Höjdpunkter längs Stillahavskusten - Mexiko och Centralamerika

Höjdpunkter längs Stillahavskusten - Mexiko och Centralamerika

Höjdpunkter längs Stillahavskusten - Mexiko och Centralamerika

Höjdpunkter längs Stillahavskusten - Mexiko och Centralamerika

Reseinformation 17 dagar MS Fridtjof Nansen
Avresa
29 september 2023
Pris från
kr 51 620
Frukost, lunch och middag ingår

Upptäck Mexikos och Centralamerikas kustjuveler och utforska sedan en regnskog, en nationalpark och ett naturreservat i det magnifika området kring Arenalvulkanen.

Strandliv och nationalparker

Expeditionskryssningen börjar i San Diego, en perfekt plats för att bekanta sig med livet i Kalifornien. Vi fortsätter söderut längs halvön Baja California till Cabo San Lucas och Puerto Vallarta – utmärkta utgångspunkter för att nå den mexikanska kusten. Upptäck natursköna vikar, orörda stränder och marint djurliv i Huatulco nationalpark innan vi sätter kurs mot Puerto Chiapas.

Rostat kaffe och kolonialarkitektur

Pröva salvadoransk mat och rostat kaffe i Acajutla innan du utforskar den förträffliga kolonialarkitekturen i Nicaraguas tidigare huvudstad, Léon via Puerto Corinto. Besök de mörka sandstränderna och se viktorianska fjällpanelhus i San Juan del Sur innan resan avslutas i Puntarenas.

La Paz och Arenalvulkanen

Starta ditt Costa Rica-äventyr i La Fortuna, där den magnifika Arenalvulkanen ligger. Under de kommande två dagarna får du bada i heta källor och utforska regionen. Paddla på floden Peñas Blancas som rinner genom den frodiga regnskogen. Du får även njuta av en hisnande utsikt under en promenad på hängbroar högt upp bland trädtopparna.

Förundras av skönheten i parken La Paz Waterfall Gardens. Nationalparken och naturreservatet erbjuder vackra landskap, orkidé- och fjärilsträdgårdar samt en rad exotiska djur. Avsluta ditt besök i Costa Rica med en natt i livliga San José.

Höjdpunkter längs Stillahavskusten - Mexiko och Centralamerika Höjdpunkter längs Stillahavskusten - Mexiko och Centralamerika
 • Dag 1
  San Diego, USA

  ”Amerikas finaste stad”

  29 september 2023

  Välkommen till San Diego, ”Amerikas finaste stad”. Med sin berusande blandning av mångfaldig urban elegans, avslappnad surfstämning och solsken året runt erbjuder San Diego allt du kan tänka dig.

  Ge dig själv en trevlig dag och njut av solen på en av de många stränderna. Eller så kan du ta en spårvagnstur och utforska centrum, från det historiska Gaslamp Quarter till hamnområdet i San Diego Bay.

  Kulturfantaster bör gå raka vägen till Balboa Park, även känt som ”Smithsonian of the West”, med sina 17 museer, konstgallerier och andra scenkonstplatser. Det finns en spännande matkultur här – en smältdegel av olika kök, lokala viner och fler sorters hantverksöl än någon annanstans i USA.

  En övernattning på ett centralt beläget hotell är inkluderad i din resa. Koppla av och använd hotellets bekvämligheter innan du upplever stadens berömda restaurang- och nattliv. San Diego brukar kallas ”Kaliforniens födelseplats”, så det känns passande att vi tillbringar den första dagen och natten på din expedition här.

  Dag 1
  San Diego, USA

  ”Amerikas finaste stad”

 • Dag 2
  San Diego, USA

  Kaliforniska drömmar

  30 september 2023

  Efter din hotellfrukost får du se några av San Diegos främsta sevärdheter på en guidad stadstur. Upplev Gaslamp District, hjärtat i San Diegos stadskärna där viktorianska byggnader och skyskrapor står sida vid sida. Se Old Town, stadsdelen där San Diego växte fram och ett centrum för både mat och underhållning. Promenera genom de frodiga trädgårdarna eller kolla in några av de många butikerna.

  Det är lätt att känna igen prisbelönta San Diego-Coronado Bridge och dess karaktäristiska kurva. Du får en otrolig vy över San Diego när du korsar detta välkända landmärke, så ha kameran redo. Hybridfartyget MS Fridtjof Nansen väntar på dig vid kryssningsterminalen efter din rundtur.

  När du har gått ombord och checkat in kan du hämta ut din kostnadsfria expeditionsjacka och få lite tid över till att göra dig hemmastadd i hytten. Du måste delta i den obligatoriska säkerhetsgenomgången, men förutom det kan du utforska fartyget på egen hand. När vi har lättat ankar utbringar kaptenen en välkomstskål. Efteråt kan du avnjuta den första av många läckra måltider samtidigt som du får lära känna expeditionsteamet.

  Dag 2
  San Diego, USA

  Kaliforniska drömmar

 • Dag 3-4
  Till sjöss

  Koppla av ombord

  1 oktober 2023 - 2 oktober 2023

  Vi vinkar farväl till USA och fortsätter söderut längs Baja California på väg till Cabo San Lucas. Nu har du tid att lära känna dina medresenärer lite bättre. Du kan umgås med dem i Explorer Bar över en drink eller i Fredheim bistro över en bit mat. Besättningen och expeditionsteamet kommer också att finnas nära till hands för att hjälpa till och de tar gärna en pratstund med dem som vill.

  Att delta i en expedition handlar om att njuta av stunden och att ta sig tid att återknyta kontakten med naturen och världen omkring sig. Så slå dig ner i Explorer Lounge med vacker panoramautsikt eller gå ut på däck. Njut av vyerna och ljuden som omger dig. Om du ser brutna vågor kan det vara tecken på valar som brukar simma i området. Annars kan du lyssna till havsbrisens brus som blandas med skrik från olika sjöfåglar.

  Vårt föreläsningsprogram erbjuder ett brett utbud av spännande ämnesområden som du kan lära dig mer om. Vi stödjer även ett antal forskningsprojekt som du kan hjälpa till med. Om vädret tillåter kan du delta i vårt yoga- och meditationsprogram eller koppla av i spaområdet.

  Dag 3-4
  Till sjöss

  Koppla av ombord

 • Dag 4-5
  Cabo San Lucas, Mexiko

  El Arco de Cabo San Lucas i Baja California

  2 oktober 2023 - 3 oktober 2023

  Halvön Los Cabos ligger på den sydligaste spetsen av Baja California, där Californiaviken förenas med Stilla havet, och består av en blandning av öken- och kustlandskap. Med sina vackra stränder och azurblå vatten har Cabo San Lucas länge varit den föredragna semesterorten bland hollywoodstjärnor och rika semesterfirare. Den har ett rykte som en feststad där du kan roa dig i havet dagen lång och njuta av den pulserande barscenen.

  El Arco de Cabo San Lucas, där Californiaviken förenas med Stilla havet, är Cabos mest igenkännliga landmärke, och består av imponerande spetsiga granitberg som är formade som bågar, staplar och nålar. Vattnet här myllrar av havsliv. Förutom fisk kan du se sjölejon, rockor och till och med valar.

  Följ med på en tillvalsutflykt till El Arco där du även kommer att besöka Baja Californias kändaste strand, den vackra Playa del Amor, som ligger i en skyddad bukt med kristallklart vatten och perfekt vit sand. Eller ta dig till den cyniskt namngivna Playa del Divorcio på andra sidan av El Arco.

  Du kan även ta dig till centrala Cabo San Lucas och besöka Museo de Historia Natural för att lära dig mer om regionens geologi, botanik och antropologi, samt de lokala bevarandeinsatserna för delfiner, valar och havssköldpaddor.

  Se även till att prova Baja Californias lokala specialiteter, såsom almejas chocolatas (chokladmusslor), och nyfångad fisk och skaldjur som är friterade och inrullade i härliga, nybakade tortillas.

  Dag 4-5
  Cabo San Lucas, Mexiko

  El Arco de Cabo San Lucas i Baja California

 • Dag 6
  Puerto Vallarta, Mexiko

  Mexikansk semesterort

  4 oktober 2023

  Puerto Vallarta ligger längs Bahía de Banderas och är en av Mexikos främsta kustdestinationer. Den livliga staden har gott om personlighet, medan stränderna och det marina livet erbjuder flera natur- och vattensportalternativ.

  I El Malecóns centrum sjuder strandpromenaden av aktivitet. Stanna till för att beundra gatuartisterna när du går runt och tittar bland de många stånden som säljer souvenirer och kalla förfriskningar som jalisco tejuino (en regional dryck gjord på fermenterad majs) och agua frescas.

  Titta upp mot himlen för att se papantlaflygarnas häpnadsväckande dans när de snurrar runt upp och ned som en mänsklig majstång. Beundra de vänliga lokalbornas musik och dans på torgen och kanske delta själv om du har dansskorna på dig.

  Puerto Vallarta är ett utmärkt ställe för att fynda lokala mexikanska hantverk, såsom färgglada väskor, silversmycken, träleksaker och lädervaror, och förvänta dig att ett vänligt prutande kommer att äga rum.

  Passa på att besöka Isla Cuale, en stor utomhusmarknad i närheten av stadens landmärke Guadalupebasilikan eller ta dig till Mercado Municipal Rio Cuale, som har 160 stånd och ett stort mattorg som serverar tamales, tacos, mole och andra traditionella mexikanska rätter.

  Dag 6
  Puerto Vallarta, Mexiko

  Mexikansk semesterort

 • Dag 7-8
  Till sjöss

  Lugnet till havs

  5 oktober 2023 - 6 oktober 2023

  Dags att ladda batterierna till havs och utan något fast program under några dagar. Du kan koppla av och beundra landskapet från observationsdäcken eller inifrån loungen, ta en uppfriskande simtur eller mjuka upp kroppen i spaområdet.

  Om du känner dig kreativ, delta i en konstkurs där du kan skapa dina egna konstverk inspirerade av resan fram tills nu. Eller så kan du ägna lite tid åt att lära dig grunderna inom expeditionsfotografering från vår fotograf ombord som ser till att dina digitala minnen blir lika levande som de i ditt huvud.

  Föreläsningsprogrammet som arrangeras av expeditionsteamet fortsätter i fartygets vetenskapscenter. Titta förbi för att lära dig mer om geologi och biologi.

  Du kan också hålla dig aktiv genom att delta i vårt yoga- och hälsoprogram. Passa på att ta långa, härliga morgonpromenader på däck i den friska havsluften och delta i avslappnande stretchpass för att stärka dina leder.

  Delta i kurser om hur du uppnår fysisk och mental balans genom att avlägsna hinder för din inre energi eller låt våra massageterapeuters magiska händer lindra eventuell spänning och värk.

  Dag 7-8
  Till sjöss

  Lugnet till havs

 • Dag 9
  Huatulco, Mexiko (förtöjning långsides, heldag)

  Bays nationalpark

  7 oktober 2023

  Vi tillbringar dagen i Huatulco som ståtar med 9 natursköna bukter, 36 orörda stränder, skyddade vikar och en rad olika ekostugor och strandhotell.

  I nationalparken finns tre av de nio bukterna och den har flera ekosystem, såsom lövskog, mangrover, savann, våtmarker och korallrev. Parken är hemvisten för över 700 växtarter, 130 däggdjur, 300 fågelarter och fler än 80 arter av reptiler och groddjur, vilket gör den till en dröm för naturälskare, fågelskådare och fotografer.

  Några tillvalsutflykter för att utforska och uppleva Huatulco kan inkludera besök till Chahué, Tangolunda, Organo och Bahia Maguey på en romantisk katamaran. Eller kanske en busstur till Bahia Conejos, floden Copalita och konsthantverksmuseet i staden La Cruceita.

  En annan möjlig tillvalsutflykt erbjuder en djupdykning i mexikansk kultur genom att besöka tre små samhällen. Kliv in i ett soppkök i Piedra de Moros för att se hur äkta tortillas och tamales tillagas. Besök en fikonkaktusplantage i Pueblo Viejo och utforska traditionella ätbara och medicinska växter i Las Pozas.

  Dag 9
  Huatulco, Mexiko (förtöjning långsides, heldag)

  Bays nationalpark

 • Dag 10
  Puerto Chiapas, Mexiko

  En stad grundad på kaffe och kakao

  8 oktober 2023

  Vi anländer till Puerto Chiapas i Mexiko. Detta är den viktigaste hamnen i anslutning till det pulserande kommersiella centrumet Tapachula, cirka 30 minuters bilresa inåt landet. Den bördiga jorden i provinsen Soconusco är känd för att producera kaffe, bananer, kakao och sockerrör.

  Tack vare regionens rykte om förstklassiga kaffe- och kakaoplantager flockades invandrande tyska, kinesiska och franska arbetare hit och deras inflytande är synligt, särskilt i staden. Kinesisk kokkonst har smält samman med spansk kultur och regionala maya- och mestiskulturer, och du kommer märka att några fusionrätter även har hittat vägen till Puerto Chiapas restauranger från Tapachulas lilla Chinatown.

  Från Puerto Chiapas arrangeras eventuellt några fascinerande tillvalsutflykter, såsom en rundtur i det mångkulturella Tapachula. De gamla ruinerna Izapa tros datera ända tillbaka till år 1 500 f.Kr. och det kan även vara där den heliga mayakalendern har sitt ursprung. Under den guidade turen kommer vi att utforska en serie stenristningar som skildrar det mytomspunna Livets träd.

  En annan potentiell tillvalsutflykt är till platsen med det passande namnet ”Chocolate City”, som erbjuder en inblick i hur lokalt odlade kakaobönor omvandlas till de godsaker vi alla känner till, älskar och trånar efter.

  Om du hellre vill spana efter djur som pelikaner, hägrar, kolibrier, storkar och sköldpaddor är det bättre att du följer med på tillvalsutflykten med båt till de närliggande vattendragen och lagunerna i mangroveskogarna, tillsammans med en professionell kapten och guide.

  Dag 10
  Puerto Chiapas, Mexiko

  En stad grundad på kaffe och kakao

 • Dag 11
  Acajutla, El Salvador

  En dag i El Salvador

  9 oktober 2023

  Vi lägger till i Acajutla, El Salvadors viktigaste hamn för export av kaffe, socker och perubalsam. Det var ursprungligen en maya-by och det finns spår av dess historia vid ruinerna i närheten av hamnen. Bortsett från detta kan du njuta av den härliga atmosfären, leta efter fynd i butikerna och promenera längs de mörka sandstränderna.

  Hamnrestaurangerna serverar dig gärna utsökta skaldjur och introducerar dig till typiska salvadoranska rätter. Beställ en pupusa, El Salvadors nationalrätt, som är en majstortilla fylld med antingen ost, fläsk eller bönor och toppad med surkålssallad och tomatsås. Glöm inte att även prova några lokala kaffesorter. Området är nämligen känt för sitt kaffe.

  Det finns även ett antal tillvalsutflykter att välja bland här. Besök städerna Sonsonate eller Nahuizalco och Ataco som ligger inåt land från Acajulta. En annan möjlig utflykt tar dig till Cerro Verde nationalpark som ståtar med 500 hektar av vacker natur. Det är även här de mäktiga vulkanerna Izalco och Ilamatepec finns. Denna utflykt kan även innehålla ett besök till Unesco-skyddade Joya de Cerén, en förcolumbiansk maya-by från 600-talet e.Kr. Den är bevarad i vulkanisk aska, vilket har gjort den känd som den arkeologiska ”Amerikas Pompeji”.

  Dag 11
  Acajutla, El Salvador

  En dag i El Salvador

 • Dag 12
  Puerto Corinto, Nicaragua

  León: Konstnärlig och sofistikerad stad

  10 oktober 2023

  En timmes bussresa från Puerto Corinto ligger Nicaraguas gamla huvudstad, León. Med sitt stora antal studerande är León en kosmopolitisk och pulserande stad, som anses vara landets intellektuella och liberala centrum. Promenera längs gatorna och lyssna på de livliga diskussionerna från de lokala kaféerna och barerna.

  León ståtar med några av de mest eleganta exemplen på kolonial arkitektur i Nicaragua, i synnerhet dess många kyrkor och torg. Basílica de la Asunción är den största katedralen i Centralamerika och stadens konstmuseum rymmer en av de bästa konstsamlingarna i Latinamerika.

  Léons gator berättar sin egen historia om stadens revolutionshistoria genom politisk gatukonst längs murar och byggnaders sidor. Det finns färgglada sandinistiska väggmålningar som skildrar protest, inbördeskrig och porträtt av revolutionshjältar som Carlos Fonseca.

  Om du verkligen vill fördjupa dig i landets historia ska du besöka Museo Histórico de la Revolución. Guiderna är tidigare revolutionärer och de ger en autentisk förstahandsredogörelse om hur det var att leva genom de olika tidsåldrarna. Museo de Leyendes y Traditiones och Galería de Héroes y Mártres erbjuder också intressanta insikter.

  Dag 12
  Puerto Corinto, Nicaragua

  León: Konstnärlig och sofistikerad stad

 • Dag 13
  San Juan del Sur, Nicaragua

  Stränder i södra Stilla havet

  11 oktober 2023

  Idag får du besöka strandstaden San Juan del Sur på södra Stillahavskusten. Hamnen ligger i en vacker, hästskoformad vik som har blivit känd som Nicaraguas främsta surfdestination. Den en gång sömniga fiskebyn är känd för sina mörka sandstränder, böljande gröna kullar, färgglada viktorianska fjällpanelhus, skaldjursrestauranger och en avslappnad surflivsstil.

  Luta dig tillbaka och koppla av på stranden medan du njuter av solen och spanar på folk. En kort promenad från staden ligger en spektakulär 1 500 år gammal hällristning med en skulpterad bild av en jaktscen på en stor sten. Om du tar den timmes långa promenaden upp till Cristo de la Misericordia, en 25 meter hög staty av Jesus, kommer du att belönas med pittoresk utsikt över staden och stranden.

  Den inkluderade aktiviteten för idag är en busstur i staden Granada. Granada ligger vid Nicaraguasjöns strand och erbjuder utsikt över vulkanen Mombacho. Här finns en del av landets finaste koloniala 1500-talsarkitektur. Vi kommer att besöka huvudtorget vid Parque Central, där du kan beundra den utsmyckade Granadas katedral och klostret Convento San Francisco. Vi avrundar rundturen med ett besök på en lokal skola där vi planerar att lämna av skänkt skolmaterial.

  En annan möjlighet är att följa med på en tillvalsutflykt till vulkanen Masaya. Bussen tar dig nära den aktiva vulkanens krater där du troligen kommer att få se ånga som stiger upp från fumarolerna. Vi stannar också till vid Catarina som erbjuder en panoramautsikt över Laguna de Apoyo och Nicaraguasjön, och även vid en hantverksmarknad.

  Dag 13
  San Juan del Sur, Nicaragua

  Stränder i södra Stilla havet

 • Dag 14
  Puntarenas och La Fortuna, Costa Rica

  Äventyr i Costa Rica

  12 oktober 2023

  Resan avslutas i Puntarenas, en stad som ligger på en nålsmal remsa av Stillahavskusten i Costa Rica. En gång i tiden var Puntarenas den största och mest blomstrande lasthamnen i Costa Rica. Idag fungerar staden mer som ett nav för människor som reser till andra platser i regionen, såsom Nicoyahalvöns vita sandstränder eller vattenfallen på Tortuga Island. Puntarenas är för San José-borna en uppskattad semesterplats vid kusten.

  När du har gått iland i Puntarenas träffar vi en lokal guide och beger oss till La Fortuna, där den magnifika Arenalvulkanen finns. Checka in på ditt hotell, beläget i det tropiska reservatet. I det över 3,3 kvadratkilometer stora området finns Costa Ricas största nätverk av heta källor.

  Efter en välsmakande lunch får du tillbringa eftermiddagen som du önskar. Använd hotellets bekvämligheter eller sjunk ner i en het källa och ta hand om dina trötta muskler. När du ligger och slappnar av i det mineralrika källvattnet omges du av tropiska växter.

  Dag 14
  Puntarenas och La Fortuna, Costa Rica

  Äventyr i Costa Rica

 • Dag 15
  Arenalområdet, Costa Rica

  Regnskogens sevärdheter och ljud

  13 oktober 2023

  Idag väntar en oförglömlig upplevelse. Efter frukost på hotellet reser vi till området kring Arenalvulkanen för att utforska regnskogen som domineras av det 1 657 meter höga berget. Vulkanen, som en gång var en av de mest aktiva på Costa Rica, är nu täckt av gröna och grå sluttningar efter att ha varit vilande sedan 2010.

  Vi tar oss till floden Peñas Blancas där du kliver ombord på en flotte för en guidad tur genom regnskogen. Ta in känslan av ett djungeläventyr när vi paddlar fram och hör ljudet från djur på båda sidorna av floden. Ha din kamera redo – man vet aldrig när en apa, sengångare, leguan, krokodil eller någon av de många tropiska fåglarna som bor här väljer att visa sig.

  Vi stannar till för lunch på en lokal restaurang i byn La Fortuna. Här finns även en vacker park med frodiga trädgårdar och utsikt över Arenalvulkanen runt varje hörn. Efter lunch ger vi oss tillbaka ut i skogen. Den här gången får du utforska området högt över trädtopparna.

  Arenals hängbroar är i höjd med trädkronorna och formar en 2,5 kilometer lång vandringsled genom reservatet. Vandringleden består av 15 stycken 5–100 meter långa broar. En av broarna är placerad 45 meter över marknivå, vilket ger dig en 360° utsikt över den tropiska regnskogen. Om vi har tur med vädret belönas du med en slående utsikt över Arenalvulkanen.

  När kvällen närmar sig kan du sjunka ner i hotellets naturliga, heta källor – ett perfekt sätt att avrunda en minnesvärd dag.

  Dag 15
  Arenalområdet, Costa Rica

  Regnskogens sevärdheter och ljud

 • Dag 16
  La Fortuna / San José

  Utforska La Paz Waterfall Gardens

  14 oktober 2023

  Efter frukost på hotellet träffar du din lokala guide som gör dig sällskap på din transfer till San José. På vägen stannar du för att besöka La Paz Waterfall Gardens, belägen i en privat park. Vi rekommenderar att du tar med en jacka då höjdnivån skiftar mellan 1 300 och 1 600 meter över havet, vilket gör att det kan bli kallt om det blåser in några moln.

  La Paz Waterfall Gardens är både en nationalpark och ett naturreservat med tropiska djungler, skummande vita floder, spektakulära vattenfall och gott om säkra vandringsleder. Besök orkidéträdgården, fjärilsträdgården eller kolibriträdgården med 26 olika fågelarter. Om du har tur får du vara med och mata kolibrifåglarna – en minst sagt otrolig upplevelse.

  Parken har även en ormavdelning med inhemska ormar samt ett område för vilda djur, inklusive jaguarer, pumor, ozeloter, jaguarundi och margaykatter. När vi har sett de magiska trädgårdarna äter vi lunch i en närliggande restaurang innan vi fortsätter till hotellet i Costa Ricas huvudstad, ofta kallad ”Chepe”.

  Under senare år har San Josés stadskärna upplevt något av en pånyttfödelse. 1800-talsbyggnaderna i Barrio Escalante har förvandlats till ett eftertraktat område som lockat till sig kreativa bolag, designbutiker, en livlig konstscen och mikrobryggerier som har gett en kulinarisk revolution. I Edificio Steinvorth, Mercado Escalante och Calle 33 hittar du en färgrik blandning av butiker, restauranger, gallerier och matställen som passar alla smaker.

  Så snart solen går ner över San José vaknar stadens musik- och nöjesscen till liv. Passa på att uppleva Costa Ricas nattliv innan du återvänder till hotellet.

  Dag 16
  La Fortuna / San José

  Utforska La Paz Waterfall Gardens

 • Dag 17
  San José, Costa Rica

  Det charmiga ”Chepe”  

  15 oktober 2023

  Idag är sista dagen på ditt episka äventyr. Njut av din frukost och hotellets bekvämligheter. Du kan även ta ett dopp i en av de heta mineralpoolerna innan du serveras ännu en fantastisk lunch.

  Glöm inte att San José har några av Costa Ricas bästa museer om du har tid över före hemresan. Lär dig mer om landets förcolumbianska och moderna kultur på museerna Museo de Jade, Museo de Arte Contemporaneo y Diseño (MADC), Museo de Oro och konstgalleriet TEOR/ética.

  Barrio Amón, ett berömt distrikt beläget nordväst om Plaza España, är fullt av historia och arkitektur. Se de gamla viktorianska herrgårdarna som tillhörde Costa Ricas kaffeplantageägare, där vissa har omvandlats till hotell, kaféer, barer och kontor.

  Om du vill shoppa före hemresan kan du titta förbi Mercado Central, en inomhusmarknad full av butiker, souvenirer och stånd som säljer billiga, traditionella maträtter. Även om många av varorna har importerats har platsen en gammaldags, autentisk känsla.

  Om du vill ha mer tid att upptäcka San José och dess omgivningar, ta tillfället i akt och stanna några extra dagar. Oavsett vad som står på tur så önskar vi dig en trevlig resa och ser fram emot att välkomna dig tillbaka på ditt nästa äventyr.

  Dag 17
  San José, Costa Rica

  Det charmiga ”Chepe”  

Avresor

2023

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
September:
29.

Vad som ingår

Inkluderat i din resa

Hotell

 • Övernattning i San Diego före expeditionskryssningen, inklusive frukost

Transfer

 • Transfer från hotellet till fartyget i San Diego, inklusive en halvdagsutflykt i staden före expeditionskryssningen

Expedition Arenalvulkanen/Costa Rica efter resan

 • Två nätter på hotell i området kring Arenalvulkanen och en natt i San José, inklusive frukost
 • Trerätterslunch eller buffé dag 1 till 3 samt middagsbuffé dag 1 och 2
 • All transfer och alla aktiviteter enligt beskrivning, med engelsktalande guide
 • Entréavgifter enligt programmet.

Expeditionskryssning

 • Expeditionskryssning i vald hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker (husets öl och vin, läsk samt mineralvatten) på restaurangerna Aune och Fredheim
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm ingår för gäster i svit
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord. Tänk på att vi seglar i avlägsna vatten med begränsad uppkoppling. Streaming stöds inte.
 • Kostnadsfri, återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på vid vattenstationerna ombord
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller föreläsningar i olika ämnen
 • Du har tillgång till fartygets vetenskapscenter, som har ett omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program där gästerna får hjälpa till i riktiga forskningsprojekt 
 • Fotografen ombord delar med sig av sina bästa tips och tricks för att ta de bästa bilderna av landskapet och djurlivet
 • Du har tillgång till fartygets badtunnor, infinitypool, panoramabastu, gymmen både inomhus och utomhus samt löparbanan utomhus
 • Yoga- och meditationspass med instruktör
 • Informella sammankomster med besättningen, såsom dagliga sammanfattningar och förberedelser inför den kommande dagen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Lån av vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Expeditionsfotografer hjälper dig med dina kamerainställningar

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Tillvalsutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam
 • Valfria behandlingar i spaområdet ombord

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väderförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas
Pool area on MS Fridtjof Nansen
Foto: Oscar Farrera
Ditt fartyg

MS Fridtjof Nansen

Byggd år 2020
Varv Kleven Yards, Norway
Passagerarkapacitet 528 (500 i Antarktis)
Bruttodräktighet 20 889 ton
Längd 140 m
Däcksbalk 23,6 m
Hastighet 15 knop

MS Fridtjof Nansen är det senaste tillskottet i Hurtigrutens flotta med specialbyggda fartyg – och tillhör nästa generations expeditionsfartyg. Hon tar oss med till några av jordens mest spektakulära hörn.

Läs mer om MS Fridtjof Nansen

A large boat in a body of water with a mountain in the background

Några alternativ: