Från Hamburg till Island – Runt halva isens och eldens land

Från Hamburg till Island – Runt halva isens och eldens land

Från Hamburg till Island – Runt halva isens och eldens land

Från Hamburg till Island – Runt halva isens och eldens land

Reseinformation 13 dagar MS Fridtjof Nansen
Avresor
1 maj 2023
4 maj 2024
Pris från
kr 56 853
Frukost, lunch och middag ingår

13 dagar lång expeditionskryssning från Tyskland till Island – Halvomsegling

Norra Europas natur

Denna expeditionskryssning för att utforska ”Eldens och isens land” avgår från Hamburg och låter dig upptäcka höjdpunkter i Norge samt på Shetlandsöarna och Färöarna längs vägen.

Nordmännens avtryck

Se en av Norges mest imponerande fjordar och besök en av Europas äldsta huvudstäder på Färöarna. Upplev vardagen på de skotska öarna. Utforska Islands vulkanlandskap, avlägsna fiskebyar samt spana efter val, lunnefågel och andra sjöfåglar.

Från Hamburg till Island – Runt halva isens och eldens land Från Hamburg till Island – Runt halva isens och eldens land
 • Dag 1
  Hamburg, Tyskland

  Ditt äventyr till Island börjar

  Vår expeditionskryssning avgår från Hamburg, en stad genomsyrad av historia, konst och kultur. Det finns massor att se och göra här, så passa på att upptäcka staden innan du går ombord på expeditionsfartyget.

  Många av stadens sevärdheter ligger i Altstadt, däribland S:t Nikolai-kyrkan och den historiska gatan Deichstraße. Upptäck två av Unescos världsarv – Chilehaus och världens största samling av lagerhus.

  Väl ombord hämtar du ut din kostnadsfria expeditionsjacka, träffar expeditionsteamet, utforskar fartygets bekvämligheter och gör dig hemmastadd i din hytt medan vi sätter riktning mot vårt första stopp.

  Dag 1
  Hamburg, Tyskland

  Ditt äventyr till Island börjar

 • Dag 2
  En dag till sjöss

  Njut av en avkopplande dag till havs ombord på MS Fridtjof Nansen

  Vår expeditionskryssning avgår från Hamburg, där vi sätter riktning mot norska Lysefjorden. Nu kan du lära dig mer om platserna vi utforskar under resan tillsammans med expeditionsteamet. Följ med på föreläsningar i vetenskapscentret för att höra mer om vad du kan förvänta dig av den stundande expeditionen

  En dag till havs ger dig gott om tid till att koppla av och dra nytta av vårt moderna expeditionsfartygs bekvämligheter. Passa på att testa vår wellness-avdelning, bastun eller infinitypoolen. Dessutom kan du njuta av utsökta, lokalproducerade rätter i någon av fartygets tre restauranger.

  Dag 2
  En dag till sjöss

  Njut av en avkopplande dag till havs ombord på MS Fridtjof Nansen

 • Dag 3
  Lysefjord, Norge

  Lysefjordens häpnadsväckande landskap

  Idag seglar vi längs den fyra mil långa Lysefjorden. Njut av de häpnadsväckande landskapen från observationsdäcken och upplev fjordens natursköna omgivningar, inramade av branta klippor.

  Från fjorden kan vi blicka upp mot den världsberömda Preikestolen och hålla utkik efter den minst lika kända  Kjæragbolten, ett enormt stenblock som ser ut att ha kilats fast i en bergsskreva.

  Om du är äventyrslysten kan du följa med expeditionsteamet på en valfri, fem timmar lång vandring till Preikestolens utsiktsplats – belägen 604 meter över Lysefjorden.

  Dag 3
  Lysefjord, Norge

  Lysefjordens häpnadsväckande landskap

 • Dag 4
  Lerwick

  Upptäck Shetlandsöarnas nordiska rötter

  Vi reser i nordvästlig riktning mot Shetlandsöarna. Huvudstaden Lerwick är en trevlig fiskeby med viktorianska influenser, omgiven av vackra landskap.

  Promenera längs de smala gatorna och besök små butiker där du kan handla whisky, ulltröjor och fudge. Nere vid vattnet ligger Shetlandsmuseet som innehåller allt från Pictish-ristningar till virkade Shetlandsjalar. I närheten ligger också fästningen Fort Charlotte och det imponerande stadshuset.

  Ta med kikaren för att spana efter sälar och områdets fågelliv längs Lerwicks stränder, däribland smålom, rödbena och spovar.

  Dag 4
  Lerwick

  Upptäck Shetlandsöarnas nordiska rötter

 • Dag 5
  Tórshavn, Färöarna

  Besök Streymoy på Färöarna

  På Streymoy, den största av Färöarna, finner vi Tórshavn. Staden, som grundades av nordmän på 900-talet, är en av norra Europas äldsta huvudstäder.

  Strosa längs kullerstensgränderna och njut av stadens färgglada byggnader med grästak. På Tórshavns museer kan du lära dig mer om stadens historia samt Färöarnas flora, fauna och geologi.

  En dryg kilometer utanför staden får du bevittna hur strömmarna från vattenfallet Svartafoss kraschar i de mosstäckta stenarna nedan. Håll utkik efter ejder och färöisk stare med sina beige vingar när du promenerar längs vattnet.

  • Inkluderad Utforska Torshavn (vandringstur)
  Dag 5
  Tórshavn, Färöarna

  Besök Streymoy på Färöarna

 • Dag 6
  Seyðisfjörður

  Vattenfall och djurliv i Seyðisfjörður

  Längst in i en djup fjord omgiven av pittoreska fjäll och vattenfall ligger byn Seyðisfjörður. Här kantar färgglada hus de små gatorna. Vägen med det passande namnet Rainbow Road erbjuder fantastiska fotomöjligheter.

  Promenera till ljudskulpturen Tvisongur eller gör en längre vandring på kullarna som omger staden. Du kan även besöka Skalanes, ett privat naturreservat där det lever renar, fjällrävar och minkar. Håll ögonen öppna efter rödspov, ljungpipare eller Europas största falk, jaktfalken.

  • Inkluderad Upptäcktspromenad Seyðisfjörðu
  Dag 6
  Seyðisfjörður

  Vattenfall och djurliv i Seyðisfjörður

 • Dag 7
  Grimsey

  Korsa polcirkeln och se lunnefåglar

  Har du alltid drömt om att besöka Grímseys kolonier av lunnefåglar? Idag har du chansen. Den avlägsna, vindpinade och vackra ön är hemvist för en rad djur och genomsyras av folksagor och myter.

  Fast Grímsey är förmodligen mest känd för att polcirkeln löper tvärs över ön – den enda delen av Island som korsas av polcirkeln. Här får du chansen att hoppa över den osynliga linjen till Arktis och tillbaka!

  Eftersom polcirkeln förflyttas omkring 14 meter norrut varje år kommer Grímsey att ligga utanför Arktis år 2050.

  • Inkluderad Polcirkelceremoni
  Dag 7
  Grimsey

  Korsa polcirkeln och se lunnefåglar

 • Dag 8
  Akureyri

  Se dramatiska landskap och vattenfall

  Beundra de snötäckta bergstopparna när vi färdas längs Islands längsta fjord, Eyjafjörður. Här är en av Europas bästa platser för att få syn på knölval, vitnosdelfiner och tumlare. Håll även utkik efter späckhuggare, blåval och sillval.

  Islands ”norra huvudstad”, Akureyri, ligger längst in i fjorden. Njut av lugnet i de botaniska trädgårdarna samt upplev restauranger och museer i världsklass.

  En bit längre bort ligger ikoniska Goðafoss – ”Guds vattenfall” – där turkost vatten kraschar ned i de svarta stenarna. Du kan också spana efter ejder och strömand vid sjön Mývatn, ett av Islands mest aktiva vulkanområden.

  • Inkluderad Stadstur i Akureyri
  Dag 8
  Akureyri

  Se dramatiska landskap och vattenfall

 • Dag 9
  Nordvästra Island

  Utforska nordvästra Island som expeditionsmedlem

  Bland det bästa med en expeditionskryssning är känslan av frihet. Vi planerar att tillbringa dagen i Islands nordvästra regioner, men dagens aktiviteter beror på vädret. Du kan vara säker på att kaptenen och expeditionsteamet hittar det bästa tänkbara äventyret för dagen.

  Vi kanske gör en resa med våra expeditionsbåtar eller går iland för att vandra, bada eller plocka skräp på en strand. Eller också ger vi oss ut i våra kajaker. Om en flock valar kommer upp till vattenytan ute till havs kanske vi dröjer kvar och tittar på dem. Gör dig redo!

  Passa också på att lyssna till föreläsningar, besöka vetenskapscentret, få tips från vår fotograf eller koppla av i bastun.

  Dag 9
  Nordvästra Island

  Utforska nordvästra Island som expeditionsmedlem

 • Dag 10
  Patreksfjördur

  En hisnande vacker strand, vattenfall och fantastisk fågelskådning

  Patreksfjörður är oslagbart vackert. Här får du lära dig allt om fisketraditionerna i Europas västligaste by.

  Utforska området på en vandring bland fjordarna eller besök stranden Rauðasandur för att se sälar. Eller varför inte följa med på en utflykt till Dynjandi där sex fall bildar det största och spektakuläraste vattenfallet i Västfjordarna. Fågelskådare får inte missa Látrabjarg, där du kan se lunnefågel, havssula, grissla och tordmule på Europas största fågelberg.

  • Inkluderad Patreksfjörður – Den västligaste byn i Europa
  Dag 10
  Patreksfjördur

  En hisnande vacker strand, vattenfall och fantastisk fågelskådning

 • Dag 11
  Stykkisholmur

  Halvön Snæfellsnes

  Det är som att tiden har stått still i Stykkishólmur, den lilla fiskebyn i viken Breiðafjörður där de färgglada husen står i stark kontrast till bergen i bakgrunden.

  På halvöns västra spets ligger Snæfellsnes nationalpark med den imponerande, istäckta stratovulkanen Snæfellsjökull. Parken har fått smeknamnet ”Island i miniatyr” på grund av sina olika vulkanlandskap.

  I nationalparken kan du besöka den svarta sandstranden Djúpalónssandur och basaltklipporna Lóndrangar. Du kan också ta en snövessla till toppen av Snæfellsjökull eller följa med på en guidad kustvandring där vi besöker glaciärgrottor.

  • Inkluderad Upptäcktspromenad i Stykkishólmur
  Dag 11
  Stykkisholmur

  Halvön Snæfellsnes

 • Dag 12
  Heimaey

  Upptäck staden som trotsade en vulkan

  Heimaey är den enda bebodda ön bland Västmannaöarna och ligger strax söder om Island. Hemön, som den kallas på svenska, har ett fascinerande förflutet och är fortfarande ärrad av det kraftiga vulkanutbrott som nästan förstörde ön.

  Besök Eldheimar, ett museum med ett utgrävt hem fruset i tiden, och lär dig mer om utbrottet och dess efterdyningar. Eller följ med på en vandring för att spana efter några av de åtta miljoner lunnefåglar som häckar vid Stórhöfði varje sommar. Passa också på att bestiga vulkanen Eldfell för en underbar utsikt över ön.

  • Inkluderad Heimaey - Lava- och historiepromenad
  Dag 12
  Heimaey

  Upptäck staden som trotsade en vulkan

 • Dag 13
  Reykjavik

  Njut av Reykjavík på egen hand

  Vår expeditionskryssning närmar sig sitt slut, men du har fortfarande ett spännande resmål kvar att utforska – Reykjavík, en huvudstad fylld av konst, kultur och historia.

  Promenera längs Laugavegur med alla dess butiker och gallerier, beundra den vackra kyrkan Hallgrímskirkja och upptäck Reykjavíks konstmuseum. Passa på att besöka Blå lagunen – ett av världens naturunderverk – för att uppleva det geotermiska vattnets blandning av vit lera, alger och mineraler.

  Du kan också boka vårt efterprogram för att utforska Islands vackra sydkust med vattenfall, svarta sandstränder, geotermiska källor och majestätiska berg.

  Dag 13
  Reykjavik

  Njut av Reykjavík på egen hand

Avresor

2023

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Maj:
1.

2024

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Maj:
4.

Vad som ingår

Priset inkluderar

Expeditionskryssning

 • Resa i vald hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker* på restaurangerna Aune och Fredheim
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm inkluderad för svitgäster
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord*
 • Kostnadsfri, återanvändbar vattenflaska
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

*Husets öl och vin, läsk samt mineralvatten

*Observera att wifi och mobiltäckning är mycket begränsade i de avlägsna områden vi reser till och att streaming inte stöds.

Aktiviteter ombord

 • Föreläsningar och diskussioner med experter från expeditionsteamet
 • Full tillgång till vårt vetenskapscenter, omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program där resenärerna kan hjälpa till i pågående forskningsprojekt
 • Tips och tekniker kring hur du fotar landskap och djurliv av fotografen ombord
 • Du har tillgång till fartygets badtunnor, infinitypool, panoramabastu, gymmen både inomhus och utomhus samt löparbanan
 • Informella dagliga genomgångar med besättningen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Hjälp av våra expeditionsfotografer ombord

Observera:

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Tillvalsutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam
 • Bokningsbara behandlingar i wellness- och spa-avdelningen ombord
Pool area on MS Fridtjof Nansen
Foto: Oscar Farrera
Ditt fartyg

MS Fridtjof Nansen

Byggd år 2020
Varv Kleven Yards, Norway
Passagerarkapacitet 528 (500 i Antarktis)
Bruttodräktighet 20 889 ton
Längd 140 m
Däcksbalk 23,6 m
Hastighet 15 knop

MS Fridtjof Nansen är det senaste tillskottet i Hurtigrutens flotta med specialbyggda fartyg – och tillhör nästa generations expeditionsfartyg. Hon tar oss med till några av jordens mest spektakulära hörn.

Läs mer om MS Fridtjof Nansen

A large boat in a body of water with a mountain in the background
Se priser och tillgänglighet

Några alternativ: