Island, Jan Mayen, Spetsbergen – utforska öarna i Arktis (12 dagar)

På denna expedition tar vi dig med till några öar i Atlanten. Vi börjar med Island som är det perfekta resmålet för äventyraren som söker det oväntade. Vi fortsätter sedan till den avlägsna ön Jan Mayen som med sina snöklädda toppar reser sig upp ur den mittatlantiska ryggen och omges av ett hav som sjuder av liv. Expeditionen avslutas på Svalbard där vi håller utkik efter kungen av Arktis: isbjörnen. Följ med och upplev mäktig natur, äventyr och historia.

 • Utforska mystiska Island - isens och eldens land
 • Upptäck den sällan besökta ön Jan Mayen
 • Möjlighet att få syn på kungen av Arktis på isflaken
 • Se Svalbards gigantiska glaciärer
Översikt

Tidsplan och resrutt

Det här är en expedition där väder och vind bestämmer vår slutliga resplan. Säkerheten är högsta prioritet och kaptenen bestämmer den exakta rutten under resans gång. Därför är resplanen bara en indikation på vad du får uppleva men det är också det som gör varje expedition med Hurtigruten så unik.

Utresa 1 juli 2019

Avresa från Reykjavik
Översikt

Följ med på en resa långt upp i norr och upplev karga och magiska landskap på avlägsna atlantiska öar.

Det mytomspunna Island är isens, eldens och de klassiska sagornas land med långa arktiska vintrar och ljusa somrar då solen aldrig går ned. Upplev det fascinerande landskapet med enorma, orörda vidder som kryper alldeles inpå de små moderna samhällena.

Oförstört och geologiskt aktivt

Islands natur erbjuder hisnande scenerier med några av Europas mäktigaste vattenfall. Ön ligger mitt på den mittatlantiska ryggen vilket gör att den geologiska aktiviteten är hög med sprutande gejsrar och många vulkanutbrott. Upplev öarna, städerna och byarna, spektakulära vyer och intressanta platser i sällskap med vårt kunniga expeditionsteam.

Avlägsen och naturskön

Besök det unika lilla samhället på Jan Mayen med en befolkning på bara 14 personer.  Denna vulkaniska ö mitt i norra Atlanten besöks sällan av fartyg.  Här får vi en fin utsikt över vulkanen Beerenburg som reser sig 2 277 meter över havet.

Isbjörnens rike

Svalbard är en ögrupp med djupa fjordar, mäktiga glaciärer och orörd vildmark som ligger bara 100 mil från Nordpolen.  Vackra färger och kontraster ramar på sommaren in det dramatiska landskapet med glaciärer, fjäll, fågelklippor och ändlös arktisk tundra med varierad flora och fauna, som domineras av den mäktiga isbjörnen.

Dag 1
shutterstock_198907091_Reykjavik.jpg
Foto: Alexey Stiop Foto

Ankomst till Island

Reykjavik

Många besökare tycker inflygningen över Keflaviks flygplats är förtrollande. Det ser ut som detta flygnav har karvats ut ur en arktisk öken, med lavastenar täckta av mossa och fascinerande fjäll alldeles inpå. Men bara 45 minuter bort ligger Reykjavik, en charmig och högst levande modern stad med högklassiga restauranger, intressanta museer och pittoreska trånga gator.

Dag 2
shutterstock_216367618_Stykkisholmur.jpg
Foto: Alexey Stiop Foto

Välkommen till ”sagornas land”

Stykkishólmur och Flatey

Västra delen av Island kallas ofta ”Sagornas land”. Upplev Stykkishólmurs historiska landskap med lava- och klippformationer, glaciärer, vulkanisk aktivitet och varma och kalla källor.

Utforska staden Stykkisholmur på egen hand eller följ med på en av våra utflykter för att lära dig mer om halvön Snæfellsnes som sägs vara en miniatyrversion av Island. Förutom Snæfellsjökull-glaciären får vi uppleva svarta sandstränder, fågelklippor, spektakulära berg och vulkankratrar.

På den charmiga ön Flatey verkar tiden ha stått stilla. Ta en promenad på de natursköna vägarna i den här lilla byn.

Dag 3

Dolda pärlor

Patreksfjörður

Patreksfjördur är en charmig bosättning på Islands östkust med cirka 660 invånare. Den pittoreska fjorden erbjuder natursköna vandringsleder om väderförhållanden tillåter. Patreksfjördur ligger också nära Dynjandi, ett spektakulärt vattenfall och Látrabjarg, en känd plats för fågelskådning.

Dag 4
shutterstock_80177023_Isafjordur_Iceland.jpg
Foto: Anders Peter Photography Foto

Sagolika Västfjordarna

Ísafjörður

Isafjörður omges av höga berg vilket gör den till en nästintill perfekt naturhamn. Ta en promenad för att se den lokala arkitekturen, köp lokalt hantverk och se de äldsta husen på Island, inklusive byggnaden där det maritima museet ligger. Med vårt breda utbud av valfria utflykter kan du välja att gå i trollens fotspår eller njuta av det fantastiska landskapet från hästryggen. 

Dag 5: Djúpavík
Utsikt över Djupavik
Utsikt över Djupavik Foto: Andrea Klaussner Foto

Ruiner och vacker natur

År 1917 bosatte sig Elías Stefánsson i Djúpavík och byggde ett sillsalteri, men allt som återstår i dag är ruiner. Vi går i land och utforskar denna vackert belägna lilla by som bara består av sju boningshus och ett hotell. 

Dag 6
1200x600_Sea_©Ørjan_Bertelsen_day10.png
Foto: Ørjan Bertelsen Foto

En avkopplande dag på havet

Till sjöss

Medan vi sätter kurs mot Jan Mayen kan du njuta av en avkopplande dag till sjöss och lyssna till föredrag ombord. Vårt expeditionsteam kommer att leda workshops där de delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter så att du får ut mesta möjliga av de kommande dagarna.

Dag 7
shutterstock_456866743_Beerenberg_Jan-Mayen-2_Day-7.jpg

En sällan besökt utpost

Ön Jan Mayen

Den norska ön Jan Mayen är en av världens mest isolerade platser. Ön ligger i skarven mellan nordamerikanska och eurasiska kontinentalplattan, och här hittar vi också Beerenberg, jordens nordligaste aktiva vulkan. På 1500-talet hade holländska valfångare sin bas på Jan Mayen, men idag hittar vi bara några få modiga åretruntboende på en norsk väderstation. Besök på Jan Mayen är extremt ovanliga, inte minst turistbesök. MS Spitsbergen är ett av få fartyg som trafikerar dessa farvatten och besättningen kommer att göra sitt bästa för att vi ska kunna gå iland på den exotiska, arktiska ön.

Dag 8
At-sea-1876-052_Day-8.jpg

Njut av landskapet

Till sjöss

Nu har du tid att koppla av med en god drink, ta en uppfriskande promenad på däck eller umgås med dina medresenärer. Du avgör själv hur du vill tillbringa dagarna till sjöss!

Det kan också vara en chans att titta bakom kulisserna och delta i det program som vår gästande expeditionspersonal håller i. 

Dag 9-11
monaco-glacier-Dominic-Barrington.jpg
Foto: Dominic Barrington Foto
kongsfjord-svalbard.jpg
Monacobreen_2012-08-06-162_Day-3-5.jpg
Foto: Karsten Bidstrup Foto
Höjdpunkt

Mäktiga fjordar och fascinerande historia

Nordvest-Spitsbergen nationalpark

Spetsbergens nordvästra hörn domineras av öar, fjordar och stränder. Havet är fullt av drivande is och det frusna landskapet står under ständig förändring. På grund av starka vindar och strömmar gör kaptenen en noggrann bedömning av väderförhållandena innan han bestämmer vilken nästa destination blir där vi kan gå iland. Detta gör att vår resplan är flexibel. Vi arbetar med naturens element, inte mot dem, och säkerheten är vår högsta prioritet.

Får vi möjlighet att gå iland är området perfekt för att utforska Svalbards historia. Här kan du få se resterna av gamla späckugnar som användes för att framställa valolja. Vi hoppas kunna besöka Kongsfjorden som anses vara ett av Spetsbergens vackraste fjordområden med mäktiga glaciärer som kalvar ut i havet. Allt detta ramas in av särpräglade fjällformationer. Längs Kongsfjorden ligger den tidigare gruvorten Ny-Ålesund som numera är ett internationellt forskningscentrum med en pittoresk blandning av ny och gammal bebyggelse.

När vi kommer in i Liefdefjorden kan du beundra den enorma Monaco-glaciären.  Här hoppas vi kunna ta en tur i våra småbåtar eller  möjligen gå iland och vandra.

I Magdalenafjorden på den svagt sluttande sandstranden har du chansen att ta ett dopp och få ett arktiskt badcertifikat! Om vädret tillåter kanske vi sjösätter våra kajaker och ger oss ut på en paddlingstur.

Dag 12
Oslo_shutterstock_244689610_Day-1.jpg
Foto: Morten Normann Almeland Foto

Expeditionen går mot sitt slut

Longyearbyen/Oslo

Alla upptäcktsresor har ett slut. Du kommer förmodligen att känna att tiden har gått fortare än väntat. Många berättar om den svindlande känsla de upplever efter att ha gjort en resa till jordklotets topp, bara ett drygt hundratal mil från den geografiska nordpolen. Tidigt på morgonen tar en transferbuss dig till flygplatsen för flygresan tillbaka till Oslo.

Ankomst 12 juli 2019

Ort Longyearbyen/Oslo
Vad som ingår

PRISET INKLUDERAR:

 • Expedition med Hurtigruten i vald hyttkategori med helpension
 • Transport från fartyg till flygplats i Longyearbyen
 • Flyg från Arlanda, Köpenhamn eller Oslo till Reykjavik i ekonomiklass
 • Flyg från Longyearbyen till Arlanda, Köpenhamn eller Oslo i ekonomiklass
 • Vind- och vattenavstötande jacka
 • Landstigningar med små båtar och aktiviteter ombord och i land
 • Professionellt, engelsktalande expeditionsteam som håller föredrag och leder landstigningar och aktiviteter
 • Gratis kaffe och te

EJ INKLUDERAT:

 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Valfria utflykter och dricks
Ombord Upplevelser

Utflykter

Följ med på våra spännande och lärorika utflykter. Dessa är valfria och kan bokas innan avresa eller ombord på fartyget, om det finns platser kvar.

Kontakt