Från Panama till Barbados – expeditionskryssning till södra Karibien

Från Panama till Barbados – expeditionskryssning till södra Karibien

Från Panama till Barbados – expeditionskryssning till södra Karibien

Från Panama till Barbados – expeditionskryssning till södra Karibien

Reseinformation 10 dagar MS Fram
Avresa
16 april 2023
Pris från
kr 33 653
Frukost, lunch och middag ingår

Besök tropiska regnskogar, storslagna stränder och ursprungssamhällen på en expeditionskryssning från Panama och Colombias kuster till öarna i södra Karibien.

Med kurs mot Barbados via Panama och Columbia

Vi reser österut från Colón längs den karibiska kusten via några av Panama och Colombias kustpärlor. Upptäck ögruppen San Blas, ett virrvarr av små öar som bjuder på sandstränder, palmträd och spektakulära korallrev. I Santa Marta får du utforska en av Sydamerikas äldsta städer, belägen vid foten av bergskedjan Sierra Nevada. På Guajirahalvön i Colombia får du uppleva någonting helt annat – en strimla ökenlandskap mitt i det tropiska paradiset.

Öhoppning i Karibien

Vi går iland på fem olika öar mellan Bonaire och Barbados, inklusive Dominica, Saint Lucia och Grenada. Du får uppleva allt Karibien är känt för, bland annat spektakulära stränder, vulkaner täckta i djungel, en smältdegel av kulturer samt kolonialstäder med europeiska rötter.

Det här är inte någon traditionell kryssning med underhållning ombord. Expedition är istället full av aktiviteter där du får lära dig mer om Karibiens unika kulturer och imponerande biologiska mångfald. Njut av föreläsningar från vårt expeditionsteam, delta i forskningsprogram, gå på naturvandringar och följ med på tillvalsutflykter som berikar ditt äventyr.

Från Panama till Barbados – expeditionskryssning till södra Karibien Från Panama till Barbados – expeditionskryssning till södra Karibien
 • Dag 1
  Colón, Panama

  Porten till Panamakanalen

  16 april 2023

  Den tropiska expeditionskryssningen börjar i den livliga hamnstaden Colon. Colón, belägen på den karibiska sidan av Panamakanalen, är ett populärt stopp för resor i Karibien. Här finns fullt av sevärdheter, såsom heta källor, en blomstrande hantverksscen och restauranger med lokala delikatesser.

  Om du bara har några timmar, välj ut några souvenirer till dina nära och kära från någon av de färgstarka butikerna innan du börjar din resa. Med en av de största taxfreezonerna i världen och en blomstrande konst- och hantverksscen kan du göra fantastiska fynd här.

  Fort San Lorenzo lämpar sig utmärkt för en dagsutflykt med flera vandringsleder och platser att ha en picknick. Den gamla spanska fästningen, belägen vid Chagresfloden, ger dig en mäktig utsikt över havet och är även en vacker miljö för fågelskådning.

  Om du vill utforska mer av Panama, välj ett av våra förprogram. Tillbringa tre nätter på ett fridfullt djungelhotell vid Chagresfloden. Du får besöka ett regnskogscenter och en gård som arbetar med återplantering under din vistelse. Du kan även utforska djungeln på en kvällssafari med båt och förundras av utsikten över området under en linbanetur.

  Eller varför inte övernatta i Panama City och besöka ett av Unescos världsarv, Casco Viejo. Promenera längs rustika kullerstensgator och torg samt beundra de koloniala kyrkornas, herrgårdarnas och Catedral Metropolitana de Panamás arkitektur. Slå dig ner på ett kafé och pröva den lokala kombinationen av kaffe och kakao innan du ger dig av mot Colón.

  Väl ombord på MS Fram hämtar du ut din kostnadsfria expeditionsjacka, gör dig hemmastadd i din hytt, utforskar fartyget och deltar i den obligatoriska säkerhetsgenomgången. Efter middagen och kaptenens välkomstskål drar det spännande äventyret äntligen igång.

  Dag 1
  Colón, Panama

  Porten till Panamakanalen

 • Dag 2
  San Blas-öarna, Panama

  Upptäcktsdag på Guna Yala-öarna

  17 april 2023

  San Blas-öarna, undangömda längs Panamas kust mot Karibien, är ett av världens bäst bevarade mangrove- och korallekosystem. San Blas består av hundratals öar, kobbar och rev. Ursprungsbefolkningen guna är bosatta på ungefär 50 av dem. Gunafolket, som är politiskt och ekonomiskt självständiga, lever som sina förfäder i små träbostäder. Deras koppling till naturen har hjälpt regionen att bevara både sin skönhet och biologiska mångfald.

  Här rullar livet på i sin egen takt, trots att byarna ligger knappt tio mil från Panama Citys finansdistrikt och Colons neonljus. På öarna, som endast är öppna för miljövänlig turism, finns kultur och gamla traditioner fortfarande bevarade.

  Vår plan för dagen är att gå iland på en av de många öarna i ögruppen. Här får du uppleva lugnet i ett verkligt paradis. Inga hotell, inga folksamlingar, inga vägar och inga störande ljud. Möt gunafolket och upptäck deras matriarkala samhälle. Gunas kvinnor har varit ledande inom matdistribution, fastighetsägande och beslutsfattande i flera generationer. Tillverkningen av befolkningens traditionsenliga, färgglada sjalar och tyger är alltid en höjdpunkt.

  San Blas-öarna erbjuder det bästa av två världar, oavsett om du älskar naturen och solen. Upplev grönskande palmlundar som ekar av fågelsång. Simma eller snorkla i det kristallklara vattnet utanför en sandstrand, köp en lokal öl och hitta en lugn plats i skuggan och njut av vyerna i vad som ofta kallas ”Karibiens pärla”.

  • Inkluderad Gunafolkets värld
  Dag 2
  San Blas-öarna, Panama

  Upptäcktsdag på Guna Yala-öarna

 • Dag 3
  Santa Marta, Colombia

  Kolonialhistoria och tropisk djungel

  18 april 2023

  Gör dig redo att utforska en av Sydamerikas äldsta städer. Santa Marta grundades år 1525 och var den perfekta startpunkten för Spaniens erövring av Colombia. Staden är utan tvekan en av landets vackraste platser då Santa Marta är omgivet av vackra stränder samt pittoreska kullar och fjäll. Här kommer du att upptäcka en stad fylld av både historia och charm.

  Ta en tur i Parque Bolivar och se den imponerande statyn av landets libertador Simón Bolívar, hjälten i Sydamerikas kamp för självständighet. Här finns även 1700-talskatedralen Santa Marta samt många välbevarade kolonialbyggnader. Håll utkik efter Quinta de San Pedro Alejandrino, 1600-talshuset där Bolívar tillbringade sina sista dagar. Precis intill ligger Jardín Botánico, en slående botanisk trädgård med en färgglad samling växter från regionen.

  Bege dig till Tayrona Gold-museet för en komplett översikt över Santa Marta och dess omgivningars historia. Museet, som är beläget i ett gammalt tullhus i kolonialstil, har spektakulära guldartefakter och en imponerande samling tayronaföremål.

  Sydöst om Santa Marta ligger Sierra Nevada, den högsta kustnära bergskedjan i världen. Bergskedjan sträcker sig 5 774 meter över Karibiska havet och har flera klimatzoner, från tropiskt till glacialt.

  Det bästa sättet att se Santa Martas natursköna omgivningar är Tayrona National Natural Park, ursprungsbefolkningens tayronas hemland. Parken har kilometerlånga, gyllene stränder på ena sidan, frodig regnskog på den andra och en bildskön vy över Sierra Nevada. Denna magnifika, colombianska kustremsa ger dig gott om valmöjligheter, oavsett om du vill koppla av och rensa tankarna eller ge dig ut på adrenalinfyllda äventyr.

  • Inkluderad Historisk promenad i Santa Marta
  Dag 3
  Santa Marta, Colombia

  Kolonialhistoria och tropisk djungel

 • Dag 4
  Guajirahalvön, Colombia

  Upptäcktsdag på Guajirahalvön

  19 april 2023

  Punta Gallinas på Guajirahalvön tar hem priset som den nordligaste spetsen i Sydamerika. Detta är Colombias eget Kap Horn. Eventuella likheter med dess södra motsvarighet tar dock slut där. Guajirahalvön är en strimla ökenlandskap mitt på den tropiska, karibiska kusten.

  De kusligt spartanska landskapen på Guajirahalvön är hemvist åt wayúufolket. Ursprungsbefolkningen består av nästan 150 000 personer – nästan hälften av regionens totalbefolkning – och har bevarat sina förfäders seder och värderingar. De kapitulerade aldrig till de spanska kolonisatörerna och är stolta över både sin kultur och sin självständighet.

  Guajirahalvöns kuster är öppna mot det Karibiska havet, vilket gör platsen blåsigare och svårare att utforska än resten av Karibiens kuster. Det finns bara ett fåtal skyddade vikar som är tillräckligt djupa för att små fartyg ska kunna ankra säkert. Detta innebär att lokala väderförhållanden kommer att avgöra dagens aktiviteter.

  Vi kommer att försöka runda Sydamerikas norra spets och passera fyren på Punta Gallinas. Om vädret tillåter försöker vi lägga till vid Cabo de la Vela, Colombias främsta plats för vindsurfning. Platsen är berömd för sitt spektakulära landskap och har en intressant blandning av klippiga berg, slätter med kaktusväxter och en paradisstrand. Det närliggande landmärket Pilón de Azucar ger en obeskrivlig utsikt över havet och öknen.

  Dag 4
  Guajirahalvön, Colombia

  Upptäcktsdag på Guajirahalvön

 • Dag 5
  Kralendijk, Bonaire

  En glimt av nederländska Karibien

  20 april 2023

  Idag stannar vi i Kralendijk, den färgstarka huvudstaden i nederländska Bonaire, belägen strax norr om Venezuelas kust mot Karibien. Bonaire och dess grannöar Aruba och Curaçao har hyst många nederländska, spanska och portugisiska bosättare. Resultatet är en spännande blandning av kulturer med element från både den nya och gamla världen.

  Kralendijk är en charmig by som ligger mitt på öns bumerangformade kust. Denna historiska plats kan utforskas till fots och har en huvudgata som löper parallellt med vattnet. Du behöver inte oroa dig över att gå vilse. Ta en titt på hantverken på de olika gatorna eller bege dig till matmarknaden nära hamnen.

  Du kan enkelt promenera till Fort Oranje, Bonaires äldsta byggnad. Fästningen som byggdes av holländare under 1639 har fyllt flera funktioner genom åren – allt utom det avsedda militära syftet. Närliggande Bestuurskantoor kan vara världens vackraste statliga kontor. Den historiska byggnaden, målad i en iögonfallande gul färg, är ett bra exempel på nederländsk arkitektur i Karibien.

  Mindre än fem minuters promenad från Fort Oranje ligger Terramar Museum. Här finns öns bästa arkeologiska samling som täcker över 7 000 år av Bonaires och Karibiens historia. Det välorganiserade och lärorika museet är ett måste för dig som är intresserad av karibisk kultur och historia.

  Om du vill utforska mer av Bonaire, följ med på en av våra tillvalsutflykter. Ta in öns skönhet och se historiska sevärdheter på en naturvandring. Du kan även spana efter fåglar, inklusive flamingos, i ett av de många Ramsarområdena på ön.

  • Inkluderad Höjdpunkter i norra och södra Bonaire
  Dag 5
  Kralendijk, Bonaire

  En glimt av nederländska Karibien

 • Dag 6
  Till sjöss

  På väg mot Små Antillerna

  21 april 2023

  Efter fem äventyrsfyllda dagar kommer du att uppskatta chansen att ladda batterierna på vårt bekväma expeditionsfartyg. Börja dagen med lite yoga eller gå på expeditionsteamets föreläsningar om allt från djurliv och geologi till ursprungsbefolkningar och Karibiens historia.

  Dagarna till havs är också ett perfekt tillfälle att få en överblick över vad som händer i vetenskapscentret. Eftersom vi besöker några av världens mest avlägsna områden kan vi förse det vetenskapliga samfundet med värdefull information. Du får gärna delta i dessa forskningsprojekt.

  Under resan kanske expeditionsteamet tar vattenprover med en secchiskiva. Dessa prover innehåller plankton, som utgör basen i havets näringskedja. Utbredningen, mängden och säsongsvariationerna är känsliga för klimatförändringar. Våra insatser hjälper det vetenskapliga samfundet att hålla sig à jour med dessa förändringar och deras påverkan på havet. Detta engagemang är en av många saker som skiljer våra expeditioner från traditionella kryssningar.

  Tillbringa gärna lite tid ute på däck och njut av den friska havsluften medan du spanar efter vilda djur. Efter en god middag kan du koppla av i fartygets eleganta Explorer Lounge eller passa på att blicka upp mot stjärnorna på den klara himlen.

  Dag 6
  Till sjöss

  På väg mot Små Antillerna

 • Dag 7
  Portsmouth, Dominica

  Utforska ”naturön”

  22 april 2023

  Små Antillerna börjar vid Amerikanska Jungfruöarna och fortsätter längs östra Karibien, hela vägen ner till Trinidad och Tobago. Dagens stopp sker i Dominica, belägen mittemellan de franska öarna Guadeloupe och Martinique. Dominica är ett bergsparadis vid havet – här finns fler berg, vulkaner och djungler än någon annanstans i Små Antillerna.

  Två tredjedelar av ön är täckt av frodiga regnskogar, vilket gör Dominica till en grön plats. Vulkanisk aktivitet har skapat ett dramatiskt landskap, fullt av naturens under. Här finns bland annat Boiling Lake, världens näst största sjö med termisk aktivitet. På ön finns även Morne Diablotins, det näst högsta berget i Små Antillerna, och Morne Trois Pitons nationalpark, ett av Unescos världsarv.

  Portsmouth, vårt stopp för dagen, är perfekt beläget för att utforska Dominicas naturliga underverk. Nära platsen för vår landstigning hittar du udden La Pointe och resterna av 1700-talsfästningen Fort Shirley, båda en del av Cabrits nationalpark. Den tropiska skogen, träsken och sandstränderna i Cabrits nationalpark är en utmärkt plats för naturvandringar och fågelskådning.

  Se mer av Dominicas naturliga underverk under en tillvalsutflykt. Då får du lära dig mer om lokalbefolkningens traditioner och seder. Det bor fortfarande kariber, öns ursprungsbefolkning, på den östra delen av ön. Dominica har fått smeknamnet ”naturön”, och efter ditt besök kommer du att förstå varför.

  • Inkluderad Historiska Cabrits och Fort Shirley
  Dag 7
  Portsmouth, Dominica

  Utforska ”naturön”

 • Dag 8
  Rodney Bay, Saint Lucia

  Leguanernas land

  23 april 2023

  Innan Christopher Columbus namngav Saint Lucia efter helgonet från Syrakusa hade ursprungsbefolkningen gett platsen ett mer beskrivande namn – Leguanernas land. Saint Lucias häpnadsväckande vulkanlandskap är en drömdestination för många äventyrare. Här finns frodig regnskog, höga vulkaner samt många inhemska växter och djur, inklusive – som du kanske redan anat – leguaner.

  Vi siktar på att lägga ankar vid Santa Lucias nordspets, i Rodney Bay. Bukten har fått sitt namn från amiral George Brydges Rodney som vann slaget vid Saintes år 1782. Resterna av Rodneys fästningar kan ses vid Pigeon Island National Landmark, beläget på gångavstånd från platsen för vår landstigning.

  Namnet Pigeon Island är dock lite vilseledande då det egentligen är en halvö. En perfekt miljö för naturvandringar som bjuder på panoramautsikt över havet och möjlighet att lära sig mer om öns kolonialhistoria. När du är klar med din utflykt kan du bada eller sola på en av de två stränderna.

  Om du väljer att utforska Rodney Bays lilla by upptäcker du en av de största marinorna i Karibien samt en av regionens mest populära platser för segling. Marinan, som är byggd kring en konstgjord lagun, är vackert anlagd. Här finns gott om saker att göra med flera restauranger, barer, butiker och gallerier. Oroa dig inte – vi kommer inte att säga något om du väljer att stanna på den vackra stranden!

  För att upptäcka mer av Saint Lucia, följ med på en av våra tillvalsutflykter. Ön är endast omkring 40 kilometer lång, så du hinner med de flesta sevärdheterna på en dag. Många av de regnskogstäckta bergen på den södra halvan av ön är lämpar sig för naturvandringar och fågelskådning.

  • Inkluderad Panoramiska Saint Lucia
  Dag 8
  Rodney Bay, Saint Lucia

  Leguanernas land

 • Dag 9
  St. Georges, Grenada

  Äventyr på Kryddön

  24 april 2023

  Det finns många platser i världen som fått sitt namn efter den spanska staden Granada, känd för palatset Alhambra. Den frodiga vulkanön vi besöker idag har dock inget gemensamt med sin spanska namne. Grenada, även kallad ”Kryddön”, är en grön ö som domineras av berg, tät vegetation och muskotodlingar. Detta idylliska, karibiska paradis är omgivet av vita sandstränder – en plats många bara drömt om att få besöka.

  Vi gör vårt stopp i St. Georges, Grenadas livliga och välkomnande huvudstad. Staden är känd för din hästskoformade hamn och pastellfärgade georgianska hus, täckta av röda takplattor. Carenage är St. Georges livfulla hamnpromenad som slingrar sig längs Grenadas inre hamn. Wharf Road som kantar Carenage har butiker och restauranger och ger besökare en vacker utsikt över båtarna i vattnet.

  De flesta av St. Georges arkitektoniska höjdpunkter ligger inom gångavstånd från Wharf Road. Håll utkik efter York House, en parlamentsbyggnad i georgiansk stil som förstördes av Hurricane Ivan under 2004. Den romersk-katolska katedralen från 1800-talet, presbyterianska kyrkan St. Andrew och anglikanska kyrkan St. Georges är tre andra byggnader som är värda att se.

  Ta en tur på den livliga matmarknaden på Market Square som säljer allt från frukt till exotiska kryddor. Fortsätt till Nationalmuseum, beläget i en före detta militärbarack. Här finns utställningar om Grenadas historia som sträcker sig från karibernas tid till orkanen 2004. Ta dig till Fort George från 1706, en fästning byggd av fransmännen för att skydda infarten till Carenage. Det är den perfekta platsen för en vykortslik utsikt över den inre hamnen.

  För att se mer av Grenada, följ med på en av våra tillvalsutflykter. Här upptäcker du historien bakom odlingarna och lär dig mer om det traditionella jordbruket. Vilda djur i överflöd. Detta är den perfekta platsen för naturvandringar och fågelskådning, täckt av tät regnskog.

  Dag 9
  St. Georges, Grenada

  Äventyr på Kryddön

 • Dag 10
  Bridgetown, Barbados

  Avstigning i Barbados

  25 april 2023

  Din expedition avslutas på Karibiens östligaste ö, Barbados. Barbados är ett engelsktalande land med en rik historia som har varit självständigt sedan 1966. Arawakerna var först med att bosätta sig här, följt av kariberna. Sen invaderades ön av Spanien och namngavs av Portugal innan britter och västafrikanska slavar koloniserade platsen.

  Vårt fartyg lägger till i öns huvudstad Bridgetown, mer känd som ”Town” bland lokalbefolkningen. Bridgetowns stadskärna är en blandning av gammalt och nytt och är liten nog att utforska till fots. Här finns enastående exempel på brittisk kolonialarkitektur från tiden mellan 1600- och 1800-talet samt Unescolistade byggnader som är värda att besöka.

  Om du har tid före hemresan, besök Old Bridgetown. Strosa omkring i Careenages inre hamn och upplev de Unescolistade parlamentsbyggnaderna – ett av de äldsta exemplaren i den engelsktalande världen. Ta dig till Garrison Historic Area. Här finns över 70 originalbyggnader och fästningar från 1700-talet. Om du vill göra en djupdykning i öns historia rekommenderar vi ett besök på Barbados Museum.

  Det finns dock mer att se på Barbados än bara Bridgetown. Ön bjuder även på charmiga fiskehamnar, gamla plantagehus, historiska destillerier, svårslagna stränder och djupa grottor med imponerande formationer. Det är mer än vad som hinns med på en dag, men du kan förlänga din vistelse med vårt efterprogram.

  Oavsett om du beger dig hemåt eller stannar kvar ett tag till så ser vi fram emot att välkomna dig ombord snart igen.

  Dag 10
  Bridgetown, Barbados

  Avstigning i Barbados

Avresor

2023

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
April:
16.

Vad som ingår

Inkluderat i din resa

Expeditionskryssning

 • Expeditionskryssning i vald hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker (husets öl och vin, läsk och mineralvatten) på restaurangen Aune
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm inkluderad för svitgäster
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord. Tänk på att vi seglar i avlägsna vatten med begränsad uppkoppling. Streaming stöds inte.
 • Kostnadsfri, återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på vid vattenstationerna ombord
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller föreläsningar i olika ämnen
 • Du har tillgång till fartygets vetenskapscenter, som har ett omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program där gästerna får hjälpa till i riktiga forskningsprojekt 
 • Fotografen ombord delar med sig av sina bästa tips och tricks för att ta de bästa bilderna av landskapet och djurlivet
 • Du har tillgång till fartygets badtunnor, panoramabastu samt gymmet inomhus
 • Yoga- och meditationspass med instruktör
 • Informella sammankomster med besättningen, såsom dagliga sammanfattningar och förberedelser inför den kommande dagen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Lån av vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Expeditionsfotografer hjälper dig med dina kamerainställningar före våra landstigningar

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Tillvalsutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väderförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas
MS Fram in Greenland
Foto: Stian Klo
MS fram i Antarktis
Foto: Sandra Walser
Ditt fartyg

MS Fram

Byggd år 2007
Renoverad 2022
Varv Fincantieri, Italy
Passagerarkapacitet 250 (200 i Antarktis)
Sängar 276
Bilkapacitet 0
Bruttodräktighet 11 647 ton
Längd 114 m
Däcksbalk 20,2 m
Hastighet 13 knop
MS Fram in Greenland
Foto: Stian Klo

Det ursprungliga Fram var det mest kända expeditionsfartyget av sin tid och hennes framgångsrika expeditioner saknar motstycke. MS Fram följer i den ursprungliga Frams fotspår och är utrustad med den mest avancerade tekniken för att göra henne exceptionellt väl lämpad för expeditionsresor i polarområden.

Läs mer om MS Fram

Icebergs-en av många favoritfoto motiv när på en expedition med MS fram
Foto: Tomas Mauch

Några alternativ: