Spektakulära Island – en ringled till havs

Spektakulära Island – en ringled till havs

Spektakulära Island – en ringled till havs

Spektakulära Island – en ringled till havs

Reseinformation 10 dagar MS Maud
Avresor
19 juli 2025
28 juli 2025
6 augusti 2025
Frukost, lunch och middag ingår

Karg, naturlig skönhet

Om det finns ett resmål där du kan njuta av alla naturens underverk så är det Island. Den Mittatlantiska ryggen ger ön dess vulkanlandskap medan de nordliga breddgraderna sätter sin prägel på den vackra naturen. Här spelar valar, sälar och lunnefåglar huvudrollerna i ett av Nordatlantens mest spännande skådespel.

En expedition i naturens tecken

Vår resa är fylld av aktiviteter som tar dig nära naturen och låter dig uppleva känslan av en sann expedition. Gör vandringar med expeditionsteamet, glid fram i en kajak på fjordarna och följ med på utflykter med liten båt. Håll utkik efter valar och klippornas fågelkolonier medan du lär dig om Islands säregna och spännande geologi.

Spektakulära Island – en ringled till havs Spektakulära Island – en ringled till havs
 • Dag 1
  Reykjavík

  Kosmopolen Reykjavík

  Upptäck Islands moderna huvudstad

  Vår expeditionskryssning startar i Reykjavík, en spännande stad som sprudlar av konst, kultur och historia.

  Ta en promenad längs Laugavegur med alla sina butiker och friluftsaffärer, beundra den vackra kyrkan Hallgrímskirkja

  och besök det fascinerande konstmuseet i Reykjavík.

  Expeditionsfartyget ligger och väntar på oss i Reykjavíks hamn. Efter att du har välkomnats ombord och fått din kostnadsfria expeditionsjacka är det dags att göra dig hemmastadd i hytten och därefter njuta av din första middag ombord.

  Om du har tid, boka ett av våra förprogram som finns som tillval och se fler av Islands höjdpunkter innan din resa till havs börjar.

  Dag 1
  Reykjavík

  Kosmopolen Reykjavík

 • Dag 2
  Heimaey

  Heimaeys explosiva förflutna

  Upptäck orten som trotsade en vulkan

  Heimaey är den enda bebodda ön bland Västmannaöarna och ligger strax söder om Island. Hemön, som den kallas på svenska, har ett fascinerande förflutet och är fortfarande ärrad av ett kraftigt vulkanutbrott som nästan förstörde ön.

  Besök Eldheimar, ett museum med ett utgrävt hem fruset i tiden, och lär dig mer om utbrottet och dess efterdyningar. Eller följ med på en vandring för att spana efter några av de åtta miljoner lunnefåglar som häckar vid Stórhöfði varje sommar. Passa också på att bestiga vulkanen Eldfell för en underbar utsikt över ön.

  Dag 2
  Heimaey

  Heimaeys explosiva förflutna

 • Dag 3
  Djúpivogur

  Ljuvliga Djúpivogur

  Se istäckta vulkaner och fascinerande fjordar

  Om vädret är på vår sida tillbringar vi förmiddagen längs kusten för att beundra Islands högsta punkt och största aktiva vulkan, Öræfajökull. Den istäckta bergstoppen är en del av istäcket Vatnajökull – ett av världens största istäcken utanför polarområdena.

  Under eftermiddagen gör vi ett stopp i Djúpivogur, en by på halvön Búlandsnes, belägen vid inloppet till den natursköna fjorden Hamarsfjörður. Djúpivogur har varit ett viktigt handelscentrum för islänningarna i över 400 års tid. Lär dig mer om ortens spännande sjöfartshistoria i byns museum, inhyst i en lagerbyggnad från 1700-talet.

  Dag 3
  Djúpivogur

  Ljuvliga Djúpivogur

 • Dag 4
  Östfjordarna

  Östfjordarna

  Expeditionsdag på den isländska östkusten

  Östra Island har gott om sevärdheter att erbjuda; pittoreska byar, dramatiska kustlandskap, hisnande vattenfall, skyhöga berg och trånga fjordar.

  Den otroliga regionen kan upplevas på en rad olika sätt, bland annat genom att vandra, göra utflykter med liten båt eller paddla kajak. Var beredd på äventyr när kaptenen och expeditionsteamet utifrån rådande väderförhållanden väljer platser och aktiviteter.

  Kanske går vi iland i ett naturreservat, besöker en avlägsen by eller ger oss ut för att spana efter häckande lunnefåglar. Hur vi än tillbringar vår tid kommer expeditionen att bli ett minne för livet.

  Dag 4
  Östfjordarna

  Östfjordarna

 • Dag 5
  Húsavík

  Valskådning i Húsavík

  Upptäck geologi och mytologi

  Idag besöker vi Húsavík, en liten by känd för sin valskådning. Orten ligger vid Skjálfandibukten som ofta får besök av knöl- och vikvalar, vitnosdelfiner, tumlare och ibland även blåvalar.

  Närliggande Ásbyrgi bjuder i sin tur på en blandning av geologi och fornnordisk mytologi. Den hästskoformade kanjonen ska enligt sägnen ha skapats när Odens häst Sleipner satte ner ett av sina åtta ben här av misstag. I närheten ligger även Dettifoss – förmodligen Europas största vattenfall.

  Dag 5
  Húsavík

  Valskådning i Húsavík

 • Dag 6
  Eyjafjörður

  Akureyri och Goðafoss

  Se dramatiska landskap och vattenfall

  Beundra de snötäckta bergstopparna när vi besöker Islands längsta fjord, Eyjafjörður. Detta är, tillsammans med närliggande Skjálfandibukten, en av Europas bästa platser för valskådning.

  Islands så kallade ”norra huvudstad”, Akureyri, ligger längst in i fjorden. Här kan du uppleva lugnet i en botanisk trädgård och besöka lokala restauranger och museer.

  En bit längre bort ligger pittoreska Goðafoss där turkost vatten kraschar ned i de svarta stenarna. Få en uppvisning i geologi kring sjön Mývatn, ett aktivt vulkanområde och en av de få platserna där du kan se Mittatlantiska ryggen på nära håll.

  Dag 6
  Eyjafjörður

  Akureyri och Goðafoss

 • Dag 7
  Norra Island

  Nordvästra regionen 

  Utforska nordvästra Island i expeditionsanda

  Bland det bästa med en expeditionskryssning är känslan av frihet. Vi planerar att tillbringa dagen i Islands nordvästra regioner, men dagens aktiviteter beror på vädret.

  Vi kanske går iland med våra expeditionsbåtar för att vandra eller städa på en strand. Eller också ger vi oss ut i våra kajaker. Om en flock valar kommer upp till vattenytan ute till havs kanske vi dröjer kvar och tittar på dem. Var beredd på allt! 

  Passa också på att lyssna till föreläsningar, besöka vetenskapscentret, få tips från vår fotograf eller koppla av i badtunnorna.

  Dag 7
  Norra Island

  Nordvästra regionen 

 • Dag 8
  Patreksfjörður

  Patreksfjörður

  Fågelskådning, vattenfall och vandringsleder

  Västfjordarna är ett område som skapats av magma men formats av is, där landskapet bjuder på både djupa fjordar och karga platåer. Områdets tektoniska aktivitet är oväntat liten för ett land fullt av aktiva vulkaner. I detta avlägsna hörn av Island väntar mäktiga klippformationer, majestätisk natur och ett imponerande fågelliv.

  Vi gör ett stopp i den vackert belägna fiskebyn Patreksfjörður. Här får du lära dig allt om fisketraditionerna i Europas västligaste by. Utforska området under en bergsvandring och missa inte Látrabjargs klippor där tusentals fåglar gör sig hemmastadda under häckningssäsongen – ett måste för dig som älskar fågelskådning. 

  Dag 8
  Patreksfjörður

  Patreksfjörður

 • Dag 9
  Breiðafjörður

  Bedårande Breiðafjörður

  Upplev en vik med öar och fågelliv

  Breiðafjörður är en av de två stora vikarna på västra Island. Viken, belägen mellan Västfjordarna i norr och Snæfellsnes i söder, är en plats med tusentals öar, mängder av fågelklippor, obeskrivligt vackra innerfjordar och en rad berömda platser, inklusive berget Kirkjufell och den snötäckta vulkanen Snæfellsjökull.

  Kaptenen och expeditionsledaren väljer ut de bästa platserna för landstigningar baserat på aktuella väderförhållanden. Kanske sätter vi kurs mot Hvammsfjörður, en pittoresk innerfjord i Breiðafjörðurs sydvästra hörn, eller någon av vikens alla öar. Kanske gör vi till och med ett stopp på den häpnadsväckande halvön Snæfellsnes.

  Dag 9
  Breiðafjörður

  Bedårande Breiðafjörður

 • Dag 10
  Reykjavík

  Reykjavík och hemresa

  Njut av Reykjavík i din egen takt

  Vår expeditionskryssning avslutas när vi återvänder till Reykjavík. Nu kan du passa på att se allt du missade när du först anlände.

  Att koppla av med sina vänner i heittur pottur, geotermiska bad, är en del av den isländska kulturen. Passa på att besöka Islands mest berömda bad, Blå lagunen – ett av världens naturunderverk – för ett dopp innan du lämnar Island. Här får du uppleva det geotermiska vattnets blandning av vit lera, alger och mineraler.

  Om du vill se mer av Island kan du även boka vårt efterprogram som finns som tillval innan du återvänder hem.

  Dag 10
  Reykjavík

  Reykjavík och hemresa

Avresor

2025

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
Juli:
19.
28.
Augusti:
6.

Vad som ingår

Expeditionskryssning

 • Resa i vald hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker* på restaurangerna Aune och Fredheim
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm inkluderad för svitgäster
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord†
 • Kostnadsfri, återanvändbar vattenflaska
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter
 • *Husets öl och vin, läsk samt mineralvatten
 • †Observera att wifi och mobiltäckning är mycket begränsade i de avlägsna områden vi reser till och att streaming inte stöds

Aktiviteter ombord

 • Föreläsningar och diskussioner med experter från expeditionsteamet
 • Full tillgång till vårt vetenskapscenter, bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program där resenärerna kan hjälpa till i pågående forskningsprojekt
 • Tips och tekniker kring hur du fotar landskap och djurliv av fotografen ombord
 • Du har tillgång till fartygets badtunnor, infinitypool, panoramabastu, gymmen både inomhus och utomhus samt löparbanan
 • Informella dagliga genomgångar med besättningen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Hjälp av våra expeditionsfotografer ombord

Observera:

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och isförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas
 • En tilläggsnatt kan behövas, beroende på dina flygtider (ingår ej)

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Tilläggsnatt/-nätter vid behov, beroende på flygtider
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Tillvalsutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam
 • Behandlingar i spa-avdelningen ombord
MS Maud
Interior in restaurant Lindstrøm
Foto: Oscar Farrera
Ditt fartyg

MS Maud

Byggd år 2003
Varv Fosen Mek. Verk. (N)
Passagerarkapacitet 570 (500 i Antarktis)
Sängar 500
Bruttodräktighet 16 151 ton
Längd 135,75 m
Däcksbalk 21,5 m
Hastighet 15 knop

MS Maud kallades förut MS Midnatsol och lämpar sig väl för en expeditionskryssning.

Läs mer om MS Maud

Science center - MS Maud
Foto: Oscar Farrera

Liknande resor

Några alternativ: