det spektakulära Unesco-världsarvet står ofta högst upp på listan över saker att uppleva på Grönland, och idag kommer du förstå varför. Njut av omgivningarna när du promenerar längs landgången i trä till den häpnadsväckande isfjorden.

  Låt dig hänföras av gigantiska isberg som fridfullt flyter förbi i det djupblå vattnet och skiftar i vita, grå och blå toner. Alla fotografer, oavsett erfarenhetsnivå, återvänder till fartyget med fantastiska foton. Väl tillbaka i Ilulissat kan du besöka Isfjordcentret för att lära dig mer om regionens is och vandra till Sermermiut där du kan njuta av en drink, omgiven av vackra vyer.

  Dag 4
  Unesco-listade Ilulissatfjorden

  Unesco-listade Ilulissatfjorden

 • Dag 5
  Uummannaqfjorden

  Utforskning av Uummannaqfjorden

  Genom porten mot norr

  Bortom halvön Nuussuaq börjar avstånd att betyda allt, för här börjar Grönlands ”yttersta nord”. Vid den här breddgraden går livet i en lugnare takt. Här är det väder- och isförhållanden som bestämmer, och varje landstigning som vi försöker göra beror på kaptenens förmåga att säkert navigera genom vattenvägarna – speciellt när sommardimman dyker upp. Sammantaget är det den perfekta omgivningen för vår expedition.

  Områdets skönhet och naturens bördighet här har lockat människor sedan de första nybyggarna kom ner längs kusten för över 4 000 år sedan. Fängslande arkeologiska platser vittnar om det arktiska folkets förmåga att överleva i en så karg miljö. Det var i den här regionen som de berömda Qilakitsoq-mumierna upptäcktes.

  Möjliga aktiviteter häromkring är besök i små samhällen som Uummannaq – en vacker ort på ön med ett berg format som ett hjärta – eller Ukkusissat. Vi kanske besöker den arkeologiska platsen Qilakitsok, gör landstigningar eller försöker ta en båttur bland isflaken i de inre fjordarna med våra små expeditionsbåtar.

  Dag 5
  Uummannaqfjorden

  Utforskning av Uummannaqfjorden

 • Dag 6
  Till havs

  Till havs

  Koppla av och få nya kunskaper till havs

  Vi tillbringar dagen på det öppna havet när vi korsar Melvillebukten. Den enorma bukten gränsar till Lauge Kochs isiga kust, där istäckena möter havet. Den är känd av lokalbefolkningen som Qimusseriarsuaq, vilket betyder ”den stora hundspannsplatsen”, men döptes om av brittiska utforskare efter Robert Dundas, 2:e viscount av Melville under mitten av 1800-talet.

  Njut av din dag när vi reser långt bortom 70 grader nord. Koppla av ombord, spana efter djur på däck tillsammans med expeditionsteamet och lär dig mer om Arktis genom den föreläsningsserie som handlar om natur, geologi och mytologi.

  Dag 6
  Till havs

  Till havs

 • Dag 7-11
  Thule

  Upptäck Thuleregionen

  Utforska livet vid världens ände

  Den grekiska upptäcktsresanden Pytheas myntade termen ”Ultima Thule”, ett mytomspunnet land långt upp i norr, på 300-talet f.Kr. Ingen visste vilket land Pytheas faktiskt syftade på, men namnet har för många blivit synonymt med de norra delarna av Grönland.

  Här, vid jordens ände, väntar vilda och vackra landskap i en näst intill obeboelig miljö. Thuleregionens extrema väderförhållanden garanterar isolering från omvärlden och är – även med arktiska mått mätt – obeskrivligt tuffa. Trots detta var det här som den första ursprungsbefolkningen valde att slå sig ner när de kom till Grönland för omkring 4 500 år sedan. Hur de överlevde är något som förbryllar arktiska arkeologer än idag.

  Regionens rikliga fågel- och djurliv fungerar som födokälla, och den traditionella grönländska jaktkulturen finns representerad mer än någon annanstans på ön. Lokalbefolkningens kunskap om hur man navigerar i polarområdet har kommit till användning under europeiska och amerikanska expeditioner – både vid guidning och undsättning. Faktum är att regionen har fungerat som en naturlig utgångspunkt för många expeditioner med Nordpolen som mål.

  Vi anpassar vår resplan efter föränderliga väder- och isförhållanden när vi utforskar regionen under de kommande dagarna. Vårt mål är att besöka lokalsamhällen, göra landstigningar med våra expeditionsbåtar, beundra den mäktiga naturen, passera genom isiga kanaler och – med en gnutta tur – få syn på några av Arktis jättar, bland annat valrossar, späckhuggare, narvalar, vitvalar och kanske till och med isbjörnar.

  Dag 7-11
  Thule

  Upptäck Thuleregionen

 • Dag 12-13
  Till havs

  Till havs

  Korsa Baffin Bay

  Vi sätter nu kurs söderut igen med våra äventyr längst upp i norr bakom oss. Dagarna till havs är ett perfekt tillfälle att koppla av ombord, prata med nya vänner i Expedition Lounge & Bar, ta igen föreläsningar du kanske missat och njuta av avslappnade luncher. Om du ännu inte har provat badtunnorna har du chansen att göra det nu. Det är en magisk upplevelse att njuta av det varma vattnet medan isbergen driver förbi!

  Expeditionsteamet håller utkik efter djurliv ute på däck varje dag, och gästföreläsare berättar ny och intressant information om Grönland, Arktis och annat som anknyter till vår resa. Du är även välkommen att delta i våra projekt för medborgarforskning – de är engagerande och roliga och en chans att bidra till viktig global forskning.

  Dag 12-13
  Till havs

  Till havs

 • Dag 14-15
  Västra Grönland

  Landskap och samhällen på västra Grönland

  Besök moderna städer vid vildmarkens kant

  Grönlands centrala västra kust är en region av kontraster, hem för några av de längsta fjordarna i landet och några få samhällen, däribland den näst största staden på ön. Men storleken gör denna kuststräcka till en glest befolkad region, där enorma avstånd är normen och känslan av avlägsenhet och isolering helt enkelt är en del av livet.

  På vår resa söderut besöker vi samhällen där traditioner fortfarande lever kvar, däribland Sisimiut, som ligger runt 40 km norr om polcirkeln. Den moderna staden har vuxit upp vid sidan av mycket gamla lämningar som är mer än 4 000 år gamla. Om du vill lära dig mer om den antika Saqqaq-kulturen, se till att besöka det intressanta lokala museet. Om du är på jakt efter den perfekta souveniren, köp en halsduk, en mössa eller vantar stickad av qiviut. Materialet tillverkas av myskoxens innerull och sägs vara tio gånger varmare än fårull.

  På vår resa söderut besöker vi samhällen där traditioner fortfarande lever vidare. På listan över hamnar som vi eventuellt besöker finns Qeqertarsuaq, huvudort på ön Disko, och Itilleq, en jakt- och fiskeby belägen på en liten ö omkring två kilometer norr om polcirkeln. Våra sista dagar tillsammans är den perfekta avslutningen på resan, oavsett om vi går iland för att vandra, träffar gästvänliga grönländare eller spanar efter djur ute på havet.

  Dag 14-15
  Västra Grönland

  Landskap och samhällen på västra Grönland

 • Dag 16
  Nuuk

  Expeditionen avslutas i Nuuk

  En liten huvudstad i storslagna omgivningar

  I dag anländer vi i Nuuk och det är dags att ta farväl av MS Fridtjof Nansen, besättningen, expeditionsteamet och alla nya vännerna du fått. Grönlands livliga huvudstad är en storstad jämfört med alla andra städer i landet som du har besökt under de senaste veckorna. Om du har lite tid före hemresan kan du få en fascinerande inblick i det moderna Grönland.

  Härifrån kan du ta flyget tillbaka till Reykjavík, med mängder av fantastiska minnen i bagaget.

  Dag 16
  Nuuk

  Expeditionen avslutas i Nuuk

 • Dag 17
  Reykjavík

  Tillbaka till Reykjavík

  Upplev mer av Islands huvudstad

  Äventyret avslutas i Reykjavík, vilket ger dig ytterligare en chans att utforska Islands fina huvudstad.

  Om du vill uppleva mer kan du boka vårt efterprogram som finns som tillval innan du återvänder hem. Du kan också förlänga din vistelse och på egen hand njuta av Reykjavík och alla dess geotermiska sevärdheter.

  Dag 17
  Reykjavík

  Tillbaka till Reykjavík

Avresor

2025

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Juli:
1.
15.

Vad som ingår

Hotell

 • Övernattning i Reykjavík före och efter expeditionskryssningen, inklusive frukost

Flyg

 • Flyg i ekonomiklass mellan Reykjavík och Nuuk

Transfer

 • Transfer mellan hotellet och flygplatsen i Reykjavík före och efter flyget till Nuuk
 • Transfer mellan flygplatsen och fartyget i Nuuk

Expeditionskryssning

 • Resa i vald hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker* på restaurangerna Aune och Fredheim
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm inkluderad för svitgäster
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord†
 • Kostnadsfri, återanvändbar vattenflaska
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter
 • *Husets öl och vin, läsk samt mineralvatten
 • †Observera att wifi och mobiltäckning är mycket begränsade i de avlägsna områden vi reser till och att streaming inte stöds.

Aktiviteter ombord

 • Föreläsningar och diskussioner med experter från expeditionsteamet
 • Full tillgång till vårt vetenskapscenter, bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program där resenärerna kan hjälpa till i pågående forskningsprojekt
 • Tips och tekniker kring hur du fotar landskap och djurliv av fotografen ombord
 • Du har tillgång till fartygets badtunnor, infinitypool, panoramabastu, gymmen både inomhus och utomhus samt löparbanan
 • Informella dagliga genomgångar med besättningen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Hjälp av våra expeditionsfotografer ombord

Observera:

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas
 • En tilläggsnatt kan behövas, beroende på dina flygtider (ingår ej)

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Tilläggsnatt/-nätter vid behov, beroende på flygtider
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Tillvalsutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam
 • Behandlingar i spa-avdelningen ombord
Pool area on MS Fridtjof Nansen
Foto: Oscar Farrera
Ditt fartyg

MS Fridtjof Nansen

Byggd år 2020
Varv Kleven Yards, Norway
Passagerarkapacitet 530 (500 i Antarktis)
Bruttodräktighet 20 889 ton
Längd 140 m
Däcksbalk 23,6 m
Hastighet 15 knop

MS Fridtjof Nansen är det senaste tillskottet i Hurtigrutens flotta med specialbyggda fartyg – och tillhör nästa generations expeditionsfartyg. Hon tar oss med till några av jordens mest spektakulära hörn.

Läs mer om MS Fridtjof Nansen

A large boat in a body of water with a mountain in the background

Liknande resor

Några alternativ: