Julexpedition till Kap Verde och Bijagósöarna

Julexpedition till Kap Verde och Bijagósöarna

Julexpedition till Kap Verde och Bijagósöarna

Julexpedition till Kap Verde och Bijagósöarna

Reseinformation 13 dagar MS Spitsbergen
Avresa
22 december 2023
Pris från
kr 60 366
Frukost, lunch och middag ingår

Byt ut snö och slask mot sol till havs och upptäck den fascinerande biologiska mångfalden på Kap Verde och Bijagósöarna – två väldigt olika ögrupper i havet utanför Västafrika.

Afrika till Kap Verde

Från klippiga vulkanuddar vid Atlanten, som värms av den torra vinden från Sahara i norr, till de frodiga och fuktiga regnskogarna längre söderut kommer du att uppleva en mosaik av kulturer, folk, traditioner, landskap och ekosystem. Senegals myllrande huvudstad Dakar ligger på en udde som sticker ut i havet. Det är den mest välbärgade och inflytelserika staden i Västafrika, och den framstående knutpunkten av en av kontinentens mest lyckade demokratier. Den närliggande ön Gorée spelade en historisk roll under slavhandeln, och många turister lockas därför dit.

Avslappnade Kap Verde, där vi kommer att spendera julen, ligger ungefär 563 kilometer från den afrikanska kontinenten. Ögruppens läge skapar några sällsynta havshabitat, med korallrev som har gott om marint liv, och hav där valar och sköldpaddor frodas. Det är också ett paradis för fågelskådare, med många fascinerande arter som kommer på besök tillfälligt, plus några extremt sällsynta endemiska arter.

Bijagosöarna och tillbaka till Afrika

Bijagosöarna som ligger utanför Guinea-Bissaus kust är ett orört tropiskt paradis. Dessa öar, som utnämnts till biosfärområde av UNESCO, är kända för sin stora biologiska mångfald. De är även hemvist till Bijagosfolket, som har hållit fast vid sitt animistiska trossystem och lever i ett matriarkaliskt samhälle där kvinnor sköter det ekonomiska, politiska och religiösa livet.

Den lilla staden Banjul är Gambias huvudstad. Gambia är det minsta landet på Afrikas fastland. Under flera århundraden var floden Gambia en knytpunkt för den grymma slavhandeln. Platser som Kunta Kinteh Island, som numera finns med på UNESCO:s världsarvslista, vittnar om denna tragiska period i historien.

Julexpedition till Kap Verde och Bijagósöarna Julexpedition till Kap Verde och Bijagósöarna
 • Dag 1
  DAKAR

  Senegals vibrerande huvudstad

  22 december 2023

  Din expeditionskryssning påbörjas i Dakar, Senegals färgglada och livliga huvudstad. Längst ut på Kap Verde halvön ligger Afrikas och hela den gamla världens västligaste stad. Dakar är en kosmopolitisk stad som nu för tiden är känd för en dynamisk musik- och konstscen. Staden har en avslappnad atmosfär, och du kommer att se kostymklädda affärsmän sida vid sida med barfota torghandlare i detta virvlande kalejdoskop över det moderna Afrika.

  Halvön där Dakar ligger fortsätter västerut ut i havet och bildades när vulkanöar till havs bands ihop med kontinenten genom en landbro. Den fuktiga havsvinden gör att vegetationen är lite grönare än resten av det ökenliknande landskapet i norra Senegal, och det är så halvön fick sitt namn – Kap Verde – ”den gröna udden”.

  Du hittar Dakars hjärta i Medina-kvarteret, med sitt myller av gator, den hektiska marknaden Marché Tilène och den imponerande Grand Mosque. Det är dessutom värt att kolla in Place de l'Indépendance, som har trädgårdar och fontäner och flera stora kolonialbyggnader som visar landets historia.

  Vårt expeditionsfartyg MS Spitsbergen väntar på dig nära färjeterminalen. När du går ombord hälsas du välkommen av besättningen och får en gratis vind- och vattentät expeditionsjacka. När du har gjort dig hemmastadd i din bekväma hytt hålls ett obligatoriskt säkerhetsmöte för att garantera vår säkerhet till havs, varpå det är dags att kasta loss och äventyret kan börja.

  Förläng din vistelse med ett förprogram

  Om du vill förlänga din vistelse i Dakar i början av ditt äventyr rekommenderar vi att du bokar vårt valbara förprogram.

  Du anländer till Dakar en dag före ombordstigningen, och det valbara förprogrammet inkluderar en natt på ett hotell nära stadskärnan och hamnen. Tillbringa den första dagen med att koppla av efter en lång resa och njuta av hotellets bekvämligheter, eller delta i en tilläggsutflykt som du kan boka i förväg, till exempel utflykten till Bandia Animal Reserve. Dagen därpå efter frukost går en transfer som tar dig till den privatchartrade färjan till den historiska ön Gorée.

  UNESCO-listade Gorée är en av de mest intressanta – och tragiska – platserna i Dakar. Du kommer att se färgglada kolonialvillor bredvid det ökända slavhuset, där slavarna hölls innan de transporterades över Atlanten. Trots denna allvarliga historia har ön många vackra platser, bland annat gamla baobabträd, och du kommer också att se konstnärer skapa och sälja olika hantverk.

  Under ditt besök får du en djup förståelse för historien av denna plats som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Din guide kommer att ta dig till slavhuset och muséet, och lunch kommer att serveras på en lokal restaurang. Efter denna fullspäckade dag tar färjan dig tillbaka till Dakars hamn där MS Spitsbergen väntar på dig.

  Dag 1
  DAKAR

  Senegals vibrerande huvudstad

 • Dag 2
  Till sjöss

  Mot Kap Verde

  23 december 2023

  Din kryssning har påbörjats och vi seglar västerut mot ögruppen Kap Verde. Det är en resa på cirka 360 sjömil, vilket innebär att det finns gott om tid att lära känna vårt bekväma expeditionsfartyg MS Spitsbergen och förbereda oss för kommande destinationer.

  Du kommer att lära känna en del av dina medpassagerare, såväl som vårt expeditionsteam – ett vänligt och kunnigt gäng som handplockats för sin sakkunskap om våra destinationer. Du kanske även vill kolla in vetenskapscentret där vårt team ofta är. Här finns ett stort utbud av högteknologisk utrustning, och du kan fråga om våra projekt för medborgarforskning som bidrar till viktig forskning och hjälper oss att skydda de naturliga platser vi gillar att besöka.

  Bekanta dig med Explorer Lounge & Bar, en informell plats för att mötas och prata, och provsmaka delikata rätter i vår restaurang ombord, Aune – som fått sitt namn efter en norsk familj av skeppshandlare som utrustade många fartyg under eran för upptäcktsresor. För lite avkoppling kan du prova på badtunnorna ute på däck eller panoramabastun – du kommer att älska dem.

  Under seglatsen kommer expeditionsteamet att hålla föreläsningar om flera olika ämnen som har att göra med vår resa, vilket ger dig fördjupad kunskap som gör att du får ut så mycket som möjligt av denna spännande upplevelse.

  Nästa anhalt, den fantastiska ögruppen Kap Verde.

  Dag 2
  Till sjöss

  Mot Kap Verde

 • Dag 3
  Praia, Kap Verde

  Julafton på Kap Verdes mest afrikanska ö

  24 december 2023

  24 DECEMBER – JULAFTON 

  Helgdag på Kap Verde

  Idag får du uppleva julafton i Praia, ögruppens livliga huvudstad. Kap Verde är som tidigare portugisisk koloni ett katolskt land, vilket återspeglas i julfirandet på öarna. Invånarna spenderar dagen med att njuta av traditionella delikatesser, ge varandra presenter, gå i kyrkan samt sjunga julsånger tillsammans med sina familjer – på samma vis som många katolska portugiser kommer att göra idag.

  Santiago är ögruppens största ö, och nästan hälften av alla kapverdier bor här. Det är den perfekta introduktionen till Kap Verde eftersom det finns lite av varje här, bland annat den vibrerande huvudstaden Praia, den UNESCO-skyddade Cidade Velha, sandstränder, gröna dalar och klippiga berg. Ön anses också vara den vars kultur är mest lik den på Afrikas fastland, och musiken är en stor del av livet här.

  Santiago, som upptäcktes 1460 av portugisiska sjöfarare, var den första ön i Kap Verde som bosattes, och Ribeira Grande – som nu kallas Cidade Velha – blev den första europeiska staden i tropikerna. Ön som är tillräckligt fuktig för att kunna ha ett lönsamt jordbruk blev en knutpunkt för bosättare, och nu lever ungefär 150 000 människor här. Huvudstaden Praia är en modern och dynamisk stad som lockar invandrare från resten av Kap Verde och det afrikanska fastlandet.

  Praia ligger i bukten Santa Maria längst söderut på Santiago och är byggd på flera olika kullar. Det historiska centret ligger på en naturlig plattform som kallas ”Plateau”, och nästan allt av historiskt intresse återfinns här. Det stora torget som kallas Praça Alexandre Arburquerque är platsen där allt händer, och här ligger rådets gamla palats, presidentpalatset samt 1800-talskyrkan Nossa Senhora da Graça.

  Precis norr om torget ligger den centrala marknaden, en av stadens mest hektiska platser och det bästa stället för att insupa Praias afrikanska själ. De flesta museer ligger även kring Plateau, bland annat ett etnografiskt museum och ett arkeologiskt museum där du kan se artefakter från skeppsvrak som återfunnits runt öarna.

  Fyren Maria Pia, längst söderut i bukten, har en fantastisk utsikt över staden. Ta en promenad och upptäck stränderna Gamboa och Prainha på vägen samt den populära stranden Prainha de Qebra-Canela.

  När vi lättar ankar från Santiago och beger oss mot Boa Vista bjuder vi på ett traditionellt norskt julfirande ombord på fartyget.

  • Inkluderad Praia – kulturstaden Praia
  Dag 3
  Praia, Kap Verde

  Julafton på Kap Verdes mest afrikanska ö

 • Dag 4
  Sal Rei, Kap Verde

  Juldagen på en ökenö

  25 december 2023

  25 DECEMBER – JULDAGEN 

  Helgdag på Kap Verde

  Juldagen är också en helgdag på Kap Verde. Invånarna reser till andra öar för att besöka sina släktingar och ge presenter till nära och kära. Den här julen bjuds du på en alldeles speciell gåva – Boa Vistas spektakulära ökenlandskap!

  Boa Vista är den östligaste ön i Kap Verde och en av öarna som har minst befolkning. Denna platta, ofruktbara och ökenliknande ö som är omgiven av korallrev och stränder ligger närmare det afrikanska fastlandet än sina grannar. Den kuperade kusten med sina orörda sandstränder passar perfekt för att solbada, men under århundradenas lopp har de varit en dödlig fälla för fartyg som letat efter en säker hamn, vilket de många skeppsvraken längs kusten vittnar om.

  Men den karga skönheten hos denna Saharaliknande oas, de kilometerlånga tomma sandstränderna, de östra våtmarkerna och produktiviteten i vattnet har skapat en fristad för den biologiska mångfalden med flera endemiska arter. Boa Vista och det omgivande vattnet är en mycket viktig viloplats för många flyttfåglar, och mellan juni och oktober finns tusentals oäkta karettsköldpaddor på stränderna medan knölvalarna ofta kommer hit under vintern för att para sig.

  Den uttorkade miljön i Boa Vista gjorde livet svårt för de första bosättarna. Det var framför allt afrikanska slavar, och även om det inte fanns något enkelt sätt att fly från den karga kusten så hade de mer frihet här än någon annanstans i ögruppen. Boskapsuppfödning kom först och följdes av saltproduktion under 1600-talet. Fiske och keramik blev grundpelare i öns ekonomi fram till ankomsten av turister under senare tid.

  Öns huvudstad, Sal Rei, med sina låga byggnader och palmfyllda torg, är byggt kring naturhamnen mellan Boa Vista och den lilla ön Ilhéu de Sal Rei.

  När vi lättar ankar från Boa Vista och beger oss mot Santo Antão bjuder vi på ett traditionellt norskt julfirande ombord på fartyget.

  • Inkluderad Sal Rei – Vandringstur och traditioner
  Dag 4
  Sal Rei, Kap Verde

  Juldagen på en ökenö

 • Dag 5
  Porto Novo, Kap Verde

  Kap Verdes bergsparadis

  26 december 2023

  Välkommen till det som av många anses vara det mest fantastiska med Kap Verde. När du väl har sett dem är det svårt att glömma de häpnadsväckande bergen här. En del säger till och med att öns karga toppar, raviner och pass är ett av världens mest dramatiska landskap. Idag får du själv se om du håller med om det.

  Den högsta punkten på ön är Tope da Coroa, som på 1 978 meter över havet är det näst högsta berget i ögruppen. Santo Antão är stora och klippiga, och dess invånare är samlade på ett par utspridda bosättningar. Den karga topografin passar inte bra för jordbruk, så det mesta av ön är helt naturligt bevarat som en fristad för vildmarken. För många vandrare och naturfantaster är Santo Antão det allra bästa med Kap Verde.

  Huvudstaden Porto Novo är ett trivsamt ställe med smarta nya byggnader, små stränder, prydliga trädgårdar och promenadstråk med vacker utsikt över kanalen mellan Santo Antão och ön São Vicente. Men anledningen till att de flesta besökare kommer hit är att det är den huvudsakliga inkörsporten till öns fantastiska inre.

  Några av öns mest fantastiska naturfenomen är ribeiras – djupa och smala raviner med nästan helt vertikala väggar. Följ med på en tilläggsrundtur för att upptäcka kulturen och naturen. Du kommer att njuta av häpnadsväckande utsikt när vi kör över bergskrönen och längs med ribeiras. Eller, om du känner för att vara mer aktiv, så kan du delta i en valfri naturvandring för att få ut så mycket som möjligt av Kap Verdes bästa ö för vandring.

  Längs öns vandringsleder går du förbi forna tiders mangrove- och mandelodlingar, och genom små byar som klänger sig fast på bergssidorna. Lokalbefolkningen rostar sin egen kaffeblandning här, och du kan känna doften när du går genom byarna.

  • Inkluderad Santa Antão – Porto Novo – Ötur
  Dag 5
  Porto Novo, Kap Verde

  Kap Verdes bergsparadis

 • Dag 6
  São Filipe, Kap Verde 

  Äventyrlig landstigning på en aktiv vulkan

  27 december 2023

  Gör dig redo för en dag av utforskning. Fogo domineras av en stor, aktiv vulkan som på 2 828 meters höjd över havet är den högsta punkten i ögruppen Kap Verde. Det är också en av de mest utmanande öarna att gå iland på. Här finns inga naturhamnar eller skyddade vikar, bara en exponerad klippkust som sträcker sig brant från havet upp till vulkanens topp.

  Hela ön har en konisk form och är faktiskt en jättestor aktiv vulkan. Det senaste utbrottet var år 2014, och det drog med sig två byar ner i Chã das Caldeiras-kratern, lyckligtvis utan några dödsfall. Hundratals år av utbrott har skapat ett landskap av mörka lavaflöden, kratrar, åsar, askfält och kollapsade kratrar. Fogo betyder bokstavligt talat ”eld” – en passande beskrivning av ön för människorna som bor här!

  São Filipe är en trevlig stad med kullerstenar bara en kort busstur från hamnen. Ta en promenad bland den charmiga och historiska stadskärnan, som kallas Meia Laranja, och håll utkik efter den pastellfärgade kyrkan Nossa Senhora do Socorro, den livliga Mercado Municipal och ruinerna av Fort Carlota.

  Vi försöker gå iland på Fogo, framför allt för att kunna utforska det fantastiska vulkanlandskapet. Vår tilläggsutflykt kommer att ta dig med till det mycket vackra Chã das Caldeiras, där vi kommer att se lavafälten och ha en fantastisk utsikt över kalderan Pico Novo som skapades under ett utbrott år 1680. Men se upp, att promenera runt berget Fogo är definitiv en utflykt för personer med god uthållighet.

  Lägg märke till att Fogo endast har en liten konstgjord hamn norr om São Filipe, för liten för vårt fartyg MS Spitsbergen. Eftersom detta är en expeditionskryssning kommer vi att göra vårt bästa för att kunna stiga iland på denna spektakulära ö, men om det inte är möjligt kommer vi att hitta en alternativ destination. Mycket beror på vädret, och om vår kapten anser att förhållandena inte är goda så seglar vi istället runt ön och observerar den från däck.

  • Inkluderad São Filipe – Ön Fogo
  Dag 6
  São Filipe, Kap Verde 

  Äventyrlig landstigning på en aktiv vulkan

 • Dag 7
  Till sjöss

  Mot Bijagosöarna

  28 december 2023

  Idag seglar vi till Guinea-Bissau och ögruppen Bijagosöarna – en resa på cirka 500 sjömil. Vi ser fram emot att uppleva denna mångsidiga ögrupp med mängder av tropiska djur, såväl som den unika traditionella kulturen hos folket som lever på dessa öar.

  Förbered ditt besök genom att lyssna på expeditionsteamets föreläsningar i Explorer Lounge. De behandlar ämnen som öarnas biologiska mångfald, Bijagosfolkets historia och kultur samt deras matriarkala samhälle, eller kanske den bredare historiska kontexten av Portugals kolonialisering av Västafrika och slavhandeln i regionen.

  Det finns gott om tid att koppla av och njuta av havsluften på däck när vårt expeditionsfartyg seglar söderut mot Västafrikas kust. Nu är den perfekta tidpunkten att kolla igenom de foton du tagit hittills, uppdatera den där resebloggen som du hade tänkt skriva, eller fördjupa dig i några böcker från biblioteket ombord.

  Glöm inte att det finns en professionell fotograf ombord som kan hjälpa dig att förbättra din teknik. Med så många höjdpunkter när det gäller både djurlivet och de natursköna landskapen kan det vara en god idé att fräscha upp dina färdigheter.

  Dag 7
  Till sjöss

  Mot Bijagosöarna

 • Dag 8-11
  Bijagosöarna, Guinea-Bissau

  Matriarkala samhällen i en hotspot för biologisk mångfald

  29 december 2023 - 1 januari 2024

  31 DECEMBER – NYÅRSAFTON

  Vi spenderar nyårsafton på Bijagósöarna. Ett speciellt firande hålls ombord på fartyget.

  Att utforska de isolerade Bijagosöarna är ett av de stora upptäcksäventyren i Afrika. Bijagosöarna utanför Guinea-Bissaus kust är en riktig hotspot för biologisk mångfald, och här bor även Bijagosfolket. Ingenstans i Västafrika finns en sådan kombination av orörd natur och traditionella samhällen som lever i harmoni som på dessa avlägsna öar.

  Bijagosöarna består av tjugo bebodda öar och nästan sjuttio mindre öar. Dessa tropiska öar utnämndes till biosfärområde av UNESCO år 1996. De är kända för sin biologiska mångfald, med ekosystem som omfattar mangroveträsk, palmlundar, regnskog, trädbevuxna savanner, sandstränder och kustlaguner.

  Med runt 500 olika slags fåglar, flera olika arter havssköldpadda, krokodiler, några fantastiska ormar, bland annat grön och svart mamba, svårfångade sjökor och de unika flodhästarna som bor i saltvatten – vilka kan ses i november och början av december – finns det mängder av spännande djur på Bijagosöarna.

  Denna orörda miljö har länge bebotts av Bijagosfolket, ett matriarkaliskt samhälle som är organiserat i klaner. Med en befolkning på ungefär 33 000 styrs Bijagosfolkets samhälle av kvinnor och guidas på ett spirituellt plan av kvinnliga präster. Dessutom är det kvinnor som äger husen de bor i, och kvinnorna sköter även det religiösa, politiska och ekonomiska livet.

  Bijagosfolket lever ett enkelt liv, och tar bara det de konsumerar varje dag från naturen. Det animistiska trossystemet är mycket viktigt för dem och enligt det är naturen helig. Enligt detta synsätt är själva öarna heliga och levande, vilket har hjälpt till att skydda ögruppen från överexploatering.

  Enkelheten i Bijagosfolkets livsstil står i skarp kontrast till den komplexa tron. De befinner sig i ett väldigt heligt universum, och omges av en mystisk och hemlig kunskap som förklarar deras förståelse av världen. Föga förvånande ingår två av Bijagosöarnas mest ikoniska djur, saltvattenflodhästen och Senegalmanater, i folkets rika spirituella värld.

  Vårt mål för de kommande fyra dagarna är att utforska det virrvarr av öar och smala kanaler som utgör Bijagosöarna. Våra expeditionsbåtar gör det möjligt att ta oss in bland de mindre kanalerna, och vi kanske kan gå iland på avlägsna stränder med expeditionsteamet. I skyddade vatten kanske vi kan utforska genom att paddla kajak.

  Lokala förhållanden kommer att avgöra exakt när och var vi kan gå iland och utforska, men oavsett vad vi gör kan du vara säker på att du kommer att njuta av den rika ekologiska mångfalden på öarna och observera ett spännande djurliv samt träffa det lokala Bijagosfolket i deras traditionella samhällen.

  Dag 8-11
  Bijagosöarna, Guinea-Bissau

  Matriarkala samhällen i en hotspot för biologisk mångfald

 • Dag 12
  Banjul, Gambia

  Afrikas minsta huvudstad

  2 januari 2024

  Banjul är Gambias huvudstad. Staden ligger i mynningen av floden Gambia och är nästan helt omgiven av mangroveträsk, så den kan inte bli mycket större. Men denna begränsning har alltid varit något positivt för lilla Banjul, och det har gjort staden mer avslappnad och lättsam än andra större huvudstäder i Afrika. Även om vissa delar av staden är mer hektiska har staden en väldigt avslappnad atmosfär.

  År 1807 förbjöds enligt British Abolition Act slavhandel inom det brittiska imperiet, och den brittiska flottan och armén försökte genomdriva förbudet även i sina afrikanska kolonier. Gambia hade länge varit en av de viktigaste knutpunkterna för slavhandeln i Västafrika, så en garnison etablerades i Banjul.

  Rutsystemet av gator som användes redan 1807 har överlevt ända tills idag. Även om den ursprungliga bosättningen har vuxit i storlek är det lätt att utforska ön till fots. Börja med rutgatorna i gamla stan och kolla på den anglikanska katedralen innan du besöker det lilla nationalmuseet som har de bästa arkeologiska och etnografiska samlingarna i Gambia.

  Marknaden Albert är antagligen den mest hektiska platsen i Banjul och väl värd ett besök. Här kan du köpa allt från mat till tyger, och även intressanta konsthantverk och souvenirer. Kom väl förberedd och glöm inte bort att pruta!

  För alla som är intresserade av slavhandelns historia så föddes hjälten i Alex Haleys bok Rötter ett par kilometer uppströms från Banjul.

  • Inkluderad Banjul - Folkloristisk föreställning ombord
  Dag 12
  Banjul, Gambia

  Afrikas minsta huvudstad

 • Dag 13
  Dakar / Flyg till Norge

  Expeditionens slut

  3 januari 2024

  Expeditionen är till ända när vi lägger till i Dakar. Det är dags att ta farväl av MS Spitsbergen och hela fartygets besättning. Även om kryssningen är över finns det fortfarande tid att utforska Dakar och kanske se saker som du missade i början.

  Direkt efter avstigningen kan du följa med på en stadsrundtur av Dakar, som tar dig till de största sevärdheterna i Senegals huvudstad, bland annat Place de l'Indépendance, monumentet ”Den afrikanska renässansen”, katedralen samt den västra och östra cornichen.

  När rundturen är slut åker du till hotellet, där du kan koppla av resten av dagen. En lunch väntar på dig när du kommer fram. Därefter kan du koppla av i ditt dagrum eller använda hotellets bekvämligheter, innan du senare på dagen påbörjar din hemresa från flygplatsen.

  Om du vill stanna längre i Dakar kan du boka några nätter på hotellet.

  Dag 13
  Dakar / Flyg till Norge

  Expeditionens slut

Avresor

2023

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
December:
22.

Vad som ingår

Inkluderat i din resa

Transport innan expeditionskryssningen 

 • Transport från flygplatsen i Dakar till fartyget på avresedagen 

Efterprogram i Dakar efter kryssningen

 • Stadsrundtur i Dakar, dagrum på ett hotell i Dakar, inklusive lunch

Expeditionskryssning

 • Expeditionskryssning i valfri hytt
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker (husets öl och vin, läsk och mineralvatten) på restaurangen Aune
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord. Tänk på att vi seglar i avlägsna vatten med begränsad uppkoppling. Streaming stöds inte.
 • Kostnadsfri återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på vid vattenstationerna ombord
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller djupgående föreläsningar i olika ämnen
 • Du har tillgång till fartygets vetenskapscenter, som har ett omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program för medborgarforskning gör det möjligt för gäster att hjälpa till i riktiga forskningsprojekt 
 • Den professionella fotografen ombord delar med sig av sina bästa tips och tricks för att ta de bästa bilderna av landskapet och djurlivet
 • Tillgång till fartygets badtunnor, soldäck och loungestolar, panoramabastu och inomhusgym
 • Informella sammankomster med besättningen, såsom dagliga sammanfattningar och förberedelser inför den kommande dagen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Expeditionsfotografer hjälper dig med dina kamerainställningar

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Hantering av bagage
 • Valfria kustutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väder- och sjöförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Se till att du uppfyller alla vaccinationskrav (global sjukförsäkring rekommenderas)
 • Ingen dricks förväntas
Ett stort skepp i en vattenförekomst
Longyearbyen, Svalbard - MS Spitsbergen
Foto: Genna Roland
A group of people posing for the camera
Foto: Stefan Dall / Hurtigruten
Ditt fartyg

MS Spitsbergen

Byggd år 2009
Renoverad 2016
Varv Estaleiro Navais de Viana do Castelo (POR)
Passagerarkapacitet 180
Sängar 243
Bilkapacitet 0
Bruttodräktighet 7 344
Längd 100,54 m
Däcksbalk 18 m
Hastighet 14,5 knop
Ett stort skepp i en vattenförekomst

MS Spitsbergen tar med dig på en resa utöver det vanliga. Hon färdas längs den norska kusten från september till maj och blir en del av våra globala expeditionsresor under resten av året.

Läs mer om MS Spitsbergen

Ett stort fartyg i vattnet
Se priser och tillgänglighet

Liknande resor

Några alternativ: