Från Liverpool till Island – runt halva isens och eldens land

Från Liverpool till Island – runt halva isens och eldens land

Från Liverpool till Island – runt halva isens och eldens land

Från Liverpool till Island – runt halva isens och eldens land

Reseinformation 9 dagar MS Fridtjof Nansen
Avresa
24 maj 2022
Pris från
kr 39 923
Frukost, lunch och middag ingår
Se priser och tillgänglighet

Utforska naturens underverk på Island på en spännande resa som går via natursköna Yttre Hebriderna innan vi kommer fram till isens och eldens land.

Vikingaarv

Resan börjar i den historiska hamnstaden Liverpool – en metropol med flera museer och konstgallerier än alla andra städer i Storbritannien förutom London. Det hybriddrivna fartyget sätter sedan kurs mot den före detta vikingabosättningen Stornoway, den största staden på Yttre Hebriderna i Skottland. Utforska det nyrenoverade slottet och det mystiska Carloway Broch – det bäst bevarade fortet i Skottland som är över 2 000 år gammalt.

Se de charmiga lunnefåglarna

Den färgglada östkuststaden Seyðisfjörður är vår första anhalt på Island. I bakgrunden ligger berg och vattenfall, vilket gör att de färgglada byggnaderna och den välkända ”regnbågsgatan” blir extra framträdande och ger staden en helt unik identitet. Förbered dig på helt fantastisk fågelskådning i lilla Grimsey, som ligger på polcirkeln. Här finns miljontals fåglar, bland annat lunnefåglar som oftast stjäl hela showen.

Huvudstaden med heta källor

Vi besöker också Akureyri – Islands andra stad och ett spännande resmål. När vi färdas längs den fantastiska fjorden Eyjafjörður har du utsikt över snötäckta toppar, ett panoramalandskap och även möjlighet att se valar. Efter att ha utforskat den ”nordliga huvudstaden” ändrar sig tempot när du kommer till den fridfulla fiskebyn Patreksfjördur. Expeditionen avslutas sedan med stil i Islands kosmopolitiska huvudstad Reykjavik, och inte så långt därifrån hittar du gejsrar, glaciärer, heta källor och vattenfall.

Från Liverpool till Island – runt halva isens och eldens land Från Liverpool till Island – runt halva isens och eldens land
 • Dag 1
  Liverpool, Storbritannien

  Ombordstigning

  24 maj 2022
  Preliminär avgångstid: 18:00

  Expeditionen börjar i Liverpool, en stad som inte behöver någon presentation, och ändå blir alla överraskade när de kommer hit för första gången. Här finns en märkvärdig blandning av gammalt och modernt, och du kan känna historiens vingslag och havets dragningskraft i denna hamnstad.

  Som många vet kommer The Beatles härifrån, och du kan inte komma hit utan att gå på en stadstur med stopp på alla de platser som förknippas med dem. Penny Lane, Strawberry Fields, bandmedlemmarnas barndomshem och – icke att förglömma – den ikoniska Cavern Club, är bara några av de sevärdheter som fans bör besöka.

  Denna livliga stad vid den breda floden Mersey var en viktig hamn för handel och migration från 1700-talet till början av 1900-talet, och det finns fortfarande en känsla av imperialistisk storslagenhet när du tittar på den viktorianska och edvardianska arkitekturen.

  Utforska staden och vandra längs Mersey där de ikoniska handelsbyggnader som kallas ”De tre gracerna” – Royal Liver Building, Cunard Building och Port of Liverpool Building – ligger. Glöm inte att leta efter de kända ”Liver Birds” – stadens egna mytologiska djur.

  I Liverpools hamn väntar MS Fridtjof Nansen på dig. När du har hämtat din kostnadsfria expeditionsjacka och checkat in får du tid över till att göra dig hemmastadd i hytten och utforska fartyget. Därefter sker en obligatorisk säkerhetsgenomgång precis före avgången, som följs av en välkomstmiddag och kaptenens skål. Du får sedan träffa expeditionsteamet och nyckelpersonerna i besättningen som kommer att hålla en viktig briefing om hälsa och säkerhet.

  Dag 1
  Liverpool, Storbritannien

  Ombordstigning

 • Dag 2
  Till sjöss

  Mot de Yttre Hebriderna

  25 maj 2022

  Njut av en dag till havs när vi sätter kurs mot vår första hamn på Yttre Hebriderna. Dagar till havs kan vara hur aktiva eller avslappnande du vill.

  Under resans gång kan du ta dig tid att lära känna besättningen och dina medresenärer. Varför inte småprata i baren och ta reda på vad du och dina medpassagerare har gemensamt.

  Passa på att njuta av fartygets alla bekvämligheter. Vetenskapscentret är en bra plats att börja. Här finns forskningsutrustning och ett omfattande bibliotek för att fördjupa kunskaperna om de ställen du besöker.

  Missa inte expeditionsteamets fascinerande föreläsningar där de delar med sig av sin kunskap om regionen och förbereder dig inför kommande äventyr. Föreläsningsämnena varierar med alltifrån lokalhistoria och historieberättande till biologi och geologi.

  Dag 2
  Till sjöss

  Mot de Yttre Hebriderna

 • Dag 3
  Stornoway, Lewis and Harris, Skottland

  Huvudstaden i Isle of Lewis i Yttre Hebriderna

  26 maj 2022

  Stornoway är känt som porten till Hebriderna, en fantastisk ögrupp med hundratals öar utanför Skottlands nordvästra kust. Denna region anses som Skottlands kronjuvel med sina bergslandskap med höga toppar, fantastiska sandstränder och kuperade kust.

  Stornoway är ursprungligen en vikingabosättning och numera den största staden på Yttre Hebriderna samt huvudstaden på Isle of Lewis and Harris, som är den största och nordligaste ön. Den livliga hamnen är stadens själ. Den har ett vackert hamnområde med museer, konstgallerier, charmiga butiker och till och med ett par bofasta sälar.

  Det vackra Lews Castle har utsikt över hamnen, och vi bjuder in dig att utforska det med oss. Slottets ägor är enorma. De sträcker sig över mer än 200 hektar, och ett nätverk av stigar gör det lätt att utforska området för att se de historiska byggnaderna och den fantastiska utsikten över hamnen. Lews castle är ett måste efter en nyligen utförd restaurering.

  Längre bort ligger kvarnar och stugor där det robusta ulltyget Harris Tweed vävs. Här finns även små friluftsmuseer, världskända Callanish Standing Stones, och den mystiska Carloway Broch – det bäst bevarade fortet i Skottland som byggdes för över 2 000 år sedan.

  Under senare tid har Hebriderna fått rykte om sig att vara ett skaldjursparadis, och Stornoway är inget undantag. Du kan provsmaka havskräftor, krabbor, kammusslor, musslor och ostron direkt från fiskebåten. För att få en genuin smak av Yttre Hebriderna kan du prova på Stornoways kända black pudding (blodpudding). För att skölja ner den kan du prova en av alla olika sorters single malt-whisky som finns här. De har ju inte heller färdats särskilt långt.

  Dag 3
  Stornoway, Lewis and Harris, Skottland

  Huvudstaden i Isle of Lewis i Yttre Hebriderna

 • Dag 4
  Till sjöss

  Mot Island

  27 maj 2022

  Under dagarna till havs har du möjlighet att varva ner. Slappna av med en drink i Explorer Lounge och njut av utsikten. Håll utkik efter valar och delfiner i vågorna och sjöfåglar i skyn. För ännu djupare avkoppling kan du hoppa ner i en badtunna eller låta dig bli väl omhändertagen i wellness- och spaområdet.

  Om du tycker om att vara aktiv finns det välutrustade gym ombord, både inomhus och utomhus och båda erbjuder en fantastisk utsikt. Känner du hellre för att simma kan du ta några längder i fartygets uppvärmda infinitypool.

  Följ med expeditionsteamet till vetenskapscentret för att lära dig om isländsk kultur och deras tro på det ”gömda folket” Huldufólk, isländska alver. Det kan också finnas möjlighet att bli bättre på att sticka under en av våra workshops.

  Dag 4
  Till sjöss

  Mot Island

 • Dag 5
  Seyðisfjörður, Island

  Det nordiska arvet

  28 maj 2022

  En del platser kan verkligen charma sina besökare. Vårt resmål för dagen ligger vid slutet av en 17 km lång fjord som kantas av pittoreska berg och vattenfall. Seyðisfjörður – som uttalas som ”say-this-further”, är en framåtsträvande by med mycket karaktär. Här bor cirka 700 invånare och helt klart en av de mest spännande orterna du kan besöka på Island.

  Seyðisfjörður är känd för sina karaktäristiska färgglada trähus, byggda av norska nybyggare i början av 1900-talet. I bakgrunden ligger berg och vattenfall, vilket gör att de färgglada byggnaderna sticker ut och får en helt unik identitet.

  Gatan med det träffande namnet Regnbågsgatan betonar tydligt denna estetik. Det finns inte många gator i världen som målats som en regnbåge, med en iögonfallande blå kyrka i slutet av gatan. Här kommer du definitivt att ta fram kameran.

  Seyðisfjörður ligger avlägset och är ett lugnt och fridfullt samhälle, perfekt för utomhusäventyr och aktiviteter som fågelskådning, vandring och, om vädret tillåter, kajakpaddling. En kort promenad i uppförsbacke leder till en ovanlig ljudskulptur, Tvísöngur – ett kluster av betongkupoler med en helt fantastisk akustik. Kullarna ovanför staden bjuder in till längre vandringar. ”Vattenfallsvandringen” är en njutningsbar 6–10 km lång vandring som vindlar sig fram till flera fantastiska vattenfall.

  Vid kanten av fjorden ligger Skalanes, ett privat naturreservat som omges av klippor. Här finns ett rikt djurliv, bland annat ren, fjällräv och mink. Fågelentusiaster kan se fram emot olika arter som vistas här varje sommar, bland annat rödspov, ljungpipare och om du har tur även jaktfalk, Europas största falk.

  Dag 5
  Seyðisfjörður, Island

  Det nordiska arvet

 • Dag 6
  Grimsey, Island

  Stig över polcirkeln

  29 maj 2022

  När folk föreställer sig en vindpinad, avlägsen isländsk ö, tänker de förmodligen på Grímsey. Vi kommer att använda våra tenderbåtar för att ta oss iland på denna lilla, gröna ö. Ön har ungefär 60 invånare och de enda bosättningarna ligger på de södra och västra delarna, mestadels runt den lilla hamnen.

  Grímsey är lugn, vacker och genomsyrad av folksagor och sägner. De lokala fiskarnas härdighet tillskrivs Grímseys första bosättare Grímur. Sägen säger att han dräpte jättarna och trollen som bodde på ön och gifte sig med en av deras döttrar.

  Grímseys branta klippor hyser enorma kolonier av sjöfåglar (med 17 000 gånger så många fåglar som människor) och på sommaren firar sig de orädda öborna ner längs klippväggen för att samla in ägg. De anses vara en lokal delikatess. Att få se Grímseys populära sjöfågelart, lunnefågeln, är en stor attraktion för fågelälskare.

  Grímsey är förmodligen mest känd för att polcirkeln passerar ön. Det är den enda delen av Island som polcirkeln korsar. Du får chansen att gå över polcirkeln, från norr till söder.

  Du kan utforska ön till fots och vandra till ”Orbis et Globus”, ett nio ton tungt betongklot som markerar polcirkellinjen. Under promenaden till monumentet kan du insupa det vindpinade landskapet och spana efter fåglar. Det tre meter stora betongklotet flyttas lite varje år av lokalborna eftersom polcirkeln långsamt rör sig norrut med en hastighet på cirka 15 meter per år.

  År 2050 kommer Grímsey att ligga utanför Arktis – så ännu ett skäl att besöka ön nu. På eftermiddagen sätter vi kurs mot Husavik som vi når på kvällen och vi övernattar sedan där.

  Dag 6
  Grimsey, Island

  Stig över polcirkeln

 • Dag 7
  Akureyri, Island

  Nordlig centralort

  30 maj 2022

  Akureyri ligger nära foten av den längsta fjorden på Island, Eyjafjörður. När vi färdas längs fjorden har du en fantastisk utsikt över snötäckta bergstoppar och en frodig kustlinje. Det näringsrika vattnet här gör det till en av de bästa platserna i landet för valskådning. Knölvalar, vitnosdelfiner och tumlare förekommer ofta i dessa vatten och har du tur kan du även få syn på späckhuggare, blåvalar och sillvalar.

  Akureyri har fått smeknamnet ”Islands norra huvudstad” och är en livlig universitetsstad. Staden har en befolkning på nästan 20 000 invånare, vilket gör området till det mest tätbefolkade efter den sydvästra regionen. Det innebär att det finns mycket att se och göra här, med bland annat ett förstklassigt utbud av restauranger och museer. Gör ett besök på Akureyri Museum där du får en inblick i hur islänningar brukade leva här. På det naturhistoriska museet Norðurslóð finns även utställningar om lokalmiljön och nybyggarnas historia

  Du kommer att bli imponerad över utbudet av blommor och växter i Akureyris botaniska trädgård. Dess fridfulla atmosfär är som en oas av frodig grönska i de mest osannolika miljöer. När du utforskar staden får du inte glömma bort att titta på Akureyrikyrkans slående arkitektur, som ritades av den berömda arkitekten Guðjón Samúelsson.

  På en tillvalsutflykt utanför staden kan du utforska olika naturskatter som anses vara bland de mest populära sevärdheterna på Island. Vid vattenfallet Goðafoss, som betyder ”gudarnas vattenfall”, har du chansen att se genomskinligt turkost vatten som slår mot enorma svarta stenar.

  Sjön Mývatn ligger i ett aktivt vulkanområde och ståtar med en unik och vacker geologi med skimrande vatten och utomjordiska färger. Det är också en utmärkt plats för fågelskådning, i synnerhet ejder och strömänder. De som har följt serien Game of Thrones kanske känner igen platsen.

  Dag 7
  Akureyri, Island

  Nordlig centralort

 • Dag 8
  Patreksfjörður, Island

  Patreksfjördur

  31 maj 2022

  När Orlygur Harppsson såg dagens destination för första gången på 800-talet, döpte han den till Patreksfjördur, eller ”Sankt Patriks fjord”, efter sin andliga ledare. Denna by på Islands västkust väcker lika stor beundran än idag – den är helt enkelt fantastisk.

  Utforska stillheten och tystnaden i denna lugna fiskeby. Byn fungerade som fiskehamn redan på 1500-talet och har en rik sjöfartshistoria. Patreksfjördur tjänade förr i tiden som en bas för engelska, franska och tyska fiskare, köpmän och sjömän.

  När du utforskar den livliga hamnen får du lära dig mer om stadens lokala fisketradition och de olika fiskarterna som finns i dessa vatten. Du kan även ta ett dopp i stadens nya utomhuspool med en underbar utsikt över fjorden.

  Tack vare områdets otroliga vackra natur kan du ge dig ut på fantastiska vandringsturer här, om förhållandena tillåter. Europas största fågelberg Latrabjarg, som även är Islands västligaste punkten, ligger i närheten. Det är hemvist åt miljontals fåglar, såsom lunnefåglar, havssulor, sillgrisslor och tordmular. Fågelskådningen här är spektakulär. Fåglarna klamrar sig modigt fast på de höga klipporna där de är skyddade från fjällrävarna, vilket erbjuder utmärkta fotomöjligheter.

  Drömstranden Rauðasandur ligger också i närheten. Till skillnad från andra stränder på Island som är svarta av vulkansand, har Rauðasandur rödaktig sand med gyllene färgtoner.

  Vattenfallet Dynjandi är en annan stor turistattraktion i området, och det är lätt att förstå varför. Sex olika vattenfall utgör tillsammans Dynjandi, som är det största vattenfallet på Västfjordarna med en totalhöjd på 100 meter. I ett land som är berömt för sina vattenfall är Dynjandi ett av de mest imponerande.

  Dag 8
  Patreksfjörður, Island

  Patreksfjördur

 • Dag 9
  Reykjavik, Island

  Äventyrets slut

  1 juni 2022
  Preliminär ankomsttid: 06:00

  Vi tar ett kärt farväl av Ms Fridtjof Nansen när vi avrundar där vi började, i den fantastiska staden Reykjavik. Du har nu möjligheten att se alla platser du missade när du anlände. Om du vill avsluta din expedition på topp är du på rätt plats för att göra det. Reykjavik har internationellt erkända gallerier, restauranger och span.

  Om du vill ladda batterierna kan du göra det på Islands mest kända heitur pottur, Blå lagunen. Blå lagunen ligger i ett stort 800 år gammalt lavafält, och vattnets rikedom på kiseldioxid, alger och mineraler har hjälpt detta magiska ställe att förtjäna sin plats på National Geographics lista över världens 25 underverk. Finns det ett bättre sätt att avrunda ditt isländska äventyr än att njuta av ett dopp i avkopplande vulkaniskt vatten med en god dryck, omgiven av natursköna landskap?

  Vi rekommenderar att du bokar ett av våra efterprogram för att utforska staden och andra platser ytterligare. Oavsett vad som väntar härnäst, önskar vi dig en fortsatt trevlig resa och ser fram emot att träffa dig igen på ditt nästa äventyr!

  Dag 9
  Reykjavik, Island

  Äventyrets slut

Avresor

2022

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Maj:
24.

Aktuella erbjudanden och rabatter

 • Singelerbjudande vid utvalda avgångar

  Vill du resa på egen hand? På utvalda avgångar på våra expeditionsresor behöver du inte betala tillägg på din hytt om du vill resa själv.
  Läs mer och beställ

Vad som ingår

Priset inkluderar

Expeditionskryssning

 • Expeditionskryssning i vald hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker (husets öl och vin, läsk och mineralvatten) på restaurangen Aune
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm inkluderad för svitgäster
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord. Tänk på att vi seglar i avlägsna vatten med begränsad uppkoppling. Streaming stöds inte.
 • Kostnadsfri, återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på vid vattenstationerna ombord
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Utbud av inkluderade utflykter

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller föreläsningar i olika ämnen
 • Besök fartygets vetenskapscenter, som har ett omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program som ger gästerna möjlighet att hjälpa till i riktiga forskningsprojekt
 • Fotografen ombord delar med sig av sina bästa tips och tricks för att ta de bästa bilderna av landskapet och djurlivet
 • Du har tillgång till fartygets badtunnor, panoramabastu samt inomhusgymmet
 • Informella sammankomster med besättningen, såsom dagliga sammanfattningar och förberedelser inför den kommande dagen

Aktiviteter med landstigning

 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Expeditionsfotografer hjälper dig med dina kamerainställningar före våra landstigningar

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Tillvalsutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas
A large boat in a body of water with a mountain in the background
Pool area on MS Fridtjof Nansen
Foto: Oscar Farrera
Science Center
Foto: Agurtxane Concellon
Ditt fartyg

MS Fridtjof Nansen

Byggd år 2020
Varv Kleven Yards, Norway
Passagerarkapacitet 528 (500 i Antarktis)
Bruttodräktighet 20 889 ton
Längd 140 m
Däcksbalk 23,6 m
Hastighet 15 knop
A large boat in a body of water with a mountain in the background

MS Fridtjof Nansen är det senaste tillskottet i Hurtigrutens flotta med specialbyggda fartyg – och tillhör nästa generations expeditionsfartyg. Hon kommer att ta oss till några av jordens mest spektakulära hörn.

Läs mer om MS Fridtjof Nansen

Suite MD on MS Roald Amundsen
Foto: Agurtxane Concellon
Se priser och tillgänglighet

Några alternativ: