Makaronesien och Bijagósöarna – storslagen expeditionskryssning från Dakar till Lissabon (norrgående)

Makaronesien och Bijagósöarna – storslagen expeditionskryssning från Dakar till Lissabon (norrgående)

Makaronesien och Bijagósöarna – storslagen expeditionskryssning från Dakar till Lissabon (norrgående)

Makaronesien och Bijagósöarna – storslagen expeditionskryssning från Dakar till Lissabon (norrgående)

Reseinformation 21 dagar MS Spitsbergen
Avresa
21 januari 2025
Frukost, lunch och middag ingår

21 dagar lång expeditionskryssning i Makaronesien från Senegal till Bijagósöarna, Kap Verde, Kanarieöarna, Madeira och Lissabon

En smak av afrikansk kultur

Vår storslagna expeditionskryssning börjar i Senegals huvudstad, Dakar – Västafrikas mest livliga, välbärgade och inflytelserika stad. Därefter besöker vi bijagósfolket som har bevarat sina förfäders traditioner.

Ölivet

Håll utkik efter hundratals fågelarter, sällsynta saltvattenflodhästar, Senegalmanater, sköldpaddor och andra djur i Bijagósöarnas biosfärområde. Upptäck Kap Verdes kultur, geologi och vulkanlandskap när vi besöker Boa Vista, Santiago, Fogo och Santo Antão.

Sandstränder och vacker natur

Upplev Kanarieöarnas häpnadsväckande skönhet när vi utforskar El Hierro, La Gomera och La Palma. Därefter fortsätter resan till Madeiras gröna landskap och Porto Santos pittoreska stränder. Vår expeditionskryssning avslutas i Lissabon, en av södra Europas mest förtrollande städer.

Makaronesien och Bijagósöarna – storslagen expeditionskryssning från Dakar till Lissabon (norrgående) Makaronesien och Bijagósöarna – storslagen expeditionskryssning från Dakar till Lissabon (norrgående)
 • Dag 1
  Dakar, Senegal

  Underbara Dakar

  Börja ditt äventyr i Senegals livliga huvudstad

  Färgstarka Dakar är den perfekta platsen att starta vår expedition i Västafrika. Senegals huvudstad är en kulturell smältdegel och anses vara en förebild när det gäller demokrati och stabilitet i Afrika. Passa på att lära känna den afrikanska kulturen och göra dig redo inför den stundande resan.

  Om du vill utforska mer av Dakar före resan, följ med på vårt förprogram som finns som tillval. En övernattning och en utflykt till Unesco-världsarvet Île de Gorée ingår i programmet. Ön, som en gång i tiden var den afrikanska kustens största centrum för slavhandel, fungerar idag som minnesplats för de otaliga förslavade människor som en gång passerade här.

  Dag 1
  Dakar, Senegal

  Underbara Dakar

 • Dag 2-5
  Bijagósöarna, Guinea-Bissau

  Expedition på Bijagósöarna

  Upplev djur och natur vid detta Unesco-världsarv

  Under de kommande fyra dagarna får du utforska öar och kanaler med allt från mangroveområden, tropiska skogar och trädbevuxna savanner till kustlaguner. Våra mindre expeditionsbåtar tar oss nerför de smala kanalerna och på landstigningar med expeditionsteamet. Det kan också hända att vi tar fram fartygets kajaker.

  Du får träffa och lära dig mer om det lokala bijagósfolket, ett samhälle som är organiserat i klaner. Här anser människorna att naturen är helig och har bevarat sina förfäders traditioner.

  Väderleken avgör när och var vi kan gå iland för att utforska öarna, men du får uppleva ögruppens magiska mångfald på nära håll oavsett aktivitet.

  Dag 2-5
  Bijagósöarna, Guinea-Bissau

  Expedition på Bijagósöarna

 • Dag 6
  Till havs

  Mot Kap Verde

  Njut av en dag till havs när vi reser mot Kap Verde

  Koppla av ombord på fartyget medan vi sätter kurs mot Kap Verde. Ögruppen är känd för sina vackra vulkanlandskap, dramatiska dalar och höga vulkaner. Pico de Fogo – Kap Verdes högsta vulkan – höjer sig hela 2 800 meter över havet.

  Följ med på föreläsningar med expeditionsteamet för att lära dig mer om de olika öarnas geologi och historia. Du kan även delta i intressanta forskningsprojekt eller varva ner på däck under solens värmande strålar.

