Island runt – Älvornas, sagornas och vulkanernas land (resa 1)

Island runt – Älvornas, sagornas och vulkanernas land (resa 1)

Island runt – Älvornas, sagornas och vulkanernas land (resa 1)

Island runt – Älvornas, sagornas och vulkanernas land (resa 1)

Reseinformation 9 dagar MS Fridtjof Nansen, MS Fram
Avresor
8 avgångar mellan jun 2022 och jul 2023
Pris från
kr 41 037
Frukost, lunch och middag ingår

Ge dig ut på en storslagen expedition till de majestätiska vulkanerna, forsande vattenfallen och bubblande källorna på Island – isens och eldens land.

Ett häpnadsväckande landskap

Din expeditionskryssning börjar i Islands huvudstad Reykjavik som har gott om konst, kultur och historia att utforska. Vi påbörjar vår resa runt ön genom att sätta kurs norrut längs Islands fantastiska kust. Stykkishólmur är porten till den storslagna Snæfellsnes nationalpark. Regionen har fått smeknamnet ”Lilla Island” och ståtar med allt det bästa Island har att erbjuda, såsom branta klippor, tysta fjordar och vulkantoppar nästan vart man än vänder blicken. Gör sedan en djupdykning i Islands sjöfartshistoria i den lugna fiskebyn Patreksfjördur.

Korsa polcirkeln

Jämfört med de glest befolkade resmålen på expeditionen kommer Akureyri att sticka ut. Islands näst största stad ståtar med flera förstklassiga restauranger och museer. Vi åker sedan vidare till Grímsey, som förmodligen är mest känd för att polcirkeln passerar ön. Det är den enda delen av Island som polcirkeln korsar. Du får chansen att gå över polcirkeln, från norr till söder.

Älvornas land

Insup Bakkagerðis förtrollande skönheten i detta älvornas land. Med fantastiska ryolitberg på ena sidan och den majestätiska bergskedjan Dyrfjöll på den andra, bjuds du på en naturskön utsikt utöver det vanliga. Slutligen får du utforska Islands Pompeji, Heimaey. Utforska öns fascinerande historia innan du avslutar resan där allt började i Reykjavik.

Island runt – Älvornas, sagornas och vulkanernas land (resa 1) Island runt – Älvornas, sagornas och vulkanernas land (resa 1)
 • Dag 1
  Reykjavik

  Ankomsten till Island

  Preliminär avgångstid: 20:00

  Din expedition börjar i Reykjavik, världens nordligaste huvudstad. Reykjavik är pittoreskt och kosmopolitiskt på samma gång. Den lilla staden har den perfekta storleken för en vandringstur, fullspäckad med konst, kultur och historia.

  Ta en promenad längs Laugavegur, huvudshoppinggatan, med alla sina butiker och utomhusaffärer. Eller ta dig till den arkitektoniskt slående kyrkan Hallgrímskirkja. Konstälskare ska besöka Reykjaviks konstmuseum, Islands konstmuseum och de många mindre galleriorna och museerna som ligger utspridda i staden. Med alltifrån det omfattande nationalmuseet till det förtjusande isländska punkmuseet kommer du utan tvekan att hitta något som intresserar dig.

  Överflödet av geotermiska energikällor på Island har skapat en stark tradition av att bada i offentliga simbassänger och badtunnor som kallas ”heittur pottur” på isländska. De är vad pubar är för britterna – ett perfekt sätt att umgås med vänner och varva ner efter en lång dag. Glöm inte att ta med badkläderna om du känner för att ta ett dopp i en av stadens 18 pooler, som ofta är utrustade med bastur och heitur pottur.

  Listan över saker att se och göra slutar inte där. Reykjavik betyder ”den rökiga viken” på svenska. Staden namngavs av de första vikingabosättarna som såg stigande ånga från de omgivande geotermiska platserna. Det är även en bra utgångspunkt där Islands berömda laguner, gejsrar, heta källor och vattenfall ligger endast några timmar bort.

  Ditt expeditionsskepp väntar på dig i Reykjaviks hamn. När du har hämtat din kostnadsfria expeditionsjacka och checkat in får du tid över till att göra dig hemmastadd i hytten. En obligatorisk säkerhetsgenomgång hålls precis före avgång, varefter du kan gå runt och utforska fartyget. Välkomstmiddagen på kvällen avrundas med en skål av kaptenen för att önska alla en trevlig expeditionsresa. Efter att ha träffat ditt expeditionsteam är du redo att påbörja det storslagna isländska äventyret.

  Dag 1
  Reykjavik

  Ankomsten till Island

 • Dag 2
  Stykkishólmur

  Välkommen till sagolandet

  Vårt första stopp är Stykkishólmur, en liten fiskestad som erbjuder en vacker utsikt över otaliga småöar i den pittoreska fjorden Breiðafjörður. Med en befolkning på ungefär tusen invånare, ingen trafik och en lugn, avslappnad livstakt får man intrycket av en plats där tiden har stått stilla.

  Stykkishólmurs kanske mest utmärkande inslag är de välbevarade husen som finns i samhällets gamla centrum. De färgglada husen står i stark kontrast till de avlägsna bergskedjorna. De har lyckats anpassa de gamla byggnaderna på ett uppfinningsrikt sätt: det gamla biblioteket är nu en konstinstallation, den gamla fritidsgården är nu ett vulkanmuseum och fiskfabriken är nu en restaurang som serverar en utsökt fisksoppa.

  En annan sevärdhet i samhället är Norska huset, som är uppkallat efter det norska importerade träslaget som användes för att bygga huset 1832. Snæfellsnes regionalmuseum ligger inhyst här med roterande utställningar och hantverk till försäljning. Om du vill ha en härlig utsikt över staden ska du vandra upp till toppen av berget med den lilla orange fyren.

  Men de flesta kommer hit för att besöka den fantastiska Snæfellsnes nationalpark. Den kallas för ”Lilla Island” eftersom allt som landet har att erbjuda finns här, såsom fjordar, berg, vattenfall, vulkaner, lavafält och mycket mer.

  En tillvalsutflykt till Snæfellsnes tar dig till några av dess mest populära sevärdheter, såsom den svarta sandstranden Djúpalónssandur. Om du känner att du har mycket extra energi kan du prova på att lyfta stenarna som vikingarna placerades där för att göra ”styrketester”. Det kommer dock med ett varningens ord: den tyngsta stenen väger 154 kg!

  Vi stannar även till vid de bildsköna basaltklipporna Lóndrangar där enorma taggiga klippor skjuter upp ur havet. Intressant fakta: den massiva vulkanen Snæfellsjökull, som tornar upp sig över landskapet inspirerade till den klassiska science fiction-romanen Resan till Jordens medelpunkt av Jules Verne.

  • Inkluderad Upptäcktspromenad i Stykkishólmur
  Dag 2
  Stykkishólmur

  Välkommen till sagolandet

 • Dag 3
  Patreksfjördur

  Patreksfjördur

  När Orlygur Harppsson såg dagens destination för första gången på 800-talet, gav han det ett namn som var rakt på sak, Patreksfjördur, eller ”Sankt Patriks fjord”, efter sin andliga vägledare. Denna bosättnings dragningskraft på Islands västkust är lika rak på sak än idag – den är helt enkelt fantastisk.

  Utforska stillheten och tystnaden i denna lugna fiskeby. Byn fungerade som en fiskehamn redan på 1500-talet och har en rik sjöfartshistoria. Patreksfjördur tjänade förr i tiden som en bas för engelska, franska och tyska fiskare, köpmän och sjömän.

  När du utforskar den livliga hamnen kommer du att lära dig mer om stadens lokala fisketradition och de olika fiskarterna som finns i dessa vatten. Du kan även ta ett dopp i stadens nya tillskott, en utomhuspool med en underbar utsikt över fjorden.

  Tack vare områdets otroliga naturskönhet kan du ge dig ut på fantastiska vandringsturer här, om förhållandena tillåter. Europas största fågelberg Latrabjarg, som även är den västligaste punkten, ligger i närheten. Det är hemvisten för miljontals fåglar, såsom lunnefåglar, havssulor, sillgrisslor och tordmular. Fågelskådningen här är spektakulär. Fjällrävarna kan inte komma åt fåglarna här, så de klamrar sig modigt fast på de höga klipporna och erbjuder utmärkta fotomöjligheter.

  Drömstranden Rauðasandur ligger också i närheten. Till skillnad från andra stränder på Island som är svarta av vulkansand, är Rauðasandur rosenfärgad med gyllene färgtoner.

  Vattenfallet Dynjandi är också en av de stora attraktionerna i området, och det är lätt att se varför. Sex olika vattenfall utgör tillsammans Dynjandi och det är det största vattenfallet på Västfjordarna med en totalhöjd på 100 meter. I ett land som är berömt för sina vattenfall är detta ett av de mest imponerande.

  • Inkluderad Promenera genom den västligaste byn i Europa
  Dag 3
  Patreksfjördur

  Patreksfjördur

 • Dag 4
  Nordvästra Island

  Nordvästra Island

  En av de bästa sakerna med en expeditionskryssning är känslan av att vad som helst kan hända när som helst. Väder- och vindförhållandena gör att ingen plan är huggen i sten. Det är därför vi har tillägnat en dag på expeditionen åt att dra nytta av vad omständigheterna erbjuder, dvs. en utforskningsdag, utan någon förutbestämd dagsplan.

  Vi planerar att hålla till på Islands nordvästra del, men vad vi gör där är upp till kaptenen och expeditionsteamet att bestämma. De kommer att fastställa den slutliga dagsplanen beroende på väderförhållanden och möjligheter som kan dyka upp.

  Några aktiviteter kan inkludera att ta oss iland med våra småbåtar för att ge oss ut på en vandringstur, delta i en strandstädning eller paddla kajak. Om en flock valar kommer upp till vattenytan när vi är till sjöss kan vi besluta att dröja oss kvar en stund och njuta av åsynen. Att kunna vara anpassningsbar för vad naturen visar upp är vad expeditionskryssningar handlar om.

  Dag 4
  Nordvästra Island

  Nordvästra Island

 • Dag 5
  Akureyri

  Den norra huvudstaden

  Akureyri ligger nära foten av den längsta fjorden på Island, Eyjafjörður. När vi färdas längs fjorden har du en fantastisk utsikt över snötäckta bergstoppar och en frodig kust. Det rika vattnet här gör det till en av de bästa platserna i landet för valskådning. Knölvalar, vitnosdelfiner och tumlare förekommer ofta i dessa vatten och har du tur kan du även få syn på späckhuggare, blåvalar och sillvalar.

  Akureyri har fått smeknamnet ”Islands norra huvudstad” och är en livlig universitetsstad. Staden har en befolkning på nästan 20 000 invånare, vilket gör den till det största storstadsområdet utanför den tätbefolkade sydvästra regionen. Det innebär att det finns mycket att se och göra här, med bland annat ett förstklassigt utbud av restauranger och museer. Ta och besök Akureyri Museum där du får en inblick i hur islänningar brukade leva här. Det naturhistoriska museet Norðurslóð kombinerar även utställningar om lokalmiljön och nybyggarnas historia

  Du kommer att bli imponerad över utbudet av blommor och bladväxter i Akureyris botaniska trädgård. Dess fridfulla atmosfär är som en oas av frodig grönska i de mest osannolika miljöerna. När du utforskar staden får du inte glömma bort att spana in Akureyrikyrkans slående arkitektur, som utformades av den berömda arkitekten Guðjón Samúelsson.

  På en tillvalsutflykt utanför staden kan du utforska olika naturskatter som ofta anses vara några av de mest populära sevärdheterna på Island. Vid vattenfallet Goðafoss, som har fått smeknamnet ”gudarnas vattenfall”, har du chansen att se genomskinligt turkost vatten som slår mot enorma svarta stenar.

  Sjön Mývatn ligger i ett aktivt vulkanområde och ståtar med en unik och vacker geologi, såsom skimrande vatten och utomjordiska färger. Det är också en utmärkt plats för fågelskådning, i synnerhet ejder och strömänder. De som har följt serien Game of Thrones kanske känner igen platsen.

  • Inkluderad Stadstur i Akureyri
  Dag 5
  Akureyri

  Den norra huvudstaden

 • Dag 6
  Grímsey

  Stig över polcirkeln

  När folk föreställer sig en vindpinad, avlägsen isländsk ö, tänker de förmodligen på Grímsey. Vi kommer att använda våra tenderbåtar för att ta oss iland på denna lilla, gröna ö. Ön har ungefär 60 invånare och de enda bosättningarna ligger på de södra och västra delarna, mestadels runt den lilla hamnen.

  Grímsey är lugn, vacker och genomsyrad av folksagor och sägner. De lokala fiskarnas härdighet tillskrivs Grímseys första bosättare Grímur. Sägen säger att han dräpte jättarna och trollen som bodde på ön och gifte sig med en av deras döttrar.

  Grímseys branta klippor hyser enorma kolonier av sjöfåglar (med 17 000 gånger så många fåglar som människor) och på sommaren firar sig de orädda öborna ner längs klippväggen för att samla in ägg. De anses vara en lokal delikatess. Att få se Grímseys populära sjöfågelart, lunnefågeln, är en stor attraktion för fågelälskare.

  Grímsey är förmodligen mest känd för att polcirkeln passerar ön. Det är den enda delen av Island som polcirkeln korsar. Du får chansen att gå över polcirkeln, från norr till söder.

  Du kan utforska ön till fots och vandra till ”Orbis et Globus”, ett nio ton tungt betongklot som markerar polcirkellinjen. Under promenaden till monumentet kan du insupa det vindpinade landskapet och spana efter fåglar. Det tre meter stora betongklotet flyttas lite varje år av lokalborna eftersom polcirkeln långsamt rör sig norrut med en hastighet på cirka 15 meter per år.

  År 2050 kommer Grímsey att ligga utanför Arktis – så ännu ett skäl att besöka ön nu. 

  • Inkluderad Polcirkelceremoni
  Dag 6
  Grímsey

  Stig över polcirkeln

 • Dag 7
  Bakkagerdi

  Älvornas land

  Med fantastiska ryolitberg på ena sidan och den majestätiska bergskedjan Dyrfjöll på den andra, erbjuder kustbyn Bakkagerði ett naturskönt läge utöver det vanliga. Enligt regional folktro bor det många älvor i denna lilla by längs Borgarfjörður eystris kust. Byn har faktiskt fått sitt namn från det klippiga berget Alfaborg, som förmodades vara älvdrottningens hem.

  Bakkagerði är en bosättning med cirka 100 invånare, som ligger långt ifrån det typiska turiststråket och erbjuder lugn och ro och en härlig utsikt. Byn kan utforskas genom endast en kort promenad. Du kan prova nyfångad fisk på ett av kaféerna, där den välsmakande fisksoppan är en lokal favorit.

  Men huvudattraktionen här är områdets naturskönhet, vilket erbjuder fantastiska vandringsupplevelser. Färgtoner av rosa, blå och gula ryolitstenar kontrasteras mot frodiga gröna dalar längs flera vandringsleder. Vart du än vänder blicken kommer du att belönas med en orörd vildmark och sevärdheter och ljud från det framträdande djurlivet som frodas här – fåglar.

  Kustklipporna i Bakkagerði är hemvisten för ett stort antal fåglar, såsom stormfåglar och tretåiga måsar. Detta är också ett bra ställe att se ejderuppfödning som har gjorts i hundratals år på Island. Syftet med uppfödningen är det exklusiva ejderdunet, världens dyrbaraste dunsort.

  Men områdets huvudroll innehas av lunnefågeln. Om förhållandena tillåter försöker vi besöka Hafnarhólmi, en fiskehamn som hyser en stor koloni lunnefåglar och erbjuder några av Islands bästa fågelskådningsmöjligheter. En strandpromenad och ett antal platåer gör att du på ett säkert sätt kan komma nära inpå lunnefåglarna. Denna region är en absolut pärla för natur- och fågelälskare.

  • Inkluderad Promenad i Bakkagerði
  Dag 7
  Bakkagerdi

  Älvornas land

 • Dag 8
  Heimaey

  Islands Pompeji

  Vårt nästa stopp är Heimaey, den enda bebodda ön i Västmannaöarnas skärgård, utanför Islands sydkust. Allt här har berörts på något sätt av vulkanutbrottet som inträffade en oväntad morgon i januari 1973. Den smala hamnen, den tefrautformade flygplatsbanan och den slingrande kylda lavan i centrum pekar alla mot vulkankäglan som tornar upp sig över ön.

  Heimaey betyder ”Hemön” och du kommer utan tvekan att känna dig välkommen här. De nästan 4000 invånarna är vänliga och det vegetationsklädda landskapet är en fröjd för ögat. Du kan lära dig allt om stadens historia på Eldheimar Museum. Heimaey har ett fascinerande mörkt förflutet, med förrymda slavar, mord, hämnd och pirater. Och det är redan innan vulkanen som nästan förstörde ön kommer in i bilden.

  Sea Life Trust Beluga Whale Sanctuary är också en av stadens höjdpunkter. Två vitvalar bor i djurreservatet som även hyser ett akvarium för lokala arter och ett räddningscenter för lunnefåglar.

  Precis som med resten av Västmannaöarna erbjuder Heimaey en livsmiljö för otaliga fåglar. Cirka 8 miljoner lunnefåglar häckar här varje sommar. En vandringstur till Stórhöfði söder om ön erbjuder utmärkta möjligheter att se häckande lunnefåglar. Detta påstås vara den blåsigaste platsen i Europa, så du kommer att vara tacksam för utsiktsanläggningen som gör att du i lugn och ro kan se dessa underbara fåglar i deras naturliga livsmiljö.

  En resa till Heimaey vore inte komplett utan ett besök till dess mest framträdande inslag, vulkanen Eldfell. I slutet av utbrottet höjde sig Eldfell 220 meter över havet. Det är väl värt mödan att vandra upp till toppen. Du kommer att belönas med en otrolig utsikt över staden nedanför och den härliga känslan av att ha erövrat vulkanen som nästan utplånade ön.

  • Inkluderad Heimaey - Lava- och historiepromenad
  Dag 8
  Heimaey

  Islands Pompeji

 • Dag 9
  Reykjavik – Avstigning

  Äventyrets slut

  Preliminär ankomsttid: 06:00

  Vi tar ett kärt farväl till besättningen när vi avrundar där vi började, i den fantastiska staden Reykjavik. Du har nu möjligheten att se alla platser du missade när du anlände. Om du vill avsluta din expedition på topp är du på rätt plats för att göra det. Reykjavik har internationellt erkända gallerier, restauranger och span.

  Om du vill ladda batterierna kan du göra det på Islands mest kända heitur pottur, Blå lagunen. Blå lagunen ligger i ett stort 800 år gammalt lavafält, och vattnets rikedom på kiseldioxid, alger och mineraler har hjälpt detta magiska ställe att förtjäna sin plats på National Geographics lista över världens 25 underverk. Finns det ett bättre sätt att avrunda ditt isländska äventyr än att njuta av ett dopp i avkopplande vulkaniskt vatten med en god dryck, omgiven av natursköna landskap?

  Vi rekommenderar att du bokar ett av våra efterprogram för att utforska staden och andra platser ytterligare. Oavsett vad som väntar härnäst, önskar vi dig en trevlig fortsatt resa och ser fram emot att träffa dig igen på ditt nästa äventyr!

  Dag 9
  Reykjavik – Avstigning

  Äventyrets slut

Avresor

2022

 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Juni:
1.
9.
17.

2023

 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Maj:
13.
21.
29.
Juni:
6.
Juli:
25.

Aktuella erbjudanden och rabatter

 • Boka tryggt

  Vår populära Boka tryggt-policy är tillbaka, vilket betyder att du kan känna dig trygg inför ditt nästa äventyr tillsammans med oss.
  Policyn gäller alla nya bokningar som görs mellan 16 februari 2022 och 30 juni 2022 samt för expeditionskryssningar som avgår senast 31 december 2022.
  Läs mer och beställ
 • Ny säsong

  Känn värmen – vårt största kryssningsutbud utanför polarregionerna någonsin.
  Läs mer och beställ

Vad som ingår

Priset inkluderar

Expeditionskryssning

 • Expeditionskryssning i valfri hytt
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker (husets öl och vin, läsk och mineralvatten) på restaurangerna Aune och Fredheim
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm inkluderad för svitgäster
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord. Tänk på att vi seglar i avlägsna vatten med begränsad uppkoppling. Streaming stöds inte.
 • Kostnadsfri återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på vid vattenstationerna ombord
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Utbud av inkluderade utflykter

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller djupgående föreläsningar inom olika ämnesområden
 • Du har tillgång till fartygets vetenskapscenter, som har ett omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program för medborgarforskning gör det möjligt för gäster att hjälpa till i forskningsprojekt
 • Den professionella fotografen ombord delar med sig av sina bästa tips och tricks för att ta de bästa bilderna av landskapet och djurlivet
 • Du har tillgång till fartygets badtunnor, panoramabastu, gymmen inomhus och utomhus, samt löparbanan utomhus
 • Informella sammankomster med besättningen, såsom dagliga sammanfattningar och förberedelser inför den kommande dagen

Aktiviteter vid landstigningar

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar när vi är på Island
 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Expeditionsfotografer hjälper dig med dina kamerainställningar innan våra landstigningar

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Hantering av bagage
 • Valfria kustutflykter med våra lokala partner
 • Valfria smågruppsaktiviteter med vårt expeditionsteam
 • Valfria behandlingar i spaområdet ombord

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla visumkrav för inresa
 • Ingen dricks förväntas

Fartyg

MS Fridtjof Nansen

Byggd år 2020
Varv Kleven Yards, Norway
Passagerarkapacitet 528 (500 i Antarktis)
Bruttodräktighet 20 889 ton
Längd 140 m
Däcksbalk 23,6 m
Hastighet 15 knop

MS Fridtjof Nansen är det senaste tillskottet i Hurtigrutens flotta med specialbyggda fartyg – och tillhör nästa generations expeditionsfartyg. Hon tar oss med till några av jordens mest spektakulära hörn.

Läs mer om MS Fridtjof Nansen

MS Fram

Byggd år 2007
Renoverad 2022
Varv Fincantieri, Italy
Passagerarkapacitet 250 (200 i Antarktis)
Sängar 276
Bilkapacitet 0
Bruttodräktighet 11 647 ton
Längd 114 m
Däcksbalk 20,2 m
Hastighet 13 knop

Det ursprungliga Fram var det mest kända expeditionsfartyget av sin tid och hennes framgångsrika expeditioner saknar motstycke. MS Fram följer i den ursprungliga Frams fotspår och är utrustad med den mest avancerade tekniken för att göra henne exceptionellt väl lämpad för expeditionsresor i polarområden.

Läs mer om MS Fram

MS Fram in Greenland
Foto: Stian Klo
Se priser och tillgänglighet

Några alternativ: