Utforska naturen och kulturen längs Centralamerikas Stillahavskust (sydgående)

Utforska naturen och kulturen längs Centralamerikas Stillahavskust (sydgående)

Utforska naturen och kulturen längs Centralamerikas Stillahavskust (sydgående)

Utforska naturen och kulturen längs Centralamerikas Stillahavskust (sydgående)

Reseinformation 14 dagar MS Fridtjof Nansen
Avresa
29 september 2023
Pris från
kr 41 353
Frukost, lunch och middag ingår

Upplev naturen, kulturen, stränderna och städerna längs Centralamerikas Stillahavskust med en kryssning från San Diego i USA till Puntarenas i Costa Rica.

Strandliv

Din expeditionskryssning börjar i San Diego, en perfekt plats för att bekanta sig med livet i Kalifornien. Härifrån går vi längs halvön Baja California till Cabo San Lucas och Puerto Vallarta – utmärkta utgångspunkter för att få inblick i den mexikanska kusten.

En nationalpark och chokladstaden

Upptäck nationalparken Huatulco med nio vackra vikar, 36 orörda stränder och ett rikt djurliv i havet. I vattnet finns färgglada fiskar bland reven, havssköldpaddor och delfiner. I Puerto Chiapas kommer du att kunna välja bland en mängd olika tillvalsutflykter. Upplev Mayaruinerna i Izapa, njut av ett delikat besök i en chokladstad eller utforska de intilliggande mangroveområdena och lagunerna under en båttur.

Rostat kaffe och kolonialarkitektur

Smaka på salvadoransk mat och rostat kaffe i Acajutla innan du utforskar den förträffliga kolonialarkitekturen i Nicaraguas tidigare huvudstad, Léon, via Puerto Corinto. Beundra skönheten bland färgstarka byggnader från den viktorianska eran i San Juan del Sur, en charmig stad i Nicaragua som är känd för sina mörka sandstränder och högklassig surfing. När äventyret når sitt slut i Puntarenas, Costa Rica, kommer du att ha hundratals minnen att ta med dig hem.

Utforska naturen och kulturen längs Centralamerikas Stillahavskust (sydgående) Utforska naturen och kulturen längs Centralamerikas Stillahavskust (sydgående)
 • Dag 1
  San Diego, USA

  Amerikas finaste stad

  29 september 2023

  Välkommen till San Diego, ”Amerikas finaste stad”. Med sin berusande blandning av mångfaldig urban elegans, avslappnad surfstämning och solsken året runt har San Diego allt du kan tänka dig.

  Ge dig själv en trevlig dag och njut av solen på en av de många stränderna. Eller så kan du ta en spårvagnstur och utforska centrum, från det historiska Gaslamp Quarter till hamnområdet i San Diego Bay.

  Kulturfantaster bör gå raka vägen till Balboa Park, även känt som ”Smithsonian of the West”, med 17 museer, konstgallerier och andra scenkonstplatser. Det finns en spännande matkultur här – en smältdegel av olika kök, lokala viner och flera sorters hantverksöl än någon annanstans i USA.

  En övernattning på ett centralt beläget hotell är inkluderad i din resa. Koppla av och använd hotellets bekvämligheter innan du upplever stadens berömda restaurang- och nattliv. San Diego har kallats ”Kaliforniens födelseplats” och är den perfekta platsen att tillbringa den första dagen och natten på expeditionskryssningen på.

  Dag 1
  San Diego, USA

  Amerikas finaste stad

 • Dag 2
  San Diego, USA

  Början på ett äventyr

  30 september 2023

  Efter din hotellfrukost får du se några av San Diegos främsta sevärdheter på en guidad stadstur. Upplev Gaslamp District, hjärtat i San Diegos stadskärna där viktorianska byggnader och skyskrapor står sida vid sida. Se Old Town, stadsdelen där San Diego växte fram, och som nu är ett centrum för både mat och underhållning. Promenera genom de frodiga trädgårdarna eller titta in i några av butikerna.

  Det är lätt att känna igen prisbelönta San Diego-Coronado Bridge och dess karaktäristiska kurva. Du får en otrolig vy över San Diego när du korsar detta välkända landmärke – ha kameran redo. Hybridfartyget MS Fridtjof Nansen väntar på dig vid kryssningsterminalen efter din rundtur.

  När du har gått ombord och checkat in kan du hämta ut din kostnadsfria expeditionsjacka och få lite tid över till att göra dig hemmastadd i hytten. Du måste vara med på den obligatoriska säkerhetsgenomgången, men utöver den kan du passa på att utforska fartyget på egen hand. När vi har lättat ankar utbringar kaptenen en välkomstskål. Efteråt kan du avnjuta den första av många härliga måltider samtidigt som du får lära känna expeditionsteamet.

  Dag 2
  San Diego, USA

  Början på ett äventyr

 • Dag 3
  Till sjöss

  Koppla av ombord

  1 oktober 2023

  Vi vinkar farväl till USA och sätter kurs söderut längs Baja California på vägen mot Cabo San Lucas. Nu får du tid att lära känna dina medresenärer lite bättre. Du kan umgås med dem i Explorer Bar över en drink eller i Fredheim bistro över en matbit. Besättningen och expeditionsteamet finns också nära till hands för att hjälpa till och de tar gärna en pratstund med dem som vill.

  Att delta i en expedition handlar om att njuta av stunden och att ta sig tid att återknyta kontakten med naturen och världen omkring sig. Så slå dig ner på en bekväm plats i Explorer Lounge med vacker panoramautsikt eller gå ut på däck och njut ordentligt av vyerna och ljuden som omger dig. Om du ser brutna vågor kan det vara tecken på valar som brukar simma i området. Annars kan du lyssna till havsbrisens brus som blandas med skrik från olika sjöfåglar.

  Vårt föreläsningsprogram erbjuder ett brett utbud av spännande ämnesområden som du kan lära dig mer om. Vi stödjer även ett antal forskningsprojekt som du kan delta i. Om vädret tillåter kan du delta i vårt yoga- och meditationsprogram eller koppla av i spaområdet.

  Dag 3
  Till sjöss

  Koppla av ombord

 • Dag 4-5
  Cabo San Lucas, Mexiko

  El Arco de Cabo San Lucas i Baja California

  2 oktober 2023 - 3 oktober 2023

  Halvön Los Cabos ligger på den sydligaste spetsen av Baja California, där Californiaviken förenas med Stilla havet, och består av en blandning av öken- och kustlandskap. Med sina vackra stränder och azurblå vatten har Cabo San Lucas länge varit den föredragna semesterorten bland hollywoodstjärnor och rika semesterfirare. Den har ett rykte som en feststad där du kan roa dig vid havet dagen lång och njuta av det pulserande kvällslivet.

  El Arco de Cabo San Lucas, där Californiaviken förenas med Stilla havet, är Cabos mest igenkännliga landmärke, och består av imponerande spetsiga granitberg som är formade som bågar, staplar och nålar. Vattnet här myllrar av liv. Förutom fisk kan du se sjölejon, rockor och till och med valar.

  Följ med på en tillvalsutflykt till El Arco där du även kommer att besöka Baja Californias mest kända strand, den vackra Playa del Amor, som ligger i en skyddad bukt med kristallklart vatten och perfekt vit sand. Eller ta dig till den cyniskt namngivna Playa del Divorcio på andra sidan av El Arco.

  Du kan även åka till centrala Cabo San Lucas och besöka Museo de Historia Natural för att lära dig mer om regionens geologi, botanik och antropologi, samt de lokala bevarandeinsatserna för delfiner, valar och havssköldpaddor.

  Se även till att prova Baja Californias lokala specialiteter, såsom almejas chocolatas (chokladmusslor), och nyfångad fisk och skaldjur som är friterade och inrullade i härliga, nybakade tortillas.

  • Inkluderad Mariachi-show ombord
  Dag 4-5
  Cabo San Lucas, Mexiko

  El Arco de Cabo San Lucas i Baja California

 • Dag 6
  Puerto Vallarta, Mexiko

  Mexikansk semesterort

  4 oktober 2023

  Puerto Vallarta ligger längs Bahía de Banderas och är en av Mexikos främsta kustdestinationer. Den livliga staden har gott om personlighet, medan stränderna och det marina livet erbjuder flera natur- och vattensportalternativ.

  I El Malecóns centrum sjuder strandpromenaden av aktivitet. Stanna till för att beundra gatuartisterna när du går runt och tittar bland de många stånden som säljer souvenirer och kalla förfriskningar som jalisco tejuino (en regional dryck gjord på fermenterad majs) och agua frescas.

  Titta upp mot himlen för att se papantlaflygarnas häpnadsväckande dans när de snurrar runt upp och ned som en mänsklig majstång. Beundra de vänliga lokalbornas musik och dans på torgen och kanske tar du själv en svängom om du har dansskorna på dig.

  Puerto Vallarta är ett utmärkt ställe för att fynda lokala mexikanska hantverk, såsom färgglada väskor, silversmycken, träleksaker och lädervaror, men förvänta dig att ett vänligt prutande kommer att äga rum.

  Passa på att besöka Isla Cuale, en stor utomhusmarknad i närheten av stadens landmärke Guadalupebasilikan eller ta dig till Mercado Municipal Rio Cuale, som har 160 stånd och ett stort mattorg som serverar tamales, tacos, mole och andra traditionella mexikanska rätter.

  Dag 6
  Puerto Vallarta, Mexiko

  Mexikansk semesterort

 • Dag 7-8
  Till sjöss

  Lugnet till havs

  5 oktober 2023 - 6 oktober 2023

  Nu är det dags att ladda batterierna till havs under ett par dagar utan något fast program. Du kan koppla av och beundra landskapet från observationsdäcken eller inifrån loungen, ta en uppfriskande simtur eller mjuka upp dina muskler i spaområdet.

  Om du känner dig kreativ, delta i en konstkurs där du kan skapa dina egna konstverk inspirerade av resan fram tills nu. Eller så kan du ägna lite tid åt att lära dig grunderna inom expeditionsfotografering från vår fotograf ombord som ser till att dina digitala minnen blir lika levande som de i ditt huvud.

  Föreläsningsprogrammet som arrangeras av expeditionsteamet fortsätter i fartygets vetenskapscenter. Titta förbi för att få djuplodande insikter inom geologi och biologi.

  Du kan hålla dig aktiv genom att delta i vårt yoga- och hälsoprogram. Passa på att ta långa, härliga morgonpromenader på däck i den friska havsluften och delta i avslappnande pass med stretchning för att bli fri från spänningar och stärka dina leder.

  Delta i kurser om hur du uppnår fysisk och mental balans genom att avlägsna hinder för din inre energi eller låt våra massageterapeuters magiska händer lindra eventuell spänning och värk.

  Dag 7-8
  Till sjöss

  Lugnet till havs

 • Dag 9
  Huatulco, Mexiko (förtöjning långsides, heldag)

  Bays nationalpark

  7 oktober 2023

  Vi tillbringar dagen i Huatulco som ståtar med 9 natursköna bukter, 36 orörda stränder, skyddade vikar och en rad olika ekostugor och strandhotell.

  I nationalparken finns tre av de nio bukterna och den har flera ekosystem, såsom lövskog, mangrover, savann, våtmarker och korallrev. Parken är hemvisten för över 700 växtarter, 130 däggdjur, 300 fågelarter och fler än 80 arter av reptiler och groddjur, vilket gör den till en dröm för naturälskare, fågelskådare och fotografer.

  Några tillvalsutflykter för att utforska och uppleva Huatulco kan inkludera besök till Chahué, Tangolunda, Organo och Bahia Maguey på en romantisk katamaran. Eller kanske en busstur till Bahia Conejos, floden Copalita och konsthantverksmuseet i staden La Cruceita.

  En annan möjlig tillvalsutflykt erbjuder en djupdykning i mexikansk kultur genom att besöka tre små samhällen. Kliv in i ett soppkök i Piedra de Moros för att se hur äkta tortillas och tamales tillagas. Besök en fikonkaktusplantage i Pueblo Viejo och utforska traditionella ätbara och medicinska växter i Las Pozas.

  • Inkluderad Huatulco från land och hav
  Dag 9
  Huatulco, Mexiko (förtöjning långsides, heldag)

  Bays nationalpark

 • Dag 10
  Puerto Chiapas, Mexiko

  En stad grundad på kaffe och kakao

  8 oktober 2023

  Vi anländer till Puerto Chiapas i Mexiko. Det här är den viktigaste hamnen i anslutning till det pulserande kommersiella centrumet Tapachula, cirka 30 minuters bilresa inåt landet. Den bördiga jorden i provinsen Soconusco är känd för att producera kaffe, bananer, kakao och sockerrör.

  Tack vare regionens rykte om förstklassiga kaffe- och kakaoplantager flockades invandrande tyska, kinesiska och franska arbetare hit och deras inflytande är synligt, särskilt i staden. Kinesisk kokkonst har smält samman med spansk kultur och regionala maya- och mestiskulturer, och du kommer märka att några fusionrätter även har hittat vägen till Puerto Chiapas restauranger från Tapachulas lilla Chinatown.

  Det kan eventuellt erbjudas några fascinerande tillvalsutflykter från Puerto Chiapas, såsom en rundtur i det mångkulturella Tapachula. De gamla ruinerna Izapa tros datera ända tillbaka till år 1 500 f.Kr. och det kan även vara där den heliga mayakalendern har sitt ursprung. Den guidade turen här kommer att utforska en serie stenristningar som skildrar det mytomspunna Livets träd.

  En annan potentiell tillvalsutflykt tar dig till platsen med det passande namnet ”Chocolate City”, som erbjuder en inblick i hur lokalt odlade kakaobönor omvandlas till de godsaker vi alla känner till, älskar och trånar efter.

  Om du hellre vill spana efter djur som pelikaner, hägrar, kolibrier, storkar och sköldpaddor är det bättre att du följer med på tillvalsutflykten med båt till de närliggande vattendragen och lagunerna i mangroveskogarna, tillsammans med en professionell kapten och guide.

  Dag 10
  Puerto Chiapas, Mexiko

  En stad grundad på kaffe och kakao

 • Dag 11
  Acajutla, El Salvador

  En dag i El Salvador

  9 oktober 2023

  Vi lägger till i Acajutla, El Salvadors viktigaste hamn för export av kaffe, socker och perubalsam. Det var ursprungligen en maya-by, och det finns spår av dess historia vid ruinerna i närheten av hamnen. Bortsett från detta kan du njuta av den härliga atmosfären, leta efter fynd i butikerna och promenera längs de mörka sandstränderna.

  Hamnrestaurangerna serverar dig gärna utsökta skaldjur och introducerar dig till typiska salvadoranska rätter. Beställ en pupusa, El Salvadors nationalrätt, som är en majstortilla fylld med antingen ost, fläsk eller bönor och toppad med en syrlig kålsallad och tomatsås. Glöm inte att prova några lokala kaffesorter. Området är nämligen känt för sitt kaffe.

  Det finns även ett antal tillvalsutflykter att välja bland här. Besök städerna Sonsonate eller Nahuizalco och Ataco som ligger inåt land från Acajulta. En annan möjlig utflykt tar dig till Cerro Verde nationalpark som ståtar med 500 hektar av vacker natur. Det är även här de mäktiga vulkanerna Izalco och Ilamatepec finns. I den här utflykten kan det även ingå ett besök till den Unesco-skyddade Joya de Cerén, en förcolumbiansk maya-by från 600-talet e.Kr. Den är bevarad i vulkanisk aska, vilket har gjort den känd som den arkeologiska ”Amerikas Pompeji”.

  • Inkluderad Acajutla – Konst med blommor och ungdomsorkester
  Dag 11
  Acajutla, El Salvador

  En dag i El Salvador

 • Dag 12
  Puerto Corinto, Nicaragua

  Leon: En konstnärlig och sofistikerad stad

  10 oktober 2023

  En timmes bussresa från Puerto Corinto ligger Nicaraguas gamla huvudstad, León. Med de många studenter som bor här är León en kosmopolitisk och pulserande stad, som anses vara landets intellektuella och liberala centrum. Promenera längs gatorna och lyssna på de livliga diskussionerna från de lokala kaféerna och barerna.

  León ståtar med några av de mest eleganta exemplen på kolonial arkitektur i Nicaragua, i synnerhet dess många kyrkor och torg. Basílica de la Asunción är den största katedralen i Centralamerika och stadens konstmuseum rymmer en av de bästa konstsamlingarna i Latinamerika.

  Léons gator berättar sin egen historia om stadens revolutionshistoria genom politisk gatukonst längs husväggar och byggnaders sidor. Det finns färgglada sandinistiska väggmålningar som skildrar protest, inbördeskrig och porträtt av revolutionshjältar som Carlos Fonseca.

  Om du verkligen vill fördjupa dig i landets historia ska du besöka Museo Histórico de la Revolución. Guiderna är tidigare revolutionärer och de ger en autentisk förstahandsredogörelse om hur det var att leva genom de olika tidsåldrarna. Museo de Leyendes y Traditiones och Galería de Héroes y Mártres erbjuder också intressanta insikter.

  • Inkluderad Koloniala Leon
  Dag 12
  Puerto Corinto, Nicaragua

  Leon: En konstnärlig och sofistikerad stad

 • Dag 13
  San Juan del Sur, Nicaragua

  Stränder i södra Stilla havet

  11 oktober 2023

  Idag gör vi ett stopp i strandstaden San Juan del Sur på södra Stillahavskusten. Hamnen ligger i en vacker, hästskoformad vik som har blivit känd som Nicaraguas främsta surfdestination. Den en gång sömniga fiskebyn är känd för sina mörka sandstränder, böljande gröna kullar, färgglada viktorianska fjällpanelhus, färska skaldjursrestauranger och en avslappnad surflivsstil.

  Luta dig tillbaka och koppla av på stranden medan du njuter av solen och spanar på folk. En kort promenad från staden ligger en spektakulär 1 500 år gammal hällristning med en skulpterad bild av en jaktscen på en stor sten. Om du tar den timslånga promenaden upp till Cristo de la Misericordia, en 25 meter hög staty av Jesus, belönas du med pittoresk utsikt över staden och stranden.

  Den inkluderade aktiviteten för idag är en busstur i staden Granada. Granada ligger vid Nicaraguasjöns strand och erbjuder en utsikt över vulkanen Mombacho. Här finns en del av landets finaste koloniala 1500-talsarkitektur. Vi besöker huvudtorget vid Parque Central, där du kan beundra den utsmyckade Granadas katedral och klostret Convento San Francisco. Vi avrundar rundturen med ett besök på en lokal skola där vi planerar att lämna av skänkt skolmaterial.

  En annan möjlighet är att följa med på en tillvalsutflykt till vulkanen Masaya. Bussen tar dig nära den aktiva vulkanens krater där du troligen kommer att få se ånga som stiger upp från fumarolerna. Vi stannar till vid Catarina som erbjuder en panoramautsikt över Laguna de Apoyo och Nicaraguasjön, och även vid en hantverksmarknad.

  • Inkluderad Upplev färgglada Grenada
  Dag 13
  San Juan del Sur, Nicaragua

  Stränder i södra Stilla havet

 • Dag 14
  Puntarenas, Costa Rica

  Slut på expeditionskryssningen

  12 oktober 2023

  Expeditionskryssningen avslutas i Puntarenas, en stad som ligger på en nålsmal remsa av Stillahavskusten i Costa Rica. En gång i tiden var Puntarenas den största och mest blomstrande lasthamnen i Costa Rica. Idag fungerar staden mer som ett nav för människor som reser till andra platser i regionen, såsom Nicoyahalvöns vita sandstränder eller vattenfallen på Tortuga Island.

  Puntarenas erbjuder ticos (smeknamnet på San Josés invånare) en uppskattad semesterweekend på kusten. Om du har tid kan du njuta av strandpromenaden längs vattnet som är kantad av palmer. Här kan du också ägna dig åt souvenirshopping i sista minuten, och besöka restauranger och matstånd som erbjuder Costa Ricas färskaste och godaste fisk och skaldjur.

  Varför inte prova hummer eller ceviche? Om du sugen på något sött rekommenderar vi att du beställer en Churchill, Puntarenas officiella tilltugg, som är en dessert med hyvlad is, frukt, sirap och glass. Om du funderar över namnet så kommer det från att den lokala uppfinnaren av sötsaken såg ut som en dubbelgångare till den kände brittiske premiärministern.

  Innan du åker hemåt igen, varför inte göra det mesta av resan och lägga till ett efterprogram till det magnifika området kring Arenalvulkanen där du kan följa med på aktiviteter för att se mer av Costa Ricas vackra flora och fauna. Eller följ med på en djungelbåttur med lunch och övernattning i huvudstaden San José. Vad du än väljer ser vi fram emot att snart ses igen.

  Dag 14
  Puntarenas, Costa Rica

  Slut på expeditionskryssningen

Avresor

2023

 • januari
 • februari
 • mars
 • april
 • maj
 • juni
 • juli
 • augusti
 • september
 • oktober
 • november
 • december
September:
29.

Vad som ingår

Inkluderat i din resa

Hotell

 • Övernattning i San Diego före expeditionskryssningen, inklusive frukost

Transfer

 • Transfer från hotellet till fartyget i San Diego inklusive en halvdagsutflykt och lunch före expeditionskryssningen

Expeditionskryssning

 • Expeditionskryssning i vald hyttkategori
 • Frukost, lunch och middag inklusive drycker (husets öl och vin, läsk samt mineralvatten) på restaurangerna Aune och Fredheim
 • À la carte-restaurangen Lindstrøm ingår för gäster i svit
 • Te och kaffe ingår
 • Kostnadsfritt wifi ombord. Tänk på att vi seglar i avlägsna vatten med begränsad uppkoppling. Streaming stöds inte.
 • Kostnadsfri, återanvändbar vattenflaska som kan fyllas på vid vattenstationerna ombord
 • Engelsktalande expeditionsteam som organiserar och deltar i aktiviteter ombord och på land
 • Ett utbud av inkluderade aktiviteter

Aktiviteter ombord

 • Experter i expeditionsteamet håller föreläsningar i olika ämnen
 • Du har tillgång till fartygets vetenskapscenter, som har ett omfattande bibliotek samt avancerade biologiska och geologiska mikroskop
 • Program där gästerna får hjälpa till i riktiga forskningsprojekt 
 • Den professionella fotografen ombord delar med sig av sina bästa tips och tricks för att ta de bästa bilderna av landskapet och djurlivet
 • Du har tillgång till fartygets badtunnor, infinitypool, panoramabastu, gymmen både inomhus och utomhus samt löparbanan utomhus
 • Yoga- och meditationspass med instruktör
 • Informella sammankomster med besättningen, såsom dagliga sammanfattningar och förberedelser inför den kommande dagen

Aktiviteter med landstigning

 • Eskorterade landstigningar med små expeditionsbåtar
 • Lån av vandringsstavar och all utrustning som behövs för aktiviteterna
 • Vind- och vattentät expeditionsjacka ingår utan extra kostnad
 • Expeditionsfotografer hjälper dig med dina kamerainställningar

Ej inkluderat

 • Internationella flyg
 • Reseförsäkring
 • Bagagehantering
 • Tillvalsutflykter med våra lokala partner
 • Tillvalsaktiviteter i små grupper med vårt expeditionsteam
 • Valfria behandlingar i spaområdet ombord

Vänligen observera

 • Alla planerade aktiviteter är beroende av rådande väderförhållanden
 • Utflykterna och aktiviteterna kan komma att ändras
 • Se till att du uppfyller alla inrese- och ombordstigningskrav
 • Ingen dricks förväntas
Pool area on MS Fridtjof Nansen
Foto: Oscar Farrera
Ditt fartyg

MS Fridtjof Nansen

Byggd år 2020
Varv Kleven Yards, Norway
Passagerarkapacitet 528 (500 i Antarktis)
Bruttodräktighet 20 889 ton
Längd 140 m
Däcksbalk 23,6 m
Hastighet 15 knop

MS Fridtjof Nansen är det senaste tillskottet i Hurtigrutens flotta med specialbyggda fartyg – och tillhör nästa generations expeditionsfartyg. Hon tar oss med till några av jordens mest spektakulära hörn.

Läs mer om MS Fridtjof Nansen

A large boat in a body of water with a mountain in the background

Några alternativ: