Island – älvornas, sagornas och vulkanernas ö 2019

Island är det perfekta resmålet för äventyrare som söker det oväntade. Landets kulturarv går tillbaka ända till vikingasagorna, och Islands folksagor är fulla av mystik, älvor och troll. Följ med på vandringar genom lavafält, bada i varma källor, utforska den orörda vildmarken, djurlivet, den fascinerande historien och byarna.

 • Utforska det mystiska Island – eldens och isens rike
 • Upplev naturen där vattenfall, vulkaner och glaciärer ligger sida vid sida
 • Upptäck fågelskådarnas och valfantasternas paradis
 • Följ med på en expedition runt hela Islands magiska kust
Specialerbjudande

5 450 kr i rabatt per person

Boka din 2019-semester nu och följ med på ett riktigt äventyr ombord på ett av våra expeditionsfartyg. Nu får du 5 450 på denna expeditionsresa. Boka senast den 4 mars 2019. Gäller för resor med avresa under 2019. Rabatten är redan avdragen på priset.

Se fler utvalda resor med rabatt och läs mer om kampanjen här
Kampanjvillkoren hittar du i länken ovan

Översikt

Tidsplan och resrutt

Det här är en expedition som styrs av elementen och vår slutliga resplan avgörs alltid av rådande väder- och vindförhållanden. Säkerheten är högsta prioritet och kaptenen bestämmer den exakta rutten under resans gång. Därför är resplanen bara en indikation på vad du får uppleva men det är också det som gör varje expedition med Hurtigruten så unik.

Maj - Juni 2019

Avresa från Reykjavik
Översikt

Följ med på en expedition du aldrig kommer att glömma. Bada i naturliga varma källor och vandra genom lavafält.

Det mytomspunna Island är isens, eldens och de klassiska sagornas land med långa arktiska vintrar och ljusa somrar då solen aldrig går ned. Upplev det fascinerande landskapet med enorma, orörda vidder som kryper alldeles inpå de små moderna samhällena.

Oförstört och geologiskt aktivt

Islands natur erbjuder hisnande scenerier med några av Europas mäktigaste vattenfall. Ön är en uppstickande del av Atlantiska centralryggen vilket gör att den geologiska aktiviteten är hög med sprutande gejsrar och många vulkanutbrott. Upplev öarna, städerna och byarna, spektakulära vyer och intressanta platser i sällskap med vårt kunniga expeditionsteam.

Utforska vildmarken, djurlivet, historien och byarna

Under denna 12 dagar långa expedition runt Island kan du vandra genom lavafält, andas den friska isländska luften, bada i varma källor, besöka något av de många museerna eller promenera runt på egen hand och prata med de gästvänliga islänningarna. Vill du uppleva mer kan du följa med på någon av våra fantastiska utflykter.

Island – sagornas ö

Islands historia började redan på den nordiska mytologins tid, och folksagorna är fulla av mystik, älvor och troll inspirerade av öns fantasieggande landskap. Mitt i denna storslagna och inspirerande vildmark ligger pittoreska fiskebyar, kustorter och levande urbana samhällen. 
Islänningarna håller sitt arv levande än idag – så fort någon ska bygga en väg, ett hus eller anlägga en damm finns det en viktig grupp som först måste rådfrågas: älvorna.

Dag 1
shutterstock_307918919_CHENG-YUAN.jpg
Foto: Cheng Yuan Foto

Vi landar på Island

Reykjavik

När vi landar på Island höjs ofta en del ögonbryn. Flygplatsen ligger nämligen i en del av landet som ser ut som en arktisk öken med lavastenar, myrar och fjäll. Men endast 45 minuter senare befinner du dig i Reykjavik, en charmig och levande modern stad med förstklassiga restauranger, intressanta museer och charmiga smala gator.

Dag 2
shutterstock_216367618_Stykkisholmur.jpg
Foto: Alexey Stiop Foto

Välkommen till ”Sagornas land”

Stykkishólmur och Flatey

Västra Island kallas ofta ”Sagornas land”. Upplev Stykkishólmurs variationsrika natur med lava- och klippformationer, glaciärer, vulkanisk aktivitet och varma och kalla källor. Här kan du följa med på någon av våra spännande utflykter som kajakpaddling, vandringar eller kanske en ridtur på de charmiga islandshästarna.

Utforska Stykkishólmur på egen hand eller följ med på en valfri utflykt för att utforska mer av halvön Snæfellsnes som sägs vara en miniatyrversion av Island. Förutom den karakteristiska Snæfellsjökull-glaciären finns det svarta sandstränder, fågelsklättor, spektakulära berg och vulkaniska kratrar.

På ön Flatey verkar tiden ha stått stilla. Ta en promenad i de mysiga kvarteren och känn hur du reser tillbaka i tiden.

Dag 3

Hemligt landskap

Patreksfjörður

Patreksfjördur är en charmig bosättning på Islands östkust med cirka 660 invånare. Den pittoreska fjorden erbjuder natursköna vandringsleder om väderförhållanden tillåter. Patreksfjördur ligger också nära Dynjandi, ett spektakulärt vattenfall och Látrabjarg, en känd plats för fågelskådning.

Dag 4
shutterstock_80177023_Isafjordur_Iceland.jpg
Foto: Anders Peter Photography Foto

Underbara Västfjordarna

Ísafjörður

Med höga fjäll på alla sidor är Ísafjörður en näst intill perfekt naturlig hamn. Ta en promenad och titta på stadens arkitektur, olika lokala hantverk och de äldsta husen på Island, bland annat byggnaden där maritima museet ligger. I vårt breda utflyktsprogram kan du välja mellan att gå i trollens fotspår eller njuta av det storslagna landskapet från hästryggen.

Dag 5
05-26-Hornbjerg-cliff-Reykjafjordur-17.jpg
Foto: Hilde Foss Foto

Fågelskådarnas paradis

Hornbjargsklippan och Reykjafjörður

Hornbjarg är en av de största häckningsplatserna för sjöfågel på Island. Reykjafjörður går bara att nå till fots eller med båt, och vår plan är att ta en närmare titt även på detta natursköna område.

Vänligen observera: vi kommer inte att gå iland på Hornbjargsklippan. 

Dag 6
shutterstock_229951621_Akureyri.jpg
Foto: Jose Arcos Aguilar Foto

Fjordar, fåglar och stadsliv

Hrísey och Akureyri

Hrísey är en fridfull ö mitt i Eyjafjörður, ett välkänt paradis för fågelskådare. Den vanligaste fågeln är fjällripan men sammanlagt 40 olika arter häckar här. Öns 200 invånare bor i en välhållen fiskeby med kullerstensgator och välansade trädgårdar och alla har utsikt över de spektakulära fjällen runtom. Nästa stopp är livliga lilla staden Akureyri. Det är den mest invånartäta kommunen utanför Reykjavikområdet och norra Islands centrum för handel, kultur och samhällsservice. Akureyri ligger nära många av Islands mest kända naturskatter, och staden i sig är också ett populärt turistmål. Här kan du välja att följa med på en fotvandring eller utflykt till det storslagna vattenfallet Goðafoss eller till Myvatn naturbad.

Dag 7
Grimsey_shutterstock_344636006.jpg
Foto: Oleg Senkov Foto

Korsa polcirkeln

Grímsey

På den gröna ön Grímsey tar vi oss i land med våra små båtar. Ön ligger vid polcirkeln utanför Islands nordkust, så ta tillfället i akt och korsa gränsen mellan norr och söder.

Dag 8
husavik-maerudagar-juli-436.jpg

Islands valhuvudstad

Húsavík

Húsavík är känt som en av världens bästa platser för valskådning tack vare vikens rika ekosystem. Smältande snö och floder för med sig näringsämnen från de mineralrika fjällsluttningarna som i kombination med sommarens midnattssol skapar ett överflöd av plankton, valarnas huvudföda. Húsavík är också det äldsta samhället på Island och den mest berömda sevärdheten är träkyrkan Húsavíkurkirkja, byggd 1907. Húsavík har med åren blivit ett alltmer populärt turistcenter med Húsavík valmuseum som största attraktion. På kvällen seglar vi vidare längs Langanes-halvön.

Dag 9
Seydisfjordur_shutterstock_228942841_Jordan-Lye.jpg
Foto: Jordan Lye Foto

Älvornas land

Bakkagerdi och Seyðisfjörður

Bakkagerdi är huvudorten vid Borgarfjörður. Området är känt för sin vackra natur och kallas ”älvornas land”. Här finns talrika lunnefågelkolonier vilket gör fjorden till en populär plats för fågelskådare. Bakkagerdi ligger bortom de vanliga turiststråken och erbjuder lugn och ro i underskön miljö. Om du vill ha lite mer spänning kan du välja en tur till Hallormsstaðurs skog. Seyðisfjörður särskiljer sig genom sitt norska arv. De pittoreska trähusen i norsk stil är från tidigt 1900-tal och gör byn till den enda i sitt slag på Island. Utforska staden, följ med på vandring eller på en valfri utflykt till Skálanes.

Dag 10
shutterstock_372819766_Vatnajokul.jpg
Foto: Zhukova Valentyna Foto

Glaciärer och konst

Djúpivogur

Naturen runt Djúpivogur är mycket varierad. Búlandsnes fågelreservat är känt bland fågelälskare världen över och här kan du se flertalet av Islands fågelarter häcka i sin naturliga miljö. Vatnajökull är Europas största glaciär och en fantastisk syn. Följ med på vår utflykt dit eller ta en promenad i stadens vackra omgivningar. Langabúð, byggt 1790, är det äldsta huset i Djúpivogur och har nu renoverats och fungerar som kulturhus. Njut av skulptören Ríkarður Jónssons verk, Islands kulturarv eller ta en kopp kaffe med hembakt i kaféet. Lokala hantverksföremål finns också utställda och du får inte missa den världsberömda isländska konstnären Sigurður Guðmundssons utomhusskulptur Eggin í Gleðivík bestående av 34 ägg.

Dag 11
shutterstock_438167446_Heimaey.jpg
Foto: LouieLea / Shutterstock Foto

Islands Pompeji

Hemön

Hemön utanför Islands sydkust är den största av Västmannaöarna och domineras av storslagna fågelfjäll. Här häckar många olika sjöfåglar, bland annat lunnefåglar och tretåig mås. Området är också perfekt för en valsafari. 1973 överraskades Hemöns invånare av ett enormt vulkanutbrott och hela befolkningen fick evakueras till Islands fastland. Många byggnader begravdes under lava och aska, och flera av dem förstördes helt medan andra senare grävdes fram och restaurerades. Ett helt museum, Eldheimar, har byggts runt resterna av en av bostäderna.

Dag 12
shutterstock_198907091_Reykjavik.jpg
Foto: Alexey Stiop Foto

Äventyret går mot sitt slut

Reykjavik

Vår resa fylld av upptäckter och äventyr avslutas i Reykjavik. Om du har tid kan du ansluta till vårt program efter sjöresan och följa med på en spännande resa till Gyllene cirkeln och Blå lagunen.'

Maj - Juli 2019

Ort Reykjavik
Vad som ingår

PRISET INKLUDERAR:

 • Expedition med Hurtigruten i vald hyttkategori med helpension
 • Vind- och vattenavstötande jacka
 • Landstigningar med små båtar samt aktiviteter ombord och i land
 • Professionellt, engelsktalande expeditionsteam som håller föredrag och leder landstigningar och aktiviteter
 • Gratis kaffe och te

EJ INKLUDERAT:

 • Internationella flygresor
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Valfria utflykter och dricks
Ombord Upplevelser

Utflykter

Utmana din inre äventyrare och upplev allt Island har att bjuda på, med vårt stora urval av utflykter.

Förläng din semester