Grandiosa Grönland – isberg i Diskobukten

Grandiosa Grönland – isberg i Diskobukten

Grandiosa Grönland – isberg i Diskobukten

Grandiosa Grönland – isberg i Diskobukten

Reseinformation 13 dagar MS Fridtjof Nansen
Avresor
11 juni 2025
21 juni 2025
Frukost, lunch och middag ingår

Episk, naturlig skönhet

Vi sätter kurs från Nuuk genom västra Grönlands mörkblå vatten. Njut av de natursköna omgivningarna när vi passerar istäckta berg, tar oss genom djupa fjordar och glider förbi häpnadsväckande glaciärer. Väl framme i Diskobukten väntar imponerande isberg och vidsträckt vildmark. Pricken över i:et är Ilulissatfjorden, ett av naturens absoluta underverk.

Äkta äventyr på Grönland

Upptäck en blandning av gammalt och nytt i kustsamhällen och lär dig mer om både historia och kultur på Kalaallit Nunaat, grönländarnas namn för sin ö. Följ med expeditionsteamet på fascinerande föreläsningar, utflykter i småbåtar och vandringar i naturen. Vår resplan utformas baserat på rådande förhållanden, vilket innebär att vi hittar de bästa platserna för att gå iland och spana efter djur.

Grandiosa Grönland – isberg i Diskobukten Grandiosa Grönland – isberg i Diskobukten
 • Dag 1
  Reykjavík

  Kosmopolen Reykjavík

  Utforska världens nordligaste huvudstad, Reykjavík

  Vårt äventyr börjar med en natt i Reykjavík.

  Reykjavík är en spännande stad som sprudlar av konst, kultur och historia.

  Ta en promenad längs Laugavegur med alla sina butiker och friluftsaffärer, beundra den vackra kyrkan Hallgrímskirkja

  och besök det fascinerande konstmuseet i Reykjavík.

  Om du har tid, boka ett av våra förprogram som finns som tillval och se fler av Islands höjdpunkter innan din resa till havs börjar.

  Dag 1
  Reykjavík

  Kosmopolen Reykjavík

 • Dag 2
  Nuuk

  Ombordstigningsdag i Nuuk

  Välkommen till Grönlands huvudstad

  Vi börjar dagen tidigt när vi lämnar Reykjavík och flyger till Nuuk.

  Nuuk är Grönlands lilla, men färgstarka huvudstad. Staden har färre än 20 000 invånare och erbjuder en fin blandning av nya och gamla byggnader. Om du är intresserad av historia, bege dig till den gamla stadsdelen vid vattnet där du bland annat finner Nuuks katedral och Hans Egede-statyn uppe på en höjd. Nere vid vattnet ligger statyn Havets moder, en stark kontrast till de övriga höjdpunkterna.

  Här ligger expeditionsfartyget och väntar på oss i hamnen. Efter att du har välkomnats ombord och fått din kostnadsfria expeditionsjacka är det dags att göra dig hemmastadd i hytten och därefter njuta av din första middag ombord.

  Dag 2
  Nuuk

  Ombordstigningsdag i Nuuk

 • Dag 3
  Till havs

  Till havs

  Gör dig redo för ditt äventyr

  Under resan mot polcirkeln har du tid att bekanta dig med AECO:s regler och rekommendationer angående verksamhet och landstigningar i den känsliga arktiska miljön. Se till att närvara vid dessa obligatoriska presentationer om du vill delta i planerade landstigningar medan vi går norrut.

  Du har också tid att finna dig till rätta ombord, njuta av de toppmoderna faciliteterna på fartyget och lyssna till de första föreläsningarna om ämnen knutna till Grönland, däribland projekten för medborgarforskning som genomförs ombord på fartyget.

  Någon gång under resan korsar vi polcirkeln och går in i midnattssolens land mitt i sommaren.

  Dag 3
  Till havs

  Till havs

 • Dag 4
  Diskobukten

  Unesco-listade Ilulissatfjorden

  Upplev naturens häpnadsväckande skönhet

  Idag är vi framme i Diskobukten, en fristad för valar, sälar och andra djur. Här ligger isberg i olika storlekar utspridda, men de kommer alla från samma plats – Ilulissatfjorden. Det spektakulära Unesco-världsarvet står ofta högst upp på listan över saker att uppleva på Grönland, och idag kommer du förstå varför. Njut av omgivningarna när du promenerar längs landgången i trä till den häpnadsväckande isfjorden.

  Låt dig hänföras av gigantiska isberg som fridfullt flyter förbi i det djupblå vattnet och skiftar i vita, grå och blå toner. Alla fotografer, oavsett erfarenhetsnivå, återvänder till fartyget med fantastiska foton. Väl tillbaka i Ilulissat kan du besöka Isfjordcentret för att lära dig mer om regionens is och vandra till Sermermiut där du kan njuta av en drink, omgiven av vackra vyer.

  Dag 4
  Diskobukten

  Unesco-listade Ilulissatfjorden

 • Dag 5-6
  Uummannaqfjorden

  Vi utforskar Uummannaqfjorden

  Livet i Arktis

  Bortom halvön Nuussuaq börjar avstånd att betyda allt, för här börjar Grönlands ”yttersta nord”. Vid den här breddgraden går livet i en lugnare takt. Här är det väder- och isförhållanden som bestämmer, och varje landstigning som vi försöker göra beror på kaptenens förmåga att säkert navigera genom vattenvägarna – speciellt när sommardimman dyker upp. Sammantaget är det den perfekta omgivningen för vår expedition.

  Områdets skönhet och naturens bördighet här har lockat människor sedan de första nybyggarna kom ner längs kusten för över 4 000 år sedan. Fängslande arkeologiska platser vittnar om det arktiska folkets förmåga att överleva i en så karg miljö. Det var i den här regionen som de berömda Qilakitsoq-mumierna upptäcktes.

  Möjliga aktiviteter häromkring är besök i små samhällen som Uummannaq – en vacker ort på ön med ett berg format som ett hjärta – eller Ukkusissat. Vi kanske besöker den arkeologiska platsen Qilakitsok, gör landstigningar eller försöker ta en båttur bland isflaken i de inre fjordarna med våra små expeditionsbåtar.

  Dag 5-6
  Uummannaqfjorden

  Vi utforskar Uummannaqfjorden

 • Dag 7-9
  Vaigatsundet

  Diskobuktens imponerande isskulpturer

  Kom nära den mäktiga naturen

  Om vi skulle beskriva Grönland med ett ord skulle det vara storslaget. Diskobukten är en plats som tagen ur en dröm. Här ligger isberg i olika storlekar utspridda i det djupblå vattnet. Vissa av dessa imponerande isberg väger upp till sju miljoner ton. Faktum är att fjorden pumpar ut mer vatten i form av glaciäris än vad som används i New York City under ett helt år – på bara en dag.

  Vår expedition bjuder på allt från traditionella samhällen och gigantiska glaciärer till Grönlands vackra, vidsträckta vildmark. Under de kommande dagarna hoppas vi kunna visa dig buktens alla höjdpunkter, däribland Vaigatsundet, Disko Island och de östra fjordarna. Här bestämmer Moder jord, vilket innebär att vi alltid är redo att anpassa vår resplan efter lokala väder- och isförhållanden.

  Nu väntar landstigningar med expeditionsbåtar, resor bland isflak och isberg, valskådning ute på däck och fler föreläsningar med expeditionsteamet. Kanske får vi syn på en flock renar, en fjällräv som tar sig över tundran eller den imponerande grönländska jaktfalken under en av våra landstigningar.

  Dag 7-9
  Vaigatsundet

  Diskobuktens imponerande isskulpturer

 • Dag 10-11
  Västra Grönland

  Landskap och samhällen på västra Grönland

  Besök moderna städer vid vildmarkens kant

  Grönlands centrala västra kust är en region av kontraster, hem för några av de längsta fjordarna i landet och några få samhällen, däribland den näst största staden på ön. Men storleken gör denna kuststräcka till en glest befolkad region, där enorma avstånd är normen och känslan av avlägsenhet och isolering helt enkelt är en del av livet.

  På vår resa söderut besöker vi samhällen där traditioner fortfarande lever kvar, däribland Sisimiut, som ligger runt 40 km norr om polcirkeln. Den moderna staden har vuxit upp vid sidan av mycket gamla lämningar som har funnit i mer än 4 000 år. Om du vill lära dig mer om den antika Saqqaq-kulturen, se till att besöka det intressanta lokala museet. Om du är på jakt efter den perfekta souveniren, köp en halsduk, en mössa eller vantar stickad av qiviut. Materialet tillverkas av myskoxens innerull och sägs vara tio gånger varmare än fårull.

  Dag 10-11
  Västra Grönland

  Landskap och samhällen på västra Grönland

 • Dag 12
  Nuuk

  Expeditionen avslutas i Nuuk

  En liten huvudstad i storslagna omgivningar

  I dag anländer vi i Nuuk och det är dags att ta farväl av MS Fridtjof Nansen, besättningen, expeditionsteamet och alla nya vänner du fått. Grönlands livliga huvudstad är en storstad jämfört med alla andra städer i landet som du har besökt under de senaste veckorna. Om du har lite tid före hemresan kan du få en fascinerande inblick i det moderna Grönland.

  Härifrån tar vi flyget tillbaka till Reykjavík, med mängder av fantastiska minnen i bagaget.

  Dag 12
  Nuuk

  Expeditionen avslutas i Nuuk

 • Dag 13
  Reykjavík

  Tillbaka till Reykjavík

  Se mer av Reykjavík

  Äventyret avslutas i Reykjavík, vilket ger dig ytterligare en chans att utforska Islands fina huvudstad.

  Om du vill uppleva mer kan du boka vårt efterprogram som finns som tillval innan du återvänder hem. Du kan också förlänga din vistelse och på egen hand njuta av Reykjavík och alla dess geotermiska sevärdheter.

  Dag 13
  Reykjavík

  Tillbaka till Reykjavík

Avresor

2025

 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Juni:
11.
21.

Vad som ingår

Hotell

 • Övernattning i Reykjavík före och efter expeditionskryssningen, inklusive frukost

Flyg

 • Flyg i ekonomiklass mellan Reykjavík och Nuuk

Transfer

 • Transfer mellan hotellet och flygplatsen i Reykjavík före och efter flyget till Nuuk
 • Transfer mellan flygplatsen och fartyget i Nuuk

Expeditionskryssning

 • Resa i vald hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker* på restaurangerna Aune och Fredheim
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm ingår för gäster i svit
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord†
 • Kostnadsfri, återanvändbar vattenflaska
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter
 • *Husets öl och vin, läsk samt mineralvatten
 • †Observera att wifi och mobiltäckning är mycket begränsade i de avlägsna områden vi reser till och att streaming inte stöds.

Aktiviteter ombord

 • Föreläsningar och diskussioner med experter från expeditionsteamet
 • Full tillgång till vårt vetenskapscenter, bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program där resenärerna kan hjälpa till i pågående forskningsprojekt
 • Tips och tekniker kring hur du fotar landskap och djurliv av fotografen ombord
 • Du har tillgång till fartygets badtunnor, infinitypool, panoramabastu, gymmen både inomhus och utomhus samt löparbanan
 • Informella, dagliga genomgångar med besättningen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Hjälp av våra expeditionsfotografer ombord

Observera:

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas
 • En tilläggsnatt kan behövas, beroende på dina flygtider (ingår ej)

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Tilläggsnatt/-nätter vid behov, beroende på flygtider
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Tillvalsutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam
 • Behandlingar i spa-avdelningen ombord
Pool area on MS Fridtjof Nansen
Foto: Oscar Farrera
Ditt fartyg

MS Fridtjof Nansen

Byggd år 2020
Varv Kleven Yards, Norway
Passagerarkapacitet 530 (500 i Antarktis)
Bruttodräktighet 20 889 ton
Längd 140 m
Däcksbalk 23,6 m
Hastighet 15 knop

MS Fridtjof Nansen är det senaste tillskottet i Hurtigrutens flotta med specialbyggda fartyg – och tillhör nästa generations expeditionsfartyg. Hon tar oss med till några av jordens mest spektakulära hörn.

Läs mer om MS Fridtjof Nansen

A large boat in a body of water with a mountain in the background

Liknande resor

Några alternativ: