Island, Jan Mayen, Spetsbergen – utforska öarna i Arktis (10 dagar)

Upptäck höjdpunkterna i Arktis! Vi tar dig med till Island, som imponerar med magiska landskap och myllrande fågelliv, den isolerade ön Jan Mayen, som sticker upp ur den mittatlantiska ryggen och till sist till Svalbards arktiska öar längst upp i norr för att spana efter valross och isbjörn. Följ med på en expedition i det spektakulära landskapet med de fantastiska fjordarna och midnattssolen som en sagolik kuliss.

 • Upplev äkta vildmark och fantastiskt fågelliv på Island
 • Besök Jan Mayen, en av världens mest isolerade öar
 • Lär dig mer om det arktiska naturlivet
 • Följ med på turer i småbåtar
Specialerbjudande

5 450 kr i rabatt per person

Boka din 2019-semester nu och följ med på ett riktigt äventyr ombord på ett av våra expeditionsfartyg. Nu får du 5 450 på denna expeditionsresa. Boka senast den 4 mars 2019. Gäller för resor med avresa under 2019. Rabatten är redan avdragen på priset.

Se fler utvalda resor med rabatt och läs mer om kampanjen här
Kampanjvillkoren hittar du i länken ovan

Översikt

Tidsplan och resrutt

Det här är en expedition som styrs av elementen och vår slutliga resplan avgörs alltid av rådande väder- och vindförhållanden. Säkerheten är högsta prioritet och kaptenen bestämmer den exakta rutten under resans gång. Därför är resplanen bara en indikation på vad du får uppleva men det är också det som gör varje expedition med Hurtigruten så unik.

Utresa 26/5 2019

Avresa från Reykjavik
Översikt

Njut av spektakulära vyer i den karga vildmarken, håll utkik efter vilda djur och upplev Islands magi under denna 10-dagarsresa.

Vi startar i exotiska Reykjavik där du har chans att besöka närliggande gejsrar, fjäll, glaciärer och varma källor innan du går ombord på MS Fram.

När vi sätter kurs västerut mot ”sagornas land” utforskar vi Stykkishólmurs natursköna landskap med fantastiska lava- och klippformationer och du kan följa med på utflykter som kajakpaddling, vandring och ridning innan vi besöker lunnefåglarna på ön Flatey.

Vi fortsätter sedan norrut mot Danmarksundet och passerar Hornbjarg som är hem åt otaliga sjöfåglar. Efter en dag på havet kommer vi fram till en av de mest isolerade platserna på jorden: den norska ön Jan Mayen. Besök på Jan Mayen är extremt ovanliga, inte minst turistbesök.

Resan går sedan ännu längre norrut med kurs mot Svalbard. Om vädret tillåter seglar vi in i Hornsund för att gå iland och korsa den enorma glaciären Brepollen. Har vi tur kanske vi får se valross på Poolepynten på Prins Karls Forland.

Vi får heller inte glömma att hålla utkik. I Svalbards övärld bor det nämligen cirka 3 000 isbjörnar och vi hoppas verkligen att någon av dem visar sig under resan.

Resan slutar i färgstarka Longyearbyen, mitt i den arktiska vildmarken.

Dag 1
shutterstock_198907091_Reykjavik.jpg
Foto: Alexey Stiop Foto

Isens och eldens land

Reykjavik

Reykjavik är världens nordligaste huvudstad. Norska bosättare döpte platsen till Reykjavik, ”den rykande viken”, efter de ångpelare som steg upp från de varma källorna i området och gjorde stort intryck på dem. Stadens omgivningar bjuder på fantastiskt vacker natur med gejsrar, fjäll, glaciärer och de geotermiska baden som du absolut måste besöka innan du går ombord på MS Fram. 

Dag 2
shutterstock_216367618_Stykkisholmur.jpg
Foto: Alexey Stiop Foto

Glaciärer och lava

Stykkishólmur & Flatey

När vi kommer fram till västra delen av Island förstår vi varför den kallas ”sagornas ö”. Ta dig tid att utforska Stykkishólmurs natursköna landskap med lava- och klippformationer, glaciärer, vulkanisk aktivitet, varma och kalla källor. Följ med på spännande utflykter som kajakpaddling, vandring och ridning.

Den lilla ön Flatey reser sig bara 22 meter över havet och har ingen bofast befolkning. Hit återvänder de färgglada lunnefåglarna tidigt på sommaren för att häcka. Tyst och försiktigt beundrar vi dessa charmerande fåglar när de sköter om sina ungar.

Dag 3
05-26-Hornbjerg-cliff-Reykjafjordur-17.jpg
Foto: Hilde Foss Foto

Fågelskådarnas paradis

Hornbjargsklippan och Reykjafjörður

Hornbjargsklippan ligger på en av Islands mest avlägsna platser, i den nordvästra delen av Västfjordarna. Hundratusentals fåglar använder klippan som häckningsplats på sommaren och här hittar vi arter som tordmular, spetsbergsgrisslor och andra grisslor, tretåiga måsar och stormfåglar. Att sakta glida fram genom detta fantastiska djurliv under den tvärbranta 400 meter höga klippan mitt i häckningsperioden blir ett minne för livet.

Reykjafjörður är en stenig strand som ligger mellan två bergsryggar på den norra kusten.  Vid lugna väderförhållanden tar vi oss in till land i våra småbåtar och tittar på vackra vårblommor och fåglar som vadar längs stranden.

Dag 4
day4-7_atlantic ocean and north atlantic gyre_Ester Kokmeijer_1200x600.jpg

Norrut genom Danmarksundet

Till sjöss

Under dagar till sjöss har du möjlighet att koppla av och titta på vågorna, eller lyssna till ett eller flera intressanta föredrag som expeditionsteamet håller.

Dag 5
shutterstock_456866743_Beerenberg_Jan-Mayen-2_Day-7.jpg

Isolerad i Norra ishavet

Jan Mayen

Den norska ön Jan Mayen är en av världens mest isolerade platser. Ön ligger i skarven mellan nordamerikanska och eurasiska kontinentalplattan, och här hittar vi också Beerenberg, jordens nordligaste aktiva vulkan. På 1500-talet hade holländska valfångare sin bas på Jan Mayen, men idag hittar vi bara några få modiga åretruntboende på en norsk väderstation. Besök på Jan Mayen är extremt ovanliga, inte minst turistbesök. MS Fram är ett av få fartyg som trafikerar dessa farvatten och besättningen kommer att göra sitt bästa för att ta oss iland på denna exotiska, arktiska ö.

Dag 6
16.04.27-hurtigruten19.jpg

In i Barents hav

Till sjöss

När vi seglar längre norrut och luften blir allt kallare kommer vi att få sällskap av stormfåglar som flyger på låg höjd!  Under dagarna till havs får du möjlighet att sortera dina bilder, koppla av och ladda inför kommande äventyr.

Dag 7-9
Hornsund-Malcolm-Barents.jpg
Foto: Malcolm Barents Foto
Polar-Bears-Edge+©ya_2908-2011_2_-Rigmor-Sand_topaz_Day-6-9.jpg
Höjdpunkt

Sommarnöjen i Arktis

Utforska Svalbard Sør-Spitsbergen nationalpark och Isfjorden

När vi sätter kurs norrut från Jan Mayen anpassar vi oss efter de rådande förhållandena och låter oss styras av isen och vädret. Vi kommer att utforska flera fjordar på västra sidan av Svalbard. Förhoppningsvis kan vi gå in i Hornsund för att se den enorma glaciären Brepollen.  Om vädret tillåter har du möjlighet att följa med på något som norrmännen kallar för ”brevandring” vilket betyder att man korsar en glaciär till fots. Det är ingen isklättring, utan vi går på relativt jämn is men på vissa ställen kan vi behöva ta oss förbi mindre sprickor. Längre norrut vid St. Jonsfjorden kanske vi får uppleva kontrasterna av grönskande tundra med rosa och gula sommarblommor mot den blå och vita isen.  Har vi tur får vi kanske se valross på Poolepynten på Prins Karls Forland.

I Svalbards övärld finns runt 3 000 isbjörnar, sannolikt den största koncentrationen av denna djurart i hela världen. Isbjörnen är ett ensamlevande djur utan grupptillhörighet och utan fast bo. Störst chans att få se detta stora däggdjur har vi där det finns drivis, nära havskanten och ibland till och med i vattnet. Det händer ofta att vi ser isbjörn den här tiden av året – kanske inte varje dag och sällan på nära håll för som med allt annat i naturen finns det inga som helst garantier. Men ju fler ögon som spanar i kikarna, desto större är chansen att vi får syn på kungen av Arktis. 

Dag 10
Oslo_shutterstock_244689610_Day-1.jpg
Foto: Morten Normann Almeland Foto

Longyearbyen och ilandstigning

Longyearbyen

I Longyearbyen är det dags att ta farväl.  Tidigt på morgonen tar en transferbuss dig till flygplatsen för flygresan tillbaka till Oslo.

Ankomst 4/6 2019

Ort Longyearbyen
Vad som ingår

PRISET INKLUDERAR:

 • Expedition med Hurtigruten i vald hyttkategori med helpension
 • Transport från fartyg till flygplats i Longyearbyen
 • Flyg från Arlanda, Köpenhamn eller Oslo till Reykjavik i ekonomiklass
 • FLyg från Longyearbyen till Arlanda, Köpenhamn eller Oslo i ekonomiklass
 • Vind- och vattenavstötande jacka
 • Landstigningar med små båtar och aktiviteter ombord och i land
 • Professionellt, engelsktalande expeditionsteam som håller föredrag och leder landstigningar och aktiviteter
 • Gratis kaffe och te

EJ INKLUDERAT:

 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Valfria utflykter och dricks
Ombord Upplevelser
Kontakt