Grönland – Den ultimata fjord- och nationalparksexpeditionen

Grönland – Den ultimata fjord- och nationalparksexpeditionen

Grönland – Den ultimata fjord- och nationalparksexpeditionen

Grönland – Den ultimata fjord- och nationalparksexpeditionen

Reseinformation 13 dagar MS Fridtjof Nansen
Avresa
24 augusti 2022
Pris från
kr 75 197
Frukost, lunch och middag ingår

Res från Island till Grönlands avlägsna östkust och upplev djurlivet och den fantastiska storslagenheten i världens största nationalpark och fjordsystem.

Östra Grönlands storslagenhet

Från Reykjavik korsar vi Danmarksundet till Grönlands spektakulära östkust. Vår första destination är Scoresby sund, ett enormt system av fjordar och glaciärer som breder ut sig över 62 000 kvadratkilometer. Du kommer att ägna de kommande fyra dagarna åt att utforska detta stora orörda område.

Lugna mörka vatten återspeglar de höga bergen runt omkring oss när vi spanar efter valar och andra marina djur, såsom sälar som ibland kan ses ligga och dra sig på isflak. Håll utkik efter fåglar såsom spetsbergsgrisslor, fjällugglor och jaktfalkar.

Världens största nationalpark

Därefter ger vi oss ut och utforskar Grönlands nationalpark, som även är ett internationellt biosfärområde. Antalet besökare har begränsats i detta 970 000 kvadratkilometer stora vildmarksområde, men tack vare Hurtigrutens expertis och erfarenhet kommer du att vara en av de lyckliga få som får uppleva detta arktiska paradis.

Eftersom det inte finns några människor frodas djurlivet i denna fridfulla oas, där du kan se polarharar, myskoxar och till och med isbjörnar. Vattnet kryllar av glittrande blå isberg, och du kommer att komma nära inpå naturen på guidade vandringar och kajakturer. Denna expeditionskryssning till en av de mest avlägsna platserna på planeten kommer att bli en oförglömlig upplevelse.

Grönland – Den ultimata fjord- och nationalparksexpeditionen Grönland – Den ultimata fjord- och nationalparksexpeditionen
 • Dag 1
  Reykjavik, Island

  Islands huvudstad

  24 augusti 2022
  Preliminär avgångstid: 20:00

  Ditt äventyr börjar i världens nordligaste huvudstad. Reykjavik ståtar med en kombination av traditionell charm och kosmopolitisk attityd. Denna lilla och säkra stad har den perfekta storleken för en vandringstur, fullspäckad med konst, kultur och historia. Vi rekommenderar att du försöker få ut mesta möjliga av din vistelse här innan du går ombord, om du har tid.

  Ta en promenad längs Laugavegur, huvudshoppinggatan, med alla sina butiker och friluftsaffärer, eller ta dig till den arkitektoniskt slående kyrkan Hallgrímskirkja. Konstälskare ska besöka Reykjaviks konstmuseum, Islands konstmuseum och de många mindre gallerierna och museerna som ligger utspridda i staden.

  Ett besök till nationalmuseet, Saga Museum och sjöfartsmuseet ger dig en djupare inblick i Islands historia. Glöm inte att packa ned badkläderna om du känner för att ta ett dopp i en av stadens 18 pooler, som ofta är utrustade med bastur och badtunnor.

  Från Reykjavik, som egentligen betyder ”Den rökiga viken” på grund av den stigande ångan från de omgivande geotermiska platserna, har du bara några timmar till gejsrar, glaciärer, heta källor och vattenfall. Varför inte boka ett förprogram med oss och ägna några extra dagar åt att utforska Islands Gyllene cirkel, en rutt som erbjuder många naturliga sevärdheter, såsom vattenfall, nationalparker och gejsrar?

  Fartyget väntar på dig i Reykjaviks hamn. När du har checkat in och hämtat din kostnadsfria expeditionsjacka får du tid över till att göra dig hemmastadd i den trevliga och eleganta hytten. Det hålls en obligatorisk säkerhetsgenomgång precis innan avresan, varefter du kan gå runt och utforska ditt nya hem hemifrån och njuta av den förstklassiga upplevelsen ombord.

  Välkomstmiddagen på kvällen avrundas med en skål av kaptenen för att önska alla ett trevligt äventyr. Du får sedan träffa expeditionsteamet och nyckelpersonerna i besättningen, som kommer att informera dig om vad du kan förvänta dig på denna spännande resa till Grönland.

  Dag 1
  Reykjavik, Island

  Islands huvudstad

 • Dag 2
  Till sjöss

  Genom Danmarksundet

  25 augusti 2022

  När vi lämnar Island bakom oss korsar vi Danmarksundet och vidare mot Grönlands kust. Detta är samma rutt som vikingarna tog när de migrerade till Grönland för ungefär 1 000 år sedan. Vi färdas faktiskt i kölvattnet av Erik Röde, som sägs ha varit den första europén som bosatte sig på Grönland efter att ha åkt dit med sin far när han var 10 år gammal.

  Du får tid till att koppla av, lära känna expeditionsteamet och utforska bekvämligheterna ombord. Det kommer att hållas föreläsningar i vetenskapscentret inom en rad olika ämnesområden för att förbereda dig inför det kommande äventyret. När du är där kan du dra nytta av biblioteket och vetenskapsutrustningen som finns till hands under hela resan.

  De kommer även att gå igenom viktiga riktlinjer från AECO, Association of Arctic Expedition Cruise Operators. Du kommer att lära dig hur du kan hjälpa till att skydda naturlivsmiljöer och hur du på bästa sätt håller ett säkert avstånd från djur för att inte störa dem.

  Om du vill bränna lite kalorier kan du ta dig till ett av gymmen för att få upp pulsen. Panoramabastun erbjuder en fantastisk utsikt medan du svettas, och det finns badtunnor och en uppvärmd pool på däck.

  Varför inte avnjuta en drink i Explorer Lounge & Bar med en vacker panoramautsikt och lära känna några av dina medresenärer, eller bara slå dig ner i en soffa och titta på de hypnotiska havsvågorna som rullar förbi utanför?

  Dag 2
  Till sjöss

  Genom Danmarksundet

 • Dag 3-7
  Scoresby sund

  Världens största fjord

  26 augusti 2022 - 30 augusti 2022

  Scoresby sund är ett fjordsystem som breder ut sig som grenar på ett träd över ett område på cirka 62 000 kvadratkilometer. Landskapet är helt enkelt fantastiskt, med vita och blå isberg som flyter i spegelliknande vatten omgivet av storslagna svarta och bruna berg som tornar upp sig omkring oss. Det är världens största fjordsystem och de kommande fyra dagarna kommer att framkalla en djup känsla av lugn när du utforskar denna enorma orörda vildmark.

  Områdets branta basaltberg, varav vissa är upp till 2 000 meter höga, skapar inte bara en fantastisk bakgrund utan ger även skydd från de kyliga arktiska vindarna. Dessutom har de vidsträckta öppna vattenområdena vid det breda fjordsystemets mynning och områdena som förblir isfria även på vintern gjort detta till en fristad för Grönlands sprudlande djurliv. Du kan få syn på myskoxar, fjällrävar och skogsharar.

  Fågellivet frodas här. Alkekungar, lunnefåglar, stormfåglar, fjällugglor, jaktfalkar och havstrutar är bara några av de arter som vi hoppas på att få se. Dessutom kan olika sälarter ses på stranden eller ligga och dra sig på isflak. Håll utkik efter valar som kan ses i vattnet här.

  Eftersom detta är en expeditionskryssning kommer kaptenen och expeditionsteamet att ta oss till de mest gynnsamma platserna utifrån förhållandena varje dag. Vi gör allt för att få ut det mesta av förhållandena, och vi försöker erbjuda så många landstigningar, naturvandringar, kajakturer och djurskådningsmöjligheter som möjligt. När du utforskar och lär dig mer om detta värdefulla ekosystem kommer du att känna dig som ett med det vidsträckta fjordsystemet i Scoresby sund.

  Dag 3-7
  Scoresby sund

  Världens största fjord

 • Dag 8-11
  Grönlands nationalpark

  Världens största nationalpark

  31 augusti 2022 - 3 september 2022

  Ord räcker inte till för att beskriva stillheten och storslagenheten i världens största nationalpark. Det är också den minst besökta parken på jorden, och endast ett litet antal expeditioner får besöka den under den korta sommarsäsongen. Tack vare vår expertis och erfarenhet är vi en av dem.

  Du kommer att se majestätiska fjordar och gigantiska isberg, medan du spanar efter djur som harar, myskoxar och fjällrävar som strövar omkring på kusten och tundran. Du kan till och med ha turen att se isbjörnar. Dessa sällsynta varelser är vanligtvis spridda över den enorma regionen, vilket gör det till en riktig höjdpunkt om vi lyckas få syn på en.

  Bortsett från gamla jägarstugor, några forskningsstationer och en militär utpost, finns det väldigt få spår av mänskligt liv i denna 970 000 kvadratkilometer stora park. De enda andra människor vi kan stöta på är militärer i Siriuspatrullen som övervakar området på hundspann. Annars är detta en av de tystaste platserna på jorden, vilket kommer att ingjuta en djup känsla av stillhet när vi utforskar den vackra vildmarken.

  Grönlands nationalpark är ett internationellt biosfärområde, så naturligtvis kommer vi att respektera den känsliga ekologin och se till att inte lämna några spår efter oss. Kaptenen och expeditionsteamet kommer att utvärdera isförhållandena och sedan välja de bästa platserna för landstigningar den dagen. Du kan även ge dig ut på tillvalsutflykter, såsom kajakturer och långa guidade naturvandringar, och till och med ta ett dopp i det iskalla vattnet om du vågar dig på det.

  Förutom att se vilda djur, fotografera floran och isbergen, och uppskatta tystnaden finns det också möjlighet att delta i våra projekt för medborgarforskning, som bidrar till att bevara regionen för djurlivet och kommande generationer.

  Dag 8-11
  Grönlands nationalpark

  Världens största nationalpark

 • Dag 12
  Irmingerhavet

  Tillbaka till Island

  4 september 2022

  Efter att ha utforskat Grönlands avlägsna skönhet sätter vi kurs tillbaka mot Island. Ägna dagarna till sjöss åt att sammanfatta dina erfarenheter med dina nya vänner, studera naturen i vetenskapscentret, gå på en föreläsning eller två eller bara koppla av på däck. Håll utkik efter sjöfåglarna som följer efter fartyget eller spana efter valar som kan komma upp till ytan.

  Vägen tillbaka ”hem” är sannolikt den samma som de sista vikingarna tog när de övergav sitt experiment att bosätta sig på Grönland på 1400-talet. Varför lämnade de Grönland? Historikerna är inte överens, men det verkar troligt att de försökte leva som europeiska jordbrukare i en miljö som inte kunde försörja deras kor, får och grisar. Om de bara hade rådfrågat de grönländska inuiterna, så kanske deras ättlingar fortfarande hade levt där idag.

  När du reflekterar över din resa kommer du att uppskatta vilken fantastisk plats Grönland är. Vi hoppas att naturskönheten du stött på, med alltifrån den känsliga ekologin i fjordsystemen till den flytande isens och glaciärernas överjordiska storslagenhet, har gjort ett djupt intryck på dig och att din expeditionskryssning har varit en livsförändrande upplevelse.

  Dag 12
  Irmingerhavet

  Tillbaka till Island

 • Dag 13
  Reykjavik

  Islands eleganta huvudstad

  5 september 2022
  Preliminär ankomsttid: 06:00

  Fartyget anländer tillbaka till Islands huvudstad idag. När du har stigit iland kan du passa på att besöka de sevärdheter som du kanske inte hann med att se i denna charmiga och kompakta stad innan vi påbörjade resan.

  Vi är övertygade om att du kommer att ha en fantastisk upplevelse längs Grönlands östkust med oss och vi hoppas att vi ses igen i framtiden på nästa äventyr.

  Om du vill utforska mer av Island kan du lägga till ett av våra efterprogram innan du åker hem eller helt enkelt förlänga din vistelse för att få ut det mesta av Reykjavik och de omgivande geotermiska sevärdheterna.

  Dag 13
  Reykjavik

  Islands eleganta huvudstad

Avresor

2022

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Augusti:
24.

Aktuella erbjudanden och rabatter

 • Boka tryggt

  Vår populära Boka tryggt-policy är tillbaka, vilket betyder att du kan känna dig trygg inför ditt nästa äventyr tillsammans med oss.
  Policyn gäller alla nya bokningar som görs mellan 16 februari 2022 och 30 juni 2022 samt för expeditionskryssningar som avgår senast 31 december 2022.
  Läs mer och beställ

Vad som ingår

Priset inkluderar

Expeditionskryssning

 • Expeditionskryssning i valfri hytt
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker (husets öl och vin, läsk och mineralvatten) på restaurangen Aune
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm inkluderad för svitgäster
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord. Tänk på att vi seglar i avlägsna vatten med begränsad uppkoppling. Streaming stöds inte.
 • Kostnadsfri återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på vid vattenstationerna ombord
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Utbud av inkluderade utflykter

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller djupgående föreläsningar i olika ämnen
 • Du har tillgång till fartygets vetenskapscenter, som har ett omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program för medborgarforskning gör det möjligt för gäster att hjälpa till i riktiga forskningsprojekt 
 • Den professionella fotografen ombord delar med dig av sina bästa tips och tricks för att ta de bästa bilderna av landskapet och djurlivet
 • Du har tillgång till fartygets badtunnor, panoramabastu samt gymmet inomhus
 • Informella sammankomster med besättningen, såsom dagliga sammanfattningar och förberedelser inför den kommande dagen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Expeditionsfotografer hjälper dig med dina kamerainställningar före våra landstigningar

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Hantering av bagage
 • Valfria kustutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla visumkrav för inresa
 • Ingen dricks förväntas
Pool area on MS Fridtjof Nansen
Foto: Oscar Farrera
Ditt fartyg

MS Fridtjof Nansen

Byggd år 2020
Varv Kleven Yards, Norway
Passagerarkapacitet 528 (500 i Antarktis)
Bruttodräktighet 20 889 ton
Längd 140 m
Däcksbalk 23,6 m
Hastighet 15 knop

MS Fridtjof Nansen är det senaste tillskottet i Hurtigrutens flotta med specialbyggda fartyg – och tillhör nästa generations expeditionsfartyg. Hon tar oss med till några av jordens mest spektakulära hörn.

Läs mer om MS Fridtjof Nansen

A large boat in a body of water with a mountain in the background
Se priser och tillgänglighet

Några alternativ: