Island till Kontinentaleuropa – Reykjavík till Hamburg via Skottlands nordligaste öar

Island till Kontinentaleuropa – Reykjavík till Hamburg via Skottlands nordligaste öar

Island till Kontinentaleuropa – Reykjavík till Hamburg via Skottlands nordligaste öar

Island till Kontinentaleuropa – Reykjavík till Hamburg via Skottlands nordligaste öar

Reseinformation 15 dagar MS Spitsbergen
Avresa
22 september 2025
Pris från
kr 69 121
Frukost, lunch och middag ingår

Islands naturliga skönhet

I Reykjavík får du uppleva det moderna Island innan vi ger oss ut på en resa som tar dig kring halva isens och eldens land. Upptäck landets vackra landskap med aktiva vulkaner, gejsrar, glaciärer, berg och vattenfall samt se ikoniska isländska djur.

Avlägsna skotska öar

Shetlandsöarna och Orkneyöarna bjuder på vindpinade landskap, spännande kultur och en häpnadsväckande historia. Besök bosättningar från järnåldern, byar med vikingainfluenser och öar där fågellivet frodas. Äventyret avslutas i den tyska hamnstaden Hamburg.

Island till Kontinentaleuropa – Reykjavík till Hamburg via Skottlands nordligaste öar Island till Kontinentaleuropa – Reykjavík till Hamburg via Skottlands nordligaste öar
 • Dag 1
  Reykjavík

  Kosmopolen Reykjavík

  Upptäck Islands moderna huvudstad

  Vår expeditionskryssning startar i Reykjavík, en stad som sprudlar av konst, kultur och historia. Passa på att upptäcka allt den isländska huvudstaden har att erbjuda.

  Ta en promenad längs Laugavegur med alla sina butiker och friluftsaffärer, beundra den vackra kyrkan Hallgrímskirkja

  och besök det fascinerande konstmuseet i Reykjavík.

  Expeditionsfartyget ligger och väntar på oss i Reykjavíks hamn. Efter att du har välkomnats ombord och fått din kostnadsfria expeditionsjacka är det dags att göra dig hemmastadd i hytten och därefter njuta av din första middag ombord.

  Om du har tid, boka ett av våra förprogram som finns som tillval och se fler av Islands höjdpunkter innan din resa till havs börjar.

  Dag 1
  Reykjavík

  Kosmopolen Reykjavík

 • Dag 2
  Heimaey

  Heimaeys explosiva förflutna

  Upptäck orten som trotsade en vulkan

  Heimaey är den enda bebodda ön bland Västmannaöarna och ligger strax söder om Island. Hemön, som den kallas på svenska, har ett fascinerande förflutet och är fortfarande ärrad av det kraftiga vulkanutbrott som nästan förstörde ön.

  Besök Eldheimar, ett museum med ett utgrävt hem fruset i tiden, och lär dig mer om utbrottet och dess efterdyningar. Passa också på att bestiga vulkanen Eldfell för en underbar utsikt över ön.

  Dag 2
  Heimaey

  Heimaeys explosiva förflutna

 • Dag 3
  Grundarfjörður

  Charmiga Grundarfjörður

  Spektakulära Snæfellsnes

  Kirkjufell, berget som har blivit ett av Islands mest berömda landmärken, är beläget drygt tre kilometer väster om lilla Grundarfjörður, en pittoresk fiskeby i Breiðafjörður.

  På halvöns västra spets ligger Snæfellsnes nationalpark med den imponerande, istäckta stratovulkanen Snæfellsjökull. Parken har fått smeknamnet ”Island i miniatyr” på grund av sina olika landskap.

  Här kan du besöka den svarta sandstranden Djúpalónssandur och Saxhóllkratern eller följa med på en guidad vandring under jord där vi besöker en lavatunnel.

  Dag 3
  Grundarfjörður

  Charmiga Grundarfjörður

 • Dag 4
  Isafjörður

  Pittoreska Isafjörður

  Utforska en vacker kustby i Västfjordarna

  Ísafjörður är en näst intill perfekt naturhamn, omgiven av höga berg och porten till Västfjordsregionen. Ta en promenad för att beundra arkitekturen, fynda lokalt hantverk eller se några av Islands äldsta byggnader.

  En av dem är Västfjordsmuseet, en 1700-talsbyggnad där du kan lära dig mer om hamnens spännande sjöfartshistoria. Om du föredrar en mer fartfylld aktivitet kan du vandra upp till Naustahvilft, isländska för ”Trolltronen”. Väl på toppen bjuds du på en underbar utsikt över de natursköna omgivningarna.

  Dag 4
  Isafjörður

  Pittoreska Isafjörður

 • Dag 5
  Djúpavík

  Den gamla fabriken i Djúpavík

  Utforska en spöklik fabrik och vandra i dess magiska omgivningar

  Den avlägsna byn Djúpavík, längst ut i Västfjordarna, har en säregen charm. En stor, övergiven sillfabrik står i kontrast till den isolerade miljön. Den guidade rundturen i den gamla sillfabriken är ett måste. Inuti fabriken rostar de enorma maskinerna långsamt bort och arbetarnas verktyg ligger kvar orörda på borden.

  Utforska de magiska omgivningarna till fots och ta en uppiggande liten vandring till vattenfallet ovanför den gamla fabriken. Nere vid vattnet ligger även ett strandat fartyg från en annan era.

  Dag 5
  Djúpavík

  Den gamla fabriken i Djúpavík

 • Dag 6
  Eyjafjörður

  Akureyri och Goðafoss

  Se dramatiska landskap och vattenfall

  Beundra de snötäckta bergstopparna när vi besöker Islands längsta fjord, Eyjafjörður. Detta är, tillsammans med närliggande Skjálfandibukten, en av Europas bästa platser för valskådning.

  Islands så kallade ”norra huvudstad”, Akureyri, ligger längst in i fjorden. Här kan du uppleva lugnet i en botanisk trädgård och besöka lokala restauranger och museer.

  En bit längre bort ligger pittoreska Goðafoss där turkost vatten kraschar ned i de svarta stenarna. Få en uppvisning i geologi kring sjön Mývatn, ett aktivt vulkanområde och en av de få platserna där du kan se Mittatlantiska ryggen på nära håll.

  Dag 6
  Eyjafjörður

  Akureyri och Goðafoss

 • Dag 7
  Húsavík

  Húsavík och polcirkeln

  Korsa polcirkeln och följ med på valskådning

  Under förmiddagen gör vi ett stopp i Húsavík, en liten by känd för sin valskådning. Orten ligger vid Skjálfandibukten som ofta får besök av djur som knöl- och vikvalar, vitnosdelfiner, tumlare och ibland även blåvalar. Om du har tur kan du få se en eller flera av dessa havets jättar, plus lära dig mer om djuren på Húsavíks valmuseum.

  Dessutom anses Húsavík vara porten till många av norra Islands höjdpunkter, däribland Jökulsárgljúfur nationalpark, vattenfallet Dettiffos samt Ásbyrgi, den hästskoformade kanjonen som enligt sägnen ska ha skapats när Odens häst Sleipner satte ner ett av sina åtta ben här av misstag. Vi sätter sedan kurs längs ön Grímseys kust mot nästa stopp på vårt äventyr utan att göra någon landstigning, men på vägen korsar vi polcirkeln.

  Dag 7
  Húsavík

  Húsavík och polcirkeln

 • Dag 8
  Bakkagerði

  Lilla Bakkagerði

  En plats för både lunnefåglar och älvor

  Vår expeditionskryssning runt Island fortsätter till den avlägsna lilla byn Bakkagerði. Bakkagerði är enligt isländsk folktro bebott av ett stort antal älvor eller huldufólk, ”det gömda folket”, som de kallas lokalt. Ta en promenad och utforska denna magiska plats.

  Här finns ett populärt vandringsområde där du kan promenera bland frodiga, gröna dalar och vackra landskap med färgglada ryolitstenar. På klipporna längs kusten lever stormfåglar, tretåiga måsar, ejdrar och lunnefåglar under häckningssäsongen.

  Dag 8
  Bakkagerði

  Lilla Bakkagerði

 • Dag 9
  Vatnajökull

  Resa längs Vatnajökull

  Se Europas näst största istäcke

  Vi lämnar isens och eldens land bakom oss och sätter kurs mot Brittiska öarna. Om vädret tillåter tar vi vägen längs Vatnajökull för att beundra det näst största istäcket i Europa.

  Istäcket, som är en del av nationalparken med samma namn, är Europas näst största både till volym och yta. 2019 gav platsens unika egenskaper den en plats på Unescos världsarvslista.

  Under dagen får du även lära dig mer om hur klimatförändringar påverkar glaciärer på Island och i resten av världen från expeditionsteamet.

  Dag 9
  Vatnajökull

  Resa längs Vatnajökull

 • At sea
  10

  Till havs

  Ladda batterierna under en dag till havs

  Varva ner och njut av en dag till havs när vi sätter kurs mot Lerwick på Shetlandsöarna.

  Dela anekdoter från resan och lär känna dina medresenärer ännu bättre i Explorer Lounge & Bar. Håll utkik efter det marina djurlivet och sjöfåglar medan du är ute på däck – du kan till och med göra det från en badtunna.

  Eller lyssna till expeditionsteamets föreläsningar för att få en glimt av vad som komma skall på Brittiska öarna.

  At sea
  10

  Till havs

 • Dag 11
  Lerwick

  Lerwick då och nu

  Upptäck Skottlands nordligaste bebodda öar

  Idag lägger vi till i Shetlandsöarnas huvudstad, Lerwick. Tillsammans utforskar vi denna trevliga fiskeby med viktorianska influenser, omgiven av vackra landskap.

  Promenera längs de smala gatorna och besök små butiker där du kan handla whisky, ulltröjor och fudge. Nere vid vattnet ligger Shetlandsmuseet med utställningar om regionens långa historia. I närheten ligger också fästningen Fort Charlotte och det imponerande rådhuset.

  På ön finns även fascinerande byar från järnåldern och Shetland Crofthouse-museet, som ger dig en känsla för de lokala torparnas strävsamma liv.

  Dag 11
  Lerwick

  Lerwick då och nu

 • Dag 12
  Fair Isle

  Avlägsna Fair Isle

  En naturskön plats för fågelfantaster

  Vår resa fortsätter mot avlägsna Fair Isle, en plats känd för sina fåglar och stickade kläder.

  Här finns 27 olika fågelarter, vilket gör att ön lockar till sig både fågelskådare och naturfotografer. Öns klippor i röd sandsten, gröna fält och hedar är dessutom en viktig plats för migrerande sjöfåglar.

  Här försöker vi gå iland för att tillsammans med expeditionsteamet vandra till en vackert belägen fyr. Det lokala museet bjuder på fascinerande fakta om liv och historia i ösamhället med 65 invånare. Du kan även stödja lokalbefolkningen genom att köpa stickade kläder direkt från öns tillverkare.

  Om vi inte kan gå iland får du i stället njuta av en naturskön rundtur.

  Dag 12
  Fair Isle

  Avlägsna Fair Isle

 • Dag 13
  Kirkwall

  Orkneyöarnas höjdpunkter

  Lär dig mer om Kirkwalls nordiska rötter

  Idag besöker vi Orkneyöarnas största stad. Utforska Kirkwall, en livlig stad med anor från vikingatiden, som är liten nog för att utforska till fots.

  Besök den ståtliga Sankt Magnus-katedralen i röd sandsten och närliggande Earl’s Palace för att se ruinerna av en tidigare renässansbyggnad. En kort bussresa bort finns den förhistoriska bosättningen Skara Brae.

  Whiskyälskare kan även njuta av superb single malt-whisky på destillerierna Kirkwall’s Highland Park och Scapa. Om du föredrar något annorlunda kan du på Orkney Distillery prova ett gin som är gjort på lokala växter.

  Dag 13
  Kirkwall

  Orkneyöarnas höjdpunkter

 • Dag 14
  Till havs

  En sista dag till havs

  Varva ner när vi sätter kurs mot Tyskland

  Njut av en sista dag till havs när vi reser från Skottland till Tyskland.

  Det är det perfekta tillfället att utnyttja fartygets alla bekvämligheter. Koppla av i panoramabastun eller badtunnorna ute på däck. Kläm in ett gympass eller njut av de vackra vyerna från observationsdäcken. På kvällen kan du ta en drink tillsammans med andra upptäckare i Explorer Lounge & Bar och diskutera era favoritminnen från en oförglömlig resa.

  Dag 14
  Till havs

  En sista dag till havs

 • Dag 15
  Hamburg

  Tysklands Hansaskatter

  Avsluta resan i Tysklands näst största stad

  Vår expeditionskryssning avslutas i Hamburg, Tysklands näst största stad och en av de grönaste städerna i hela Europa.

  Det finns mycket att se och göra i Hamburg. Om du har tid kan du besöka många av stadens sevärdheter i Altstadt, däribland S:t Nikolai-kyrkan och den historiska gatan Deichstraße.

  I Hamburg finns också flera Unesco-världsarv. Till dessa hör Chilehaus och världens största historiska samling av lagerhus i Speicherstadt. För konstälskare rekommenderas ett besök på Kunsthalle som är landets främsta konstmuseum.

  Dag 15
  Hamburg

  Tysklands Hansaskatter

Avresor

2025

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
September:
22.

Vad som ingår

Expeditionskryssning

 • Resa i vald hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker* på restaurangen Aune
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord†
 • Kostnadsfri, återanvändbar vattenflaska
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter
 • *Husets öl och vin, läsk samt mineralvatten
 • †Observera att wifi och mobiltäckning är mycket begränsade i de avlägsna områden vi reser till och att streaming inte stöds

Aktiviteter ombord

 • Föreläsningar och diskussioner med experter från expeditionsteamet
 • Full tillgång till vårt vetenskapscenter, bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program där resenärerna kan hjälpa till i pågående forskningsprojekt
 • Tips och tekniker kring hur du fotar landskap och djurliv av fotografen ombord
 • Tillgång till fartygets badtunnor, panoramabastu och gym
 • Informella, dagliga genomgångar med besättningen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Hjälp av våra expeditionsfotografer ombord

Observera:

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas
 • En tilläggsnatt kan behövas, beroende på dina flygtider (ingår ej)

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Tilläggsnatt/-nätter vid behov, beroende på flygtider
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Tillvalsutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam
Ett stort skepp i en vattenförekomst
Longyearbyen, Svalbard - MS Spitsbergen
Foto: Genna Roland
A group of people posing for the camera
Foto: Stefan Dall / Hurtigruten
Ditt fartyg

MS Spitsbergen

Byggd år 2009
Renoverad 2016
Varv Estaleiro Navais de Viana do Castelo (POR)
Passagerarkapacitet 220
Sängar 243
Bilkapacitet 0
Bruttodräktighet 7 344
Längd 100,54 m
Däcksbalk 18 m
Hastighet 14,5 knop
Ett stort skepp i en vattenförekomst

MS Spitsbergen är uppkallad efter kronjuvelen i arktiska Norge – ögruppen Svalbard och dess största ö Spetsbergen. Hurtigruten har en lång historia av att resa till Svalbard, den började redan 1896 med ”Sportsruten”.

Läs mer om MS Spitsbergen

Ett stort fartyg i vattnet

Några alternativ: