Karibiens vackra vatten, vikar och rev - nordgående

Puerto Limon, Costa Rica – Miami, USA

Upptäck det underbara Karibien på Hurtigrutens vis. Utforska fascinerande ruiner efter den gåtfulla mayacivilisationen, snorkla i kristallklara vatten vid små öar och rev, paddla kajak längs oförstörda stränder, vandra i djungeln eller gör en färd med flodbåt och spana efter det spännande djurlivet.

  • Utforska sju olika länder och två Unesco-listade världsarv på en och samma expedition
  • Se mayaruiner och lär dig mer om mayaindianernas historia
  • Upptäck tropiska paradisöar och snorkla runt bland vackra korallrev
  • Upplev färgstarka städer som Puerto Limón, Belize City, Key West och Miami

Översikt

Om du tycker en vanlig kryssning i Karibien verkar långtråkig, med alltför lite aktiviteter, då är Hurtigrutens karibiska expedition något för dig. Se sju olika länder, två Unesco-listade världsarv, besök ruinerna efter mayafolket, dra på äventyr in i djungeln och snorkla i kristallklara vatten. Njut av tropiska platser och paradisöar och utforska städer som Puerto Limón, Key West och Miami – allt på en och samma resa.

Välkommen till Karibien

Expeditionen startar i Puerto Limón i Costa Rica. Ta dig tid att utforska denna myllrande stad, ett populärt resmål för äventyrare, innan du går ombord på MS Fram. Efter en dag på havet kommer vi till San Blasarkipelagen där du får chans att möta cunafolket som är Panamas och Colombias urinvånare. Därefter utforskar vi Unesco-listade Fort San Lorenzo och den utbyggda Panamakanalen. I Bocas del Toro och Bastimentos nationalpark kan du dyka och paddla kajak bland mangroveträd och korallrev eller fotvandra i regnskogen på spaning efter vilda djur. På öarna Providencia och Corn Island kan du snorkla bland tropiska fiskar, äta grillad hummer på stranden och lära dig mer om kreolska traditioner och levnadssätt.

Korallrev och maya-mysterier

Utforska Cayos Cochinos, en del av världens näst största korallrev. Snorkla eller paddla kajak, eller vandra i den fantastiska naturen på öarna. Nästa stopp är Belize, och här kan du ge dig in i djungeln för att se de imponerande ruinerna vid Lamanai. Dessa ruiner från mayakulturen är kända både för sin imponerande arkitektur och förunderliga placering mitt i den täta regnskogen. Dykfantaster och snorklare får sedan sitt lystmäte när vi kommer till det kända revet Lighthouse reef med mer än 20 världsberömda dykcenter. Nära Playa del Carmen ligger den gamla muromgärdade mayastaden Tulum på en hög klippa med spektakulär utsikt över Karibiska havet.

Solnedgångar och magi i USA


På färden vidare norrut stannar vi i Key West och njuter av denna tropiska stad med sina världsberömda solnedgångar innan expeditionen avslutas i magiska Miami.

Priset inkluderar:

• Expedition med Hurtigruten i vald hyttkategori med helpension
• Vind- och vattenavstötande jacka
• Landstigningar med små båtar samt aktiviteter ombord och i land
• Professionellt, engelsktalande expeditionsteam som håller föredrag och leder landstigningar och aktiviteter
• Gratis kaffe och te

Ej inkluderat:

• Internationella flygresor
• Reseförsäkring
• Bagagehantering
• Valfria utflykter och dricks

Observera:

På denna resa krävs att resande är vaccinerade mot gulfeber. Vaccinationen måste göras minst 10 dagar innan avresa och vaccinationsbevis måste tas med på resan. 

Liknande resor

Resan dag för dag

Tidsplan och resrutt

Det här är en expedition som styrs av elementen och vår slutliga resplan avgörs alltid av rådande väder- och vindförhållanden. Säkerheten är högsta prioritet och kaptenen bestämmer den exakta rutten under resans gång. Därför är resplanen bara en indikation på vad du får uppleva men det är också det som gör varje expedition med Hurtigruten så unik.

25 mars 2018 & 3 april 2019

Avresa från Puerto Limón, Costa Rica
Dag 1
Costa-Rica_Manzanillo_shutterstock_294077225.jpg
Foto: Simon Dannhauer Foto

Ett resmål för verkliga äventyrare


Ort: Puerto Limón, Costa Rica

Puerto Limón grundades 1502 när Christofer Columbus landsteg här under sina upptäcktsresor i ”Nya världen”. Idag är det en levande karibisk hamnstad där det finns mycket att se och göra, så ta dig tid att utforska staden innan vår expedition startar. Besök Parque Vargas med sina spektakulära vyer och klippformationer alldeles vid havet, där man har skapat ett parklandskap med palmer, blommor, växter och tropisk grönska. Museo Etnohistoric de Limón har kulturella och historiska utställningar med lokal anknytning och är väl värt ett besök. Om du gillar att pruta och vill köpa souvenirer och lokala hantverk till bra pris ska du besöka marknaden i centrum innan du går ombord på MS Fram.

Dag 2
Costa-Rica_Coral-reef_shutterstock_88712773.jpg
Foto: Seaphotoart / shutterstock Foto

Skön tropisk temperatur och nya kunskaper


Ort: Till sjöss

Det behagliga tropiska klimatet inbjuder till lata timmar på däck. Njut i solen eller spana efter exotiska djur, inte minst fåglar. Vårt expeditionsteam inleder sin föredragsserie om djur och natur, biologi, det marina livet och ekosystemen vid korallreven som också kallas havets regnskogar.

Dag 3
Panama_Guna-Yala-shutterstock_502076056.jpg
Foto: Abner Veltier Foto

Cunafolkets hemland


Ort: Guna Yala

Provinsen Guna Yala, mer känd som San Blasarkipelagen, är en ögrupp med 278 sagolikt vackra öar som ligger som ett pärlband längs Panamas nordkust ända till Colombia. Det är en autonom provins där cunafolket har självstyre med minimal inblandning från Panamas regering. Det här är en av de bäst bevarade indiankulturerna i hela Nord- och Sydamerika och cunafolket uppmuntras också att bevara sina traditioner. De är kända för sina färggranna molas, tygapplikationer i flera lager som pryder kvinnornas traditionella blusar. Njut av paddling i det kristallklara vattnet eller dyk och snorkla och upplev korallernas mångfald på nära håll.

Dag 4
Panama_Fort-San-Lorenzo_shutterstock_87328052.jpg
Foto: Paulo Afonso Foto

Världsarv, fågelskådning, Panamakanalen … och sengångare


Ort: Fästningen San Lorenzo och Panamakanalens expansionsprojekt

Fort San Lorenzo är en av de äldsta spanska befästningarna i Amerika och finns upptagen på Unescos världsarvslista. Den byggdes i början av 1500-talet för att bevaka Río Chagres mynning. Från denna utkikspunkt var det lätt för vaktposterna att upptäcka pirater och andra fiender. Río Chagres är Panamas största och viktigaste flod och samlingsplats för otaliga fågelarter och andra djur. I en kajak eller liten båt har du störst chans att komma dessa nära in på livet. Besök också det imponerande observationscentret för Panamakanalens utbyggnad, där du får en exklusiv panoramavy över projektets utveckling. Beundra Lago Gatún och slussystemet och se utställningar och videofilmer på engelska. Du kan också besöka kaféet och souveniraffären, och längs den korta leden genom den närbelägna regnskogen kan du till och med få se sengångare och apor.

Dag 5
Panama_Bocas-del-Toro_shutterstock_278017112.jpg
Foto: Seaphotoart / shutterstock Foto

Världsarv och biosfärreservat


Ort: Bocas del Toro

Bocas del Toro betyder ”tjurens mun” och är en oförstörd ögrupp där vi hittar Panamas första nationella marinpark, Bastimentos, och den internationella parken La Amistad, utsedd till biosfärreservat och världsarv av Unesco. Ögruppen består av nio öar och hundratals mindre holmar och småöar. Vi rekommenderar ett besök i staden Bocas med sin vibrerande karibiska prägel och atmosfär, innan du ger dig in i Bastimentos vidsträckta nationalpark. Snorkla, dyk och paddla kajak bland mangroveträd och korallrev eller vandra genom regnskogen på spaning efter exotiska djur.

Dag 6
Nicaragua_Corn_Island_shutterstock_108473033.jpg
Foto: Pete Niesen Foto

Hummer och djungel


Ort: Corn Islands

Dessa vackra öar ligger sju mil utanför Nicaraguas kust och har mer gemensamt med Karibien än med Nicaraguas fastland. Kreolbefolkningen på Big Corn Island bor i färggranna trähus och deras inkomst kommer huvudsakligen från hummerfiske. Upplev denna fantastiska läckerhet grillad direkt på stranden. Little Corn är en betydligt mindre, bilfri ö med en djungel som lätt kan utforskas till fots. Eller dyk ned under vattenytan och njut av fantastiska undervattenslandskap som anses vara bland de mest fascinerande i hela regionen.

Dag 7
Colombia_Isla-Baru_shutterstock_337771316.jpg
Foto: Fotos593 / shutterstock Foto

Ett stycke orört paradis


Ort: Isla de Providencia

Providencia är en oförstörd tropisk ö med starka traditioner. Frånvaron av fasta förbindelser med Colombias fastland gör det mycket besvärligt för turister att komma hit. Därför har invånarnas traditioner och vanor bevarats i hög grad och här talas fortfarande engelsk kreolska. Njut av hisnande naturscener, sagolika sandstränder, vänlig lokalbefolkning och underbart klart vatten perfekt för bad, snorkling och dykning. Utefter vägen hittar du små stugor, hotell och cabañas och några få men helt underbara restauranger. Besök en byskola, ta en tur runt ön och njut av vyerna i de många gömda vikarna. Om du är fågelälskare ska du utforska öns inre delar. Gillar du att vandra är utmaningen att nå öns högsta punkt. Du kan också paddla kajak längs kustlinjen eller snorkla och utforska det fantastiska livet under ytan.

Dag 8
Reef_fish_shutterstock_191926190.jpg
Foto: Vlad61 / shutterstock Foto

Föredrag och avkoppling


Ort: Till sjöss

Korallrevens ekosystem är bland de mest varierade i världen med tiotusentals marina arter. Ungefär en tredjedel av alla fiskarter lever under någon period av sina liv vid ett korallrev. Förutom att vara en ovärderlig miljö för djur och växter skyddar reven också kusterna från stormar, och deras värde för jordens befolkning i form av livsmedel och inkomster går knappast att mäta. Under vår färd norrut berättar expeditionsteamet mer om korallrevens betydelse för livet i havet.

Dag 9
Cayos-Cochinos_-Honduras_shutterstock_70700359.jpg
Foto: Amanda Nicholls Foto

En del av världens näst största korallrev


Ort: Cayos Cochinos

Ögruppen Cayos Cochinos är en del av Bahíaöarna och ett marint biologiskt reservat utanför Honduras bergiga nordkust. Det är ett av de mest orörda reven i Hondurasbukten och National Geographic skriver bland annat så här: ”Vattnen runt dessa korallöar är en marinbiologs dröm. De är skyddade och förbjudet område för kommersiella fiskare och dykare och här vimlar det av djur som kanske inte ens har fått något namn ännu.” Utforska öarna med gummibåt, följ med på vandringar i land och besök en liten by. Paddla längs oförstörda stränder eller snorkla och dyk bland de berömda reven.

Dag 10
Belize_Maya-ruins_shutterstock_321474068.jpg
Foto: Fotos593 / Shutterstock Foto

Koppla av på stranden eller utforska djungeln


Ort: Belize City

När vi kommer till Belize City har du mycket att välja mellan. På Ambergris Caye, Belizes största ö med vackra stränder, djupblått vatten, Mayabergen och Pine Ridge, finns äventyr så det räcker för alla. Upptäck spektakulära grottor och vattenfall, jungfrulig tropisk regnskog och hundratals kalkstensgrottor. Detta tropiska paradis med sin tillbakalutade atmosfär är också perfekt för promenader, cykelturer eller snorkling. Eller gör en tur till Orange Walk Town och Lamanai med flodbåt – ett säkert sätt att få se krokodiler, fruktfladdermöss, spindelapor och hundratals fågelarter. Orange Walk Town är gatumatens paradis och utforskas lätt till fots. Staden ligger vid New River som lättjefullt slingrar sig fram längs de östra stadsdelarna. På marknadsområdet mellan Corozal Road och Main Street sätter kommersen igång tidigt på morgonen och det finns många små butiker och restauranger att upptäcka. Lamanai i norra Belize är en av mayakulturens största och bäst utgrävda bosättningar. Ruinerna är kända för såväl sin imponerande arkitektur som sitt fantastiska läge mitt i den täta regnskogen. Se det enorma pyramidtemplet, bollplanen, boplatserna och Jaguartemplet. Ta dig uppför mayafolkets gamla trappa till toppen av pyramiden. Som belöning får du en spektakulär vy över New River Lagoon och den omgivande djungeln.

Dag 11
Belize_Red-footed-booby_shutterstock_378379867.jpg
Foto: Ethan Daniels Foto

Ett undervattensparadis


Ort: Lighthouse reef, Belize

Vi styr längre norrut mot Lighthouse Reef, en atoll runt 80 kilometer från Belize City som har bevarat sin oförstörda och vilda natur intakt. Här hittar du mer än 20 platser som är världsberömda bland dykare, som Blue Hole, Half Moon Caye Wall och Aquarium. Korallreven är av skiftande slag med grunda rev, klipprev, hyllor, avsatser och stup och ligger inne i atollens lagun. Detta är en helt magisk och skyddad miljö för 200 fiskarter. Vi erbjuder också äventyr på land till världsarvet Half Moon Caye Monument, ett fågelreservat och regionens enda häckningsplats för rödfotade sulor. Du kan också paddla kajak för att utforska det fantastiska natur- och djurlivet både i havet och på land.

Dag 12
day4_cozumel_adobestock.jpeg

Mayaruiner, stränder och turkosblått vatten


Ort: Cozumel

Besök San Miguel de Cozumel och tillbringa dagen eller kvällen i land i denna livliga östad. Koppla av på restauranger, kaféer och närliggande stränder, som Palancar eller Paradise Beach. Du kan också njuta av öns naturunderverk bland mangroveträd och cenoter, eller kanske simma med stingrockor på Stingray Beach.

Dag 13
Panama_Canal_shutterstock_240320509.jpg
Foto: Sorin Colac Foto

Vi korsar Karibiska havet'


Ort: Till sjöss

Karibiska havet är mer än bara paradisöar och korallrev, det har också en mycket spännande historia. När Christofer Columbus hade upptäckt Karibien år 1493 gjorde Spanien anspråk på området och spanska fartyg kom för att söka efter skatter. När spanjorerna upptäckte Stilla havet år 1513 blev Karibiska havet huvudrutten för deras expeditioner och konvojer. Fientliga krigsfartyg och pirater började plundra spanska fartyg i området och trots att Spanien kontrollerade det mesta av Karibien hade såväl England och Frankrike som Holland och Danmark etablerat kolonier på öarna i östra Karibien. I början av 1800-talet började fartyg från USA trafikera farvattnen och efter 1848, när många guldgrävare korsade havet på väg till Kalifornien via Panama, intensifierades sjöfarten. 1914 stod Panamakanalen färdig, ett historiskt ingenjörsprojekt av gigantiska mått som förkortade den tidigare rutten till Stilla havet via Kap Horn med tusentals kilometer.

Dag 14
Key-West_USA_-street_shutterstock_87971314.jpg
Foto: Deatonphotos / shutterstock Foto

Florida Keys


Ort: Key West

I den unika, tropiska östaden Key West kan du uppleva otroligt mycket på bara en dag. Med undantag för Hawaii är detta USA:s sydligaste punkt. Ta ett dopp i Atlanten och Mexikanska golfen, snorkla bland korallreven och skeppsvraken, besök Ernest Hemingways hus som nu är museum eller ät lunch på Sloppy Joe’s Bar där författaren satt och svepte daiquiris under 1930-talet. Låt dig väl smaka av alldeles nyfångad fisk och skaldjur direkt från fiskebåtarna, strosa nedför Duval Street, lyssna på lokala band, köp souvenirer och njut av den världsberömda solnedgången!

Dag 15
Miami_shutterstock_109905860.jpg
Foto: Richard Cavalleri Foto

Den magiska staden


Ort: Miami

Magiska Miami är känd för sina legendariska stränder, Little Havana, sina byggnader i art déco-stil och sin glamour. Ta dig tid att utforska Miami innan du stiger på flyget hem. Sedan 1960-talet har stadens fabulösa nattliv mest liknat ett enda långt party för festande kändisar. Ännu mer spännande är influenserna från Latinamerika, Karibien, Asien och Europa, en etnisk mix som har påverkat såväl kulturen och musiken som maten. Promenera nedför Ocean Drive och titta på art déco-husen, upptäck stadens graffiti i Wynwood och njut av den kända limepajen.

8 april 2018 & 17 april 2019

Ort Miami
Ombord Upplevelser

Utflykter

Utmana din inre äventyrare och upplev allt Karibien har att erbjuda, med vårt stora urval av utflykter.

Förläng din semester

Resan dit

Kontakta oss gärna om du vill boka tur- och returflyg till Bergen samt transport till och från flygplatsen.