  Dag 6
  Till havs

  Mot Kap Verde

 • Dag 7
  Boa Vista, Kap Verde

  En del av Sahara

  Utforska en dold pärla

  Vi har nu nått Kap Verdes östligaste ö, Boa Vista.

  Låt dig fascineras av vulkanöns alla sandformationer och ökenlika landskap. Boa Vistas sanddyner och oaser står i skarp kontrast till andra öar vi besöker under vår resa.

  Promenera bland gatorna i huvudorten Sal Rei för att lära dig mer om öns historia och traditioner eller besök kyrkan Santa Isabel. Ponta do Sol naturreservat ligger inom vandringsavstånd från staden och är ett utmärkt sätt att uppleva landskapet.

  Dag 7
  Boa Vista, Kap Verde

  En del av Sahara

 • Dag 8
  Praia, Santiago

  Mångsidiga Santiago

  Se Santiagos udda mix av influenser

  Santiago fångar Kap Verde-öarnas anda. Här finns lite av allt, från historiska platser och livliga marknader till frodiga dalar och klippiga berg.

  Huvudstaden Praia är en dynamisk stad som lockar till sig människor från resten av Kap Verde och det afrikanska fastlandet.

  Utforska Praias kultur under en stadstur. Besök museer och byggnader kring Plateau där du kan se föremål från öns många skeppsvrak. Stanna till vid utsiktsplatser, den lokala marknaden och mycket mer.

  Dag 8
  Praia, Santiago

  Mångsidiga Santiago

 • Dag 9
  Fogo, Kap Verde

  Vulkaniska Fogo

  Ett landskap av lava, kratrar och calderor

  Dagens expedition tar oss till Fogo, en ö som överskuggas av en konformad, aktiv vulkan. Här utforskar vi det otroliga landskapet som formats av århundraden av vulkanutbrott – det senaste under 2014.

  Njut av en rundtur bland São Filipes kullerstensgator och charmiga stadskärna. Eller upptäck Chã das Caldeiras imponerande lavafält.

  Fogo har ingen naturlig hamn, så vi går endast iland om vädret tillåter oss använda våra mindre expeditionsbåtar. Om inte tar vi en tur runt ön och beundrar det vackra vulkanlandskapet.

  Dag 9
  Fogo, Kap Verde

  Vulkaniska Fogo

 • Dag 10
  Porto Novo, Kap Verde

  Vilda Santo Antão

  Ett paradis som gjort för äventyr

  Santo Antãos karga toppar, pass och raviner har gynnats av att vara olämpliga för jordbruk. Den i stort sett orörda vildmarken är ett paradis för alla som uppskattar att vandra och beundra naturen.

  Vi går iland i Porto Novo, öns huvudsakliga hamn med en underbar utsikt över ön São Vicente. Njut av en tur som bland annat tar dig genom öns ”ribeiras”. Ribeiras är djupa och smala raviner med nästan helt vertikala väggar.

  Eller gör en vandring för att ta in naturens höjdpunkter på nära håll. Promenera bland mango- och mandelodlingar och känn doften av rostat kaffe dra igenom byarna.

  Dag 10
  Porto Novo, Kap Verde

  Vilda Santo Antão

 • Dag 11-13
  Till havs

  Mot Kanarieöarna

  Lär dig om Kanarieöarna till havs

  Passa på att lära dig mer om Kanarieöarnas vulkanlandskap och historia innan vi når resans nästa anhalt. Expeditionsteamet delar gärna med sig av sina kunskaper om den fascinerande ögruppen.

  Njut av livet ombord, passa på att redigera dina bilder eller koppla av på däck medan du spanar efter valar, delfiner och sjöfåglar. Unna dig utsökta måltider i fartygets restaurang innan du ser solen gå ner från Explorer Lounge & Bar.

  Du kan även bege dig till vårt vetenskapscenter för att delta i olika projekt för bevarande av havet. Alla kan göra skillnad och hjälpa till att skydda våra mest värdefulla livsmiljöer.

  Dag 11-13
  Till havs

  Mot Kanarieöarna

 • Dag 14
  El Hierro, Kanarieöarna

  Avlägsna El Hierro

  Beundra den unika geologin i ett av Unescos biosfärområden

  Avlägsna El Hierro är en fascinerande ö med lavaformade klippor och fridfulla blomsterängar. Den unga sköldvulkanen är också ett av Unescos biosfärområden.

  Vår hamn för dagen är Puerto de la Estaca, belägen sex kilometer från Valverde – den enda huvudstaden på Kanarieöarna som inte ligger vid kusten. Promenera längs gatorna i denna avslappnade huvudstad och insup den traditionella atmosfären.

  Följ med på en panoramatur med buss eller utforska öns vackra skogar, ängar och vulkaniska formationer till fots. De varierade landskapen är sammankopplade av slingrande vandringsleder.

  Dag 14
  El Hierro, Kanarieöarna

  Avlägsna El Hierro

 • Dag 15
  La Gomera, Kanarieöarna

  Orörda La Gomera

  Utforska frodiga nationalparker och laurisilvaskogar

  La Gomera är den näst minsta Kanarieön, där naturen till stor del är orörd. Få en autentisk inblick i öbornas vardag.

  I San Sebastians historiska stadskärna kan du besöka barockkyrkan Iglesia de la Virgen de la Asunción, där Columbus och hans besättning sägs ha bett innan de seglade iväg. Du kan även göra ett stopp på La Gomeras arkeologiska museum för att lära dig mer om öns första bosättare.

  Eller varför inte vandra genom de vackra laurisilvaskogarna och de idylliska palmtäckta dalarna i den bergiga Garajonay-nationalparken, som finns upptagen på Unescos världsarvslista?

  Dag 15
  La Gomera, Kanarieöarna

  Orörda La Gomera

 • Dag 16
  La Palma, Kanarieöarna

  La Palma, den vackra ön

  Upptäck livliga Santa Cruz

  La Palma, eller ”La Isla Bonita”, bjuder på orörda pinje- och laurisilvaskogar, bananplantager och palmlundar. Huvudstaden Santa Cruz anses vara en av ögruppens vackraste städer.

  Stadens gator kantas av fantastiska renässansbyggnader, rikligt prydda med växter och blommor – ett praktexempel på öarnas arkitektur. Missa inte det unika La Palma Island Museum, beläget i ett gammalt kloster.

  I stadsdelarna La Canela och San Telmo kan du se spår från kolonialtiden. La Palma erbjuder fantastiska vandringsupplevelser och en del turer börjar i Santa Cruz. En bit utanför staden kan du i stället uppleva den spektakulära nationalparken Caldera de Taburiente.

  Dag 16
  La Palma, Kanarieöarna

  La Palma, den vackra ön

 • Dag 17
  Till havs

  Mot Madeira

  Få nya insikter under en avkopplande dag till havs

  Vi tillbringar en avkopplande dag till havs på vägen mot Madeira.

  Koppla av i en badtunna, träna i gymmet, värm dig i bastun eller njut av havsutsikten från Explorer Lounge & Bar. Få tips från vår expeditionsfotograf om hur du bäst fångar landskapet på bild.

  Missa inte expeditionsteamets fascinerande föreläsningar om Madeiras historia och djurliv. Lär dig mer om viktiga naturvårdsprojekt, exempelvis hur öborna arbetar för att få bort invasiva växtarter från Madeira nationalpark.

  Dag 17
  Till havs

  Mot Madeira

 • Dag 18
  Madeira, Portugal

  Gröna Madeira

  Upplev Funchals gammaldags charm

  Madeira ligger inbäddad i grönområden av fuktiga laurisilvaskogar och reser sig majestätiskt upp ur Atlanten. Funchal är en pittoresk och samtidigt kosmopolitisk stad, genomsyrad av gammaldags charm.

  Besök den historiska stadsdelen och se den vackra katedralen. Katedralen dateras till 1485 och dess vackra trätak är ett klassiskt exempel på Emanuelstil. Provsmaka Madeiras kända starkvin och den söta ananas-bananfrukten som ser ut som en stor gurka.

  Är du ute efter en fantastisk utsikt ska du ta linbanan till den pittoreska byn Monte. Om du vågar kan du glida tillbaka ner till Funchal i en ”carro de cesto”, en slags korgflätad kärra på träskidor. Räkna med en rolig och minnesvärd upplevelse!

  Dag 18
  Madeira, Portugal

  Gröna Madeira

 • Dag 19
  Porto Santo, Portugal

  Sandstränderna i Porto Santo

  Naturskönhet på en liten, gyllene ö

  När vi närmar oss Porto Santo ska du ha kikaren nära till hands för att spana efter delfiner och sjöfåglar, såsom gulnäbbade liror, havssulor och spetsstjärtade petreller.

  I Vila Baleira kan du promenera till det palmkantade torget Largo do Pelourinho och smutta på ett glas vinho do Porto Santo innan du besöker Christofer Columbus-museet, där den stora upptäckaren lär ha bott.

  Följ med på en panoramabusstur till Ponta da Calheta, Pico do Castelo och Fonte de Areia, vars vatten sägs garantera evig ungdom. Om du föredrar att vara ute i naturen kan du följa med på en vandring till spektakulära Pico Branco, där en stor del av öns inhemska flora finns.

  Dag 19
  Porto Santo, Portugal

  Sandstränderna i Porto Santo

 • Dag 20
  Till havs

  Koppla av och reflektera

  Njut av en sista avkopplande dag till havs

  Det börjar närma sig slutet av resan, så idag kan du ägna dagen åt reflektion. Vårt expeditionsteam diskuterar gärna resans största upplevelser med er innan de håller sina sista föreläsningar.

  Redigera dina bilder och fortsätt på din resedagbok – eller hitta någon av fartygets många lugna platser för att bara koppla av

  Efter en sista middag ombord kan du luta dig tillbaka i Explorer Lounge & Bar med en drink i handen och prata om höjdpunkterna under expeditionskryssningen med dina nyfunna vänner medan vi närmar oss Lissabon.

  Dag 20
  Till havs

  Koppla av och reflektera

 • Dag 21
  Lissabon, Portugal

  Charmiga Lissabon

  Avsluta din storslagna expeditionskryssning i Lissabon

  Expeditionskryssningen avslutas i Lissabon. Den portugisiska huvudstaden är genomsyrad av historia och kultur. Om du stannar kvar ett tag här lovar vi att du inte blir besviken.

  Njut av en promenad genom de klassiska distrikten Baixa och Bairro Alto, Chiado samt Alfama, de gamla islamiska kvarteren med ruinerna av en romersk amfiteater och en morisk fästning. Du kan även besöka Belémtornet och Jerónimosklostret, två av Unescos världsarv, en bit utanför staden.

  Följ med på vårt efterprogram som finns som tillval för en spännande sightseeingtur i Lissabon. Dessutom får du utforska den Unesco-listade staden Sintra, Monserrate-palatset och Cascais stränder innan du tillbringar en natt i den charmiga huvudstaden.

  Dag 21
  Lissabon, Portugal

  Charmiga Lissabon

Avresor

2025

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
Januari:
21.

Vad som ingår

Inkluderat i din resa

Transport innan expeditionskryssningen 

 • Transport från flygplatsen i Dakar till fartyget på avresedagen 

Expeditionskryssning

 • Resa i vald hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker* på restaurangen Aune
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord†
 • Kostnadsfri, återanvändbar vattenflaska
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

*Husets öl och vin, läsk samt mineralvatten

†Observera att wifi och mobiltäckning är mycket begränsade i de avlägsna områden vi reser till och att streaming inte stöds.

Aktiviteter ombord

 • Föreläsningar och diskussioner med experter från expeditionsteamet
 • Full tillgång till vårt vetenskapscenter, omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program där resenärerna kan hjälpa till i pågående forskningsprojekt
 • Tips om tekniker kring hur du fotar landskap och djurliv från vår fotograf
 • Tillgång till fartygets badtunnor, panoramabastu och gym
 • Informella, dagliga genomgångar med besättningen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Lån av stövlar, vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Hjälp av våra expeditionsfotografer ombord

Observera:

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väderförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Se till att du uppfyller alla vaccinationskrav (global sjukförsäkring rekommenderas)
 • Ingen dricks förväntas

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Tillvalsutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam
Ett stort skepp i en vattenförekomst
Longyearbyen, Svalbard - MS Spitsbergen
Foto: Genna Roland
A group of people posing for the camera
Foto: Stefan Dall / Hurtigruten
Ditt fartyg

MS Spitsbergen

Byggd år 2009
Renoverad 2016
Varv Estaleiro Navais de Viana do Castelo (POR)
Passagerarkapacitet 180
Sängar 243
Bilkapacitet 0
Bruttodräktighet 7 344
Längd 100,54 m
Däcksbalk 18 m
Hastighet 14,5 knop
Ett stort skepp i en vattenförekomst

MS Spitsbergen tar med dig på en resa utöver det vanliga. Hon färdas längs den norska kusten från september till maj och blir en del av våra globala expeditionsresor under resten av året.

Läs mer om MS Spitsbergen

Ett stort fartyg i vattnet

Några alternativ: