Thule, nord och ännu längre norrut

Kangerlussuaq - Thule - Kangerlussuaq

Rör vid ett isberg med dina bara händer och känn kraften i den grönländska naturen. Upptäck den autentiska grönländska kulturen och lär känna människorna här, på din expedition längs Grönlands nordvästra kust. Denna ikoniska resa till den sista utposten i norr är tillbaka på grund av stor efterfrågan.

 • Njut av en semester under midnattssolen, ett fantastiskt sommarfenomen
 • Betrakta Grönlands storslagna natur på din resa till Thule vid världens ände
 • Segla längs Grönlands hela istäcke
 • Lär dig mer om inuiternas fascinerande kultur och historia

Översikt

På den här resan riktar vi in oss på Grönlands invånare och deras fascinerande historia. Du får se övergivna bosättningar som varit obebodda i 900 år, besöka världens nordligast belägna naturliga samhälle och segla hela vägen fram till kanten av inlandsisen. Möt de vänliga invånarna och upplev deras traditionella kultur. Den enorma inlandsis som täcker Grönland har stor påverkan på klimatet, kulturen och människornas tillvaro här.

Inuiternas jägarkultur

I Grönland har jakt och fiske varit livsviktiga näringar i 4 000 år. Under många generationer har inuitkulturerna utvecklat och förfinat unika föremål som kajaken, harpunen, spjut för fågeljakt och klädesplagg tillverkade av djurhudar och päls. Det faktum att till och med sammanpressad snö kan användas som ett tillfälligt skydd i form av en igloo visar på inuiternas enastående förmåga att använda sig av de material som naturen erbjuder.

Oslipad, majestätisk natur

Känn den hisnande känslan av att stå vid kanten av den enorma grönländska inlandsisen, som sträcker sig 2 400 kilometer norrut och täcker nära 85 % av öns yta. Utforska sällan besökta bosättningar som Upernavik och Siorapaluk, kom så nära isberg att du kan ta på dem och förundras över naturens kraft i Ilulissatfjorden. Med dagliga landstigningar och utflykter som kajakturer, vandringar och andra aktiviteter får du upptäcka det autentiska Grönland och träffa människorna som bor där.

I priset ingår: 

 • En resa med Hurtigruten i vald hyttkategori med helpension
 • Tur- och returflyg i ekonomiklass mellan Köpenhamn och Kangerlussuaq
 • Anslutning från flygplatsen till fartyget i Kangerlussuaq
 • Utflykt till istäcket inklusive middag efter resan
 • Vind- och vattenavvisande jacka
 • Landstigningar samt aktiviteter ombord och på land
 • Professionellt, engelsktalande expeditionsteam, som ger föredrag samt följer med på landstigningar och aktiviteter
 • Gratis te och kaffe

Inkluderas inte:

 • Internationella flygningar
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd
 • Bagageservice
 • Tillvalsutflykter och dricks

Observera:

 • Priserna är angivna för en person i tvåmannahytt, i SEK.
 • Alla planerade landstigningar är beroende av väder- och isförhållanden
 • Tidsplan och resrutt kan komma att ändras
 • Gratis utlåning av gummistövlar ombord

Liknande resor

Resan dag för dag

Tidsplan och resrutt

Detta är en resa där elementen styr. Väder-, vind- och isförhållanden kan skifta, något som gör varje expedition med Hurtigruten unik. Eftersom säkerheten har högsta prioritet för oss bestämmer kaptenen den slutgiltiga resplanen under resans gång. Dag-för-dag-programmet är därför bara är en indikation om vad man kan få uppleva.

6. august 2017

Avresa från Köpenhamn till Kangerlussuaq, Grönland
Dag 1
1200x600_Copenhagen_©Heather_Poon_day1-16.png
Foto: Heather Poon Foto

Ditt äventyr startar


Ort: Köpenhamn till Kangerlussuaq, Grönland

Ditt flyg från Köpenhamn landar i Kangerlussuaq på kvällen. Kangerlussuaq är den huvudsakliga porten till Grönland, och en bosättning i Sisimiutsamhället. Det bor strax under 600 människor i Kangerlussuaq (”den långa fjorden”). Flygplatsen byggdes av amerikaner under andra världskriget och fungerade som amerikansk bas fram till 1992. Idag är Kangerlussuaq en kommersiell flygplats. På eftermiddagen går en buss till hamnen, cirka 12 km från Kangerlussuaq. Det finns ingen hamn i Kangerlussuaq som har plats för MS Spitsbergen, och därför tar vi oss ombord med hjälp av våra Polarcirkel-båtar. Vårt expeditionsteam finns till hands. Vi rekommenderar att man har regnkläder och myggmedel med sig i handbagaget, för att använda under båtturen ut till MS Spitsbergen.

Dag 2
1200x600_Sisimiut_©Thomas Haltner_day2.png
Foto: Thomas Haltner Foto

Diskobukten


Ort: Sisimiut, Grönland

Sisimiut är den sydligaste byn på Grönlands västkust. Huvudnäringen här är fiske, och staden har en stor flotta av trålare, ett skeppsvarv och en fiskfabrik. Sisimiut ligger i ett landskap av böljande backar och bykärnan ligger vid foten av en brant kulle. Följ med på utflykter såsom båt- eller vandringsturer och sightseeing. Du kan också köpa lokalt konsthantverk eller smaka på grönländska specialiteter i en av restaurangerna.

Dag 3
1200x600_Qeqertarsuaq_©Mark_McDermott_day3.png
Foto: Mark McDermott Foto

Ön Diskos enda stad


Ort: Qeqertarsuaq, Grönland

Qeqertarsuaq är den enda staden på den gamla vulkanön Disko. Qeqertarsuaq betyder ”den stora ön” och stadens viktigaste industri är fisket och säljakten. Förr i världen var valjakten också en viktig näring. Området erbjuder fantastiska arktiska upplevelser. Följ med på frivilliga utflkykter som till exempel en rundtur i staden, kajakpaddling eller en is-skådar-båttur. Om du är intresserad av arkeologi och historia bör du definitivt besöka det lokala museet. Eller så kan du helt enkelt strosa omkring i staden på egen hand.

Dag 4
1200x600_Uummannaq_©John Sikorski_day4.png
Foto: John Sikorski Foto

Hjärtformade berg och mumier från Thule


Ort: Uummannaq, Grönland

Staden Uummannaq ligger i vackra omgivningar vid foten av ett hjärtformat fjäll. Bland utflykterna vi anordnar finns möjlighet att träffa lokalbor eller följa med på en utflykt med Polarcirkel-båt och stiga i land vid Qilakitsoq, den kända fyndplatsen där mumier från 1400-talet har påträffats. 

Dag 5
1200x600_Sea_©Ørjan_Bertelsen_day5-8-10.png
Foto: Ørjan Bertelsen Foto

Till sjöss


Ort: Davis-sundet

Vi reser vidare längs den nordvästra kusten i Davis sund mot Lauge Kochs kustområden mellan den 71:a och 76:e breddgraden. Snart passerar vi gränsen för de allra nordligaste bosättningarna. I de här hårda och avlägsna områdena kämpar både människorna och naturen ständigt för sin överlevnad. Njut av en dag på havet och lyssna på föreläsningar som hålls av expeditionsteamet.

Dag 6
1200x600_Qaanaaq_©Thomas_Haltner_day6.png
Foto: Thomas Haltner Foto

Koloniserat av inuiterna


Ort: Qaanaaq (Thule), Grönland

Qaanaaq (eller Thule) är den del av Grönland som först koloniserades av inuiterna från väst. Qaanaaq har spelat en viktig roll under tiden efter Kalla kriget. Distriktet är en av världens nordligaste bebodda platser, och har en befolkning på cirka 1,000 personer. Det har också en intressant politisk historia och här finns den sista amerikanska militärbasen på Grönland. Säl-, val- och isbjörnsjakt på traditionellt vis är den huvudsakliga näringen här. Besök souvenirbutiken Ultima Thule för att köpa genuina och originella konstverk eller konsthantverk från Qaanaaq med omnejd.

Dag 7
1200x600_Siorapaluk_©Trym_Ivar_Bergsmo_day7.png
Foto: Trym Ivar Bergsmo Foto

Liten sandig plats


Ort: Siorapaluk, Grönland

Siorapaluk ligger bara 1 362 kilometer från Nordpolen och är världens nordligaste naturliga samhälle. Orten grundades 1933 och är känd för sin vackra omgivning och geologi. Namnet Siorapaluk betyder ”den lilla sandstranden” och orten uppkallades efter den lilla sandstranden framför byn. Det här är resans nordligaste landstigning, och du får gärna besöka kyrkan, museet och den lokala butiken.

Dag 8
1200x600_MS Spitsbergen_©_Ørjan Bertelsen_day 9.png

Längs isens rand


Ort: Grönlandshavet

Vi tillbringar dagen på havet. Vi seglar längs isens kant och försöker kanske till och med nå den åttionde breddgraden. Ute till havs kommer vi att ge en serie föredrag om ämnen som relaterar till området vi passerar.

Dag 9
1200x600_Dundas_©Thomas_Haltner_day9.png
Foto: Thomas Haltner Foto

Ruinerna efter Mount Dundas


Ort: Dundas "Gamla Thule", Grönland

Människor har levt i bosättningen Dundas, som även kallats Thule, i 900 år. Strax norr om Dundasfjället hittar vi Comers kökkenmödding och andra arkeologiska utgrävningsplatser. Här finns flera ruiner och gravhögar där man hittat snäckskal, djurben och andra lämningar som visar att platsen har varit bebodd av människor i långa tider. Den danska polarfararen Knud Rasmussen grundade en handelsstation här 1910. 1963 fick området officiell status som Qaanaaq, Grönlands 17:e kommun och världens nordligast belägna samhälle. Idag är bosättningen obebodd. Kliv i land och ta en promenad. Se lämningarna efter den gamla handelsstationen och promenera över till halvöns andra sida där du kan se lämningarna efter gamla torvkåtor från den tidigare bosättningen. 

Dag 10
1200x600_MS_Spitsbergen_©Ørjan Bertelsen_day 11.png

En dag på däck


Ort: Grönlandshavet

Njut av en dag till havs. Stanna på däck och spana efter djurlivet, eller delta i föreläsningar. 

Dag 11
1200x600_Upernavik_©Thomas_Haltner_day11.png

Isbjörnar och sälskinn


Ort: Upernavik, Grönland

I sekler har lokalbefolkningen migrerat på våren för att nå de rika jaktmarkerna i Upernavik. Den här lilla byn där allt finns på gångavstånd ligger i Melvillebukten vid koordinaterna 72° 47"N och 56° 10"V. Många av invånarna ägnar sig fortfarande åt jakt och fiske, så håll ögonen öppna efter isbjörnshudar och sälskinn när du promenerar genom byn! I Upernavik finns också världens nordligaste utomhusmuseum. 

Dag 12
1200x600_Equip_Sermia_©Mark_McDermott_day12.png
Foto: Mark McDermott Foto

Upptäck glaciären Eqip Sermia


Ort: Ilulissat isfjord, Grönland

Från glaciären Eqip Sermia kalvar isberg ned i öppet hav. Under dagen får du det unika tillfället att studera en glaciär och uppleva naturens sanna kraft. Vi går i land i det här undersköna området med fartygets egna Polarcirkel-båtar. Om du vill röra på dig kan du ge dig ut på en kortare vandring på egen hand. Alla som följer med i land bjuds in till en grillmiddag med underbar utsikt över glaciären.

Dag 13
1200x600_Ilulissat_©Chelsea_Claus-day13.png
Foto: Chelsea Claus Foto

Ilulissat isfjord


Ort: Ilulissat, Grönland

Isberg heter Ilulissat på grönländska, och det lär inte förvåna någon som varit här att denna staden fått det namnet. Det här är Grönlands tredje största stad och här bor cirka 5,000 människor. De viktigaste näringarna är fiske och turism. Ilulissat ligger i fantastiskt vackra omgivningar vid Ilulissat Isfjord. 2004 lades området till på UNESCO:s lista över världskulturarv. Här kommer du att få se enorma isberg gå på grund vid fjordens mynning, precis utanför staden. De kommer från Jakobshavn-glaciären, en av norra halvklotets mest produktiva glaciärer. Ilulissat är Diskobuktens stadscentrum; detta och stadens långa historia är temat för vårt besök. Is- och väderförhållanden kommer att avgöra huruvida vi kan lägga till i Ilulissats hamn eller om vi tar oss i land via våra Polarcirkel-båtar. Expeditionsteamet kommer att finnas tillgängliga vid de intressanta platserna, och vi kommer att erbjuda ett antal olika utflykter, bland annat vandringsturer, en stadsvandring med historiskt tema och en båttur i Isfjorden.

Dag 14
1200x600_Itilleq_©Thomas_Haltner_day14.png
Foto: Thomas Haltner Foto

Besök "Polcirkelbyn"


Ort: Itilleq, Grönland

Tidigt på eftermiddagen kommer vi till den lilla bosättningen Itilleq, vilket betyder "dalsänkan”. Itilleq grundlades ursprungligen 1847 på en annan ö, men flyttades senare en kilometer österut till sin nuvarande plats. Byn ligger ungefär fem mil söder om Sisimiut, längst in i Itilleq-fjorden. Här bor cirka 130 människor som främst ägnar sig åt jakt och fiske. Ön har inget färskvatten, så Itilleqborna har en anläggning som omvandlar havsvatten till färskvatten. Här finns en kyrka vars historia är intressant: Den byggdes år 1930 i Thule (Umanak, norra Grönland) och flyttades till Itilleq 1963. Som namnet antyder ligger byn i en dalsänka, omgiven av majestätiska fjäll och glaciärer, och man kan verkligen kalla det för Polcirkelbyn efterom polcirkeln faktiskt går 200 meter söder om byn.

Dag 15
1200x600_Kangerlussuaq_©Hurtigruten_day15.png
Foto: Hurtigruten Foto

Äventyret närmar sig sitt slut


Ort: Kangerlussuaq, Grönland

När vi når fram till Kangerlussuaq är expeditionen med MS Fram över. När du har lämnat fartyget kan du följa med på en utflykt till den grönländska inlandsisen. Den enorma grönländska inlandsisen är en ojämförlig, istäckt ödemark som sträcker sig 2 500 kilometer norrut. Den högsta punkten ligger på 3 200 meter över havet. Vägen som leder till Kangerlussuaq bjuder på ett underbart skiftande landskap, från arktisk öken och tundra med låga buskar till bergsterräng med storslagen utsikt över inlandsisens kant. Flyget till Köpenhamn avgår sent på kvällen.

Dag 16
1200x600_Copenhagen_©_Heather Poon_day 17.png

Tillbaka till civilisationen


Ort: Köpenhamn, Danmark

Du anländer till Köpenhamn tidigt på morgonen. Kanske har du tid att utforska den trevliga danska huvudstaden innan du fortsätter resan hem. 

20. august 2017

Ort Köpenhamn, Danmark
Ombord Upplevelser

Utflykter

Utmana din inre äventyrare och upplev allt Grönland har att bjuda på, med vårt stora urval av utflykter.

Filmer

Fördjupa dig i de äventyr du kan uppleva på Grönland.

Förläng din semester

Resan dit

Kontakta oss gärna om du vill köpa returflyg till Köpenhamn samt transfer till och från flygplatsen.