Öluff i Nordatlanten

Grönland - Island - Färöarna - Shetlandsöarna - Norge

Följ med på en exklusiv expedition till Grönland, Island, Färöarna, Shetlandsöarna och Norge. Nordatlanten lockar oss upptäcktsresande med löften om glittrande glaciärer, spektakulära fjordar och unika kulturupplevelser.

 • Lär dig mer om de infödda öbornas unika mentalitet
 • Njut av en av de mest varierade expeditionerna någonsin
 • Följ med på spännande utflykter genom hela expeditionen
 • Lyssna på expeditionsteamets fascinerande föredrag om populära ämnen

Översikt

Den här expeditionen går till Arktis största öar. Vi inleder med Grönland, reser vidare till det mytomspunna Island och sedan till de mindre Färöarna och Shetlandsöarna. Det här är ett äventyr som inte kan jämföras med något annat på det här halvklotet.

Utforska Grönlands arktiska vildmark

Grönland är planetens största ö och längs dess frusna kust har några av naturens mest häpnadsväckande skapelser sett dagens ljus. Här har kampen för överlevnad gett invånarna en sund respekt för miljön de bor i. Längs vår resa rakt in i midnattssolens nordligaste trakter får vi se exempel på det unika samspelet mellan människa och natur, och uppleva ett spektakulärt landskap rikt på kultur, historia och djurliv.

Mytomspunna otämjda öar

Från Grönland reser vi österut för att besöka sagornas ö Island och landets historiska huvudstad Reykjavik. Därefter korsar vi Nordsjön för att insupa Färöarnas och Shetlandsöarnas vilda skönhet. Vi avslutar äventyret i Bergen i Norge, porten till det norska fjordriket. Vi kan lugnt säga att det här är en av våra allra mest mångskiftande expeditioner!

I priset ingår: 

 • En resa med Hurtigruten i vald hyttkategori med fullpension
 • Flyg i ekonomiklass mellan Köpenhamn och Kangerlussuaq
 • Anslutning från flygplatsen till fartyget i Kangerlussuaq
 • Vind- och vattenavvisande jacka
 • Landstigningar samt aktiviteter ombord och på land
 • Professionellt, engelsktalande expeditionsteam, som ger föredrag samt följer med på landstigningar och aktiviteter
 • Gratis te och kaffe

Inkluderas inte:

 • Internationella flygningar
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Bagageservice
 • Tillvalsutflykter och dricks

Observera:

 • Priserna är angivna för en person i tvåmannahytt, i SEK.
 • Alla planerade landstigningar är beroende av väder- och isförhållanden
 • Tidsplan och resrutt kan komma att ändras
 • Gratis utlåning av gummistövlar ombord

Liknande resor

Resan dag för dag

Tidsplan och resrutt

Detta är en resa där elementen styr. Väder-, vind- och isförhållanden kan skifta, något som gör varje expedition med Hurtigruten unik. Eftersom säkerheten har högsta prioritet för oss bestämmer kaptenen den slutgiltiga resplanen under resans gång. Dag-för-dag-programmet är därför bara är en indikation om vad man kan få uppleva.

20. august 2017

Avresa från Köpenhamn till Kangerlussuaq, Grönland
Dag 1
1200x600_Copenhagen_©Heather_Poon_day1.png
Foto: Heather Poon Foto

Äventyret börjar


Ort: Köpenhamn till Kangerlussuaq, Grönland

Ditt flyg från Köpenhamn landar i Kangerlussuaq på kvällen innan vi ger oss av. Innan vi går ombord på eftermiddagen tillbringar du dagen i Kangerlussuaq med omgivningar. På eftermiddagen går en buss till hamnen, cirka 12 km från Kangerlussuaq. Det finns ingen hamn i Kangerlussuaq som har plats för MS Spitsbergen, och därför tar vi oss ombord med hjälp av våra Polarcirkel-båtar. Vårt expeditionsteam finns till hands. Vi rekommenderar att man har regnkläder och myggmedel med sig i handbagaget, för att använda under båtturen ut till MS Spitsbergen. Vi rekommenderar även bra skor den dagen. Efter incheckning och den obligatoriska säkerhetsgenomgången sätter vi kurs mot Diskobukten där det första äventyret väntar.

Dags 2-4
1200x600_Ilulissat_©Chelsea_Claus-day3.png
Foto: Chelsea Claus Foto

Utforska nordvästra Grönland


Ort: Sisimut, Ilulissat och Itilleq

Sisimiut ligger fyra mil norr om polcirkeln. Namnet betyder ”folket som bor på ett ställe där det finns rävlyor”. Detta är Grönlands näst största stad, en modern ort som håller fast vid gamla traditioner. Följ med på utflykter som vandringar, båtturer och sightseeing. Du kan också se lokalbefolkningen tillverka smycken och konsthantverk av ben, skinn och metall eller smaka på grönländska specialiteter i en lokal restaurang.

Ilulissat ligger i ett häpnadsväckande landskap vid Ilulissatfjorden. Området utsågs till världsarv av Unesco 2004. Här får du se enorma isberg trängas vid fjordens mynning, precis utanför staden. De kommer från Jakobshavnsglaciären, en av norra halvklotets mest produktiva glaciärer. Dessa väldiga isberg är unika och det finns inte två som är likadana. Fascineras av isens färgtoner som ändras från vitt och blått till orange och rött när de träffas av midnattssolens strålar. Lyssna till isbergens knakande och mullrande ekon från ena sidan av Ilulissat till den andra.

Itilleq betyder ”nedsänkning”, och som namnet antyder ligger den här lilla bosättningen i en sänka omgiven av majestätiska höga fjäll och glaciärer. Här bor runt 130 personer som främst livnär sig på jakt och fiske. Ön saknar färskvatten så därför används en anläggning i Itilleq som framställer färskvatten av havsvatten. Kyrkan här har en intressant historia: den byggdes i Thule (Uummannaq på norra Grönland) 1930 och flyttades till Itilleq 1963. Itilleq kan med rätta kallas polcirkelsbyn, eftersom polcirkeln går bara 200 meter söder om samhället.

 

 

Dag 5
1200x600_Nuuk_©Thomas_Haltner_day5.png
Foto: Thomas Haltner Foto

Grönlands äldsta stad


Ort: Nuuk, Grønland

Grönlands huvudstad med sina 16,000 människor är öns politiska och sociala centrum. Nuuk är även Grönlands äldsta stad, som grundlades 1728 av den dansknorske missionären Hans Egede. Namnet Nuuk betyder halvö, en passande beskrivning eftersom staden ligger ytterst på en stor halvö vid mynningen av en av världens största och mest spektakulära fjordsystem. Idag är staden en plats där gamla och nya traditioner möts, från pittoreska gamla byggnader i ”Kolonihaven”, till byggnaden för Grönlands hemstyre. Som huvudstad huserar Nuuk även ett universitet, en lärarhögskola, kyrkor och Grönlands nationalmuseum, där man kan se mumierna från Qilakilsoq.

Dags 6-7
1200x600_Qassiarsuk_©Mads_Pihl_day4.png
Foto: Mads Phil Foto

Utforska södra Grönland


Ort: Paamiut, Qassiarsuk och Hvalsey

Vi fortsätter resan och njuter av det grönländska landskapet på väg mot Paamiut, ett område som varit bebott sedan omkring 1500 f. Kr. Namnet Paamiut betyder ”folket som bor vid mynningen”, vilket hänvisar till stadens läge vid mynningen av Kuannersooqfjorden. Att strosa runt i Paamiut handlar om att uppskatta skönheten i det enkla och att möta den vänliga lokalbefolkningen. Missa inte att besöka kyrkan, som är en av de finaste på Grönland och byggdes 1909 av trä i norsk stil. Stanna vid den färggranna bron i stadens centrum och beundra de pittoreska husen i de äldre kvarteren. Paamiut är känt för sin täljstenskonst och sina fina folkdräkter av sälskinn som är smyckade med tusentals pärlor. Du kan fortfarande se exempel på dessa konstformer när du promenerar runt i samhället. Det finns rikligt med havsörnar i Paamiut, och invånarna känner en närhet till dem. Det sägs att det bringar lycka att få syn på denna imponerande fågel. 

I Qassiarsuk möter oss ett grönskande landskap med vita får, bördig vegetation och produktiva gårdar, och allt detta står i färgstark kontrast till islandskapet ute i havet. Qassiarsuk är också platsen där vikingen Erik Röde byggde sin gård Brattalid år 982. Han förvisades från Island och flydde till det land han kallade Grönland. Erik bosatte sig i Qassiarsuk eftersom han ansåg att detta var det bördigaste området på Grönland. 

I Hvalsey finns några av de bäst bevarade ruinerna från fornnordisk tid och kyrkan byggdes troligen någon gång under 1300-talet. Erik Rödes släktingar byggde gården sent på 900-talet. Den senast dokumenterade händelsen från fornnordisk tid är från 1408 då ett bröllop ägde rum i bosättningens kyrka. 

Dag 8
1200x600_nunap_isua_©Thomas_Mauch_day8.png
Foto: Thomas Mauch Foto

Sydkusten


Ort: Nunap Isua, Grönland

Vid Grönlands sydkust ligger några av den enorma öns kulturellt och miljömässigt mest varierade områden. Vi gör ett försök att ta oss igenom den smala och ofta isfyllda 100 kilometer långa kanalen Prins Christians sund som går igenom Grönlands sydligaste punkt, för att njuta av det fantastiska landskapet. Om kanalen är blockerad seglar vi runt Nunap Isua (Kap Farvel).

Dag 9
1200x600_Danmarkehavn_©Martin Johansen_day9.png
Foto: Martin Johansen Foto

På väg österut


Ort: Danmarksundet

När vi korsar Danmarksundet mot Island följer vi samma rutt som de nordiska pionjärer som lämnade sina hem på Island och i Norge för mer än 900 år sedan. Du kan ägna dagen åt att slappna av eller lyssna på någon av expeditionsteamets föreläsningar som sammanfattar tiden vi tillbringat på Grönland.

Dag 10
1200x600_Reykjavik_©Hotel_Reykjavik_centrum_day10.png

Islands huvudstad


Ort: Reykjavik, Island

Reykjavik var en gång den första vikingabosättningen men är idag Islands moderna huvudstad. Omgivningarna bjuder på fantastiskt vacker natur med gejsrar, fjäll, glaciärer och varma källor. 

Dag 11
1200x600_Sea_©Ørjan_Bertelsen_day11.png
Foto: Ørjan Bertelsen Foto

På väg mot Färöarna


Ort: Norra ishavet

Det öppna havet väntar oss. Att segla de lömska farvattnen mellan Island och Färöarna har förr i tiden varit svårt och farligt – till och med för vikingarna. De blev kända för sina resor i ”västerled”, över havet från Norge, västerut mot arktiska öar. Nu ska vi dock segla i motsatt riktning, österut mot Färöarna. Njut av en behaglig dag till sjöss med intressanta föreläsningar ombord, och se dig omkring på vårt splitter nya expeditionsfartyg, MS Spitsbergen.

Dag 12
1200x600_Torshavn_©Leslie_A.Kelly_day12.png
Foto: Leslie A. Kelly Foto

Den vulkaniska ön


Ort: Tòrshavn, Färöarna

Färöarna är en grupp av 18 öar mitt i Nordatlanten, halvvägs mellan Shetlandsöarna och Island. Tórshavn är en av världens minsta huvudstäder med endast 15 000 invånare. Staden grundades på 900-talet och kan mycket väl vara Nordeuropas äldsta huvudstad. Numera är Tórshavn Färöarnas ekonomiska, kulturella och administrativa centrum, och sedan millennieskiftet växer staden snabbt. Staden bjuder på en charmig blandning av gammalt och nytt med små hus i alla tänkbara färger.

Dag 13
1200x600_Lerwick_©Barbara Schoog_day13.png
Foto: Barbara Schoog Foto

Utforska Shetlandsöarna


Ort: Lerwick, Shetlandsöarna

Lerwick är Shetlandsöarnas största hamn och Skottlands överlägset nordligaste stad. Den grundades på 1600-talet som fiskehamn, och fiske är fortfarande den huvudsakliga näringen vid sidan av färjetrafik och olja. Idag är Lerwick en levande och kosmopolitisk hamnstad med samhällstjänster och bekvämligheter som man annars bara hittar i mycket större orter på fastlandet. Den gamla hamnen är full av både besökande yachter och lokala fiskebåtar. Stadens omgivningar bjuder på några av Shetlandsöarnas vackraste natur och en enorm mängd arkeologiska fyndplatser, bland annat Europas bäst bevarade brosch och två fascinerande järnåldersbyar.

Dag 14
1200x600_Bergen_©Hurtigruten_day14.png
Foto: Hurtigruten Foto

Tillbaka till civilisationen


Ort: Bergen, Norge

När vi anländer till Bergen har expeditionen nått sitt slut. Vi rekommenderar verkligen att du tar dig tid att bekanta dig med den charmiga staden. Promenera genom Bergens pittoreska gator och besök fiskmarknaden och det kända Unesco-världsarvet Bryggen. 

2. september 2017

Ort Bergen, Norge
Ombord Upplevelser

Utflykter

Utmana din inre äventyrare och upplev allt de nordatlantiska öarna har att bjuda på, med vårt stora urval av utflykter.

Filmer

Fördjupa dig i de äventyr du kan uppleva på Grönland.

Förläng din semester

Resan dit

Kontakta oss gärna om du vill köpa flygbiljetter till och från Köpenhamn respektive Bergen, samt transfer till och från flygplatserna.